Dodaj do ulubionych

Dobre polskie firmy i marki

12.01.12, 01:33
Jako że często ostatnio narzekamy na jakość i ceny w międzynarodowych sieciówkach, spróbujmy może zrobić listę dobrych polskich marek wyróżniających się dobrym stosunkiem jakości do ceny. Niekoniecznie tych najbardziej znanych i obecnych w każdym centrum handlowym, choć i te warto wymienić, jeśli na to zasługują. Najlepiej, żeby wyróżniały się także dobrymi krojami, dostosowanymi do różnych kobiecych sylwetek, mile widziane szerokie zakresy rozmiarów.

W poście o marce proponuję wskazać też, gdzie można ją kupić.
Obserwuj wątek
    • kasica_k SU 12.01.12, 01:58
      Firma z Radomia, rzeczy są dostępne w sieci Royal Collection, a radomianki i torunianki mają do dyspozycji salony firmowe :) (tu lista sklepów: www.moda-su.pl/salony.html ) Odkryłam zeszłej jesieni - kupiłam bluzkę kopertową z dżerseju, w fajny wzorek, w którą bez problemu zmieściłam biust, potem wełnianą burą spódnicę o prostym kroju. Ciuchy klasyczne, raczej biurowe, ale nie nudne. Nie jestem pewna, czy to dobry przykład odpowiedniego stosunku jakości do ceny, bo ceny mają wysokie, ale ubrania na razie sprawiają bardzo dobre wrażenie. Rozmiary widziałam do 44, dość hojne (na mnie mój zwykły rozmiar dołu był za duży).

Strona internetowa: www.moda-su.pl/
      • kasica_k Re: SU s-sklep 08.05.14, 03:26
        Donoszę iż SU dorobiło się sklepu internetowego. Jest dużo więcej rzeczy i rozmiarów niż w nieszczęsnych Royal Collection.
        www.su-online.pl
        Ciekawa jestem czy była któraś z Was w ich sklepie firmowym w Warszawie (Wspólna 54)?
    • besame.mucho Warmia 12.01.12, 10:32
      Czyli okrycia wierzchnie.
      warmia.eu/

Ceny różne, trochę ciuchów tańszych i trochę droższych, ale ubrania z dobrych materiałów (dużo dla zwolenniczek 100% wełny, ale są też i z mieszanek) i porządnie uszyte. Z miejscem na biust też bywa różnie - czasem go dużo czasem mało. Ale dwa lata temu mając 96 w biuście kupiłam u nich płaszcz w rozmiarze 36, który wszędzie leżał świetnie, więc bywa naprawdę nieźle.
    • ochanomizu Bialcon 12.01.12, 12:45
      Któryś raz z rzędu polecam Bialcon, jeszcze zostanę posądzona o kryptoreklamę ;)
      Niezłe materiały - w ubraniach zimowych (spódnice, żakiety) często jest > 50% wełny, w letnich bywa jedwab lub mieszanka jadwabiu z bawełną. Z jakością też jest nieźle, ceny (wełnianych czy jedwabnych) ciuchów wyższe niż w BiuBiu, wiskozowych bluzek porównywalne.
      • kasica_k Re: Bialcon + sklep netowy z polskimi ubraniami 13.01.12, 01:26
        Potwierdzam, byłam dzisiaj w ich sklepiku w warszawskiej Reducie, niestety minutę przed zamknięciem, więc nic nie przymierzyłam. Ze 4 spódnice wełniane warte grzechu przyuważyłam, w cenach trzycyfrowych, ale zaczynających się od 1 :) Rozmiary do 44, ładne kolory.

Trafiłam też niedawno na sklep netowy z Lęborka, gdzie firma ma też kilka stacjonarek z polskimi ubraniami różnych marek, w tym właśnie Bialcon, choć chyba głównie stare kolekcje:

www.julia.lebork.pl/
        • kasica_k Re: Bialcon sklepy w Warszawie 27.03.12, 04:22
          Z przykrością zawiadamiam, że sklep Bialconu w warszawskiej Reducie zlikwidował się (zanim zdążyłam cokolwiek kupić). Mam nadzieję, że pozostałe istnieją, tu adresy z mazowieckiego: odziez.bialcon.pl/woj_mazowieckie.html
        • toffio21 Re: Bialcon + sklep netowy z polskimi ubraniami 01.09.13, 18:25
          polskie marki są nie doceniane dlatego większości firm ma nazwy zagrniczne chodźby reservat, answear, ale jakoś sobie radzą i rywalizują z najlepszymi tak jak 4f z adidasem i nike, ostatatnio w mojej okolicy powstała firma request która próbuje też stawiać na odzież sportową to jej strona request.sklep.pl
      • kasica_k Re: Bialcon 04.02.12, 00:43
        Moja druga wizyta w Bialconie wykazała obecność początków wiosennej kolekcji i rozmiaru 48.
      • kasia9121 Re: Bialcon 20.11.15, 09:53
        BIALCON - SKLEP ONLINE
        Kilka razy zrobiłam duże zakupy w sklepie online. Jednak z mojej ostatnie przesyłki nie jestem zadowolona pomimo dokładnego pobrania miary spodnie okazały się za duże. Uprzejmie prosiłam o możliwość wymiany jednak prośba nie została zrealizowana. Mieszkam zagranicą lubię Polskie marki . Szczerze nie polecam. Pierwsza kwestia zawyżone rozmiary , druga obsługa. Na rynku jest wiele dobrych polskich marek.
        Proszę przemyśleć zakup.

Pozdrawiam.
      • kasia9121 Bialcon - nie jestem zadowolona , nie polecam 20.11.15, 09:55
        Jako klient nie jestem zadowolona.

Kilka razy zrobiłam duże zakupy w sklepie online. Jednak z mojej ostatnie przesyłki nie jestem zadowolona pomimo dokładnego pobrania miary spodnie okazały się za duże. Uprzejmie prosiłam o możliwość wymiany jednak prośba nie została zrealizowana. Mieszkam zagranicą lubię Polskie marki . Szczerze nie polecam. Pierwsza kwestia zawyżone rozmiary , druga obsługa. Na rynku jest wiele dobrych polskich marek.
        Proszę przemyśleć zakup.

Pozdrawiam.

> Któryś raz z rzędu polecam Bialcon, jeszcze zostanę posądzona o kryptoreklamę ;
        > )
        > Niezłe materiały - w ubraniach zimowych (spódnice, żakiety) często jest > 5
        > 0% wełny, w letnich bywa jedwab lub mieszanka jadwabiu z bawełną. Z jakością te
        > ż jest nieźle, ceny (wełnianych czy jedwabnych) ciuchów wyższe niż w BiuBiu, wi
        > skozowych bluzek porównywalne.
    • turzyca Rotex - plaszcze 13.01.12, 01:04
      www.rotexmoda.pl/galeriad.html

Kupilam plaszcz trzy lata temu, jak to ja w warszawskim Landzie, w duzym sklepie na parterze. (I ten sklep sam w sobie jest godny polecenia, ma wiecej dobrych polskich marek.) W zwiazku z czym rok i dwa lata temu wzbudzalam szczera zazdrosc, bo jako jedyna nie marzlam nic a nic. A do tego wygladalam elegancko i nietuzinkowo, bo dzieki dyskretnie ozdobnej tkaninie wierzchniej moj prosty, czarny plaszcz nie jest nudny.
      A i kosztowalo to cudo chyba 300 zlotych.
      • ewa.venge Re: Rotex - plaszcze 15.08.12, 16:52
        turzyca napisała:

> www.rotexmoda.pl/galeriad.html
        >
        Ceny w tym sklepie sa zachecajace - czy moze ktos kupowal tam? Napisalam mail z dodatkowymi pytaniami - narazie brak odp:(
        • anna-pia Re: Rotex - plaszcze 27.01.13, 17:24
          Wątek podbity, to poszperałam i znalazłam rozmiarówkę Rotexu - godna uwagi
          www.sklep-rotexmoda.pl/p23,diana.html
          • zooba Re: Rotex - plaszcze 27.01.13, 18:53
            A zamawiałaś już u nich kiedyś? W te składy typu 70% wełna 5% kaszmir za 250 zł jakoś trudno mi uwierzyć. Z drugiej strony kuszące...
            • anna-pia Re: Rotex - plaszcze 28.01.13, 10:16
              Nie, dlatego podrzucam, może ktoś coś zamawiał.
              Przymierzam się do zamówienia, tylko najpierw muszę znaleźć coś, co będę musiała mieć ;)
    • ruda30i Re: Dobre polskie firmy i marki 20.01.12, 14:33
      Przyznaję się bez bicia, że pisze jako sprzedawca.
      Sprzedajemy bluzki z dzianiny (wiskoza i elastan)
      w rozmiarach do 52 głównie pod żakiety ale nadają się do wszystkiego jest dużo kolorów
      materiały są trwałe i utrzymują kolory po praniu. Są bardzo trwałe i w klasycznych modelach.
      W Warszawie są w niewielu sklepach ale zapraszam do Maximusa do hali A lok.70 przy aptece
      Nasze produkty są znane klientkom już od ponad 20 lat .
      Tak więc zapraszam do sprawdzenia i skomentowania.
      Można je też zobaczyć na www.sylvia.com.pl i pewnie na allegro ale w sumie warto zajżeć i przymierzyć bo rozmiary nie są małe.
      Pozdrawiam i zapraszam
      R
    • mszn A znacie DanHen? 20.01.12, 15:43
      W święta trafiłam na ich outlet we wrocławskim Factory. Na stronie, która oczywiście ledwo działa (jak ja nie znoszę stron firm odzieżowych, wiecznie we flaszu, nic się nie da zalinkować, ledwo się ładuje, ble), piszą, że są firmą z Poznania założoną w 1981 roku. Nie wiem, jak z biuściastością i rozmiarami, bo jak zobaczyłam na wieszaku spódnicę, którą kupiłam, to odebrało mi rozum i innych wieszaków nawet nie przejrzałam. Mają na stronie listę sklepów.

Ta spódnica, którą mam, jest świetna. Co prawda 60% poliestru z wełną i wiskozą, ale wygląda porządnie, jest chyba ładnie uszyta, no i ma kieszenie. Jak trafi się jakiś nieciemny dzień, to pokażę.
      • kasica_k Re: A znacie DanHen? 20.01.12, 16:13
        Ha, właśnie zamiarowałam o tej firmie napisać, bo nie dalej jak wczoraj byłam w ich sklepie (Warszawa Blue City) :) Ubrania raczej klasyczne, ale z polotem, sporo żywych kolorów, rozmiary do 44. Materiały - nie jakiś luksus może, ale jakosc lepsza od sieciowkowej przecietnej. Przymierzałam bluzkę z wiskozy prawie w tym odcieniu maliny, którego szukam, bardzo przyjemna w dotyku, ale miała ten wiskozowy syndrom podkreślania każdej fałdki, więc się nie zdecydowałam, kosztowała 99 bez przeceny.
        • ruda30i Re: A znacie DanHen? 20.01.12, 16:53
          czasami jest tak, że w przypadku wiskozy dużo zmienia model i kwestia rozmiaru jest wtórna.
          Następnym razem sprawdź kolejny rozmiar o ile upierasz się na dany kolor.
          Bo prawda jet taka, że ten sam wzór bluzki w różnych kolorach zupełnie inaczej prezentuje sylwetkę. Nieraz widziałam jak klientki decydowały się na rozmiar 3 razy niższy bo zaczynały wyglądać :) ale bywają też sytuacje kiedy ta fałdka tak ciąży nam psychicznie, że decydujemy się wyglądać "pełniej" przez większy rozmiar, który już nie leży tak jak trzeba i jest trochę workowaty. Fałdki miewają już młode dziewczyny przy rozmiarze 38 co wydaje się dziwne.
          tylko czy fałdka to taka tragedia?
          • kasica_k Re: A znacie DanHen? 25.01.12, 18:28
            Niestety większego rozmiaru dla mnie już nie było - noszę 44, młodą dziewczyną już nie jestem i fałdek mam więcej niż jedną ;) Niestety w przypadku przylegających krojów i gładkich rzeczy, zwłaszcza w jasnych kolorach (ja potrzebowałam malinowy) bardzo cienka wiskozka u mnie już odpada.
    • kasica_k Aryton 25.01.12, 18:25
      Ta firma zawsze kojarzyła mi się z eleganckimi płaszczami, ale okazuje się, że robią też damską odzież. Styl klasyczny, ale nie pospolity, ceny dość wysokie, ale materiały dobrej jakości.

Stronka: www.aryton.pl/

Składy typu "60% Wełna dziewicza 23% Wełna kaszmir 17% Poliamid" (spódnica), są też bluzki z jedwabiu, swetry ze 100% wełny, jak ten kardigan, który oglądałam w sklepie - w ogóle nie drapie i jest cudownie mięciutki sklep.aryton.pl/kardigan-00624-61.html (w/w spódnicę mam, jest fantastycznie miękka i ciepła: sklep.aryton.pl/spodnica-00694-20.html , zobaczymy, jak się będzie nosiła).

Dostępność: sieć Royal Collection, salony firmowe (np. w Warszawie są dwa: Klif, Promenada). Jest sklep netowy, ale chyba sporo mniejszy wybór niż stacjonarnie. Rozmiary: na wieszakach w RC widziałam od 36 do 44, ale w necie widziałam też 46 i 48, nie jestem pewna, czy jest 34.
      • boziaj Re: Aryton 25.01.12, 19:37
        ja to mam fajnie, bo mieszkam koło jednego outletowego sklepu arytonu, a pracuję stosunkowo blisko drugiego ;)
        outlet to outlet, wiec wiadomo rzadko trafię akurat TO i akurat w moim rozmiarze, ale zawsze miło choćby pooglądac i podotykać i nacieszyc sie swietna jakością tych ciuchów
        (srednio)biusciastośc tez z reguły bywa uwzgledniona
        mam 2 bluzki, top, kostium i płaszcz i z wszystkich tych rzeczy jestem bardzo zadowolona
        • kasica_k Re: Aryton 26.01.12, 02:23
          O kurczę, fajnie masz :)
          Chciałabym jeszcze dodać co nieco w kwestii rozmiarów - w żakiet 44 moje 36G się nie zmieściło. Zauważyłam natomiast, zarówno na wieszakach w sklepie, jak i w necie, że występuje też tajemniczy rozmiar "44,5" :) To pewnie taki ich sposób na "cyferkofobię". Jest to o tyle zabawne, że, jak już wspomniałam, zarówno 46 jak i 48 także istnieją, dla tej samej rzeczy. Tu przykład:
          sklep.aryton.pl/zakiet-00688-30.html
          - chodzi o rozmiar opisany jako "44500" (nie mam pojęcia, czemu tak dziwnie).
      • ciociazlarada Ale za sklep to należy im się pała z minusem! 09.02.12, 09:41
        Zajrzałam na stronę, niektóre ciuchy naprawdę piękne. Ceny według mnie rozsądne, biorąc pod uwagę użyte materiały. Ale sklep proszę Pań to śmiech na sali - ucieszyłam się, bo mają znaczek PayPala na dolnej listwie (często w Polsce oznacza to sklep przyjazny dla zagranicznego klienta), ale gdzie tam - nie ma tabeli rozmiarów, regulamin ma jakieś 4 linijki na krzyż, nie ma kosztów przesyłki. Fatalnie.
    • izas55 eSpimo 09.02.12, 07:06
      To właściwie sklep inernetowy na allegro allegro.pl/listing.php/user?us_id=17430032
      Ale moim zdaniem warty uwagi, zwłaszcza biuściastych i osób poszukujących ubrań w większych rozmiarach.
      Porządnie uszyte sukienki, te kopertowe mieszczą bez większych problemów duży biust (np 38HH/J), ale równie dobrze układają się na nieco mniejszym (38G/GG). Mi podpasowały do tego stopnia, że w tym fasonie mam kilka kolorów sukienek
    • kasica_k Vanila 27.03.12, 04:34
      Znacie? Ubrania klasyczne-biurowe (spódnice, żakiety, bluzki), ale nie stronią od kolorów. Sklepy w galeriach handlowych (Warszawa: Blue City i Reduta i nie wiem, gdzie jeszcze, bo na stronie www.vanila.pl/strona_glowna/ prawie nic nie ma). Nic jeszcze nie kupiłam, ale zastanawiam się. Rozmiary - na pewno jest 44, obadam, czy większe też. Ceny od umiarkowanych do sporawych, ale taniej niż w np. Solarze, bywają przeceny. Duży wybór spódnic, samych czerwonych widziałam chyba z 5 różnych, wzornictwo nie oszołamia (trochę ciotkowate, ale da się znaleźć fajne proste rzeczy), ale, jak wyżej wspomniałam, kolory ładne.
      • kry0 Re: Vanila 27.03.12, 19:37
        Vanila jest też na Jubilerskiej (REAL) przy pętli Gocławek.
        Kupiłam tam całkiem biusciastą sukienkę.
    • alkapask alkapask 10.08.12, 23:56
      alkapask.pl paski skórzane z prawdziwej skóry licowej produkt polski wysoka jakość
    • ladybird_91 Click fashion - sklep krakowski :) 18.08.12, 22:54
      Ostatnio przypadkiem weszłam do sklepu na Grodzkiej, bo na wystawie mieli bluzkę, której szukałam całe wakacje. Zachwyciły mnie przede wszystkim dobrej jakości materiały - głównie naturalne. Rozmiary sięgają niekiedy 46, ale najwięcej modeli jest do 42. Niektóre ciuchy mieszczą moje 75H :)
    • adam.szyw Re: Dobre polskie firmy i marki 22.08.12, 15:03
      L&F Letter Fashion
    • mademoiselle789 Re: Dobre polskie firmy i marki 26.01.13, 13:11
      Dobre polskie marki można taniej kupić nie w galeriach ale w sklepach położonych w mniejszych miejscowościach.Koło Krakowa Olkusz, koło aglomeracji śląskich Dąbrowa Górnicza , Sosnowiec.
      W mniejszych miejscowościach można też kupić zagraniczne marki dużo taniej niż w galeriach.
      • teresa104 Re: Dobre polskie firmy i marki 26.01.13, 16:19
        To się opłaca tylko wtedy, kiedy zakupy w mniejszej miejscowości robi się przy okazji innych sprawunków w mniejszym mieście. W przeciwnym wypadku poświęcony czas i koszty dojazdu zjadają oszczędność. Co oczywiście nie zmienia faktu, że w mniejszych miejscowościach wszystko jest tańsze.

W podłódzkim Rzgowie, w Ptaku i podobnych jest masa, masa, hektary polskich wyrobów, we wszystkich rozmiarach (o co trudno w sieciówkach). Tylko żeby tam coś wybrać, trzeba poświęcić dobrych kilka godzin plus godzinka na dojazd, druga na powrót. Dla zdeterminowanych.
        • fbk-studio-mody Re: Dobre polskie firmy i marki 03.04.13, 14:38
          witam Was!
          Co do Rzgowa to zgadzam się z teresa104, marek co prawda dużo ale czasu zbyt mało żeby cos upolować dlatego zdecydowanie wygodniejsze sa zakupy przez internet. Serdecznie polecam kolekcje FBK Studio mody dostepnej w www.fbkstudiomody.pl
          • heliamphora Re: Dobre polskie firmy i marki 19.04.13, 09:08
            Strona mnie bardzo rozbawiła, szczególnie "Cena - było: 332.10, obecnie: 418.20 PLN".
    • maith Biubiu oraz Urkye 01.09.13, 23:46
      Na wypadek, jakby wszedł tu ktoś, kto nie zna reszty lobbowych for, dopiszę jeszcze dwie
      najbardziej u nas lubiane marki. Bo tak głupio trochę, że ich w spisie brakuje :)

BiuBiu

biubiu.pl/
      Aktualny - 17-ty wątek BiuBiu na Lobby
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,145510179,145510179,BIU_BIU_17_ubrania_probiusciaste.html
      Urkye

www.urkye.pl/
      Aktualny - 4-ty wątek Urkye na Lobby
      forum.gazeta.pl/forum/w,32203,144017800,144017800,URKYE_4_probiusciasta_marka_odziezowa.html
    • dominax Desperado London 18.05.14, 21:02
      ja z dobrych polskich marek polecam DESPERADO LONDON, firmę specjalizującą się w ultra kobiecych sukienkach, spódnicach, żakietach :) Czyli to co kobiety lubią najbardziej :)

www.desperadolondon.com/pl/40-caffalla

Polecam!
      • wawka34 Re: Desperado London 15.07.14, 14:53
        polecam wam tego bloga: noszepolskie.blogspot.com/ - sporo o polskich markach i ubraniach
      • fazka86 Re: Desperado London 24.02.16, 12:25
        Zakupy w Desperado London to porażka!! zero kontaktu zarówno emailowego jak i telefonicznego ( telefon jest ciągle wyłączony). Zostałam całkowicie zlekceważona, a chciałam tylko zamówić - co się udało po wielkich trudach, jednak rozmiar okazał sie niewłaściwy a kontakt w sprawie wymiany bądź zwrotu całkowicie niemożliwy . Tak więc zostałam ze sukienką której nigdy nie włożę. Straciłam tylko nerwy i pieniądze. Stanowczo odradzam zakupy w tym sklepie ( pomijając ze mnie tak potraktowano to i jakość rzeczy pozostawia wiele do życzenia) . Nigdy więcej... i będę przestrzegać znajome przed tym sklepem !!
    • 88karinak Re: Dobre polskie firmy i marki 23.04.15, 19:56
      Ja także polecam BIALCON. ( www.bialcon.pl ) Sklep ten posiada produkty w 100% polskie, które mają bardzo dobrą jakość, a ceny nie są wygórowane. Ubrania są ciekawe i przyciągają uwagę. Idealnie pasują do mojego stylu
      • kasica_k Re: Dobre polskie firmy i marki 01.05.15, 12:47
        "Sklep posiada produkty", ratunku. Spamować też trzeba umieć ;)
    • denys3 Re: Dobre polskie firmy i marki 28.11.15, 15:04
      Polecam sklep z muszkami robionymi ręcznie :) www.korolov.pl
    • monia-k1234 Re: Dobre polskie firmy i marki 30.11.15, 18:29
      Doskonałej jakości sukienki dla kobiet 30+ szyje producent odzieży damskiej POZA. Na pewno wielu z Was o nim słyszało. Na stronie oprócz aktualnych kolekcji można również zajrzeć do outletu, gdzie są naprawdę duże przeceny. W sklepie internetowym jest świetna obsług i darmowa dostawa. Można też składać zamówienia telefonicznie.
    • kozka1993 Re: Dobre polskie firmy i marki 12.01.16, 14:27
      Firma z łodzi sprzedaje bardzo fajne sukienki dla pań od malych do duzych rozmiarów. Kolorowe, modne i wygodne izisfashion.pl/kolekcje-wiosna-lato.html
    • marta7799 Re: Dobre polskie firmy i marki 12.04.16, 14:33
      Nikomu nie polecam zakupów w Bialcon!!!!!
      Proszę uważać na zwroty- proces trwa nieskończenie, obsługa na infolinii tylko sprzedaje głodne kawałki o zwrocie gotówki, który nie nastąpił. Zwodzą z terminami- a tak naprawdę to kłamią. Nie dorabiajcie takich, którzy nie szanują Klientów. Jest tyle polskich marek, ale z daleka od Bialcon!!!!!
    • agapilch23 Re: Dobre polskie firmy i marki 02.09.21, 16:03
      Polecam sklep z dresami www.amplebrand.pl/ lub na instagramie @amplebrand.pl U nich super jakość i ciekawe modele
    • wieczorek_pati Re: Dobre polskie firmy i marki 20.12.21, 15:58
      Zdecydowanie na uwagę zasługuje polski producent sukienek AJSO ajso.eu/producent-sukienek-9s, myślę że to jedna z niedocenianych firm produkujących sukienki. Świetne modne kroje i naprawdę rozbudowana rozmiarówka dzięki czemu nawet panie plus size są w stanie wybrać coś dla siebie. Z tego co się orientuje prowadzą głównie sprzedaż online więc warto zerknąć na ich stronkę.
    • paulenka_4 Re: Dobre polskie firmy i marki 17.02.22, 14:00
      Jeśli miałabym wybrać fajną markę odzieżową z polskimi ubraniami to na pierwszą myśl wysuwa mi się sklep Tekst linku bo są tutaj polscy producenci w jednym miejscu.
      • gorgona33 Re: Dobre polskie firmy i marki 09.05.23, 22:47
        Lubię takie wątki :) Uważam, że trzeba wspierać polskie firmy, marki, produkty - te które są tego warte. Jedną z takich marek na pewno jest Hibou. To marka odzieżowa. Mają raczej taki miejski, basicowy styl, ale wydaje mi się że każdy znajdzie coś dla siebie. Cały czas rozbudowują ofertę, dodaję nowe produkty i wszystko jest super jakości.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka