Dodaj do ulubionych

Spanie w przeczkolu

09.09.05, 10:36
Moja córeczka w listopadzie skończy 4 latka.Codziennie ok. 13 śpi przez
ok.1.5 godz. W zeszłym roku nie było problemu bo w przeczkolu normalnie
spała, natomiast w tym roku poszła do średniaków i pani przeczkolanka
poinformowała mnie, że niestety koniec ze spaniem bo nikt w grupie nie
śpi.Znam moje dziecko i wiem, że nie wyspana jest nie do zniesienia!!!! Co
zrobić???? Mogę jedynie przenieść ją do maluszków ale na to jest chyba za
duża.Nie wiem co zrobić! Proszę poradzcie coś. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • aniabi Re: Spanie w przeczkolu 09.09.05, 10:43
      Jak to nie pozwalają spac!?!?!??!?!?!?
      Moja Ola również skończy 4 lata w listopadzie!!!Wstajemy codziennie o 6 rano i
      jesteśmy w przedszkolu już o 7. Nie wyobrażam sobie żeby moje dziecko nie miało
      spanka po obiadku!!!!!!Na dzień dobry 1.09 każdy z rodziców przytargał pościel,
      piżamkę itp itd. U nas w przedszkolu spanie lub odpoczynek to normalka!!!!!
      Nasza Pani dyrektor co roku mówi o potrzebie spania lub odpoczynku!!!!!Dla
      małego dziecka tyle godzin na nogach to bardzo duży wysiłek!!!!W weekend Ola
      potrafi w dzień spać nawet 2,5 godziny.
      Tupnij nogą i tyle

pozdr.

• mamakochana Re: Spanie w przeczkolu 09.09.05, 11:09
        Słyszałam już o takichh praktykach.

W naszym przedszkolu jest takie rozwiązanie że jest jedna sala przeznaczona dla
        dzieci, które spią. Te, które mają na to ochotę, ida spać.

Proste, prawda?
        • lidkamamakuby Re: Spanie w przeczkolu 09.09.05, 11:30
          Super rozwiązanie !!!!!
          Zazdroszcze takiego przedszkola ! Mój syn ma 5 lat. Chodzi do grupy 4/5 latków
          (ta grupa śpi po obiedzie) bo grupa 5 latków jest przepełniona. W 5 latkach
          zwolniły się miejsca i synek moze przejsc do tej grupy...ale 5 latki nie śpią
          sad, synek wstaje przed 6.00 a w przedszkolu jest od 6.30...
          Również nie wyobrażam sobie, jak wytrzymałby bez spania po południu. Śpi
          chętnie, długo i smacznie wink
          Ostateczna decyzja nalezy do niego, ale raczej zostanie jako nieliczny 5 latek
          w grupie młodszej.
          Panie same przyznały, że dzieci w 5 latkach są czasem bardzo zmęczone po
          południu.
          Lidka z dylematami przedszkolnymi
          • ewaktw Re: Spanie w przeczkolu 09.09.05, 11:58
            U nas dzieci mają sypialnię na piętrze. Na dole są sale do zabawy i jedzenia.
            Każde dziecko ma leżaczek ze swoim nazwiskiem, poduszkę i kocyk. Maluchy i
            średniaki na pewno leżakują, nie wiem jak jest ze starszymi dziećmi, ale gdyby
            rodzic wyraził życzenie, żeby jego, nawet starsze dziecko spało, to nie sądzę,
            że byłby to problem. Zresztą, panie przedszkolanki mają super indywidualne
            podejście do dzieci i życzeń rodziców. Moja córka histerycznie boi się
            przebierać w piżamkę (poszła do przedszkola teraz pierwszy raz), więc leży w
            ubranku na leżaczku przy drzwiach, bo ona czeka na mamę. Takie mała miała
            życzenie i Pani Basia je spełniła. Dzięki temu od paru dni z mniejszym stresem
            chodzi rano do przedszkola.
    • inap Re: Spanie w przeczkolu 09.09.05, 12:35
      Ej, u nas podobno, my debiutujemy więc nie wiem na pewno, 4 latki jak są śpiące
      idą pospać do sali maluchów na czas leżakowania potem idą z powrotem do siebie.
      • judytak Re: Spanie w przeczkolu 09.09.05, 13:00
        i przyznają się, że są śpiące???
        bo moje prędzej zasypiają na stojąco, niż żeby się przyznały...

pozdrawiam
        Judyta
        • bemilkaa Dzięki za odzew! 09.09.05, 13:39
          Muszę porozmawiać na ten temat bo zupełnie nie rozumię dlaczego moja córeczka
          ma sie cały dzień męczyć bez spania!
          Wczoraj dyrektorka tego przeczkola mi tłumaczyła, że jestem ewenementem bo
          rodzice nie zgadzają sie na spanie dzieci!!!!!!!!!
          Pozdrawiam
          • lidkamamakuby Re:do bemilkaa 09.09.05, 14:20
            Jasne,że najłatwiej i najwygodniej powiedzieć, że jestes "ewenementem" bo Tobie
            trudno stwierdzić, czy inni rodzice prosili o to co Ty wink
            Spróbuj porozmawiać, poprosić. Przeciez przedszkole ma być DLA dzieci i powinno
            być do ich potrzeb dostosowane.
            Daj znać jak poszła rozmowa!
            Pozdrawiam
            L.
            • bemilkaa Re:do bemilkaa 12.09.05, 09:34
              Z rozmowy na razie nici bo moja córeczka jest w szpitalu. Złapała jakiegoś
              wirusa wymiotuje i ma biegunkę.Chodziła 5 dni do przeczkola i SZPITAL!!!!!
              Jestem wściekła!!!!
              Pozdrawiam
              • lidkamamakuby Re:do bemilkaa 12.09.05, 14:41
                Fatalnie,bardzo współczuję.
                Życzę córeczce szybkiego powrotu do zdrowia.
                L.
              • monisiek12 Re:do bemilkaa 12.09.05, 23:57
                Ja bym nie odpuściła, najważniejsze są potrzeby dziecka, jak chce położyć się i
                odpocząć to każde przedszkole powinno stworzyć mu do tego warunki i w drugą
                stronę - jeśli maluch nie śpi od momentu, kiedy skończył rok, i debiutuje w
                przedszkolu w wieku 3 lata to uważam że zmuszanie do spania z dnia na dzień to
                też ogromny stres. Jakoś ostatnio zauważyłam że w przedszkolach zapomina się o
                indywidualnym podejściu do dziecku, którego rozwój powinien być stymulowany
                przez przedszkole a nie hamowany i a dziecko traktowane jak przedmiotowy
                ewenement. Nie daj się smile!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka