Dodaj do ulubionych

Wysoka beta i brak pęcherzyka

21.02.21, 19:55
Witam Kochani, czy miał ktoś taką sytuację : byłam u ginekologa, 5 tydzień, beta 2400, progesteron 26.7, na usg pan doktor nic nie widział tzn nie było pęcherzyka, ale w prawym jajniku zauważył torbiel poowulacyjną 3cm, przepisał duphaston, luteinę i powiedział żeby zrobić po 2 dniach ponownie betę, jak odpowiednio urośnie to za 10 dni na kontrolę, jeśli nie to szybko się z nim skontaktować. Martwię się co to może oznaczać? Dopiszę że podbrzusze mnie pobolewa, brak krwawień. W beta po 48 godzinach urosla do 5019. Niby mnie to uspokoiło ale wszędzie czytam że powyżej 1000 już widać pęcherzyk ☹️ ostatnią miesiączkę miałam 20 stycznia, owulacja mogła być 2 lutego.
Obserwuj wątek
    • amaraantowa Re: Wysoka beta i brak pęcherzyka 22.02.21, 13:38
      Może za mała ciąża i kiepski aparat usg- wtedy wczesnej ciąży może nie być widać. Jeśli przyrost byłby mniejszy niż 2x po 2 dniach to jest ryzyko ciąży pozaacicznej- pewnie dlatego kazał się wtedy szybciej zgłosić.
      • kasia230684 Re: Wysoka beta i brak pęcherzyka 22.02.21, 19:16
        Tym się pocieszam, lekarz powiedział że jeśli wykonałam już raz betę to zrobić ją ponownie i zobaczyć, urośnie prawidłowo to spokojnie poczekać do wizyty, jak nie przyjść do niego jak tylko dostanę wyniki. Wyszła ok więc czekam.. Powiedział że ważniejszy jest przyrost niż sama beta, że natura lubi plątać figla i to może być wczesna ciąża, że nie zawsze widać. Dostałam leki, zobaczymy. Czytałam gdzieś że przy beta 1000 już powinno być widać pęcherzyk. Czytałam też że progesteron jeśli wynosi powyżej 25 to wyklucza się ciążę pozamaciczną.. Takze sama już zgłupiałam i się obserwuję. Miałam robić dziś 3 raz betę ale już nic niewiem ☹️☹️Do lekarza zgłosiłam się w 31 dniu od ostatniej miesiączki
        • amaraantowa Re: Wysoka beta i brak pęcherzyka 03.03.21, 08:44
          mysle ze dwa pomiary wystarczą, przy następnej wizycie powinno już być coś widać. Niemniej te pęcehrzyki mają po kilka mm więc różnie bywa wink trzymam kciuki żeby poszło pomyślnie dla Ciebie! daj znać
          • kasia230684 Re: Wysoka beta i brak pęcherzyka 05.03.21, 10:15
            Byłam 26 lutego u ginekologa , pęcherzyk ciążowy wraz z pecherzykiem żółtkowym pojawił się na usg, uspokoiłam się bo ciąża pozamaciczna wykluczona. Lekarz powiedział że to dobrze rokuje i jak przyjdę następnym razem to powinniśmy już wiedzieć czy będzie dobrze. Generalnie martwię się, przed ciąża łykałam przez miesiąc dopelherc activ mama żeby już dostarczać kwas foliowy, mąż też łykał,a w trakcie jak dowiedziałam się że jest ciąża dostałam wyniki badań, wyszło że mam poliformizm MTHFR 655 heterozygora i PAI-1. Jestem już na tych folianach ale okazuje się że to że przyjmowałam ten suplement wcześniejszy nic nie daje a nawet mógł zaszkodzić. Jestem już po dwóch ciążach, córka zdrowa, syn urodzony martwo w 41 tygodniu ciąży, przypuszczali że mam zespół antyfospolidowy, ale nie mam. Był zdrowy, doszło prawdopodobnie do odklejenia łożyska, teraz już raczej wiem co mogło być przyczyną, ta słoność do zakrzepicy. Jestem w szoku bo nigdy nie miałam żadnych objawów, wyniki w ciążach wzorowe.. Atu może duże prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z wadami, poronienia itp. Jeszcze tsh wyszło mi 2.7 lekarz narazie nic z tym nie zrobił. Tsh przed ciąża w normie, ft3 i ft4 a także anty tpo i anty tg wszystko ok. Jestem na neoparynie, akardzie, duphastonie.. zobaczymy eh dobrze że więcej wiem ale mam też większe obawy jesli będzie bić serce to czy będzie to zdrowa ciąża ☹️☹️☹️
            • amaraantowa Re: Wysoka beta i brak pęcherzyka 06.03.21, 13:09
              trzymam kciuki. Moim zdaniem tsh 2 7 zdecydowanie do leczenia, w ciazy suplementuje się hormony przy tsh >2.5 (Ale ja tylko prosty internista jestem). Pewnie lekarz się wstrzymuje z powodu tej niepewności czy ciąża przeżyje ale uważam że zdecydowanie musisz to z nim przedyskutować.
              • kasia230684 Re: Wysoka beta i brak pęcherzyka 08.03.21, 17:58
                Na dzisiejszej wizycie zarodek chyba 6.5mm z akcją serca, pokazałam doktorowi jeszcze raz wyniki tsh i dał Euthyrox N 50 tabletka dziennie, mam ponownie zrobić tsh, morfologie, cukier, mocz i przyjść do niego. Narazie się cieszę 🙂
                • amaraantowa Re: Wysoka beta i brak pęcherzyka 10.03.21, 07:59
                  No i super wink jak już jest dobrze zalokowany i serduszko bije to już najgorsze z głowy smile
                  • kasia230684 Re: Wysoka beta i brak pęcherzyka 12.03.21, 10:58
                    Dziś ponowna wizyta, zarodek ma już 1.04cm 7t1d, także rośnie 🙂 serce bije ponownie na 100,lekarz powiedział ok, tsh wyn8k: 0.97 😁😁 tabletki wzięłam w poniedziałek i wtorek a rano w środę robiłam badanie, niewiem czy one tak szybko pomogły czy po prostu hormon wrócił do normy. Miałam znów przejmować się biciem serca, ale jak lekarz nowi że ok, to trzeba wyluzować, co ma być i tak będzie, a zamartwianie na zapas nic nie da. Narazie myślę pozytywnie 😁
                    • kasia230684 Re: Wysoka beta i brak pęcherzyka 12.03.21, 17:06
                      Muszę się poprawić w 6t4d serce biło 100,lekarz powiedział na granicy ale bije, teraz 7t1d i powiedział że bije, te 100 znów ja sobie wyczytałam że zdjęcia z usg, ale patrząc teraz to błędnie 😁😁
                      • kasia230684 Re: Wysoka beta i brak pęcherzyka 12.03.21, 17:22
                        Dostałam też wyniki badań, które zrobiłam sobie sama, ze względu na mutacje mthfr kwas foliowy wyniósł 15, a homocysteina 6.17. Wyniki ok.
                        • amaraantowa Re: Wysoka beta i brak pęcherzyka 16.03.21, 08:39
                          Czyli raczej wszystko ku dobremu wink trzymam kciuki zeby serducho jeszcze troszkę przyspieszyło i żeby wszystko było dobrze smile
                          • kasia230684 Re: Wysoka beta i brak pęcherzyka 26.03.21, 13:13
                            Dziękuję Ci 🙂🙂 serduszko bije dobrze, a crl w 9t4d ma 2.79cm, także narazie wszystko dobrze 🙂🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka