ninaa5 26.10.06, 18:19 Napewno wiele z was jeździ (lub jeździło w miarę możliwości)samochodem za kierownicą. Jak doradzał wam wasz gin odnośnie pasów bezpieczeństwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorianne.gray Re: pasy bezpieczeństwa 26.10.06, 18:26 Zdrowy rozsądek doradzał mi zapinać pasy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocio-kocio Re: pasy bezpieczeństwa 26.10.06, 18:26 Dokładnie. Dolny pas pod brzuchem, górny między piersiami. Odpowiedz Link Zgłoś
jagna28 Re: pasy bezpieczeństwa 26.10.06, 23:02 Potwierdzam. Pasy trzeba zapinać - odpowiednio. Pas pod brzuszkiem w razie niewielkiej stłuczki podniesie dziecko ku górze i nic się nie stanie. No a przy poważnej kraksie... No cóż. Jak mama wyleci przez szybę, alebo poduszka skręci jej kark, to tym bardziej maluszek nie ma szans. Okrutne, ale niestety prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: pasy bezpieczeństwa 26.10.06, 18:26 Oczywiście,że jazdę z zapiętymi pasami. Dolny pas zsuwałam jak najniżej pod brzuchem,aby go nie uciskał. Nie wyobrażam sobie jazdy bez pasów. Pzdr.Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
lidia.d Re: pasy bezpieczeństwa 26.10.06, 19:41 Oczywiście, że z pasami. Wyobraź sobie, że, odpukać, coś się dzieje. Gdybyś była bez pasów, to z jaką siłą uderzyłabyś brzuchem o kierownicę! Nawet maleńka kolizja byłaby groźna dla dziecka! Wolę o tym nawet nie myśleć! Odpowiedz Link Zgłoś
big__mama Re: pasy bezpieczeństwa 26.10.06, 19:55 Jako że dużo i chętnie jeżdżę jako kierowca zawasze zastanawiałam się jak to będzie. I okazało się, że niepotrzebnie. Mąż koleżanki która niedawno urodziła dzieciątko jest Hiszpanem. I ktoś z jego rodziny przysłał wynalazek którego jeszcze nie widziałam w Polsce: pasy bezpieczeństwa dla kobiet w ciąży. Polega to na tym że kładzie się na siedzeniu pewnego rodzaju podkładkę która przymocowana jest do oparcia. Kobieta siada na nią. Zapina się standardowym pasem bezpieczeństwa ale jego dolną część która zawsze spoczywa na brzuchu wpina się w taki zaczep który wychodzi z podkładki. Powoduje to, że w razie gwałtownego hamowania cała siła idzie nie na brzuch tylko na górną część ud. Niezły wynalazek. Zastanawiam się kiedy to pojawi się masowo na naszym rynku Pozdrawiam bm i Piter Odpowiedz Link Zgłoś
julia78 Re: pasy bezpieczeństwa 26.10.06, 20:18 Z pasami zdecydowanie bezpieczniej. Wczoraj na dolnym sląsku zginęła 27-latka w ciąży z bliźniakami...w 7 miesiącu była. Wyleciała przez przednią szybę i zginęła na miejscu-nie miała żadnycj szans. Lepiej nie ryzykować i jak piszą dziewczyny zapinać pasy - dolny zawsze można zsunąć nisko, a w razie wypadku może uratowac życie. Odpowiedz Link Zgłoś
ola33333 Re: pasy bezpieczeństwa 26.10.06, 20:58 ja mam cos takiego, kupilam w Niemczech, ale to produkt szwedzki: www.baby-walz.com/neu/SyEngine.php?Act=50070&Do=50074&_SSL=0&pArtikel=228861&pPosition=1 Moze w Polsce tez da sie kupic taki pas. 40 EUR oplaca sie wydac dla bezpieczenstwa.. Odpowiedz Link Zgłoś
mariken nikt mi nie musiał doradzać 26.10.06, 20:39 nigdy nie jeżdżę samochodem bez pasów tak samo jak nigdy nie przewiozę dziecka inaczej jak w foteliku joaśka Odpowiedz Link Zgłoś
mynia0 Re: nikt mi nie musiał doradzać 26.10.06, 22:52 mój gin kazał zapinac pasy, bo tak jest bezpieczniej. ale przyznaję, że często nie zapinałam pasów - było mi niewygodnie. a posuwając sie z prędkością 20 km/h w ulicznym korku raczej nie groziło mi duże niebezpieczeństwo z powodu kraksy drogowej. wiem , że to nierozważne, ale naprawdę strasznie mi te pasy przeszkadzały... Odpowiedz Link Zgłoś
blige Re: nikt mi nie musiał doradzać 14.12.06, 22:40 a ja cala ciaze uzywalam specjalnych pasow dla ciezarnych. Dzis grzebalam na allegro i ktos sprzedaje identyczne. Super sprawa. podpinam link www.allegro.pl/item150358829_bezpieczenstwo_w_podrozy_pas_dla_ciezarnej_.html Odpowiedz Link Zgłoś
blige Re: nikt mi nie musiał doradzać 14.12.06, 22:44 i to sa chyba te same pasy, o ktorych pisze big_mama. Odpowiedz Link Zgłoś
15tydzien Re: pasy bezpieczeństwa 14.12.06, 22:46 mi nic nie mowil. Zawse zapinam jak prowadze. Teraz juz jestem koncówka ciązy 38tydzien nadal prowadze i sie zapinam, pomimo iż mam jeszcze w aucie poduszki powietrze u pasażera i kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
szyma13 Re: pasy bezpieczeństwa 14.12.06, 22:54 Przy poduszkach tym bardziej należy zapinać pasy. Możesz mieć mała stłuczke a poducha wywali i kark skręcony. Niezła perspektywa Odpowiedz Link Zgłoś
mysia125 Re: pasy bezpieczeństwa 14.12.06, 22:56 potwierdzam, takie pasy sa bombowe ! w fazie wieloryba meczylam sie strasznie, gdy musialam jechac bez takiego "pomagacza". Zdarzalo sie nawet, ze wolalam sobie trzymac pas reka - na szczescie nie prowadzilam a dzieki takiemu wynalazkowi jezdzilo mi sie wygodnie do samego konca i to w bardzo dlugie trasy. -------------------------------------- Kasia & Felix 23/01/2005 Felix for beginners Odpowiedz Link Zgłoś
milcia123 Re: pasy bezpieczeństwa 15.12.06, 17:00 j/w, pasy mają zapewnić bezpieczeństwo Tobie i dziecku. Ja gdy brzusio nie był jeszcze tak wielki zapinałam je klasycznie natomiast, gdy był już taki ogromniutki i pas dolny uwierał praktykowałam sposób, który pokazała mi koleżanka, a mianowicie zanim usiądzesz na fotelu samochodowym zapnij najpierw pas "na sucho" dopiero wtedy sama właduj się na fotelik i przełóż górny pas na pierś natomiast dolny niech pozostanie z tyłu za Tobą. Był to wygodny i chyba w miarę bezpieczny system. Ale musisz ocenić sama czy to wystarcza> Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tatiw Re: pasy bezpieczeństwa 15.12.06, 17:06 Zapinać do końca. Nawet jadąc do szpitala, już jako pasażer miałam zapięte pasy. Czytalam tez jakieś wyniki statystyk, które mówiły, że w wypadkach przeżywa więcej kobiet i ich dzieci w łonie przy zapiętych pasach. Odpowiedz Link Zgłoś
filemonka7 Re: pasy bezpieczeństwa 15.12.06, 21:53 a ja zapinam w dziwny sposób: mam je zapięte na stałe, i gdy siadam i to siadam na dolnym pasie, a górny idzie mi między piersiami. O ten dolny pas trochę się boję przy normalnym układzie, bo małe zahamowanie naciska mocno na brzuszek. Chyba że jadę jako pasażer, wówczas jadę norlanie zapięta i trzymam dolny pas. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: pasy bezpieczeństwa 15.12.06, 22:40 wiesz jak wylecisz prze z przednia szybe na asfalt to ani ty ani dziecko nie macie zadnych szans juz przy zwyklych 60km/h... wiec pozdrawiam te co pasow nie zpainaja... mozna zapinac pod brzuch, wtedy nie jest niewygodnie Odpowiedz Link Zgłoś