mysza461 22.01.07, 15:08 od dwóch lat nie mam miesiączki a mimo to zaszłam w ciąże byłam zaskoczona i to ogromnie ale teraz sie już cieszę,mam 18sto letnią córke,i to tez będzie dziewczynka,jak narazie wszystko jest z dzieckiem dobrze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morda296 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 22.01.07, 15:18 O kurcze! Gratuluję! Ale czy to znaczy, że nawet po klimakterium musimy uważac? Jak to wytłumaczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
aniko16 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 22.01.07, 15:22 Ja, 43 lata również jestem w ciąży. Ciąża była planowana, po prostu późno zaczęliśmy. Starszy synek ma 6 lat i to właśnie on (no i mąż) przekonał mnie do kolejnej ciąży. Ciąża przebiega bezproblemowo, w zasadzie nie odczuwam nawet połowy dolegliwości opisywanych przez dużo młodsze ciężarne. To też już 7 miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
banan123 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 23.01.07, 07:06 a ja mam 38 lat jestem w ciazy z pierwszym dzieckiem ,lekarz mnie poinformował że po 35 roku zycia wzrasta liczaba urodzeń z zespolem Downa.Spalił na miejscu moje szczęscie,zwalił mnie z nóg ,wlał we mnie niepokój. Mówi ,że w tym wieku to tylko cesarka a ja marzyłam o naturalnym porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ivvvo Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 23.01.07, 07:59 Gratuluje Kurcze dziewczyno, nie pierwszy raz czytam juz cos takiego "lekarz mnie poinformował > że po 35 roku zycia wzrasta liczaba urodzeń z zespolem Downa.Spalił na miejs > cu moje szczęscie..." i wtedy zadaje sobie pytanie: co to za lekarz do cholery? Nie wrocilabym do niego, na Twoim miejscu. Wiem, ze latwo jest mowic kiedy problem dotyczy kogos innego, ale taka jest prawda - zmien lekarza i pozwol sobie cieszyc sie i ciaza i macierzynstwem Kiedy patrze teraz na kobietki 40/50 letnie to nie moge wyjsc z podziwu, ze wygladaja tak slicznie, sa piekne, zadbane, maja w sobie tyle energii - az zazdroszcze (czasem) i jednoczesnie mam wielka nadzieje, ze za te kilka lat tez wlasnie taka bede (mam 30 i jestem w 9 miesiacu drugiej ciazy). Nie zwracaj uwagi na lekarza prostaka i zmien go czym predzej Pozdrawiam serdecznie Iwona Odpowiedz Link Zgłoś
banan123 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 23.01.07, 10:30 Lekarz mi powiedział,że ma wręcz obowiązek ,co odnotuje nawet w karcie ,że poniformował mnie o mozliwości przeprowadzenia badań prenatalnych,ich skutkach i całym tym zespole Downa. Odpowiedz Link Zgłoś
ivvvo Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 23.01.07, 12:26 Nie wiem co nalezy do obowiazku lekarza, ale na pewno nie przedmiotowe traktowanie pacjentek. Wiem, ze po 35 roku zycia wzrasta prawdopodobienstwo roznych chorob genetycznych itp, ale moim zdaniem lekarz powinien informowac o tym w sposob delikatny. Poza tym nie jest to wyrok, ani zadna pewnosc, bo to prawdopodobienstwo wzrasta z kazdym rokiem, ktory mija - czyli mniejsze jest u 20 latki niz 21 latki . Nie powiem - nie przejmuj sie, nie powiem - nie mysl o tym, bo sama wiem, ze to niemozliwe, ale trzeba byc optymista i miec pozytywne nastawienie zamiast zadreczac sie milionem mozliwosci. Ja tez moge wyjsc z domu i byc potracona przez samochod np. prawda? A mimo to wychodze nie myslac obsesyjnie o takim ewentualnym wypadku Bedzie dobrze, wiecej usmiechu optymizmu i dobrego nastawienia do swiata Odpowiedz Link Zgłoś
banan123 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 23.01.07, 19:38 Dzieki kobietki za Wasze miłe słowa,one podnoszą człowieka na duchu. Skoro Wam sie udało to ja też urodzę swoje maleństwo silne i zdrowe. Pozdrawiam serecznie.Dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś
haniak2 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 23.01.07, 13:05 Co oni opowiadaja? Zmien lekarza. Ja mam 41 lat i 3 miesiace temu urodzilam przesliczna i zdrowa coreczke. Jak bylam w ciazy tez sie ogromnie balam ale cos w srodku mi mowilo ze bedzie wszystko dobrze.Zrobilam badania na Zespol Downa ale nie wszystkie,bo nie chcialam narazac plodu.(ryzyko na poronienie bylo 1/100,a szanse na Downa mialam 1/1600) Po przebiciu wod i kroplowce na wywolanie boli(musialam to miec, bo nabawilam sie cykrzycy ciazowej,ktora minela z chwila narodzin Marisi. A ze wzgledu na moj wiek i te cukrzyce lekarze nie chcieli ryzykowac)) i po 5,5 godzinach mojej ciezkiej pracy stalam sie szczesliwa mamusia po raz pierwszy w zyciu.Nie prawda ze cesarka musi byc . Ja urodzilam naturalnie. Wierz w siebie. Wszystko bedzie dobrze. Pozdrawiam z Sydney Hania Odpowiedz Link Zgłoś
hela_bertz1 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 26.01.07, 13:09 Zmień lekarza!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 11.02.07, 20:01 niestety z syndromem Downa to prawda ale to nie oznacza ze Twoje dziecko jest chore, mozesz zrobic badania. Co do cc to kaz mu sie wypchac mnie tez "skazali" na cc ale sie zaparlam i urodzilam naturalnie (ja sie boje nozy i takich roznych) Odpowiedz Link Zgłoś
urszula77 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 01.02.23, 08:33 Gratulacje! Obecnie mam 46 lat, synka urodziłam w wieku 40 lat, pierwsze dziecko, okres ciąży to jeden z najpiękniejszym okresów w moim życiu, każdy mówił, że "rozkwitłam", czułam się bardzo dobrze, synka urodziłam naturalnie, szybko, bez żadnych komplikacji, zdrowy. Przez okres ciąży lekarz nigdy nie mówił, że ze względu na wiek mogę urodzić chore dziecko. Proszę myśleć pozytywie, cieszyć się szczęściem, a wszytko będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
buska_77 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 22.01.07, 15:32 GRATULUJE!!! Ja mam 30 lat i jestem w pierwszej ciazy,moim marzeniem zawsze bylo posiadanie trojki dzieci,1-sze w wieku ok.25lat-nie udalo sie,drugie 28-30- tutaj strzal w dziesiatke i trzecie ok.45lat.Mam nadzieje,ze mi sie uda. Jeszcze raz serdeczne gratulacje!!! Trzymajcie sie cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
mamade Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 22.01.07, 16:04 gratulacje! super,że się cieszycie. Ja mam 35 lat, jestem w 12 tygodniu i umieram ze strachu ,że jestem już wiekowa. Mam dwoje zdrowiutkich dzieciaczków- 15 lat i 2,5 i mam nadzieję,że wszystko przebiegnie bezproblemowo. dzieci urodziłam naturalnie, a teraz chcę cesarką. Odpowiedz Link Zgłoś
arnika15 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 22.01.07, 16:43 Gratuluję! Moja mama miał 44 kiedy mnie urodziła. Niedawno moja siostra urodziła trzecie dziecko (wymarzoną córeczkę) w wielu 45 lat. Mnie póki co przeraża macieżyństwo w "tym wieku" ale widzę, ze siostrze to służy - jest jak "dwudziestka" Odpowiedz Link Zgłoś
lena_211 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 22.01.07, 17:06 Witaj. Ja leżałam w pokoju z babką, która miała 56 lat (sama nie wierzyłam) i miała cc (ciężko zniosła, ale dała rade). Urodziła córeczkę w 9 miesiącu, zdrową, ale z bardzo małą wagą tj. 900 gramów ponieważ miała w ciąży bardzo wysokie ciśnienie (jak pamiętam to 220/180), ale lekarze mówili jej, że będzie oki. Więc mam nadzieję że jest oki. Rodziłam w listopadzie 2006. Bedzię dobrze. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mimarika Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 22.01.07, 19:02 Gratuluje I życzę dużo, dużo zdrowka Wam obu) Odpowiedz Link Zgłoś
edzia.79 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 22.01.07, 19:44 dziewczyny naprawde gratuluje.duzo zdrowia dla was i maluchow.trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
baska121 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 23.01.07, 08:53 Chce cie pocieszyc .Ja urodzilam majac 44 ;ata .Ze mna rodzila kobieta 52 lata .Mam sliczna zdrowa corke i bardzo madra .W wieku 3 lat uczyla sie pisac liter i czytala .Niesamowicie chlonela wiedze nawet obce jezyki .Porod mialam bardzo lekki no i za godzine wstalam do ubikacji .Zycze ci tego samego .Powodzenia . Odpowiedz Link Zgłoś
vanilla.an Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 23.01.07, 18:42 Moja mam rodziła w wieku 45 lat .pozdrawiam i życzę pięknego zdrowego bobaska. Odpowiedz Link Zgłoś
annie_laurie_starr Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 23.01.07, 19:22 Lekarz powiedzial prawde - prawdopodobienstwo zespolu Downa u dziecka wzrasta wraz z wiekiem. Jednak to prawdopodobienstwo jest nadal bardzo bardzo male. Odpowiedz Link Zgłoś
luna67 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 25.01.07, 00:18 Gratulacje!!! Ale masz szczescie!!! U mnie 40 na karku a tu nic, staramy sie od roku (moj najstarszy syn ma 20 lat). Zycze zdrowego bobaska i spokojnej ciazy. Ps Slyszalam, ze dzici "poznych rodzicow" sa baaaaardzo inteligentne))) Odpowiedz Link Zgłoś
mamlei Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 25.01.07, 08:16 Boże jak się cieszę, myślałam, że wszędzie tylko 30-latki! Dziewczyny, godzinę temu zrobiłam test i mam 2 kreski! Najlepsze jest to, że po wielu staraniach ostatecznie powiedziano mi, że już nie będę miała dzieci (powikłania po ciąży sprzed 18 lat - ciąża ma maturę za 4 mce). W tym roku kończę 41 lat i jestem w szoku, niby to 5 tygodni i wszystko może się różnie potoczyć...ale jesteście i wy - inne 40-tki! Buziaki dla wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
amoniaaa super !!!! 25.01.07, 10:44 wielkie gratulacje!!!! życzę dużo zdrowia Tobie i córeczce Odpowiedz Link Zgłoś
antaek Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 25.01.07, 11:56 Moja mamuśka też urodziła gdy miała 42 lata. Teraz mam 6 letnią, fajną siostrunię. Sama mam 24 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
marg401 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 26.01.07, 19:07 Bardzo cieszę się z tego wątku. Ja mam 41 lat i sie staram od roku. Mam nadzieję że też mi się uda. Dodałyście mi otuchy. Dzięki. Gratuluje mamuśkom i trzymam kciuki za siebie i inne starające. Odpowiedz Link Zgłoś
hancik5 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 26.01.07, 20:42 Ja mam 41 lat i 3 mies. córeczkę. Jestem mama chrzestną ślicznej dziewczynki, której mama urodziła ją w wieku 44 lat. Znajoma z pracy urodziła w październiku córcię mając 45 lat. Moje dziecko jest śliczne i dorodne.Mnie trochę kości bolą (reumatyzm), ale nikt mi nie wierzy w mój wiek.... Odpowiedz Link Zgłoś
wiktoria33 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 27.01.07, 15:56 dziewczyny !! jak ja sie ciesze ze znalazlam ten watek ) i po pierwsze bardzo, bardzo wam gratuluje a ciesze sie dlatego ze sama mam 34 lata (za pare tygodni 35 i bardzo chce miec dziecko a caly czas sie boje ze .czas mija i mija a ja niedlugo bede za stara dlatego serce mi rosnie jak czytam ten watek ) Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
alena30 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 27.01.07, 16:54 Wiktoria, doskonale Cię rozumiem. Ja też już w kwietniu skończę 35 lat i zaglądam na to forum głównie w poszukiwaniu takich wątków )) Odpowiedz Link Zgłoś
betina119 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 13.02.07, 13:10 Myslałam że jestem osamotniona otóz ja skoncze 44 lata i oczekuje dzidziusia,mam już dorosłe pociechy syna21 lat i córke 19 lat ,założyłam drugą rodzine bo tak w życiu mi się potoczyło a tu taka wiadomość!pozdrawiam szczęśliwe 40-tki Beata Odpowiedz Link Zgłoś
antaek Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 02.02.07, 21:50 I co? Nie ma więcej przyszłych mam po 40-stce? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia161069 Re: mam 38 at i 6 miesieczna corcie 03.02.07, 20:51 w domu 15 letni tez synek - super rodzinka - dziewczyny jest super - ja przez cała ciaze czułam sie swietnie Ada urodziła sie w sierpniu wiec i ten upalny lipiec 2006 zniosłam w ciazy na ostatnich nogach - rodziłam sn ale na koniec zrobiono mi cc bo corcia w trakcie odchodzenia wod odwrociła sie pupa w dół - a wiec zdecydowano sie na cc .Ale bylo dobrze - moj gin jak zaszłam w ciaze to powiedzial mi jedno ze z wiekiem wzrasta ryzyko urodzenia chorego dziecka ale młode dziewczyny tez rodza chore dzieci i procenty urodzen tych chorych dzieci sa bardzo do siebie zblizone.Trzymam kciuki i zdrowka zycze!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pasik5 Re: mam 38 at i 6 miesieczna corcie 05.02.07, 15:15 mam prawie dwulatkę i starszą maturzstkę, rodziła mając 37 lat,poród był cudowny bezbolesny,bez cięcia krocza,polecam póżne macierzyństwo jest o niebo lesze bo dojrzalsze, z badań robiłam tylko usg,mój lekarz się śmiał jak mówiłam że jestem za stara,a co do wad to lekarz mi powiedział że na kogoś musi spaść statystyka,czasem na 18-nastkę Odpowiedz Link Zgłoś
betina119 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 13.02.07, 13:16 Nie wiedziałam jak dzieci zareaguja ale bardzo się ucieszyły a mój Misio jest szcześliwy,no a ja pełna obaw pogodzona ze stanem swej odmiennosci czuje się świetnie i oby tak dalej a początkach września oczekiwane maleństwo Odpowiedz Link Zgłoś
pigula731 Re: mam 46 lat i jestem w 7miesiącu ciąży 17.02.07, 01:31 to gratulacje)))) nie jedna na tym forum by tak chciała nosić ..."ŻYCIE POD SERCEM" Odpowiedz Link Zgłoś