agnes997 04.12.06, 12:05 Czy często się zdarza, że kobiety wymiotują podczas porodu?? Czemu? Można jakoś temu zaradzić? Czy po cc też się zdarzają wymioty?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karolina216 Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 12:07 ja nie wymiotowałam Odpowiedz Link Zgłoś
hatta Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 12:14 Ja wymiotowalam, ale to dlatego, ze zemdlalam i potem zle sie czulam. Nie wiem dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
bozek30 Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 12:23 tak, to jest dosc typowe zjawisko podczas porodu. kIedy dziecko przepycha sie przez pewnien pasaz (niestety nie znam nazwy po polsku) to bardzo typowe jest, ze kobieta wymiotuje w tym momencie, bez ostrzezenia i bolu zoladka, to jest raczej jak refleks. To nie jest nic dziwnego ani strasznego, polozne wrecz mowia ze to dobrze, bo wiedza dokladnie gdzie znajduje sie dziecko. pozdrawiam, B Odpowiedz Link Zgłoś
ebk123 chyba refluks ;))) 04.12.06, 15:01 To podobno naturalna potrzeba samooczyszczenia się organizmu. Mnie na szczęście ominęła. ebeka Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 12:24 znam tylko jedna kobiete, ktora wymiotowala, ale polozne mowia, ze to sie zdarza. Odpowiedz Link Zgłoś
cota Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 13:08 a po cc ja nie wymiotowałam Odpowiedz Link Zgłoś
tess74 Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 13:58 Wymioty pojawiają się także po dolarganie oraz jeśli się za dużo zjadło przed porodem- organizm musi wówczas skoncentrować się na rodzeniu, a nie na trawieniu i dlatego pozbywa się jedzenia z żołądka. Po cc wymiotuje się tym bardziej, jeśli było niezaplanowane i jadło sie przed podaniem narkozy- wiem z doswiadczenia- a to bywa niebezpieczne, bo może doprowadzić do zakrztuszenia treścią pokarmową, jesli cc było planowane, to raczej sie przedtem-jak i przed każdą inną operacją - nie je i wtedy nie ma zagrożenia wymiotami. Oczywiście to tylko niektóre aspekty problemu wymiotów w czasie porodu- tak czy inaczej są one dość powszechną dolegliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
koteczka12 Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 14:04 Ja zwymiotowałam, ale symbolicznie, w trakcie parcia. Nie było to nawet duży chlust, cos jak splumięcie, tylko z głebi ... jeśli już pytsz o szczegóły Taki chyba odruch przełyku, nikt sie nie zdziwił. Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 17:20 rzygalam po cesarce jak kot choc nie jadlam nic przez conajmniej 10 godzin przed... niezbyt przyjemne uczucie jakby sie mialo zaraz zwymiotowac wnetrznosci... co do porodu i wymiotow, to czeste zjawisko po szeroko stosowanym na polskich porodowkach dolarganie. Odpowiedz Link Zgłoś
szyraf1 Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 14:29 ja wymiotowalam podczas porodu okolo 4 razy, juz nawet nie pamietam, wymiotowalam z bolu, podczas drugiej fazy porodu czyli okolo od 4 cm rozwarcia, przy parciu juz nie, ale to chyba normalne, poniewaz paniki na porodowce nie bylo z tego powodu, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edyta785 Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 19:08 ja myslalm ze zwymiotuje,malo brakowalao tak mi bylo nie dobrze,ale polozna ostrzegala przed taka reakcja po podaniu srodka przeciwbolowego Odpowiedz Link Zgłoś
inia33 Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 19:20 wymiotowałam podczas 1-go porodu, mi to sie kojarzy z sensacjami towarzyszacymi miesiaczce, ktora przechodziłam zawsze bardzo ciezko przy porodzie były podobne bóle tylko sporo mocniejsze no i poszedł pawik czy dwa Odpowiedz Link Zgłoś
paczuszek7 Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 19:36 mi tez sie zdazylo ale rodzilam mniej w godzinach rannych 4-5 rano, wiec nie mialam czym za bardzo wymiotowac, ale nie przejmuj sie , wtedy nikt sie tym nie przejmuje,ja tez sie nei przejmowalam,polozna przyniosla mi miseczke i reczniczki,i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 20:23 moja kumpela wymiotowała przy porodzie, co skurcz to ta leciała do miski , potem to miskę jej już podstawiano, mówiła ze było bardzo uciażliwe, wymiotowała prawie przez cały poród ale jak doszło do partych to jej mięło. Odpowiedz Link Zgłoś
nesting_sheep Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 20:56 wymiotowałam, jeszcze przed podaniem dolarganu, byłam przegłodzona (wiec to nie z przejedzenia),pani dr powiedziala ze to czesta reakcja na rozwieranie sie szyjki ( w ciemno stwierdzila ze mam juz pelne rozwarcie i sie nie pomylila) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka77 Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 04.12.06, 22:02 Ja wymiotowałam po zzo (( To już było chyba z 12 godzin od ostatniego posiłku i zawsze jak usiłowałam przejść kilka kroków (do wc, na fotel itp.). Jak leżałam było ok. Może to kombinacja zzo i morza oksytocyny? Jak zzo się skończyło,to już nie miałam takich odruchów - tylko skurcze z bólami krzyżowymi niestety (( Odpowiedz Link Zgłoś
pantheraleo Re: wymioty podczas porodu - normalka?? 05.12.06, 12:03 )) Dopóki nie wzięłam zzo siedziałam w łazience i wymiotowałam (jakieś 5 godzin). Potem, jak ustąpił ból, ustąpiły też wymioty. (Nie wiem po co wykupiliśmy salę do porodów rodzinnych, łazienka była na korytarzu. Jako nastolatka wymiotowałam przy każdym okresie, ciekawe czy to jakaś reguła. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama