clamcay 27.05.13, 18:40 trzeba było zrobić szum jak był bul Komorowski i Bieńkowska. Teraz się tym pies z kulawą nogą nie zainteresuje... No chyba dopiero jak wszystko pierdyknie to może tvn24 wpadnie z gospodarską wizytą i zatroskanymi minami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hds Re: Wydobycie węgla zagrozi zabytkowemu kościołow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.13, 19:46 Dlaczego ciągle piszecie o szkodach górniczych w Bytomiu a nic o szkodach w Katowicach? Inna technika wydobycia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Wydobycie węgla zagrozi zabytkowemu kościołow IP: *.1000lecie.pl 28.05.13, 05:32 po 1 nie technika, a technologia wydobycia. po 2 Bytom to nie tylko bieżące wydobycie. Bytom to w znacznej mierze "zaszłśsci historyczne": Nie tylko węgiel, ale też cynk i ołów. Do tego eksploatacja pod Bytomiem trwała od lat, w których pojecie "szkody górnicze" nie było jeszcze tak znane jak dziś. Oprócz tego w latach, gdy Bytom był Niemiecki, nikt specjalnie nie przejmował się skutkami eksploatacji. Miasto docelowo miało zostać wysiedlone. To wszystko w połączeniu z dzisiejszymi robotami góniczymi daje smutny efekt. Odpowiedz Link Zgłoś
adam1967r Wydobycie węgla zagrozi zabytkowemu kościołowi 27.05.13, 22:13 Co Maria Winckler ( Domes) zbudowała to głupi Polacy rujnują. Taki to już polski standard . Miechowice zostały przez ostatnie 60 lat zrujnowane przez analfabetów technicznych Odpowiedz Link Zgłoś
pat.1971 Wydobycie węgla zagrozi zabytkowemu kościołowi 28.05.13, 08:15 hmmm... mam pytanie ...a kiedy ten kościół był ostatni raz remontowany??? każdy budynek, nie ważne o jakim przeznaczeniu powinien być odnawiany, remontowany, jako zabytek tym bardziej... a kiedy ostatni raz tak gruntownie był odrestaurowywany i wpisany do właściwego rejestru prac konserwatorskich ??? ... mam wrażenie, że jednak to chyba bardziej kwestia pozyskania pieniędzy od "bogatego" sponsora... widać, że wiek kościółka robi swoje... zaś ewentualne szkody... to inna bajka... coś mi mówi, że to kolejny sposób kościelny, na wydrapanie kasy... i to dosłownie... szkoda:( Odpowiedz Link Zgłoś