Dodaj do ulubionych

słodzik zamiast cukru

12.05.09, 11:30
używam od lat. ale własne zaczęły mnie dopadać wątpliwości, czy to
da dziecka bezpieczne... bo gdzieś wyzczytałam, ze w ciąży jest
zakazany. czy ktoś wie dlaczego?
uzywam takiego na bazie cyklaminianu sodu i sacharynianu sodu.
Obserwuj wątek
    • miska-moniska Re: słodzik zamiast cukru 12.05.09, 11:45
      a dlaczego ma być niebezpieczny?
      • agatta-a1 Re: słodzik zamiast cukru 12.05.09, 12:20
        widzę ze nic nie wiecie moje drogie.otóz słodzik zawieram, który
        kumuluje się w organiźmie z czasem wywołując liczne choroby łącznie
        z nowotworem. we włoszech swego czasu robiono badania na szczurach i
        niestety więszkosc z nich zdechła. jednak nigdy nie opublikowano
        tych danych publicznie, zeby wielkie koncerny spożywcznie nie
        straciły dochodów i renomy!!!!
        nie wiem natomiast jaki to ma wpływ na płód, bo przeciez nie
        wszystko przenika do dziecka smile na całe szczęście.
        nie lepiej słodzić miodem?????????????????????
        • agatta-a1 zawiera aspartam (miało byc) 12.05.09, 13:20
    • efidorek Re: słodzik zamiast cukru 12.05.09, 13:49
      najlepiej to w ogóle darować sobie to słodzenie wink
      • agick Re: słodzik zamiast cukru 12.05.09, 13:56
        próbowałam nie słodzić, nie mogęsad
        miodm słodzić nie mogę, mam cukrzycę.
        • agatta-a1 Re: słodzik zamiast cukru 12.05.09, 14:29
          to musisz robic to powoli, małymi kroczkami przyzwyczajac organizm
          do innego smaku. ja zawsze słodziłam 2 łyzeczki, potem ograniczac
          się sypiac 1 1/2 dopóki nie poczułam, ze taka herbata zaczęła mi
          smakowac, potem 1 łyzeczkę a od 8 lat nie słodzę wcale i nie
          wyobrazam sobie słodzić. uwielbiam gorzką herbatę a w posłodzonej
          czuję tylko cukierm -aromatu herbaty wcale!!! dasz radę to tylko
          kwestia przyzwyczajenia.
          ps radzę słodzic cukrem a nie słodzikiem jesli juz musisz
    • malgosiek2 Re: słodzik zamiast cukru 12.05.09, 15:13
      Jak już tak bardzo chcesz to używaj tego co ma aspartam.
      Kiedyś na wykłądach z położnictwa wspominali,że sacharyna może
      powodować uszkodzenie płodu
      • agick Re: słodzik zamiast cukru 12.05.09, 15:46
        kurcze, teraz się zmartwiłam. używam słodzika od dawna, jestem w 24
        tc. odstawiam słodzik.
        • corneliss Re: słodzik zamiast cukru 12.05.09, 16:44
          moze zastap cukier i slodzik i cukier fruktoza, mozna ja kupic w marketach, nie
          trzeba slodzic kto wie ile, ja ja stosuje okazjonalnie bo przez 1,5 r. Metody
          Montignac oduczylo mnie cukru w ogole, wyzej wymieniona uzywam do wypiekow, jest
          to cukier naturalny
          wiecej tu: pl.wikipedia.org/wiki/Fruktoza

          --------------------------------
          Poziomki uzyskujemy poprzez przewracanie pionków. - by marjanna1|KP|
    • aga.79 Re: słodzik zamiast cukru 12.05.09, 19:19
      Z tego co kiedyś czytałam słodzik w ciąży nie jest wskazany

      Słodycz bez cukru

      Wiadomo od lat, że biały cukier nie odżywia, tylko tuczy i sprzyja rozwojowi
      cukrzycy. Niestety, niektórzy nie potrafią się przyzwyczaić do gorzkiej herbaty
      czy kawy. Unikając cukru, używają w zamian słodzików. Ale one też są szkodliwe!
      To substancje chemiczne, 200-400 razy słodsze od cukru, mogą więc być stosowane
      w bardzo małych ilościach, nie podnosząc kaloryczności pożywienia. Należą do
      nich acesulfam K (E 950), neohesperydyna DC (E 959), taumatyna (E 957), a także
      sacharyna (E 954), która została wycofana jako rakotwórcza, podobnie jak
      cyklamat (E 952). Obecnie najpopularniejszym słodzikiem jest aspartam (E 951),
      znany też pod nazwą Nutrasweet. Z pozoru jest niewinny, bezpieczny, jednak
      substancje wchodzące w jego skład - kwas asparaginowy, fenyloalanina i alkohol
      metylowy - niewinne nie są.

      W mózgu osób, które zbyt często spożywają aspartam, zwłaszcza razem z
      węglowodanami, wzrasta nadmiernie poziom fenyloalaniny. W dodatku może ona być
      kumulowana, co jest szczególnie niebezpieczne dla płodu. Aspartamu nie powinny
      więc używać kobiety w ciąży. Zbytnie jej stężenie może prowadzić do zaburzeń
      emocjonalnych, m.in. depresji i schizofrenii.
      Wprowadzony do krwi kwas asparaginowy wyzwala dużą ilość wolnych rodników, które
      uszkadzają komórki nerwowe. Nadmierne spożywanie asparaginianu (podobnie jak
      glutaminianu sodu) prowadzi do chorób neurologicznych, wywołuje bóle brzucha i
      głowy, migreny, nudności, zmęczenie, problemy ze snem, napady niepokoju,
      depresję, ataki astmy.
      Największe ryzyko wiąże się z działaniem asparaginianu (i glutaminianu) na
      noworodki, dzieci, kobiety ciężarne i osoby starsze. Może pogorszyć stan osób
      cierpiących na choroby przewlekłe, w tym psychiczne i neurologiczne (guzy,
      uszkodzenia mózgu, stwardnienie rozsiane, choroby Alzheimera i Parkinsona,
      demencję). U chorych na cukrzycę może spowodować intensyfikację hipoglikemii,
      drgawki i inne powikłania.
      Metanol to trucizna powodująca bóle i zawroty głowy, nudności, osłabienie,
      dreszcze, drętwienie i kłujące bóle rąk i nóg, zaburzenia zachowania, a także
      problemy ze słyszeniem i widzeniem (nawet ślepotę). W organizmie metanol
      rozkłada się na kwas mrówkowy i rakotwórczy formaldehyd. Uwaga: litr napoju
      słodzonego aspartamem zawiera ok. 56 mg metanolu. A dopuszczalna ilość to 7,8 mg
      na dzień.
      Lekarze i naukowcy stwierdzili, że stałe spożywanie aspartamu przyczynia się do
      utraty pamięci i słuchu, drętwienia rąk i nóg, skurczów mięśni, przybierania na
      wadze, wysypki, drażliwości, częstoskurczu serca, bezsenności, utraty smaku,
      utraty słuchu, szumu w uszach, trudności z oddychaniem, ataków niepokoju,
      niewyraźnej mowy, bólu stawów, a także napadów epilepsji, zaburzeń hormonalnych
      oraz w funkcjonowaniu układu krążenia i wydzielaniu insuliny.

      “Dietetyczny” aspartam. Wyraźne zastrzeżenie, by żywności zawierającej aspartam
      nie jadły kobiety w ciąży, to najlepszy dowód, że nie jest bezpieczny. Ale
      ponieważ aspartam rzadko wywołuje ostre reakcje, nie wiążemy swoich dolegliwości
      z jedzeniem produktów nim dosładzanych. A jemy je stale, bo aspartamu wszędzie
      pełno: w napojach gazowanych, gumach do żucia bez cukru, płatkach śniadaniowych,
      miętowych pastylkach odświeżających oddech, napojach kakaowych i kawowych,
      deserach mlecznych, przetworach owocowych, w tym dżemach niskocukrowych,
      galaretkach bez cukru, kisielach i budyniach, koktajlach, jogurtach, wyrobach
      cukierniczych (czekoladkach, cukierkach i drobnych ciastkach), pastach do zębów,
      a także farmaceutykach typu multiwitaminy. Wszystkie te pokarmy i napoje tylko z
      powodu dodatku aspartamu nazywają się “dietetycznymi”.

      więcej tu
      www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/puapki-light_33523.html
      • yadrall Re: słodzik zamiast cukru 12.05.09, 19:40
        Dokladnie-fruktoza smile Doskonale zastepuje cukier,a jest dosc bezpieczna dla
        cukrzykow-mozna stosowac w ciazy,ale z umiarem-tez tuczy jak cukier smile I podobno
        jest bardziej slodka niz sacharoza (cukier),wiec mozna dawac jej mniej. Super do
        wpiekow-sernik na fruktozie jest super i akurat mi nie podnosi jakos specjalnie
        cukru (tez mam cukrzyce).
        Ps. jak masz cukrzyce od lat to chyba stosujesz insuline,wiec moze warto z
        lekarzem przedyskutowac zwiekszenie dawek insuliny i stosowanie faktycznie
        niewielkich ilosci cukru tak bys psychicznie nie cierpiala??? Mi na insulinie
        udaje sie czasem przemycic 2-3 sztuki galaretki w czekoladzie czy sliwki w
        czekoladzie,a cukier pomimo to jest w normie smile
      • wilma.flintstone Re: słodzik zamiast cukru 13.05.09, 10:05
        aga.79 napisała:

        > “Dietetyczny” aspartam. Wyraźne zastrzeżenie, by żywności zawierają
        > cej aspartam
        > nie jadły kobiety w ciąży, to najlepszy dowód, że nie jest
        bezpieczny. Ale
        > ponieważ aspartam rzadko wywołuje ostre reakcje, nie wiążemy
        swoich dolegliwośc
        > i
        > z jedzeniem produktów nim dosładzanych. A jemy je stale, bo
        aspartamu wszędzie
        > pełno: w napojach gazowanych, gumach do żucia bez cukru, płatkach
        śniadaniowych
        > ,
        > miętowych pastylkach odświeżających oddech, napojach kakaowych i
        kawowych,
        > deserach mlecznych, przetworach owocowych, w tym dżemach
        niskocukrowych,
        > galaretkach bez cukru, kisielach i budyniach, koktajlach,
        jogurtach, wyrobach
        > cukierniczych (czekoladkach, cukierkach i drobnych ciastkach),
        pastach do zębów
        > ,
        > a także farmaceutykach typu multiwitaminy.




        Co w takim razie daje odstawienie slodzika w ciazy, skoro i tak go
        we wszystkim jemy? I skoro jest taki grozny, czemu nie ma na ten
        temat jakies szerszej kampanii informacyjnej dla ciezarnych, tylko
        kazda tu "gdzies slyszala"? Dzizasss, to forum jest najlepszym
        miejscem do nabawienia sie totalnej frustracji, depresji i paranoi.
    • wakacyjna_iguana Re: słodzik zamiast cukru 13.05.09, 08:03
      Odkąd wyczytałam opracowania naukowe (niestety nie są rozpowszechniane), że od
      Aspartamu dostaje się raka mózgu, odstawiłam słodziki z dnia na dzień - a
      używałam ich 5 lat. A więc nie słodzę niczym. Czasem zaprzyjaźniona osoba z USA
      przesyła mi Splendę (słodzik nieszkodliwy na bazie cukru niedostępny w Polsce).
      A w ciązy słyszałam że faktycznie słodzików nie wolno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka