agnieszkowska Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 15.11.07, 16:28 Witam.Jezeli zaszlas w ciaze po owulacji to masz raczej male szanse na dziewczynke.Ja mialam pierwsza corke i wiem ze stosunek byl jakos kilka dni przed owulacja.Z drugim dzieckiem seksik byl dokladnie w dniu owulacji i jest chlopiec.U wszystkich moich znajomych ta teoria sie potwierdzila.Pewnie ze wyjatki sie zdarzaja,ale szanse sa duzo mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 15.11.07, 16:58 Wejdz na piekielko.info/kalendarzyk/ Tam masz bardzo fajny wykres kiedy sa wieksze szanse na dziewczynke,a kiedy na chlopca. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak292 Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 16.11.07, 09:23 No to miałam szczęście. Wg tego kalendarza powinnam miec raczej chłopca. A jest dziewczynkaaaaaa!!! No chyba że doktor sie pomylił ale mam nadzieję że niebo szaleję na allegro z różowym ) Odpowiedz Link Zgłoś
basiam8 Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 15.11.07, 17:00 Moja córeczka została poczęta 2 dni po owulacji, wiem to na pewno, bo wtedy mierzyłam temperaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 15.11.07, 18:09 Z ta temperatura roznie bywa... Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 16.11.07, 10:56 > Moja córeczka została poczęta 2 dni po owulacji, wiem to na pewno, > bo wtedy mierzyłam temperaturę. 2 dni po owu komórka jajowa od wielu godzin jest martwa Owu występuje +/- 2 dni w okolicach skoku temperatury, więc być może poczęłaś córkę w dniu owulacji Odpowiedz Link Zgłoś
agullek Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 15.11.07, 17:15 Jesli chodzi o planowane poczęcie chłopca lub dziewczynki, to fajnie wszystko z dokładnością nawet co do pozycji stosunku przedstawia taka książeczka amerykańskiego naukowca Lundrum'a Shettles'a "Zaplanuj płec swojego dziecka". Przeczytałam ją nawet z zainteresowaniem, choć co do planowania płci podchodzę nieco z przymrużeniem oka Sama też chciałabym tym razem mieć dziewcynkę, więc wskazówki tego doktora są dobrym podkładem do działania. Przy czym powołuje się on na naukowo dowiedzione teorie, więc może i jest to skuteczna metoda planowania płci... Mimo wszystko polecam, na pewno z tej lektury dowiesz się ciekawych rzeczy No i życzę pwodzenia w starankach i celowania w dziewczynkę )) Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
kasiadamianka Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 16.11.07, 09:29 ja czekam teraz na dziewczynkę. Stosunek miał miejsce na około 2 dni przed owulacją. Odpowiedz Link Zgłoś
agnesta Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 16.11.07, 11:36 Moja córeczka poczęła się po owulacji - wiem to na pewno, bo miałam monitorowany cykl. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzia27 Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 16.11.07, 12:48 Moja córcia została poczęta w czasie tak późnym, że nie mieliśmy zbytnich nadziei, że w ogóle jeszcze się uda, bo to była sama końcówka. WIęc wg tych teorii powinien być chłopiec, a jest Kobietka! Znajomi też w ostatniej chwili poczynali i mają 2 dziewczynki-bliźniaczki. Nie wiem jak u nich, ale u nas to było spontaniczne, niczego nie planowaliśmy, a ja od początku czułam, że będzie córka, z czego cieszę się do dziś. Wiecie co, ja tam nic nie chcę planować, w dzisiejszych czasach, będę się cieszyć zdrowym dzieckiem i tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
iwa117 Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 17.11.07, 07:38 Witam, napiszcie proszę jak w ogóle jest możliwe zapłodnienie dzień lub parę dni po owolucji? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 17.11.07, 09:17 Komorka jajowa jest zdolna do zaplodnienia przez okolo 24 godziny,pozniej umiera,wiec tylko w tym czasie mozliwe jest zaplodnienie,a nie jak pisza niektore z was 2 dni po owulacji czy nawet pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
aniesiak Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 17.11.07, 11:20 Hm... tak czytam, czytam i zastanawiam się: jak to możliwe żeby do poczęcia doszło przed owulacją? Może czegoś nie wiem.... nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosik Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 17.11.07, 11:32 tak naprawdę nie chodzi o poczęcie przed owulacją- to niemożliwe tylko o to kiedy miał miejsce stosunek. Są dwie teorie dot. poczęcia dziewczynki. Jedna mówi, że należy starania zakończyć 48 godzin przed owu, a druga, że należy starania zacząć 12h PO owu Jeśli starania będą między 48-24 h przed owu, szanse są 50/50, jeśli w dniu owu, prawie napewno będzie chłopczyk. Wytłumaczenie tego jest takie, że nasienie męskie jest szybsze ale krócej żyje a nasienie żeńskie jest wolniejsze, ale żyje dłużej (dlatego jest prawdopodobieństwo, że utrzyma się te 48h...) Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 17.11.07, 16:15 Wszedzie w ksiazkach pisza ze plemniki zyja do 72 godzin,czyli do 3 dni,ale to chyba tez zalezy od jakosci nasienia.U mnie stosunek byl jakies 4-5 dni przed owulacja(wg moich wyliczen)a wg usg wychodzi ze jestem w ciazy nawet krocej czyli ze owulacja mogla byc jeszcze pozniej.Dlatego jestem zaskoczona ze w ogole zaszlam w ciaze,ze plemniki przezyly tyle dni.Przypuszczam,ze bedzie dziewczynka bo nasienie zenskie zyje dluzej i jest bardziej wytrzymale.Nie sadze aby meski plemnik mogl wytrwac tyle dni.No ale to tylko teoria,czasem w praktyce roznie bywa jak widac na przykladach powyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith76 Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 17.11.07, 21:48 Na forum npr była kiedyś kobieta, która ma synka ze stosunku 6 dni przed owu. Są długowieczne plemniki Y i sprytne plemniki X. Odpowiedz Link Zgłoś
krysiax1 Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 17.11.07, 22:29 Ja wlasnie tez mam takiego synka. Stosunek w 8 dniu cyklu. Cykle mam bardzo regularne 28dni. Z testu owu wynka ze owylacja wystepuje 14 dniu . I co.. Wyszedl synek. A bylam taka pewna ze to bedzie dziewczynka ze jak lekarz powiedzial w czasie badania usg ze to chlopczyk dlugo nie zamykalam ust ze zdziwienia Odpowiedz Link Zgłoś
ainer1 Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 17.11.07, 22:45 hm... jak widać poniżej mam jednego chłopczyka a z drugim jestem w ciąży. I Obaj byli poczęci w 1 tygodniu cyklu. Cyklu 33 dniowego, przed 7 dniem... I jak to wytłumaczyć? podwójna owulacja? Dodam, ze za każdym razem zachodzę w ciażę przy pierwszej próbie dosłownie ale za 3cim chciałabym mieć dziewczynkę i... jak to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 17.11.07, 23:53 No prosze,wiec mam nawet szanse na synka.Ciekawa jestem bardzo,niestety jeszcze miesiac do nastepnego usg.Ostatnie nie pokazalo plci,no ale to jeszcze za wczesnie bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 18.11.07, 07:36 Zgadza się. Wg badań plemniki mogą przeżyć do 7 dni. DO oznacza tylko tyle, e konkretne warunki powodują taki a nie inny przebieg zdarzeń (zdrowie partnerów, sprzyjający śluz kobiecy). To raz. Dwa, e owulacja występuje do 4 dni przed wzrostem i do 2-go dnia wyższej, czyli jest to przedział. Nie ma żadnej domowej metody na potwierdzenie konkretnego DNIA owulacji. Nawet, jeśli wszelkie niepewne znaki wskazują na konkretny dzień - bez monitoringu ANI RUSZ. Bo owulacja nie boli. Boleć może rosnący i uciskający na inne organy pęcherzyk - a nie ma żadnej pewności, czy pęknie. Dlatego takie gdybanie "kto kiedy miał owulację"- nie ma najmniejszego sensu, bo ułamek procenta e wszystkich obecnych tu kobiet - w ogóle miał owulację monitorowaną. Odpowiedz Link Zgłoś
krysiax1 Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 18.11.07, 10:21 Jest wiele testow owulacyjnych ktore mozna nabyc w aptece i dokladnie wyznaczyc dzien owulacji. "Test jest szybkim testem paskowym służącym do wykrywania ludzkiego hormonu LH o stężeniu równym lub wyższym niż 40 mIU/ml. Wykorzystuje on zjawisko nagłego wzrostu poziomu hormonu LH w moczu kobiety. Mniej więcej w połowie cyklu miesięcznego w organizmie kobiety dochodzi do nagłego wzrostu hormonu luteinizującego (tzw. "pik LH"). Owulacja następuje zwykle w ciągu 24 do 36 godzin po "piku LH"." Odpowiedz Link Zgłoś
matylda310 Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 18.11.07, 10:33 Te testy tez podobno się mylą... Któraś napisała na forum, że zrobiła w jednym dniu kilka testów owulacyjnych różnych firm i wyniki były różne... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 18.11.07, 11:21 No to troche mnie zbilyscie z tropu.Jak dowiedzialam sie ze jestem w ciazy to od poczatku bylam pewna ze musi byc dziewczynka,no bo tyle dni przed owulacja to myslalam ze to raczej pewnik.Czytajac wasze wypowiedzi stracilam te pewnosc i lepiej sie juz tak nie bede nastawiac.Co prawda moja pierwsza corka zostala poczeta tez jakies 3-4 dni przed owu,a z kolei synek w samym dniu owulacji(temperatury nie mierze,wiem kiedy jest owu przez zwiekszenie sluzu w danym dniu no i cykle sa regularne).No ale i tak mysle ze wieksze szanse mam na corke niz na synka.Moze za miesiac juz bede wiedziec,hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
nglka Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 19.11.07, 17:51 krysiax1 napisała: > Jest wiele testow owulacyjnych ktore mozna nabyc w aptece i dokladnie wyznaczyc > dzien owulacji. > "Test jest szybkim testem paskowym służącym do wykrywania ludzkiego hormonu LH > o stężeniu równym lub wyższym niż 40 mIU/ml. Wykorzystuje on zjawisko nagłego w > zrostu poziomu hormonu LH w moczu kobiety. Mniej więcej w połowie cyklu miesię > cznego w organizmie kobiety dochodzi do nagłego wzrostu hormonu luteinizującego > (tzw. "pik LH"). Owulacja następuje zwykle w ciągu 24 do 36 godzin po "piku LH > "." Test owulacyjny nie wykrywa dnia owulacji (błąd!) ale wykrywa pik LH, który ma miejsce na 12-48 godzin przed owulacją. ALE to żadna gwarancja, że owulacja się odbędzie. Pik LH nie gwarantuje pęknięcia pęcherzyka - wystarczy chwilowy mocny stres (sprawa indywidualna) by prolaktyna wzrosła i nici z pęknięcia, owulacja zostanie wstrzymana. Odpowiedz Link Zgłoś
tark Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 19.11.07, 16:11 a co w przypadku jesli stosunki odbyly sie przed owu i w dzien owu?? ktory plemniczek ma wieksze szanse?? Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 19.11.07, 16:35 To trudno przewidziec.U mnie akurat wygral plemniczek meski.Starania byly 12 dnia i 14-ego w sama owulacje.Mysle,ze w takiej sutuacji szanse sa 50/50 czyli jednakowe na chlopca i dziewczynke. Odpowiedz Link Zgłoś
xyz000 Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 21.11.07, 11:30 jolmys.webpark.pl/# wjdź i sprawdź u mnie się sprawdziło. Na kilkanaście koleżanek i sąsiadek nie sprawdziło się tylko u jednej! Odpowiedz Link Zgłoś
agnesta Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 21.11.07, 12:13 a propos tej tabelki - na innym forum widziałam ankietę i tam było dokładnie pół na pół, nawet z lekką przewagą tych, którym się nie sprawdziło Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszkowska Re: zapłodnienie po owulacji a dziewczynka... 22.11.07, 13:15 Mnie wg tej tabelki tez wychodzi ze ma byc dziewczynka.Sprawdzilam dla dwojki dzieci ktore juz mam i sie zgadza,ale i tak to to samo co "na dwoje babka wrozyla".To raczej glupie zeby od wieku matki i miesiaca w ktorym poczelo sie dziecko zalezala plec. Odpowiedz Link Zgłoś