Dodaj do ulubionych

Puszczacie do przedszkola?

26.06.17, 08:15
Mlody 3.5 roku, wczoraj wieczorem temp 38.2 max, noc spokojna, dzisiaj nie ma nawet stanu podgoraczkowego poki co, ale twierdzi, ze "dalej jest chory". W przedszkolu przypadki bostonki, ja i tak jestem w domu, ale on chodzi tylko na 3 godziny, troche mi go zal bez powodu w domu zostawiac. Maz mowi, ze jak nie ma goraczki to puscic, tu ogolnie stan podgaraczkowy nie uwaza sie za przeciwwskazanie do szkoly czy przedszkola, na drzwich info "jesli Twoje dziecko zle sie czuje i dostalo paracetamol poinformuj nas o tym" wink Puscilybyscie?
Obserwuj wątek
    • ewka-1978 Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 08:31
      Ja chyba nie. Coś tam się pewnie dzieje skoro zagorączkował. A z drugiej strony są takie upały, że może po prostu mocno się zgrzał? U nas pediatra mówi, że wypuszczamy na dwór min 24 h po ustąpieniu gorączki. Ale nie wiem czy to nie chodzi o jakieś dłuższe gorączkowanie. Mimo wszystko ja bym jeden dzień poobserwowała.
      • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 08:47
        U nas nie ma upalow, wiec akurat to odpada. Kurde, on nawet te goraczke to mial dopiero wieczorem, caly dzien wszystko bylo super gicio. No i tez z jednej strony "cos tam sie pewnie dzieje", a z drugiej nie wyglada jakby mu cos bylo tongue_out
    • carmelita81 Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 08:50
      Nie puściłabym - jeśli była gorączka to coś się dzieje i pewnie organizm osłabiony co może skutkować przywleczeniem z przedszkola czegoś gorszego niż owa gorączka.
      • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 09:21
        Ile czasu po takim jednorazowym incydencie bys czekala? Stan podgoraczkowy wczoraj od ok 18, kolo 20 38.2 i juz wyzej nie wzrosla, w nocy byl chlodny. Czyli mamy 12 godzin bez goraczki.
        • gvalchca Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 09:56
          Ja z przedszkolem poczekałabym minimum dobę po "niewyjaśnionej" gorączce. Z podwórkiem mniej, ale na podwórku nie ma tyle bakterii i wirusów wink
        • juuuu7 Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 12:27
          Ja bym odczekala 1 dzien.
          • mikipolo Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 13:34
            Ja tak samo, 1 dzień w domu.
            Moja czasem nie ma idealnie nieskiej temperatury tylko ma takie 37.2-37.5 i chodzi do żłobka normalnie ale gorączka powyżej 38 to bym odczekała czy sie coś nie rozkręci. P.s. w placówkach najgorzej w poniedziałki-najwiecej dzieci coś świeżego przynosi od poniedziałku, jak już ok puściłabym od wtorku smile
    • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 09:01
      Juz nie twierdzi, ze chory jest tongue_out Skacze, wariuje, temperatura wciaz idealna. Puszcze go, niech go maja na oku, ale mysle, zenic mu nie jest. Dzieki za odpowiedzi.
      • gacek-junior Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 09:13
        Jak panuje bostonka to może być to. Syn miał biegunkę 1 dzień, gorączka wieczorem 38,5. Następny dzień wszystko ok, po 2 dniach wysypka.
        • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 09:16
          Nie wiem czy "panuje", wiem, ze "mieli przypadki". Serio ta bostonka to tak z jednorazowa goraczka? Myslalam, ze to raczej wysokie goraczki sa w objawie...
          • melancho_lia Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 11:09
            U mojego bostonka bez gorączki była.
    • melancho_lia Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 11:08
      W opisanym przypadku czekam jeden dzień i obserwuję. Jesli nie ma temp i zachowuje sie normalnie to następnego dnia puszczam.
    • juuuu7 Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 12:26
      Nie, zostawilabym w domu.
    • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 13:41
      Widze, ze jednak sie wylamalam big_grin Gdybym widziala, ze jest oslabiony jakos to by zostal, ale na moje oko bylo ok, a ja lubie sluchac intuicji w tej kwestii. W kazdym razie na szczescie wrocil zdrowy (na oko). Mam nadzieje, ze sie juz dzisiaj sytuacja nie powtorzy.
      • mikipolo Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 13:58
        Ale dobrze wiedzieć że tam gdzie mieszkasz stan podgorąckzowy nie jest traktowany jako przymus uziemienia dziecka w domu, w Polsce wciąż z gorączką nawet niewielką siedzi się w domu. Mamy lato 25-30stopni, mała przeziębiona ale uwielbia wychodzić. Wychodizmy również teraz zapaleniem oskrzeli, również jak miała powyżej 38,5 a dobrze się czuła, jest bardzo ciepło i dziecko chce a nasz pediatra nei widzi przeciwskazań.
        • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 14:26
          Anglia smile I ani stan podgoraczkowy, ani katar nawet (ojej! wykrzyknelaby niejedna polska mama wink) nie jest powodem by dziecie siedzialo w domu. Goraczki sie nie obniza z urzedu pow "jakiejs tam" temperatury, a syrop p/goraczkowy podaje w zaleznosci od samopoczucia dziecka. I nikt tu nie daje antybiotykow na zapalenie oskrzeli, ani nawet syropkow wykrztusnych - w ogole dosc czesto wychodzi sie od lekarza bez recepty. Jest zdecydowanie inne podejscie niz to, ktore znam z forum i wlasnego doswiadczenia w Polsce (przeprowadzilismy sie, gdy moj starszy syn mial rok, wiec pewne doswiadczenie z polskim systemem opieki zdrowotnej mam) smile
          • zabka141 Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 14:55
            W Niemczech tez takie podejscie. Puscilabym do przedszkola. Nie zbijalabym takiej temperatury.
            • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 15:50
              Nie no, ofc nie zbijalam...
              • leni6 Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 16:17
                Bez przesady, takiej temperatury to i w Polsce się nie zabija.
    • ela.dzi Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 14:51
      Jeśli dziecko powiedziałoby mi, że źle się czuje, a ja miałabym możliwość zatrzymać je w domu, to bym je zostawiła. Jeśli nie miałabym możliwości, to bym puściła. Mój starszy jak się wychorował, to przechodził kilka pojedynczych gorączek, po których nic się nie działo i chodził dalej.
      • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 15:51
        Mowil, ze sie zle czuje przez pierwsze pol godz rano. Potem mu przeszlo i wariowal jak zwykle.
        • ela.dzi Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 17:29
          To bym puściła.
    • amiralka Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 15:15
      Jeśli nie ma gorączki czy osowialego zachowania a dziecko nie protestuje na wizję przedszkola, to puscilabym. Takie "prewencyjne" siedzenie w domu nigdy nam dobrze nie robi.
      • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 15:52
        No wlasnie zdarzylo mi sie go zostawiac raz czy dwa w domu "na wszelki wypadek" i maly dom roznosil za kazdym razem tongue_out
        • amiralka Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 18:25
          U nas to samowink W efekcie nigdy nie było potrzeby dłuższej absencji niż 2, max chyba 3 dni jak był młodszy. We Fr mówi się, że dzieci lepiej się czują w żłobkach czy przedszkolach, bo do dolegliwości nie dołącza się nudawink
    • sfornarina Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 16:03
      Puszczam, ale do naszego żłobka można puszczać z gorączką - pod warunkiem, że nie jest to choroba zakaźna, jak ospa na przykład czy rotawirus. Nasze przedszkole nawet na życzenie podaje paracetamol.

Generalnie puszczamy, jeśli dziecko po podaniu paracetamolu zachowuje się normalnie, ma apetyt i się bawi. Jeśli jest marudne i się chce przytulać, i w ogóle wymaga więcej troski - zostaje w domu.

Na 3 godziny bym się w ogóle nie zastanawiała. Moje dużo młodsze chodzi na 8 godzin i jak jest chore, to jednak odbieram wcześniej.
      • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 26.06.17, 16:22
        No u nas taki plus jest, ze jest 1 nauczycielka na 4 dzieci w tym jedna nazywana "key person", ktora w szczegolnosci ma za zadanie dogladac mojego dziecka pod kazdym wzgledem. To sprawia, ze sa w stanie wychwycic kazda podejrzana zmiane w zachowaniu i jak im powiedzialam rano, ze cos go wczoraj bralo to stwierdzily, ze jak tylko zauwaza, ze jest oslabiony to zadzwonia. Zreszta juz kiedys dzwonily, zeby go odebrac, bo wlasnie byl wyraznie oslabiony, placzliwy, duzo sie przytulal i stwierdzily, ze cos go bierze. Dzieki temu ufam, ze moje dziecko nie bedzie siedziec godzine z goraczka zanim ktos zauwazy, ze cos jest z nim nie halo.
        • multi-vita Re: Puszczacie do przedszkola? 27.06.17, 13:57
          A nie możesz go po prostu w domu zostawić skoro jesteś? To tylko trzy godziny, można tak małemu zająć czas, że też się wyszaleje, a jakby coś miało się wykluć to będziesz wiedzieć odrazu.
          • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 27.06.17, 16:10
            Pewnie, ze moge. Moge go w ogole do przedszkola nie puszczac, obowiazku nie ma.
    • car-olla Re: Puszczacie do przedszkola? 23.07.17, 15:26
      Ja raczej nie. Nie masz pewności, że dziecko jest zdrowe i że nie zarazi innych dzieci. Do tego pewnie jest osłabiony po tej gorączce i to powoduje, że będzie bardziej podatny na inne zarazki, a raczej pewnie nie chciałabyś żeby zachorował mocniej. Zawsze apeluję do znajomych, żeby odpowiedzialnie wysyłali dzieci do przedszkola, bo nic tak nie irytuje jak zakatarzone dziecko, które się pojawia na zajęciach, bo jego mama twierdzi, ze przecież wcale nie jest tak źle. A potem reszta dzieci choruje...
      • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 23.07.17, 15:42
        Akurat tutaj jakbym w przedszkolu powiedziala, ze nie przyprowadze dziecka, bo ma katar, to by mnie chyba wysmiali,
      • ela.dzi Re: Puszczacie do przedszkola? 23.07.17, 18:02
        Bo katar to nie choroba. Mnie irytuje właśnie, że ludzie byle pierdołę traktują jako niewiadomo jaką infekcję. Pediatra by mnie wyśmiał, gdyby miał wystawić zwolnienie z takiego powodu.
        • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 23.07.17, 19:59
          Podobno sa przedszkola, ltore wymagaja zaswiadczenia od lekarza, ze katar jest alergiczn, inaczej dziecka nie przyjmuja. To jest dopiero paranoja. Ale ja mam wrazenie, ze to takie typowo polskie dmuchanie i chuchanie. Jestesmy zasadniczo dosc chipochondrycznym narodem, zlota wyspa dla producentow suplementow lekow, a odnosnie naduzywania antybiotykow nawet nam sie po glowie od who dostalo...
          • ela.dzi Re: Puszczacie do przedszkola? 23.07.17, 21:42
            Mogą sobie nie przyjmować, jeśli lekarz wystawi zaświadczenie, że dziecko jest zdrowe.
            • kiedys_bylam_slodka Re: Puszczacie do przedszkola? 24.07.17, 08:23
              Ale wlasnie o to chodzi. No trudno oczekiwac, ze lekarz wystawi dziecku ze zwyklym katarem zaswiadczenie, ze dzieciak jest zdrowy. Ale tez bez przesady, ze to taka choroba, ze dziecko do placowki isc nie moze. Gdybysmy my mieli nie isc do pracy bo mamy katar to by farsa byla przeciez. A dzieci w ten sposob traca 3/4 zajec czasem. BO KATAR uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka