Dodaj do ulubionych

Catering w przedszkolu

10.07.07, 19:55
Szukam przedszkola dla synka i w kilku powiedziano mi ze wyzywienie jest z
cateringu. Spotkalam sie z tym i w panstwowych i prywatnych.
Dziewczyny powiedzcie jak to jest w przedszkolach waszych dzieciaczkow i czy
to jedzonko jest takie zle.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • patyk.od.zosi Re: Catering w przedszkolu 10.07.07, 21:55

u nas jest bardzo dobre - nie catering
      przygotowywane na miejscu
      przedszkole publiczne - wwa

nie wiem czy w publicznych moze w ogole byc catering?
      _______
      pozdr.,
      patyk
      • edytek1 Re: Catering w przedszkolu 10.07.07, 23:38
        Może być catering w publiczynym. To coraz popoularniejszy sposób żywienia
        przedszkolaków. Nie jestem jego zwoleniczką i moje dziecko chodzi do
        przedszkola z własną kuchnią , ale koło mnie jest duże przedszkole które żywi
        dzieci cateringowo o żadnym z zatuć nie było słychać a rodzice dzieci tam
        chodzących są w większości zadowoleni.
    • justi54 Re: Catering w przedszkolu 11.07.07, 09:08
      Jak ja szukałam przedszkola dla syna to catering od razu to przedszkole
      dyskwalifikował. Nasze przedszkole to cud "żywieniowy", wszystko zdrowe,
      różnorodne, pięknie podane. Pieczone przez panie kucharki domowe ciasta są
      fantastyczne (my rodzice jesteśmy częstowani przy okazji różnych imprez),a
      własnoręcznie robione przetwory bardzo smakują dzieciom. Nie bez znaczenia jest
      też fakt kuchni na miejscu w przypadku zmiany rytmu zajęć w przedszkolu. Wiele
      razy zdarzyło się tak że zupa i drugie danie były podawane w różnych godzinach
      na wyraźne życzenie dzieci. Można też swobodnie manipulować produktami. W
      przypadku nalesników panie kucharki na pamięć wiedzą które dzieci lubią z serem
      a które z dżemem. To samo surówki, które podawane są do naleśników część dzieci
      lubi marchewkę z jabłkiem a cześć samą startą marchewkę. Catering w przedszkolu
      wg mnie raczej wyklucza "kaprysy" żywieniowe dzieci.
    • mami7 Re: Catering w przedszkolu 11.07.07, 09:14
      jedzenie przygotowywane w stołówce przedszkolnej, było fatalne dla dzieci.
      dodatkowo nie można się było dogadać z kierowniczką. rodzice zdecydowali się na
      firmę cateringową i to było świetne posunięcie.
      posiłki bardzo dobre, przygotowywane zgodnie z z zasadami żywienia dzieci w
      przedszkolu, z uwzględnieniem każdej diety.
      wybraliśmy firmę, która ma doświadczenie w pracy z przedszkolami i jest blisko.

na obiad: zupa warzywna dość treściwa, bez tych kucharków, veget i innych. na
      drugie mięso lub ryba, czasami pierogi czy naleśniki. ziemniaki, ryż, kasza.
      warzywa gotowane i surówka. kompot.

generalnie byłam przeciwniczka takiej formy żywienia dzieci dopóki nie
      spróbowaliśmy na własnej skórze.
      myślę, że też firma firmie nie równa, jak wszędzie.

• zo_79 Re: Catering w przedszkolu 11.07.07, 11:00
      Czy ktoś mi może podać namiary na sprawdzoną firmę cateringową w Warszawie,
      uwzględniającą dietę przedszkolaków, chętnie również alergików?
      • bob_gd Re: Catering w przedszkolu 13.07.07, 15:42
        A jaka jest różnica czy przedszkole ma catering, czy nie? Catering przygotowuja
        firmy które specjalizują się z jedzeniu dla placówek oswiatowych, szpitali itp.
        Nie wiem dlaczego ono miałoby byc gorsze. Uważam że takim firmom tym bardziej
        zależy na jakości jedzenia, bo ponosza odpowiedzialność za nie
    • edi77 Re: Catering w przedszkolu 14.07.07, 22:52
      Dzieki za odpowiedzi.
      Podsumowujac, wszystko zalezy od kucharzasmile
      Wybralam przedszkole z cateringiem, dam znac czy jedzonko jest dobre.
      Pozdrawiam

• anita2006 Re: Catering w przedszkolu 16.07.07, 08:35
        Jaka jest różnicz międzt cateringiem a przygotowanym jedzeniem na miejscu?
        taka jak międzt jedzeniem w samolocie a w domu, między kanapką z automatu a
        świeżo zrobioną itd...
        Nie twierdzę że jedzenie z cateringu nie może być dobre. MOże oczywiście.Jednak
        jedzenie przygotowywane na miejscu zawsze będzie lepsze, świeższe,
        nie "zduszone" przez folie czy termosy. Wiem że część przedszkoli przechodzi
        na catering, to duży problem z głowy dla dyrekcji(HACCP!). Nie ma oczywiście
        nic złego w cateringu. Jednak moim zdaniem Jedzenie robione na miejscu zawsze
        będzie miało przewagę.
    • anna8767 Re: Catering w przedszkolu 19.12.19, 15:37
      Moje chodzą do przedszkola z cateringiem - firma Kanzeon (Wrocław).
      Miałam obawy, ale jedzenie okazało się bardzo smaczne - dzieciaki chwalą i zjadają wszystko. Menu mają dostosowane do różnych potrzeb dietetycznych.
      Catering nie musi być zły - to współczesna wersja dawnej tradycyjnej kuchni w takiej placówce big_grin Teraz nie wiem, czy bym zaufała innej firmie, bo moje dzieci to co do zasady niejadki, a tu proszę.
    • oksipuchacz Re: Catering w przedszkolu 28.08.20, 14:26
      Moim zdaniem zdecydowanie lepsza jest własna kuchnia. My wybraliśmy Pomarańczową Ciuchcię. Jedzenie jest zdecydowanie lepsze niż u starszego syna, który wcześniej miał catering. Tutaj jednak wszystko robione jest własnoręcznie i wiadomo co trafia na talerz. Są robione na miejscu koktajle warzywno owocowe, własne wypieki i obiady. A do tego łatwiej o małe zmiany jeśli trzeba coś uwzględnić w diecie.
      • roangelika99 Re: Catering w przedszkolu 21.09.20, 15:50
        Prawda, w przypadku cateringu ciężko jest nawet skontrolować co w zasadzie jest w daniach. Warto zwrócić uwagę na rozplanowanie menu, aby potrawy były różnorodne, z dużą ilością owoców i warzy oraz dodatków w postaci past z różnych ziaren, a przede wszystkim na smaczny i przystępny dla dzieci sposób podania. smile)
        • matczak785 Re: Catering w przedszkolu 28.09.20, 15:38
          Zgadzam się. Myślę, że własna kuchnia to dobry pomysł, a też miałam trochę problemów z jedzeniem dzieci to wiem co mówię wink
          • aakkachroma Re: Catering w przedszkolu 16.01.22, 18:58
            Rzeczywiście CIuchcia ma bardzo dobrą kuchnie. Różne musy, koktajle owocowe i warzywne. Dania są zróżnicowane, a co najważniejsze synowi smakuje.
    • tomekimalina Re: Catering w przedszkolu 10.02.22, 15:46
      Tak jak pisałam przed chwilą w podobnym wątku obok. Też uważam ,że tylko własna kuchnia jest dobra. My jesteśmy w Przedszkolu nr 42 przy Łazienkach i dzieci naprawdę mają tam domowe jedzenie i nie muszę po powrocie dokarmiać. Czasami nawet to co dostajemy na wynos z podwieczorku sama podjadam smile
      Catering to zazwyczaj odmierzona porcja, która powstała nie wiadomo ile wcześniej. Jak jedno dziecko woli zjeść ciut więcej to nie ma szans. A jak jest kuchnia to panie mają jakiś margines luzu żeby rozdzielić dla głodomorów i niejadków aby każdy był zadowolony.
    • krejzolka Re: Catering w przedszkolu 12.12.22, 16:35
      Ta firma faktycznie ma bardzo dobry catering, wiele szkoł i przedszkoli od nich zamawia z tego co wiem. Wreszcie moja córka bez wybrzydzania zjada obiady w szkole 🙂

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka