Dodaj do ulubionych

mamy oczekujace trzeciego maluszka !!!

14.10.04, 16:28
Witajcie,
czy zechcecie podzielic sie ze mna waszym doswiadczeniem i odczuciami???
Ja jestem w 7 tc i 4 dniu, to bedzie moja trzecia kruszynka, mam juz dwie
coreczkismile).
Az trudno mi uwierzyc , ze bede mama trojki, mam dopiero 27 lat, a czuje sie
na -nascie, ale jestem baaardzo szczesliwa tylko ciagle maksymalnie zmeczona a
dzieci nie daja nawet chwili na odpoczynek...
Kochane mamy,
a jak jest u was, trzecia ciaza mija lagodniej czy moze trudniej niz
poprzednie, jak dzieci, ciesza sie, daja wam odpoczac..??
Napiszcie, bedzie nam razniej razemsmile))).

Agata, mama Oli, Julii i malenstwa.
Obserwuj wątek
    • danetdd Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 14.10.04, 18:49
      Hejka!
      Ja jestem mamusią oczekującą na trzeciego maluszka smile. Obecnie jestem już w 34
      tygodniu, tak więc niewiele mi juz zostało. Mam w domu dwóch chłopców i przy
      takich łobuzach zupełnie nie mam czasu na odpoczynek smile. Mam 29 lat, tak więc
      swoje trzecie dzieciątko urodzę jeszcze przed 30-stką i to będzie już moje
      ostatnie, tak myślę. Zdecydowałam się na trzecie, bo bardzo chciałam mieć
      córeczkę, ale nadal nie wiem czy mi sie to udało...ta ciąża jest praktycznie
      taka sama jak tamte, te same objawy, te same samopoczucie, te same
      dolegliwości, ale inne smaki, co mnie cieszy, bo może to dziewczynka smile.? Nie
      mam z nią większych problemów, ale brakuje mi odpoczynku, zbyt aktywnie ją
      przechodzę, bo nie dość, że dwójka dzieci w domu, to dopiero co skończyłam
      remont, ale myślę, że to się nie odbiło negatywnie na dziecku, bardziej się
      martwię jak sobie poradzę z maluszkiem i moimi wiecznie szalejacymi i
      chorującymi chłopcami sad. Ciąża jakoś mija, ale zbliża się zima i choróbska co
      mnie bardzo martwi...życzę Ci przede wszystkim ciąży bez problemów, dużo
      zdrówka i dużo odpoczynku a i chłopczyka skoro masz już dwie dziewczynki smile.
      Pozdrawiam Cię serdecznie i powodzenia na kolejne tygodnie ciąży smile.
      Aneta
      • lula11 Re: danetdd 15.10.04, 13:21
        Anetko,
        chorobek sie nie boj, jak bedziesz karmila corcie ( zycze z calego serca)
        piersia to bedzie chronionasmile).
        A w jakim wieku sa twoi synowie??
        Moje coreczki to tez "zywe srebra", chwili spokojnie nie usiedzasmile), nabiegam
        sie ja za nimi...
        Teraz to troche trudne, bo ciagle mnie mdli, bardzo sie martwia jak wymiotuje,
        albo boli mnie brzusiu, za to maz spokojnie mowi,ze to przeciez normalne, a ja
        bym chciala , zeby choc troche sie tym przejal!!
        Zdecydowalismy sie na trzecie( ostatnie planowane) , bo chcielismy miec jeszcze
        chlopczykasmile).
        U mnie poczatek bez objawowo a po tescie zaczely sie wymioty, ciagle nudnosci i
        totalne zmeczenie, zwlaszcza ,ze nawet w nocy nie moge sie wyspac bo maluchy
        przychodza, wlaza na mnie i zawsze budza kilka razy...
        Nie mam za to boli piersi, brzuch tylko czasami boli, mam tez zupelnie inne
        smaki, przy corkach jadlam duzo nabialu i kwaszone ogorki, teraz ogorki mi nie
        smakuja, nabial jem z rozsadku a nie z checi i bardzo smakuja mi sledziki, ktore
        poza ta ciaza nawet w wigilie nie jadlam, oby to byl dobry znaksmile).
        Jestem ciagle jeszcze w szoku,ze bede mama trojki, boje sie jak sobie poradze,
        ale skoro z dwojki bez niczyjej pomocy dalam i daje rade to z trojki tez chyba
        bedzie dobrze, oby...

Duzo zdrowka i odpoczynku,
        Agata.
      • wichary1 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 17.10.04, 11:06
        Witam i od razu się dopisuję!Miałam m-c przerwy w internecie, bo przeżywałam
        przeprowadzkę, będąc w 33 tyg. ciąży ale jakoś poszło, zresztą mąż był na
        urlopie (oracuje za granicą) i większość zrobił sam! Mam już dwie córcie 10 i 4
        latka, teraz jestem w 34 tyg. i będzie trzecia na 200%!!!Samopoczucie gorsze
        niż w dwóch poprzednich ciążach ale da się wytrzymać, tyle, że mój 4 letni
        gagatek-cóeczka nie daje mi wytchnienia, ale może dzięki temu jakoś się ruszam
        jeszcze bo dodam, że jestem strasznie gruba ...pozdrawiam was wszystkie
        oczekujące trzeciego dzidziusia, bo jak ktoś wspomniał nie zdarza się to za
        często u nas a w moim przypoadku to była wpadka ze stos. przerywanego więc na
        przyszłość uważajciesmilesmilesmileale i tak się cieszę...jeszcze raz pozdrawiam
        zwłaszcza listopadówki i napiszcie co u was!!! Ania
    • gosia152 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 15.10.04, 09:57
      ja mam pytanie do was:
      mam jedno dziecko ale myślę juz o następnym, mała ma 2 latka, jak jest np. z
      noszeniem na rękach starszego w pierwszych miesiącach kolejnej ciąży?
      • lula11 Re:gosia152 15.10.04, 13:29
        Gosiu,
        jak zaszlam w druga ciaze moja Ola miala 16 miesiecy i byla przyzwyczajona do
        ciaglego noszenia, w ciazy tez ja stale nosilam, na co lekarz i rodzina
        strasznie sie na mnie burzyla,ale ja nie umialam jej odmowic, negatywnych
        konsekwenji dla drugiego nie bylo z tego powodu ,ale ja mialam przedwczesne
        skurcze, musialam brac leki a i mialam potworne bole kregoslupasad(.
        To byla dla mnie wazna lekcja i teraz , kiedy mlodsza ma dwa latka bardzo zadko
        ja nosze, normalnie ona sobie biega lub jezdzi w wozku ( tak ja nauczylamsmile), a
        kiedy jest smutna lub chora nosze ja lub bujam w bujanym fotelu, ktory
        wyciagnelam ze strychu babci, ten fotel baaardzo pomaga w takich chwilach,
        maluszek zaraz usypia.
        Ola ma teraz 4 lata i podniesc ja nie jest latwo, o noszeniu nie ma mowy, ale i
        ona juz sie wcale nie domaga noszenia.

Mysle, ze jak sie dobrze czujesz i maluszek potrzebuje noszenia to niczego sie
        nie obawiaj, ciazy nie zaszkodzisz, za to niezdrowe jest stale noszenie po kilka
        godzin dziennie codziennie dziecka, ja tak robilam i mam konsekwencje w postaci
        bolacego kregoslupasad(.
    • danetdd Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 15.10.04, 14:55
      Agatko!
      Bardzo Ci dziękuję za słowa otuchy smile, obyś miała rację, niestety z
      doświadczenia wiem, że długo nie ukarmię piersią, bo zawsze miałam zbyt mało
      pokarmu i moje głodomory musiały być dokarmiane. Oczywiście będę się starała,
      bo wiem jaką cudowną moc ma pokarm z piersi matki smile. Moje łobuzy to Tomek lat
      6 i Dawid lat 3 i czasami się zastanawiam, który gorszy smile. Ja też
      zdecydowałam się na 3 dziecko, bo bardzo chciałam mieć - dziewczynkę, choć
      trzecia ciąża troszku mnie zaskoczyła, bo zaszłam w nią dopiero w 27 dniu
      cyklu! W moich ciążach nigdy nie wymiotowałam, ale bywało mi niedobrze,
      uwierzyłam w ciążę dopiero po zrobieniu 3 testów, bo pierwszy wyszedł negatywny
      i zanim nie zobaczyłam tych 2 kresek to nie miałam żadnych objawów! Jak
      zobaczyłam to momentalnie zaczęłam mieć, to chyba taka siła umysłu smile. Ja
      Tobie życzę chłopczyka i zazdroszczę dziewczynek smile.
      Wszystkiego najlepszego Ci życzę.
      Pozdrawiam Aneta
      • lula11 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 15.10.04, 16:03
        Anetko,
        cudnie miec takich lobuziakow, starszy to juz pelnie do zerowki chodzi, a
        mlodszy chce isc do przeszkola?? Moja Ola uwilbia swoje przedszkole smile.
        Mysle , ze masz duza szanse na corcie, podobno coreczki wychodza na poczatku
        cyklu i na koncu, a chlopcy posrodkusmile).
        My staralismy sie w czasie owulacji, wiec mam nadzieje, ze wyszlo smile.
        Anetko,
        trzymaj sie cieplo.

Agata.
    • aprze Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 15.10.04, 17:30
      Cześć dziewczyny
      to ja się dopiszę, jestem w 38 tygodniu ciąży i mam Bartuś 6 lat, Ewelinka 4
      latka. Trochę się boję jak to będzie gdy urodzi się maluszek a ja bedę musiała
      dzieci wozić dzieci do przedszkola
      pozdrawiam i życzę zdrówka
      Agnieszka
      • lula11 Re: aprze 16.10.04, 15:28
        Witaj,
        jaki milo, ze nas tyle jest, a juz myslalam, ze kobiety juz nie rodza trzeciego
        dziecka, u nas na osiedlu takich rodzin z byt wiele nie ma( Tarchomin Warszawa).
        Agata.
    • natkare Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 15.10.04, 20:05
      Witajciesmile
      Tez sie melduje, mam 29 lat i na imie Renata.
      Jestem mama Maciusia ktory w kwietniu skonczy 6 lat i Dominisi 13 miesiecznej
      lobuzicysmile
      Teraz oczekuje na trzecia pocieche, jestem w 17 tydodzniu.
      POZDRAWIAM SERDUSZKOWOsmile
      • lula11 Re: natkare 16.10.04, 15:30
        Witaj,
        oj to bedziesz miala dwa maluszki i jednego starszaka, ja pamietam jak urodzila
        sie Julia, Ola miala wtedy 2 latka i razem jezdzila w wozku z Julcia, zupelnie
        jak blizniaki!!
    • danetdd Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 15.10.04, 20:46
      Hej!!!
      Moje gg to 3142782. Jak masz tylko ochotę to pisz smile. Wydaje mi się, że lepiej
      jest pogadać przez gg, niż przez forum smile. Bardzo lubię poznawać nowe osoby
      szczególnie takie, które są w podobnej sytuacji jak ja smile. Kto ma ochotę niech
      pisze - zapraszam smile. Szczególnie Ciebie Agatko smile.
      Pozdrawiam i czekam
      Buziaki
      • lula11 Re: danetdd 16.10.04, 15:13
        Witaj,
        oj bardzo bym chciala z toba pogadac, tylko nie mam ggsad((.
        A mdlosci mi powoli mijajasmile)))))), banany pomagaja !!!!
    • agatha_mama Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 15.10.04, 22:11
      Hej, to i ja tu się dopiszę, mam 28 lat i 2 córeczki-Olę-7,5 letnią i Maję-
      diabełka 3 letniego. Ta 3 ciąża byla nieplanowana i pokrzyżowala nam wszystkie
      plany, długo nie mogłam się z nią pogodzić. Dziś jestem w 27 tyg i wiemy, że to
      chłopczyk. Ciążę przechodzę strasznie, od 5 tygoni leżę w łóżku, bardzo boli
      mnie brzuch i plecy, mam skurcze i rozwarcie już na 1 cm, jest mi bardzo ciężko
      i nie mogę się z tym pogodzić, a do tego maluch prawie nie śpi, non stop
      kopie!!!! Powolutku gromadzę wyprawkę, bo po dziewczynkach nic nie mam.
      Pozdrawiam serdecznie wszystkie Mamusie.

Agata
      • aari Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 16.10.04, 01:27
        hejka
        To i ja się melduję smile))
        Mam jeszcze 29 lat smile))) i jestem Mamą Kubusia 8 lat i Krzysia 3 latka ...
        trzecia ciąża nas zaskoczyła to fakt. Ale bardzo się ciesze bo pojawiła się
        szansa na dziewczynkę - śwadomie byśmy tej szansy nie mieli smile)) hehe
        Narazie przechodze jakby łagodniej. Poprzednie dwie ciąże na początku były
        straszne , ciągłe wymioty i ogólne złe samopoczucie. Teraz strasznie mnie mdli
        a wymiotowałam tylko raz. Lula ja tez jestem w 7 tc. na kiedy masz termin bo ja
        na 26 maja - dzień Matki - hehe ......

Acha obaj chłopcy urodzili się we wrześniu ( czyli zawsze jesień ) a teraz
        wiosenka zastanie moje dzieciątko .. więc będzie napewno fajniej .
        • lula11 Re: aari 16.10.04, 15:26
          Witaj,
          zycze na wstepie coreczki!!! a ty trzymaj kciuki z mojego synkasmile).
          U mnie inne smaki niz poprzednio i brak bolu piersi, starsznie tez wymitujesad(((((.
          Moja Julia tez jest z wrzesnia ( 25), a Ola z sierpnia, malec ma byc wg om 6
          czerwca( cykle 34 dniowe),ale gdyby tak sie o tydzien wczesniej urodzil to
          trafilby w urodziny taty ( 31 maj).
          Ciesze sie bardzo ,ze urodzi sie akurat jak juz bedzie cieplo, nabierze troszke
          cialka przed chlodamismile).
          Buziaki.
          • aari Re: aari 22.10.04, 12:24
            Hejka lulu moj Krzysio tez jest z 25-go smile))) ale fajnie
            natomiast co do różnic .. no cóż - przy chłopcach strasliwie wymiotowałam ...
            do 10 razy na dobę nawet.
            Taeraz zdarza mi się dwa, trzy razy dziennie a najbardziej mnie męcza te
            mdłości. Co do smaków to przy chłopcach nie miałam specjalnych zachcianek,
            teraz niby mam, ale ich nie spełniam ( bo mdłości brrrr ) zobaczymy jak będzie
            jak przejdą ( oby jak najszybciej )

trzymam kciuki za chłopczyka smile
        • lula11 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 16.10.04, 15:31
          Dziewczyny, a czy generalnie ta trzecia ciaza jest latwiejsza???
          U mnie jak na razie wcale nie, ale moze pozniej jest lepiej...
      • lula11 Re: agatha_mama 16.10.04, 15:21
        Witaj Agatko,
        to jestesmy w podobnym wieku( ja 27l.) i tez obie mamy Ole, te Ole to raptusiki,
        przynajmniej mojasmile), i imie mamy jednakowesmile).
        Moja Julia ma 2 latka ale dokazuje czasami bardziej niz moj przedszkolaczek!!!
        I ja chcialabym syneczka, zazdroszcze ci!! A napisz, czy ta ciaza jest inna od
        tych z dziewczynkami, procz tego,ze biedna, musisz lezec, ja mam zupelnie inne
        smaki , natomiast wymioty i nudnosci tak jak poprzednio. A i teraz piersi mnie
        nie bola , wtedy baaardzo bolaly, mam nadzieje, ze to dobry znak!!
        A i zauwazylam cos jeszcze, wlosy mi strasznie szybko rosna, i to nie tylko na
        glowie, przy dziewczynkach jakos mie sie to nie rzucilo w oczy, wiec moze i to
        jest znak na syna???...
        Przykro mi Agatko, ze musisz lezec, ale zobaczysz, czas szybko mijasmile))
        Buzki,
        Agata.
        • agatha_mama Re: agatha_mama 18.10.04, 22:45
          Hej Agatko, mam takiego grata w postaci komputera, że piszę ten list do Ciebie
          juą 3 raz, a wiadomo, że kobieta w ciąży nerwowa istota i jak mi się znów
          wszystko wykasuję to się wkurzę nie na żarty!!!!
          Jeśli masz ochote napisać do mnie to to jest mój mail agaaugust@interia.pl,
          wiesz faktycznie trochę nas łączy, oj chciałabym Ci dużo napisać, ale boję się,
          że zaraz znów mi się wszystko skasuje!!!! Więc bezpiecznie będzie jak odezwiesz
          się na moją pocztę, a ja wówczas wszystko Ci opiszę, jak to było z ta 3 ciążą i
          skąd wiedzialam od początku, że to chłopczyk i jak kłóciłam się z lekarzem, żę
          czuję ruchy w 15tc, a nst w 18tc z panią ginekolog w izbie przyjęć w
          szpitalu!!!! Caluski i czekam na Twój znak
          Agata
          • lula11 Re: agatha_mama 21.10.04, 08:34
            Witaj,
            mialam przez kilka dni wymiane sprzetusmile), wreszcie , mam nadzieje, nie bedzie
            sie nic psułosmile).
            Zaraz napiszę na twoją pocztesmile).
            Ja od kilku dni straaaaasznie żle się czuje: ledwo chodzę, boli mnie zołądek na
            maxa i ciagle wymiotuję, juz zupelnie nie mam siły, mam wrażenie,że zaraz się
            przekręcę, a tu dzieci wymagają wiele od mamy....
            ciężko mi, ale juz w sobotę idę do lekarza, mam nadzieję, ze mi pomoże....
            Bużka.
    • danetdd Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 16.10.04, 15:58
      Hej Agatko!
      GG zawsze możesz sobie pobrać ze strony www.gadu-gadu.pl, to nic trudnego smile.
      Czytając tu wypowiedzi innych dziewczyn stwierdziłam, że zapewne przyjemniej by
      Ci się rozmawiało z dziewczynami, które są tak jak Ty na samym poczatku ciąży a
      nie jak ja na samym końcu...niedługo urodzę swoją dzidzię i zapewne przejdę na
      inne forum o ile mi tylko czas pozwoli smile. W każdym razie jak chcesz to czekam
      na gg a jak nie, to jeszcze raz życze Ci powodzenia i innym dziewczynom
      oczywiście także smile. Pozdrawiam
      Aneta mama Tomka, Dawida i ???
      • aprze Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 16.10.04, 19:33
        Cześć dziewczyny
        jak chcecie to ja też podam swoje gg 1298265, będzie łatwiej rozmawiać.
        Dwie pierwsze ciąże przechodziłam dobrze, bez problemów.
        W tej ciąży od samego początku problemy. Na samym początku bolał mnie brzuch jak
        do @ i krwawiłam, gin nawet nie chciał dać mi skirowanie na badania bo
        powiedział, że się nie opłaca bo poronoę a ja jestem w 38 tygodniu. Strasznie
        boli mnie brzuch.
        pozdrawiam
        Agnieszka
      • lula11 Re: danetdd 21.10.04, 08:38
        Witaj,
        ty maz juz sporo doświadczenmia w tej trzeciej ciąży, może mi pomożesz: kiedy
        wreszcie zyskam troche sił, juz zupelnie wysiadlam sad((((( i do tego bardzo
        boli mnie żołądek, jeść nie mogę, zupełnie nic mi juz nie smakuje sad(((((...
        Oj ciężko, a moja starsza córcia ma zapalenie ucha i w nocy śpi na moich
        kolankach, oj ciężko....
        co do gg, to mamy linuksa, wiec gg odpadasad(((((...
    • anusiamamusia Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 16.10.04, 20:00
      Ja mam 28 lat i też oczekuję trzeciego maluszka smile
      Mam córę - 5 letnią i synka - w styczniu skończy 3 latka. Teraz będzie
      dziewczynka co wszystkich nas cieszy choć synek jest fantastycznych chłopakiem.
      Te sukienusie jednak maja swój urok.... No i córa bardzo chciała siostrzyczkę.
      Moja trzecia ciąża jest najgorsza - najgorzej się czuję, jestem zmęczona, mam
      skurcze, szyjka się skraca ale na razie nie ma rozwarcia więc lekarz się nie
      przejmuje i nic nie biorę. Termin mam na Święta (to 31tc) i w tym roku
      wyjątkowo cała rodzinka już w lecie myślała o grudniu smile

Pozdrawiam serdecznie anuś
      • lula11 Re:anusiamamusia 21.10.04, 08:42
        Witaj,
        oj u mnie jak narazie ( 8 tc) tez jest najgorzej, poprzednio nie mialam tak
        silnych bóli zołądka, do tego często wymiotuje i nie mam sił, nawet rano czuję
        sie wykończona..sad(((((((((((((, tak bym chciała poczuć sie choć troszke lepiej....
        Tobie życzę byś dotrwała do grudnia i urodziła zdrową córcięsmile)))))).
    • bei Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 16.10.04, 20:05
      smilesmile moja trzecia ciąża jest jako druga w ilości problemówsmile
      Czuje się lepiej niż w drugiej a gorzej niż w pierwszejsmile
      Mam 2 synów....będę miała trzeciego.... kochanego juz przez wszystkich
      domowników- ciaża wystarana po roku prób....

