Dodaj do ulubionych

plamienia w I trymestrze

24.09.06, 19:21
Mam pytanie: czy miałyście jakieś plamienia na początku ciąży tj. ok.
drugiego miesiąca. Ja zauważyłam plamienie na przełomie 4 i 5 tc, i dostałam
duphaston, kwas foliowy (3x1)i nakaz polegiwania. Byłam na kontroli po
tygodniu plamień i na usg wszystko było ok (widziałam już serduszko!), tylko
nadal muszę wypoczywać i brać lekarstwa. Czy któraś z Was też tak miała? I
jak długo to trwało? Dodam, że kolor plamień to jasny brąz, czasami
ciemniejszy, czasami jaśniejszy.
Obserwuj wątek
    • pantera77z Re: plamienia w I trymestrze 24.09.06, 20:06
      Ja miałam to samo w 6,7tyg też dostałam duphaston i nakaz leżenia. Po jednym
      opakowaniu plamienia przeszły i lekarz kazał odstawić i wrócić do "życia".
      Teraz jestem w 11 tyg i 3dni temu dostałam silnego krwawienia, przerażona
      obawiając się najgorszego zadzwoniłąm do mojego lekarza. Dostałam silną dawkę
      duphastonu i leżenie znowu bo na moje szczęście i maleństwa okazało się,że to
      pękł jakiś krwiak którego jeszcze tydz. wcześniej nie było.Mam nadzieję, że to
      koniec niespodzianek. Pozdrawiam
    • ahoff Re: plamienia w I trymestrze 24.09.06, 20:24
      Ja tak mialam. Dostalam luteine. Plamienia sie nie powtarzaly. Dzidzia jest
      zdrowiutka. najwazniejsze, ze krwawienie ustalo i zze ciaza sie utrzymala.
      Postaraj sie nie denerwowac. Wszytko skonczy sie dobrze smile Pozdrawiam.
      • agnes22221 Re: plamienia w I trymestrze 24.09.06, 20:55
        Ja miałam plamienia i dostałam też krwotoku w 7tyg, teraz jest już ok.
    • miwiola Re: plamienia w I trymestrze 27.09.06, 17:20
      W moim przypadku plamienie pojawiło się ok.6 t.c.wskutek wykrytego na USG
      krwiaka macicy.Stosowałam się do zaleceń lekarza,czyli prowadziłam bardzo
      oszczędny tryb życia,przyjmowałam dopochwowo luteinę /1 nierozpoczęte
      opakowanie mam na zbyciu,nawet za pół ceny/i przede wszystkim nie dopuszczałam
      do siebie myśli,że może być źle.Po kolejnych 4 tygodniach po krwiaku nie było
      śladu,widziałam już mojego dzidziusia na USG i mogłam wrócić do "normalnego"
      życia.Kontynuowałam pracę,dużo się ruszałam,a dziś mam to swoje upragnione 4
      miesięczne już szczęście o imieniu Karolek.Wierzę,że będzie
      dobrze.Pozdrawiam!!!
    • eyes69 Mialam 27.09.06, 17:28
      Jak lezalam to po tygodniu wszystko ustapilo, jak (cholera) nie lezalam to sie
      nasilalo. uncertain
    • stolarskaa Re: plamienia w I trymestrze 27.09.06, 18:53
      Witam!Ja również miałam plamienia na początku ciąży i tak samo jak Ty dostałam
      takie same leki oraz nakaz leżeniasmile.Jak na razie wszystko jest ok,chociaż
      jeszcze do przyszłego tygodnia mam zwolnienie.Pod koniec zwolnienia idę na
      kontrolę i mam nadzieje,że będę mogła wrócić do pracy. Byłam strasznie
      zdenerwowana tą sytuacją,ale tu na forum przekonałam się,że nie tylko mnie to
      dotyczy i od razu jest mi lepiejsmile)Wierzę,ze wszystko będzie ok i będziemy
      mogły cieszyć się już nie długo swoimi skarbami.Pozdrawiam
    • rengur Re: plamienia w I trymestrze 27.09.06, 19:18
      Znaczna część kobiet ma plamienia w terminie spodziewanej miesiączki, ja też
      plamiłam (ok 6-7tc, i później ok 10tc ) trwało to 1-2dni, plamienia były bardzo
      niewielkie i właśnie lekko brązowe. Lekarz powiedział że tak się często zdarza,
      kazał mi się nie martwić, dużo odpoczywać, nie brałam żadnych leków i teraz
      kończę 19tc.
    • miska881 Re: plamienia w I trymestrze 28.09.06, 16:59
      ...niestety ja plamilam - a mój lekarz to zupelnie lekceważyl , mówiąc ze to
      normalne , lekkie brązowe plamienia...po tygodniu (w 9 tyg.) dostalam mocne
      krwawienie... poszlam na usg i lekarz oświadczyl że plód, dziecko obumarlo i za
      kilka dni poronię..żadnych leków, nic a nic(tragedia)... niestety w 9 tyg.
      poronilam i mialam zabieg crying zastanawiam się tylko- czy nie zmienić lekarza???
      bo do tego stracilam zaufanie...
      • shemsi1 Re: plamienia w I trymestrze 28.09.06, 17:05
        ja bym zmieniła...
        koleżanka też miała plamienia (ale czerwone)w 8tc, miała krwiaka. Szpital, leki
        i przeszło.
        3maj się dzielnie, pozdrawiam
      • megi1974 Re: plamienia w I trymestrze 30.09.06, 16:15
        Ja niestety za poronienie obwiniam mojego lekarza. Poszłam do niego w 9
        tygodniu, ponieważ krawiłam. Kazał odpoczywać, jeść owoce i warzywa, żadnych
        lekarstw (poza duphastonem, który brałam od początku ciąży)... było to w środę,
        w piątek jak krwawienie nie przestawało poszłam do innego lekarza, który
        natychmiast dał mi kaprogest i skierował do szpitala, niestety było już za
        późno i w niedzielę straciłam maleństwo. Gdybym od razu dostała skierowanie do
        szpitala, być może udałoby się uratować moje maleństwo...
      • margot-s Re: plamienia w I trymestrze 04.10.06, 10:13
        ja też miałam plamienia lekkie brązowe, nic mnie nie bolało, czułam się dobrze.
        pomimo tego dostałam duphaston i nieprzemęczałam się. niestety nie pomogło (9tc)
    • ciotka.aka Re: plamienia w I trymestrze 30.09.06, 15:21
      witam,
      wczoraj byłam na wizycie z powodu plamień - własnie takich
      beżowo-lekkobrązowych. Oczywiście przestraszyłam sie bardzo, jestem około 4 tc,
      dostałam duphaston i 2 tyg zwolnienia z przykazaniem leżenia.
      Czytając wasze posty troszke sie uspokoiłam. Jestem dobrej myśli,
      pozdrawiam - ciotka
      • shemsi1 Re: plamienia w I trymestrze 30.09.06, 15:51
        mam 2 koleżanki którym duphaston pomógł na plamienie smile nie martwcie się dziewczyny
    • kala1985 Re: plamienia w I trymestrze 30.09.06, 16:07
      Ja miałam plamienia od około 5 tyg. potem około 7 krwotok i plamienia do 11
      tyg.(4 tyg. leżałam na podtrzymaniu i zamiast duphastonu dostawałam Kaprogest -
      to samo tylko że w zastrzyku), od tego czasu nie plamię i od 3 dni nie stosuję
      juz duphastonu.
      Obecnie leci 17 tydz.
      • monique301 Re: plamienia w I trymestrze 03.10.06, 10:11
        Dziewczyny nie przejmujcie sie ale i nie lekcewazcie tego problemu. Jesli jest
        lekkie jednorazowe krwawienie Duphaston lub Luteina pomagają+leżenie. Jeżeli
        krwawienie się nasila a wasz lekarz nic, jedźcie prosto do szpitala nie
        czekając na jego diagnozę . Zeby nie okazalo sie,że jest za późno! Głowy do
        góry!!
    • isa2 Re: plamienia w I trymestrze 03.10.06, 10:24
      Ja mialam, a nawet 2 krwotoki. Bralam duphaston, oszczedzalam sie. Teraz jestem
      w 29 tc i wszystko ok. Zycze zdrowia.
      • madja6 Re: plamienia w I trymestrze 03.10.06, 10:29
        tak mialam plamienie hmhm ktory to byl tydzien chyba 8...dostalam duphaston i
        nakaz kilku dni odpoczynkusmileteraz leci 37 tydzien..pozdrawiam
    • ewcia1980 Re: plamienia w I trymestrze 04.10.06, 09:11
      No ja równiez plamiłam na samym poczatku ciązy (5tc).
      Strasznie sie tym martwiłam i od razu pobiegłam do lekarza.
      Dostałam Duphaston i zwolnienie z pracy na 3 tygodnie i nakaz oszczednego trybu
      zycia. Lekarz nie zalecił mi bezwzglednego lezenia tylko oszczedzanie sie i
      unikanie stresów.
      Plamienie ustało po około tygodniu. Teraz z perspektywy czasu mysle, ze to było
      takie mało szkodliwe plamienie w terminie kiedy powinna pojawic sie miesiaczka.

Badz dobrej mysli, dbaj o siebie, bierz leki i zapewne wszystko bedzie dobrze.
      pozdrawiam
      Ewelina
    • beno06 Re: plamienia w I trymestrze 04.10.06, 09:14
      Miałam plamienienia w I trymestrze w 7 tygodniu lekarz zapisła mi duphaston i
      jakieś globulki dopchwowe. Duphaston brałam do 27 tygodnia ciąży ponieważ
      później pojawiło się nisko ułożone łożysko. a teraz jestem w 28 tygodniu i od
      tygodnia nie biorę nic mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
      Dodatkowo lekarz kazał mi prowadzić oszczędzający tryb życia - nie dźwigać, nie
      skakać, nie biegać nie schylać się - po prostu nie robić nic. Ale do pracy
      chodziłam i chodzę cały czas ani jednego dnia zwolnienia, bo wiedziałam, że jak
      będę w domu to zamęczę się myślami a tak chociaż na chwilę zapominałam -
      początek ciązy to był dla mnie wielki stres o zdrowie i życie maluszka. Na
      początku myślałam, żeby tylko do 12 tygodnia a potem już jakoś będzie a teraz
      myślę już tylko 12 tyg.
    • lemurka3 Re: plamienia w I trymestrze 04.10.06, 09:23
      Ja miałam plamienia 6-7 tc, a Duphaston łykałam do końca zeszłego tygodnia -
      teraz 18 tyg 4 dni. Jak na razie wszystko jest oki. Jesli stosujesz sie do
      zaleceń lekarza - łykasz leki i polegujesz - wszystko będzie oki.
      • alis82 Re: plamienia w I trymestrze 04.10.06, 10:49
        Dzięki za słowa otuchy. Plamienie jakby ustępuje, to już ponad dwa tygodnie,
        ale dzwoniłam do lekarza i też mnie uspokajał. Za tydzień idę na kontrolę i mam
        nadzieję, że wszystko będzie ok. Pozdrawiam
        • nanait Re: plamienia w I trymestrze 04.10.06, 15:31
          ja też tak miałam w drugiej ciąży... wpierw w 5 tyg, potem w 13 i 15 dostałam
          zestaw "standard" czyli to co ty, poleżałam w szpitalu z 10 dni (okazało się, że
          to była jakaś infekcja) i teraz mój skarbik ma już 2,5 roku , pozdrawiam
          wszystko będzie dobrze ale dziewczyny nie lekceważcie tego plamienia
          • czuszkaa Re: plamienia w I trymestrze 07.10.06, 20:10
            dziewczyny mam pytanie kiedy duphaston powinien zacząć działać? biorę go od
            wczoraj wieczór, z powodu plamienia i bólu w podbrzuszu. ból ustal ale
            plamienie jeszcze nie. myślałam ze lek powinien zadziałac szybciej ale widzę ze
            chyba niekoniecznie skoro niektóre z Was plamia p tygodniu lub dłużej?
            dodam ze jestem w 5 tc (tak wskazuje Beta - 2202) liczone od ostatniego okresu.
            na USG nic nie widać jeszcze sad lekarz mówi zeby poczkeać z tydzień bo ciąża
            jeszcze moze być za wczesna.
            widzę też ze Wam lekarze kazali leżeć. ja specjalnie pytałam i nic takiego mi
            nie kazał. oszczędzam się, fakt ale do pracy chciałam isć normalnie.
            doradzcie coś z własnego doświadczenia bo się zamartwiam sad
            • bolka29 Re: plamienia w I trymestrze 07.10.06, 20:40
              ja też miałam plamienia dokładnie takie jakie opisujesz. Przez miesiąc
              zażywałam duphaston ale ponieważ jestem okropną wręcz pesymistką a wcześniej
              juz poroniłam jedną ciążę (ale bez żadnych plamień) byłam pewna ponurej
              diagnozy. Tymczasem ... jestem juz w szóstym miesiącusmile Nie przejmuj się, na
              pewno będzie dobrzesmile
              • mynia0 Re: plamienia w I trymestrze 08.10.06, 13:33
                też plamiłam w okolicach 6 tyg., dostałam turinal i oczywiście nakaz leżenia w
                łóżku, choć sam gin stwierdził, że nie ma naukowych wskazań, że to pomaga. ale
                na pewno nie zaszkodziwink 2 tyg. później plamienia się powtórzyły, wylądowałam w
                szpitalu, pakowano mi duphaston i kaprogest. problemy były spowodowane
                niedoborem hormonów podtrzymujacych wczesną ciążę. leżałam kolejne 2 miesiace,
                po kolejnej wizycie u lekarza dostałam pozwolenie na normale życie, tydzień
                później wróciłam do pracy i pracowałam do końca ciaży. ciążę przeterminowałam,
                córka urodziła się śliczna i zdrowiutka.
    • agatta-a1 ja reflektuję na duphaston!!! 04.10.06, 21:08
      czesc! własnie jestem po plamieniach i przyjmuję duphaston. na jednym
      opakowaniu się nie skończy więc z checią od Ciebie kochana sobie go wezmę.
      tylko napisz na jakich zasadach na maila gazetowego. pozdrawiam. Agata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka