Dodaj do ulubionych

Jak uchronić krocze?

27.10.04, 09:58
Dziewczyny, co robicie, czym się smarujecie, od kiedy, żeby krocze jednak
pozostało nienaruszone podczas porodu???
Mam jeszcze sporo czasu, ale już o tym myślę, żeby uelastycznić skórę.

Proszę o rady i przepraszam jeśli ten wątek już się wcześniej pojawił.
Obserwuj wątek
    • malaika7 Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 10:03
      Wiesz, myślę, że kwestia "rozciągliwości" skóry w tym miejscu nie zależy od
      używanych wcześniej specyfików. W każdym szpitalu w moim mieście krocze u
      pierworódek i tak nacina się rutynowo, bo ponoć takie jest odgórne zarządzenie
      wojewódzkiego lekarza jakiegośtam. Jeśli masz pewność, że w Twoim szpitalu nie
      jest to rutynowy zabieg, to masz szczęście, ale nie liczyłabym na to, że krocze
      pozostanie nienaruszone, tym bardziej jeśli rodzisz po raz pierwszy. To w końcu
      poród.
      • ejdz Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 10:09
        Wczoraj rozmawiałam z kobietą, która rodziła 4 m-ce temu i miała rewelacyjną
        położną, która uchroniła jej krocze. A to był jej pierwszy poród!!!

Wiem, że smarowała czymś krocze, a na jakieś 3 tygodnie przed porodem robiła
        okłady z kawy. Położna te same okłady robiła w czasie porodusmile) Aż miło
        słyszećsmile

Dlatego proszę o wasze radysmile
        • malaika7 Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 10:12
          z kawy? ciekawe smile w takim razie pozazdrościć położnej. Większość niestety się
          nie kwapi, żeby wstrzymać sie przed cięciem...

chętnie bym zastosowała okłady z kawy, tylko po co? sad(

Pozdrawiam
          • ejdz Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 10:17
            Podobno uelastyczniają skóręsmile
            A podczas porodu chodzi przede wszystkim o rociągnięcie skóry, a nie jej
            popękaniesmile
            • malaika7 Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 11:00
              Zapytałam "po co" nie dlatego, że nie wiem i chcę się dowiedzieć, ale dlatego,
              że w moim przypadku żadne okłady nic nie pomogą niestety, bo położna i tak mnie
              natnie...
    • imbirka Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 10:17
      Wpisz w wyszukiwarkę, jakiś czas temu było tutaj sporo o nacinaniu krocza i
      unikaniu nacięcia. Zajrzyj też na www.rodzicpoludzku.pl do Dyskusji miesiaca".
      • bebewawa Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 10:21
        Hej,
        Ja nie miałam nacinanego ani pękniętego krocza w czasie porodu a to był mój
        pierwszy poród. Niczym nie smarowałam, ale wydaje mi się że pływanie (żabką)w
        czasie ciąży mogło je uelastycznić, poza tym od 37 tygodnia piłam herbatkę z
        liści malin.
        Pozdrawiam i życzę lekkiego porodu
        Magda i Ignaś (mam już miesiąc)
    • mamamon Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 10:39
      Czesc,
      Ja rodzilam w UK i chyba w osmym miesiacu dostalam od poloznej olejek migdalowy
      z instrukcja do codziennego masowania. Tak tez robilam i nic mi nie peklo.
      Pozdrawiam
      • maja45 Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 11:22
        Pływanie bardzo uelastycznia krocze.
        Co do nacinania , nie ma żadnego odgórnego zarzadzenia co do jego wykonaywania,
        jesli ktos tak twierdzi to zwyczajnie robi młode i przerażone kobiety w trąbę .
        Kobieta ma prawo się nie zgodzić na ten zabieg, tak jak na wiele innych i
        lekarz/połozna musi to uszanować. Inną sprawa jest, ze naciecie czasem jest
        konieczne( główka dziecka jest duża i poród niepotrzebnie się przedłuza). Moim
        zdaniem lepsze nacięcie , niz popekanie.
        Ale rzeczywiście najlepiej uniknać i pierwszego i drugiego.
        Pozdrawiam.
        Marta
        • sonnja1 Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 14:24
          Moim
          > zdaniem lepsze nacięcie , niz popekanie.

tu nie masz racji. Pekniecie rzadko kiedy jest bardziej rozlegle niz ciecie.
          Ale najwieksza "przewaga" samoistnego pekniecia nad nacieciem jest chyba fakt,
          iz pekniecie zwykle nastepuje z pominieciem wiekszych naczyn krwionosnych.
          Zwykle naciecie robi sie jak leci.
          pozdr.
          • ejdz Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 14:54
            Z innych źródeł dowiedziałam się, że smarowanie okolic krocza maścią nagietkową
            daje rezultatysmile
            Dzielę się nowinkami i będę próbowaćsmile A rezultaty zobaczymy w kwietniusmile))
    • atlantis75 Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 12:04
      Jestem przed porodem i co wieczór masuje krocze przez 20 min. maścią z nagietka
      (do kupienia w każdej aptece, firmy Ziaja). Tak zaleciła mi połozna.

Dziewczyny, a jak robić te okłady z kawy?

Pozdrawiam. Atlantis w 38 tc i 2d
      • neti87 Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 12:07
        Okłady mają być z takiej prawdziwej kawy, czyli z fusów (chyba). Na bocianie czy
        innym forum był wątek na ten temat, tutaj chyba też. Trzeba troszkę pogrzebać w
        wyszukiwarce.
    • neti87 Re: Jak uchronić krocze? 27.10.04, 12:13
      POLECAM:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=14226724&v=2&s=0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka