Dodaj do ulubionych

4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,STRACH

12.03.13, 13:17
Witam.
Dziś zrobiłam test ciążowy i nieśmiało pokazała się również kreska w okienku testowym.
Mam już czworo dzieci (11 lat, 4lata, 2 i pół roku i najmłodsza- niecały roczek).
Zabezpieczaliśmy się tylko prezerwatywami. Karmię jeszcze córkę piersią- Po Azalii , którą zapisał mi ginekolog czułam się strasznie zdołowana i w ogóle nie miałam ochoty na sex. Za namową męża odstawiłam ją. Na spiralkę gin. nie chciał się zgodzić wcześniej jak rok po cc.
Jak się okazuje mój mąż chyba nie bardzo umie stosować prezerwatywy wink. Raz zdarzyło się, że po prostu już pod koniec zsunęła mu się i teraz mamy efekty.
Niestety nie mogę powiedzieć, że jestem cała w skowronkach. Nie planowaliśmy kolejnego dziecka. Z czwórką mimo ogromnej pomocy babci jest ciężko, a przy 5 będziemy mieli w domu niezły hard core wink Finansowo spokojnie sobie poradzimy, bo mamy firmę , która przynosi stały dochód na dobrym poziomie, właśnie kończymy tez budowę domu za miastem.
Największym problemem jest to, że mam 3 cięcia cesarskie za sobą. Ostatnie ponad 11 miesięcy temu i nie mam pojęcia jak mój organizm poradzi sobie z kolejną ciążą. Nawet nie chcę myśleć jak zareaguje mój gin. na wiadomość o kolejnej ciąży.
Może znajdzie się jakaś mama , która ma za sobą 4 cesarki i opowie jak to było w jej przypadku. Mam stracha jak to będzie, czy w ogóle uda się donosić tą ciążę.
Mimo, że dziecko jest nieplanowane to mąż się cieszy, a i ja nie chciałabym jej stracić, skoro los nam zrobił taki bobo prezent. Jeżeli uda się urodzić zdrowego dzidziusia to po prostu powiążę sobie jajniki przy cc. Bardzo proszę o przemyślane rady, za porady w stylu ale dziecioroby i jak w ogóle można być tak nieodpowiedzialnym dziękuję, ale nie są mi naprawdę teraz potrzebne. Pozdrowienia dla wszystkich zafasolkowanych
Obserwuj wątek
    • haliw Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 12.03.13, 15:20
      ja będę miała 3 cc między pierwszym a drugim było tylko 14miesięcy różnicy i wszystko było ok polecam forum Cesarskie cięcie
    • maesstra Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 12.03.13, 22:29
      znajoma miała 6 cesarek (naprawdę!) i niewielkie różnice wieku między dziećmi, cesarka jest operacją wiadomo, ale myślę że będzie dobrze, ponoć 3 cesarki są ok, ale jeśli do tej pory jakoś zniosłaś poprzednie to i tę nie będzie jakimś zagrożeniem.Może bardziej boleć rozciąganie macicy. Powodzenia i głowa do góry! Gratulacje ! smile
      • Gość: magda Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.01.14, 12:36
        prosze cie daj mi namiar do swojej kolerzanki jestem przed 5 cesarkom jestem przerarzone nie planowalam tego chciala bym z kims porozmawiac kto mial wlasnie wiecej niz 4 czyli 5 cesarek blagam to moj email madzia13@tlen.pl
        • kasiek0512 Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 18.08.21, 16:26
          Hej mam 5 za sobą dzieci zdrowe i ja tez
    • lidek0 Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 17.03.13, 14:48
      Nie los zrobił Wam prezent bo no nie on nie myślała o natykoncepcji. O ile wiem w naszym kraju podwiązanie jajowodów /nie jajników/ jest niemożliwe. Najważniejsze teraz to dobry lekarza, częsta kontrola blizn, nie pozostaje Ci nic innego jak być dobrej myśli, musi się udać, skoro miałaś już 4 cesarki /o ile wiem lekarze nie zalecają więcej niż 3/ to Twój organizm i z tą sobie poradzi.
      • kucyk.na.biegunach Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 13.01.20, 17:45
        Lidek0, bylas Smerfem Maruda w poprzednim wcieleniu, jak siebie kocham!
        W kazdym watku masz cos do powiedzenia i raczej optymizmu nie siejesz.
        Kobito, idz pobiegaj albo cos, bo siedzisz na forum i tylko narzekasz.
        U mnie w rodzinie jest babka po 4 cesarkach i ma sie swietnie. U autorki watku byly 4, bedzie 5, no i dobrze. Dzis opieka medyczna jest na swietnym poziomie i nie ma co sie martwic na zapas. I tak juz raczej wyjscia nie ma wink
    • mary_an Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 20.03.13, 14:02
      To chyba zalezy od kraju - mam jakas ksiazke amerykanska i tam pisza, ze mozna miec tyle cesarek ile sie chce. Jak ktos wyzej napisal - sa osoby, ktore mialy 3 albo i nawet 6 cesarek i jest OK. Pewnie tylko musisz miec dobrego lekarza, ktory bedzie wiedzial co zrobic, zeby zminimalizowac wszelkie ryzyko. Moze kolejna cesarke musza wtedy zrobic np. odpowiednio wczesniej, zeby nie zaczely sie skurcze i nie bylo ryzyka pekniecia macicy? Nie jestem lekarzem, ale mysle, ze bedzie dobrze. A z piatka maluszkow bedzie wam na pewno bardzo wesolo smile
      • gato.domestico Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 11.05.13, 20:57
        a od kiedy planowa cc jest wykonywana kiedy zaczna sie skurcze??
    • minerwamcg Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 21.03.13, 21:37
      Moja pani ginekolog była dawno temu na praktyce w Meksyku - i mówi, że tam kobiety rodziły przez cc i po pięcioro-sześcioro, więc chyba nie jest to takie niemożliwe smile Zwłaszcza, że medycyna poszła do przodu.
      Wiesz co, skoro tyle razy się udało, to czemu nie miałoby się udać i teraz?
      Jak masz kasę, to najmij nianię do starszych dzieci, a sama jak najwięcej leż.
      • szalona-matematyczka Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 12.04.13, 11:22
        Znam tylko jedna kobiete, ktora pracowala z mezem i miala 4 cesarki (3 urodzenia zywe i jedno martwe). Kiedy po raz piaty zaszla w ciaze to oczywiscie jedyna alternatywa byla cc. Wiem, ze lekarz nakazal lezenie i odpoczywanie w ciazy - miala zwolnienie z pracy a to bylo w Niemczech, gdzie zwolnien z okazji ciazy nie daje sie masowo. Mimo tego doszlo do jakis strasznych komplikacji, bo gdy byla w koncowce ciazy to doszlo do pekniecia macicy na bliznie po cc. Podobno bylo dramatycznie, bo lekarze musieli wyjac dziecko (dziecko umarlo po kilku dniach) i usunac macice. Kobieta omal tez nie przyplacila tego zyciem. Ta kobieta dlugo dochodzila do siebie po tym zdarzeniu, dopiero po pol roku wrocila do pracy a psychicznie to do dzis w niej to siedzi, bo zupelnie inaczej sie zachowuje niz przed tym zdarzeniem. uncertain
        • kopciuszek126 Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 12.04.13, 19:12
          Moja ciocia miała 4 cesarki i znajoma też 4 cesarki-wszystko było ok,wiec główka do góry Kochana! Lekarz może mieć tylko wąty, o to że za szybko ta kolejna ciąża bo po cesarce zalecają 2 lata przerwy w ciążach!!!
          Moja ciocia miała dwie córki rok po roku a następną za 3 lata a ostatnią za 10 lat po tej trzeciej cesarce. Znajoma miała w mniejszych odstępach czasowych i też było ok. Powodzenia!
          • kotkowa Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 16.05.13, 12:14
            Dużo jest kobiet, które miały więcej niż 3 cesarki. Jeśli dotąd blizna ładnie się zachowywała, nie było problemów w ostatniej ciąży, to pewnie i teraz będzie ok. Zazwyczaj lekarze wyraźnie ostrzegają, jeśli po którejś cesarce blizna robi się cienka w ciąży. Bądź dobrej myśli, ja Wam gratuluję 5 dzieci, taka gromadka jest bardzo fajna, to niestety znak dzisiejszych czasów, że jak ktoś ma więcej niż 3 to dziwnie ludzie patrzą. A jeszcze niedawno kobiety rodziły znaaaacznie więcej dzieci. U Was to akurat przypadek sprawił, że pojawi się 5-te, ale znam i podziwiam małżeństwa, które świadomie chcą mieć dużo dzieci i kompletnie nie rozumiem dziwnych reakcji niektórych ludzi.
    • goszucha Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 18.07.13, 23:09
      hej stokrotka jak sie czujesz w tej ciazy czy wszystko ok
      pytam bo sama jestem po 3 cesarkach i tak z ciekawoscia czytam o kolejnych ciazach po 3 cc
      pozdrawiam Cie i mam nadzieje ze jeszcze tu zagladasz

buzia
      • basia_8791 Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 20.07.13, 20:57
        Goszucha--a jak ty sie czułas w trzeciej ciązy i po trzeciej cesarce? Czy operacja byla cięższa. Ja sama jestem po dwóch cesarkach.
        Dzieki za informację.
        • goszucha Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 20.07.13, 23:03
          3 ciaza bez zadnych problemow. urodzilam na przelomie 37/38 - wody mi odeszly na Annie German, po najedzeniu sie 2 kanapek i wypiciu kubasa herbaty wink
          w zwiazku z tym, 3 cc byla nie w znieczuleniu ogolnym (nie bylam na czczo) ale w kregoslup
          o dziwo w tej cc najszybciej doszlam do siebie - podejrzewam ze to chyba efekt tego rodzaju znieczulenia a nie narkozy.
          sama operacja ok 45 min

wstyd przyznac ale kontrola poporodowa jeszcze przede mna (ciagle mi cos wypada) takze stanu blizny itp jeszcze fachowo nie sprawdzilam.
          • art.ant Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 05.09.13, 17:11
            Witam wszystkie Pani, mamy po cięciach cesarskich.
            Sama jestem szczęśliwą mamą czworo dzieci wszystkie urodzone przez cc, w kolejności 2006r, 2008r, 2010r, 2012r...z tym, że pomiędzy najmłodszymi córkami jest rok i 2 miesiące różnicy (dokładnie).
            3 cięcia miałam w szpitalu w Poznaniu na Lutyckiej, a ostatnie na Polnej w Poznaniu. Każda z ciąż, jak i każde z cięć przebiegało inaczej, dojście do siebie po cięciu było najgorsze po drugim cięciu, a nie jak by się wydawało po ostatnim. Bałam się okropnie przy 4 ciąży, ale lekarz powiedział, że są Pani po 5 cięciach i więcej, że nie ma się czego bać. Inny w poprzedniej ciąży zjechał mnie z góry na dół że jestem w ciąży po 2 cc, także zależy na kogo się trafi. Ale ja życzę tobie i innym mamą szczęśliwego zakończenia i zdrowego dzidziusia. A z mojego punktu widzenia i doświadczeniach jakie przeszłam nie ma się czego bać!
            Uwierzcie mi, że ja chciałabym jeszcze jedno dziecko pomimo 4 cc. Dla zrównoważenia chłopca, bo mam 3 dziewczynki i jednego chłopca...ale kto mi zagwarantuje, że i tym razem nie będzie dziewczynki, a będzie mój wymarzony chłopczyk???smile)

W razie pytań służę pomocą możemy porozmawiać prywatnie jeśli ktoś nie chce na forum. Piszcie śmiało podam wtedy mail, czy gg...

Pozdrawiam kochane.
            • goszucha Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 05.09.13, 22:04
              ja poprosze o adres mail
              tak moze na wszelki ...wink))

pozdrawiam

ps. jesli moge, w jakim wieku jestes?
              • art.ant Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 05.10.13, 22:13
                goszucha napisała:

> ja poprosze o adres mail
                > tak moze na wszelki ...wink))
                >
                > pozdrawiam
                >
                > ps. jesli moge, w jakim wieku jestes?

mój mail: karina_88@o2.pl

o wieku porozmawiamy na PRIV smile
    • karol-cia15 Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 07.11.13, 06:19
      stokrotta30 napisał(a):

> Największym problemem jest to, że mam 3 cięcia cesarskie za sobą. Ostatnie pona
      > d 11 miesięcy temu i nie mam pojęcia jak mój organizm poradzi sobie z kolejną c
      > iążą. Nawet nie chcę myśleć jak zareaguje mój gin. na wiadomość o kolejnej ciąż
      > y.
      > Może znajdzie się jakaś mama , która ma za sobą 4 cesarki i opowie jak to było
      > w jej przypadku. Mam stracha jak to będzie, czy w ogóle uda się donosić tą ciąż
      > ę.
      > Mimo, że dziecko jest nieplanowane to mąż się cieszy, a i ja nie chciałabym jej
      > stracić, skoro los nam zrobił taki bobo prezent. Jeżeli uda się urodzić zdrowe
      > go dzidziusia to po prostu powiążę sobie jajniki przy cc. Bardzo proszę o przem
      > yślane rady, za porady w stylu ale dziecioroby i jak w ogóle można być tak nieo
      > dpowiedzialnym dziękuję, ale nie są mi naprawdę teraz potrzebne. Pozdrowienia d
      > la wszystkich zafasolkowanych
      Wiesz jak ja byłam an porodówce ze mną rodziła kobieta, która miała 5 cesarkę i nikt jej tam wyrzutów nie robił, wszystko było, ale wiadomo im więcej cięć tym większe ryzyko, tym bardziej, że szybko po porodzie zaszłaś w kolejną ciążę.
    • Gość: katarzyna Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S IP: *.opera-mini.net 17.02.14, 10:46
      witam dzuewczyny ja mialam 5 cc i co w pl lekarze tylko krytykuja czlowieka teraz jestem w uk 3 lata i z mezem zdecydowalismy sie na kolejna pocieche jestem w 7 tyg ciazy z 6 dzieckiemno napewno 6 cc ale lekaze w uk nie widza nic zadnej przeszkody ja mam juz duze dzieci 12 11 7 4 latka troche odstepuw w czsie jest ale nie ma co sie martwic i sluchac lekarzy w pl to zalezy od kobiety a nie tak jak lekasz powie 2 3 i wiecej nie bo jest zagrozenie zdrowia ja waze 50 kg 154 w nie jestem jakas mega kobieta jestem szczuplutka tylko muwie trzeba wiezyc w dobre i sie nie martwic pozdrawiam
      • wielorodka Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 10.05.19, 20:16
        Witam serdecznie ja jestem przed 5 cc, strasznie się boję, lekarz jak zobaczył że ponownie jestem w ciąży powiedział że "piata cesarka to rzeźnia" jestem w wielkim strachu.
      • kasiek0512 Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 18.08.21, 16:28
        Ja mam 5 i zastanawiamy się z mężem nad 6 dzidzia syn najstarzy 17 A najmłodszy 5 jakios w domu się cicho robi
    • Gość: grazyna Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.03.14, 20:24
      witam,,,ja miałam 3 cc obecnie jestem ciazy (poczatki)mam juz 5 dzieci corki w wieku,14,12,10,synow,7,4 lata...tez sie obawiam jak i co,,,wszedzie pisza ze raczej tylko 3 cc mozna miec wiem ze sa kobiety co rodziły po 6,7 cc,,i jest ok,,,ja obecnie jestem 5 miesiecy temu po usunieciu sledziony bo miałam tetniaki....choruje na serce,,,arytmia,,,,bardzo sie boje i tez mam pytanie czy sa jakies mamuski ktore miały 4 cc podam adres email,,,dana27@onet.pl,,bardzo bym chciała z taka mamusia porozmawiacsmile
      • Gość: Maja Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S IP: *.30.119.86.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.04.14, 10:42
        Witam
        Jestem po 4 cc. Mam czwórkę dzieci, najmłodsze ma 7mcy. Jeśli chce Pani porozmawiać to mój mail durczynska@o2.pl

Pozdrawiam
    • mamablizniakow81 Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 20.06.14, 23:10
      podziwiam was wszystkie ja jestem po jednym cc z tym ze ciąza 4 ostatni raz 7 lat temu rodziłam więc sama zyje w strachu co mnie czeka najgorsze jest to ze czuje sie jak bym byla pierwszy raz w ciązy boje sie strasznie porodu i tego ze strasznie przytyje do kruszynek nie należe a w 1 ciązy przytyłam ponad 35 kg i miałąm zatrucie ciązowe ---jezeli chodzi o ciąze to ogarneła mnie jakas ciemnota wszystko nadrabiam od początku czytaniem.
      • Gość: Maja Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S IP: *.181.110.148.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.06.14, 06:06
        Ja jestem po 4cc. Nie bój się wszystko będzie dobrze smile Jakbyś miała chęć popisać to mój mail durczynska@o2.pl
        • Gość: Adia Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.14, 23:02
          Ja jestem po 4cc, pierwsze 3 odstepy ponizej dwoch lat, 4 cc 3 lata po 3 cc. Wszystkie ccbez problemu, myslimy o kolejnym.
          Pozdrawiam
          • aguu17 Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 13.08.14, 13:31
            Rekordzistka Kristine House przeszła bez powikłań aż 11 cesarek. Będzie dobrze wink
            • art.ant Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 14.09.14, 17:14
              Widzę, że dyskusja trwa do dziś...pomimo upływającego czasu, widzę że dużo jest nas cesarskich mam smile 3 i więcej cc, Ja jak wyżej pisałam jestem po 4 cc, mam zdrowe kochające dzieci, ja też jestem zdrowa, wszystko przebiegało jak trzeba bez żadnych komplikacji i na pewno znajdzie się nie jedna krytykująca mnie osoba, ale uwaga uwaga...chciałabym jeszcze jedno dziecko niekoniecznie teraz, zaraz, natychmiast, które niestety ale na świat będzie musiało przyjść przez 5 cc...owszem boję się jak to będzie, jak przed każdym cięciem! Czy w śród nas są mamuśki cesarskie 5 lub nawet więcej? Jak przebiegało to u Was? Nie musicie odpisywać na forum, zapraszam na Priv: karina_88@o2.pl lub gg 12015827
    • kajaliw Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 26.04.19, 08:49
      Minęło 6 lat jeżeli tu zaglądasz to daj znać jak poszło.
    • wielorodka Re: 4 cięcie cesarskie, 5 dziecko i wielki SZOK,S 10.05.19, 20:19
      Witam czy koleżanka miała robione 5 cc?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka