aniaolawa 04.12.09, 15:52 Jest już ktoś z terminem na sierpień? Mi wypada 6 sierpień. Byłyście już u lekarza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 04.12.09, 22:34 Witaj Aniu! Tak ja jestem Mam termin ok. 3-10 sierpnia (rozne kalkulatory roznie pokazuja...) i bylam dzisiaj u lekarza, bo poprzednia ciaze poronilam i chcialam jak najszybciej dostac skierowanie na badania (chodzi glownie o progesteron). Lekarz zrobil mi nawet usg, aczkolwiek jedyne co bylo widac to baaaardzo grube endometrium, wiec jesli nie masz jakis szczegolnych wskazan do wczesniejszej wizyty, to chyba spokojnie mozesz poczekac, bo wowczas wiecej sie dowiesz A tak ogolem to gratuluje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
only_margorzata Re: "sierpień 2010" 05.12.09, 15:31 Witam dziewczyny! Mnie termin wypada zgodnie z kalkulatorem ok 15-20 sierpnia. Testy robilam od srody, bo jakos nie moglam uwiwrzyc w swoje szczescie - zupelnie sie nie spodziewalam tym razem i test zrobilam tylko dlatego, że przysnilo mi sie, że go robie i wychodzi pozytywny!!!!! Do lekarza ide w poniedzialek, poniewaz tak mialam umowiona wizyte juz jakis miesiac temu. Pewnie nic jeszcze nie zobaczy, bo za wczesnie, ale pojde Gratuluje Wam i sobie, mam nadzieje na super 9 miesiecy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bogna_78 Re: "sierpień 2010" 05.12.09, 16:15 och jakbym chciala się do was dopisać ! ale muszę jeszcze zaczekać co najmniej tydzień. Jakby co byłby ok. 22 sierpień Odpowiedz Link Zgłoś
magita81 Re: "sierpień 2010" 10.01.10, 16:45 wg kalendarza mam termin na 28.08 - czyli teraz to będzie gdzieś 5 tydzień. we wtorek idę zrobić badania (morfologia, toxoplazmoza, różyczka, wirusowe zapalenie wątroby typu B, HIV, no i mocz). Pierwsza wizyta w następnym tygodniu. Nie mam powodów, ale ogólnie denerwuję się, czy wszystko będzie ok - tym bardziej, że to pierwsza ciąża. Odpowiedz Link Zgłoś
sierpien2010 Re: "sierpień 2010" 05.12.09, 17:10 Nieśmiało dołączam do przyszłych mam. We wtorek byłam na USG i "Plamka" miała 3,2 mm, czyli całkiem nieduża, termin 7-9 sierpień. Jeszcze nie potrafię się cieszyć, ale pogodziłam się z tą myślą, która spadła na mnie z nienacka, faza przerażenia minęła(póki co). Odpowiedz Link Zgłoś
saniec Re: "sierpień 2010" 05.12.09, 17:43 Termin na 3 sierpień. Wczoraj byłam u lekarza - ale z USG radziła poczekać. Zrobię dopiero jak wrócę z wyjazdu 28 grudnia. Chociaż chciałabym zobaczyć coś wcześniej ale poczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 05.12.09, 19:54 siepien2010 gratuluje widocznej fasoli. U mnie dr nie widział jeszcze zarodka...umówiona jestem na usg na 21 grudnia i dowiem się co tam już widać. Idę na usg znowu,bo zapisałam się do programu "zdrowie mama i ja", a tam żeby skierowali na badania z krwi i moczu muszą najpierw zobaczyć ciążę na usg. Wybieram się do mamy na 3 tyg. i zrobię usg taniej. To moja druga ciąża. Mam 20- miesięcznego synka. A Wasza? Odpowiedz Link Zgłoś
only_margorzata Re: "sierpień 2010" 06.12.09, 10:10 To moja pierwsza ciąza Jutro lekarz,ale nie nastawiam sie na zadne fajerwerki, pewnie każe cierpliwie czekac gdzies do konca grudnia bo to chyba ok 4 tydzien. ciagle nie mogę uwierzyc w swoje szczaescie, i dzis zrobilam sobie kolejny test ciazowy, zeby sie przekonac czy aby na pewno)))) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 06.12.09, 11:21 U mnie to niby druga ciaza, ale poprzednia szybko sie skonczyla, wiec w pewnym sensie ta jest znowu pierwsza... Dziewczyny - mam pytanie: czy boli Was brzuch, a jesli tak to w jaki sposob? Mnie dzisiaj cos boli... Odpowiedz Link Zgłoś
only_margorzata Re: "sierpień 2010" 06.12.09, 12:46 Tak, mnie pobolewa w dole brzucha, tak troche jak na okres. Czasem cos zakuje tak jakby jajnik itp. Podobno to normalne, nasze cialo przygotowuje sie i przystosowuje do"lokatora" Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 06.12.09, 15:08 mnie te pobolewa,czasem jak na okres, czasem jak wzdecia, albo cos zakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 06.12.09, 21:52 Dzieki Dziewczyny za odpowiedz! Jak jeszcze nie wiedzialam, ze jestem w ciazy to mnie tez bolal brzuch tak, jak na okres, a teraz mam jakis inny, dziwny bol - czuje, jakby bolaly mnie jajniki (oba jednoczesnie). No ale mam nadzieje, ze to w granicach normy wszystko... [niestety przez to poronienie to sie ze mnie panikara zrobila i to jest silniejsze ode mnie, wiec wybaczcie w razie czego pytania o drobnostki...] Odpowiedz Link Zgłoś
aniak_1982 Re: "sierpień 2010" 07.12.09, 12:39 Witajcie! Ja również się przyłączam. Termin 4-5 sierpnia. Do lekarza jestem umówiona w przyszły czwartek. To moja pierwsza ciąża, więc na razie podstawowym uczuciem jest lekkie niedowierzanie Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: "sierpień 2010" 06.03.10, 10:25 Ja też mam termin z OM na 5 sierpnia. Po kolejnym USG termin się przyspieszył na 31 lipca, ale teraz jest na 1 sierpnia. Jest fajnie Odpowiedz Link Zgłoś
wanioliowa Re: "sierpień 2010" 07.12.09, 12:59 Ja też baaaaaardzo nieśmiało się dołączam, termin (liczony przez siebie wg OM ) na 12 sierpnia. Jutro idę do gina, ale fakt że wcześniej poroniłam w 6tc budzi we mnie poczucie strachu aniżeli radości. Na razie robiłam jeden test - wyszedł z bardzo blada drugą kreską, aczkolwiek widoczną. Jutro rano zrobię kolejny, mam nadzieję na nieco ciemniejszą kreseczkę. Piersi mnie nie bolą aczkolwiek są wrażliwe na dotyk i ciut nabrzmiałe, czego wcześniej nie miałam. Brzuch pobolewa mnie jak na okres, ale tak cmiąco, że całkowicie da się to znieść. Okresu oczywiście brak. W ciąży którą straciłam nie miałam takich objawów, dlatego jest to moje jedyne pocieszenie. Mam nadzieję że ciało które nie potrafiło sobie poradzic z pierwszą ciążą z radością przyjmie nowego lokatora. I jest mi obojętne co się będzie dziać, mogę być zaspana, opuchła i rzygająca jak młody kot - byle by maluszek tym razem zagnieździł się na dobre Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 07.12.09, 15:39 Wanioliowa - swietnie rozumiem Twoje emocje. Przy pierwszej ciazy skakalismy z radosci jak wariaci, a teraz jest strach, no ale co zrobic - to chyba naturalna reakcja... Super jednak, ze idziesz od razu do gina, bo po wczesniejszym poronieniu to jednak warto natychmiast sprawdzic poziom progesteronu, itp. Ja dzisiaj odebralam wyniki badan - podobno nie jest zle, ale i tak dostalam 'dopalacze', tj. syntetyczny hormon. Wierzmy, ze tym razem sie uda!!! pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
luleko Re: "sierpień 2010" 07.12.09, 16:13 Witajcie, czytam to jakbym czytała o sobie. Też się boję dołączyć do forum zaciążonych, bo już byłam na jednym. Dziś zrobiłam test. Druga kleska badzioch, ale ciąża potwierdzona jak nic. Tylko, że w styczniu tego roku też miałam pozytywny test. Poroniłam w 9 tygodniu i teraz nie umiem już się tak cieszyć jak wtedy. Boję się o wszystko, każdy objaw (lub jego brak) analizuję. Och, tak bardzo bym chciała szczęśliwie dotrwać do porodu i urodzić zdrowego bobaska (termin wg internetowego kalkulatora 18.08.2010). Pozdrwawiam wszystkie przeyszłe sierpniowe mamusie. Odpowiedz Link Zgłoś
skowronek_81 Re: "sierpień 2010" 07.12.09, 17:28 Witajcie dziewczyny wczorajszy test mi powiedzial dosc wyraznie, ze jestem w ciazy wiec dolaczam sie do Waszego watku. To moj debiut ciazowy, i bardzo chce, zeby wszystko poszlo dobrze... Podobnie jak niektore z Was, troche sie boje straty, naczytalam sie roznych historii... dlatego oprocz mnie i meza na razie nie wie nikt. (no, teraz jeszcze Wy)) Dowiedza sie po 12 tygodniu Luleko, mi tez termin wyszedl na 18. sierpnia Pozdrawiam cieplo i przesylam mnostwo pozytywnej energii!! Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka94 Re: "sierpień 2010" 07.12.09, 18:01 Czesc dziewczyny Myslalam, ze do Was dolacze, ale chyba nic z tego... w sobote test wyszedl negatywny, w niedziele pozytywny a dzis znow negatywny, juz sama nie wiem co myslec. Dzis caly dzien zle sie czuje, spie ledwo chodze, ale boli mnie brzuch jak na okres...i zimno mi... Pewnym sierpniowkom wszystkiego naj !!! Ja bym miala termin na 14 sierpnia... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 07.12.09, 19:12 Mroofka - podobno testy mylą się tylko w jedną stronę (!) więc jesli widzialas juz 2 kreski, to głowa do góry i zrób następny test jutro lub za dwa dni A fakt, że brzuch Cie boli jak na okres to baaaardzo dobry znak! Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
only_margorzata Re: "sierpień 2010" 07.12.09, 19:31 Hallo przyszle Mamuski! ja dzis bylam u lekarki, narazie zbadala mnie tylko "ręcznie" i kazala zrobic bete. stwierdzila ze to mlodziutka 4-5 tyg ciaza ale to chyba tak sie nie da wymacać 20 grudnia mam zrobic usg tak, zeby miec pierwsze zdjecie mojego dziecka na świeta dla rodzinki Pozdrawiam wszystkie zaciążone Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka94 Re: "sierpień 2010" 07.12.09, 22:50 Mamo_Maii - mam nadzieje, ze masz racje. Slyszalam jednak wczoraj, jak to bobo test pokazywal ciaze nawet pobierajac mocz od mezczyzny, wiec juz sama nie wiem. Brzuch mnie boli juz bardzo, biegam caly wieczor i sprawdzam, czy juz po mojej nadziei... PS :"Obym tu zostala" "Obym tu zostala" Odpowiedz Link Zgłoś
wanioliowa Re: "sierpień 2010" 08.12.09, 15:28 Ja wróciłam już od gina. Robiłam też rano drugi test - i wyszedł ciut ciemniejszy - aczkolwiek przesadą by było powiedzieć że ciemny na USG nie było widać kompletnie nic ale to chyba normalne - bo jestem 16 dzień po owulacji... mam przynajmniej nadzieję że to normalne. Mam się zgłosić za 2 tyg. No i dostałam duphaston 2 razy dziennie. To tyle nowości Dam znać za 2 tygodnie jak się sprawy mają na razie wrzucam na luz i nie nakręcam się na bycie mamą - wolę się "miło rozczarować" jak zobaczę kropę na USG Odpowiedz Link Zgłoś
malgosienka88 Re: "sierpień 2010" 08.12.09, 19:06 Mi też wypada 6 sierpień jutro idę do lekarza. Juz sie nie mogę doczekać. Co do objawów to pobolewa mnie brzuch kłuje czasami, no i piersi mnie bolą, bardziej niz zwykle przed okresem. To moja pierwsza ciąża i bardzo sie jej boję. Chociaż chyba bardziej reakcji rodziny. Mam niecałe 22 lata, nie jestem z moim lubym po ślubie, mieszkamy osobno, ale w zaistniałej sytuacji chyba szybko sie pobierzemy. Jestem szczęśliwa, ale i pełna obaw i rozterek. Najgorsze jest to, że nie mam apetytu. Wmuszam w siebie jedzenie. Zobaczymy co jutro powie lekarz. Trzymajcie kciuki dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
only_margorzata Re: "sierpień 2010" 08.12.09, 19:42 Odebralam dziś wynik BetaHCG- ponad 3400, także mniej więcej 5 tydzień )))))))))) bardzo się cieszę! Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 08.12.09, 22:39 Mi dziś też średnio dopisuje apetyt, choć do tej pory raczej czułam ssanie w żołądku. Do tego boli teraz brzuch, po nospie trochę przechodzi. W dzień za to czułam się świetne i długo z synkiem byłam na placu zabaw. Co do bólu piersi , to bolą okrutnie jak synek ssie...Chyba muszę odstawić ,ale jakoś nie mam serca. Niepokoją mnie trochę te bóle, nie mogę się doczekać usg ,żeby się dowiedzieć czy wszystko jest ok. W pierwszej ciąży miałam krwiaka, mama miała ciążę pozamaciczną...i zawsze jakieś obawy są. Do tego wszystkiego boli mnie kość ogonowa , jak posiedzę na czymś twardym...to jeszcze pozostałość po pierwszej ciąży!No i to sikanie...ech... Odpowiedz Link Zgłoś
malgosienka88 Re: "sierpień 2010" 09.12.09, 07:29 Z tym apetytem to ja mam tak, że cały dzień mogę nie jeść a wieczorem bierze mnie ochota np na sałatkę i cały litrowy słoik mogę zjeść. Dziwnie mi z tym, do tej pory zawsze jadłam dosć regularnie, a teraz wszystko sie rozregulowało;/ Dziś wizyta u ginekologa. bardzo się denerwuję. Pozdrawiam wszystkie forumowiczki Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka94 Re: sierpien2010 09.12.09, 08:23 Dziewczyny powodzenia Wam wszystkim!!! ja odpadlam ... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: sierpien2010 09.12.09, 15:04 Mroofka - bardzo mi przykro... Mam nadzieję, że obecny cykl będzie dla Ciebie szczęśliwszy (!) Uściski i pozdrowienia!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 09.12.09, 15:14 Małgosieńka - spojrzełam właśnie na Twój suwaczek i mam dokładnie tak samo - 5 tygodni i 5 dni... Ciekawe co Ci będzie w stanie gin powiedzieć na takim etapie (daj znać!). A co do emocji związanych z mówieniem rodzince, to sugerowałaby poczekać do momentu zobaczenia bicia serdeszka maleństwa (ja też czekam, bo choć moja rodzinka wie, ze chcemy miec dziecko, to jakoś i tak nie chcę, aby się wszyscy rozemocjonowali zanim nie wykluczę przynajmniej pustego pęcherzyka ciążowego). Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
luleko Re: "sierpień 2010" 09.12.09, 18:01 A ja się stresuję, bo mamy jechać do rodziny na święta, a tu ciąża. Mam do wyboru 20 godzin samochodem lub 3 godziny samolotem...I bądź tu mądry. Tak się boję czy to nie zaszkodzi, tyle się naczytałam w necie.. no i mam juz jedno poronienie za sobą...ech( Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 09.12.09, 20:21 Luleko - mi się wydaje, że z tymi samolotami to sprawa jest lekko przesadzona, bo teraz nie ma jakiegos znaczacego wahania cisnienia na pokładzie... No ale najlepiej zapytać się o zdanie lekarza, który prowadzi ciążę (choć w sumie na samym początku to może trochę trudno mu będzie cokolwiek powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
malgosienka88 Re: "sierpień 2010" 09.12.09, 22:47 Byłam u lekarza powiedział, że wszystko wygląda dobrze, zrobił cytologię i kazał iść na badania krwi, moczu i USG. Mam do Niego przyjść jeszcze przed świętami, ale zobaczymy, czy zdążę. Co do informowania rodzinki to jestem w bardzo kiepskiej sytuacji. Jestem młodziutką studentką, jeszcze nie mężatką, utrzymują mnie w sumie rodzice. Pracowałam do tej pory, żeby zarobić na studia, ale chyba muszę zmienić pracę, bo praca w oparach gumy może zaszkodzić maleństwu. Moi rodzice będą w szoku. Chcieli, żebym najpierw skończyła studia, znalazła pracę, potem dopiero wyszła za mąż a po dłuższym czasie dopiero dzidziuś. A tu taka niespodzianka. Dziś mija moja pierwsza rocznica z jeszcze nie-ślubnym. My się w sumie cieszymy, ale moi rodzice będą wściekli. Zastanawiam sie jak im powiedzieć o wszystkim. Boję się bardzo, że mnie (nas) odrzucą. No ale zobaczymy. W lutym biorę cywilny, a za półtora roku kościelny. Pozdrawiam Was wszystkie dziewczyny Odpowiedz Link Zgłoś
wanioliowa Re: "sierpień 2010" 10.12.09, 07:48 Nie martw się, będzie dobrze. Dla przyszłych dziadków szokiem jest często sam fakt że będą dziadkami Tak było w przypadku moich rodziców którzy sa jeszcze młodzi (mnie też poczęli młodo) - po prostu nie mogli uwierzyć, ze to już. Ponadto ciąża to już dojrzałość, kobiecość a dla nich na razie jesteś ciągle ich dziewczynką, ich dzieckiem. Ale oswoją się i będzie dobrze Znam Panią która urodziła swoją córkę jak miała 16 lat i jej córka powtórzyła historię, rodząc kilka tyg po 16 urodzinach dziecko. Pani więc miala wiele koloeżanek singielek które w wieku 32 robiły dopiero karierę a ona już była...babcią Na moim 3 roku studiów pamiętam było zatrzęsienie planowanych ciąż - na obronę koleżanki przychodzily już z chodzącymi za rączkę maluchami - znam mnostwo takich dziewczyn - i wszystko bylo ok Ty na pewno tez sobie dasz radę - a rodzice przełkną temat i będą dla ciebie wsparciem, przecież mamy 21 wiek, myślę że cię tata z widłami nie pogoni i nie przeklnie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 10.12.09, 17:01 Małgosieńka - najważniejsze, że Ty jesteś zadowolona i że Tata Dzidziusia się również cieszy!!! Wszystko inne się jakoś ułoży - nie martw się! A co do rodziców - to moze powiedzcie im w czasie Świąt, w taki sposób, jakby to była najlepsza wiadomość na świecie (taki nieoczekiwany prezent świąteczny!). Jak zobaczą, że Wy się cieszycie i jesteście szcześliwi, to może też jakoś optymistycznie spojrzą na tą nową sytuację. No i przygotujcie sobie odpowiedz na pytanie w stylu: i co Wy teraz zrobicie...? A może w rodzinie jest np. babcia, ktora czeka na prawnuka (i z ktorej punktu widzenia wiek 22 lata to juz najwyzsza pora )))) lub inna osoba, ktora szczerze sie ucieszy. Czasami można wykorzystac towarzystwo takich osob - ich entuzjazm moze sie wowczas udzielic rodzicom. W kazdym razie zycze powodzenia i trzymam kciuki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mm-20 Re: "sierpień 2010" 10.12.09, 21:48 hej dziewczyny ja również sie przyłanczam termin ok.2 sierpnia. byłam wczoraj u lekarza ale niestety nie było widać jeszcze zarodka następna wizyta 28.12 i mam nadzieje ze tu już zobacze wszystko dokładnie, jestem dobrej myśli trzymajcie za mnie kciuki pozdrawiam wszystkie sierpnióweczki Odpowiedz Link Zgłoś
solaris7o [...] 10.12.09, 19:02 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa sierpień 2010 10.12.09, 21:48 I jak się czujecie? U mnie już wszyscy, co powinni wiedzą o dzidzi. Zauważyłam ,że brzuch mnie pobolewa częściej jak zalegam na kanapie. Więc staram się ruszać częściej. Apetyt nadal mi nie dopisuje , ale tym się nie martwię , bo w pierwszej ciąży zaszalałam z jedzeniem. Co prawda szybko to zbiłam (nawet jeszcze 10kg więcej),ale teraz nie mam zamiaru tak się utuczyć Odpowiedz Link Zgłoś
ewaibartek Re: sierpień 2010 11.12.09, 09:08 zapraszam Mamy Sierpniowe na nasze forum: forum.gazeta.pl/forum/f,93717,SIERPIEN_2010.html Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnookadziewczyna Re: sierpień 2010 11.12.09, 11:36 Ja też się po cichutku przywitam. Wczoraj wyszły II, dziś powtórzyłam i są ciemniejsze II. Na razie nie dowierzam i boję się. W pon dzwonię do gina. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: sierpień 2010 12.12.09, 21:45 Witam Wszystkie Sierpnióweczki! Coś nam forum przygasa - a szkoda...(!) Pewnie się rozkręci wraz z wizytami w gabinetach usg Mam nadzieje, ze wszystkie zobaczymy wyśnione bicie serduszka (a może i dwóch Jezeli chodzi o mnie - czuję się bardzo dobrze. Brak nudności, wymiotów i - niestety - dzisiaj dopisywał mi niepokojąco duży apetyt... No i trudno mi się skupić na pracy, bo non-stop myślę o dzidziusiu.... Totalne rozkojarzenie! Czy Wy też tak macie??? Cały czas sobie tłumaczę, aby zbytnio się nie nakręcać, ale to za bardzo nie działa. Moja rodzina i znajomi jeszcze o ciazy nie wiedzą - choc czasami mnie korci, aby cos wspomniec A co u Was słychać? Jak samopoczucie? A może ktoś już widział/słyszał serduszko? Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosienka88 Re: "sierpień 2010" 13.12.09, 11:05 Dziewczyny proszę trzymajcie za mnie kciuki. Dzisiaj informujemy moich rodziców. Sytuacja jest u mnie dość skomplikowana i boje się ich reakcji, wiem, że będą krzyki, wyzwiska itd. Boje się niemiłosiernie. Proszę trzymajcie za mnie kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 13.12.09, 11:51 Małgosieńka - trzymamy mooocno!!!!!!!! Powodzenia! Mam nadzieję, że ich reakcja nie będzie aż taka zła... Odpowiedz Link Zgłoś
bogna_78 Re: "sierpień 2010" 13.12.09, 12:04 będzie dobrze! to twoje życie a nie twoich rodziców. twoje życie nie polega na spełnianiu ich oczekiwań, więc głowa do góry, bo żyjesz dla siebie, a nie da nich Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 13.12.09, 14:08 i jak poszło malgosienka88? Ja nadal kiepsko się czuję, nie mam apetytu ,aż zgłodnieje i mnie boli brzuch...Jak zjem , to mi niedobrze. Więc i tak źle i tak niedobrze!!! W pierwszej ciąży lepiej się czułam. Mam nadzieje ,że do świąt mi przejdzie, bo jak nie to kiepsko to widzę. Brzuch mnie nadal pobolewa i to mnie martwi. Do usg zwariuję!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 13.12.09, 14:09 Zapisałyście się do programu Zdrowie mama i ja?Z jakich miast jesteście? Odpowiedz Link Zgłoś
anulka1011 Re: "sierpień 2010" 13.12.09, 18:40 To i ja się dopisuje, termin na 13 sierpnia. Wizyta u lekarza w środe. Nrazie kompletny brak apetytu na wszystko,jak dla mnie to dobrze,bo startuje z lekką nadwagą.W pierwszej ciąży od poczatku apetyt miałam okropny-w pierwszym trymestrze 6kg na +. A ile do końca,to juz nie wspomne... Tym razem musze się trzymać Pozdrawiam wszystkie "dwupaczki" Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 13.12.09, 23:15 Ja jestem z Wawy i jezeli cos mi nie wyjdzie z abonamentem do lekarza w luxmedzie, to prawdopodobnie zapisze sie do programu "Zdrowie, mama i ja". No bo prowadzenie ciązy w dwóch miejscach chyba nie ma sensu? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 14.12.09, 15:26 Jeśli masz super lekarza w programie , to nie ma sensu, ale ja mam beznadziejnego, za to blisko domu. Dlatego zależy mi głównie na darmowych badaniach z programu. A prywatnie pochodzę, już trochę rzadziej ,ale z pełnym zaufaniem do lekarza, który prowadził pierwszą ciążę. On np. dojrzał krwiaka na usg, a pani gin w szpitalu nie widziała nic i powiedziała ,że lepiej teraz stracić dziecko skoro krwawię,niż po 20 tygodniu...A byłam w 13tc. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 15.12.09, 14:46 Ania - to u Ciebie brzmi jak całkiem niezłe rozwiązanie! Ja sprobuje wykupic abonament w luxmed (za mniej niz 100 pln miesiecznie ma sie 'bezplatne' wizyty, badania, etc., wiec w ciazy naprawde warto). Mam tez blisko domu przychodnie, ktora prowadzi program "Zdrowie...", ale jak poszłam się dowiedzieć o szczegoly, to odesłali mnie do pokoju połoznej, w któym akurat nikogo nie było, wiec stwierdziłam, że sprawdzę innym razem jak dokładnie ten program działa... Odpowiedz Link Zgłoś
sylka_k Re: "sierpień 2010" 14.12.09, 18:37 Witam. Mam termin na 7 sierpnia. Lekarza odwiedziłam jak się na wizycie okazało w szóstym tygodniu ciąży. Niesamowite jak się widzi pulsujące serduszko na ekranieBrzuszek boli czasami tak jak na okres, piersi też pobolewają. No i zaczęły się mdłości i to całodobowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bogna_78 Re: "sierpień 2010" 15.12.09, 12:02 dziewczyny, wypisuję się z sierpnia, za wcześnie się "napaliłam" na ten miesiąc (chociaz sierpień to piękny miesiąc). Może wrzesień bedzie dla mnie łaskawszy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 15.12.09, 14:48 bogna_78 napisała: > dziewczyny, wypisuję się z sierpnia, za wcześnie się "napaliłam" na > ten miesiąc (chociaz sierpień to piękny miesiąc). Może wrzesień > bedzie dla mnie łaskawszy. Bogna - trzymamy kciuki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 15.12.09, 14:49 sylka_k napisała: > Witam. Mam termin na 7 sierpnia. Lekarza odwiedziłam jak się na wizycie > okazało w szóstym tygodniu ciąży. Niesamowite jak się widzi pulsujące > serduszko na ekranieBrzuszek boli czasami tak jak na okres, piersi > też pobolewają. No i zaczęły się mdłości i to całodobowe. Widzę, że mamy pierwsze bijące serduszko Sylka - gratulacje Wszystkim nam tego życzę Odpowiedz Link Zgłoś
ellleonore Re: "sierpień 2010" 16.12.09, 07:59 Witam Dziewczyny Ja mam termin wg om na 26 lipiec ale wg usg na 4 sierpnia bo miałam nieregularne i długie cykle (około 30-35 dni ) Jestem w 7 tyg wczoraj widziałam bijące serduszko mojej 10 milimetrowej kruszynki Troszkę mi się przytyło(3 kg )i tym się martwię czuję się spuchnięta, mam zaparcia straszne ale to chyba przez zaprzestanie palenia ,od 1 grudnia jak się dowiedziałam że jestem w ciąży, od tej pory w toalecie z sukcesem wyszłam z 4-5 razy... I spać mi się cały czas chce , mdłości i wymiotów nie mam, a powiem wam że nawet bym chciała , bo bym może nie tyła tak. A tak to nie dość że nie raz mam ochotę na słodkie to jeszcze do tego po rzuceniu palenia smak wraca i węch... Pozdrawiam gorąco Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
caroline786 Re: "sierpień 2010" 15.12.09, 14:39 Witam Wszystkie przyszłe Mamy.Mam termin na 10 sierpnia.Jak narazie byłam u lekarza ale nie kazał mi jeszcze robić żadnych badań.Dopiero w styczniu.Czuję sie okropnie, mam mdłości i wciąż chce mi się spać ale....czego sie nie robi dla upragnionego dziecka) Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 16.12.09, 15:05 Co do węchu , to czy się paliło czy nie , to on zawsze jest wyostrzony w ciąży.Czuję rzeczy jak pies! Zaklepałam już sobie położną, więc teraz mogę spokojnie chodzić zaciążona Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Położna 17.12.09, 12:14 A czy położna to na warszawskim rynku towar deficytowy i trzeba już kogos szukac??? Jak to jest, bo ja niedoświadczona jestem...? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 17.12.09, 12:36 Witaj Caroline! Termin masz zupełnie taki jak ja (wg moich włsnych obliczeń) U mnie z samopoczuciem jest całkiem nieźle, choc dzisiaj troche mnie mdlic zaczęło... Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.and Re: "sierpień 2010" 17.12.09, 14:39 Witajcie mój termin wypada na 16 sierpnia wg kalendarza na usg pierwsze jadę 21.12 denerwuje się bardzo czuję się dobrze puki co smaków raczej nie mam ale jestem bardzo UPIERDLIWA podobno to normalne.Termin powie dopiero lekarz jestem po in vitro a tam podobno w inny sposób liczy się termin wiecie coś może na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 17.12.09, 15:16 Co do położnej , to zależy gdzie i jak chcesz rodzić. Jeśli zależy Ci na płatnej opiece położnej, to najlepiej szukać jej jak najwcześniej. Pierwsze dziecko chciałam rodzić na Żelaznej. Bardzo się bałam i musiałam mieć opiekę położnej na 100%. Zaczęłam szukać w 5mc i jak się okazało żadna położna z żelaznej nie miała już wolnych terminów. Zostałam poinformowana, że jak na Żelaznej chcesz rodzić , najlepiej zapisać się już na początku ciąży , bo właśnie potem to już nie ma miejsc. W końcu rodziłam w MSWiA z płatną położną i nie żałuję tego wyboru. W chwili obecnej nie można brać płatnej opieki położnej w tym szpitalu, więc tym razem zaklepałam Żelazną. Jak cofną decyzję w MSWiA, bo ma być nowy dyrektor od nowego roku, to być może tam gdzie wcześniej, bo przede wszystkim jest taniej. Niestety zmieniłam miejsce zamieszkania i oba szpitale nie są moimi "sąsiadami". Odpowiedz Link Zgłoś
h_anna_h Re: "sierpień 2010" 18.12.09, 09:12 Witajcie! Dzisiaj nieśmiało się do Was dopisuję. Termin z miesiączki wypada mi na 18 sierpnia. Wczoraj byłam u ginekologa - widziałam na USG malutki pęcherzyk, ale doktor nie był jeszcze w stanie powiedzieć, czy jest w nim zarodek Miałam w święta powiedzieć rodzinie o ciąży, ale w tej sytuacji chyba się wstrzymam. Kolejną wizytę mam po Nowym Roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ellleonore Re: "sierpień 2010" 18.12.09, 10:37 h_anna_h napisała: > Witajcie! Dzisiaj nieśmiało się do Was dopisuję. Termin z miesiączki wypada mi > na 18 sierpnia. Wczoraj byłam u ginekologa - widziałam na USG malutki pęcherzyk > , ale doktor nie był jeszcze w stanie powiedzieć, czy jest w nim zarodek Mia > łam w święta powiedzieć rodzinie o ciąży, ale w tej sytuacji chyba się wstrzyma > m. Kolejną wizytę mam po Nowym Roku. > nie martw się na pewno jest wszytko ok po prostu za wcześnie na usg żeby zobaczyć maleństwo Ja 1 go grudnia byłam na usg gdzie wg om był to 6/7 tydz ale było widać tylko pęcherzyk , gin kazała przyjść za 2 tyg i byłam 15 grudnia widziałam już w tedy pięknie bijące serduszko szybciej od gin heh a maleństwo mierzyło już 10 mm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
h_anna_h Re: "sierpień 2010" 18.12.09, 10:50 Ellleonore, dziękuję za słowa otuchy Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 18.12.09, 11:07 Byłam na usg w 5 tygodniu i też nie było widać jeszcze zarodka. Jutro zaczyna się 8 tydzień, ale już wszyscy wiedzą o ciąży. Myślę ,że wszystko jest ok u Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ellleonore Re: "sierpień 2010" 18.12.09, 11:37 Ja na razie powiedziałam tylko rodzicom w pracy nie wiem kiedy , w sensie jestem na stażu w Urzędzie Miejskim więc to ich raczej tak bardzo nie dotyczy, dlatego nie wiem czy mówić czy sami zauważą W pierwszej ciąży mój M od razu wszystkim powiedział z tej radości teraz też się cieszy chyba bardziej niż ja heh Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 18.12.09, 14:05 Lepiej powiedzieć w pracy , niż czekać na plotkowanie za plecami , że coś się rozrastasz. Ale powiedz po USG , kiedy będziesz wiedziała ,że wszystko jest ok. Ja właśnie tak zamierzam. Jestem na urlopie wychowawczym. Mój mąż też bardziej się ucieszył Odpowiedz Link Zgłoś
ellleonore Re: "sierpień 2010" 18.12.09, 15:02 Już jestem po usg 15tego widziałam już serduszko i maleństwo 10 mm także jakoś może powiem ale nie wiem jak heh tylko nie wiem jak w jakiej sytuacji bo siedzę w pokoju z 6-mioma babkami Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 18.12.09, 15:36 hmm ja powiedziałam dyrekcji, potem najlepszym koleżankom i tak powoli wieści się rozeszły... Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: Położna 18.12.09, 19:59 Aniu - dziękuję za wyjaśnienie, jak funkcjonuje rynek położnych! Cenna to wiedza Choć przeraża mnie fakt, że trzeba się już tym zająć, podczas gdy ja się nadal jeszcze martwię, czy się utrzyma ciąża itp.... Wstepnie myslalam o szpitalu na Madalinskiego, bo slyszalam, ze w MSWiA moze byc problem z ewentualnym znieczuleniem, a nie chciałabym sie tej opcji swiadomie pozbawiac... Rozumiem, ze skoro ponownie zaklepałas sobie położną, to uznałaś, że warto rodzic z taka pomocą i polecasz takie rozwiazanie? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: Położna 18.12.09, 21:27 Polecam, bo jestem panikarą. I w takim momencie swojego życia nie chciałabym ,aby jakaś położna zaglądała do kilku kobiet , jeśli by było więcej porodów. Napisze coś więcej , jak będę miała chwilę. Idę usypiać synka, bo już marudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sofi84 Re: "sierpień 2010" 20.12.09, 15:56 dołączam się mam koniec sierpnia, ostatnia miesiączka 18 XI cykle 32 dniowe i przy różnych kalkulatorach wychodzi mi różny termin porodu niestety. 28 XII mam usg i chyba zaczynam mieć mdłości. Teściowa podała mi świetny sposób na nie już przy pierwszej ciąży - suchy kawałek chleba z samego rana polecam! trzeba w siebie wmusić i jak ręką odjął Odpowiedz Link Zgłoś
only_margorzata Re: "sierpień 2010" 22.12.09, 08:43 Dziewczyny, u mnie już po Usg - byłam w niedzielę w medicover. Moje maleństwo ma 6,7 mm , serducho bije aż miło. to najpiękniejszy prezent świąteczny jaki dostałam Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
bee1979 Re: "sierpień 2010" 22.12.09, 10:14 Hej , zapisuję się do wątku, wg OM 6 tydzień ciąży, termin na 22 .08, beta hcg w normie, dziś 1sza wizyta u gina, rodzinie powiem po pierwszym USG, mdli mnie okropnie, juz schudłam, to moja druga ciążą, ale czuję sie wiele gorzej, najgorsze,ze od 2 tygodni jestem chora, córcia cos z przedszkola przyniosła. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
aneta.d-g Re: "sierpień 2010" 22.12.09, 10:15 To i ja się nieśmiało dopisuję. Jestem świeżo po USG, które potwierdziło prawidłową ciążę. Staraliśmy się o dzidzię 1,5 roku, więc trochę emocji mam za sobą. Wierzę, że dotrwam tu z Wami do końca. Pozdrawiam, Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
malgosienka88 Re: "sierpień 2010" 22.12.09, 16:33 Witam ponownie Dziewczyny u mnie wszystko ok, z rodzicami jakoś dałam sobie radę, w drugi dzień świąt mój Luby mi się oświadczy, a 17 kwietnia pobieramy się. Dzisiaj byłam u gina. 21 stycznia mam pierwsze USG, to będzie 12 tydzień. Już się nie mogę doczekać Mam niedobór żelaza i mam całe życie teraz zmienić, dostałam kolejne tabletki do łykania, i mam jeść zupełnie inaczej niż do tej pory, no ale czego sie nie robi dla Maleństwa. Poza tym, lekarz powiedział, że mam dosć dużą macicę jak na 8 tydzień i zapytał czy są u mnie w rodzinie bliźniaki. U mnie nie ma, u narzeczonego są, ale czy to może oznaczać, że będe mieć bliźnięta?? jak myślicie?? pozdrawiam wszystkie sierpnióweczki i życzę Wesołych, ciepłych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia, pamiętajcie że następne Święta będą już w większym gronie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 22.12.09, 19:58 Witajcie Dziewczyny! Ja tez juz jestem po usg - jest zarodek i bije mu serduszko!!! Kamien spadl mi z serca, bo przyznaje, ze przy mocniejszych bolach brzucha itp. zaczynałam juz schizować i bardzo sie denerwowałam, że znowu nic z tego nie bedzie... Teraz ze spokojem moge pomyslec o Swietach (choc lekarz zalecil, aby sie oszczedzac). Małgosienka - ciesze sie, ze z Rodzicami gładko poszło! Z Twojego postu bije entuzjazm, wiec mysle, że czujesz sie szczesliwa i to mnie bardzo cieszy, bo ciaza powinna byc szczesliwym wydarzeniem ) A co do blizniąt - coraz wiecej sie ich rodzi, wiec kto wie - moze bedzie podwojne szczescie? ))) Z tego co wiem, to przy ciazy blizniaczej wszelkie objawy ciazy sa nasilone oraz beta HCG jest znacznie wyzsza. No ale bez usg to i tak tylko spekulacje Ja również chciałabym zyczyc wszystkim wesołych, przepelnionych szczesciem i miloscia Świąt!!! Jak również braku mdłości... Pozdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś
narbada Re: "sierpień 2010" 22.12.09, 21:11 Nieśmiało się dopisuję jako debiutantka po długich staraniach. Według miesiączki to 6 tydzień. U lekarza jeszcze nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
aneta.d-g Re: "sierpień 2010" 23.12.09, 06:14 Narbada, Wiem zatem co czujesz. Nam też nie poszło łatwo z zaciążeniem. Tym większy teraz lęk, czy wszystko będzie dobrze. Obiecałam sobie, że rodzinę poinformuję dopiero po USG w 12 tygodniu. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt! Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
narbada Re: "sierpień 2010" 23.12.09, 12:12 Aneta, życzę wytrwałości w postanowieniu Ja oczywiście też początkowo miałam zamiar zatrzymać też informację tylko dla siebie i M ale nic z tego nam nie wyszło... Wesołych Świąt i jak najmniej lęku a jak najwięcej radości... Odpowiedz Link Zgłoś
h_anna_h Wesołych Świąt 24.12.09, 11:30 Z okazji Świąt Bożego Narodzenia życzę wszystkim Wam i waszym najbliższym dużo spokoju, miłości i radości. Niech te Święta będą zapowiedzią najpiękniejszych chwil, jakie jeszcze przed nami. Niech upłyną Wam w ciepłej, rodzinnej atmosferze, przy dźwiękach polskich kolęd. Wszystkiego Najlepszego oraz bezpiecznych ciąż bez komplikacji, a wkrótce samych zdrowych maluszków. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.kotek Re: "sierpień 2010" 28.12.09, 14:45 mam nadzieję że niedługo dołaczę do was..wg moich obliczeń będę sierpniówką jak się uda..testy trzy wyszły mi pozytywne , u lekarza jeszcze nie byłam..a może by założyć forum sierpniówek 2010??? Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnookadziewczyna Re: "sierpień 2010" 28.12.09, 15:15 forum.gazeta.pl/forum/f,93717,SIERPIEN_2010.htmlzapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś
ciemnookadziewczyna Re: "sierpień 2010" 28.12.09, 15:16 forum.gazeta.pl/forum/f,93717,SIERPIEN_2010.html Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Ciemnookadziewczyna proszę o zmniejszenie sygnatur 28.12.09, 16:31 ki do przepisowych 4 linijek. Wyjaśnienie odnośnie sygnaturek jest przyszpilone na górze forum. Dziękuję za zrozumienie Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka94 Re: "sierpień 2010" 30.12.09, 22:22 Okazalo sie jednak ze jestem w ciazy, a beta i testy sie mylily Dzis bylam na usg i widzialam Okuszka Odpowiedz Link Zgłoś
caroline786 Re: "sierpień 2010" 01.01.10, 19:17 Hej Dziewczyny U mnie zaczyna sie 9 tydzień w czwartek idę na drugą wizytę do lekarza i pewnie dowiem się czy wszystko z maleństwem jest dobrze. Bardzo się denerwuje bo 9 stycznia mam ślub a całodniowe mdłości nie dają mi spokoju.Boję się ,że nie przetrwam całego wydarzenia.A jak u Was z mdłościami ? Jak sobie radzicie? Pozdrawiam Wszystkie gorąco w tym Nowym wyjątkowym dla Nas Roku Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka94 Re: "sierpień 2010" 01.01.10, 20:42 Czesc Caroline U mnie kiepsko z mdlosciami, nie wiem jak dam rade z obowiazkami ... bo czuje ze moze byc wesolo. Mdli mnie prawie caly czas!!! Jem wszystko ale i na wszystko mnie mdli Mysle, ze emocje zwiazane z tak waznych wydarzeniem, pomoga Ci wytrzymac bez naglych sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
madzi_arka Re: "sierpień 2010" 06.01.10, 08:31 Witam WSZYSTKIE mamusie! ja mam termin na 23 sierpnia ;D teraz odpoczywam na l4 po 1,5 roku starania, ale się udało...zobaczymy co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
liilia Re: "sierpień 2010" 06.01.10, 19:38 cześć przyszłe i obecne mamusie nieśmiało się dopisuję, termin na 21 sierpnia ) Po 2 latach nareszcie się udało-cieszę się niesamowicie. Wczoraj byłam na usg-DZIDZIA ma 11 mm ) i pieknie bijące serduszko. Pozdrawiam i trzymajcie się ciepło Od poniedziałku chyba skoczę na L4-a co!!! Odpowiedz Link Zgłoś
malgosienka88 Re: "sierpień 2010" 08.01.10, 09:17 Cześć dziewczyny mam do Was pytanie: jak wygląda pierwsze USG?? mam termin pierwszego badania na 21 stycznia, to bedzie 12 tydzień ciąży, boję się bo nie wiem jak to wygląda, słyszałam tylko, że to jakieś badanie dopochwowe, możecie mi to opisać jakoś dokładniej?? z góry ogromnie dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
sylka_k Re: "sierpień 2010" 08.01.10, 13:59 Hej Małgosienka88. Nic się nie bój. Badanie jest proste i bezbolesne. Lekarz poprosi Cię żebyś położyła się na kozetce. Na sonde nałoży prezerwatywe i żel i wprowadzi ją do pochwy. Na monitorze zobaczysz swoje maleństwo a lekarz oceni czy dobrze się rozwija, jakie jest duże, sprawdzi czy nie ma żadnych nieprawidłowości w narządach rodnych. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 08.01.10, 15:41 Dla rozwiania wątpliwości dopiszę ,że lekarz płytko wkłada końcówkę do pochwy,a nawilżenie żelem sprawia ,że nic nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosienka88 Re: "sierpień 2010" 08.01.10, 23:54 mimo wszystko i tak się boję, ale to pewnie dlatego, że lekarz dwa tygodnie temu powiedział, że mam dość dużą macicę jak na 8 tydzień, a teraz już w 10 tygodniu zaczął mi się uwydatniać brzuszek. Boję się, że mogą być bliźniaki, choć w mojej rodzinie jest tylko 1 przypadek i to w baaaaaaaardzo dalekiej rodzinie. Na szczęście na to USG wybieram się z Narzeczonym pozdrawiam wszystkie sierpnióweczki Odpowiedz Link Zgłoś
narbada Re: "sierpień 2010" 09.01.10, 18:44 To samo powiedział mój lekarz- że mam dość dużą macicę jak na 7 tydzień. Teraz zaczynam 9 i też już widzę brzuszek, ale czytałam, że to normalne. Czy takie badanie USG to dobre miejsce dla męża o słabych nerwach? Mój woli ze mną nie rodzić, więc może lepiej niech też nie ogląda badania...? Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 09.01.10, 20:34 Polecam ubranie się w sukieneczkę, kobitka spokojnie leży na kozetce, a facet siedzi wśleiony w monitor. I nic nie widać, sukieneczka/tunika wszystko zasłoni.Facet siedzi obok żonki ,a nie naprzeciw badanego miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
mm-20 Re: "sierpień 2010" 11.01.10, 14:31 a u mnie z tymi Usg to było tak : 6 t.c. usg dopochwowe dla potwierdzenia ciaży, w 9 t.c. usg juz przez brzuch na którym zobaczyłam serduszko mojego maleństwa a nastepne usg w 14 t.c. Na obu usg doktor przyciemniał swiatło wiec nie było mowy o krępowaniu sie. Odpowiedz Link Zgłoś
kz78 Re: "sierpień 2010" 15.03.10, 23:05 Hej ja mam termin na 8.08 powiem wam że mi stanik ciążowy nie służy, wole kupić sobie normalny tylko że większy. oglnie czuje sie dobże chociaż początki miałm kiepskie. A co z bólami brzucha macie jakieś, ja mam kujące dość reguralne w macicy, nie wiem czy to taki urok czy może cośnie tak, jak myślicie? dzieki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiawwl Re: "sierpień 2010" 12.02.10, 10:21 cześć Małgosiu Rzeczywiście mało kto pisze ostatnio na tym forum... A co do ubrań ciążowych to ja zaopatruje się w nie na allegro, kupiła tam kilka rzeczy naprawdę tanio. Narazie ich nie noże bo są za duże. Ale cieszę się ze juz leza w szafie i czekają, bo miałam taki koszmar że wstaję rano, spieszę sie do pracy i nie mam w co się ubrac bo wszytsko za małe.... A ty duzo przytyłaś, bo ja póki co 4 kg Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniasommer Re: "sierpień 2010" 11.01.10, 15:00 hej hej; ja tez ja tez! jeszcze nie wiem dokladnie na kiedy, ale z internetowych wyliczen 25.08; mam 2 bobaski w brzuszku wiec pewnie szybciej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka94 Re: "sierpień 2010" 11.01.10, 20:23 Ania gratulacje !!! [zazdroszcze Ci po cichu, bo blizniaki to moje marzenie] Dziewczyny, czy wszystkie sierpniowki mialy OM w listopadzie i jakie macie roznice miedzy tc z OM a z USG ??? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulek-to-ja Re: "sierpień 2010" 14.01.10, 17:14 u mnie różnica jest dosyć spora... wg OM to 11 tydzień a wg USG dopiero 9! ehh... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulek-to-ja Re: "sierpień 2010" 12.01.10, 10:12 witam!!!!! mam termin na 19 sierpnia. wczoraj byłam na USG i mój potworek ma już 2cm. to moje 2cm szczęścia! )))))))) no i serduszko bijące tak szybko.. pozdrawiam i 3mam za was kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś
pyzyzmiesem Re: "sierpień 2010" 13.01.10, 19:48 witam wszystkie przyszłe mamy.Mój termin to 30 sierpnia,jestem świeżo po wiadomości,że zostanę mamą.Ciąża nieplanowana,ale myślę,że razem z Wami,kochane przyszłe mamy,uda mi się pozbierać,obudzić w sobie uczucia macierzyńskie...z wielką zazdrością czytam,jak piszecie o swoich maleństwach,ja też tak chcę...ile czułości i radości w Waszych słowach...mam nadzieję niedługo też tak pisać...pozdrawiam Was,kochane Odpowiedz Link Zgłoś
pyzyzmiesem Re: "sierpień 2010" 14.01.10, 11:51 mroofka94,ja miałam OM 25 listopada,cykl 30 dniowy,mniej więcej pokrywa się z USG Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka94 Re: "sierpień 2010" 14.01.10, 19:18 hmmm ja mialam OM 8 listopada, cykl 32 dniowy.Mi chyba spora roznica wychodzi, albo zle licze... Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 18.01.10, 10:43 W obecnej ciąży OM 29.10.2009 - termin 6.08.2010, z USG- termin 5.08.2010 Pierwsze dziecko urodziłam w terminie USG, czyli dzień przed terminem z miesiączki. Teraz , jak widać , też się tak zapowiada 21 stycznia mam kolejne USG. Odpowiedz Link Zgłoś
mroofka94 Re: "sierpień 2010" 18.01.10, 14:05 Dziewczyny u mnie wyszlo bardzo dziwna sprawa. 1 usg mialam w grudniu i tam mi wyszlo, ze termin mam na 17 sierpnia. Z Om natomiast mam 14 sierpnia, wiec nie wielka jakas roznica. Teraz 10 tc bylam na usg i wyszlo, ze mam termin porodu na 31 sierpnia ???????????????????????????????????? No bez jaj!!!!!!! To w ciazy wczesniejszej mialam termin na 28 sierpnia, a zaszlam w ciaze 9 grudnia, a om 23 listopad. Tu om 8 listopad, a mam date produ z usg pozniej... Fakt inny to byl lekarz, innt aparat do usg, ale mimo wszystko ... Odpowiedz Link Zgłoś
pyzyzmiesem Re: "sierpień 2010" 20.01.10, 13:25 hmm...ja myślę,że musisz jeszcze trochę poczekać,jesteśmy w bardzo wczesnej ciąży i te wyliczenia mają charakter jedynie orientacyjny,niedługo to się wyklaruje...ja byłam dziś u lekarza,wszystko ok,chociaż strasznie wymiotuję,szczególnie rano i kiepsko się czuję,zwłaszcza wieczorem.Przestałam tolerować zapach mydła Dove,na sam jego widok mam odruch wymiotny.Powoli oswajam się z myślą o tym,że wkrótce będziemy rodzicami...na razie buszuję po Internecie,oglądam sobie ciuszki,wózki i takie tam....mąż zakazał mi zaglądać do firmy,dopóki lepiej się nie poczuję.W ogóle jest słodki,z pracy bez przerwy wydzwania,jak się czuję,kupuje mi różne cudeńka do jedzenia (choiaż na razie niewiele udaje mi się zjeść) przejął się chłopina bardzo....zresztą cała rodzina trzęsie się nade mną,trochę to robi się upierdliwe... nie chcę rodzić z mężem,zaczynam rozglądać się za położną,myślałam o Jeanette Kalyta,na pewno będę chodzić do niej do szkoły rodzenia,zastanawiam się też nad warsztatami...ale na razie nie mam siły się ruszyć.Rodzić chcę w Damianie,zresztą w przyszłym tygodniu jadę na Wałbrzyską,zorientować się co i jak.Ginekologa mam tego samego od lat no i państwowego,którego zresztą nie lubię,ale co zrobić... Odpowiedz Link Zgłoś
mm-20 Re: "sierpień 2010" 20.01.10, 21:37 u mnie OM 27.10 cykle 27 dniowe termin wg OM 4 sierpien wg USG 6 sierpien mroofka94 dziwne moze aparat do usg jakis stary Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 21.01.10, 11:12 Moja znajoma co USG , to miała inne daty. Różnica wyniosła nawet 3 tygodnie. Robiła na Żelaznej w przychodni z ramach programu. Jakoś w końcu urodziła Co to Jeanette to można z nią rodzić na Żelaznej za 3tyś. Jest najdroższą położną na Żelaznej. Opinie różne , jak to zawsze bywa. W Damianie drogo, pamiętam ceny rzędu 10tys. I nie wiem jak u nich wygląda opieka w razie komplikacji z dzidzią w trakcie porodu i po. Odpowiedz Link Zgłoś
eliza582 Re: "sierpień 2010" 22.01.10, 13:30 hej dopisuję się Dzidzia ma przyjść 31 sierpnia. Zazwyczaj mam zdolności do dzieci przeterminowanych jakiś 4-6 dni, ale siostra pocieszyła mnie, że skoro jestem już wieloródką to może uda się szybciej. Oby, bo skoro zima sroga to i lato może być upalne Spodziewam się trzeciego dzieciątka. Starsze są w wieku 6 i 5 lat więc liczę na ich olbrzymią pomoc dzidzia choć nie planowana zawsze chciana byłam już na usg, nóżki, rączki serce, główka w komplecie. W lutym mam kolejną wizytę więc zobaczymy co i jak. Ogólnie choruję na Hashimoto - niedoczynność tarczycy więc to co mam do robienia to ciągłe monitorowanie tsh i ft3 i ft4. Czuję jednak, że wszystko będzie dobrze. Mdłości raczej juz przechodzą, to co wiem to nie mogę łykać tabletek, witamin z płynami. Wszystko się układa jak robię to przed lub po jedzeniu - takie małe oszykaństwo pozdrawiam na dzień dobry Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
pyzyzmiesem Re: "sierpień 2010" 25.01.10, 18:21 witam,mamusie mam małe pytanko:chcę kupić mojemu dziecku wózek Silver Cross,szukałam przez Internet sklepu w Warszawie i okolicach,ale nie znalazłam...jest kilka sklepów internetowych,ja jednak wolałabym najpierw zobczyć ten wózek w "realu" skoro mam wywalić tyle kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 26.01.10, 13:36 Musisz udać się do kilka sklepów sieciowych, np. Świat Dziecka i pytać o wózek. Jak nie będzie w danym Świecie Dziecka to mogą sprawdzić w komputerze czy są w innym sklepie z ich sieci. Co do opinii to pytaj na forum Niemowlę, czy Małe Dziecko mam , które już użytkowały ten wózek. Osobiście nie znam tego wózka. Ja korzystam z Chicco Trio S3. W sklepie chicco kosztował 2700, a zakupiłam go od hurtowni z allegro za 1900 Jestem bardzo zadowolona, szczególnie z dużych 3 kół, w tym przednim obrotowym i sporej spacerówki (choć nie którzy wolą jak najmniejsze). Dziecko ma w niej sporo miejsca i wygodnie mu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 26.01.10, 13:42 Jeszcze wrócę do tematu USG, na razie termin z USG przesunął mi się na 29 lipca. Ale wiem ,że to wszystko może się jeszcze zmienić. I na 70 % chłopak. Było widać "co nie co" między nóżkami , ale mogła to być pępowina. Więc czekam na następne USG i wieści o dziewczynce. Synka już mam Odpowiedz Link Zgłoś
pyzyzmiesem Re: "sierpień 2010" 27.01.10, 16:39 ciągle wymiotuję,no już wściec się można.....schudłam 3kilo,a że należę raczej do "patyczaków" jutro idę do mojego ginka,żeby sprawdził czy wszystko ok...w domu wprowadziłam terror,wywaliłam z łazienki wszystkie mydła,płyny do kąpieli itp.Psychicznie czuję się już lepiej,chociaż na początku było kiepsko...ale teraz z kolei nachodzą mnie myśli,czy będę dobrą matką... dziewczyny,jak długo planujecie być z maleństwem w domu,ja chciałabym jak najdłużej,najlepiej aż do przedszkola z tym becikowym to skandal co wyprawiają,najlepiej w ogóle by nie płacili,złodzieje.Polityka prorodzinna rządu,cholera by ich wzięła... na eskapady,wódzię i imprezy to mają,a żałują tych paru złotych kobietom nierzadko w ciężkiej sytuacji... Odpowiedz Link Zgłoś
pyzyzmiesem Re: "sierpień 2010" 27.01.10, 17:15 chcę się zapisać do szkoły rodzenia Jeanette Kalyta,zajęcia są w terminie 31.05-12.07 i kosztują 700zł.Myślę też o weekendowych zajęciach dla przyszłych rodziców,jak tylko trochę przejdą mi nudności na pewno zapiszemy się z mężem.Może jeszcze kurs pierwszej pomocy...tez bym chciała.Po jutrzejszej wizycie u ginka chciałabym zacząć chodzić też na basen,są takie fajne zajęcia dla przyszłych mamuś.W ogóle mam mnóóóstwo planów,oby tylko zdrówko dopisało... Odpowiedz Link Zgłoś
kasiowiec09 [...] 11.06.10, 14:00 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: "sierpień 2010" 06.03.10, 10:42 Myślę, że nie ma co się przejmować. Na każdym USG możesz określić wiek dziecka (a więc i termin porodu) na podstawie różnych wskaźników: - wzrost - od główki do pupci - obwód brzuszka - obwód główki itp. Lekarz zazwyczaj bierze termin z wzrostu, a przecież wiadomo, że są ludzie niżsi i wyżsi, tak samo z Maluszkami. A poza tym, na początku ciąży, każde minimalne przesunięcie kursora podczas pomiaru daje już sporą różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosienka88 Re: "sierpień 2010" 28.01.10, 19:47 Witajcie dziewczyny Tydzień temu byłam na USG, moje maleństwo ma już około 8cm (12/13 tydz.) i się potwornie wierci USG miałam robione jednak przez powłoki brzuszne. Lekarz powiedział, że wszystko jest ok, tylko prawdopodobnie to będzie duże dzieciątko. W sumie mój prawie-mąż ważył 4,800 i miał ponad 60cm przy porodzie. Może dzidziuś ma to po tatusiu;P pozdrawiam Was Wszystkie Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 04.02.10, 11:03 Witajcie Mamuśki! Małgosieńka - faktycznie duzy dzidzius - moj w 13 tc mial jedynie 6,4 cm... (a ja duza kobita jestem Niestety u mnie nadal mdlosci... Czekam na ich koniec z utesknieniem!!! Zeby je zagluszyc duzo jem i przybieram na wadze, co mnie napawa przerazeniem.... No, ale miejmy nadzieje, ze to sie lada moment skonczy.... Pozdrowienia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pyzyzmiesem Re: "sierpień 2010" 04.02.10, 16:23 a ja żegnam się z Wami i moim dzieckiem...28.01 w nocy zaczęłam krwawić,niestety ciąży nie udało się uratować...już po wszystkim...to kara dla mnie,że na początku nie chciałam tego dziecka,czułam się jak w pułapce...dziś czuję ból i wyrzuty sumienia...życzę Wam wszystkim szczęśliwego rozwiązania i zdrowych,szczęśliwych dzieci,ja znikam... Odpowiedz Link Zgłoś
aniaolawa Re: "sierpień 2010" 06.02.10, 23:05 pyzyzmiesem bardzo mi przykro. Nie obwiniaj się, bo nic w tym Twojej winy. A instynkt w Tobie się obudził. To Ty pierwsza rozglądałaś się za położną , wózkiem i ubrankami. Też krwawiłam w pierwszej ciąży , ale nam się udało wyjść z tego. Będziesz mamą, pewnie nie jednego szkraba! I takiej bądź myśli. Różne kobiety tracą dzieci, niewiele ma jakikolwiek wpływ na taki obrót sprawy. Tobie się tym razem nie udało, ale pamiętaj tylko tym razem. Jak dojdziesz do siebie, to pomyśl o nowej ciąży. Bo wierz mi w każdej mamie taki instynkt się rodzi i wszystko poza dzidziusiem przestaje być takie ważne.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eliza582 Re: "sierpień 2010" 07.02.10, 22:47 Hej, Pyzyzmiesem - przykro mi. Każda jednak z nas ma miliony myśli, bo tak już jesteśmy zbudowane. Nie obwiniaj się. Odpoczywaj. Wszystko ma swój sens, może właśnie po to żebyś kolejnego dzidziusia pragnęła ponad wszystko? Trzymaj się. Od Twojego nicka ślinka mi poleciała... a jest 22.39 i już o tej porze nie jadam. Za to często na noc mam mdłości i lece je zaspać. Podobnie też jak poprzedniczka zajadam je, ale raczej nie przybieram na wadze, a zmieniam kształ. Boję się o wagę, bo zawsze tyłam po 18 kg, tym razem naprawde nie chcę. Jakoś odrzuca mnie od słodkiego, ale czasem i przykleja do niego, jadam ogóreczki kiszone a jak Mdłości coraz krótsze i rzadsze. Zaczęłam ćwiczyć pilates i jak tylko ociepli się trochę włączę spacery, bo naprawdę nie można tak siedzieć i sprzątać W tym tygodniu mam usg, może uda mi się coś tam wypatrzeć choć dopiero poczatek 12 tygodnia. Mam nadzieję, że dzidzia zdrowa. Moja siostra ma synka z zespołem Downa, ciężko jest. Zresztą i tak boję się o zdrowie dzidziusia, bo mąż jest chory na boreliozę, więc prawdopodobnie zrobię badania krwi w najbliższym czasie w tym kierunku, a potem zastanowię się nad ewentualnym karmieniem. Bardzo bym chciała karmić, bo w obydwu poprzednich niemowlaczkach karmiłam je do 6 miesiąca ściągając laktatorem (pierwsze nie potrafiło ssać, a drugie pojawiło się tak szybko, że pierwsze nie rozumiało dlaczego nie może czegoś dostać właśnie teraz i wygodniej mi było ściągnąć i dać na boku) ot tyle. pozdrawiam i życzę dużo słońca Eliza Odpowiedz Link Zgłoś
kasiawwl Re: "sierpień 2010" 11.02.10, 14:37 cześć dziewczyny, Wg OM mama termin na 5 sierpia, z USG na 31 lipca, powiedźcie mi czy wy juz znacie płec swoich dzieiątek? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_maja77 Re: "sierpień 2010" 11.02.10, 15:23 Czesc Kasiu - ja płci nie znam, bo byłam na takim USG bez specjalnych 'fajerwerków', aczkolwiek jej okreslenie jest juz mozliwe Ja - z jednej strony - chciałabym wiedziec, ale z drugiej - bedac na USG raczej wypytywałam sie o to, czy wszystko OK (bo lekarz sam z siebie nie byl zbyt gadatliwy...) i w ogólnej atmosferze badania pytanie o plec wydalo mi sie takie jakies malo wazne... Zreszta - tak naprawde to usg w 20 tyg. ciazy tuz, tuz )) Czas mi leci jak oszalaly!!! (szkoda tylko, ze te ##@# nudnosci tak ekspresowo nie mijaja ;D Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: "sierpień 2010" 06.03.10, 10:46 Ja też mam termin na 5 sierpnia i nadal nie wiem. Ostatnio lekarka powiedziała, że od tyłu wygląda na chłopca, a z przodu to nie wiadomo. Przeczucie mam, że chłopak. Odpowiedz Link Zgłoś