Bea i 34 tc Artuś
    • trolka72 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 17.10.04, 08:35
      Mam 32 l, 2 dziewczynki (7 i 5) i jestem w 13 tyg. Marzę o 3 dziewuszce, ale
      zobaczymy. Trzecia ciąża- wpadka, na początku trudna do zaakceptowania- teraz
      sie cieszę, choć ciąża mi skomplikowała sprawy pracy, i nie ukrywam, że jestem
      już zmęczona...
      Cieszę się, ze jest nas tyle!
    • djanka Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 18.10.04, 10:57
      Witajcie dziewczyny
      Nie wiem czy moge tu cos pisac, poniewaz ja juz jestem mama trojki
      dzieciaczkow. dzis moja corcia Nika konczy 5 lat, Michal ma dokladnie rok i
      miesiac a 25 pazdziernika Bartus skonczy 2 miesiace, ciaze mialam podobne
      jedynie na porodowkach spedzalam coraz mniej czasu (doswiadczenie robi
      swoje wink ). Podziwiam wszystkie mamusie ktore maja wiecej dzieciaczkow i rok za
      rokiem jak w naszym przypadku. Jest mi czasmi bardzo ciezko ale usmiechy
      wszyskich pociech zacieraja moja zlosc. Ciesze sie ze jest te forum bo mimo
      tego iz nie wypowiadam sie tu wogole to jestem stala czytelniczka i bardzo
      cenie sobie rady innych mam. pozdrawiam
      • aprze do djanki 18.10.04, 11:17
        Cześć
        proszę napisz coś więcej o trzecim porodzie. Mi połozna powiedziała, ze trzeci
        jest taki sam jak pierwszy a gin. że szybszy. Ja wiem , że każda z nas rodzi
        inaczej ale jak możesz to napisz. Może to smieszne bo jest to mój trzeci poród
        ale jego boje się
        pozdrawiam
        Agnieszka
        • djanka Re: do aprze 18.10.04, 11:55
          porodu balam sie okropnie, nawet nie chcialam jechac do szpitala, mialam
          jeszcze swieze wspomnienia z ostatniego porodu mimo ze moje porody trwaly
          krotko smile ostatni rekord to 20 minut lezenia na porodowce od przybycia do
          szpitala, malo co a bym w domu urodzila wzielo mnie nagle o godzinie 10 00
          mniej wiecej a urodzilam o 11 40 cud ze malzonek zdazyl przyjechac smile doszlam
          szybko do siebie mimo szycia jedynie moj pobyt sie przedluzyl do 6 dni z
          powodu obserwacji Bartka pod katem infekcji wewnatrzmacicznej. Nie zycze tak
          szybkich porodow wlasnie z powodu tego ze w naszym przypadku Bartkowi troche
          zaszkodzilo no ale dostal 10 punktow smile jesli chcialabys co jescze wiedziec to
          z mila checia odpisze smile
      • lula11 Re: djanka 21.10.04, 08:46
        Witaj,
        gratuluje ci już trzech pociech i niedlugo wszystkie znajdziemy sie na twoim
        miejscusmile), ja sie boję tej przyszłości, bo juz z dwójka jest cieżko, ale
        marzyliśmy o synu i tylko dlatego sie zdecydowałam, teraz mi bardzo cięzko bo
        żle sie czuje, ale jakoś musze wytrwać...a uśmiechy dzieci wszystko
        wynagradzają, zawsze!!!
    • mruwa9 A ja sie wcale nie ciesze :-(( 18.10.04, 11:21
      W marcu ma sie urodzic nasze 3 dziecko, po raz pierwszy nieplanowane, i do dzis
      przeze mnie nieakceptowane sad( Z 2. porodu wyszlam mocno okaleczona fizycznie
      i psychicznie, wiec na poczet przyszlego niechcianego rodzicielstwa juz wpadam
      w depresje. Nasze 2. dziecko jest niepelnosprawne (porod byl pasmem bledow w
      sztuce lekarskiej) i mimo, ze bede miala planowe cc, co powinno mnie troche
      uspokajac, boje sie, ze bede miala kolejne uposledzone malenstwo, ze nie
      podolam obowiazkom. Niedawno wyprowadzilismy sie baaardzo daleko i nie mamy
      zadnej mozliwosci uzyskania pomocy ze strony rodziny, jestesmy zdani tylko na
      siebie. Co prawda tu, gdzie mieszkamy, opieka nad ciezarna obejmuje tez aspekt
      psychologiczny (kazdorazowo pyta polozna o samopoczucie i oferuje pomoc
      psychologa), ale zadnen psycholog nie uzdrowi mojej corki, zaden nie przyjdzie
      mi pomoc w sprzataniu, rehabilitacji dziecka, w zaprowadzeniu dzieci do szkoly,
      przedszkola..I z kazdym kolejnym kilogramem wpadam w coraz wiekszy dolek... I
      pomyslec, ze dawno temu chcialam miec trojke dzieci...
      • aprze Re: A ja sie wcale nie ciesze :-(( 18.10.04, 11:31
        mruwa9 trzymaj się, dasz sobie rade. Moja trzecia ciąża też jest nie planowana i
        czasami zastanawiam się jak dam sobie rade finansowo. Jak urodzimy maleństwa to
        je pokochamy z całego serca. Nie myśl, że trzeciemu dzidziusiowi musi coś być,
        na pewno jest zdrowe. Ja wiem trudno jest myśleć pozytywnie ale postaraj się.
        Jeśli moę wiedzieć to w którym jesteś tygodniu?
        pozdrawiam
        Agnieszka
        • mruwa9 Re: A ja sie wcale nie ciesze :-(( 18.10.04, 11:44
          w 17 tyg, ale mam miec cc ok. 39 tyg, o ile nic sie wczesniej nie wydarzy, wiec
          pewnie jeszcze w Wielkim Tygodniu. Akurat o strone finansowa najmniej sie
          martwie (wiele rzeczy zostalo po starszych dzieciach- wozki, foteliki, kojce),
          bardziej o moja wydolnosc fizyczna i czasowa, zwlaszcza, gdy corke po raz setny
          karetka bedzie zabierala do szpitala sad( . Nie wykluczalam, ze w przyszlosci
          moze zdecydowalibysmy sie na 3. dziecko, ale nie tu i nie teraz. Mialam wlasnie
          rozpoczac nowa prace na nowych smieciach, a tu wszystko wzielo w leb i bede
          bezrobotna przez najblizsze minimum 1.5 roku, o ile wszystko dobrze pojdzie.
          Wiosna planowalam wyjazd za granice, sprawa znowu sie odwlecze o minimum 2
          lata, bo fizycznie (i finansowo) nie bede w stanie wybrac sie w podroz lotnicza
          z 3 dzieci. Itd...Dobrze, ze tutaj sterylizacja jest dozwolona prawnie, mam
          zamiar sprawe rozwiazac radykalnie na przyszlosc.
          • djanka Re: A ja sie wcale nie ciesze :-(( 18.10.04, 12:17
            moja trzecia ciaza tez byla nie planowana, moze nie mam takiej sytuacji jak TY
            ale zobaczysz wszystko bedzie dobrze, moim jedynym wsparciem przez cala ciaze
            byla moja druga polowka gdyby nie on zalamalabym sie kompletnie, ale teraz gdy
            patrze na tego malego wydzierucha to ganie siebie za te mysli w czasie ciazy,
            czasmi mam ochote uciec z domu jak najdalej ale kocham cala trojke mocno mocno
            zobaczysz bedzie dobrze, trzymaj sie smile
            • ecta Re: A ja sie wcale nie ciesze :-(( 19.10.04, 10:39
              Też się dołączam do was, mam 32 lata i dwóch synków 8 i 3 latka, to trzecie na
              ostatnim usg zasłoniło się idealnie, także nie wiem co to będzie.
              Dla mnie ciąża ta też była niespodzianką i żeby nie mąż cięzko by było,
              zwłaszcza na początku. A teraz nie wyobrażam sobie jak to by było bez"dzidzi" -
              bo tak nazywamy maleństwo, które jest przecież naszym członkime rodziny.
              Straszy mój synek jest jak najbardziej za, za to młodszy niekoniecznie,
              traktuje jako zło konieczne, a nawet jak coś mówimy o dzidzi to próbuje mnie
              szturchnąć w brzuch.
              Zobaczymy co będzie dalej.
              Pozdrawiam serdecznie trzecie mamusie.
      • lula11 Re: mruwa9 21.10.04, 08:50
        Witaj,
        tak mi przykro, ja jestem w innej sytuacji i na pewno nie mam prawa napisać ci,
        że wiem co czujesz, ale jako kobieta i matka jestem z toba i wierzę z calego
        serca,że to trzecie dziecko osłodzi twoje łzy i bólsmile).
        Pozdrawiam.
        • mruwa9 Re: mruwa9 21.10.04, 16:44
          Bylam w tym tygodniu na 1.(!) usg. Dzidzius macha lapkami, okazal sie
          fotogeniczny, a ja dalej mam co najmniej obojetny stosunek. Niemal z niechecia
          ogladalam malucha na monitorze. Na wydruki nawet nie mam ochoty patrzec.
          Schowane na dnie szuflady. Oby mi sie odmienilo, ale jak zle sie potoczy z
          dzieckiem, to moje wyrzuty sumienia chyba mnie zadrecza, ze bluznilam. I
          pomyslec, ze pierwsze dziecko, wyplakane i wymodlone, bylo efektem
          wielomiesiecznych staran i leczenia nieplodnosci...patrz pan, jak te ludzie sie
          zmieniaja...
    • marzek2 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 19.10.04, 10:16
      Witam i dołączam się smile) Mam w domku dwie córeczki (2,5 i 4,5, latka) teraz
      jestem w 32 t.c. i z radością oczekuję synka smile)) Posiadanie syna to jedno z
      moich marzeń życiowych i tak do końca nie wierzę chyba, że się spełni... Dlatego
      za tydzień idę jeszcze na dokładniejsze usg, żeby potwierdzić płeć smile) Ta ciąża
      też trochę nieplanowana, na początku małżeństwa planowaliśmy trójkę, potem mąż
      trochę spasował, w końcu postanowiliśmy dać sobie na luz - znaczy stosować luźne
      NPR, co skończyło się trzecią, najtrudniejszą ciążą, ale już końcówka i będziemy
      w końcu rodziną wielodzietną smile) Też się cieszę, czytając posty od Was mamy
      potrójne, bo fajnie wiedzieć, że nie tylko my podwyższamy statystyki dotyczące
      przyrostu naturalnego smile)
      • natkare Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 19.10.04, 12:38
        Zawsze odkad pamietam pragnelam miec trojke dzieci.
        Niestety moje plany na pewien czas zostaly zmodyfikowane. To moja czwarta ciaza
        mam nadzieje ze tym razem wszystko sie udasmile
        Moje ciaze to mnustwo cierpienia - pierwsza zatruce ciazowe rozwiazanie cc. w
        35/36 tyg, drugiej nie ma..., trzecia wysokie cisnienie, bole glowy ,
        itd.rozwiazanie cc.37/38 tydz. Teraz czwarta ciaza i jak narazie najmniej sie
        dzieje z czego strasznie sie ciesze(oooooooooodpukac)smile
        Moje dzieciaki to moje najwieksze skarbysmileKocham je nad zyciesmile
        Teraz tez bedzie cc, jednak juz sie pogodzilam ze nie zaznam jak to jest
        urodzic normalnie.
        Szczesliwa mama Maciusia 1999, Dominiki 2003 i Fasolki (?26.03.2005)
        POZDRAWIAM SERDUSZKOWO smileRenata
    • oanka3 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 19.10.04, 14:42
      Cześć dziewczyny ja również spodziewam się trzeciego maluszka . Jestem
      szczęśliwą mamą dwuch synów (Igorek 3 lata i Aleksander - 10 miesięcy ) termin
      porodu mam na 25 listopad i już na 100% wiem , że będzie córka .Jestem z tego
      powodu bardzo szczęśliwa choć już wiem ,że będzie to trzecia cesarka .Jak
      narazie czuję się dobrze jednak im bliżej porodu tym bardziej się boję gdyż od
      ostatniej cesarki minie tylko 11 m-cy .A tak jeszcze na marginesie to mam 28
      lat i nie myślałam że w tym wieku jest tak wiele mam mających trzy
      pociechy.Pozdrawiam wszystkie mamy i życzę dużo cierpliwości bo naprawdę jest
      potrzebna .Anka
      • apax GRATULUJĘ i podziwiam 21.10.04, 09:16
        Nie mam dzieci, wątek przeczytałam z zapartym tchem, gratuluję Wam wytrwałości
        i cierpliwości i za to samo podziwiam. Jesteście bardzo dzielne. Powodzenia
        życzę Wam wszystkim, lekkich porodów i radosnych zrowych dzieciaczków!
    • danetdd Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 21.10.04, 09:51
      Hejka!!!
      No! ładnie nas jest smile, aż miło się czyta, że nie jestem sama smile. Niestety,
      gdy zaszłam w 3 ciążę, to spotkałam się z bardzo niemiłym przyjęciem, niektórzy
      patrzą na mnie jakbym była po raz 10 w ciąży a niektórzy z pogardą pytają, czy
      to już trzecie? Z początku bardzo się tym przejmowałam, popadłam nawet w lekką
      depresję, bo jak można mówić takie rzeczy kobiecie w ciąży? A jednak życie jest
      brutalne a niektórzy ludzie podli...teraz patrząc na swój ogromny brzuch cieszę
      się, że już niedługo przytulę do siebie swoją kruszynkę, że znowu będę czuła
      ten wspaniały zapach noworodka, że znowu dam nowe życie i to życie będzie
      należało do mnie...tylko my matki wiemy jak to cudownie jest dać nowe życie,
      jak to cudownie jest spojrzeć po raz pierwszy na swoje maleństwo, ta istotka
      lgnie najbardziej do nas - matek, śpi słodko przy naszej piersi a my możemy
      sobie tak patrzeć i patrzeć jak ta mała kruszynka ze smakiem pożera nasze
      mleko smile...wiem, że każda z nas ma swoje problemy, takie jest niestety życie,
      ale i tak my matki jesteśmy na wygranej pozycji, bo jesteśmy dla swoich dzieci
      najważniejszymi osobami w życiu...
      Pozdrawiam wszystkie mamusie i wszystkie brzusie smile, nie wiem kiedy mnie
      weźmie, ale już życzę Wam lekkich porodów i wspaniałych, zdrowych istotek...
      Aneta i koniec 35 tyg. ciąży uch...
      • marzek2 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 21.10.04, 10:28
        Oj dokładnie Cię rozumiem... Nasza trzecia pociecha wprawdzie przysporzyła nam
        wielu nerwów na starcie w moim brzuszku, ale teraz jest bardzo grzeczny, a mnie
        się wydaje, że tuliłam noworodki tak dawno... Mnie też zdarzają się "dziwne"
        komentarze, czasem nawet mam wrażenie, że ludzie wręcz się dziwią widząc naszą
        rodzinkę w hipermarkecie, kiedy dziewczynki idą za rączki z ukochanym tatą, a ja
        człapię powoli za nimi z brzuszkiem smile) Chyba jakoś trudno innym uwierzyć, że
        można mieć więcej niż "przepisowe" 2 +2 (choć ostatnio to chyba króluje raczej
        model 2 + 1 + pies, najlepiej rasowy smile) i być szczęśliwą, niekoniecznie
        patologiczną rodziną... Mój mąż śmieje się, że poprzednie córeczki były
        "zrobione" to znaczy zaplanowane co do dnia wręcz a teraz mamy w końcu dziecko
        "dane" od Pana Boga - no i dobrze! Pozdrawiam Cię serdecznie, może Ty najbliżej
        końcówki z nas potrójnych mam?

marzek i 32 tygodniowy junior
      • wichary1 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 21.10.04, 11:13
        Witam i gratuluję zdrowego podejścia do sprawy! Właśnie ja czuję to co piszesz,
        też jestem w 35 tyg. jak ty i też z trzecim dzieckiem. Do tego mam suczkę
        wziętą kiedyś ze schroniska (kundel w 100%) wzrostu średniego, ma 10 lat i
        zapowiada się, że jeszcze z nami będzie...Zatem reprezentuję model 2 + 3 +
        kundel smilesmilesmile Ale cieszę sie, z tego co mam, bo zdaję sobie sprawę, że dla
        niektórych to jest nieosiągalne..A moja córcia jeszcze na 11 urodzinki chce
        kanarka smilesmilesmile Druga teraz 1 listopada skończy 4 latka a za nią niedługo pojawi
        się trzecia...ja mam już przekroczoną trzydziestkę ale się trzymam, jestem sama
        bo mężuś za granicą pracuje i słucham dziennie jak to nam potrzebne było i po
        co...hmmm decydować się na trzecie dziecko??? Ludzie chyba nie rozumią tego,
        że dziecko to nadroższy skarb w życiu i czy jedno czy nawet pięcioro to dar i
        trzeba go brać...(u mnie trzecie z przypadku). Pozdrawiam wszystkie mamusie z
        brzuszkami i pociechami już starszymi!!! A tobie danetdd życzę powodzenia przy
        rozwiązaniu i ciekawa jestem, która z nas prędzej się "rozsypie" A tak wogóle
        to co będziesz miała?wiesz? Ania
        • marteczka77 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 21.10.04, 11:34
          Witajcie !Podziwiam was ze spodziewacie sie trzeciego dzieciatka mnie ledwo maz
          namowił na drudie po 10 latach .Planowalismy chłopca mierzylam temperature i
          robilam testy owulacyjne by trafic w moment owulacji a wiadomo ze to gora tylko
          24 godziny i tak probowalismy przez 5 miesiecy i w koncu sie udało ale czy to
          bedzie chłopiec to dowiemy sie moze na dzisiejszym USG .Pozdrawiam
        • lula11 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 21.10.04, 11:37
          Dziewczyny kochane,
          jak ja wam zazdroszcze,że wy już niedlugo przytulicie swoje maluszki, mnie to
          czeka dopiero na poczatku czerwca...
          Przed chwilka napiłam sie troszkę coli ( na ból żoładka) i zjadlam kilka
          biszkoptów i wreszcie czuje sie troszke lepiej, na razie mnie nie zemdliło...a
          to duzy sukces!!!

Kochane,
          ja na razie o ciazy powiedzialam tylko ( meżowi i dzieciom!!!) oraz znajomej
          pani z przedszkola Oli, do której mam pełne zaufanie.
          Maz w niebie, ma byc syn( oby), corki szczesliwe, maja nikomu nie mowić( no
          zobaczymy), pani przedszkolanka od razu zaczela mi wspolczuc, jak ja dam rade z
          taka gromadka....
          Moja rodzina nie przyjela zbyt milo drugiej corki, byli przeciwni, a o trzecim
          wcale nie chca slyszec, wiec im nie powiem, tylko troche mi zal, ze nie moge
          liczyc na moja mame, przeciez moglaby mi tyle pomoc, weprzec, tylko ze ona nie
          chce....

Boje sie tego, co powie rodzina, jak juz sie tego faktu nie da ukryc, wiem, ze
          beda mnie stresowac, ale na pewno maz mnie przed nimi bedzie dzielnie
          bronilsmile), ludzi na ulicy sie nie boje, nie obchodzi mnie ich opinia, a ludzie,
          ktorych lubie na pewno sie ucieszą, mam nawet kolezankę , ktora ma piatke(
          podziwiam ja!!) i radzi sobie, a jej dzieciaczki sa baardzo szczesliwe i
          zwiazane ze soba...
          U nas tez jest tak, że rodzina juz nawet z dwojka dzieci jest rzadkościa,
          najczesciej jest jedno w najlepszych ciuszkach i najdrozszym wozku, a mamy w
          parku przechwalaja sie , ktora wiecej za ubranko zaplacila albo zabawke, jak by
          nie bylo na swiecie nic wazniejszego....
          My jestesmy zupelnie inni, moi rodzice chcieli bym zrobila kariere,czyli
          zarabiala duzo kasy, miala drogi samochod i bogatego ( niekoniecznie kochajacego
          ) meza, a tu taka historia...mam meza wcale nie bogatego, ale kochajacego, robie
          kariere, ale w domu, wsrod pieluszek i krzyczacych maluszkow, jestem szczesliwa
          i spelniona, zawsze chcialam miec dzieci i takiego meza jak mam...ale dla moich
          rodzicow jestem przegrana, bo choc skonczylam studia nie pracuje w duzej firmie
          tylko siedze w domu, rodze dzieci i czasami brak nam pieniedzy....

Ale co tam, ja i tak jestem szczesliwa, dzieci sa takie kochane, tak cudownie
          jest z nimi byc, patrzec jak rosna, jak nas kochaja...nie zamienilabym tego
          nigdy na zadne pieniadze!!!!
          Kochane,
          podziwiam was wszystkie i siebie tez, bo choc boje sie przyszlosci staram sie z
          nia zmierzyc i dac szczescie swojej rodzince....

Buziaki i duzo zdrowka,
          Agata.
          • aprze do lula11 21.10.04, 14:42
            Nie martw się, może twoja mama jest podobna do mojej. Jak tylko urodziłam drugie
            dziecko to co jakiś czas mówiła mi, że jak będę miała trzecie to mam do nich nie
            chodzić i nie liczyć na jej pomoc. Teraz jestem w tzreciej ciąży z początku nie
            była zadowolana a teraz szaleje za tym dzieckiem. Pod koniec sierpnia chcieli
            mnie zostawić na patalogi ale się nie zgodziłam i twedy maja mama się
            przestraszyła o to trzecie maleństwo, że mogę je stracić. Jak urodzisz to
            rodzinka go pokocha
            Agnieszka
    • danetdd Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 21.10.04, 11:39
      Moja trzecia dzidzia też jest nieplanowana i stąd te docinki ze strony ludzi,
      choć zawsze marzyłam o dziewczynce i gdyby się urodziła dziewczynka, to może
      pozamykali by buzie smile. Mam w domu dwóch chłopców i tak na dnie serca zawsze
      marzyłam o córce, więc dla mnie ta dzidzia była planowana. Nie wiem co będę
      miała, bo skrętnie to ukryła, to typowa niespodzianka, chyba że zrobie jeszcze
      jedno USG...ja już chętnie bym się rozsypała, bo wg OM to już 38 tydzień, ale
      wg USG okazało się, że ciąża jest młodsza, tak więc to koniec 35 tyg.
      Pa
      • lula11 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 21.10.04, 14:26
        Oj, to pewno dziewczynka...one są bardziej "wstydliwe" i niechetnie pokazują
        swoje sliczności ( tak było z moimi pannamismile).U mnie ciąża była planowana, co
        do dnia, z
        testem owu., by wyszedł chłopiec....
        • aprze Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 21.10.04, 14:47
          Witajcie
          Sąsiadka spytała się, mojej mamy czy córka znowu jest w ciąży na odpowiedz tak
          stwierdziła, że i tak jest nas dużo i czy ja nie mogłam zrobić coś z tym
          dzieckiem. Mama się strasznie zdenerwowała powiedziała, że córka nie mogła zabić
          swojego dziecka i poszła. Ludzie są okropni, tak jak by trzecia ciąża to coś
          gorszego.
          Agnieszka
    • danetdd Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 21.10.04, 15:27
      Moja siostra spotkała kiedyś moją przyjaciółkę ze szkolnych lat, przyjaciółka
      doskonale wiedziała, że jestem w ciąży, bo Jej mąż mnie widział a nawet
      rozmawialismy, ale udała, że nic nie wie i zapytała co u mnie, więc moja
      siostra mówi, że jestem w ciąży i niedługo rodzę a Ona - Boże! które to juz?
      trzecie? prawda?...dodam, że Ona ma jedno, choć Jej matka ma trójkę, bardzo
      mnie Jej słowa zabolały, bo sądziłam, że to moja przyjaciółka...to jeden z
      licznych przykładów jakie do mnie dochodziły...sama mam 3 rodzeństwa i nie
      wyobrażam sobie, żebym Ich miała nie mieć, ale niestety tylko młodszy brat
      zareagował pozytywnie, starszy i starsza siostra niestety nie omieszkali mi
      dokuczyć, ale no cóż...czasy mamy inne, teraz w modzie jest jedno, ewentualnie
      dwoje dzieci a trójka to już tłum...moja mama też nie była zadowolona, bo
      martwi się jak ja sobie poradze finansowo, raczej na pomoc nie mogę liczyć, ale
      doszłam do wniosku, że stawię wszystkiemu czoła z każdym dniem robię się coraz
      mocniejsza, życie mnie tego uczy, poradziłam sobie sama z dwoma synami, to i
      poradzę z trzecim, pragnę dziewczynki, bo by mi osłodziła życie, ale przyjmę z
      pokorą co Bóg da, oby tylko było zdrowe!!! Będzie ciężko, wiem to, ale dam
      sobie radę, dla moich dzieci i Wam też życzę siły...zawsze możemy założyć
      jakieś nowe forum i się wzajemnie wspierać smile.
      Pozdrawiam
      Buziaczki
      Aneta
    • oanka3 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 21.10.04, 17:10
      Doskonale was wszystkie rozumiem chyba wszystkie doświadczyłyśmy tego uczucia ,
      tych dziwnych spojżeń i szeptów pod nosem jakby trzecia ciąża była
      przestępstwem a to właśnie ci co najwięcej gadają sami pochodzą z
      wielodzietnych rodzin.Ja jestem bardzo szczęśliwa , że będę niedługo (35
      tydzień ) szczęśliwą mamą trójki urwisów mam dwuch synów a teraz będzie
      dziewczynka , a do tego jeszcze studiuję zaocznie (ostatni rok )i jakoś daję
      sobie radę mimo zgryżliwych uwag niektórych ludzi a jest naprawdę czasami
      bardzo ciężko gdyż mój młodszy syn ma dopiero 11 m-cy a starszy 3 lata jednak
      na szczęście moja mama bardzo mnie wspiera duchowo , finansowo (w miarę
      możliwości ) i oczywiście fizycznie .Trzymajcie się dziewczyny najważniejsze to
      nie słuchać głupich ludzi i nie przejmowć się tylko cieszyć się z tego że mamy
      zdrowe dzieciaczki a to najważniejsze . Tak na marginesie mądrzy ludzi ciszą
      się z tego i są dumni że pochodzą z wielodzitnych rodzin -Steczkowscy,
      Pospieszalscy ,Wodeccy itd.Pozdrawiam Anka
      • milunia00 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 22.10.04, 11:06
        Hejsmile
        Ale fajnie,że Was znalazłamsmile Ja też spodziewam się 3 dziecka, ciąża była
        totalną wpadką i strasznie nam popsuła wszystkie plany, ale już ją
        zaakceptowaliśmy. Jestem w 8 tygodniu, mam 2 synków Kacpra 19 mies i Michałka
        4,5 latek. Strasznie boję się jak sobie dam radę z trójeczkąsad Nie wiem jak o
        tym fakcie poinformować rodzinę, bo przy drugim się strasznie krzywilisad Boję
        się też dogryzań ludzi szczególnie z pracy (bo od miesiąca pracujesad). A jak
        było u Was, jak zareagowała rodzina?
        Pozdrawiam,
        Ania
        • marzek2 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 22.10.04, 11:32
          Ja słyszałam, że przy trzecim to już rodzinie opadają ręce i w ogóle się poddaje
          smile) U mnie reakcje były różne, siostra w sumie się nie zdziwiła, bo wiedziała,
          że kiedyś planowaliśmy trójeczkę, mama - cóż głównie zmartwiła się tym, jak
          sobie poradzimy, być może nieco pomógł nam fakt, że troszkę "wpadliśmy" gdybyśmy
          powiedzili, że to tak "z premedytacją" pewnie trudniej byłoby jej to
          zaakceptować... Poza tym w związku z posiadaniem dwóch córeczek, zawsze mogę
          zwalać winę na męża, że niby koniecznie chciał synka, co jest nieprawdą, bo to
          ja miałam na tym punkcie prawie obsesję smile) On jest takim bohaterem dla swoich
          córeczek, że nie miał nic przeciwko trzeciej (a właściwie czwartej - licząc mnie
          smile) zakochanej w nim kobietce we własnym domu smile) No ale Pan Bóg spełnił moje
          marzenie, kiedy w końcu nastawiłam się na dziewczynkę, na przekór wszystkim
          wmawiającym mi, że teraz to tylko synek da mi spełnienie - i dał nam syneczka
          (jeśli sie pani doktor nie pomyliła)!
          Z rodziną męża było dużo lepiej, bo on sam ma 3 siostry i pochodzi z małego
          miesteczka pod Krakowem, gdzie mieszkamy, a tam trójka dzieci to w sumie norma i
          nic dziewnego. No i teściowa też czeka na wnuka płci męskiej, dziedzica nazwiska smile)
          Wiecie, jest takie super forum na prywatnych "Rodziny wielodzietne z wyboru",
          jest tam super atmosfera, dużo wsparcia i zrozumienia. Może w niektórych
          przypadkach te nasze trzecie ciąże nie były z wyboru, ale zostały niewątpliwie
          zaakceptowane i wkrótce mam nadzieję, że dołączymy do szczęśliwych, spełnionych
          wielodzietnych mam.
          • lula11 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 22.10.04, 14:39
            To znaczy ,że moja rodzina przeciwna trójce dzieci jest
            typowasad(((((((((((((((, a ja miałam nadzieję,że u Was jest inaczej...
            U mnie ciąża planowana, pewnie rodzice mi tego nei daruja......smile), ale co tam,
            moje , męza i dzieci szczęście jest najważniejsze a nie opinia rodziny !!!!!
        • lula11 Re: milunia00 22.10.04, 14:35
          Witaj Aniu,
          to jesteśmy na tym samym etapie, ja tez 8 tc.
          Tylko ja mam dwie córeczki i pragnę synkasmile).
          Moja rodzina , jak twoja, nie akceptowała drugiej ciązy, choć teraz Julię
          uwielbiają, na temat trzeciej jedynie słyszałam:" uważaj, żebyś tylko nie
          zaszła, po co ci taki problem..." okropność, dla mnie i mojego męża każde nasze
          dziecko jest owocem wielkiej miłości i ogromną radością, bo tak , gdzie jest
          miłość tam są dziecismile)).
          Ja na razie borykam się z niemiłymi ciązowymi dolegliwościami i czytając
          wypowiedzi innym mam zaczynam martwic się, jak przyjmą moją ciąże inni ludzie,
          choć tak na prawdę ich zdanie guzik mnie obchodzi, jestem szczęśliwa i już!!!
          Ta ciąża jak i poprzednie była planowana, to ma byc nasze ostatnie dziecko.

Cieszę się,że tyle nas jest, to wspaniałe, zakładając ten post nie byłam pewna,
          czy znajdzie się jeszcze inna mama w trzeciej ciązy, a tu taki wysyp...to
          naprawdę cudowne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          Trzymaj się Aniu zdrowo i pisz często smile)
          Agata, mama 4 letniej Oli, 2 letniej Julii i 8 tyg. cudu ( oby chłopiec, ZDROWY
          przede wszystkim).
          • milunia00 Re: milunia00 25.10.04, 09:11
            Hejsmile
            Cieszę się,że jesteś w tym samym momencie ciążysmile U mnie też nie najlepiej z
            dolegliwościami - cały czas mam mdłości i zgagęsad
            CO do rodziny -to w sobotę poinformowałam moją mamę i o dziwo ucieszyła się i
            powiedziała, że będzie starała się pomócsmile Ale gorzej z teściami cośtam im
            wspomniałam, że może postaramy się o dziewczynkę- to dostałam ochrzan, że
            upadłam na głowę i żebyśmy lepiej uważali bo oni nie chcą więcej wnukówsad
            No i nadal nie wiem jak będą reagować w pracy tzn. weim -znowu pani w ciązy? To
            już trzecie? I nie wiem jak ja na to zareaguję?
            A jak u Ciebie z brzusiem? Mi już trochę urusł i w niektóre spodnie się nie
            mieszczę. Ale ja miałam wielkie chłopaki ( 4k i 4,2 kg), a to ma być jeszcze
            większe. W drugiej ciązy marzyłam o dziewczynce, ateraz jest mi obojętne,
            przyzwyczaiłam się już do facetówsmile
            A termin mam na 05.06.2005, a ja mam urodziny 06.06smile
            Pozdrawiam
            Ania
            • lula11 Re: milunia00 25.10.04, 14:32
              Ania,
              byłam własnie u gina i powiedziała,że macicę mam coś za bardzo poiwekszoną tak
              na 11 tc, a wg om to 9 tc, podejrzewa ciąże mnogą, ale moze ty wiesz, urodziłąś
              duze dzieci, może przy dużych dzieciach macica szybciej rośnie..???
              Ja urodziłam nieduże dziewczynki i wcześnie macica tak nie ropsła........
              Nastraszyła mnie tą ciąża mnoga................
              • milunia00 Re: milunia00 26.10.04, 09:35
                Hejsmile
                Nie przejmuj sięsmile Mi też powiedział lekarz, że mam bardzo powiększoną macicę
                (co widać u mnie już po wystającym brzuszku), ale powiedział, że przy trzecim
                dziecku to normalne. Zrobił dodatkowe USG dopochowowe, żeby upewnić się co do
                wieku ciązy i ilości dziecismile Ale wszystko jest oksmile
                Pozdrawiam,
                Ania
                • lula11 Re: milunia00 27.10.04, 15:12
                  Też mam takei przeczucie, że jest jedno dziecko, a macica szybciej rośnie bo to
                  już trzecia ciaża i dziecko moze większe ( chłopiec???)...do piątku już
                  niedaleko....smile)

Agata.
    • aprze Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 22.10.04, 15:39
      Jestem załamana , byłam dzisiaj na usg to jest 39 tydzień i dzidzia ma 3800-3900
      będzie większa od drugiego dziecka. Jestem przerazona porodem, do tej pory się
      bałam. Trudno mi było wypchnąć drugie i nie wiem co będzie z tzrecim. Załamałam
      się. I jeszcze na dodatek nikt mnie nie rozumie twierdząc, że to trzecie to co z
      tego , że duże.
      Agnieszka
      • lula11 Re: aprze 22.10.04, 16:25
        Kochana,
        po pierwsze, to wspaniale ,że dziecko jest zdrowe i ładnie urosło. Jest w
        normie, do 4 kg nie powinno byc problemów z porodem naturalnym, zwłaszcza,że
        twój organizm jest juz przyzwyczajony i mięśnie łatwiej się rozciagają.
        Poradzisz sobie, zawsze jest ciężko, zawsze boli, ale potem spotka cię cudowna
        nagroda w postaci zdrowego jak rybka maluszkasmile).
        Chciałabym urodzić takie duże dziecko, moja pierwsza córka miał 3,600 i szybko
        ją wyparłam ( 5 min parcia), druga była mniejsza 3,320 a parłam godzinę, ledwo
        to przezyłam. Jak widzisz , nie zawsze wielkosć ma tu znaczenie.
        Ważne w szybkości i latwości porodu jest to, iz rodzisz po raz kolejny i ćcy
        dziecko jest w odpowiedniej pozycji, czy już zaczyna zchodzić do kanału rodnego.
        Mnie za drugim razem bylo tak trudno bo Julia była w ułożeniu posladkowym, po
        obrocie i ułozona była wysoko i musiałam ją najpier wyprzeć w dól macicy a potem
        przez kanał rodny...ale się udało, dziś jest zdrowa i rośnie szybko, juz dawno
        dogoniła wagowo starszą siostrę ( wg centyli).

Agniesiu,
        ja tez się boję, choć to dopiero 8 tc, boję się kolejnego porodu, boję się o
        zdrowie maluszka, boję się czy dam radę....
        Trzeba być dobrej myśli, będzie dobrze, musi być!!!
        Wybierz dobry szpital i bądź optymistką, ciesz się zdrowiem dziecka, a jak
        będzie się coś złego działo ( ale na pewno nie będzie !!!!!!!) to zrobią ci cc i
        po wszystkim.

Agniesiu, jestem z Tobasmile))))))))))))).

Agata.
        • aprze Re: aprze 24.10.04, 16:08
          Dziękuję za miłe słowa
          Aga
    • aprze Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 24.10.04, 16:08
      Staram się myśleć pozytywnie o porodzie ale jakoś mi nie wychodzi. Mam termin na
      3.XI a jak byłam w piątek to gin powiedział, że mam 2 stopień łożyska, czy mam
      sie spodziewać, że dzidzia urodzi się po terminie?
      Aga
    • danetdd Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 24.10.04, 19:28
      Hej!!!
      Moje dzieci także rodziły się wielkie jak dla mnie, bo jestem mała i chuda a
      raczej byłam smile. Nie wiem ile wagi ma to dziecko, bo nie pytałam a lekarz nic
      nie powiedział, ale wiem, że ma dużą główkę i tu się załamałam, bo drugi syn
      też miał i mnie pięknie porozrywał sad. Przypuszczam, że dzidzia też będzie
      miała coś koło 4 kg sad. No cóż, będzie trzeba Je urodzić, bo nikt tego za mnie
      nie zrobi, ale przynajmniej pierwsza Je przytulę smile. Fajnie się pisze, gorzej
      będzie w trakcie sad. Uch...
      Pozdrawiam
      Od jutra 36 tydz. albo 39 wg OM
      Buziaczki
      Aneta
      • aprze Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 24.10.04, 19:46
        A jak dziecko jest dużo to chyba powinni zrobić cc?
        Aga
    • danetdd Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 25.10.04, 09:15
      Będę rodziła w szpitalu w Chrzanowie i z tego co wiem nie robią tam cesarki na
      życzenie pacjentki, tylko w razie konieczności, ale nie wiem co jest tą
      koniecznością. Cesarka kosztuje szpital, więc wolą żeby pacjentka się wymęczyła
      dużym dzieckiem, niż zlecić jej cesarke...dwoje dzieci urodziłam siłami natury,
      więc pewnie i to też tak urodzę, zastanawia mnie tylko jedno, skąd oni wiedzą
      jak mam ułożone dziecko, skoro nie robią USG przed samym porodem??? Byłam na
      USG w 29 tygodniu ciąży i było prawidłowo ułożone, nie wiem czy się nie
      odwróciło, ale żeby to sprawdzić muszę zrobić sobie kolejne prywatne USG, bo na
      ubezpieczenie robią tylko dwa USG a ja będę już miała 4. Idę do gina we środę i
      sobie porozmawiam z lekarką jak to własciwie jest, bo jeszcze dochodzi fakt, że
      dwójka moich dzieci była okręcona pępowiną i drugi syn już był niedotleniony,
      nie chce tego przeżywać jeszcze raz, ale pewnie będę musiała, bo co oni mi
      innego zrobią? wielkie nic!!!
      Pozdrawiam
      Aneta
    • anusiamamusia Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 25.10.04, 12:50
      Hej Kobietki.
      Tak sobie czytam... Ja też sie bałam reakcji rodziny, zwłaszcza mojej mamy. No
      ale miło mnie rozczarowali. Wszyscy się cieszyli. Mój Tata ostatnio gdy tylko
      ma czas to wpada pobawic się z wnukami. Szaleje wtedy z nimi tak, że po 15
      minutach wszyscy padają smile)) Ale to jest superowe. Mój tata zawsze chciał mieć
      dużą rodzinę (niestety Mama nie chciała).

Reakcje na ulicy są różne. Jedni się usmiechają, inni robia głupie miny.
      Niektórzy sa wybitnie bezczelni. Za plecami obgadują, robią idiotyczne uwagi.
      Zarzucają brak odpowiedzialności. Ponieważ wyglądam młodo to juz przy drugim
      dziecku miałam takie uwagi a teraz to już się nasłuchałam... Na poczatku mialam
      napady depresji z tego powodu ale teraz mam wszystkich w nosie i dumnie wypinam
      mój ogromny brzuszek smile))) Mam nawet ochotę odpowiedzieć, że planujemy
      piatkę wink)) choć nie planujemy hihihi ale też nie wzbraniamy się przed
      czwartym za iles lat...wink

Co do porodu- specjalnie zapytałam mojego gina. Zdecydowanie powiedzial, ze
      ogólnie 3 poród jest jak 2 albo łatwiejszy. Mięśnie są rozciągnięte, kobieta
      bardzije doswiadczona itp. No i u mnie ni sprawdza się, że 3maleństwo ma być
      największe. Owszem. Pierwsza córa była mała, synek pół kilo większy ale teraz
      wychodzi, że córcia znów będzie drobna... no taka w sam raz smile)) Lekarz
      przewiduje wagę około 3200-3400g. Zobaczymy.
      Pozdrawiam serdecznie anuś
      • lula11 Re: mamy oczekujace trzeciego maluszka !!! 25.10.04, 14:55
        Dziewczyny kochane,
        wróciłam od gina i strasznie sie popłakalam, lekarka był niemila, na więśc,że to
        trzecia ciąża, powiedziała: "po co to pani, po co znów ten kłopot", potem
        boleśnie mnie zbadała,aż zaczęłam krwawić i na moje spięcie się na fotelu
        powiedziała: "to jak pani te dzieci urodziła, jak pani taka wrażliwa...."
        Potem jeszcze powiedziała,że może to ciąza mnoga bo macica coś za duża, wg om to
        9 tc a wg wzrostu macicy 11 tc....
        Oj było strasznie, to lekarz z kasy chorych, nie chcę już do niej iść.........
        I jeszcze taa ciąza mnoga.............
        Jak myślicie powiększona bardziej macica to zawsze ciąża mnoga???

Agata.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka