GoĹÄ: Dg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 22:52 Silesia - najlepsza nazwa. Pochodzenia łacińskiego, znana na świecie od wieków. Do wymówienia przez cały świat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: Rodzina Wyborcza Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 22:55 oby tylko seksu pozamałżenskiego w tym mieście nie było, to jest najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a,m Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.proxy.aol.com 08.12.06, 23:04 Tak,Katowice beda piekna,rozwijajaca sie stolica i "centrum" wielkiej ,pieknej metropoli,a miasta jak Zabrza ,Bytom itd.-beda tylko slamsem dla mniej zamoznych!Tak jak to jest w Paryzu!!!Aglomeracji,mowie NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Śląsk jednym wielkim miastem 08.12.06, 23:13 bzdury powiadasz, slyszales o efekcie synergii? bez radykalnych zmian zabrze czy bytom predzej czy pozniej stana na skraju przepasci, wystepowanie na zewnatrz jako calosc daje nowe mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a,m Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.proxy.aol.com 08.12.06, 23:51 bzdury powiadasz, slyszales o efekcie synergii? > bez radykalnych zmian zabrze czy bytom predzej czy pozniej stana na skraju > przepasci, wystepowanie na zewnatrz jako calosc daje nowe mozliwosci. Tak?Bzdury Ty powiadasz!Wiem co to synergia-to,wspoldzialanie,wspolpraca! Chciales zablysnac znajomoscia wyrazow obcych?Nie mam zamiaru ,by Zabrze stalo sie sypialna Katowic i to wszystko!Tak, jak to jest np. w przypadku miasta Clichy kolo Paryza-ktore jest tylko slamsem dla bezrobotnych! Odpowiedz Link Zgłoś
settembrini Re: Śląsk jednym wielkim miastem 09.12.06, 00:04 zabrze w szybszym tempie stanie sie sypialnia, jesli nie powstanie wspolny zarzad dla aglomeracji slaskiej, ktory pozwoli na konkurowanie z najwiekszymi osrodkami miejskimi w tej czesci europy, a nie z miastem zza miedzy. a jesli cos piszesz, to staraj sie odniesc do meritum, tak wiec zakwestionuj efekt zwielokrotnienia korzysci w wyniku polaczenia niezdarnych czesci skladowych, a nie zarzucaj mi jakichs absurdalnych motywacji. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a,m Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.proxy.aol.com 09.12.06, 15:42 a jesli co > s > piszesz, to staraj sie odniesc do meritum, Otoz dobrze! Mowisz,ze chodzi Ci o synergie-tak?Ale ja tutaj nie widze kooperacji,tylko wyzysk!Czy bylbys dalej zwolennikiem metropolii -gdyby jej centralna czesc lezala np.na terenie Rudy,a caly ten stwor nazywalby sie Chorzowem.Pytam- co z tego beda mialy inne miasta?Jakie pieniadze beda przekazywane przez "wielkie" Katowice na inwestycje w odleglych dzielnicach.Ja rozumiem,ze samo Katowice bedzie jeszcze piekniejsze i bogatsze,ale to nie o to chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monika Brawo PiS IP: 194.0.103.* 10.12.06, 09:33 Parchy z platformy tylko knują i jątrzą, PiS tworzy... Drogi kolego to nie będa inwestycje w poszczególne miasta a projekty typu komunikacyjne pomiędzy miastami, sieci wodociągowe, kanalizacyjne, energetyczne, wspólna promocja regionu na świecie, pozyskiwanie środków europejskich itd itp Wyluzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gliwiczanin Re: Brawo PiS IP: *.gwardii.osi.pl 10.12.06, 09:37 dla twojej informacji, PiS jak zwykle klamie! to nie oni to wymyslili tylko prezydenci slaskich miast i to juz dobrych pare lat temu i projekt ten jest realizowany, slyszalas moze o Zwiazku Metropolitalnym i mozesz sie juz zaczac ciac zyletka bo wymyslono to za czasow Millera Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: fso Re: Brawo PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 12:18 No jak to? To niemozliwe żeby czerwoni wymyślili coś przed PISda... No chyba, że wykradli pomysł z któregos spotkania roboczego Kaczystanu Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Po co Tychy miałyby wejści do aglomeracji? 10.12.06, 16:30 Tychy ze strafą ekonomiczną 140.000 mieszkańców i bujnie rozwijającym się przemysłem miałyby przystąpić jako przybudówka do Katowic, do których jedzie się ponad pół godziny? A po co?! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: :) Re: Po co Tychy miałyby wejści do aglomeracji? IP: 217.150.119.* 10.12.06, 18:43 Ja tu sie przykludzilem z canary wharf, dzielnicy drapaczy chmur w londynie, do geograficznego centrum londynu przy pomocy kolejki podziemnej i zajelo mi to godzine. Tak wiec 30min to ja z centrum jade na pociag do francji :) A po co? Zeby bylo smieszniej, u idiot! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: szyderca Re: Po co Tychy miałyby wejści do aglomeracji? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 21:24 Zbierasz tam poziomki czy truskawki? Odpowiedz Link Zgłoś
srpnov Sosnowiec i Katowice w jednym mieście? 11.12.06, 10:22 Wy to macie chorą wyobraźnię :) Już widzę tą partyzantkę. Odpowiedz Link Zgłoś
srpnov Jeszcze jedno 11.12.06, 10:24 Jeśli to przeciśniecie, to proszę nam przenieść stolicę do największego miasta Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sosnowiczanka Re: Sosnowiec i Katowice w jednym mieście? IP: *.softpro2.pl 11.12.06, 23:18 ABSOLUTNIE ............NIE!!!!!! Juz ludzie z Polski nie znaja się i gdziekolwiek sie jest to gadaja ze .....a to Ty ze Śląska! a mnie to juz rusza i tłumaczę Młotkom, ze z Zagłębia ale jakoś dla RESZTY POLSKI czy Zagłębie czy Śląsk to jedno. Z całym szacunkiem do Katowiczan...ale nie chce aby Sosnowiec miał nazwę ...wspomniana wyżej.... hmm Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: biniou Re: Sosnowiec i Katowice w jednym mieście? IP: *.net81-66-58.noos.fr 12.12.06, 00:20 No oczywiscie, bo Ty jako szanowna Pani Sosnowiczanka jestes z Zaglebia i jestes pewnie bardzo dumna ze swoich korzeni. Tylko co to za korzenie? I jaka kultura? Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Sosnowiec i Katowice w jednym mieście? 12.12.06, 15:58 Nie bedzie mial, predzej krew sie poleje: www.rajza.nazwa.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
p406_737u Re: Po co Tychy miałyby wejści do aglomeracji? 10.12.06, 21:52 swistak336 napisał: > Tychy ze strafą ekonomiczną 140.000 mieszkańców i bujnie rozwijającym się przem > ysłem miałyby przystąpić jako przybudówka do Katowic, do których jedzie się pon > ad pół godziny? A po co?! Dokładnie to samo dotyczy Gliwic, które mają własną strefę ekonomicznąz licznymi firmami (również hi-tech), własną Politechnikę i na przyszłość niezłe rokowania - między Gliwicami i Zabrzem będzie skrzyżowanie autostrad. Pomijając wszystko inne, dlaczego nazwa miałaby brzmieć 'Katowice'? Nazwa jakiegoś młodego miasteczka kopalnianego z XIX wieku?? Najstarsze na Górnym Śląsku są: Toszek, Pyskowice, BYTOM i GLIWICE. Dlaczego te dwa miasta miałyby stracić swe ponad siedemsetletnie nazwy na rzecz młokosa katowickiego?? PS Jestem z Gliwic, czego można było się domyślić. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mikołowianin Re: Po co Tychy miałyby wejści do aglomeracji? IP: *.abort.it.pl 10.12.06, 22:15 No to lećmy po wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Ruda_%C5%9Al%C4%85ska: "Ruda Śląska istniała już w 1243 r" pl.wikipedia.org/wiki/Gliwice "Pierwsza wzmianka o mieście Gliwice pochodzi z roku 1276." Toszek: "W XII wieku utworzono tu kasztelanię, co poświadczają wzmianki z 1222 roku i późniejsze wymieniające trzech kasztelanów: Jakuba, Jaksę i Zwigora." Bytom: "# 1123 – pierwsza wzmianka pod nazwą Bitom" Zabrze: "1243 – pierwsza wzmianka o Biskupicach, osadzie na terenie dzisiejszego Zabrza" Pyskowice: na wikipedii brak informacji. Świętochłowice: faktycznie, powstały później, "Pierwsza wzmianka o Świętochłowicach pochodzi z 25 maja 1313" - cytat za pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99toch%C5%82owice Co do Bytomia to masz rację, ale co do Rudy Śląskiej (tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=760&w=53631725&wv.x=2&a=53719273 jakoś jej nie lubisz) czy Zabrza, przez Ciebie nie wspomnianego się mylisz. Gliwice powstały WIELE później. Google i Wikipedia Twoim przyjacielem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gliwiczanin Re: Po co Tychy miałyby wejści do aglomeracji? IP: *.gwardii.osi.pl 11.12.06, 07:47 wsadz sobie wikipedie w d...e, gliwice maja prawa miejskie od 753 lat, a pierwsza osada zostala tu zalozona juz w okresie kultury luzyckiej, oba te fakty sa swietnie udokumentowane, co zreszta mozna sprawdzic w miejscowym muzeum. nie wierz nigdy wikipedii na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kutach Monika pitoli jak oszołomiona... IP: *.welnowiec.net 10.12.06, 12:28 PiS cie trącał młoda damo.PiS nic nie wymyślił, tylko podchwycił pomysł proezydentów miast.ALe inny cel maja w glowie - łatwiej chwycic za morde niechetnych sobie slazaków... Odpowiedz Link Zgłoś
p406_737u Re: Monika pitoli jak oszołomiona... 10.12.06, 21:55 Gość portalu: kutach napisał(a): > PiS cie trącał młoda damo.PiS nic nie wymyślił, tylko podchwycił pomysł > proezydentów miast.ALe inny cel maja w glowie - łatwiej chwycic za morde > niechetnych sobie slazaków... Chyba o to właśnie chodzi - łatwiej kontrolować władze jednego organizmu o nazwie Aglomeracja Śląska, łatwiej w nim mataczyć, niż kontrolować władze kilkunastu miast! Inicjatywa prezydentów miała trochę inny cel :-) niż poronione pomysły pisowskie i niech ta inicjatywa ODDOLNA prezydentów się rozwija, w przeciwiieństwie do centralistycznych pomysłów PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zuzka Re: Brawo PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 12:55 Obiecanki cacanki... właśnie mamy przykład jak PiS wywiązuje się ze swoich obietnic wyborczych. Trzymam kciuki za niepowodzenie w realizacji tego wyrafinowanego planu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gliwiczanin Re: Brawo PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 20:38 kogos straszy pis tylnymi drzwiami chce dorwac sie do wladzy w rejonie, gdzie podczas ostatnich wyborow dostal w nery, bo ludzie na Śląsku są na tyle mądrzy, że na ogłupiające hasełka pisu nie dają się nabrać. Posłowie tego śmiesznego "teczkowego" tworu, zadający się z neofaszystami i postkomunistycznymi członkami samoobory chcą którzy "reprezentowali" Śląsk w debacie budżetowej głosowali za odrzuceniem wszystkich poprawek dobrych dla Sląska (z wyjątkiem jednego). Ta żenująca koalicja zadysponowała najbardziej krzywdzący dla Sląska podział unijnej kasy. I teraz mamy tym "największym z najmniejszych" pozwolić na grzebanie we władzy u nas? "Dla naszego dobra" ? hehehehehehhehe Won pis łapy od Śląska. Ja tam w jednym worze 16 miastami nie mam zamiaru być. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gliwiczanin Re: Brawo PiS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 21:01 pisałem na gorąco, bo aż mnie dzwigło stąd bełkot słowny pisowcy chcą zmieniać nam władze w regionie? najkrócej jak można - "wypad z baru" Odpowiedz Link Zgłoś
p406_737u Re: Brawo PiS 10.12.06, 21:56 Całkowicie Cię popieram! Ręce przecz od Śląska!! Też jestem z Gliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: przem Silesia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 15:56 tak pwinno si nazywac to cos co powstanie z GOPu czy aglomeracji sląskiej. silesia jest znana od wiekow i przez wieki uzywana wiec trzeba podtrzymac tradycje. mieszkaniec SILESI Odpowiedz Link Zgłoś
swistak336 Mieszkaniec "Silesii" czy Hanys? 10.12.06, 16:33 Kim ty jesteś? Hanysem, czy gorolem? Bo o takich i takich widziałem, ale żaden z nich nie mówił o sobie: "mieszkaniec Silesii". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: passingby Re: Silesia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.06, 21:17 Z jakiej racji niby? Silesia to Śląsk, Dolny i Górny. Wrocław, Zgorzelec, Zielona Góra, Wałbrzych. Czemu tak ma się nazywać akurat katowicka aglomeracja? Jakby Trójmiasto nazywało się Pomorze. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Silesia 10.12.06, 21:20 A dlaczego solica Meksyku nazywa się Meksyk? Mexico City-->>Silesia City Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sawb Re: Silesia IP: *.devs.futuro.pl 11.12.06, 12:34 Taaa, jasne, moze Silesia City Center? To tak niby niemiecko-angielsko lepiej czy jak? :/ Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Brawo PiS 10.12.06, 15:56 A propos PiS tworzy - koncepcja jest starsza niż PiS i niż PC, więc nie przypisywałbym tutaj niewłaściwym osobom autorstwa tego projektu. Mówiło się o nim - bardzo realnie - także za kadencji Buzka. Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix To istotnie wspaniała wiadomość. Dlaczego? 10.12.06, 16:27 Jestem studentem geografii, tak sie skłąda że US. Temat jest mielony bardzo często na zajeciach, ciesze sie ze w końcu toś zabiera się za konkrety. Oczywiscie jest jednak JEDEN ZASADNICZY NAJWIEKSZY PROBLEM. Lobby. Lobby lokalne. Włodarze, układy lokalne, swojacy poszczególnych miast. No bo nie oszukujmy się. to jest w stanie oddać stołki za cene nawet najszczytniejszej idei? Ale pomysł cudowny, bardzo stary. Zycze powodzenia! Jestem Za Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Monik Brawo Monika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 21:16 Pierwsza w życiu samodzielna wypowiedź.Chuba wzorujesz się na dr Grzebyku z Rzeszowa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: nika Re: Brawo PiS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 18:57 To nie PiS tworzy, tylko śląscy samorządowcy. Przecież prezydenci śląskich miast (w tym Uszok) w większości nie należą do żadnej partii. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 09:55 Ja się raczej obawiam, że bogatsze miasta (Katowice, Gliwic) będą pracować na te biedniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Przecież Aglomeracja NIC nie ZMIENI. to jest tylko 10.12.06, 13:09 urzędowa sprawa. Nikt na tym nie zbiednieje. Może tylko kilkudziesięciu urzędników mniej będzie. Jestem za. Silesia Bardzo ładna nazwa miasta. Nazwa będzie nowa, ale ludzie i problemy zostaną, więc nie martwię się o nic. -------------------------- filatelista.blox.pl/html hallegro.pl/item147015110_poezja_z_samotnosc_w_sieci_tomik_d_kiersztejn.html Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Przecież Aglomeracja NIC nie ZMIENI. to jest 10.12.06, 15:58 Nie masz racji. Z punktu widzenia podziału funduszy UE lepiej wygląda aglomeracja SIlesia zamieszkiwana przez 3 mln mieszkańców (o potencjale przemysłowym, akademickim nie wspominając) niż jakieś tam anonimowe 300-tys. miasto na wschodzie Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
pako19 Re: Przecież Aglomeracja NIC nie ZMIENI. to jest 10.12.06, 18:02 a owszem Tu się z Tobą zgadzam. Pod względem dotacji, lepiej gdyby to było 3 milionowe miasto. -------------------------- filatelista.blox.pl/html hallegro.pl/item147015110_poezja_z_samotnosc_w_sieci_tomik_d_kiersztejn.html Odpowiedz Link Zgłoś
p406_737u Re: Przecież Aglomeracja NIC nie ZMIENI. to jest 10.12.06, 22:00 Tak, oczywiście :-P Trzymilionowe miasto dostanie MNIEJ niż oddzielnie wszystkie miasta razem wzięte - kto w UE będzie dotował molocha większego od Paryża?? Pomyślcie! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: normals Re: Przecież Aglomeracja NIC nie ZMIENI. to jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 22:13 Chyba nie wiesz ile Paryż ma mieszkańców. A dotacje są przyznawane na projekty, a nie do swobodnej dyspozycji dla miast. Projekty muszą dotyczyć określonych celów, które mogą być subsydiowane, a poza tym muszą być odpowiednio przygotowane, a to nieraz jest bariera nie do pokonania dla pojedyńczego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gliwiczanka Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 13:59 Ja tez sie boje ze my bedziemy pracowac na biedniejsze miasta. Teraz jest dobrze i niech tak zostanie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacekm Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.06, 17:06 To ile bedzie mialo kATOWICE MIESZKANCOW? 5 000 000 ? Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 15:55 Dokładnie. Jako samodzielne miasto w 9 na 10 przypadków przegra z Katowicami rywalizację o środki UE, a sypialnią i tak pozostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
emenefix Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 17:13 Poza tym Zabrze jest kompletnie złym przykładem jesli chodzi o to co chłopak wspomniał. Miasto to może stać się logistycznym serduchem Aglomeracji. W momencie gdy skrzyżują się tutaj A1, A4, Dts, dk44. To samo Gliwice z którymi Zabrze juz teraz tworzy tzw "strefe krawedziową" a byc w strefie krawedziowej to tylko i wyłacznie powód do zadowolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
p406_737u Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 22:02 No właśnie - Zabrze i Gliwice będą wyzyskiwane przez centralne Katowice, R. Śląską i inne miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: normals Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 22:10 Będą cię wyzyskiwać? A jak? Biedactwo. Zamiast jakieś wyssane z palca obawy tu bazgrać, podaj jakiś konkret. Mitem jest, że taki organizm będzie nosił nazwę Katowice, poza tym siedziba zarządu wcale nie musi być w Katowicach, poza tym w jego skład mogą wchodzić prezydenci wszystkich dzisiejszych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sqro Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 12:09 1. podałes świetne przykłady 'kwitnących' wręcz miast 2. Zabrze już jest sypialnią... gliwic Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a,m Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.proxy.aol.com 09.12.06, 15:45 2. Zabrze już jest sypialnią... gliwic Tak-ale to tylko marzenie gliwiczan!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: super_sonic Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.gwardii.osi.pl 10.12.06, 09:39 gliwiczanie wcale nie marza w jakimkolwiek sensie o zabrzu, dla nas zabrze to tylko miasto przez ktore sie przejezdza, dwu krotnie bylem w tym roku w zabrzu i dwukrotnie mnie probowano okrasc, wiec dziekuje wam bardzo za taka sypialnie Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 09:59 > tylko miasto przez ktore sie przejezdza, W dodatku bez większego entuzjazmu. Przy całej sympatii do Zabrza mogłoby to miasto coś zrobić ze swoją główną ulicą. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ky No chyba nie wiesz co to synergia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 12:35 to współdziałanie różnych czynników, skuteczniejsze niż suma ich oddzielnych działań. Z niciskiem na to, co po przecinku. Czyli 2+2 daje zawsze więcej niż cztery. Proszenie się Brukseli 17-tu małych miast gdzieś w Polsce o rozwiązanie problemów komunikacyjnych, a wystąpienie o to największego miasta Europy Środkowej - widzisz różnicę? Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi !!! 10.12.06, 10:18 Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi !!! Jak Związek Miast Śląskich, czy Metropolia Śląska to nie z gorolami !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kropka85 Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 10:36 Nie bądź taki do przodu bo cię braknie. Gorole czy nie gorole co to za różnica, tylko niektórzy nie moga tego pojąć przez swój ograniczony mózg. Silesia to świetny pomysł Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Nie każdy chce mieć do czynienia z gorolami ! 10.12.06, 10:57 Nie każdy chce mieć do czynienia z gorolami ! Wolę porządne śląskie tradycje, obyczaje, kulture, etos pracy itp. a nie cechy rodem z zaboru rosyjskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: super_sonic Re: Nie każdy chce mieć do czynienia z gorolami ! IP: *.gwardii.osi.pl 10.12.06, 11:03 ta juz ja widzialem ten etos pracy szczegolnie u robotnikow fizycznych jakimi sa gornicy, oni tak kochaja prace ze jak im chciano zabrac wczesniejsza emeryture to pobili policjantow w warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Czy ty też pracujesz fizycznie? Widać, słychać, i 10.12.06, 11:26 Czy ty też pracujesz fizycznie? Widać, słychać, i czuć... Górnicy nie chcieli niczego, co im się nie należało, i co nie było gwarantowane umowami rządowymi (wiesz co to jest umowa?). Problem przekształceń przemysłu ciężkiego na Śląsku jest o wiele bardziej skomplikowany niż chyba jest w stanie ogarnąć twój umysł. Sosnowiec, Będzin, Czeladź, czy Jaworzno w Aglomeracji Śląskiej to tak, jakby Górali zapisać do Związku Rybołówstwa Dalekomorskiego... Gość portalu: super_sonic napisał(a): > ta juz ja widzialem ten etos pracy szczegolnie u robotnikow fizycznych jakimi > sa gornicy, oni tak kochaja prace ze jak im chciano zabrac wczesniejsza > emeryture to pobili policjantow w warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: super_sonic Re: Czy ty też pracujesz fizycznie? Widać, słycha IP: *.gwardii.osi.pl 10.12.06, 11:31 nie pracuje fizycznie, jestem inzynierem automatykiem. nie widze powodu dla ktorego gornicy maja zarabiac duzo i miec wczesniejsze emerytury, sa dla mnie robotnikami fizycznymi, zazwyczaj po zawodowkach i nie rozumiem dlaczego zarabiaja wiecej od mojej dziewczyny ktora jest nauczycielka (dostaje 720zl netto za etat) Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Jak górnik ma dobrze to go zastąp w kopalni! 10.12.06, 11:58 Jak górnik ma dobrze to go zastąp w kopalni! A twoja dziewczyna niech pracuje jak inne kobiety np. na płuczce. Pasi? Gość portalu: super_sonic napisał(a): > nie pracuje fizycznie, jestem inzynierem automatykiem. nie widze powodu dla > ktorego gornicy maja zarabiac duzo i miec wczesniejsze emerytury, sa dla mnie > robotnikami fizycznymi, zazwyczaj po zawodowkach i nie rozumiem dlaczego > zarabiaja wiecej od mojej dziewczyny ktora jest nauczycielka (dostaje 720zl > netto za etat) Odpowiedz Link Zgłoś
patman Dzizzz... Dobijają mnie takie argumenty 10.12.06, 12:17 Nikt nikogo nie zmusza, żeby robił pod ziemią - zapewne nieraz już to słyszałeś. I mówię to z pozycji człowieka związanego z branżą (OUG), żebyś sobie nie myślał, że nie wiem co się dzieje na kopalniach. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Nikt ci nie każe być nauczycielem za 900 zł 10.12.06, 13:52 Nikt ci nie każe być nauczycielem za 900 zł patman napisał: > Nikt nikogo nie zmusza, żeby robił pod ziemią - zapewne nieraz już to słyszałeś > . I mówię to z pozycji człowieka związanego z branżą (OUG), żebyś sobie nie myś > lał, że nie wiem co się dzieje na kopalniach. > > Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fidelity Re: Nikt ci nie każe być nauczycielem za 900 zł IP: *.chello.pl 10.12.06, 16:23 Przy całym szacunku górnicy i hutnicy są po obu brzegach Brynicy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: super_sonic Re: Nikt ci nie każe być nauczycielem za 900 zł IP: *.gwardii.osi.pl 11.12.06, 07:52 to kim?:D nie po to dziewczyna robila studia zeby byc sekretarka, a jak gornikom sie nie chcialo uczyc to trudno Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Niech dziewczyna nie narzeka na płacę jak uczona.. 11.12.06, 20:54 To niech dziewczyna nie narzeka na płacę jak uczona... Gość portalu: super_sonic napisał(a): > to kim?:D nie po to dziewczyna robila studia zeby byc sekretarka, a jak > gornikom sie nie chcialo uczyc to trudno Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: am Re: Jak górnik ma dobrze to go zastąp w kopalni! IP: *.aster.pl 10.12.06, 13:43 > Jak górnik ma dobrze to go zastąp w kopalni! jak ma tak źle to niech idzie kopać rowy. robota bezpieczna i na świeżym powietrzu > A twoja dziewczyna niech pracuje jak inne kobiety np. na płuczce. poziom twoich argumentów jasno dowodzi że nie widzisz powodu dla egzystencji zawodu nauczyciela > Pasi? sam se uodpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: Jak górnik ma dobrze to go zastąp w kopalni! 10.12.06, 13:55 1) To nie górnik narzeka na swoją pracę w tej dyskusji, tylko facet nauczycielki 2) Nauczyciel, górnik, automatyk, czy sklepowa - wszystkie zawody są ważne i potrzebne, a twoje argumenty kiepskie 3) Mi pasi, a tobie nie? Gość portalu: am napisał(a): > > Jak górnik ma dobrze to go zastąp w kopalni! > jak ma tak źle to niech idzie kopać rowy. robota bezpieczna i na świeżym powiet > rzu > > > A twoja dziewczyna niech pracuje jak inne kobiety np. na płuczce. > poziom twoich argumentów jasno dowodzi że nie widzisz powodu dla egzystencji > zawodu nauczyciela > > > Pasi? > sam se uodpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gorol [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:27 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fizyk Re: Czy ty też pracujesz fizycznie? Widać, słycha IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.12.06, 12:44 Typowe PL myslenie. Zamiast sie zapytac dlaczego nauczyciele maja niskie pensje, to pytasz dlaczego gornicy zarabiaja wiecej. Najlepiej jakby wszyscy mieli po rowno, prawda? ...chyba skads to znamy. PS. Moja matka to nauczycielka i tez ubolewam ze nie otrzymuje godnej pensji za zdzieranie gardla na bachorach i uzeranie sie z rodzicami wychowujacymi swoje skarby bezstresowo. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Problemu nie rozwiąże się w sposób Janosikowy - za 10.12.06, 13:59 Prawda jest taka, że nauczyciele zarabiają zbyt mało w Polsce, i wiele innych zawodów/prac jest słabo opłacanych (i to nie ma żadnego związku z efektywnością pracy - bo ci sami ludzie jak wyjeżdżają do GB czy IRL to jakoś nie mają kłopotów z efektywnością). Problemu nie rozwiąże się w sposób Janosikowy - zabrać górnikom-dać nauczycielom, albo emerytom-i dać budżetówce. Kto tego nie rozumie, to nie ma pojęcia o gospodarce rynkowej i zarządzaniu państwem. Gość portalu: Fizyk napisał(a): > Typowe PL myslenie. Zamiast sie zapytac dlaczego nauczyciele maja niskie pensje > , > to pytasz dlaczego gornicy zarabiaja wiecej. Najlepiej jakby wszyscy mieli po > rowno, prawda? ...chyba skads to znamy. > > PS. Moja matka to nauczycielka i tez ubolewam ze nie otrzymuje godnej pensji za > zdzieranie gardla na bachorach i uzeranie sie z rodzicami wychowujacymi swoje > skarby bezstresowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Czy ty też pracujesz fizycznie? Widać, słycha 10.12.06, 14:47 > Sosnowiec, Będzin, Czeladź, czy Jaworzno w Aglomeracji Śląs kiej to tak, synku, wez ty sie zastanow przez chwile. przemysl, warunki, zwiazki z reszta kraju sa identyczne w Sosnowcu jak i w Gliwicach, mysl troche do przodu, bo z lbem odwroconym do tylu to daleko nie zajdziesz. wystaczy nazwac te aglomeracje tak, jak ten most w Warszawie (albo jak zwiazek zawodowy): Slasko-Dabrowska. Odpowiedz Link Zgłoś
przybylskip [...] 10.12.06, 11:17 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Nie każdy chce mieć do czynienia z gorolami ! 10.12.06, 19:08 mike-great napisał: > Nie każdy chce mieć do czynienia z gorolami ! > Wolę porządne śląskie tradycje, obyczaje, kulture, etos pracy itp. a nie cechy > rodem z zaboru rosyjskiego... Z Twojego wcześniejszego postu wynika iż łączysz Sosnowiec z Jaworznem. A Jaworzno, skarbku, to nie był zabór rosyjski! Austriacki. Ale, ...pies Cię jechał. Też nie chcę być razem z hanysami. Odpowiedz Link Zgłoś
neo1113 Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi 13.12.06, 12:32 Popieram pomysł Silesii ( niekoniecznie w tej nazwie ), chociaż nie jestem wyborcą Pis-u. Na pewno największe miasto w tej części Europy będzie mogło więcej niż kilkanaście zaściankowych pipidów. Tylko czy się uda ? Szczerze wątpię! Pewnie wielu lokalnych kacyków stanie okoniem, popieranych przez ograniczomych umysłowo wrogów goroli i hanysów po obu stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
semperfrei Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi 25.11.07, 21:06 > Gorole czy nie gorole co to za różnica > Gorole czy nie gorole co to za różnica > Gorole czy nie gorole co to za różnica D E C Y D U J A C A !!!!! - co za baran, zal mi sie. Ale co sie dziwic - jak sie ma mame z rzeszowa, tate z warszawy, babcie ze lwowa, dziadka z wilna, a liebste ze sosnowic i nie wie, kim sie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
poglodzio Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi 10.12.06, 12:12 sosnowiec to wam damy ale weźmiemy do małopolski nasze jaworzno Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi 10.12.06, 14:00 Kto by tam chciał Sosnowiec? Chyba tylko Warszawa... poglodzio napisał: > sosnowiec to wam damy ale weźmiemy do małopolski nasze jaworzno Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hanys Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 16:48 Dyć jak to bydzie wyglądało zeby gorole i hanysy tak fest razem tak byc nimoze... Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Tera bydymy mieć ino krojcoki !!! A szpetne !!! 11.12.06, 20:55 Tera bydymy mieć ino krojcoki !!! A szpetne !!! Gość portalu: hanys napisał(a): > Dyć jak to bydzie wyglądało zeby gorole i hanysy tak fest razem tak byc nimoze. > .. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi 10.12.06, 16:02 które historycznie ma tyleż wspólnego z małopolską co burdelmama z westalką. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi 10.12.06, 16:01 Jasne, swoje kompeksy zostaw w domu. Na tej zasadzie mieszkańcy Siewierza także mogą wnioskować o autonomię - wszak mieszkali kiedyś w Księstwie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Siewierzanin Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 18:01 My będziemy tym 18 miastem, bo zanami tylko Zawiercie, a oni podobno Będą należeć do Gosiewa Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hela Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi IP: 74.140.167.* 10.12.06, 18:13 i ja sobie nie zycze!! zwlaszcza zeby Jawzorzno przemianowac na Katowice! to okropne!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bran Aglomeracja Śląsko-Dąbrowska IP: *.acn.waw.pl 10.12.06, 18:56 Jestem Warszawiakiem i nie powinna mnie ta sprawa obchodzić. Wydaje mi się jednak, że jeżeli już, to raczej tak się powinno nazywać połączenie Śląska i Zagłębia. W Warszawie mamy np. Most Śląsko-Dąbrowski nazwany tak na cześć jego budowniczych. A samą ideę aglomeracji uważam za słuszną. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mikołowianin Re: Aglomeracja Śląsko-Dąbrowska IP: *.abort.it.pl 10.12.06, 19:31 A ja się zastanawiam, patrząc na mapę. Jeśli miałoby to być rzeczywiście miasto ŚLĄSKIE, to zastanawiam się, dlaczego na siłę łączymy Zagłębie (Sosnowiec, Będzin, geograficznie także Jaworzno), a zapomina się o rdzennie śląskich miastach: Mikołowie (w którym mieszkam), Knurowie, Tarnowskich Górach? Żeby nie było: samej idei byłbym skłonny przyklasnąć, widząc wiele pozytywów (ale i negatywów też), tylko intresesuje mnie odpowiedź na pytanie: DLACZEGO? Dlaczego widzę tu właściwie listę miast o największej liczbie mieszkańców, wybranych z całego regionu, listę najbardziej "perspektywicznych" (na czele z Katowicami i Gliwicami), poszerzonych według kryterium geograficznego o te miasta, których pominięcie w "idei komasacji" (ktoś pamięta taki termin?) sugerowałoby podział na lepsze/gorsze? Nie czarujmy się, Ruda Śląska (w której mieszkałem ponad 30 lat od urodzenia) czy Świętochłowice mają małe możliwości przebijania się samodzielnie - a że leżą w środku drogu między Katowicami i Gliwicami, to nie wypadało ich nie włączyć. Jednakże, jeśli aglomeracja miałaby być *ŚLĄSKA*, to nie Zagłębie. Z całym szacunkiem: w firmie, w której pracuję (lokalizacja: Katowice), podział Śląsk/Zagłębie jest mniej więcej 50/50. Personalnie nie mam nic do Zagłębiaków. Mało tego: jeden z kumpli z firmy w trakcie pewnego zawirowania życiowego okazał niezrównaną pomoc. Pamiętam (bardziej z opowiadań) czasy Gierka, pochodzącego z "czerwonego" Zagłębia, i to, jak rozbudował region. Fakt, kosztem innych regionów - ale teraz trendy są inne regiony - fortuna kołem się toczy; dyskusja nie na to forum. Wracając do sedna: stworzenie regionu ma według mnie więcej zalet niż wad, i to niezależnie od tego, jaka opcja polityczna to wdroży. Jednak niezależnie od projektu, to wolałbym, aby nie przypisywać np. Sosnowca do Śląska. Z perspektywy osoby żyjącej poza regionem wygląda to podobnie, ale żyjąc tu wiem, że lokalne podziały jednak wciąż pokutują. Choć może jest to szansa i jakiś sposób na ich zażegnanie? Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: Aglomeracja Śląsko-Dąbrowska 12.12.06, 02:00 Gość portalu: mikołowianin napisał(a): > A ja się zastanawiam, patrząc na mapę. Jeśli miałoby to być rzeczywiście miasto > ŚLĄSKIE, to zastanawiam się, dlaczego na siłę łączymy Zagłębie (Sosnowiec, > Będzin, geograficznie także Jaworzno), a zapomina się o rdzennie śląskich > miastach: Mikołowie (w którym mieszkam), Knurowie, Tarnowskich Górach? Knurów akurat jest przewidywany:) natomiast zgadzam się, że nie ma szczególnego uzasadnienia dla pominięcia Mikołowa (podobnie jak Bierunia czy Imielina), zwłaszcza że przejście Zarzecza w Kamionkę jest już prawie niezauważalne:). Tyle że może celowym byloby wyodrębnienie z Mikołowa jego terenów stricte wiejskich i usamodzielnienie Bujakowa? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Jacek Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.06, 18:49 hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: cos Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi IP: *.fastres.net 10.12.06, 21:39 a ja jestem mieszkancem jaworzna i uwarzam ze mi mentalnie blizej do krakowa niz katowic Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sawb Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi IP: *.devs.futuro.pl 11.12.06, 12:44 No i slusznie, bo Jaworzno to ziemia krakowska (a i mieszkancy Jaworzna czuja sie bardziej zwiazani z Krakowem niz ze Slaskiem), a Sosnowiec to Zaglebie, ktore nie ma nic ze Slaskiem wspolnego i nie powinno miec, bo niby z jakiej racji... Sama idea SILESII jest niezla, ale dlaczego takie brzydkie i zacofane miasto jak Katowice mialoby byc jego centrum? Sa ladniejsze i bardziej rozwiniete miasta Slaska niz Katowice, chociazby Gliwice! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: normals Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 12:47 Milcz waść wstydu sobie oszczędź. Małość ludzka nie zna granic. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Józka78 Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 13:55 Strasznie zakompleksiony gość!!! znam wielu tzw.Hanusów i na szczęście coraz mniej z nich ma takie poglądy!!! mam nadzieję,że takie ciężkie przypadki szybko wyginą - naturalnie!!! pewno masz się za rodowitego Ślązaka - a według mnie Ci tzw.rodowici Ślązacy powinni się za ciebie i tobie podobnych wtydzić... Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great "Hanusów" ??? A kto to ??? Ha, ha, ha.... 11.12.06, 20:58 "Hanusów" ??? A kto to ??? Ha, ha, ha.... Gość portalu: Józka78 napisał(a): > Strasznie zakompleksiony gość!!! znam wielu tzw.Hanusów i na szczęście coraz > mniej z nich ma takie poglądy!!! mam nadzieję,że takie ciężkie przypadki szybko > > wyginą - naturalnie!!! pewno masz się za rodowitego Ślązaka - a według mnie Ci > tzw.rodowici Ślązacy powinni się za ciebie i tobie podobnych wtydzić... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: biniou Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi IP: *.net81-66-58.noos.fr 12.12.06, 00:16 To poproscie o akcesje z Rosja. I wszystko wroci do normy, jak przed laty, nie bedzie zadnych Gierkow i innych czerwonych z drugiego awansu spolecznego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jaworznianin Re: Nie życzę sobie Jaworzna i Sosnowca w Silesi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.06, 19:55 jaworzno nigdy nie było ślaskie i nie będzie , a do sosnowca nam daleko , blizej do krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 11:00 a Ty byś chciał by Zabrze stało się metropolią? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ergiel Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.acn.waw.pl 10.12.06, 11:38 To jest kooperacja. Jasne stary. Każde miasto na Śląsku osobną metropolią. Najlepiej rosnące w góre, jak slamsy w Afryce, choć i tak już wam tam niedaleko. Żeby przejechać parę kilosów, trzeba kupować 3 bilety. Śmiechu warte. Pozdrawiam wszystkich niezakompleksionych, normalnych Ślązaków, myślących o przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
paoloigna Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 15:27 te synek, tys byl kiedys na slasku? zeby przejechac te pare kilosow to kupujesz jeden bilet ino na 3 miasta. Polecam na przyszlosc, po co masz przeplacac;) Odpowiedz Link Zgłoś
pynky Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 13:00 i nie udalo ci sie zaimponowac znajomościa tego pojecia, ciołku, synergia to nie jest zwykla wspolpraca z efektem synergii mamy fo czynienia wetdy gdy efekty tej wspolpracy są wyzsze niz wskazywaloby na to samo proste zsumowanie mozliwosci wspolpracujących. looser Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: pinky Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.range86-135.btcentralplus.com 25.11.07, 09:53 ktos kto mysli pozytywnie wygrywa na milon procent ,ale malo kto z Polakow to rozumie ,a Silesia powstanie napewno! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: hola ! Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.06, 17:13 a dlaczego nie.wy sypialnaich zyjka zamozni ludzie.a tak poza tym na marginesie jestes glupi Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: f. Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.chello.pl 10.12.06, 16:50 Sprawa jest czysta. Efekt synergii, sumy , dużych liczb. Łatwiej o inwestycje, o promocję. Oszczędności na likwidacji dublujących się urzędów, instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Warszawę na próbę podzielono na kilkanaście gmin 10.12.06, 19:18 Czyli przekształcili metropolię w prawie odrębne miasta, jakoś tam powiązane ze sobą. Ale nam to cholernie bokiem wychodziło i po wielu zmaganiach pieprzeni "reformatorzy" musieli się poddać i znów mamy jedną gminę od Ursusa po Wawer. Od Białołęki po Wilanów. Metroplię śląsko zagłębiowską też należałoby zrobić jedną gminą. DOtychczasowe miasta powinny mieć status dzielnic. Inaczej będzie tak kiepsko jak u nas podczas tych nieudanych prób wymyślania prochu. Odpowiedz Link Zgłoś
ginlo to teraz bedziesz mial to pierwsze , PO chce podzi 11.12.06, 00:31 elic miasto Odpowiedz Link Zgłoś
sojomail Re: Śląsk jednym wielkim miastem 09.12.06, 00:07 > Tak,Katowice beda piekna,rozwijajaca sie stolica i "centrum" wielkiej ,pieknej > metropoli,a miasta jak Zabrza ,Bytom itd.-beda tylko slamsem dla mniej > zamoznych!Tak jak to jest w Paryzu!!!Aglomeracji,mowie NIE. zabrze juz teraz jest wiocha i zapadnieta dziura., gorzej byc nie moze, wiec jestem za. zabrzanin. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a,m Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.proxy.aol.com 09.12.06, 15:51 zabrze juz teraz jest wiocha i zapadnieta dziura., > gorzej byc nie moze, wiec jestem za Tak,ale to nie wina miasta tylko wladz!To nie wina tych domow i ulic-prawda? Zabrze ma ogromny potencjal!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mejlmi Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.hay.dialup.dodo.com.au 10.12.06, 09:38 Jasne, wszystko wina wladz. Zabrze ma potencjal, ale wypromowanie tego potencjalu wymaga nakladow, ogromnych nakladow finansowych. Jak narazie to Zabrze rowna w dol. Zabrze moze przeobrazic sie w piekna, bogata dzielnice wielkiego, preznie rozwijajacego sie miasta w ktorym swoje oddzialy otwiera wiekszosc swiatowych firm. Zobacz jaki potencjal dla Zabrza jest tutaj! Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 10:01 Dlatego jedno duże miasto będzie korzystne. O inwestycje, kasę z UE itp. ubiegać się będzie nie jedno miasto w którym mieszka 200K ludzi, ale największe miasto pomiędzy Berlinem a Moskwą. Robi wrażenie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
sojomail Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 12:33 dokladnie tak! przez blisko 20 lat w zabrzu nie ma zadnej inwestycji z prawdziwego zdarzenia. wszystko laduje albo w gliwicach, albo w katowicach albo w tychach czy bielsku. skoro miasto nie potrafi o siebie zadbac ani nic wywalczyc, moze jezeli wejdziemy w sklad aglomeracji z prawdziwego zdarzenia, ktos tu pokieruje jakiegos inwestora. poki co zabrze to wiocha numer jeden i mi wstyd ze tu mieszkam. naszczescie juz niedlugo - max 5 lat. w zabrzu nawet nie ma zjazdu z a4 ktora przebiega przez miasto !!! dts to tu dojedzie moze za 10 lat. szkoda gadac. przez 20 lat zbudowali moze kilometr nowych drog w calym miescie ! a rzadzacy miastem - szanwny pan urbanczyk a pozniej golubowicz i piekna rada miasta tylko zarli na stolkach i walili takie waly ze szkoda gadac nawet. zenada. zabrze to wies numer 1. zabrzanin. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Kto głosował na władze Zabrza? 10.12.06, 14:03 Kto głosował na władze Zabrza? Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 16:11 Jasne. Tylko nikt nie wie, na czym on polega, na czym polegać ma przewaga Zabrza nad Gliwicami, Katowicami, Rybnikiem. Pomyśl o przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: Śląsk jednym wielkim miastem 09.12.06, 09:17 Przecież Katowice i tak są jednym z lepiej rozwijających się miast na Śląsku... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eva Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.gorzow.mm.pl 09.12.06, 20:55 Nie jest tak jak piszesz. Spójrz na Trójmiasto. Czy Gdańsk jest dla bogatych a Gdynia, czy Sopot to slamsy dla biednych? Nie, wydaje się że jest wręcz przeciwnie. I do tego żadne z tych miast nie zatraciło swojego niepowtarzalnego charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Kiwuś Sopot dla biednych... wolnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 01:53 Tak sie sklada kolego, ze akurat jest na odwrot. Ceny mieszkań w Sopocie sa najwyzsze w calej Polsce (mozesz to latwo sprawdzic). Ja sam mam wujkow w Gdyni i jest tam wiele ekskluzywnych osiedli. Co do Gdanska to zdaje sie tam jest najwiecej blokow i ubogich. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: glupi Kiwus Re: Sopot dla biednych... wolnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 01:53 Boze u mnie jest fatalnie jesli chodzi o czytanie ze zrozumieniem. Wybacz:) Masz 100 racji :) Odpowiedz Link Zgłoś
przybylskip Re: Sopot dla biednych... wolnego 10.12.06, 11:20 OK. Ale Trójmiasto to nie jedno miasto. Nie jest formalnie połączone. Gość portalu: Kiwuś napisał(a): > Tak sie sklada kolego, ze akurat jest na odwrot. Ceny mieszkań w Sopocie sa > najwyzsze w calej Polsce (mozesz to latwo sprawdzic). Ja sam mam wujkow w Gdyni > i jest tam wiele ekskluzywnych osiedli. Co do Gdanska to zdaje sie tam jest > najwiecej blokow i ubogich. Odpowiedz Link Zgłoś
piehemoth Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 11:16 Jeśli chodzi o 3miasto, to chyba jednak granice administracyjne Gdańska, Sopotu i Gdyni zostały zachowane. A na Śląsku chodzi o to by je zlikwidować? Albo zastąpić granicami dzielnic w obrębie 1 wielkiego miasta. Czy trzeba to robić, żeby poszczególne miasta lepiej ze sobą współpracowały? Jeśli chodzi o slumsy, to przecież cała RP4 niedługo będzie slumsem. A jak nazwiemy nowe miasto? Stalinogród już był, to idąc tym tropem... może być Kaczogród. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 16:17 Eva, masz rację. Tyle, że Trójmiasto historycznie jest mniej skomplikowane (mimo wszystko) - na "Śląsku" (rozumianym przez coś między Częstochową a Bielsko- Białą oraz Opolem a Krakowem - potocznie) z powodów historycznych, zaborów są znaczne podziały. Kiedyś granica miedzy 3 zaborami przebiegała właśnie tutaj, później - w okresie międzywojennym - część ziem znajdowała się po stronie niemieckiej. Stąd mnóstwo nieufności, kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Roger Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 21:03 A z Trojmiastem inaczej? Danzig i Soppot (z Grandem i kasynem) za kordonem a portowo-rybacka Gdynia w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: a,m Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.proxy.aol.com 11.12.06, 13:12 Nie jest tak jak piszesz. Spójrz na Trójmiasto. Czy Gdańsk jest dla bogatych a > Gdynia, czy Sopot to slamsy dla biednych? Nie, wydaje się że jest wręcz > przeciwnie. I do tego żadne z tych miast nie zatraciło swojego niepowtarzalnego > charakteru. Masz racje-ale to nie jedno miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: rubiscube Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.cust.tele2.fr 10.12.06, 11:42 Faktycznie, Paryz nie jest dobrym przykladem. To wcale nie aglomeracja, bo na poczatku bylo tylko jedno miasto do ktorego sie dolaczaly inne mniejsze. Ja jestem z Lille na polnocy Francji. Tutaj seria srednich miast (Roubaix, Tourcoing...) zdecydowaly stworzyc z Lille aglomeracje w latach 1970. Warto zwrocic uwage ze w tamtych czasach okolice znajdowaly sie w samej sytuacji jak na slasku : kryzys przemyslowy, bezrobocie, i przewaga Lille nad innymi miastami. Dziasiaj, mysle ze skutki stworzenia tej aglomeracji sa bardzo pozytywne, choc wszytkie problemy ekonomiczne jeszcze trwaja, ale zwlaszcza wydaje mi sie ze aglomeracja ponownie sie rozwina i ze sytuacja jest mniej niezbalansowana niz wtedy Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 15:53 W ten sposób pozostaną slumsami, którymi w zasadzie w tej chwili są - bez szans na pozyskanie funduszy UE czy realizowanie projektów większych niż lokalne. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Max Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.dip.t-dialin.net 10.12.06, 17:11 A seex w malzenstwie tylko i wylacznie w celu prokreacji i po misjonarsku! Odpowiedz Link Zgłoś
shpt Re: Śląsk jednym wielkim miastem 11.12.06, 00:35 Dlaczego znowu politycy z Warszawki mieszają się do naszych regionalnych spraw? Odpowiedz Link Zgłoś
kattovitzer Re: Śląsk jednym wielkim miastem 11.12.06, 00:43 Dlaczego się mieszają? Bo mają do dyspozycji jedno niesamowite narzędzie- USTAWĘ. To co mogą narzucić odgórnie w ciągu kilku miesięcy, nam na poziomie powiatów i gmin zabierze lata, a i tak za pomocą porozumień nie wszystko da się załatwić. Odpowiedz Link Zgłoś
tormann Re: Śląsk jednym wielkim miastem 15.12.06, 08:59 Seks pozamałżeński i fan club "Gazety Wyborczej" można będzie rozwijać w dzielnicy "Zagłębie". Odpowiedz Link Zgłoś
lolita-elita Śląsk jednym wielkim miastem 08.12.06, 23:10 > Jak zapowiadają politycy PiS-u, uczestnictwo w niej będzie obowiązkowe. HaHaHa, Ha i jesze roski Ha! pis chory, no to i chore pier-do-ly !!!!! W zyyyyyyyciu nie i nigdy i bzdury ! Zresztom pis: nigdy nic mu nie wychodzi i nie wyjdzie (ino sloma), a i tak za niedugo bedzie (egzotycznom,surealistycznom) historiom. :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.06, 23:06 Stalinogród w wydniu PIS taki chyba cel tej parti. Przed PIS-em nic nie było, a po PIS-ie na pewno nic nie będzie. Centrlizm, rząd twardej ręki to też było w latach 1948-1956. Smutno mi, że wychowany w dobrej rodzinie i na zasadach demokratycznych Krzysztof Mikuła nie rozumie co teraz robi. Aglomeracja tak, ale wypracowana przez samorządy, a może referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: WhoKnows?! Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.telpol.net.pl 08.12.06, 23:11 Dlaczego każdy pomysł PiS'u jest taki do d... pupy? Odpowiedz Link Zgłoś
lolita-elita Śląsk jednym wielkim miastem 08.12.06, 23:11 udzial bedzie obowiazkowy nikomu nie chcemy nic narzucac ------------------- stare gorolskie pijusy ! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: morfa11 Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 23:12 wara od siemianowic Pisuary Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sosnowicznin Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.telpol.net.pl 08.12.06, 23:14 Jest szansa na historyczne zjednoczenie Śląska i Zagłębia.. w walce przeciwko głupocie - a później dalej się pieremy :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: harc mistrz Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.06, 00:26 Bardzo dobry pomysł z tym JEDNYM WIELKIM ŚLĄSKIM MIASTEM. I nie nie żadna tam infantylna, udziwniona SILESIA (wystarczy, że podforum internetowe GW się tak nazywa), ale po prostu... K A T O W I C E . RAŚ i Arnold 7 chyba TEGO nie przeżyją!? :-)))))))) (HKP) ... CZUWAJCIE, KATOWICZANIE-SOSNOWICZANIE ITP.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: GOROL-Zaglebiak Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.wa.bigpond.net.au 09.12.06, 03:14 G..no prawda!Z A G L E B I E nie jest Slaskiem i nigdy az do smierci nie powiem ze jestem ze Slaska.Tak jak hanysy mowia o "haimacie" ja rowniez chce miec swoja lokalna "ojczyzne" i maw w d..ie wizje PiS-iorow ! ZAGLEBIE ! ZAGLEBIE ! Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Śląsk jednym wielkim miastem 09.12.06, 11:59 No właśnie to jest ciekawe - przecież GOP to nie tylko Śląsk, ale również Zagłębie. Aglomeracja Śląsko - Dąbrowska, to najbardizej uprawniona nazwa. Ale niemedialna. Chyba najprościej byłoby zapomnieć o lokalnych ambicjach i przyjąć nazwę "Katowice". Swoją drogą ciekawe jakby t miał wyglądać w praktyce, taki twór. Odpowiedz Link Zgłoś
arfer Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 16:29 Nie tylko Śląsk, Zagłębie, ale i tereny spoza w/w. Jak sobie wyobrażasz nazwę ?? Nazwa panaglomeracji nie ma służyć ćwiczeniom lingwistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gliwiczanin Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.gwardii.osi.pl 10.12.06, 09:44 pomysl jest dobry, ale po pierwsze : pis musi spier.....c i nie wytykac nosa z warszawy, po drugie to juz wymyslono i nie pis to wymyslil, po trzecie : ma to byc konurbacja czyli zwiazek na zasadach partnerskich a nie taki z centrum w katowicach, po trzecie trzeba znalezc dobra nazwe, nie slask, nie katowice, a cos co bedzie wspolnym mianownikiem. pomysl jest dobry chociazby dlatego ze warszawa przestanie byc najwiekszym miastem polski i my zaczniemy mowic o nich : PROWINCJA :D Odpowiedz Link Zgłoś
gzes72 Re: Śląsk jednym wielkim miastem 10.12.06, 12:34 Pomysl jest jak najbardziej na miejscu,z jednym ALE jako ze slask to nie tylko miasta zwiazane z weglem i przemyslem ciezkim, te naleza tylko do GOP-u, proponuje zatem GOPowice. SILESIA mozna nazwac z kolei inny zwiazek miast lub gmin ktore sa miastami historycznie slaskimi,maja inne potrzeby niz wielkie miasta GOP-u a nie leza przeciez tylko w obrebie jednego wojewodztwa. Odpowiedz Link Zgłoś
reksio.84 Re: Śląsk jednym wielkim miastem 09.12.06, 00:22 popieram nazwę SILESIA. Ślązacy i Zagłębiacy muszą odrzucić stare waśnie (coraz mniej modne zresztą)dla dobra nas Wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
batman50 Re: Śląsk jednym wielkim miastem 09.12.06, 00:25 Pietnostu na jednym kole przijechali na Śląsk gorole. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eee Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.adsl.alicedsl.de 09.12.06, 01:30 heheheh , absurd goni absurd. po prostu kocham forum Katowice! A co do tematu to nazwa Silesia jest ok! np . skond zes jest - z Silesii, albo miejsce urodzin ?- Silesia. zamieszkaly? Silesia-Siemce blabla,1234 hmm a moze to jednak nie taka dobra nazwa... Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: Śląsk jednym wielkim miastem 09.12.06, 02:06 Katowice staną się zapewne centrum miasta, a reszta peryferiami i sypialniami. Z drugiej znowuż strony istnieje ryzyko - jak to często bywa, że n.p. jedno miasto zbuduje drogę, która skończy się w krzakach, bo kolejne nie będzie widziało w tym interesu dla siebie by budować. Mimo wszystko - uważam, że te miasta są na tyle różne, że powinny pozostać osobno, wtedy będzie szansa o to, ze ktoś zadba o kulturę na danym obszarze, o dziedzictwo, im mniejsze miasto tym bardziej dba o takie rzeczy z tego co widzę, jak wszystko będzie kierowane z K-c to będzie tak jak w Katowicach - kicha i centrum handlowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gagapapa Re: Śląsk jednym wielkim miastem 09.12.06, 02:15 przydałby się jednak jakiś "dyktator", który kazałby wszystkim wrzucić do wspólnego wora kasę na komunikację, WPKiW, te wodociągi i może szkolnictwo wyższe i średnie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gliwiczanin Re: Śląsk jednym wielkim miastem IP: *.gwardii.osi.pl 10.12.06, 09:45 z tym WPKIW to uwazajcie bo ja jako gliwiczanin nie widze interesu w dokladaniu do parku ktory widzialem na oczy 2 razy w zyciu, akurat to jest sprawa chorzowa i katowic Odpowiedz