Dodaj do ulubionych

Jadłospis przedszkolny

06.09.13, 19:39
Czy ja przesadzam? Nigdy nie byłam żywieniową cnotką i nawet czasem dziecku, o zgrozo!, danonka dam i czekoladę. Ale jadłospis w przedszkolu mojego dziecka mnie zmroził- na śniadanie rogal z dżemem, na obiad frytki z żeberkami + kompot, na podwieczorek pączek + sok. Codziennie menu w tym stylu. Tak jest we wszystkich przedszkolach? Zastanawiam się, czy się do dyrektorki nie wybrać na jakąś spokojną rozmowę. Są gdzieś na piśmie jakieś wytyczne dot. żywienia w przedszkolach?
Obserwuj wątek
    • hanusina_mama Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 19:41
      Tak sobie jeszcze myślę - mnie by taka kumulacja śmieciowego jedzenia zwaliła z nóg, a co dopiero grupę trzylatków...
    • iskierka40 Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 20:34
      rozumiem ,że w domu tego nie jada?
      • mikams75 Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 22:24
        rozumiem, ze twoje je tak jak w tym przedszkolu? Codziennie?
      • hanusina_mama Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 22:44
        iskierka40 napisała:

> rozumiem ,że w domu tego nie jada?

No proszę Cię... Frytki na obiad? Do głowy by mi nie wpadło. Żeberka raczej trudno nazwać mięsem. Dla starego jeszcze jakoś się przyrządzi, żeby były zjadliwe, ale dla trzylatka???
        Pączkami też córki nie raczę, bo jak się ma dwa i pół roku, to taki jeden pączek pewnie pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
    • ochra Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 20:45
      Słabo.
    • beawu Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 20:48
      mnie w naszym też zmroził makaron z serem i ze... słoniną o_O Poza tym ok, mam nadzieje, że takie wpadki to raczej rzadko. Ale też się dziwię, kto to układa te jadłospisy i tym bardziej, kto na to pozwala...
    • super-mikunia Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 20:55
      Kuchnia jest na miejscu, więc wszystko jest tam robione pączki, faworki na tłusty czwartek, pasty do kanapek, gofry etc.
      Korzystają tez z gotowców typu herbatniki i jaiś jogurt, czy coś w stylu monte, ale generlanie wszystko gotowane na miejscu więc to plus.
      Frytek nigdy nie widziałam w menu, ale też nie zgłębiam je tylko od wielkiego dzwona czytam jak dziecko mnie poinformuje. Dam sobie jednak rękę odciąć, że frytek nie mieli bo to byłaby pierwsza informacja jaką usłyszałabym od syna, lub dzieć był nbieobecny.
      Menu typowo przedszkolno-polskie tradycyjne.
      Śniadanie zawsze płatki, jakaś zupa mleczna, z makaronem (dziś), płatki, do tego pieczywo (różne rodzaje) z serami, pastami, wędlinami, dżemami etc. do tego owoc.
      Obiad: zupa, drugie surówka (dziś był ogórek strasznie kwaśny ponoć - jestem w szkoku, że moje dziecko zjadło) , zmienaiczki, sosik i wiadomo kompocik smile
      Podwieczorek: nie jadł bo zabrałam już ale raczej są to różne rzeczy galaretki, kaszy manne, kanpaki, ciasta drożdżowe (pieczone w p-lu tongue_out ) i owoce, jakieś warzywa typu marchewka etc.
      Nie narzekam.
    • klubgogo Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 21:41
      Nie. 4 dni w tygodniu jest na obiad mięso plus kasza/ziemniaki/ryż/kluski plus surówka. Do tego zupa i kompot. Raz w tygodniu jest makaron z serem, naleśniki, pierogi z serem, leniwe lub inne danie bezmięsne. Na śniadania zupa mleczna lub płatki z mlekiem i kanapki - z wędliną, serem. Na podwieczorek kanapka z twarogiem, pastą jajeczną, pasztetem, wędliną. Na deser jogurt, wafelek, jabłko, sok.
      • bbuziaczekk Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 22:41
        Nasze przedszkole jest w programie "Zdrowy przedszkolak" wiec maja zdrowe jedzenie. Menu ukladaja specjalisci od zdrowego zywienia.

Nie wiem czemu ale podobno w calej Polsce jest tylko kilkanascie pprzedszkoli ktore weszly w ten program "Zdrowy przedszkolak"
        Zastanawiam sie DLACZEGO ? tylko kilkanascie ? a nie wiekszosc albo wszystkie ?
        Przeciez wszystkim zalezy na zdrowym zywieniu dzieci!
        A cena za wyzywienie z tego programu nie jest z kosmosu bo to jest 6 zl za dzien suspicious
        • bbuziaczekk Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 22:44
          Tak z ciekawosci dla wgladu waszego wklejam menu jadlospisu w naszym przedszkolu.
          Nie patrzec na daty bo jeszcze nikt aktualizacji strony nie zrobil i menu jest z poczatku czerwca.

JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK 03.06.2013

1. CHLEB WIEJSKI Z MASŁEM, KASZKA KUKURYDZIANA NA MLEKU Z BANANAMI, HERBATKA OWOCOWA, JABŁKO ~ŻURAWINA~

2. ZUPA JARZYNOWA Z ZIEMNIAKAMI, LECZO Z CUKINI, POMIDORÓW, PAPRYKI I KIEŁBASKI, RYŻ NA SYPKO, KOMPOT WIELOOWOCOWY

3. KISIEL MALINOWY – WŁASNY WYRÓB, BATON RAZOWY Z MASŁEM, HERBATA ZIOŁOWA

WTOREK 04.06.2013

1. CHLEB SŁONECZNIKOWY Z MASŁEM, SER MOZARELLA, POMIDOR, Z ZIOŁAMI Z PRZEDSZKOLNEGO OGRÓDKA , KAWA INKA NA MLEKU , WINOGRONA ~SUSZONE ŚLIWKI~

2. ZUPA SZPINAKOWA Z RYŻEM, SAKIEWKI DROBIOWE Z WARZYWAMI, ZIEMNIAKI, MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM, KOMPOT WIELOOWOCOWY

3. OWOCOWY SZWEDZKI STÓŁ (TRUSKAWKI, ARBUZ, BANAN) , BATON RAZOWY Z MASŁEM, HERBATKA ZIOŁOWO-OWOCOWA

ŚRODA 05.06.2013

1. CHLEB ŻYTNI Z MASŁEM, KIEŁBASKA NA GORĄCO, ZIELONA SAŁATA, OGÓREK ZIELONY, PAPRYKA , HERBATKA OWOCOWO-ZIOŁOWA, BRZOSKWINIE, ~ORZECHY NERKOWCA~

2. ZUPA SELEROWA Z GRZANKAMI, RYBA MIRUNA, ZIEMNIAKI, SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ, KOMPOT WIELOOWOCOWY

3. JOGURT NATURALNY, BATON RAZOWY Z MASŁEM, KIWI, HERBATKA

CZWARTEK 06.06.2013

2. CHLEB SŁONECZNIKOWY Z MASŁEM I MIODEM, ZUPA MLECZNA Z MAKARONEM RYŻOWYM, HERBATKA ZIOŁOWO-OWOCOWA , MARCHEWKA, ~ZIARNA SŁONECZNIKA~

4. ZUPA NA WYWARZE WARZYWNYM Z LANYM CIASTEM, GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ, OGÓREK KISZONY, KOMPOT WIELOOWOCOWY

5. BAKALIOWY SZWEDZKI STÓŁ, BATON RAZOWY Z MASŁEM, HERBATKA ZIOŁOWO-OWOCOWA

PIĄTEK 07.06.2013

1. CHLEB SŁONECZNIKOWY Z MASŁEM , PASTA Z TUŃCZYKA I SERKA Z KOPERKIEM, HERBATKA OWOCOWA, GRUSZKI, ~FIGI~

2. ŻUREK Z ZIEMNIAKAMI, NALEŚNIKI SZPINAKOWE Z SEREM, TARTA MARCHEWKA, KOMPOT WIELOOWOCOWY

3. BABKA KAKAOWA – WŁASNY WYRÓB, KAKAO, BATON RAZOWY Z MASŁEM

PRZEDSZKOLE ZASTRZEGA SOBIE PRAWO ZMIANY JADŁOSPISU

W CIĄGU DNIA DZIECKO OTRZYMUJE COŚ DO PICIA NA KAŻDĄ PROŚBĘ (WODA MINERALNA NIEGAZOWANA, SOK OWOCOWY, HERBATKA, KOMPOT)

• hanusina_mama Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 22:50
            Czyli jednak da się. Ale kompot rządzi wszędzie big_grin
            • beakarp Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 22:54
              a co złego w kompocie?
              U nas nie podoba mi się serek topiony i szynka konserwowa do kanapek....poza tym może być
              • najma78 Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 23:20
                beakarp napisała:

> a co złego w kompocie?

Gotowane owoce czyli witamin to juz za duzo w nich nie ma plus woda i cukier, duzo cukru. Nie lepiej zblendowac owoce i podac dzieciom, swierze, bez dodatku cukru i smaczne.
                My kompotow wogole nie spozywamy, woda to podstawa, mleko i soki typu smoothie.
              • hanusina_mama Re: Jadłospis przedszkolny 06.09.13, 23:38
                beakarp napisała:

> a co złego w kompocie?

Cukierrrrrrrrrrr + dryzda owocowopodobna bez żadnej wartości.
            • klubgogo Re: Jadłospis przedszkolny 07.09.13, 09:28
              Zależy jaki kompot. Ja gotuję w domu dobre, niesłodkie, w przedszkolu nie próbowałam.
              • najma78 Re: Jadłospis przedszkolny 07.09.13, 09:43
                klubgogo napisała:

> Zależy jaki kompot. Ja gotuję w domu dobre, niesłodkie, w przedszkolu nie próbo
                > wałam.

A po co gotowac owoce? Jakie specjalne walory ma picie wody i ugotowanych owocow?
                • beakarp kompot 07.09.13, 11:48
                  ma walory smakowe /dla zwolenników/ + wiem, co jem /tu: piję/
                  Ja używam specjalnego dzbanka z Tupperware, w którym owoce zalewa się wrzątkiem, i po kilku godz mam kompot. Nie maltretuję ich godzinami w garnku wink
                  • najma78 Re: kompot 07.09.13, 12:00
                    beakarp napisała:

> ma walory smakowe /dla zwolenników/ + wiem, co jem /tu: piję/
                    > Ja używam specjalnego dzbanka z Tupperware, w którym owoce zalewa się wrzątkiem
                    > , i po kilku godz mam kompot. Nie maltretuję ich godzinami w garnku wink

Zaparzone owoce tez nie sa w pelni wartosciowe. W przedszkolach i nie tylko ogolnie do kompotow wali sie cukier tam samo jak do herbat a to dzieci maja glownie do picia. O wiele zdrowiej podac do picia zwykla wode a owoce w postaci naturalnej lub zblendowane bez dodatkow dobierajac takie ktore z natury sa slodkie np winogrona czy banany co poprawi smak i dzieci chetniej wypija.
    • q_fla Re: Jadłospis przedszkolny 07.09.13, 09:04
      Menu rzeczywiście nie zachwyca, ale trzeba też wziąć pod uwagę wysokość dziennej stawki żywieniowej, za takie sumy cudów się nie ukręci...
      Jednak z trzyletniego uczęszczania mojego dziecka do przedszkola pamiętam, że menu w pierwszych tygodniach zawsze obfitowało w tego typu jedzenie, pewnie na zachętę.
      I żeby przy odbieraniu dziecka uspokoić rodzicieli (z lektury forum wynika, że większość jest mocno zafiksowanych na punkcie rzekomego niejedzenia dziecka), że dziecko wszystko ładnie zjadło.
      Pomijam już fakt, że moje dziecko rogala z dżemem, kompotu, oraz pączka i soku do ust nie weźmie. wink
    • mama_amelii Re: Jadłospis przedszkolny 07.09.13, 09:20
      U nas w miarę ok.Jadłospis z ubiegłego tyg;
      PN.Śniadanie;Omlet,pieczywo mieszane z masłem,dżem,rzodkiewka,herbata
      Obiad;Rosół,Gołabki meksykańskie,ziemniaki,pomidory,kompot
      Podwieczorek;Jogurt naturalny,flipsy,owoc
      WT.kasza manna z sokiem,pieczywo mieszane z maslem,rzodkiewka,herbata
      Barszcz biały z kielbasą
      Babka ziemniaczana,kompot
      kanapka z dżemem,owoc
      Jest jeszcze jogurt sojowy,kielbaski na ciepło
      Karkówka,gałki rybne,spaghetti
      Dzieci pija glownie wodę lub jak ktoś chce może przynieśc mu wlasne picie w bidonie,butelce.
      Moja córka wszysto zjada i mi to odpowiada,bo w domu ciężko było z jedzeniem.
      Dzisiaj już płacze do przedszkola,bo wolny dzieńsmile
    • budzik11 Re: Jadłospis przedszkolny 07.09.13, 10:08
      W naszym (zwykłe, wiejskie - gminne) przedszkolu jadłospis był bardzo urozmaicony, codziennie dzieci jadły świeże owoce i warzywa, gotowców typu misie lubisie było mało. Zdarzało się zimą, że dzieci na II śniadanie dostawały kiszoną kapustę (wiadomo - bomba witaminowo-probiotyczna), którą jadły bardzo chętnie smile A obiady miały ciekawe, często zmieniane i często "egzotyczne" np. szorma. Jedli dużo naturalnych (nie z torebki z toną cukru i tłuszczu trans) płatków i kasz - na śniadania jako zupa mleczna, na obiad.
    • mojemieszkanie24 Re: Jadłospis przedszkolny 07.09.13, 10:41
      ja bym porozmawiała z dyrektorką.... Poszukaj w necie przykładowe enu z innych przedszkoli. Frytki ? Ludzie...
      • bbuziaczekk Re: Jadłospis przedszkolny 07.09.13, 13:21
        U znajomej kompotem w przedszkolu nazywa sie zwykla wode + wysokoslodzony sok do wody big_grin

Znajoma kilka dni temu poszla do kucharek zapytac z czego robia kompot bo jej syn 4 latek ciagle marudzi zeby mu zrobila taki sam kompot jak w przedszkolu.
        To jej powiedzialy zadowolone z siebie ze to woda i sok big_grin a dzieci to nazywaja kompocikiem big_grin
        Jest to przedszkole na wsi suspicious
        Menu takie samo jak ten "kompocik" np frytki z ketchupem, kaszanka czyli inaczej krupniok smile itd
        • magda.tyl Re: Jadłospis przedszkolny 07.09.13, 19:19
          Jak mam do czynienia z naszym gminnym przedszkolem 3 rok, to ani raz nie było frytek, keczupu, żeberek itp. Najbardziej można powiedzieć niezdrowe co jedzą to w tym tygodniu były kanapki z serkiem topionym, ogólnie menu bardzo mi się podoba i nie ma takich "kwiatków", na 2 tygodniowe menu raz mają na podwieczorek Kinder kanapkę, poza tym zawsze owoc albo jogurt, raz mieli kawałek sernika, kiedyś tam z rok temu 2 kosteczki ptasiego mleczka.
          Jak na stawkę żywieniową 5zł uważam, że gotują różnorodnie i rozsądnie.
          • mama_amelii Re: Jadłospis przedszkolny 08.09.13, 08:30
            U nas stawka żywieniowa wynosi 7 zł,piec nowoczesny wszystko przygotowywane na parze.Jedzenie smieciowe typu Pizza jest jako obiad niespodzianka 2 razy w roku(dzień dziecka itp) i zazwyczaj dzieci same ja robią.Ale to przedszkole prywatne,nowoczesne,więc nie porównuje do państwowych.
            • hanusina_mama Re: Jadłospis przedszkolny 08.09.13, 09:58
              Ale u mnie też prywatne (2,5-latków u nas w ogóle się nie przyjmuje do państwowych przedszkoli niestety).
            • nena20 Re: Jadłospis przedszkolny 08.09.13, 11:41
              u nas w państwowym
              nigdy nie widziałam aby było coś niestosownego, normalne domowe jedzenie
              kuchnia jest na miejscu,
              stawka 4,5
            • bbuziaczekk Re: Jadłospis przedszkolny 08.09.13, 12:50
              A co ma piernik do wiatraka ????
              Co za roznica czy panstwowe czy prywatne ?
              Jak przedszkolu zalezy to bedzie zdrowo karmic i nie wazne jakie to przedszkole.
              Jak pisalam wyzej my mamy panstwowe przedszkole i to na wsi, ktore jest w programie Zdrowy Przedszkolak wiec jakos wiejskie przedszkole potrafi ? do tego panstwowe ? i place 6 zl.
              W poniedzialki na podwieczorek dzieci same cos pieka ze zdrowych posilkow np jakis kulki owsiane, czy ciastka z maki orkiszowej itp. Maja zajecia kulinarne.
              W piatki dostaja ciasto domowego wypieku tez ze zdrowych mak i skladnikow.
              Od wt do czw maja szwedzki stol czyli mnostwo bakali i owocow.
              • bbuziaczekk Re: Jadłospis przedszkolny 08.09.13, 12:51
                odp miala byc do mamy_amelii a sie źle podstawilo
                • bbuziaczekk Re: Jadłospis przedszkolny 08.09.13, 12:53
                  A i jeszcze jedno.
                  Mnostwo przedszkoli prywatnych czy niepublicznych ma catering.
                  Wiec tam to juz nikt nie wie co dziecko dostaje suspicious
                  Chyba ze jest to firma cateringowa ktora robi tylko posilki dla zlobkow i przedszkoli bo wtedy maja rygorystyczne warunki.
                • mama_amelii Re: Jadłospis przedszkolny 08.09.13, 16:34
                  Wiesz mi chodziło raczej o to,że nasze przedszkole ma bardzo nowoczesna kuchnię(istnieje dopiero od 3 lat) i stawka zywieniowa jest wyższa,więc i pole do popisu większe.No i rodzice mają tez wymagania,które na pierwszym zebraniu są poruszane.Poza tym wiadomo,że kucharze wiedza po 2 tyg co znika z talerzy,a co wyrzucają,wiec i jadlospis ustawia się tak,żeby dzieci zjadały(oczywiście różnorodność musi być).
                  Przedszkola są różne tak jak tu dziewczyny piszą.W jednym(państwowym czy prywatnym) ktoś mysli o dzieciach,a w innych może słaby intendent?
    • monikaa13 Re: Jadłospis przedszkolny 08.09.13, 14:03
      To prywatne przedszkole? Bo nie chce mi się wierzyć, że w państwowym dają frytki na obiad!

W prywatnym mogą dawać co chcą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka