mima14
30.03.14, 12:58
Witam.
Jestem w 25 tyg ciąży, jako że w poprzedniej ciązy ujawniła mi się cukrzyca ciążowa, lekarz zlecił mi badanie w 24 tygodniu, obciążenie 75 glukozy. Niestety i tym razem cukrzyca się pojawiła

Od tygodnia jestem na diecie, diabetolog zaleciła pomiar cukru 4 razy dziennie (na czczo i godzinę po śniadaniu, obiedzie i kolacji). Niestety, mimo, że w poprzedniej ciązy udało mi się super opanować cukier, nigdy nie miałam powyżej normy, to teraz cukier szaleje. Nie jestem w stanie unormować go dietą

na czczo jest ok, ale po śniadaniu skacze mi nawet do 170. Po "biednym" obiedzie (kawałek gotowanego mięsa lub ryby i warzyw) jest ok, po kolacji też. Czy na skok cukru po śniadaniu może mieć wpływ wypijana kawa z mlekiem 0,5%? Tajniki diety cukrzycowej mam niby opanowane, wiem jakie porcje powinnam jeść i nic z tego nie wynika, bo ja sobie a cukier sobie

zaczynam sobie odmawiać jedzenia, bo boję się dużych skoków. Przez tydzień schudłam 1 kg i tym samym wróciłam do swojej wagi sprzed ciąży. Nie mam nadwagi, a waga leci, strasznie boję się o zdrowie synka. W czwartek mam kontrolną wizytę u diabetologa.
Proszę o porady, podzielenie się swoimi doświadczeniami, dziewczyny które miały cukrzycę w ciąży.