petrela 19.05.05, 16:44 Witam wszystkich. Będę wdzięczna za informację który szpital wybrać do porodu. Chciałabym, zeby był czysty, przyjazny i żebym mogła przebywać razem z dzieckiem cały czas. Macie jakieś propozycje? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blablatka Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 19.05.05, 17:14 Jeżeli chodzi o warunki napewno bardzo dobre są na Ujastku - czysto, pokoje 2 - osobowe, dziecko z matką cały czas...rodziłam w lutym i co do warunków nie mam żadnych zastrzeżeń... gg4975740 Odpowiedz Link Zgłoś
piotrobe Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 31.05.05, 12:58 Same pozytywne opinie słyszałam o Żeromskim. Miła opieka, położne pomagają po porodzie zająć się dzieckiem, uczą jak karmić. Nie polecam prywatnych klinik jak na Ujastek czy Królowej Jadwigi, gdyż nie mają zaplecza medycznego wrazie komplikacji porodowych i problemów z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 31.05.05, 21:44 piotrobe napisała: > Same pozytywne opinie słyszałam o Żeromskim. Czyli sama tam nie rodziłaś? > Miła opieka, położne pomagają po > porodzie zająć się dzieckiem, uczą jak karmić. Wiesz to z własnego doświadczenia, czy też tylko słyszałaś? > Nie polecam prywatnych klinik > jak na Ujastek czy Królowej Jadwigi, Prywatna Klinika jest na Królowej Jadwigi. Na Ujastku jest Prywatny Szpital Ginekologiczno - Położniczy. > gdyż nie mają zaplecza medycznego wrazie > komplikacji porodowych i problemów z dzieckiem. Doprawdy Ja miałam ciężki, zakończony cięciem poród, moja córka wymagała po porodzie specjalistycznej i fachowej opieki ... - wszystko to dostała Korzystała i z aparatury medycznej, i z fachowości personelu ... - zgadnij, gdzie? Na UJASTKU !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re:peneliny 31.05.05, 22:44 Jak sie czułaś po cesarce????Ja też będę mieć cc właśnie w Ujastku.Kto Ci robił cięcie???Prosze odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: Jezzmam, 01.06.05, 00:43 Po cesarce czułam się naprawdę dobrze, wstałam niecałe 12 godzin po operacji A cięcie robili mi dr Tamara Wilk i Andrzej Jaworowski (zastępca Ordynatora). Wspaniali Fachowcy i Ludzie - wielkimi literami Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re:peneliny 01.06.05, 12:19 Dzięki.Ja mam cc 10.06.i mimo wszystko boje sie jak jasny gwint!!!Dobrze poczytać pozytywne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re:Jezzmam, 02.06.05, 23:35 Nie bój się Myśl pozytywnie - przecież cięcie to droga na świat Twojego upragnionego Dziecka, które tak bardzo już kochasz Nie myśl o cięciu w żadnych innych kategoriach - tylko tak! Wszystko będzie dobrze, trzymaj się A ja 10 czerwca pomyślę o Tobie ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
ninka-78 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 29.10.05, 19:27 Zdecydowanie polecam Żeromskiego!!!Wszyscy mili,polozne super,dzieciaczek moze byc z mama 24h/dobe.Bezplatne porody rodzinne i znieczulenie,gdyby ktos chcial.Rewelacja.Rodziłam tam ja i wiele moich kolezanek-wszystkie zachwycone!!! Odpowiedz Link Zgłoś
corecki Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 31.05.05, 13:17 Ja rodziłam synka w Żeromskim - polecam. Drugie też tam planuję rodzić ale to dopiero za 8 msc. Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
ivka2 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 31.05.05, 14:46 Z czystym sumieniem moę polecić szpital na Siemiradzkiego.Rodiłam tam,moje znajome rodziły -żednych zastrzerzen.Rewelacyjny Dyrektor A.Marcinek-lekarz z powołania,świetny fachowiec,mile i pomocne położne.ZZO za darmo i nie ma z tym problemów,poród rodzinny również darmowy.Diecko jest cały czas z matką,odwiedziny praktycznie przez cały dzień,dwa razy dziennie obchód,również pediatrów.Kazdy problem jest tam ważny-w tym szpitalu nie ma tendencji do "pozbywania się pacjentek"-wolą raczej przetrzymywać w razie kłopotów.Warunki nie są może rodem z pięciogwiazkowego hotelu,ale opieka nad matką i dzieckiem bardzo dobra i fachowa,co jest chyba ważniejsze od pięknych ścian.W szpitalu jest czysto i przyjemnie,bardzo dobre jedzenie, co dla wszystkich tam rodzących było zaskoczeniem.Ijeszcze jedno-słowa dyr.-"w położnictwie nie ma miejsca na niekompetencję..."a że trzyma personel "żelazna reką" na niefachowośc i niedbalstwo nie ma tam miejsca. --Wpisz sobie w wyszukiwarkę Siemiradzki-trochę o nim jest.Pa Jeśli ktoś idzie prosto przed siebie,nie zajdzie zbyt daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
fifinka2 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 31.05.05, 18:08 Potwierdzam, Siemiradzki moje kolezanki tez tam rodzily -super!Porod rodzinny i ZZo bezplatne,ja tez tam mam zamiar urodzic nasze dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
kokons Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej?- 05.07.05, 12:54 Ja osobiscie nie rodzilam nigdzie (zamierzam na Ujastek) ale na Siemiradzkiego bylam w Maju odwiedzic moja kuzynke i na prawde porazil mnie tem szpital. Okazalo sie ze tego dnia urodzilo sie az (!?) 8 dzieci i nie bylo juz miejsca w normalnej sali i dano moja kuzyke do sali patologi ciazy. Kuzynke wraz z dzieckiem,ktoremu nie starczylo wozeczka!!!! Wiec miala je caly czas przy sobie na wielkiej metalowej pryczy i dopiero jak przyszlam ja odwiedzic i oddala mi dziecko( bala sie je zostawi same na lozu) poszla sie zalatwic i umyc!!!! Skandal, nie bylo zadnej poloznej przez 4 godz,zeby jej w ty pomogla - dobrze, ze mnie intuicja nie zawiodla i pojechalam. Warunki sanitarne mnie zszokowaly - lazienka za celafonowa kotara ( bez drzwi)...to powinno wystrczyc, nie chce zniesmaczac...no i zadnego kosza ani w niej ani w pokoju - wkurzylam sie i pieluche dziecka wywalilam w koszu pod pokojem pielegniarek. Kuzynka jest biedna osoba, rodzila tam juz drugi raz, bo uwaza za nic lepszego nie zasluguje... nie miala jakis negatywnych odczuc co do porodu, a o personelu wypowiadalasie sceptycznie wiec nie chce rozwijac tej kwesti. Niemniej jednak mnie przerazil ten szpital i mam nadzieje, ze nigdy nie bede musiala przestapic jego progu. Pozdrawiam / 11tc Odpowiedz Link Zgłoś
amelia124 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej?- 11.07.05, 15:16 a ja rodzilam na Ujastku i bylo to samo!!! Jak przyjechalam bylam juz 10 rodzaca, nie bylo dla mnie sali, nic. Przez godzine rodzilam w recepcji (do rozwarcia 5 cm), szybko bym sie stamtad wyniosla gdyby nie to ze mialam umowiana polozna, na ktora wlasnie czekalam przez ta godzine. Jak przyjechala to od razu znalazla sie sala i wszytsko.Ogolnie ujsatek warunki super ale razde umowic sobie polozna, ogolnie wiekszosc poloznych byla niezbyt mila, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda75 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej?- 07.11.05, 15:34 A mozesz polecic jakas polozna z Ujastka? Zamierzam tam rodzic, ale niestety nie znam tam nikogo. A ile kosztuje "umowienie" poloznej? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
reality55 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej?- 07.11.05, 23:54 polecam p.LIDKĘ cudowna spokojna wyrozumiała Lubi rodzić do wody,jest ciepła ale stanowcza. poszukaj na forum lub zadzwoń na Ujastek Odpowiedz Link Zgłoś
gocha80 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej?- 01.11.05, 16:30 Moja siostra tez rodzila na siemiradzkiego i bede ten szpital odradzala wszytkim. Byla po porodzie bardzo oslabiona i zadna z poloznych przez cala noc nie przysla jej pomoc. Zemdlala pod prysznicem ale to tez nikogo nie obchodzilo. Potem dopiero dowiedziala sie ze za opieke poloznej trzeba zaplacic, oficjalna informacja i stawka (chyba 700 pln). Dobrze ze jej maz mial wtedy wolne i cale dnie siedzial razem z nia, bo ona nawet nie miala sily zeby podejsc do wozka i przewinac malego. W nocy maly spal razem z nia bo bala sie ze go upusci podczas wyciagania do karmienia. To chyba nie jest fachowa opieka. Do tego pozniej okazalo sie ze podczas porodu zarazili ja gronkowcem i wynikla z tego masa komplikacji. Wnioski kazdy moze sam wyciagnac. Ja napewno bede omijala ten szpital z daleka Odpowiedz Link Zgłoś
nutka28 Siemiradzki 16.09.05, 23:20 Szpital i personel w porzadku, brakuje niestety pomocy w momencie kiedy kobieta przezywa szok poporodowy Odpowiedz Link Zgłoś
petrela Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 31.05.05, 19:18 Dziękuję za odpowiedzi. Bardzo się przydadzą. A czy któraś z Was rodziła na Kopernika i jest równie zadowolona? Pozdrawiam.Petrela Odpowiedz Link Zgłoś
dancia2 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.06.05, 13:01 Pierwsze dziecko rodziłam na Siemieradzkiego, porod skończył sie cesarką.Drugie dziecko urodziłam 6 tygodni temu na Ujastku. Bylo to też cesarskie cięcie.Zdecydowanie polecam Ujastek tam naprawdę nie czuję się jak w szpitali, a na opiekę medyczną nie można narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
corecki Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 02.06.05, 10:45 Cześć. Mam pytanie odnośnie cięcia - czy było wskazanie przy drugiej ciąży na cc? Ja pierwsze dziecko rodziłam normalnie ale niestety finisz yo cc - brak postępów w porodzie ( utknełam na 4 palcach) teraz jestem w ciąży i zastanawiam się jak to będzie. Co Ci powiedzieli po drugiej cesarce - że już dosc i nie wolni więcej? Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
kapoosta Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.06.05, 16:07 Ja rodziłam na Kopernika 8 maja br i jestem zadowolona. Nie dawałam łapówek i byłam dobrze traktowana. Jeśli masz pytania to napisz maila. Postaram się odpowiedzieć. Następne dziecko też tam urodzę. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
petrela Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.06.05, 19:23 Mam kilka pytań. - Czy rodziłaś z mężem czy sama? - Czy miałaś tam swojego lekarza ginekologa? Ja tym razem rodzę sama bez męża ( nie chce iśc drugi raz, twierdzi że to dla niego za duży stres). Wydaje mi się, ze położna bardziej się stara jesli jest obserwowana przez męża rodzącej. Mozliwe że sie mylę. Zawsze raźniej jest z kimś znajomym. Boje sie tego żeby nie zostać sama. choćiaz to mój drugi poród czuję mały niepokój przed tym jak będzie. Zastanawiam się czy warto umawiać się wcześniej z lekarzem lub z położną.... Będę wdzięczna za Twoje sugestie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ggosia1 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 09.06.05, 14:28 pozwoliłam sobie napisac deo Ciebie na priva,pozdr. gosia Odpowiedz Link Zgłoś
andrea_28 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 05.07.05, 15:26 hej Marta pozwoliłam sobie napisac do Ciebie maila-jesli znajdziesz chwilkę,proszę odpisz dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
uffa1 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.06.05, 19:46 Z tego co wiem w Koperniku nie mozna rodzic ze swoim lekarzem, tzn. lekarzowi nie wolno przyjsc na porod swojej pacjentki, chyba ze jest na dyzurze. Ja rodzilam na Ujastku i jestem zadowolona. Przynajmniej bylam traktowana jak czlowiek..., czego nie moge powiedziec o Narutowiczu (ktory z moich doswiadczen byl straszny). Odpowiedz Link Zgłoś
sykoraks Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 06.06.05, 14:23 Kopernika odradzam! Chyba, że się coś przez rok zmieniło. Warunki jak sprzed 30 lat to najmniejszy minus. Personel (z małymi wyjątkami) ma pacjentki gdzieś - umie tylko strofować i się obrażać. Lekarze są interesowni i przekupni (też są wyjatki, ale nieliczne), poród rodzinny kosztuje. Słowem - trzymajcie się stamtąd jak najdalej. Przykro mi, ze to piszę, bo sama nie chciałam wiezryć, że jest tak źle, jak zewsząd słyszałam podobne głosy. uffa1 napisała: > Z tego co wiem w Koperniku nie mozna rodzic ze swoim lekarzem, tzn. lekarzowi > nie wolno przyjsc na porod swojej pacjentki, chyba ze jest na dyzurze. > > Ja rodzilam na Ujastku i jestem zadowolona. Przynajmniej bylam traktowana jak > czlowiek..., czego nie moge powiedziec o Narutowiczu (ktory z moich doswiadczen > > byl straszny). Odpowiedz Link Zgłoś
jezzmam Re: Peneliny 07.06.05, 12:04 Dziękuje za słowa otuchy.Oby do piątku wytrwać i nie zwariować. Odpowiedz Link Zgłoś
sykol Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 07.07.05, 19:32 ile kosztuje ct na Ujazdku? ile trzeba dac za normalny poród? Odpowiedz Link Zgłoś
agxa1 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 20.09.05, 17:41 jak to jest...jade do szpitala....i moze sie zdarzyc ze mnie np. nie przejma z powodu braku miejsc czy cos w tym rodzaju...czy trzeba wczesniej poimformowac szpital ze chce sie tam rodzic ??jesli tak to jak wczesnie...ja jestem zielona w tych sprawach... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda75 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 07.11.05, 15:48 No wlasnie, jak to jest? Trzeba sie wczesniej "zapisac" w szpitalu, w ktorym chcialabys rodzic? Odpowiedz Link Zgłoś
hanulek5 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 02.06.05, 11:40 Ja rowniez polecam szpital na Siemiradzkiego.Rodzilam tam 2 maja. Fantastyczne polozne (zaznaczam ,ze nie mialam wlasnej oplaconej. przyszlam, jak to sie mowi "z ulicy")).Po porodzie mlode pielegniarki przychodzily, pytaly czy wszystko w porzadku.Jak jeszcze bylam "nie w formie", to one zajmowaly sie malym.Fachowa opieka,obchod 2 razy dziennie + pediatra.Rodzilam z mezem, w zzo (wszystko za darmo).wspominam to bardzo milo, czego nie moge powiedziec o szpitalu na Galla (lezalam tam w styczniu na patologii).najbardziej denerwujacy jest ordynator.brrrrr.ten jego dowcip!a te jedzenie...nie wiedzialam ,czy im po drodze cos nie pospadalo z tych talerzy. Odpowiedz Link Zgłoś
3porzeczki Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 02.06.05, 14:36 hanulek5 napisała: > a te jedzenie...nie wiedzialam ,czy im po drodze cos nie pospadalo z tych talerzy. Albo co gorsza nie dosypało się z sufitu Odpowiedz Link Zgłoś
asiun Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 02.06.05, 23:30 TYLKO NIE GALLA , FAKTYCZNIE PORDYNATOR BRR..... A W OGÓLE ZERO OPIEKI MEDYCZNEJ, WSZĘDZIE TYLKO NIE TAM TO PRAWDZIWA RZEŻNIA Odpowiedz Link Zgłoś
petrela Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 03.06.05, 07:45 No właśnie dlatego szukam teraz innego szpitala bo pierwszy raz rodziłam na Galla. A dwa lata potem leżałam tam jak straciłam drugą ciążę. Mam złe wspomnienia zwiazane własnie z Panem Ordynatorem ;o( i z tym szpitalem. Odpowiedz Link Zgłoś
liska77 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 07.06.05, 21:47 Ja polecam szpital na Siemiradzkiego - REWELACJA! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaiw Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 08.06.05, 13:17 polecam Rydygiera - jesli jeszcze nie urodziłaś.. pisze o tym na forum - oddział działa od 2001 i jest naprawde dobry - rodziłam niedawno - i w szpitalu byłam długo bo miałam cesarkę - więc miałam nieco czasu na rozgladania się i zanudzanie położnych.. nie iwem czy wszytskie salki są dwuosobowe z łazizenka - ja w takiej byłam; zawsze możesz się tam wczesniej przejść i oglądanąc - i jeszcze co ważne! - nie ma problemu z odwiedzinami; a maluch jak tylko masz ochotę jest z Toba od chwili narodzin; Odpowiedz Link Zgłoś
moni73 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 09.06.05, 09:07 O tak, Rydygier jest ok. Rodzilam tam drugie dziecko. Tylko ze mnie akurat nieograniczone odwiedziny bardzo przeszkadzaly Wchodzil kto chcial, siedzial ile chcial. czesto sa to mezczyzni- np dziadkowie- wiec dla mnie troche krepujace bylo wstawanie z lozka ( majac pociety tylek ciezko bylo mi to zrobic zwinnie tak by nic nie bylo widac ). Jednak sam porod bardzo dobrze wspominam. Pierwsze rodzilam w siemiradzki i tez bylo ok. Tam na noworodkach byla duzo lepsza opieka niz w Rydygiera Odpowiedz Link Zgłoś
kartoflanka Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 09.06.05, 10:38 czy moglybyscie dodawac informację czy wasz lekarz byl ze szpitala, ktory polecacie czy tez szlyscie tam "z ulicy". Z doswiadczenia wiem, ze to nieco obraz szpitala zmienia. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_sadzik na Królowej Jadwigi 09.06.05, 15:10 nie mialam lekarza z tej kliniki, ale poszłam tam kontrolnie tydzień przed terminem ze wszystkimi badaniami i... okazało się, że to już. Mają 9 miejsc więc kazda jest traktowana indywidualnie, pokoje 2 osobowe, pielęgniarka do maluszków - to istotne jesli chcesz się przespać kilka godzin, pediatra cały czas, przemiłe położne i lekarze.bałam się co się stanie gdy będzie coś nie tak z maluchem, ale okazalo sie, ze mają inkubatory i jak coś jest nie tak to wiozą dzidziusia do prokocimia.tak samo jest w "normalnych" szpitalach np. na galla. Rodziłam w październiku 2004. gg5774580 Odpowiedz Link Zgłoś
liska77 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 10.06.05, 22:04 Ja tez nie miałam lekarza prowadzącego na Siemiradzkiego i ani złotówki nie zostawiłam w tym szpitalu a było rewelacyjnie! Odpowiedz Link Zgłoś
masza69 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 12.06.05, 15:35 A znacie jakies opinie o szpital/ klinice na krolowej jadwigi? chyba to jest SPES - mam tam b. blisko izastanawiam sie nadrodzeniem wlasnie tam? Odpowiedz Link Zgłoś
zumaminka do masza69 17.06.05, 11:49 Ja rodziłam w Spesie w 2002r i było cudownie,wszyscy lekarze byli tzn anestezjolog i pediatra więc nie wiem skad jakieś dziwne opowieści.Jest tam świetnie super personel,mili i fachowi lekarze pyszne jedzonko ładne mAŁE POKOJE..Ja byłam zachwycona teraz znowu jestem w ciąży i chodze tam do gina i rodzić też tam zamierzam. Odpowiedz Link Zgłoś
chochlik4 Zumaminko! 17.06.05, 13:46 Podpisuję się pod Twoją wypowiedzią. Też tam rodziłam, wszycy lekarze na miejscu, sprzęt również- widziałam własnymi oczami, więc wiem na pewno. Totalne bzdury, że nie ma pediatry czy inkubatorów. W trudnych przypadkach dzieci są wożone do Prokocimia z calutkiego Krakowa (i z Ujastek i z Rydygiera i z Siemiradzkiego i innych), więc nie jest to specyfiką SPES-u. W końcu po to jest ten Polsko- Amerykański moloch w Prokocimiu. Ja SPES wspominam świetnie, wszystkim mogę polecić na podstawie MOICH doświadczeń (a nie zasłyszanych czy wyczytanych) i gdyby przyszło mi jeszcze rodzić to na pewno tam! Odpowiedz Link Zgłoś
chochlik4 Re: do masza69 17.06.05, 13:49 I jeszcze jedno: Najlepiej i najbezpieczniej przejść się i zobaczyć i zapytać o wszystko, co nas nurtuje. Nie siedzieć i zastanawiać się czy czytać bzdury w internecie typu "jedna pani drugiej pani opowiedziała co przekazała jej trzecia usłyszawszy od czwartej" i niepotrzebnie się stresować. Własny rozum jest najlepszym doradcą. Odpowiedz Link Zgłoś
liska77 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 16.06.05, 20:57 O SPES-ie nie chce sie wypowiadać bo tam nie rodziłam, ale słyszałam wiele negatywnych opinii na ten temat - ale tak jak pisałam, to tylko zasłyszane historie Odpowiedz Link Zgłoś
margotoja Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 16.06.05, 22:17 Ja miałam cesarkę na Ujastku w maju, operowała Pani Dr Pyra i Dr Jaworowski. Wszystko super, opieka, warunki (2 osobowe, własna łazienka jak w domu). Szpital z innej bajki. A SPeS - nie mają na stałe pediatry, tylko pod telefonem, jak wszystko idzie dobrze to można rodzić nawet w lesie, ale gdyby coś sie zdarzyło nagle to rączki do Bozi. Ja polecam Ujastek, trudno być niezadowolonym. A wyposażenie mają dobre, sama widzialam na wizycie. A najważniejsze jest zdrowe dziecko oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
ivka2 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 17.06.05, 13:54 Moja dobra znajoma lekarka zajmuje się sprawami skarg pacjentów przy Izbie Lekarskiej. Kiedy byłam w ciązy i zapytałam jej ,który szpital może mi polecić (z racji małej ilości tychże skarg) powiedziała-wszystkie, tylko nie Ujastek i nie Spes.Ja myślałam o Ujastku ale ona wręcz "zabroniła" mi tam rodzić.Powody sa oczywiste-temat niejednokrotnie wałkowany na tym forum. Jeśli komuś bardziej zależy na luksusach a nie na zdrowiu a nawet życiu dziecka to wybierze klinikę. Oczywiście nie chcę generalizować -są kobiety ktore tam rodziły i było ok. Ale żadna nie ma gwarancji ,ze jej poród odbędzie sie bez komplikacji a wtedy może być za pózno więc chyba logicznym rozwiązaniem jest szpital z prawdziwego zdarzenia, typowo ginekologiczny a nie klinika, zeby potem móc się pochwalic przy znajomych w jakich luksusach sie rodziło.Ja rodziłam na Siemiradzkiego,byłam zadowolona i jeśli kiedyś będe znowu w ciąży ,też tam urodzę.Z opowieści koleżanek wiem ,że Rydygier też jest wart polecenia.Dodam, ze na Siemiradzkiego nie robią problemu, jeśli chodzi o zzo - jest ono wykonywane wręcz rutynowo.Wiem bo długo leżałam tam na patologii i co druga kobieta brała zzo.Pozdrawiam i życzę mądrych wyborów. Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 17.06.05, 16:42 > Ja myślałam o Ujastku ale ona wręcz "zabroniła" mi tam rodzić.Powody > sa oczywiste-temat niejednokrotnie wałkowany na tym forum. Jeśli komuś > bardziej > zależy na luksusach a nie na zdrowiu a nawet życiu dziecka to wybierze > klinikę. Ujastek to Prywatny Szpital Ginekologiczno-Położniczy, a nie Klinika Położnicza. Z mojego doświadczenia jeszcze powiem, że mnie właśnie zależało na moim i dziecka zdrowiu i życiu, i dlatego właśnie uciekłam (tak!) ze szpitala MSWiA na Galla - na Ujastek właśnie! > Ale > żadna nie ma gwarancji ,ze jej poród odbędzie sie bez komplikacji a wtedy > może > być za pózno No, proszę - mój poród był ciężki, skomplikowany, niebezpiczeny. I tylko dzięki fachowości i profesjonalizmowi lekarzy z Ujastka - wszystko dobrze się skończyło. Poza tym, co już było pisane nie raz na tym forum - jaką wagę ma komentarz osoby, która o danym szpitalu tylko słyszała? Odpowiedz Link Zgłoś
ivka2 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 17.06.05, 20:03 Tak, ale słyszałam z ust wiarygodnej osoby a nie od koleżanek.Jeśli uważasz, ze mój komentarz nie jest niczego wart, to Twoja sprawa.Nadal będę obstawać przy swoim zdaniu. Pisząc "klinika" miałam na myśli wymowę potoczną, żeby odróżnić je od "zwykłych" szpitali. Rownie dobrze mogłabym powiedzieć, ze Twoja opinia jest nic nie warta bo skąd mogę wiedzieć czy tam rodziłaś? Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie a ostateczny wybór należy do osoby zainteresowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
yasmeen Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 14.09.05, 11:39 ivka2 napisała: > Pisząc "klinika" miałam na myśli wymowę potoczną, żeby odróżnić > je od "zwykłych" szpitali. ??? Az sprawdzilam, bo dla mnie Klinikami byly zawsze szpitale uniwersyteckie (np. Kopernika). Zgodnie ze slownikiem jezyka polskiego: klinika klinika ż III, CMs. ~ice; lm D. ~ik «oddział szpitalny lub szpital, w którym oprócz leczenia chorych prowadzi się szkolenie podyplomowe lekarzy, szkolenie studentów medycyny oraz prace naukowo- badawcze» Tak wiec wcale nie ma znaczenia pejoratywnego, jekie mu chcialas koniecznie nadac. Klinika nawet potocznie to nie "gorszy szpital" A zeby bylo OT, ja wybralam juz Ujastek. Po serii zoltaczek w Klinice na Kopernika, nie mam ochoty tam nawet zagladac yas Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda75 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 07.11.05, 15:55 I jak bylo na Ujastku? Mialas swojego lekarza lub polozna? Wybieram sie tam - dopiero w kwietniu 2006, wiec kupa czasu - ale nie znam tam zadnego lekarza (moj pracuje na Kopernika). Odpowiedz Link Zgłoś
ivka2 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 17.06.05, 14:02 I jeszcze jedno-nikogo nie opłacałam, nikt nawet nie sugerował,że powinnam dać w "łapę". Odpowiedz Link Zgłoś
zumaminka do ivki 17.06.05, 15:24 Nie wybierałam szpita po to zeby chwalić się luksusami co za kretyński pomysł!!!!! Wybrałam go bo u mnie w szpitalu czyli w Wadowicach jest istny koszmar kiedy byłam na rozmowie i pytałam o znieczulenie to kazano mi iść do psychologa bo coś ze mną nie tak.Na co dzień słyszy sie tam komentarze typu:a ty tu czego,Nie drzy się,jak będziesz się tak ruszać to będę cię szyła dłuzej a kawa mi stygnie i wcale mnie to nie cieszy,No i czego tak dyszy? zachciało się dziecko to teraz cierpieć trzeba. I to nie są jakieś tam opowieści dziwnej treści,tylko niektóre z nich słyszałam sama niesety albo na szczęście.Łóżka w tym szpitalu są tak wysokie,ze wejści i zejście z niego dla kobiety po porodzie graniczy z cudem nie wspominając o bólu.W toalecie ni ema kurków do odkręcenia wody a przeciąg jest taki że drzwiami,które się nie domykają można zęby wybić. Lekarze koszmar!!! kiedy miałam to nieszczęście tam leżeć słyszłam od lekarza który dzwonił w mojej sprawie do drugiego;No nie wiem co jej jest ale kroimy chyba wyrostek.Na szczęście nie doszło do krojenia(tam krojenie to standard)musiałm leżeć tydziń a przy wypisie powiedziano mi że nie wiadomo co mi bylo))))))))))))) Istny raj moja koleżanki tam rodziły i powiedziały nigdy więcej!!!! Dlatego kiedy dowiedziałm się o spesie a do tego poszłam tam patrzyłam na wszystko i uwież mi że kolory ścian i inne luksusy mi zwisały.chciałam być potraktowana jak człowiek a nie kupa gnoju.A wypadki zdażają sie wszędzie i nie sądzę żeby lekarze nie starali się ratować każdego dziecka.I nie podnosili standardów wyposażenia po to żeby mieć jeszcze lepszą opiekę tym bardziej że ich na to stać.Ja mam koszmarne wspomnienia ze szpitali pańswtowych i nie zamierzam tam sie pojawić nigdy!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ivka2 Re.Do zuzaminki 17.06.05, 18:40 Nie odbieraj tego tak osobiście, ten post nie był skierowany bezpośrednio do Ciebie. Wyraziłam po prostu swoją opinię bo o ile się nie mylę chyba to jest zamierzeniem tego forum .Pisałam ogólnikowo- niestety inaczej się nie da bez bezpośredniego kontaktu.Ja spotkałam sie z takimi przechwałkami typu "rodziłam na Ujastku, no wiesz to ta klinika" ale potem okazywało sie ,ze nie było tak kolorowo.Przykro mi ,że miałas wątpliwą przyjemność leżenia w takim szpitalu- Boże myslałam ,ze takie rzeżnie były 15 lat temu - ale to nie znaczy, ze wszystkie państwowe szpitale takie są.Notabene , Siemiradzkiego to szp. niepubliczny.Moje uprzedzenie do klinik wynika z tego, że dobrze znana mi osoba- owa lekarka odradzała mi je,a wie co mówi bo zajmuje się skargami pacjentów na co dzień,(ona je potem ,jeśli jest taka konieczność kieruje prokuratury)i chociaż nie chciała mi zdradzać szczegółów to powiedziała, ze takich skarg jest wiele.Znając takie fakty mam chyba prawo a moze i obowiązek podzielic sie z innym kobietami,które jeszcze nie wybrały a chcą wybrać dobrze dla dziecka i siebie.Dobrze, ze Ty i inne dziewczyny,które sie tutaj wypowiadaja byly zadowolone ale nie zawsze tak jest i oby jak najrzadziej.To tyle ode mnie. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
3porzeczki Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 17.06.05, 18:05 Jak przebiegnie poród z komplikacjami zależy przede wszystkim od fachowości lekarza, a nie od sprzętu. Podstawowy sprzęt do ratowania życia noworodka na Ujstaku jest, jak są poważne komplikacje to wiozą na Kopernika (ale z innych szpitali też), nic dziwnego, tam jest najlepsza neonatologia w Kraku. Ja ponad luksusy stawiam na fachowość i otwarty umysł. Z tego co słyszałam lekarze na Ujastku są nowocześni. Nie chciałabym na przykład usłyszeć od położnej, że nie odbiera porodu w pozycji kucznej, bo nie umie....od lat odbiera na leżaka i tylko to mieści się w jej umiejętnościach. Niestety takie postawy są skorelowane ze szpitalami- molochami, gdzie pacjentów jest wielu i każdy prawie przedmiotowy. Nie jest to reguła, dobrzy fachowcy (położne, lekarze) są róznież w dużych szpitalach, ale pewna atmosfera się udziela. Sama jestem rozdarta, ale spróbuję na Ujstku Odpowiedz Link Zgłoś
margotoja Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 17.06.05, 18:51 Sama widziałam na Ujastku respirator do oddychania dla noworodków, gdyby się coś działo. Zresztą pytałam wcześniej oddziałową i powiedziała, że oczywiście mają, gdyby był potrzebny. A koleżanka mówiła, że teraz znieczulenie jest tam gratis. Trzeba by tam zadzwonić i to sprawdzić albo w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 17.06.05, 22:33 Jednak chyba z tą fachowością lekarzy nie jest tak do końca dobrze na ujastku, skoro najwięcej noworodków na neonatologię na Kopernika przywożą własnie z ujastka- moja bliska koleżanka pracuje na tym oddziale. A co do sprzętu nawet jeśli mają wysokiej klasy sprzęt - to pojedyncze sztuki a jaka jest gwarancja że jednoczesnie nie będzie potrzebny do dwójki dzieci. Zaznaczam że to nie jest atak na osoby chwalące sobie tego typu szpitale (sama też kiedyś myslałam, że będę w takim rodzić- ale odkąd moja kuzynka poród w Spesie niemal przypłaciła swoim życiem- zdecydowałam sie na zwykły szpital), jednak fakty dotyczące tych szpitali nie zawsze są pozytywne, ale wiadomo w życiu trzeba dokonywaĆ wyborów. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
margotoja Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 19.06.05, 08:49 Bo Spes np. przesyła maluchy do prokocimia podobnie jak inne szpitale, bo na Kopernika mają swoje własne dzieci urodzone w tym szpitalu i nie potrzebują pacjentów z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 19.06.05, 11:28 To prawda z Spesu przewoża noworodki do prokocimia, ale z ujaskta do Kopernika. A to że na kopernika jest dużo maluchów na neonatologii, to dla tego że tam sie rodzi wiekszość dzieci z poważnymi wadami rozwojowymi i przewidywanymi komplikacjami okołoporodowymi- dlatego ze ich matki nie chcą ryzykować ich zdrowia i życia, rodząc w nie odpowiednio przygotowanych szpitalach, z których w razie komplikacji muszą przewozić do szpitali w których będą wstanie udzielić im odpowiedniej pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś
chochlik4 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 19.06.05, 16:02 anulla1 napisała: > To prawda z Spesu przewoża noworodki do prokocimia, ale z ujaskta do Kopernika. > > A to że na kopernika jest dużo maluchów na neonatologii, to dla tego że tam sie > > rodzi wiekszość dzieci z poważnymi wadami rozwojowymi i przewidywanymi > komplikacjami okołoporodowymi- dlatego ze ich matki nie chcą ryzykować ich > zdrowia i życia, rodząc w nie odpowiednio przygotowanych szpitalach, z których > w razie komplikacji muszą przewozić do szpitali w których będą wstanie udzielić > > im odpowiedniej pomocy. Toteż jak ja rodziłam w Spesie w 2002 roku to warunkiem była ciąża prawidłowa i bez komplikacji. W trudnych przypadkach albo podejrzeniach komplikacji odsyłali do Kopernika. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
petrela Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 20.06.05, 20:51 Dzisiaj mój ginekolog na moje stwierdzenie, że nie wiem gdzie chcę rodzić zaproponował Ujastek albo Spes. Do tej pory jestem w szoku. Wiem, że On pracuje w Kopernika i sądziłam, że właśnie ten szpital mi poleci. Nie wiem co mam o tym mysleć....Przekonywał mnie, że to wcale nie są tak do końca prywatne kliniki i że jest tam jak najbardziej bezpiecznie. Jestem skołowana. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
chochlik4 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 21.06.05, 08:31 Wydaje mi się, że może chodziło mu o to, że Ujastek i SPES mają podpisaną umowę z NFZ i dlatego nie jest to tak całkiem prywatnie. Mając kontrakt muszą się wywiązywać z norm, zasad i ustaleń, muszą przestrzegać prawa, muszą mieć odpowiednie wyposażenie sprzętowe i ekipę medyczną zapewniającą bezpieczeństwo. Inaczej NFZ nie podpisałby kontraktu z niewiarygodnym czy "niebezpiecznym" kontrahentem. Muszą też liczyć się z kontrolami i tym, że w wypadku dużej ilości skarg NFZ rozwiąże kontrakt i.... będą "ugotowani". Tak mi sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
dormik_30 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 06.07.05, 22:40 Wiem już dlaczego lekarz nie polecił mi Kopernika - dlatego, że jest tam remont i naprawdę pobyt tam nie nalezy do przyjemności. Nie wiadomo co będzie za miesiąc, dwa, na jakim etapie będzie on prowadzony. Jak na razie to ciąglę coś wiercą. Więc chyba pobyt tam, jesli nie jest konieczny, nie należy do przyjemnych. Petrela Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda75 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 07.11.05, 16:03 Ciekawa jestem gdzie zdecydowalas sie rodzic - jestem w podobnej sytuacji, tzn. moj lekarz pracuje na Kopernika, ale jakos mnie tam nie ciagnie. Zastanawiam sie nad Ujastkiem - mam jeszcze troche czasu, bo termin dopiero na kwiecien 2006. Tyle ze na Ujastku nikogo nie znam. Ale na Kopernika nie bede miala gwarancji, ze moj lekarz akurat bedzie mial dyzur akurat jak ja bede rodzic, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
ivka2 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 20.06.05, 21:07 No to się ucieszą zwolenniczki Spesu i Ujastka..Moja ginka tez polecała mi Ujastek i była bardzo zaskoczona, ze nie zdecydowałam sie tam rodzić. Może dlatego, ze to była przychodnia Gemelli a oni mają jakąś umowę w kwestii zzo.Wybór należy do Ciebie droga petrelo.Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
andrea_28 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 05.07.05, 15:48 ivka2 napisała: > No to się ucieszą zwolenniczki Spesu i Ujastka..Moja ginka tez polecała mi > Ujastek i była bardzo zaskoczona, ze nie zdecydowałam sie tam rodzić. Może > dlatego, ze to była przychodnia Gemelli a oni mają jakąś umowę w kwestii > zzo-PRZPERASZAM,ŻE GŁUPIO ZAPYTAM,ALE CO TO JEST ZZO?.Wybór należy do Ciebie droga petrelo.Pozdr > Odpowiedz Link Zgłoś
petrela Wygląda na to że zdecydowałam! 30.06.05, 14:06 Będzie to prawdopodobnie na Ujastku. Byłam tam i bardzo mi sie spodobało. Umówiłam się z położną. Jest super! Napiszę o wrażeniach z pobytu jak urodzę we Wrzesniu. Pozdrawiam Was Wszystkie serdecznie. Petrela Odpowiedz Link Zgłoś
e.kadziela Re: Wygląda na to że zdecydowałam! 30.06.05, 17:20 Cześć, ja też jestem zdecydowana na Ujastek i też rodzę we wrześniu! Na kiedy masz termin, bo ja na 03.09.? Z którą położną się umówiłaś i ile Cię to kosztuje? Ja na razie nie myślałam o płaceniu położnej, bo słyszałam że wszystkie są OK. Ja nastawiam się na poród w wodzie - oczywiście jeśli lekarze pozwolą - na razie ciąża przebiega bez żadnych komplikacji i właśnie dzisiaj zaczęłyśmy 32 tc. pozdrawiam Ewa z Mają w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
petrela Re: Wygląda na to że zdecydowałam! 30.06.05, 18:02 Termin mam na 18.09. Ja zaczęłam wczoraj 30 tydz. Rzeczywiście też słyszałam, ze wszsytkie położne są super. Poprzednio rodziłam z męzem ale On ma już dość - raz Mu wystarczy. Nie chcę być sama, nastawiłam się na obecność położnej i jest mi z tym raźniej :o))) Resztę informacji napisałam na priva - wolę nie podawać nazwisk na forum. Pozdrawiam. PS. Kto wie może zbierze mnie 2 tyg wcześniej to się spotkamy jesli Ty dotrwasz. Odpowiedz Link Zgłoś
fifinka2 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 30.06.05, 21:03 miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,2794501.html Odpowiedz Link Zgłoś
uffa1 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 30.06.05, 21:40 Wiesz, a czemu nie napiszesz o tysiacach dzieci, ktore zdrowo narodzily sie w tym czasie, na Ujastku czy w innych szpitalach?? Byloby takich przypadkow tysiac razy wiecej... Moim zdaniem bzdura i nieodpowiedzialnosc wstawianie takich linkow! Bo takie przypadki trafiaja sie wszedzie i czasem od lekarza nic nie zalezy. Ja pierwsza corke rodzilam w Szwajcarii, gdy ja rodzilam rodzila tez inna kobieta, dziecko w czasie porodu zmarlo. Tragedia! Ale co, znaczy ze wszystkie dzieci tam umra?? Nie byla to wina zadnego lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
fifinka2 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 30.06.05, 21:59 Cos ty taka nerwowa???Wstawiam linka o KRAKOWSKICH szpitalach i PORODACH i jest to na temat,wiec wyluzuj dziwczyno Odpowiedz Link Zgłoś
uffa1 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 30.06.05, 22:09 Jak kobietom, ktore szukaja szpitala wlasnie do porodu serwujesz 'Zmarly w Malopolsce', bo taki jest tytul artykulu linku jaki podajesz, to wrecz zakrawa mi to na sensacje niz na pomoc. Na pewno gdybym to ja byla w ciazy, jakos taka informacja nie duzo by mi pomogla... Odpowiedz Link Zgłoś
fifinka2 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 30.06.05, 22:18 a mnie utwierdza w jednym ze zadna niby"prywatna klinika" nie zastapi szpitala z dobrym sprzetem dla dzieciaczkow i fachowa opieka dla ich mam Odpowiedz Link Zgłoś
uffa1 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 30.06.05, 22:27 Kazdy ma prawo wybrac taki szpital na jaki ma ochote! Rodzilas na Ujastku (bo chyba o ten Ci chodzi)? Ja rodzial w pazdzierniku i jestem w 100% zadowolona, natomiast lezalam 2 dni na patologii ciazy na Kopernika i mam porownanie... Za zadne skarby swiata tam nie wroce. A w tym artykule o ktorym piszesz, min. innymi pisza o Narutowiczu, szpitalu w Myslenicach i w Tarnowie, przeciez to nie sa szpitale prywatne a takie rzeczy sie zdarzaja... Odpowiedz Link Zgłoś
bgoralska Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 30.06.05, 22:52 Fifinko popieram w całej okazałości. Ja będę rodziła na Kopernika już na dniach, mam nadzieję. Jest jeszcze jedna kwestia. Ile rodzi się dzieci z niedotlenieniem czy oznaką martwicy i dostaje 10 pkt w skali abgara. Lekarz ma czyste sumienie, przecież na papierze wszystko jest ok i do niczego nie można się przyczepić. Szpital ma świetne statystyki. I tylko matki biegają po neurologach, którzy mówią wprost to są błedy przy porodach. Odpowiedz Link Zgłoś
3porzeczki Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 08:36 A ja wybrałam Ujastek. Błędy i wypadki zdarzają się wszędzie, nie ma co robić nagonki na jeden szpital. Fifinka wybrała Siemieradzkiego, a moja kumpela zaliczyła tam pęknięcie 3 stopnia, bo lekarz nacisnął jej brzuch pomiędzy skurczami....Dziewczyna lubiąca dzieci, nie chce nawet słyszeć o drugiej ciąży, przeżyła koszmar. Będę rodzić na początku sierpnia, więc zdam dokładną relację, bądźmy dobrej myśli, każdemu szpitalowi można przypiąć łatkę, ale po co się nawzajem straszyć? Odpowiedz Link Zgłoś
petrela Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 08:44 Jakoś mnie to już nie zraża. Wybór szpitala zajął mi bardzo dużo czasu. Naczytałam się wiele postów od kobiet które rodziły w różnych szpitalach. W każdym coś się dzieje. Nietety. Nie będe sie martwić na zapas czy przypadkiem ja nie będe miała komplikacji przy porodzie. Nastawiam się pozytywnie. Jestem ostrożna ale nie jestem pesymisyką. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
estera.rs Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 15:53 Czytam ta dyskusje i mnie to dziwi. Po co sie nawzajem przekonywac?? Ja tam rodzilam na Ujastku i jestem super zadowolona i wiem ze wybralam super szpital. A co do lekarzy z Kopernika... Obok mnie mieszka wlasnie lekarz z Kopernika i jego zona 2 miesiace temu miala CC, a wiecie gdzie??... na Ujastku! Czyli nie wiem jak jest do konca z tym szpitalem na Kopernika. Odpowiedz Link Zgłoś
petrela Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 17:01 A żona mojego ginekologa rodziła 2 razy w Spesie. Odpowiedz Link Zgłoś
fifinka2 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 10:51 Dziewczyny z innego forum uswiadomily mnie o jeszcze jednym przypadku na ujastku ale to juz jest szczyt! Zeby umrzec po zabiegu in vitro!!! miasta.gazeta.pl/krakow/1,44425,2791855.html Odpowiedz Link Zgłoś
e.kadziela Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 11:19 Jeżeli już wrzucasz jakiś link, to najpierw sama przeczytaj go uważnie. Ten ostatni nie dotyczy szpitala na Ujastku, a Centrum Leczenia Bezpłodności "Macierzyństwo", które znajduje się na Białoprądnickiej, a część szpitalną ma na Ujstek 3. pozdrawiam kolejna zdecydowana na Ujastek Ewa z Mają Odpowiedz Link Zgłoś
penelina Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 11:24 Po pierwsze - podpisuję się pod tym, co napisała e.kadziela. Najpierw przeczytaj info, a potem ewentualnie wrzucaj je, jako sensacyjkę. A po drugie - nie wiem, czy wiesz - ale zdarza się, że ludzie umierają u dentysty. Więc może bez przesady, co jest szczytem. Odpowiedz Link Zgłoś
beti1970 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 12:09 ja też czytałam mnóstwo rzeczy na tym forum i innych (google, nasz bocian itp.) na temat szpitali w Krakowie i rozmawiałam z moim lekarzem z Krakowa (pracuje w szpitalu na Kopernika) i wyciągłam wnioski (tylko na podstawie rozmów i forum, bo osobiście na Ujastku nie byłam - obiektywnie rzecz biorąc) że na Ujastku jest ładnie i miło, a na Kopernika jest niemiło i brzydko. ale to tylko jedna strona medalu, niestety druga strona to takie fakty że jak coś złego się dzieje z mamą albo dzieckiem to z Ujastka zwożą ich do Kopernika a odwrotnie to nigdy, ponieważ na Kopernika mają dobry sprzęt. sama rodziłam już 2 dzieci (w B-B.) i gdyby nie fachowcy i dobry sprzęt w szpitalu to mój 1 syn z zamartwicą i 2 pkt.apgar na pewno by nie żył - a tak żyje ma 15 lat i jest zdrowy. myślę że na pewno miła obsługa i ładne wnętrza działają na rodzącą kobietę kojąco - ale po 2 porodach wiem że tak czy owak do przyjemności to nie należy a ja osobiście czuję się ukojona jeśli wiem że za ścianą jest dobry sprzęt i w razie kłopotów nie będą mnie wlec karetką na kopernika. (sama jestem w końcówce ciąży i rodzę w lipcu na Kopernika). i jeszcze jedna konkluzja - zaobserwowałam że w razie jakiś nieprzychylnych opinii na temat Ujastka - strasznie ostro reagują jego obrończynie a w przypadku innych szpitali tak nie jest i zastanawiam się czasami czy może te wszystkie posty obronne o Ujastku nie są pisane przez ich pacjentki? mam nadzieję że nikogo nie uraziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
fifinka2 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 12:19 Tak popieram w 100 % a jezeli chodzi o lekarzy wymienionych w artykule to sa to lekarze wlasnie z Ujastka ,i wszystkie zainteresowane dziewczyny powinny wiedziec o takich przypadkach,wiec bardzo prosze o nie podnoszenie larum ze wklejam linki na temat postu.Bo tez mam przypuszczenia czy na pewno jestescie pacjentkami Ujastka a nie kims innym Odpowiedz Link Zgłoś
3porzeczki Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 15:03 Identycznie zależy mi na dobrej opinni szpitala na Ujastku jak na Kopernika i innych w Krakowie - mam do tego wszystkiego obojętny stosunek, nikoga nie znam w tych szpitalach i po porodzie zamierzam zapomnieć o temacie. Wkurza mnie jednak przekazywanie tekstów zasłyszanych i powielanie pogłosek. beti1970 napisała: >rozmawiałam z moim lekarzem z Krakowa (pracuje w szpitalu na Kopernika) i wyciągłam wnioski przyznasz, że jeżeli pracuje na Kopernika to już nie jest obiektywny? > jak coś złego się dzieje z mamą albo dzieckiem to z Ujastka zwożą ich do Kopernika a odwrotnie to nigdy, ponieważ na Kopernika mają dobry sprzęt. Na Kopernika jest najlepsza neonatologia w Kraku, gdybym miała rodzić wcześniaka lub dziecko z podejrzeniami o jakąś wadę na pewno rodziłabym na Kopernika. Jest więc zrozumiałe, że dzieci z poważnymi komplikacjami przewożone są z Ujastka tyle że do PROKOCIMIA a nie na Kopernika, bo z Prokocimiem Ujastek ma podpisaną umowę (tu kolejna nieścisłość w Twojej wypowiedzi) Sprzęt na Ujastku i na ginekologiczno-położniczym na Kopernika jest porównywalny, tyle, że na Kopernika jest neonatologia "za ścianą" więc, nikogo sie nie przewozi, może windą, O przewożeniu kobiet nic mi nie wiadomo, > sama rodziłam już 2 dzieci (w B-B.) i gdyby nie fachowcy i dobry sprzęt w szpitalu to mój 1 syn z zamartwicą i 2 pkt.apgar na pewno by nie żył - a tak żyje ma 15 lat i jest zdrowy. Gratuluję, że syn zdrowy, to najważniejsze. Zamartwica powstaje na skutek niedotlenienia, albo zbyt długo zwlekali z porodem, albo poród prowadzony był nieprawidłowo. To nie jest "wada" dziecka. Podejrzewam, że Ci "fachowcy" ratując Twoje dziecko, ratowali też swoje tyłki. Niestety zamartwica zdarza się wszędzie, na Ujastku też, wszędzie gdzie lekarze niewłaściwie oceniają sytuację. Co do "Macierzństwa" i śmierci kobiety przy in vitro - w "Macierzyństwie" pracują lekarze, pracujący również w różnych innych miejscach, są z Ujastka, ale są też z innych miejsc. Normalne, każdy szuka kasy, popytajcie swoich lekarzy, czy tylko w jednym miejscu pracują. W artykule nie ma nazwisk, więc nie rozumiem skąd pewność, że wszyscy lekarze biorący udział w tym wypadku pracowali również na Ujastku? To jest nadinterpretacja. Ja będę rodzić drugie dziecko, pierwszy poród był szybki, dziecko zdrowe, mam nadzieję, że teraz też tak będzie, dlatego zależy mi również na warunkach przy porodzie. Wybrałam Ujastek, zobaczymy. Proszę Was, trzymajcie kciuki aby wszystko było dobrze, po porodzie napiszę uczciwą opinię jak było Odpowiedz Link Zgłoś
e.kadziela Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 16:13 Zapewniam, że nie mam ze szpitalem na Ujastku nic wspólnego ponad to, że postanowiłam tam urodzić mojego maluszka ) A to, że włączam się do dyskusji w temacie interesującego mnie szpitala, to chyba oczywiste. Domyślam się, że inne dziewczyny wiedzą więcej ode mnie na temat Kopernika czy innych szpitali, bo są zdecydowane tam rodzić, a ja bardziej interesuję się Ujastkiem. Prawda jest taka, że nieszczęśliwe wypadki zdarzają się wszędzie, nawet - jak to już wyżej napisano - u dentysty i nie chodzi o to żeby się wzajemnie straszyć. Dla mnie osobiście najbardziej miarodajnymi opiniami są opnie Mam, które już rodziły w wybranym przeze mnie szpitalu i uważam, że one mają największe prawo do wydawania dobrych lub złych opinii o nim. A tymczasem życzę wszystkim Mamom szczęśliwych rozwiązań - niezależnie od wyboru szpitala (bo o to przecież chodzi, prawda ? Pozdrawiam Ewa z Mają w brzuszku Odpowiedz Link Zgłoś
beti1970 skąd ta wiedza 01.07.05, 17:42 i skąd wiesz z którym szpitalem ma podpisaną umowę Ujastek, bo ja tego nie wiem i przypuszczam że większość dziewczyn również. Odpowiedz Link Zgłoś
uffa1 Re: skąd ta wiedza 01.07.05, 19:12 Ja tez wiem ze Ujastek ma podpisana umowe z Prokocimem, bo zostalam o tym poinformowana przez lekarza gdy poszlam rodzic, zreszta rozmawialam kiedys z lekarzem z Kopernika (lekarz prowadzacy ciaze moja) i on twierdzi ze dzieci z Ujastka wcale nie sa przywozone na Kopernika, tylko jak juz sie cos dzieje to na Prokocim, a faktycznie sporadycznie zdarzylo sie ze przywiezli kobiete na Kopernika po porodzie z Ujastka, ale podkreslam SPORADYCZNIE! Odpowiedz Link Zgłoś
beti1970 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 17:39 jeżeli chodzi o obiektywizm, to ja pod wpływem przeczytanych postów spytałam mojego lekarza czy faktycznie przewożą dzieci i mamy z komplikacjami na Kopernika - a on to potwierdził, co do komplikacji po porodzie, nigdy do końca nie wiadomo w jakim stanie jest dziecko i czasem coś może pójść nie tak mimo iż pozornie wydaje się że dziecko jest ok, odział noworodkowy jest naprawdę najlepszy na Kopernika, a dodam na końcu - że moje podejrzenia że obronne posty na rzecz Ujastka nie piszą jego pacjentki jest chyba naprawdę mocno uzadasdnione - bo twoja opinia i wiedza na temat dzieci w zamartwicy tchnie ogromną fachowością i znawstwem tematu. więc może po prostu tam pracujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
3porzeczki Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 18:26 ups, pomieszałam z tym Prokocimiem. Przeczytałam o tym w tym wątku kilkanaście postów powyżej<a href="forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=588&w=24134784&a=25397085"/a> ale tam jest napisane, że na Kopernika przewożą dzieci z Ujastka....sorki, przestawiło mi się ze Spesem. Jestem biologiem, a pracuję na UJ nie na Ujastku . Może z racji wykształcenia łatwiej jest mi zrozumieć medyczne kwestie. Wszystkie zdajemy sobie sprawę, że nie ma super idealnego szpitala, nie tylko w Krakowie. Ja tym razem zdecydowałam się na Ujastek, pierwsze dziecko rodziłam w Narutowiczu i 2 godziny po porodzie miałam krwotok, który nie powinien był się zdarzyć, miałam opłaconą położną i wszystko miało być OK. Teraz chcę spróbować gdzie indziej. Na Klinikę się nie wybieram, leżałam tam po poronieniu. Było fachowo, ale mam uraz psychiczny. Na Siemieradzkiego, jak pisałam, moja kupela zaliczyła pęknięcie 3 stopnia, też mam uraz. Jest jeszcze Żeromski...Spes, ale jest malutki, mniejszy od Ujastka i boję się ewentualnie przepełnienia i porodu na korytarzu. W Rydygierze i MSWiA nikt nie chce rodzić....i dlatego padło na Ujastek, chociaż słyszałam też niepochlebne opinie. Sama mam obawy, dlatego podejrzenie, że pracuję na Ujastku jest zupełnie niedorzeczne, nawet jeszcze tam nie byłam, wybieram się na otwartą środę w lipcu (nomen omen 13-go - druga środa miesiąca są dni otwarte, przeczytałam na www Ujastka, żeby nie było, że znowu wiem coś więcej )W ogóle nie zauważyłam, żeby króryś post pozytywny na temat Ujastka, był jakiś szczególnie zaangażowany...ale może ślepa jestem. Nie kłućmy się tutaj, a wymieniajmy opinie, najcenniejsze tych, które bezpośrednio coś w konkretnych szpitalach przeżyły. Jedziemy na tym samym wózku, niedługo poród, a wtedy człowiek jest zupełnie bezbronny, przynajmniej ja tak się czuję...dlatego wspierajmy się i trzymajmy za sioebie kciuki aby wszystko było OK, gdziekolwiek to będzie Nie kłućmy się t Odpowiedz Link Zgłoś
petrela Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 18:50 Popieram. Koniec kłóćmy się a wymieniajmy doświadczeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
petrela Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 18:53 O rany! Chyba jestm już zmęczona tym szperaniem po forum. Zaczynam pisać zdanie poprawnie a kończę je źle. Ale Wiecie o co mi chodziło. Koniec z kłótniami. Odpowiedz Link Zgłoś
anulla1 Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 18:18 Może ujastak umowę ma podpisaną z prokocimiem, ale noworodki przywożą na Kopernika i to bardzo często. Odpowiedz Link Zgłoś
3porzeczki Re: KRAKÓW - W którym szpitalu rodzić najlepiej? 01.07.05, 18:56 No ja właśnie Twojego posta przekręciłam, sorki, pisałaś, że ze Spesu na Prokocim.....mea culpa Odpowiedz Link Zgłoś