Dodaj do ulubionych

teza-substancje wywołujące poród w spermie????????

27.06.05, 15:53
no błagam o litość.. przecież to chore jest.. ja nie wiem, czy ktoś siedzi z
nudów wymyśla podobne historie?? właśnie słyszałam taką teorię.. no ręce mi
opadają.. ale czy z drugiej strony nie ma w tym grama prawdy..?
no paranoja! bombarduje sie nas niemożliwymi bzdurami.. w co i komu wierzyć..?
Obserwuj wątek
    • limes1 Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 27.06.05, 16:04
      Żadna teza i mit, tylko szczera prawda. W spermie znajdują się prostaglandyny,
      które mogą wywołać czynność skurczową macicy. Dlatego w przypadku ciąży
      zagrożonej lekarze raczej odradzają współżycie.
      • aniarad1 Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 27.06.05, 16:06
        to nie jest paranoja, to prawda. Choc u mnie niestety nie przyspieszyła porodu,
        przenosiłam córeczkę sad
    • magdulka26 Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 27.06.05, 16:06
      To jest prawda.W spermie zawarta jest prostoglandyna która wywołuje
      skurcze.Nawet w szpitalu podają takie czopki na przyspieszenie porodu.Wiadomo
      że nie wywoła ona skurczy w 10/20 tc ale jak jest sie na finiszu to owszem.
      Więc jeśli nie masz pewnych informacji to nie pisz Ty bzdur,i nie błagaj o
      litość.
    • michalina761 Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 27.06.05, 16:14
      Sperma zawiera prostoglandyny, na które może zareagować wrażliwa szyjka, na 6
      tygodni przed porodem. To nie bajka, to fakty...
      • grochalcia Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 27.06.05, 16:21
        ja chcialam urodzic przed terminem i codziennie kochalam sie z mezem, ale na
        moja szyjke prostoglandyny nie zadzialaly..wody odeszly w dniu terminuwink))
    • blum5 Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 27.06.05, 16:53
      to ja sie dopiesze ze to szczera prawda, i dlatego jesli chcesz wczesniej
      urodzic (jesli jestes przy koncowce) to uprawiaj jak najwiecej sexu.
      a jesli nie, to ....juz nie pisz ze to bzdury.
    • bergo1 Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 27.06.05, 19:49

prawda, ale dzialajaca u szyjek macicy "szykujacych" sie do porodu , w normalnej ciazy jest to na finiszu, w przypadku ciaz zagrozonych wczesniej (ale wtedy lekarze z reguly odradzaja stosunki, wiec nie ma ryzyka). Jezeli szyjka nie jest gotowa , nie "dojrzala" jeszcze do porodu to nawet czesty seks w terminie nie pomoze.

src="lilypie.com/days/051111/1/0/0/+1" alt="Lilypie Baby Ticker" border="0" /></a>
      • annam21 Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 27.06.05, 20:07
        ja nie wiem,ale wspolzyc nie moge, kiedys mi lekarz powiedzial zebym w ciazy
        wspolzyla w gumce... .Ale teraz na poczaku i tak nie moge,takze...
    • aga.79 Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 27.06.05, 20:23
      Substancje zawarte w spermie mogą przyspieszyć dojrzewanie szyjki, ale tylko
      jeśli ona jest już gotowa, czyli najczęściej po 38tc i owszem może to wpłynąć na
      rozpoczęcie akcji porodowej
      Aga 36tc
    • ivka2 Re: do autorki wątku!!! 27.06.05, 20:23
      Autorko watku! Ten wątek był skierowany do mnie jak mniemam?!... Dziewczyny już
      Ci wyjaśniły jak to jest z tą spermą więc nie będę się wysilać. Po pierwsze -
      nie jestem chora;często tu zaglądam,bo w ciąży sporo przeszłam i mogę sie z ta
      wiedza podzielić, może komuś pomóc.Po drugie -nie zniżyłabym sie do wymyślania
      niewiargodnych historii,bo i po co?A po trzecie-jeśli zakładasz taki wątek i
      poddajesz w wątpliwość pewne informacje to bądz łaskawa je wcześniej sprawdzić
      a jak będziesz już przekonana o swej racji -dopiero wtedy pisz! A po czwarte i
      ostatnie- kretyńskie to są historie ,ze w ciąży nie można jeść czereśni lub nie
      wolno farbować włosów!
      • grubaska20 Re: do autorki wątku!!! 28.06.05, 13:21
        hmm.. nie wiem na jakiej podstawie odebrałąś mój wątek jako wycieczkę
        osobistą.. no cóż.. myśl sobie co chcesz..
        z tą akurat teorią spotkałam się na żywo, w sensie nie w sieci- to raz;
        bardzo dobrze, że osoby chcące dzielić się swoją wiedzą i doświaczeniem, uważam
        to za bardzo cenne- to dwa;
        zarzuca się nas setkami informacji, o tym co wolno i czzego nie wolno, jedne
        mniej inne bardziej absurdalne.. i to właśnie napisałam w wątku, wyraziłam
        swoją dezorientację, komu i w co wierzyć, nie negowałam tej teorii- to trzy;
        historie typu "nie wolno farbować włosów" czy "nie wolno jesć czereśni" właśnie
        sa jednymi z tych setek bzdur, którymi się nas karmi- to cztery;

to chyba byłoby na tyle z mojej strony,
        miłego dnia
        • ivka2 Re: do autorki wątku!!! 28.06.05, 13:49
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=25712284&a=25714865 Nie jesteś
          zbyt oryginalna z tym "to raz, ...to dwa...itd.Myślałaś ,ze bedzie
          oryginalniej? A może śmieszniej? Wyszło żałośnie. Równiez zyczę mmiłego dnia.
          • grubaska20 Re: do autorki wątku!!! 28.06.05, 15:25
            odpowiedziałam kopiując twój styl "literacki" hehewink mówisz, ze to "żałosne"..
            ależ po co tyle samokrytyki..
            pozdrawiam.
            • ivka2 Re: do autorki wątku!!! 28.06.05, 19:08
              No właśnie o to mi chodziło. Skopiowałaś moj styl i dlatego wyszło żałośnie.
              Nie domyśliłaś się, ze to miałam na myśli ?
              • aliciap PO CO SIE KLOCICIE ?! 28.06.05, 21:37
                wyluzujcie troche
    • elza78 Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 27.06.05, 20:48
      akurat to jest prawda, w nasieniu sa prostaglandyny ktore wplywaja na kondycje
      szyjki macicy - ulatwiaja jej rozwieranie, wiec nie jest to bujda wyssana z
      palca, od wiekow kobiety w ten sposob przyspieszaly porod smile
    • izia30 Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 28.06.05, 13:26
      obawiam sie ze to jednak prawda, oczywiscie nie wywoluje porodu tylko go jakby
      przyspiesza.
      a mowa o prostaglandynach ktore wywoluja skurcze i rozwarcie szyjki macicy. w
      dobrych szpitalach serwuje sie odplatnie kobietom rodzacym specjalny zel
      zawierajacy wlasnie prostaglandyny, ktorego zadaniem jest przyspieszenie i
      ulatwienie rozwierania, zamiast bardzo bolesnego masazu szyjki macicy.
      skad inad wiadomo rowniez ze czeste wspolzycie tuz przed terminem porodu ulatwia
      i przyspiesza porod.
      nie widze wiec powodu do oburzenia autorki watku!
      • aliciap Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 28.06.05, 21:38
        no wlasnie, dodam jeszcze od siebie ze sperma powoduje miekczenie szyjki
    • weronikarb Re: teza-substancje wywołujące poród w spermie??? 29.06.05, 08:58
      Wlasnie z tego powodu zawsze zartowal, ze jak termin porodu sie zbliza to
      wysyla pacjentki (te ze szpitala) do domu na przepustke - wiekszosc bardzo
      szybko wtedy rodzi w terminie smile))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka