Dodaj do ulubionych

jasełka, a mali ateiści

18.12.14, 12:01
Jak wiadomo mamy czas przedświąteczny, więc jasełka w przedszkolach trenują pełną parą. Rolę Matki Boskiej dostała dziewczynka, która nie chodzi na religię no i jej rodzice są zdeklarowanymi ateistami. Mama z resztą potrafi nawijać tylko o tym kiedy widzimy się w szatni... tyle w niej jadu do wiary, a tu proszę - cóż za hipokryzja. Nauczycielki też nie są lepsze- rola wyszła z inicjatywy jednej z opiekunek- reszta przyzwoliła na rozwój akcji. O ile potrafię zrozumieć aktorskie ambicje matki (chociaż zapewne znalazło by się kilka innych równie satysfakcjonujących ról , by rozwijać swoje umiejętności) to nie rozumiem czym się owa mama kieruje, bo strój Maryi był również niestosowny...co mnie nie dziwi.Skoro ma się tyle w sobie nienawiści do Boga , to przecież nie chce się pchać swojego dziecka w takie klimaty. Mam trochę żal do przedszkola... moja córa ma 5 lat i ma już swoje przemyślenia też w tym temacie- to od niej dowiedziałam się kto będzie grał Maryję. I co powiedzieć córce, która pyta o taki absurd? Brawo wychowawcy poznańskiego przedszkola!
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: jasełka, a mali ateiści 18.12.14, 12:10
      Jakby ta dziewczynka dostała rolę pastuszka albo aniołka w tych jasełkach to byłabyś zadowolona czy to też byłby absurd? Bo może powinna ze względu na przekonania religijne swojej matki zostać wykluczona z przedstawienia? Ciężko pojąć o co ci chodzi.
    • pyzarogata Re: jasełka, a mali ateiści 18.12.14, 14:21
      to jakas podpucha, czy naprawdę uważasz, że dziecko ateistów nie może grać roli Matki boskiej? Rola jak rola, aktor hetero nie może grać roli geja??? Aktorka która nie jest babcią nie może grać roli babci?? Absurd to to, co Ty napisałaś. A wychowawczyniom gratuluję obiektywnego i tolerancyjnego podejścia.
    • pyzarogata Re: jasełka, a mali ateiści 18.12.14, 14:30
      A córce możesz powiedzieć, że każdy ma prawo grać każdą rolę - ucz ją TOLERANCJI.
      • pyzarogata Re: jasełka, a mali ateiści 18.12.14, 14:31
        A w jaki sposób przejawia się ta nienawiść matki tej dziewczynki do Boga?
    • lilith76 Re: jasełka, a mali ateiści 22.12.14, 10:42
      Masz rację. Żadna aktorka ateistka nie zagra katoliczki w filmie... A lesbijki grają tylko lesbijki.

Też widzę dysonans pomiędzy naszą agnostyczną rodziną, a wieloma katolickimi tradycjami w przedszkolu. Ja wspominam tylko córce, że to wierzenia wyznawców religii katolickiej. Dla niej to to samo co św. Mikołaj, bajki o Barbie, mity greckie.
      Kwestia, czy dziecko dostaje spójny przekaz - dom i placówka wychowawcza. Jeśli nie jest, to uważam, że większy wpływ ma dom - ze względu na rozmowy.
      • una_mujer Re: jasełka, a mali ateiści 22.12.14, 13:54
        Całe szczęście jak szukałam przedszkola dla mojego dziecka i przeszłam się po 6 placówkach w okolicy mojego domu, w żadnej nie było lekcji religii... Dyrektorka mojego przedszkola wytłumaczyła mi, że odkąd zerówki przeniosły się do szkół, w przedszkolach dzieci są za małe i jeszcze nie dojrzały do takich lekcji. Jak widać po autorce postu, rodzice też...
        • lilith76 Re: jasełka, a mali ateiści 22.12.14, 14:22
          Ale w naszym przedszkolu także nie ma lekcji religii.
          Jasełka są. Przedszkole ma profil ludowy i chyba jasełka traktowane są na równi z kujawiakiem i pieczeniem chleba i wycinankami.
          Na szczęście, okolice świąt są jedynym czasem, gdy są poruszane elementy religijne i to bardziej z etnograficznej strony.

A dla wierzących, że przedszkole jest zawsze areligijne - moja córka rewelacje o Jezusiku przybitym do krzyża, co umarł za nas, przynosiła od koleżanki z grupy. Specjalnie dopytywałam się nauczycielki. Zabronić kilkulatkom poruszania tematów religijnych???
          • una_mujer Re: jasełka, a mali ateiści 25.12.14, 18:30
            Ale u nas też są, ja nie mam problemu, że moje dziecko uczy się kolęd. Ale nie mam pojęcia, które dzieci są wierzące, a które nie. Jest tradycja, a nie indoktrynacja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka