Dodaj do ulubionych

USG jest szkodliwe dla dziecka ?

08.09.04, 15:06
przeczytałam kilka wypowiedzi na forum i wynika z nich że USG może zaszkodzić
dziecku. Chodzę do lekarza od 5 tygodnia ciąży i podczas każdej wizyty oprócz
badania zwykłego robi mi USG dopochwowe, i sprawdza rozwój płodu, bicie serca
itd., w sumie miałam już 4 razy robione USG. Wiem, że niektórzy lekarze też
wychodza z założenia że nie jest to badanie, które należy często wykonywać,
niektórzy w ogóle go nie zalecają, ale gdzie jest prawda ? czy to naprawdę
moze zaszkodzić, mój lekarz twierdzi że jest to zupełnie bezpieczne...
Obserwuj wątek
    • roxi_hart Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 08.09.04, 15:13
      Nie przypominam sobie by ktos na forum twierdzil iz USG nie jest bezpieczne dla dziecka. Ja mam takie badanie na kazdej wizycie - co 3 tyg. Gdyby bylo szkodliwe to napewno nie wykonywaloby sie go w ogole.
      • rhynox Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 08.09.04, 15:22
        jasne, że nieszkodliwe. ale wiecie, mój ojciec też twierdzi, że to szkodliwe. a
        mąż tak jakoś z rezerwą podchodzi, czy oby nie za często to badanie i czy
        małemu nie zaszkodzi. nie wiem skąd w nich/was te przekonania. już sobie
        wyobrażam jak by huczało, gdyby to stanowiło dla dziecka zagrożenie.
    • magdek2 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 08.09.04, 15:25
      dzięki za odpowiedzi. Pojawiły sie takie wątki na forum w wypowiedziach nie
      dotyczących USG, a od znajomych też się nasłuchałam i człowiek w końcu
      głupieje, bo chciałby żeby wszystko się udało smile
      • ryba2 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 08.09.04, 15:38
        A ja o tym ze USG jest szkodliwe uslyszalam (UWAGA) od lekarza wykonujacego
        USG... Bylam w 10tym tyg i dostalam plamienia. Niestety akurat nie moglam
        skontaktowac sie z moja Pania Gin wiec pobieglam szybko do innego lekarza
        zrobic USG zeby sie uspokoic. Wiem ze na tym etapie robi sie usg dopochwowo i o
        takie tez poprosilam. Ten lekarz do ktorego poszlam strasznie mnie zbesztal i
        powiedzial ze jestem niepowazna zmyslam i mam fanaberie. I chyba strasznie
        zalezy mi na tym zeby stracic dziecko... (palant jeden). Chyba wiecie jak sie
        poczulam...
        Natomiast moja pani gin jak uslyszala relacje z wizyty to tylko szeroko
        otworzyla oczy ze zdziwienia, ale nie komentowala...
    • kariba Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 08.09.04, 16:03
      Mój lekarz pracuje na patologii ciąży i na pytanie czy uSG jest badaniem
      bezpiecznym odpowiedział że w 100% tak. Na tym oddziale wykonują nawet
      codziennie USG maleńkim fasolkom które są zagrożone. Jest on jednocześnie
      specem od USG ciążowego. Przytaczał nam nawet fakty naukowe że kiedy
      wprowadzono badanie USG to testowano go na płodach które niestety z różnych
      przyczyn miały być poddane aborcji. Wieloletnie badania wykazały że płody które
      codziennie były poddawane badaniu USG nie miały żadnych komplikacji z tego
      powodu. Ja mu uwierzyłam i za 2 tyg. wybieram się do niego na kolejne USG aby
      podpatrzyć moją perełkę. pozdrawiam kariba
    • mmala6 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 08.09.04, 17:19
      Moj jeden lekarz powiedzial, ze dopochwowe mozna robic "jak jest taka
      koniecznosc" czyli ciaza zagrozona itp zeby bez potrzeby nie narazazac zarodka
      na naswietlanie, "bo to dziala bezposrednio na zarodek", natomiast brzuszne
      mozne i piec razy dziennie, bo jest tkanka chroniaca, czyli nasz wlasny
      tluszczyksmile Drugi lekarz powiedzial ze nie ma znaczenia i ze jedno i drugie
      jest tak samo bezpieczne.
      Oni nie chodzili chyba do tej samej szkolysmile)!!
      • zeberr Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 08.09.04, 22:43
        Nawet gdyby chodzili do tej samej szkoły, każdy twierdziłby co innego smile Zwykle
        uważa się, że USG nie jest szkodliwe, a zalecane jest zrobienie USG trzy razy w
        czasie normalnej, fizjologicznej ciąży. Ale jeśli koniecznie trzeba sobie na
        dzidziusia popatrzeć co miesiąc - czemu nie big_grin
    • agga1976 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 08.09.04, 17:21
      niby zaklada sie, ze USG wystarczy wykonac 3 razy w ciazy, ktora przebiega bez
      komplikacji, ale czesto jest tak, ze wykonuje je sie znacznie czesciej i
      wszytsko jest dobrze
      moja lekarka uprzedzila, zeby na poczatku ciazy, tak do 14tc nie przesadzac z
      liczba USG, bo wlasnie wtedy ksztaltuje sie uklad nerwowy i tak naprawde nie do
      konca wiadomo, jak USG na ten proces wplywa, kiedy okazalo sie, ze plamie i
      lezalam na patologii mialam wykonywane USG w ciazy 2 tygodni 3 razy- ta sama
      lekarka uspokoila mnie wtedy, ze w takiej sytuacji korzysci wynikajace z
      badania USG sa wieksze niz ewentualne zagrozenie, i to jest wg mnie sensowne
      podejscie
      potem po 20tc mialam wykonywane USG srednio co 1,5 m-ca

mysle, ze jesli ktos ma jakies watpliwosci, to niech ograniczy USG przed 14tc,
      do np. 1-2

pozdrawiam
      Agga + 35tyg Malenstwo smile
    • akaka Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 08.09.04, 17:26
      Mój lekarz zaleca usg trzy razy - pierwsze tygodnie, potem w połowie, i pod
      koniec. Jeżeli wszystko jest w porządku, nie ma potrzeby męczyć maleństwa.
      Chociaż często się zastanawiałam, czy wszystko dobrze, czy w ogóle moje dziecko
      tam jest (bo go nie czułam - było po prostu jeszcze na to za wcześnie), bo
      wiecie jak to jest, najbardziej się we wszystko wierzy jak się widzi, ale
      wydaje mi się że rzeczywiście lepiej nie przesadzać z tym usg. Teraz dzidziuś
      sam mi daje znaki swojej obecności. Strasznie się wierci smile
    • iwka901 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 08.09.04, 18:05
      hej,
      ja jestem w 15 tyg i juz z 10 razy miałam USG. Cóż, istniała taka konieczność,
      aby tak często podglądać maleństwo, bo to ciąża z problemami.
      Moi lekarze - dwóch - twierdzą , że w żaden sposób nie zaszkodzi to dziecku.
    • magdek2 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 08.09.04, 18:15
      jeszcze raz dzięki za wszystkie wypowiedzi. Ja wiem na pewno tylko tyle że nie
      jest to "naświetlanie" dziecka bo są to fale dźwiękowe... to a propos lekarza,
      którymówił o naświetlaniu. Jakkolwiek jest, to juz nic na to nie poradzę, bo
      już to się stało
      • agga1976 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 09.09.04, 08:50
        zgadza sie, nie jest to naswietlanie, ale trzeba pamietac, ze inne rodzaje fal
        tez powoduja efekt podniesienia temp. w badanych tkankach
        tak wiec- wszystko z umiarem, jak zwykle zreszta

pozdrawiam
        Agga + 35tyg Malenstwo smile
    • ikw1 szkodliwe 08.09.04, 23:07
      słyszałam ze USG jest szkodliwe tylko w jednym przypadku a mianowicie przy
      sprawdzaniu płci nie wolno baardzo długo naswietlac "fiutka" malenstwa poniewaz
      generalnie nagrzewanie męskich jąder moze doprowadzic do nieplodności na
      dziewczynki nie działa
      • amania Re: szkodliwe 09.09.04, 09:19
        Cały zespół specjalistów z Łodzi, na czele z panią prof. Respodek, zaznaczał,
        żebym w kolejnych ciążach robiła pierwsze USG po 10-tym tygodniu, a potem
        następne w 20 tygodniu i kolejne po 32 tygodniu chyba. Oczywiście jeśli nie
        będzie żadnych komplikacji, przy których badanie USG jest tzw. wyższym dobrem.
        A co do bezpieczeństwa USG, to nie stwierdzono, że jest niebezpieczne, ale o
        jego 100% bezpieczeństwie też nas nikt nie zagwarantuje. Swego czasu spędziłam
        w necie kilka dni szukając wszelkich dostępnych na ten temat informacji i
        wierzcie mi, nigdzie nie przeczytałam, że jest absolutnie bezpieczne, zwłaszcza
        dopochwowe w pierwszych tygodniach ciąży.
    • mkonkol Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 09.09.04, 09:13
      Myślę, że ilu jest lekarzy tyle teorii nt. szkodliwości usg. Znam dziewczyny,
      które podobnie jak Ty przy każdej wizycie miały robione usg. Podobno ich
      lekarze zapewniali je, że to nic szkodliwego. Ja natomiast prowadzę ciąże u
      lekarki, która jest absolutnie przeciwna czemuś takiemu. Uważa, że jeśli nic
      się nie dzieje i ciąża przebiega prawidłowo, nie ma potrzeby robienia usg za
      każdym razem. Jestem w 34tc i byłam na 3 takich badaniach. W tym jedno z
      przyczyn mojej paniki wink Maleństwo kilka dni temu zrobiło się strasznie
      spokojne, a zawsze brykało do woli przez cały dzień. Wystraszyłam się i
      poleciałam na usg. Oczywiście wszystko jest ok, tylko ja panikara... Dodatkowo,
      ja nie robię usg u dr prowadzącej moją ciąże. Ona mnie bada, wypytuje, kieruje
      na różne badania (m.in. usg - mimo tego, że sama podobno jest dość dobrym
      specjalistą, jak słyszałam), które później ocenia. Wyszłyśmy z założenia, że co
      dwie głowy to nie jedna. Lekarz, który robił mi pierwsze usg był bardzo
      ucieszony faktem, że dostałam skierowanie dopiero w 12tc. Potwierdził, że jest
      absolutnym przeciwnikiem wysyłania dziewczyn na usg od wczesnych tygodni ciąży.
      Drugi lekarz, u którego usg robiłam 2x, również powiedział, że nie ma co męczyć
      i stresować maleństwa. Ciężko mi się na ten temat wypowiadać, lekarzem nie
      jestem. Jednak coś w tym jest. Mam również w rodzinie pielęgniarke, która
      twierdzi, że od tak częstego robienia usg możliwe są różnego rodzaju
      komplikacje. Czytałam również, że u dziewczyn, które miały robione usg od
      wczesnych tygodni ciąży większy jest procent poronień. Ile w tym wszystkim
      prawdy, nie mnie osądzać - w tym temacie jestem zielona. Wydaje mi się jednak,
      że jeśli ciąża przebiega prawidłowo, nie ma plamień i oznak, że coś dzieje się
      nie tak, częste usg nie jest konieczne.
      Pozdrawiam.
    • tupelo Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 09.09.04, 10:12
      Tak do konca nie wiadomo, czy jest szkodliwe czy nie jest. Na pewno nie powinno
      to byc badanie rutynowe, tzn. robione przy kazdej wizycie. Standardowo wykonuje
      sie 3 takie badania podczas calej ciazy, jesli przebiega prawidlowo, ale jesli
      jest zagrozenie to robi sie czesciej.
    • magdek2 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 09.09.04, 10:47
      no to jestem juz troche przestraszona tym wszystkim co przeczytałam, bo wiecej
      jest przeciw niz za..., nie wiem czy zgodzę się na ponowne USG przy nastepnej
      wizycie w takim razie, też nie jestem specjalistą i nie wiem co jest w 100 %
      prawdą a co nie, ale dzięki za wszystkie odpowiedzi smile
    • dobroteczka UWAGA NA USG! 09.09.04, 12:56
      Amerykanskie czasopismo FDA Consumer informuje, ze coraz wiecej ciezarnych
      Amerykanek robi "pamiatkowe nagrania" swoich nienarodzonych dzieci za pomoca
      ultrasonografow o wysokiej rozdzielczosci. W badaniach USG wykorzystuje sie
      aparat wysylajacy fale ultradzwiekowe , co umozliwia obejzenie wnetrza naszego
      ciala . Rezultaty mozna utrwalic w postaci poamitkowych nagran wideo lub zdjec.
      Ostatnio coraz czesciej tego rodzaju uslugi sa dostepne w supermarketach i
      pasazach handlowych na terenie calych Stanow Zjednoczonych. Jednak w
      przeciwienctwie do personelu medycznego wykonujacego badania w gabinetach
      lekarskich, osoby obslugujace sprzet w takich punktach nie zawsze maja
      kwalifikacje. Dlatego istnieje ryzyko ,ze podzczas zabiegu pacjetki sa
      wystawiane na odzialywanie fal o wyzszej energiiniz podczas badan u
      specjalisty. Wedlug wspomianego czasopisma "robienie zdjec USG nienarodzonym
      dzieciom bez zalecenia lekarza jest ryzykowne"
    • doros1 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 09.09.04, 13:48
      Czytałam,że istnieje związek między częstymi USG w życiu płodowym a dysleksją(
      czyli dość odległy skutek badań, a noworodek rodzi się zupełnie
      zdrowy).Standardy medyczne to 3-krotne usg w ciąży.
    • indiaaa Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 09.09.04, 14:00
      Mój lekarz krótko mi kiedyś powiedział, że 3 USG spokojnie na całą ciążę
      wystarczą, nie ma co przesadzać a tym bardziej w robieniu co miesiąc, wiadomo
      jak ciąża przebiega prawidłowo. Pierwsze mam za 2 tygodnie, będę wtedy w 12
      tygodniu.
    • ella5 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 10.09.04, 11:25
      A mi sie wydaje że potencjalne korzyści sa większe od ewentualnych zagrożen
      (tym bardziej, ze poki co nie stwierdzono takich i sa to tylko gdybania)
      u mnie na przyklad gin wykryl niewielkie odklejenie lozyska i na tym etapie
      tylko zalecil powstrzymanie sie od wspolzycia przez tydzien, a moze gdybym
      czekala do widocznych objawow, typu plamnienie itp, to skonczyloby sie na
      lekach lub szpitalu;
      ja tam sie ciesze z comiesiecznego usg, bo wiem ze wszystko jest ok a w razie
      jakichkolwiek nieprawidowosci mozliwa jest wczesna diagnoza i zapobieżenie
      czemus niedobremu
      • hanyszka DOKLADNIE 10.09.04, 12:24
        ja mialam pierwsze USG (przezpochwowe) w 6 t.c., od tej pory regularnie co
        miesiac powtarzam badanie. Syn zdrowy, duzy jak byk, wszystko OK.
        Nie ma zadnych podstaw dowodow na to, by twierdzic ze USG jest szkodliwe, a
        zdaniem niektorych wciazy WSZYSTKO szkodzi: kawa, herbata, farbowanie wlosow
        etc...
    • kariba Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 10.09.04, 13:31
      Wydaje mi się czytając wypowiedzi że to zwykłe sianie paniki. USG to
      ultradźwięki a nie żadne promieniowanie, naświetlanie itp. Jak w inny sposób
      jeżeli nie poprzez USG dopochwowe można zbadać dokładnie kobietę czy nie ma
      ciązy pozamacicznej, pustego jaja płodowego i wielu innych draństw które
      zagrażają życiu.Nie wspomnę już o tym że dzięki temu badaniu można uratować
      maleńkie fasolki zanim kobieta zacznie plamić i nastresuje się w szpitalu lub
      na izbie przyjęć często przypadkowego szpitala i lekarza.Jedna z dziewczyn
      napisała że słyszała nie wiem od kogo że nie można naświetlać przy USG
      siusiaczka bo to grozi niepłodności w dorosłym życiu chłopca. Inna z Was
      napisała o domniemanej dysleksji. Przecież dzieci rodzą się z dysleksją od
      zawsze a nie raptem po wprowadzeniu USG ciążowego.To dla mnie bzdura
      totalna.Dziewczyny róbcie tak jak radzą wam wasi lekarze jak doradza wam rozum
      ale na Boga nie róbmy z igły widły bo oszalejemy. I sprawdzajcie kompetencje
      swoich lekarzy. Bo ci co głoszą opinie że USG jest szkodliwe to dla mnie
      durnie.Przecież witamina c w nadmiaarze też szkodzi. Chyba żadna z Nas nie robi
      USG co 15 minut więc dajmy sobie spokuj i cieszmy się z naszych fasolek.
      Pozdrawiam kariba
      • agga1976 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 10.09.04, 16:23
        Kariba, nikt tutaj nie napisal, ze nie mozna wykonywac USG w ogole, tylko,
        dziewczyny zastanawialy sie czy jest potrzeba robic je co miesiac. Poza tym,
        zwroc uwage, ze zwykle pojawialo sie zastrzezenie, ze lepiej nie przesadzac z
        liczna USG do 12-14tc, wtedy kiedy ksztaltuje sie uklad nerwowy dziecka.
        Wiadomo, jesli sa klopoty typu plamienie, bole brzucha, podejrzenie ciazy
        pozamacicznej itd to nalezy wykonac USG, bo moze uratowac zycie. Chodzi tylko o
        to, zeby nie robic USG z czystej ciekawosci, bez wskazan medycznych.
        Piszesz, ze USG to fale ultradzwiekowe, ok, ale wiesz pewnie, ze nawet te fale
        dzialajac na tkanki podnosza przejsciowo ich temp., nie pamietam teraz o ile,
        ale tak jest na pewno. Zastrzezenia naukowcow biora sie wlasnie stad, ze nie
        wiadomo dokladnie, jak taki chwilowy wzrost temp. w tkankach plodu moze na
        niego wplynac, nie chodzi o ciaze po 20 tyg, ale wlasnie o te wczesne, do 12tc.

Wiadomo- zasada jest jedna-> wszystko z umiarem, w celach medycznych, a nie z
        ciekawosci, na zasadzie "a ja sobie chce poogladac dzidziusia" wink

pozdrawiam
        Agga + 36tyg Malenstwo smile
        • kariba Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 10.09.04, 20:04
          Czy ja zachęcam kogoś do robienia USG co tydzień? Nie wiem czy dobrze
          zrozumiałaś moją wypowiedź ale mi chodzi o posty które jedynie robią mętlik w
          głowie.Ewentualny(?) wzrost temperatury nie sądze aby wzrósł choćby o 1 stopień
          celcjusza podczas badania USG, gorączka kobiety w ciązy w tym przypadku
          stanowiłaby większe zagrożenie. Napisałam w swojej wypowiedzi aby kierować się
          rozumem a nie zabobonami. Bo jak słyszę o dysleksji czy problemach z
          siusiaczkiem i płodnością chłopców to umieściłabym te wypowiedzi w
          wątku "najśmieszniejsze przesądy i zabobony". Bo jeżeli domniemany wzrost
          temperatury podczas USG może spowodować niepłodność to może jedzenie w dużej
          ilości lodów w ciąży powoduje jednak te słynne wrzody na nóżkach. Na którymś
          forum właśnie przed jedzeniem lodów przestrzegały stare babcie. Ale to wszyscy
          traktowali jako żarty. Wolę częściej zobaczyć moje dziecko na USG niż umierać z
          niepewności czy wszystko z nim ok. pozdrawiam kariba
        • mkonkol Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 10.09.04, 20:13
          Poza tym co napisałaś (z czym oczywiście się zgadzam), miałyśmy ostatnio
          przykład czym kończą się te wariackie robienia usg przed 12tc. Jedna z
          dziewczyn omal nie usunęła żywej ciąży! Zapewne problem nie tylko tkwił w
          beznadziejnej lekarce ale i w tym, że badanie usg było robione zbyt wcześnie.
          Na szczęście każda z nas sama decyduje czy zgodzi się na tak wczesne i częste
          badania czy nie.
    • xxara Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 10.09.04, 20:37
      jeszcze moje doswiadczenie. Zdarzylo sie tak, ze w 7 tc mialam zrobione USG
      dzien po dniu. Nie ze wzgledu na zagrozenie ciazy, tylko dlatego ze lekarz do
      ktorego poszlam, prawdopodobnie chcial zebym wiecej zaplacila za wizyte. Bardzo
      sie wtedy denerwowalam, na razie wszystko jest ok ale do porodu jeszcze hen
      hen. Dolaczam sie do glosow rozwagi. Nalezy wyczuc kompetencje lekarza. Zadna
      przesada nie jest dobra. (Niewielu lekarzy robi USG przy kazdej wizycie (i to
      co dwa tygodnie). Ja po tamtej nauczce mam ograniczone zaufanie. Przeciez pewne
      rzeczy w tej materii sa nieodwracalne.
    • agga1976 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 10.09.04, 23:45
      www.babyboom.pl/wyswietl.asp?id=D469
      tutaj znajdziecie kilka informacji nt USG w ciazy, moga sie przydac na
      przyszlosc

pozdrawiam
      Agga + 36tyg Malenstwo smile
    • magdek2 Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 11.09.04, 22:32
      widzę, że temat zaprzątnął uwagę wielu was... i bardzo mnie to cieszy
      Chciałabym jeszce tylko dodać,że za USG podczas wizyty już nic nie płacę, po
      raz pierwszy zostało zrobione w 5 tygodniu dla potwierdzenia ciąży, po
      badaniu "normalnym", i dla stwierdzenia czy nie jest to ciąża pozamaciczna,
      kolejny raz zgłosiłam się z niewielkimi bólami brzucha i również podczas
      normalnej wizyty z badaniem na fotelu, lekarz zrobił USG, nie wiem czy podczas
      każdej wizyty bedzie robione czy nie, ale w przyszłym tygodniu wypytam o
      wszystko. Spotkałam się z opinią na temat szkodliwości USG u innej lekarki, ale
      ona w ogóle nie wykonywała tego badania, bo nie posiadała sprzętu w gabinecie i
      jak sama powiedziała nie wykonuje USG, bo... nie potrafi, może dlatego
      odradzała, nie mam pojęcia. Dla mnie kompetencje takiego lekarza są niepełne,
      zwłaszcza w XXI wieku, ale to już moje prywatne zdanie - zsdanie laika w
      dziedzinie medycyny. Natomiast jeśli dzieje się cokolwiek niepokojącego, a
      opinia jednego jest dla mnie, nazwijmy to "dziwna", tak jak miało to miejsce w
      przypadku wspomnianej dziewczyny, u której "lekarka" stwierdziła martwą ciążę;
      to stram się zawsze skonsultować problem z innym specjalistą.
      Dziekuję wam za wasze wypowiedzi i serdecznie pozdrawiam smile
    • annakk Re: USG jest szkodliwe dla dziecka ? 22.04.23, 15:32
      Pierwsze słyszę, żeby usg było szkodliwe dla dziecka. Mam nadzieję, że dawno ten mit upadł bo post z 2004 roku. Jak najbardziej trzeba wykonywać usg i inne badania będąc w ciąży. Akurat jestem w temacie, bo jestem przyszłą mamą i niedługo będę mieć badania prenatalne u doktor Rozmus Warcholińskiej robione.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka