Dodaj do ulubionych

Ja Cie!! Ale pyszny krupniczek zrobiłam :)

27.09.05, 12:36
gdzieś mi się zachciało krupniku. Zupy gotuje bardzo rzadko ale dziś ...
Po kilku telefonach do mamy (dobrze ze mam naliczanie sekundowe smile ) wyszedł
mi pyszniutki. To nic że od kaszy łyzka staje wink
Obserwuj wątek
    • diablica26 Re: Nienawidze krupniku!!!! 27.09.05, 12:40
      No właśnie chyba przez całe życie tej zupy nie znosze i mój młodszy brat też.Nie
      jadam także barszczu czerwonego i botwiny bleee.Za to lubie bardzo
      ogórkową,szczawiową,pomidorową i pyszny rosołek.Właśnie gotuje mi sie
      pomidorowa,bo przed wczoraj miałam rosołek ze wzgledu na przeziębienie.
      Zreszta teraz nało kiedy mam na coś ochote,gotuje by mój pan nie był głodny
      jak wróci z pracy.
      lilypie.com
        • anulla1 ja też nienawidze krupniku!!!! 27.09.05, 12:58
          Od małego nie trwaię tej zupy! Zawsze zjedzenie krupniku było dla mnie
          największą karą i nawet nie chodziło o samk a o zapach!
          Ja ostatnio robiłam pomidorówkę- i teścowa mnie pchwaliła- powiedzała że
          pyszna, naleśniki moje też jej bardzo smakowały, nawt pytała co do nich dodałam
          bo jej sie takie nie udają- także byłam w siódmym niebie, a tym bardziej mój
          mąż!
          Ania
      • diablica26 Re: Krupnik po mojemu-przepis 27.09.05, 13:00
        choć jej nie nawidze ale wiem jak się ja robi
        Gotujesz wywar na korpusie lub kawałku żeberka dodaje ze 3 ziela angileskie i z
        2 listki laurowe,wiadomo warzywa: marchew kawałek pory selera,gdy mięso będzie
        miękkie wsypujesz kaszy ja używam tej zapakowanej w kartonach co podzielona jest
        na woreczki,i wsypuje takie 2 woreczki i mieszam co jakis czas,potem gdy kasza
        będzie miękka,wsypuje ziemiaki pokrojone w drobna kostkę i gotuje sie dalej,a na
        końcu smaże cebulkę drobno pokrojoną w kostkę na odrobinie smalczyku i jak sie
        zeszkli to wsypuje do zupy.Potem odrobine pieprzu mielonego i wegety i gotowe.
        smacznego
    • agao_72 Re: Ja Cie!! Ale pyszny krupniczek zrobiłam :) 27.09.05, 13:00
      Krupnik krupnikiem. Ja gotuję żurek. W niedzielę też ugotowałam i rodzinnie
      (mąż i ja) do dziś rano zjedliśmy ni mniej ni więcej tylko 3 litry żurku. Dziś
      mój mąż dzielnie udał się na zakupy i znowu mam gotować żurek... heheh
      Żurek rządzi!
      Kwaśny żurek rządzi...
      A krupniczek to z grzybkami był?
      • niunia792 Zapiekanka ziemniaczana 27.09.05, 13:20
        Potrzebne:
        Ziemniaki (pol kilo), Pieczarki (400 g),Cebula - 1 szt., Smietana (400 ml)
        Ser zolty (poszatkowany na tarce),1 jajo, sol, pieprz, oregano

        Ziemiaki gotujemy ok .15 min ( nie za miekkie, nie za twarde)
        Smazymy osobno pieczarki, osobno cebulka (poszatkowane)
        Ziemniaki kroimy na plasterki (szerok. ok. 0,5 cm) i wykladamy nimi 1 warstwe
        brytfanki..., na to kladziemy pieczarki i cebulke, wszystko solimy i pieprzymy,
        dodajemy oregano (tak by zakryc cala powierzchnie), na to sypiemy zolty ser,
        potem znowu warstwe ziemniakow, sol, pieprz, oregano, wylewamy smietane
        wymieszana z jajkiem, i na wszystko ponownie duzo zoltego sera...
        Pieczemy w piekarniku (200 stopni) ok. 30 minut...
    • diablica26 Re: Zupa nad zupy-przepis :)Mój wynalazek 27.09.05, 13:28
      Ta smakuje mi cały czas i memu panu też,która chce niech spróbuje polecam
      Gotujem wywar tu akurat na kawałka żeberka bo musi byc wieprzowe smilewrzucamy z 2
      ziela angileskie i z 2 listki laurowe niech się gotuje...Marchew w drobna
      kosteczke krojimy,i wrzucamy do garnka,dodajemy kawałek pory do smaku.Potem
      odsączamy czerwona fasole z puszki i płuczemy w zimnej wodzie by nie była
      klejaca(ja kupuje 2 puszki by była geściejsza)Fasole odstawiamy na bok,krojimy
      ziemiaki na drobna kostke i wrzucamy do garnka i gotujemy,jak zmiekną ziemniaki
      wrzucamy owa fasolę do zupy,gotujemy jakies 5 minut bo ona jest miękka,potem
      wrzucamy koncentrat pomidorowy ja kupuje Pudliszki ten z ziołami(nowość)jakieś
      pół słoiczka nie więcej,potem krusze z 2 małe kosteczki przyprawy z Knora
      (nowość-smażona cebulka)I tak zupka z koncentratem gotuje sie kolejne 5
      minut....na końcu dodaje śmietane zakwaszana Bio 18%,może być inna byle
      zakwaszana 12% tez może być.Wyłanczam i dodaje odrobine słodkiej papryki i wegety.
      smacznego
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka