Dodaj do ulubionych

Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 20:59
Święte słowa. Nawet jeśli minister nie maczał w tym palców to niesmak i znajomość zachowań naszych polityków budzi zastanowienie. Smutek pozostał, ale może Katowice nadal będą się tak zmieniać jak ostatnio. I tego im życzę.
Obserwuj wątek
    • Gość: oszuk Dzięki Bogdan! Zdzwonimy się! IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 21:02
      w końcu jakiś dobry tekst na łamach tego szmatławca.

A po konferencji Dutkiewicz poklepał Zdrojewskiego po plecach i powiedział "Dzięki, Zdzwonimy się". Było na wizji. Pół polski musiało słyszeć.
      • Gość: Ja Re: Dzięki Bogdan! Zdzwonimy się! IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 21:28
        No tak, nie miał Wrocław co pokazać to minister pokazał.... KASĘ. Wszędzie śmierdzi ta kasa, kasa, kasa... w każdym wydaniu kasa, a gdzie kultura? To wie już tylko minister kultury, ja za taką psudo-kulturę" dziękuję, kupuje bilet na Off i Tauron i będę się bawić z prawdziwą kulturą;-)
        Takie chwyty to raczej tylko w PL;-)
        • Gość: zrównoważony, nie [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 22:51
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: logicznie [...] IP: *.elartnet.pl 21.06.11, 22:57
            • Gość: prostychłop [...] IP: *.gl.digi.pl 21.06.11, 23:12
              • Gość: cromio Jestem z Torunia (przegrał parę miesięcy temu) ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 23:52
                imponował mi też Lublin. Miałem nadzieję, że wygra. ESK powinno promować mniejsze ośrodki. Nie takie duże, które i bez tego poradzą sobie.
                Obie decyzje (sprzed paru miesięcy i dzisiejsza) są głupie.
                • Gość: Obiektywna Jestem z Wawy ale jeżdżę po całym kraju i świecie. IP: 82.132.248.* 22.06.11, 00:11
                  Wrocław to najbardziej europejskie miasto w Polsce! Jestem z Warszawy a z racji pracy jeżdżę po całym kraju (i nie tylko) i mam jakieś porównanie. Wrocław ciągle czymś nowym mnie zaskakuje. Tu widać co to znaczy rozwój miasta. Decyzja o ESK była jak najbardziej słuszna. I wierzę, że Wrocławianie sprostają temu wyzwaniu.
                  P.S.
                  Szkoda, że Dutkiewicz nie wstąpił do Platformy bo mielibyśmy Prezydenta, którego nie musielibyśmy się wstydzić... ech...
                  • Gość: Romek Jestem wesoły Romek IP: *.dsl.bell.ca 22.06.11, 02:43
                    Czy ten Durczok się wczoraj urodził i dlatego jest zdziwiony jak się w Wolsce sprawy załatwia?

PS. Pracuję z Turkiem o bardzo podobnej twarzy jak on :)

• Gość: tratatata To ten Durczok? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 05:52
                      To ten sam Durczok, co klnie jak szewc w TVN: adf.ly/1skJv ?
                      I czemu on się dziwi? Przecież ta klika (PO, PiS, SLD, PSL) nic innego nie robi od 20 lat...
                      • Gość: K jak Krzysztof Wygrać powinien upie...ny stół IP: 80.50.155.* 22.06.11, 06:59
                        w stacji TVN
                        • Gość: spartann Re: Wygrać powinien upie...ny stół IP: *.lo14.wroc.pl 22.06.11, 07:29
                          panie durczok łrzesz pan jak pies w swoich wypocinach, zdrojewski nie jest rodowitym wroclawianinem !!!!!!, natomiast niech sie pan pochwali skad pan jest i wtedy wyjdzie perfidnosc panskich wypocin
                          • Gość: jes Re: Wygrać powinien upie...ny stół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.11, 11:09
                            wiadomo, ze nie. Rodowici wrocławianie to w RFN mieszkają.
                            • Gość: spartann Re: Wygrać powinien upie...ny stół IP: *.lo14.wroc.pl 22.06.11, 12:16
                              glupis i tyle nieuku
                    • rk111 Re: Jestem wesoły Romek 22.06.11, 11:14
                      Gdyby Durczok wiedział coś więcej o wojnie jaka toczy Dutkiewicz a PO we Wrocławiu to by nie pieprzył takich rzeczy ale widocznie móżdżek dziennikarza jest zbyt mały żeby zrozumieć że Katowice to kurnik w porównaniu do takich miast jak Kraków czy Wrocław.
                      • Gość: Romek Re: Jestem wesoły Romek IP: *.dsl.bell.ca 22.06.11, 19:52
                        Poziom dziennikarstwa (jak zresztą prawie wszystkiego w Wolsce) przez ostatnie 20 lat się mocno obniżył ... takie czasy nastały po "geście Gorbaczowa" :)
                  • Gość: hun Re: Jestem z Wawy ale jeżdżę po całym kraju i świ IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.11, 12:52
                    Najbardziej europejskim miastem w Polsce jest Kraków,to do Krakowa przyjeżdża od lat najwięcej turystów zagranicznych i polskich. Gdańsk,Gdynia,Poznań i Szczecin też są bardziej europejskie od Wrocławia.
                  • jacmenos Re: Jestem z Wawy ale jeżdżę po całym kraju i świ 22.06.11, 15:02
                    Gość portalu: Obiektywna napisał(a):

> Wrocław to najbardziej europejskie miasto w Polsce! Jestem z Warszawy a z racji
                    > pracy jeżdżę po całym kraju (i nie tylko) i mam jakieś porównanie. Wrocław cią
                    > gle czymś nowym mnie zaskakuje. Tu widać co to znaczy rozwój miasta. Decyzja o
                    > ESK była jak najbardziej słuszna. I wierzę, że Wrocławianie sprostają temu wyzw
                    > aniu.
                    > P.S.
                    > Szkoda, że Dutkiewicz nie wstąpił do Platformy bo mielibyśmy Prezydenta, któreg
                    > o nie musielibyśmy się wstydzić... ech...
                    ---------------------------------------------------------------------------
                    pełna zgoda z powyższym ! jestem z Katowic i nie rozumiem jak można porównać taki zaścianek jak Katowice z taką metropolią jak Wrocław ? Panie Durczok - potrzeba minimum realizmu ! lokalny patriotyzm tak -megalomania NIE !!
              • Gość: Mopera Re: Wyjebmy PiS i zdezynfekujmy smród. To wygląda IP: *.dsl.bell.ca 22.06.11, 02:45
                Wrocław (Breslau) to niemieckie miasto ... a Katowice to Stalingród :)
                • Gość: wwi Re: Wyjebmy PiS i zdezynfekujmy smród. To wygląda IP: *.3s.pl 22.06.11, 08:11
                  Jeśli już silisz się na takie teksty, to sprawdź najpierw prawidłowo brzmiała nazwa Katowic pomiedzy 1953 a 1956.
                • Gość: hun Re: Wyjebmy PiS i zdezynfekujmy smród. To wygląda IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.11, 12:48
                  Wrocław(Vratislavia) to polskie miasto,za to taki Berlin to miasto niemiecko-kurdyjsko-tureckie!
                  • Gość: Mopera Re: Wyjebmy PiS i zdezynfekujmy smród. To wygląda IP: *.dsl.bell.ca 23.06.11, 02:09
                    Obecnie w dawnym Breslau mieszkają głównie potomkowie przesiedleńców z kresów.
        • czarno_to_widze zawsze mnie dziwi że frajerstwo się dziwi 22.06.11, 00:26
          zastanawia jak ie uderzenie w łeb potrzebne polakom żeby przestali się dziwić temu co dziwić nie powinno
        • Gość: mlx Re: Dzięki Bogdan! Zdzwonimy się! IP: 213.231.192.* 22.06.11, 01:57
          to tylko ESK - pamiętajcie, że Wrocław nie miał silnych wpływów w stolicy i zawsze był na uboczu, a że Durczok coś napisał co prasa rozdmuchuje to już kwestia wpływów może i też politycznych. Każdy kto pochodzi z jakiegoś regionu ma do niego sentyment i nigdy nie będzie bezstronny - zwłaszcza były prezydent, który przecież miał wizję miasta, który zna je dobrze itp. Nawet nie wiecie co się teraz we Wrocku dzieje jeśli chodzi o kulturę :)
          Budują Narodowe Forum Muzyki, stadion będzie nam służyć nie tylko na mecze. Dutkiewicz (prezydent miasta) wg. mnie też dużo zmienił dla nas - znacznie fajniej się tu żyje. Minus miasta jest taki, że trzeba się przyzwyczaić do dynamicznych zmian.
          Na koniec dodam, że jestem dumny z tego, że mieszkam w tym mieście :)
      • drax86 Re: Dzięki Bogdan! Zdzwonimy się! 21.06.11, 22:46
        A w 13 sekundzie słychać strzały.
        • Gość: kamil rurku....! IP: 87.204.175.* 22.06.11, 10:18
          www.youtube.com/results?search_query=upie...ny+st%C3%B3%C5%82+durczoka&aq=1&oq=upie...
          • tfurca aplikacja zwycięzcy - warto się zapoznać 22.06.11, 12:34
            www.wro2016.pl/fileadmin/user_upload/application/Aplikacja_2016_PL.pdf
      • bld1 Re: Dzięki Bogdan! Zdzwonimy się! 21.06.11, 23:08
        swietnt tekst! Samo sedno! dzięki Panie Kamilu!!!
      • Gość: z Wrocławia Jak nie lubię Durczoka tak z nim się zgadzam IP: *.static.tvk.wroc.pl 21.06.11, 23:48
        Choć mnie już nic nie zdziwi, wszak obserwuję tę wrocławską ferajnę od 20 lat.

Nie jestem zaskoczony, że tak na chama pchnięto moje rodzinne miasto. Dolnośląscy politycy PO zawiedli albo się skompromitowali (Schetyna, Drzewiecki, Sawicka, Misiak). Dodatkowo Platforma parę miesięcy temu potężnie wnerwiła mieszkańców Wrocławia zapowiadając płatną obwodnicę. Teraz przed wyborami postanowiono odzyskać dawny bastion, bo nie jest najlepiej z POparciem.

No cóż, wiedziałem, że jak nasze chłopaki pójdą do Wawki to POkażą styl jakiego dawno nie widzieliśmy. Nie pomyliłem się.
        • Gość: ja Re: Jak nie lubię Durczoka tak z nim się zgadzam IP: 80.54.38.* 22.06.11, 01:33
          PO ch*j piszecie 'po' w każdym wyrazie gdzie ono występuje z wielkiej litery?
          • Gość: jarek_kanarek Re: Jak nie lubię Durczoka tak z nim się zgadzam IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.11, 08:05
            nie po "ch...j" tylko po "pis" to efekt choroby psychicznej którą zarazili się wyznawcy prezesa.
            W Wrocławiu nigdy nie byłem, wczorajsze przebitki w tego miasta pokazujące jak ładne jest to miasto spowodowało że włączyłem je w moje wakacyjne plany.
            Równie dobrze można marudzić dlaczego nei wygrał np. Gdańsk, mamy tu piękne murale i centrum solidarności i piękny do połowy tunel pod gdańskim dworcem...
      • Gość: katowiczanin Moim zdniem nie Katowice, nie Wrocław, a Lublin IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 00:22
        powinien wygrać. Popatrzmy realnie. Co możemy z kultury pokazać w Katowicach? Dopóki nie było mowy o ESK, to z kulturą tutaj pod teatrem psy sikają na jego szlachetny gmach, a Uszok dalej twierdzi, że w Katowicach nigdy rynku nie było i nie będzie. To co będzie? Mariacka? jedna ulica i już stolica? Jak Owsiak chciał w 2010 roku zacząć WOSP, to Uszok powiedział "nie, nie damy pieniędzy". Bądźmy realistami.
      • Gość: ja Re: Dzięki Bogdan! Zdzwonimy się! IP: 80.54.38.* 22.06.11, 01:41
        Jestem z Lubelszczyzny - trzymałam kciuki za Lublin, ale byłam pewna, że wygrają Katowice. I jestem rozczarowana. Ten tytuł moim zdaniem powinny otrzymywać miasta dla których to byłaby na prawdę szansa na rozwój. Wrocław i bez tego świetnie daje sobie radę więc zupełnie nie rozumiem tej decyzji - choć to moje ulubione miasto w Polsce! A w sierpniu i tak widzimy się nie we Wrocławiu, a w Katowicach na Offie!
      • iluminacja256 Re: Dzięki Bogdan! Zdzwonimy się! 22.06.11, 10:08
        Za gest Zdrojewskiego odpowiada Zdrojewski, a nie Wroclaw.

Poza tym, komisja oceniała aplikacje dużo wczesniej, więc ta kasa i tak niewiele zmieniła.
        I bardzo się ciesze, ze Wrocław wygrał.

Ps. Z Łodzi, gdyby ktoś pytał:P
      • Gość: Pawel Re: Dzięki Bogdan! Zdzwonimy się! IP: *.pool.mediaWays.net 22.06.11, 12:29
        po co wiec dziennei czytasz tego szmatlawca
    • Gość: x Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 21:03
      Super napisanie Panie Kamilu!
      • Gość: wrocławka Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 01:57
        Rzeczywiście - super! Zupełnie w stylu wszystkich forów internetowych. Gratuluję zintegrowania się z poziomem intelektualnym. Szczerze gratuluję. Prawdziwy profesjonalizm dziennikarski!
      • Gość: Yan Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 07:28
        Bardzo antagonizujący artykuł!
        Dzięki takim "wpisom" Durczoka Wrocław zyskuje przeciwników.
        Gdyby katowiczanin Durczok przespał się i napisał dzisiaj, to uniknąłby stylu dziennikarstwa z forów internetowych.
        A jeszcze wczoraj wyglądał tak inteligentnie ...
        • Gość: szmatan Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 08:15
          ja po tym artykule czuję niechęć raczej do polityków niż do Wrocławia, ale to może dlatego że z Wrocławia jestem...
    • Gość: sosnowi-chan Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.ds3-s.us.edu.pl 21.06.11, 21:04
      Katowice niech się nie poddają i ESK stanie się biurem Alternatywnej Stolicy Kultury 2016
      • Gość: wstrętny Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 23:33
        wy tam wszystko macie alternatywne z tego co widzę :)
        alternatywna kultura, alternatywna architektura, alternatywny język ...
        więc nie podskakujcie za bardzo "zakamuflowana opcja niemiecko" :)
        • lucusia3 Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 23:54
          Katowice się zmieniły i będą się dalej zmieniać. Jest tam dużo młodych ludzi a i starsi potrafią się zaangażować jak nigdzie. To zza płotu (Kraków) nieźle widać. Trzymam kciuki.
      • kaczor_wawelski Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 22.06.11, 10:59
        Doskonały pomysł. Mam nadzieję, że ktoś to podchwyci!
    • Gość: KAT Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 21:05
      100% racji panie Kamilu,IBM dla Wrocławia załatwił Schetyna,ESK sprawa Zdrojewskiego!
      • Gość: toms Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 21:17
        a nasz Tomczykiewicz to d...a wołowa, widocznie w partii nic nie znaczy.
      • Gość: cooler Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.man.tk-internet.pl 21.06.11, 21:19
        nabrac powietrza i policzyc do trzech..., Katowice to jeszcze miasto, ktore musi sie zmienic znaczaco by byc wizytowka Polski w Europie..., naprawde Wroclaw byl lepszy.. i Durczok niech sobie odpusci komunaly.

Swoja droga Wroclaw ubiegal sie wielokrotnie o rozne inne wielkie imprezy, wtedy przegrywal, ale wladze miasta systematycznie budowaly marke i inwestowaly w miasto, zatem niech Katowice probuja, a kiedys zasluza na nagrode.

IBM w we wroclawiu, chmm, a moze warto wiedziec, ze po Warszawie, Wroclaw jest jednym z najlepszych miejsc w Polsce do studiowania informatyki, to tez lata paracy, Wroclawian...
        • poborowy102 Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 21:44
          wrocław był lepszy, dlategto dostał szmal z budżetu centralnego. Szmal, który sobie budżet centralny "pożyczył" ze Śląska...
          Gdzie jest ta autonomia, popaprańcy????
          • Gość: Lebus Śląsk = kraina nad Odrą ze stolicą we Wrocławiu! IP: *.ip.netia.com.pl 21.06.11, 21:57
            wrocław był lepszy, dlategto dostał szmal z budżetu centralnego. Szmal, który sobie budżet centralny "pożyczył" ze Śląska... Śląsk=hanysowo? Co wy wypisujecie Śląsk to właśnie Wrocław i okolice. Księstwo Opolskie (Górny Śląsk) to taki przyszywany ubogi krewny, który próbuje po wojnie zawłaszczyć nazwę całego regionu
            • ulther nie badz smieszny. Wroclawek to nie Slask:D 21.06.11, 22:40
              j.w. - najwyzej Nowy Lwow:P. Z calym szacunkiem dla Lwowa. Wy nawet nie mowicie po slasku:P
              • Gość: mat Re: nie badz smieszny. Wroclawek to nie Slask:D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 23:15
                we wrocławiu jest tylko 12% ludzi z okregu lwowskiego i samego lwowa...a więc gadasz głupoty zasłyszane w kiblu- do szkoły marsz!
                • dudus_badus Re: nie badz smieszny. Wroclawek to nie Slask:D 22.06.11, 09:37
                  Gość portalu: mat napisał(a):

> we wrocławiu jest tylko 12% ludzi z okregu lwowskiego i samego lwowa...a więc g
                  > adasz głupoty zasłyszane w kiblu- do szkoły marsz!

Raczej 23%.
                  A z wołyńskiego,nowogródzkiego,poleskiego ile?
                  • Gość: wrocka Wg badań IP: *.wroclaw.mm.pl 22.06.11, 10:50
                    z okresu powojennego wśród ówczesnych mieszkańców Wrocławia przeważali ludzie z ... Wielkopolski, duży procent stanowili mieszkańcy Polski centralnej i tylko kilkanaście procent osoby z lwowskiego i tarnopolskiego. Stosunkowo niewielu przybyło z terenów dzisiejszej Białorusi czy Litwy. Poczytaj o tym np w : "Obce miasto Wrocław" Gregora Thuma. Większość dzisiejszych mieszkańców Dolnego Śląska urodziła się tutaj na tych ziemiach, więc są już Tutejsi czyli Śląscy.
                    Wrocław jest stolicą Dolnego Śląska, ale jednocześnie całej krainy historycznej Śląsk.
                    Nie piszę tego przeciw Katowicom i Górnemu Śląskowi. W końcu przynależymy do tej samej krainy :).
                    • Gość: hehehe Re: Wg badań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.11, 11:07
                      a jaką macie kuchnie regionalną, Ślązacy z Wrocławia, bo słyszałem, ze gdy jakiś muzyk przyjechał i zazyczył sobie regionalnych potraw to mu gumiklyjzy podaliście :D
                      • sverir Re: Wg badań 22.06.11, 11:13
                        No widzisz, nawet nie wiesz jak wygląda kuchnia regionalna Wrocławia czy w ogóle Dolnego Śląska, a się śmiejesz:) Kompromitacja na każdym kroku:)
                    • dudus_badus Re: Wg badań 22.06.11, 11:11
                      Śmieszne jest to wasze podszywanie się pod Wielkopolskę,jakiś kompleks?;)
                      Najwięcej przybyło do Wrocławia zza naszej obecnej wschodniej granicy,dopiero na drugim miejscu z szeroko pojętego poznańskiego,dalej z Polski centralnej-łódzkie,kieleckie,mazowieckie.

Czym innym jest śląskość Ślązaków z Górnego Śląska ze śląskimi obyczajami,tradycją,kulturą,językiem i kuchnią czym innym "śląskość" mieszkańców Wrocławia opisujących historię wrocławskich murów miejskich,bo przecież,że nie swoją i swoich przodków historię.
                      Turcy też mogą pisać o historii Konstantynopola - czy przez to staną się Grekami?
                      Ktoś już to tutaj pisał;jeśli kotka się okoci w psiej budzie to będzie miała pieski?
                      • Gość: wrocka Podszywanie pod Wielkopolskę ?! IP: *.wroclaw.mm.pl 22.06.11, 22:52
                        Takie są fakty. Ja podałam swoje źródło informacji, teraz Ty podaj wiarygodne źródło, które poprze Twoje słowa.
                        Śląsk to nie jest wyłącznie ludność. Gdyby tak było, to trzeba by powiedzieć, że obecny Dolny Śląsk i połowa Górnego jest w Niemczech :). W sensie terytorialnym Wrocław to Śląsk, a ja jako jego rodowita mieszkanka jestem Ślązaczką tak samo jak katowiczanin.
                        Co do tradycji. Macie swoją gwarę/językl, zwyczaje, kuchnię. I bardzo dobrze.
                        Pielęgnujcie je. Ale to są i były (!) tradycje Górnego Śląska ! A nie całego Śląska !
                        Naszą tradycją na Dolnym Śląsku jest, z racji najnowszej historii: różnorodność , otwartość i dynamizm.
                    • Gość: m Re: Wg badań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 11:13
                      Sprawa jest prosta - jak sobie odetnę cztery palce z dłoni to mam kikut a nie dłoń- więc górny śląsk bez Dolnego i tych ludzi to tylko kikut Śląska! a nazywanie Zachodniej Małopolski Silesią to dopiero jest śmieszne!! Oczywiście najazd ludzi w połowie XIX wieku z polski i niemiec to nie było...i w latach 60-tych z kielc też nie....
            • Gość: Katowice/Kattowitz Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy. IP: *.hsi2.kabelbw.de 21.06.11, 22:40
              Wroslaw jest stolica Chadzijskiego Slaska - Dolnego Slaska,
              a Katowice/Kattowitz jest stolica tego co pozostalo z dawnego Slaska.
              Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy, czyli obecnie juz tylko G.Slask.
              To tak jakby ktos twierdzil, ze stolica Ostpreussen/Prus Wschodnich jest Kaliningrad (...).
              Ostpreussen przestal istniec. Sa juz tylko Mazury i Okreg Kaliningradzki.
              :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
              Wiecej wspolnego ze Slaskiem ma Sosnowiec niz Wroclaw.
              We Wroclawiu mieszkaja ludzie ktorych wiekszosc pochodzi ze Lwowa i okolicy.
              Sosnowiec to ludzie, ktorzy od wiekow sa sasiadami Slaska, to ludzie ktorzy znaja Slask - choc istnieje "Brynica". Jest wiele zwiazkow Zaglebia ze Slaskiem, a Dolny Slask i Wroclaw to "Nowa Ziemia" - ze wzgledu na nowa ludnosc.
              .....................................................................................................................................
              Jeden Slask skonczyl sie w 1945r. Rownie dobrze moznaby G.Slask nazywac poprostu Slaskiem - co wlasciwie juz sle przyjelo w calej Polsce: "jade na Slask", czyli do Kotowic i okolic (szeroko pojetych okolic).
              A Wroclaw i D.Sl. lepiej gdyby sie nazywal Nowe Podole.

Bawia mnie Ci, ktorzy mowia stolica Slaska jest Wroclaw.
              Stolica Slaska BYL Wroclaw.

Coz AUTONOMIA ..........................
              • ulther Re: Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy. 21.06.11, 22:46
                Pelna zgoda co do Nowego Podola;)
                • szatek100 Re: Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy. 21.06.11, 23:02
                  Ale o co Wam chodzi ? Identycznie było z Krakowem przy wyborze miast-gospodarzy Euro 2012. Stolica Małopolski miała najlepszą bazę hotelową, gotową autostradę, najlepiej rozpoznawalną markę za granicą, w połowie gotowy stadion, zdecydowanie wyższe, niż konkurenci oceny UEFA.... I co z tego? Wrocław Miał Grzesia a Gdańsk Donka. Potem słyszeliśmy, że nie umiemy przegrywać... Polska.
                  • ulther Re: Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy. 21.06.11, 23:07
                    Tak - tyle to wiedza wszyscy;).
                    • pit5791 Re: Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy. 22.06.11, 08:08
                      Ja chciałbym tylko zobaczyć zestawienie przed wyborami, ile od 2000 roku poszczególne miasta otrzymały dotacji, inwestycji, utworzonych różnych finansowanych centralnie instytucji.

Wtedy pękła by ta bańka o cudownym rozwoju, Wrocławia, Gdańska i Warszawy.
                      Słuchałem przed momentem wystąpienia Zdrojewskiego w Tok FM, temu Panowi już się totalnie w głowie poprzewracało.

Kupowania głosów wyborców i nic więcej.

Jakże Europejskim miastem/metropolia byłby Kraków gdyby, miał stadion narodowy za 2mld PLN, metro za 5 mld PLN, i jeszcze z parę ministerstw utrzymywanych z budżetu centralnego.

krakow.gazeta.pl/krakow/51,88160,5819046.html?i=4
                      Kraków miasto nie potrafiące organizować imprez masowych i najgorsza baza hotelowa spośród kandydatów do Euro 2012 -> Pamiętamy!!
              • Gość: trgrd Re: Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy. IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.06.11, 22:47
                Uff, chociaż jeden nie uważa, że we Wrocławiu tylko Niemcy mieszkają :D. Swoją drogą, śląskie nie śląskie - typowo polskie - dojebać bliźniemu swemu!
              • Gość: gregger Re: Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy. IP: *.197.90.2.edial.pl 21.06.11, 23:19
                Warto czasem się douczyć zanim zacznie wypisywać się bzdury na publicznym forum.
                Wrocław jest stolicą Śląska tak jak Poznań jest stolicą Wielkopolski czy Kraków Małopolski.
              • mesje Re: Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy. 22.06.11, 00:15
                Nowe Podole. Coś w tym jest. Dobre. Jestem Dolnoślązakiem ale czytając napisy na nagrobkach w dzieciństwie za cholerę nie mogłem tego połączyć z tym czego uczono mnie w szkole. Tak to polskie Nowe Podole na gruzach Dolnego Śląska. To do mnie trafia.
                A desant wrocławski im szybciej Warszawa wykopie od siebie tym lepiej dla całego kraju. jak to moja mam mawia - same śwagary. Wrocek to stolica lewizny, cwaniactwa i szemranych interesów. I układów.
              • Gość: pablo.gr Re: Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy. IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 07:26
                Śląsk wbrew głupiej komunistycznej nazwie dla górnego śląska rozciąga się od okolic Zielonej góry do Śląska Cieszyńskiego.
                Obejmuje w skrócie: Dolny Śląsk, Śląsk Opolski, Górny Śląsk i Śląsk Cieszyński.
                Historyczną stolicą takiego "wielkiego" Śląska zawsze był Wrocław! Zatem nie można mówić o Górnym Śląsku nigdy Śląsk. To nadużycie!
                • Gość: jes Re: Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.11, 11:11
                  Ślask Cieszyński to fragment Górnego.
                • Gość: leszcz Śląsk jest tam gdzie jest Śląsk a nie Małopolska! IP: *.ip.netia.com.pl 22.06.11, 12:55
                  Ale dałeś plamę. Śląsk dzieli się tylko na Górny i Dolny. Śląsk Opolski, Cieszyński czy Opawski to fragmenty Górnego Śląska! Stolicą całego Śląska jest Wrocław a górnego Opole. Katowice to tylko administracyjna stolica tzw. Województwa Śląskiego składającego się w przeważającej części z terenów Małopolski (Zagłębie, Żywieckie, Częstochowa).
              • Gość: ap Re: Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy. IP: 80.68.239.* 22.06.11, 07:48
                ale wywody, z czego to przepisałeś ? niezaleznie kto będzie zamieszkiwał na tych terenach to zawsze pozostanie Śląsk. A jak Pomorze zasiedlimy góralami to góry nam nie wyrosną i Pomorze zawsze pozostanie Pomorzem.
              • Gość: ja ja Re: Slask jest tam gdzie mieszkaja Slazacy. IP: *.wroclaw.mm.pl 22.06.11, 23:02
                Jak już, to Dolny Śląsk powinien się nazywać Całopolska, bo zjechali tu ludzie z terytorium całej przedwojennej RP Zresztą dotyczy to całych tzw Ziem Odzyskanych :).
                Nazwę Prus wymazano z premedytacją, bo się źle kojarzyła i Rosji i Polsce.
                Dlaczego odmawiacie Dolnemu Śląskowi śląskości ? Ubędzie Wam czegoś ?
            • Gość: finndar Re: Śląsk = kraina nad Odrą ze stolicą we Wrocław IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.06.11, 23:43
              Historycznie Śląsk to kraina rozciągająca się od Głogowa do Brzegu, może Opola ze stolicą we Wrocławiu. Kiedy w 990 Mieszko I przyłączył Śląsk to nie włączył w skład ziem polskich Katowic, Chorzowa i Bytomia, ale Wrocław, Głogów i Niemczę. Bolesław Krzywousty jako swojego następcę wyznaczył najstarszego syna, Władwysława, który w podziale otrzymał najbogatszą dzielnicę Polski - Śląsk, ze stolicą we Wrocławiu. Piastowie śląscy, którzy próbowali i omal nie zjednoczyli ziem polskich w XIII wieku to też władcy, którzy rezydowali we Wrocławiu, Legnicy, Świdnice itd. Bez urazy, ale do XIX w, czyli do odkrycia i rozpoczęcia eksploatacji złóż węgla kamiennego tzw. Górny Śląsk to była Zachodnia Małopolska ( o czym świadczy fakt, iż organizacyjnie Kościół podlegał arcybiskupstwu w Krakowie ).Tak więc zanim zaczniecie wywody nt. Śląska i Ślązaków sięgnijcie do historii...
            • Gość: wp Obecny Wrocław ma tyle wspólnego ze Śląskiem co IP: *.ekspres.net.pl 22.06.11, 00:04
              Stalinogród ( tak kiedyś przymusowo nazwano Katowice ) ze Stalinem. Miasto dalej istnieje ale ludzie, ich kultura i zwyczaje nie mają ze Śląskiem nic wspólnego.
              • Gość: xyz Re: Obecny Wrocław ma tyle wspólnego ze Śląskiem IP: *.c193.msk.pl 22.06.11, 01:20
                Katowice nazywały się Stalinogród tylko przez 3,5 roku, więc nie fanzol.

pl.wikipedia.org/wiki/Dialekt_dolno%C5%9Bl%C4%85ski
            • pieronski_hanys gratulacje dla stolica Śląska - Wrocławia 22.06.11, 19:13

Kolega ma rację: Dolny Śląsk jest centrum Śląska, a Wrocław jest stolicą całego Śląska, dlatego my hanysy - powinnimy się cieszyć, że tytuł łostoł na Ślonsku - w naszyj stolicy.

Ślężanie osiedlali się właśnie pod Wrocławiem, podobnie Silingowie. To we Wrocławiu swoją główną siedzibę miał pierwszy parlament Śląska: Stanowy Sejm Śląski, we Wrocławiu powstał pierwszy Uniwersytet Śląski - Uniwersytet Śląski im. Fryderyka Wilhelma, to tam działali jedni z najwybitniejszych śląskich pisarzy i poetów: Angelus Silesius i Hauptmann.

Nie próbujcie nawet pisać, że to jakiś spisek. Wrocław od 10. lat stawia na kulturę, Katowice od kilku. Nie dajmy się zepchnąć do roli prowincji i róbmy swoje - jak śpiewa poeta.

A stolicy Śląska, czyli Wrocławiowi jako Górnoślązak serdecznie gratuluję wygranej
          • swoboda_t Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto 21.06.11, 22:16
            Wnioski Kato, Lublina i Wrocławia oimw zostały ocenione najwyżej. Przy czym w przypadku Wrocławia bardzo ważnym ich elementem były obiekty, na które - no jakoś tak samo wyszło - finansowanie zadeklarował min. Zdrojewski i to - no jakoś tak wyszło - w dniu wizytacji komisji we Wrocławiu. Poza projektem konkurs na ESK miał uwzględniać zaangażowanie ludzi, trąbiono o tym na lewo i prawo, mówił o tym sam Zdrojewski. Katowice i Lublin żyły wyścigiem do tytułu, we Wrocławiu mało kto o nim wiedział. Symboliczne były obrazy z poszczególnych miast podczas ogłaszania werdyktu. Na Mariackiej w Kato tłum i wesoła atmosfera, na Placu Po Farze w Lublinie tłum i piknik, na Rynku we Wrocławiu pusto i to przy samym stoisku ESK. Ja poczułem się dizś, jakby ktoś mi powiedział: "wy się tam wygłupiajcie na ulicach, a tymczasem my tu z Bodziem załatwimy jak należy".

Cóż, było - minęło. Teraz trzeba zadbać o to, żeby rozpędzone machiny w Lublinie i Kato utrzymać w ruchu i nadać im jeszcze większego pędu. Niech nas polityka zbytnio nie frasuje. Jak to ktoś z Lublina zgrabnie ujął - Wrocław ma tytuł, a My mamy kulturę :D
            • Gość: mazi Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto IP: *.play-internet.pl 21.06.11, 22:23
              takie gadanie... wystarczy sie przejechac pomiedzy stolicami gornego i dolnego slaska zeby zobaczyc dlaczego ESK bedzie Wroclaw, z calym szacunkiem dla Katowic ktore sie staraly pokazac ze moga cos zmienic i zmienialy...brawo!! Kato sie zmiania i oby tak dalej ale kultura we Wroclawiu jest daleko dalej, twierdzenie ze wroclaw nie potrzebuje ESK ?? co to jest? kazde miasto potrzebuje!! a tematu typu zdrojewski dal wroc ESK??????!!! to jest cos w stylu wyzysk slaska peze Wwe...i jeszcze od Durczoka... gosc jest bardziej warszawski niz warszawa, daleko mu do hanysow
              • poborowy102 Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto 21.06.11, 23:15
                Wrocław może i zadbany, jak na zabużańskie miasto, nawet bardzo.
                Ale cała okolica to niestety ruina - Polska C. Chociaż i na Górnym Śląsku w wielu kwestiach nie lepiej - co prawda na rynkach miast nie srają kury - tak jak to często bywa na Dolnym Śląsku, ale w wielu kwestiach też jest źle.
                • Gość: breslauer Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto IP: *.internetia.net.pl 23.06.11, 12:17
                  poborowy to ma nasrane,ale do głowy
              • Gość: xyz Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto IP: *.c193.msk.pl 22.06.11, 01:23
                ,,wystarczy sie przejechac pomiedzy stolicami gornego i dolnego slaska zeby zobaczyc"

Najpierw się doucz, a potem wypowiadaj. Stolicą Górnego Śląska jest Opole, a nie Katowice.

www.gornoslaskie.pl/files/mapagornyslask.jpg
                • Gość: i Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto IP: *.v-net.com.pl 22.06.11, 07:39
                  zawiesiles sie na przeszlosci. mamy xx1 stulecie
                  • pit5791 Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto 22.06.11, 08:14
                    Takimi oto politycznymi gierkami Pan Zdrojewskiego się traci opinię, którą się wypracowywało przez lata.
                    Katowice i lublin będą platformie pamiętały korupcje polityczna przy w sumie nieistotnej imprezie.

Szkoda, że ten kraj się tak stacza.
                    Wszystko się za kasę da załatwić, a dla władzy nawet najlepsi ludzie się potrafią skundlić.

Szkoda Wrocławian, bo zamiast opinii dynamicznych i przedsiębiorczych, za chwilę będą mieć opinię, cwaniaków i kombinatorów.
                    Warto było?

P.
              • Gość: liszaj Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto IP: *.ip.netia.com.pl 22.06.11, 13:02
                "wystarczy sie przejechac pomiedzy stolicami gornego i dolnego slaska" masz na myśli pomiędzy Wrocławiem a Opolem, bo chyba nie myślisz o Katowicach które miastem są dopiero od 150 lat, i leżą na Ziemi Bytomskiej czyli w dawnej Małopolsce. I tylko dlatego są stolicą tzw Woj. Śląskiego, że Opole i Bytom zostały w Niemczech po III Powstaniu Śląskim.
            • Gość: Michał Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto IP: *.lublin.hypnet.pl 21.06.11, 22:31
              mam podobne odczucia
            • Gość: ja Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto IP: *.rdns.sun-net.pl 21.06.11, 22:38
              nic dodać nic ująć
            • Gość: gregger Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto IP: *.197.90.2.edial.pl 21.06.11, 23:15
              Komicznie brzmi zdanie, że znaczącym elementem przy podejmowaniu decyzji miałoby być dofinansowanie remontu Pawilonu Czterech Kopuł i Opery Wrocławskiej gdy wie się, ile wysiłku włozyli mieszkańcy tego miasta w jego odbudowę i rewitalizację w ostatnich kilkunastu latach.
              Przeznaczone na ten cel kwoty idą w miliardy złotych.

W ostatnich latach Wrocław wielokrotnie ubiegał się o organizowanie u siebie międzynarodowych wydarzeń. Według mnie to właśnie zaprocentowało. Wrocławianie zwyczajnie już nauczyli się, że nie jest ważne ilu ludzi zbierze się na Rynku w chwili ogłaszania werdyktu ale to ilu ludzi i jak cięzko będzie pracować wcześniej nad tym, żeby ten werdykt był po ich myśli.
              • Gość: pablo Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto IP: *.marsoft.net 22.06.11, 07:07
                Tylko jak to jest, że jedni dostają 100 milionów z budżetu cenrtalnego, a inni tu mam na mysli-LUBLIN musi zadłużać miasto na 300 milionów żeby samemu wybudować lotnisko czy 60 milionów kulturowe centrum spotkań?
                • sverir Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto 22.06.11, 07:37
                  Dokładnie tak samo jak wtedy, kiedy jedno miasto (tu mam na myśli Lublin) dostaje wyższe dotacje i subwencje w przeliczeniu na 1 mieszkańca niż Wrocław:)
                  • pit5791 Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto 22.06.11, 08:19
                    Zapytam.

Gdyby teraz rząd miał zdecydować w jakim kolejnym mieście po Warszawie miało być budowane metro (chociaż to fikcja bo kasy nie ma, ale pokażę co się w Kraju dzieje), to jak myślicie jaka byłaby kolejność?
                    Ja obstawiam pierwsza trójkę:
                    - Trójmiasto
                    - Wrocław
                    - Poznań

Czy czegoś to już nie przypomina z przeszłości?
                    - Euro 2012,
                    - plany szybkiej kolei,
                    - priorytety budowy autostrad i dróg ekspresowych,
                    - największe dofinansowanie inwestycji infrastrukturalnych,

Nie dziwię się wcale, że Górny Śląsk, czy ściana wschodnia się buntuje.

O Krakowie nie wspomnę, bo dla Warszawki i PO najlepiej gdyby to miasto zaorać, albo gdyby go wogóle nie było.

• mesje Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto 21.06.11, 23:21
              Dokładnie tak. I cześć! :-)
            • Gość: szczypior Re: Kato-tłumy, Lublin-tłumy, Wrocław-pusto IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 01:02
              > "wy się tam wygłupiajcie na ulicach, a tymczasem my tu z Bodziem załatwimy jak należy".

Widzisz, bo może kultura jednak nie polega na wygłupianiu się na ulicach?

> Jak to ktoś z Lublina zgrabnie ujął - Wrocław ma tytuł, a My mamy kulturę

Ciekawe gdzie...

PS: jestem z Lublina
          • Gość: drewniak Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: 178.73.49.* 21.06.11, 22:40
            > budżet centralny "pożyczył" ze Śląska...

Jasne. Bo budżet centralny nie ma innej kasy niż ta ze Śląska.
            Urojenia się leczy!
      • Gość: witeQ Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 00:32
        a wygrali ci, ktorym najmniej zalezalo
      • Gość: ktoś Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 02:00
        Szkoda, że nie ma już Gierka - on by Wam wszystko załatwił! :)
      • Gość: vev Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 06:10
        IBM dla Wrocławia załatwił Schetyna
        .
        IBM. Wielkie halo o wielkie gó....! Sieczka i propaganda medialna! Zobacz jakie ile jest miejsc i pracy i jakie są płace w tym mitycznym IBM! A potem zatrudnij się i spróbuj z tego wyżyć! Albo poczytaj sobie na forach ludzie co ludzie piszą o "wrocławskich obozach pracy" ......

• adam81w Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 21:16
      Znów przebrzydła centrala pomogła wygrać coś Warszawie. Ech.
      • poborowy102 Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 21:45
        gdyby nie Śląsk to by tę warszawkę już dawno zaorali razem z tym twoim senatorem Piesiewiczem
        Gdzie jest autonomia, złodzieje???
        • Gość: tru Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.acn.waw.pl 21.06.11, 22:43
          Tak sobie przegladalem komentarze i bylem ciekaw kiedy trafie na ten, w kotrym jakis idiota czepia sie Warszawy. Gratulacje, byles pierwszy.

• poborowy102 Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 23:10
            ja się niczego nie czepiam, ja tylko napisałem parę słów prawdy o pijawie.
            • adam81w Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 05.07.11, 10:37
              poborowy102 napisał:

> ja się niczego nie czepiam, ja tylko napisałem parę słów prawdy o pijawie.

Pijawie, która wypracowywuje dużą częśc polskiego PKB, dzięki której wielu Polaków ma pracę bo ciągną tu bez umiaru (ale podatki płacą już w swoich gminach, nie w Warszawie), która płaci miliard złotych podatku na biedne gminy (a drugie miasto w tej klasyikacji płaci ok 30 milionów). Poza tym oddłużenie górnictwa, pierwsze autostrady budowane nie koło Warszawy a na Śląsku itd.
    • Gość: Marek Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.multimo.pl 21.06.11, 21:17
      Nawet to nie pomogło:((((

www.youtube.com/watch?v=H6QwJ-C2mSY
      • Gość: xyz Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.c193.msk.pl 22.06.11, 01:26
        Jaki katowicki wdzięk?! Ona ma nr rejestracyjne z Rudy Śląskiej, a nie Kato :/
    • Gość: hana Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 21:21
      Katowice przy Wroclawiu to wielkie nic.
      • Gość: x Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 21:32
        Napisał co wiedział, daruj sobie.
    • Gość: z wrocławia Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 21.06.11, 21:21
      Taaa, a pod uwagę nie łaska wziąć, że Katowice od 1996 wydają istotnie mniej na kulturę niż Wrocław? W 2007 roku wydawały 30 mln, kiedy Wrocław wydawał 120 mln! Jak się nie jest na poziomie to wypada to przyznać, a nie czepiać się ministra, że nie dorzucił się Katowicom, które niewiele w sumie wyróżniały się jeśli idzie o dotowanie lokalnej kultury. Owszem można marudzić, że konurbacja śląska to niby więcej wydaje, ale to nie konurbacja startowała tylko Katowice. Nie ma nic bardziej żałosnego niż marudzący przegrani, przynajmniej Warszawa znosi to godnie, choć IMHO miała naprawdę doskonałą aplikację, a przegrała pewnie dlatego, że nie chcieli dotować stolicy.
      • kat.2 Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 22:12
        i właśnie o tym pisze Durczok. Kasa,kasa,kasa! Wrocław dzięki poparciu "swoich' zawsze będzie miał więcej pieniędzy. Gdańsk, Lublin czy Katowice muszą te miliony wydawać z własnych kieszeni, bez dotacji z centrali. Co do pana Zdrojewskiego- ja bym to nazwał absmak;)
        • eruve.elen Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 22:50
          A to Górny Śląsk ma jakiegoś bana na upychanie 'swoich' po wysokich państwowych stołkach?
        • Gość: gregger Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.197.90.2.edial.pl 21.06.11, 23:03
          Jeśli dobrze pamiętam Ministerstwo Kultury obiecało Wrocławiowi 100 mln złotych na remonty Pawilonu Czterech Kopuł i inwestycje w Operze. Jest to dotacja o którą Wrocław ubiegał się od wielu lat.
          W tym czasie miasto przeznaczało na kulturę w ostatnich latach od 150 do 200 mln złotych rocznie, między innymi kilkaset milionów na budowę Forum Muzyki, kolejne na festiwale takie jak Wratislavia Cantans, Era Nowe Horyzonty czy wiele innych. Corocznie przeznacza ogromne pieniądze na rewitalizację wrocławskich kamienic. Wyremontowano wspaniały kompleks Hali Ludowej wraz z otaczającym ją Parkiem Szczytnickim (Pawilon Czterech Kopuł jest ostatnią częścią tego kompleksu). Wymieniać można by długo.

Wrocław ma więcej pieniędzy bo składają się na to podatki Wrocławian a nie dotacje z budżetu centralnego.
          Obrzydliwe i wysoce niesprawiedliwe są insynuacje zarówno p. Durczoka jak i wielu piszących na tym forum, że Wrocław zawdzięcza tytuł ESK 2016 ministrowi kultury. Wrocław zawdzięcza ten tytuł sobie. Swojej wieloletniej pracy, która zaczęła się wiele lat przed podjęciem decyzji o stracie do tego konkursu. Swojemu wysiłkowi włożonemu w zmianę tego miasta. Również, a może przede wszystkim, wysiłkowi finansowemu. Ten kto widział to miasto piętnaście lat temu i widzi je dzisiaj nie ma najmniejszych wątpliwości, że dzisiejsze zwycięstwo jest zasługą Wrocławian. Minister Zdrojewski był dla Wrocławia jedynie gwarantem, że nagradzana będzie praca wykonana a nie zadeklarowana w przyszłości.
          Dzisiejsza decyzja jest zasłużoną nagrodą dla Wrocławian.
          • Gość: mario Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.static.sitel.net.pl 22.06.11, 02:02
            tyle lat się wrocław ubiegał o kasę, że przypadkiem dostał ją akurat dzisiaj :)
            wrocław ma swoje 5 minut, bo ma kilku poważnych polityków partii rządzącej.
            • pit5791 Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 22.06.11, 08:30
              I oczywiście Wrocław ma też większa kilka razy bazę hotelową od Krakowa, i wogóle od 1997 roku nie dostał ani grosza z centralnego budżetu!

Wszystko buduje za własne pieniądze :)

P.
          • dudus_badus Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 22.06.11, 09:45
            Gość portalu: gregger napisał(a):

Na Forum Muzyki Wrocław nie wyda ani grosza.

Dotacje,dotacje,dotacje...
            • radiostacjagliwice Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 22.06.11, 10:05
              dudus_badus napisał:

> Gość portalu: gregger napisał(a):
              >
              > Na Forum Muzyki Wrocław nie wyda ani grosza.
              >
              > Dotacje,dotacje,dotacje...
              A tak naprawdę to żal Wam, że Wrocław ma prezydenta, który potrafi coś dla miasta załatwić.
              • dudus_badus Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 22.06.11, 10:37
                radiostacjagliwice napisał:

> dudus_badus napisał:
                >
                > > Gość portalu: gregger napisał(a):
                > >
                > > Na Forum Muzyki Wrocław nie wyda ani grosza.
                > >
                > > Dotacje,dotacje,dotacje...
                > A tak naprawdę to żal Wam, że Wrocław ma prezydenta, który potrafi coś dla mias
                > ta załatwić.
                >

Żal,że nie musi tak naprawdę się za bardzo wysilać;-))
                Załatwić-słowo klucz dla dla wszystkich Rysiów,Pysiów,Misiów i Bogusiów;-))
        • Gość: pededro Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 00:06
          Logika siada w tym poście. Jeśli Tusk jest z gdańska, a Gdańsk nie wygrał, to znaczy, że niekoniecznie działa tu zasada „swój swojemu pomaga”. Bo chyba premier ważniejszy od ministra jest i może więcej?
          • pit5791 Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 22.06.11, 08:33
            Premier np. załatwił Gdańskowi, że Państwowy koncern energetyczny, nie mający w Gdańsku, żadnego biznesu, będzie co roku dopłacał do nierentownego stadionu wiele milionów PLN ;)
            Muzeum II WŚ + muzeum solidarności to takie drobne transfery finansowe do Gdańska za setki milionów PLNów z ostatnich miesięcy.

A1 buduję się od strony Gdańska, a nie od strony Śląska, pewnie dlatego, że w Trójmieście mieszka 1,5 mln ludzi a na Śląsku 5 mln. Na północy jest więc mniejsze zaludnienie więc łatwiej się buduje :)

Nie może załatwić wszystkiego.
      • Gość: Warszawa Gdyby juz przyjac tylko kto najlepszy, to :::::::: IP: *.hsi2.kabelbw.de 21.06.11, 22:52
        Gdyby juz przyjac tylko kto najlepszy, to Wroclaw jest ukrainskim zadupiem w stosunku do Warszawy. W Niemczech ostatno stolica kultury bylo ESSEN ( Ruhr ), a jak sie ma Essen do Berlina, München, Köln, czy Hamburga (nie wazne czy te miasta startowaly, ale w Polsce Warszawa startowala).
        Zwyciezyla polityka ..................... i nic wiecej.
        EKS - to tytul dawany na rozwoj, na kredyt, a nie tylko dla juz najlepszych.
        W Polsce troche sie "popsuly obyczaje" - jesli chodzi o tradycje przyznawania tylulu EKS
        ...................................................................................................................................
        Coz AUTONOMIA
        • afiag Re: Gdyby juz przyjac tylko kto najlepszy, to ::: 22.06.11, 08:35
          o jakim ukraińskim zadupiu piszesz chor z nienawiści idioto? wiesz że z terenów około Lwowa pochodzi jedynie 12% dolnolązaków? nie wiesz bo jesteś niedouczonym pojebem, który rzyga na forum.
    • Gość: belfer Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 21:22
      Marzyłem o ESK dla Lublina nie dlatego, że był najlepszy. Dlatego, że rocznie z Lubelszczyzny rocznie wyjeżdża 90 tys. ludzi, głównie młodych. Wierzyłem, że dla nich i dla innych, którzy chcą zostać, Lublin stanie się atrakcyjny. I że jeszcze komuś poza Lublinem na tym zależy...
    • Gość: marek Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.dynamic.mm.pl 21.06.11, 21:28
      Jestem z Łodzi odpadliśmy wczesniej i podpisuję się pod tym co napisał kamil Durczok. Zdrojewski w najbardziej szmatławy sposób zagrał i jest to jawna korupcja polityczna. Nie oznacza to, że Wrocław nie zasługuje ale ten styl i zwykłe chamswo misnstra kultury bez kultury budzą ogromna złośc i niechęć. JAkies 4 miesiące temu Pan Zdrojewski odmowił Łodzi pieniedzy na projekt pod nazwa Specjalna Strefa Sztuki argumentując, że przygotowanie porjektu nie daje gwarancji sukcesu. Teraz nagle dal 100 mln Wrocławiowi na niewiadomo co. Okazało się, ze sa równi i równiejsi i nie trzeba miec żadnych projektów aby Pan Zdrojewski sypnął kasą. Zwykłe polityczne chamstwo.

PS. KAtowicom życzę powodzenia nie przejmujcie sę naprawdę ta impreza nikomu nie znana na świecie nie jest warta rozgoryczenia. Róbcie swoje.
      • Gość: brsdtv Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.06.11, 21:37
        No i warto dowiedzeć się coś więcej zanim się zrobi z siebie głupola.

Min. Zdrojewski z dodatkowej puli dał pieniądze Wrocławiowi (na 2 projekty), ale też Poznaniowi, Krakowowi i Warszawie (na 3 projekty czyli na więcej inwestycji niż Wrocławiowi!).

To, że dzieci neostrady biją pianę w internecie to się jeszcze nie dziwię, ale Pan Durczok powinien jednak przyjąć zasadę, że lepiej nic nie mówić i wyglądać niezbyt inteligentnie niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości.
        • Gość: Cr Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.lublin.hypnet.pl 21.06.11, 22:03
          No i warto dowiedzieć się coś więcej zanim się zrobi z siebie głupola.

Sprawdź z jakich miast byli członkowie jury. Przypadek?
        • swoboda_t Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 22:26
          Tyle, że Kraków był ESK w 2000r., Poznań odpadł, a Warszawa dostała kasę na projekty niezwiązane bezpośrednio z ESK. Oba projekty z Wrocka są natomiast jednymi z kluczowych elementów projektu ESK. Zresztą nie chodzi o samo przyznanie kasy, ale o styl i czas, w jakim to ogłoszono. Tak akurat całkiem przypadkiem zbiegło się to z wizytacją we Wrocławiu. I te gorące zapewnienia Zdrojewskiego, że o żadnych naciskach nie ma mowy. W końcu jaki może mieć wpływ na osoby, które sam wyznaczył oraz te, które pracują w zależnych od Ministerstwa Kultury instytucjach? :D

Wrocław napisał dobry wniosek, ale katowicki i lubelski też zostały tak ocenione. Za to we Wrocku ESK nie miała praktycznie żadnego odzewu w społeczeństwie, gros wrocławian dowiedziało się o tym z dzisiejszych wiadomości. Tymczasem Kato i Lublin tym żyły i wciąż żyją, a wybór ESK ma być związany z poziomem zaangażowania lokanych społeczności. Cóż, ten z wrocławian kto miał się zaangażować, to się zaangażował.
          • Gość: gregger Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.197.90.2.edial.pl 21.06.11, 23:26
            Ciekawi mnie skąd wiedza, że Wrocławianie dzisiaj dowiedzieli się o swoim starcie w konkursie o miano ESK 2016? Wrocławianie zwyczajnie mozolnie pracowali na ten sukces, bo już wiedzą, że niczego się nie wygrywa od stania na Rynku w chwili wyboru!
            • afiag Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 22.06.11, 08:40
              oblepione wewnątrz i na zewnątrz plakatami tramwaje i autobusy, bilbordy i widomości w radio i TV. O tym wydarzeniu było głośno we Wrocku. Ale nie, jeden z drugim wie lepiej, że Wrocławianie się dzisiaj dowiedzieli dopiero.

Gość portalu: gregger napisał(a):

> Ciekawi mnie skąd wiedza, że Wrocławianie dzisiaj dowiedzieli się o swoim starc
              > ie w konkursie o miano ESK 2016? Wrocławianie zwyczajnie mozolnie pracowali na
              > ten sukces, bo już wiedzą, że niczego się nie wygrywa od stania na Rynku w chwi
              > li wyboru!
              • Gość: Albin Siwak Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.11, 15:15
                Mam wielu znajomych z Wrocławia, długo tam mieszkałem, NIKT z zapytanych nie wiedział o żadnym ESK, kiedy to ma być, kto wygrał ani o co chodzi.
                • Gość: breslauer Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.internetia.net.pl 23.06.11, 12:37
                  albin,twoi znajoimi to tumany jakieś
      • Gość: maxxis Re: W walce o ESK wygrała polityka - niestety! IP: 173.233.199.* 21.06.11, 22:00
        Pan minister kultury wyciagnal "z kapelusza" 100 milionow dla (swojego przecie) Wroclawia...
        Tak, czy inaczej, to wyjatkowo brzydkie i brutalne zagranie i pewnie zadnego "konfliktu interesow" w tym nie ma?
    • Gość: Michał Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.lublin.hypnet.pl 21.06.11, 21:29
      Nie wiemy jak było naprawdę ale wiele wskazuje na to, że wciskano nam kit jakie to ważne jest zaangażowanie społeczne, oddolne inicjatywy, aplikacja, korzyści jakie tytuł może przynieść miastu. Od początku do końca liczył się lobbing u samej góry.

Jestem z konkurencyjnego miasta, ale gratuluję Katowicom za wspaniałą podstawę i dla mnie byliście poważniejszym konkurentem od Wrocławia patrząc pod kątem oficjalnych kategorii.
      Powodzenia!
      • swoboda_t Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 21.06.11, 22:29
        Po przegranej z Wami byłby żal. Po przegranej z Wrocławiem jest złość. Trzymajcie się i nie pozwólcie machinie puszczonej w ruch przez ESK zwolnić.
        • Gość: gregger Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.197.90.2.edial.pl 21.06.11, 23:27
          Zapraszam do Wrocławia. Zrozumiesz, że Wrocław wygrał bo na to zasłużył i złość minie.
          • jstarpl Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka 22.06.11, 00:33
            Wrocław jest: najładniejszy, ma najwięcej imprez kulturalnych, najwięcej wydaje na kulturę, jest najbogatszy, itp. itd.

Ale to nie o to w tym konkursie chodziło. Nie chodziło o to, kto ma więcej kasy do wydania na kulturę, ani o to, kto ma najładniejszy ryneczek. Chodziło właśnie o zaangażowanie instytucji pozarządowych, zwykłych ludzi. Chodziło o danie szansy na odkrycie się na nowo. Jako kto Wrocław chce się odkryć z okazji zostania ESK? Jaki ma na siebie Wrocław nowy pomysł? Czym nas zaskoczy? Wrocław już odniósł sukces - ESK miało dać szansę ten sukces odnieść jeszcze komuś innemu. Tak jak ktoś to na gazecie skomentował: cukierki dostało dziecko z największym brzuszkiem.
            • Gość: xyz Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.c193.msk.pl 22.06.11, 01:32
              Najładniejszy? Podoba ci się marna kopia rynku zniszczonego w czasie wojny? W Wa-wie jest całe stare miasto powojenne.
              Podobają ci się wielkie blokowiska pełne dresów? Masz to w całej Polsce.
              Obdrapane kamienice, kiepska komunikacja miejska i kilka centrów handlowych - co cały Wrocław.
              Budowa bibliotek uniwersytetu ciągnie się latami.

Wrocław - najbardziej przereklamowane miasto w Polsce. Ludzie - tam nic nie ma poza kościołami, kopią rynku i Odrą.

Bardziej nowoczesna i ładniejsza jest choćby stolica.
              • Gość: Albin Siwak Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.11, 15:18
                Co ty gadasz, są oryginalne, poniemieckie kocie łby na których fajnie można urwać koło, jak się akurat nie stoi w korku.
    • Gość: manipulacja pana D Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 21:30
      czyzbu Durczok bal się nasilenia działań Ślązaków Gornośląskich po tym werdykcie?
      Przyznaje rację ale uspokaja i ustawia na odpowiednie tory myślowe?
      Nie jestem ślązaczka ale nie znosze manipulacji
    • Gość: irek Durczok nie kompromituj sie swymi insynuacjami ! IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 21:32
      To ze jestes arogancki bubek, to każdy wie, ale ze masz koleś zero klasy to jeszcze o tym nie wiedzialem, przegrac tez trzeba umieć. Moje miasto tez przegralo, ale nie snuję spiskowych teorii dziejow, bo wiem, ze Wrocla jest obiektywnie lepszy, chociaz moze warto byloby ustalic nieco inne kryteria.
      • Gość: ale Zejdz na ziemie IP: *.hsi2.kabelbw.de 21.06.11, 22:58
        ale Warszawa jeszcze lepsza. To znaczy ze decydwoali wroclwascy kolesie przy zlobie.
      • Gość: gregger Re: Durczok nie kompromituj sie swymi insynuacjam IP: *.197.90.2.edial.pl 21.06.11, 23:30
        Ja chciałbym do tego dodać, a właściwie przypomnieć, że Wrocław wygrał jednogłośnie.
        Wszystkim poszukiwaczom spiskowych teorii polecam odwiedzić Wrocław.
        • Gość: izi Re: Durczok nie kompromituj sie swymi insynuacjam IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 00:22
          Wydaje mi się, że już dość promocji miasta, nad którym wiecznie powiewa tęczowa flaga :)
          A może dlatego zwyciężyli, bo taki trend w UE ?
        • Gość: mario Re: Durczok nie kompromituj sie swymi insynuacjam IP: *.static.sitel.net.pl 22.06.11, 02:09
          a te 'jednogłosy' skąd się wzięły?
          przecież to ludzie namaszczeni przez wiadomo kogo.
        • Gość: Albin Siwak Właśnie na tym poleg pic IP: *.adsl.inetia.pl 22.06.11, 15:24
          Jednogłośnie się wygrywa w dwóch przypadkach:
          - gdy się miażdży konkurentów, przez KO
          - gdy walka jest ustawiona
          Teraz sobie odpowiedz, pod który punkt podpada Wrocław.
          A co do "międzynarodowego" jury. Międzynarodowe oznacza, że nie wszyscy sędziowie to Polacy, tylko 7 na 10, a głównym sędzią z polskiej strony jest pani będąca podsekretarzem w Ministerstwie Kultury. LITOŚCI.
    • Gość: Breslauer Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 21:33
      Gdyby wygrał Gdańsk pan Durczok by twierdził że premier kazał, gdyby Warszawa to dlatego że połowa jury to instytucje warszawskie. A nie przyszlo Panu do głowy że po prostu Wrocław byl lepszy? I że od lat stawia na kulturę? Czy Pan Kamil słyszal kiedyś że Katowice to miasto kultury? Dobrze że zaczynacie zmieniać swój wizerunek ale Wrocław robi to od dwudziestu lat. I czy Pan Kamil uważa że kasa przyznana przz Zdrojewskiego Katowicom ze środków unijnych to było preferowanie Katowic? Czy nie zauważyl Pan że jury międzynarodowe podjęło jednogośnie decyzję?
      • Gość: xwro Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.06.11, 22:37
        Ta...ciekawe ile linii autobusowych i tramwajowych obetną aby znaleźć te kilkadziesiąt mln zł w budżecie ?
        Ciekawe czy w końcu posprzątają te śmierdzące arkady ?
        Ciekawe czy nauczą kultury kierowców/rowerzystów/pieszych między sobą ?
        jako wrocławianin jest mi smutno, że stworzyła się kolejna szansa na powstanie miliona miejskich spółek, gdzie zatrudniani są kolesie pokroju Żarskiego Jana...
        • Gość: gregger Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.197.90.2.edial.pl 21.06.11, 23:35
          Jakim trzeba być małym człowiekiem, żeby "robić do własnego gniazda" na forum publicznym i to w takim dniu.
          • Gość: kn Re: Kamil Durczok: W walce o ESK wygrała polityka IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.06.11, 06:19
            obawiam się wyraził to co myśli wielu Wrocławian zmęczonych ciągłym stawaniem do kolejnych konkursów, za to umęczonych codziennym życiem w tym mieście pogarszającym się z roku na rok (m.in. brakiem, żłobków, przedszkoli, szpitali, lekarzy, opieki medycznej, niefunkcjonującą komunikacją miejską, korkami, zablokowanymi drogami, absurdalnie drogimi kosztami utrzymania, przy jednocześnie relatywnie niskich pensjach, emeryturach, rentach )