Dodaj do ulubionych

i jesteśmy po obchodach 16 grudnia - KWK Wujek

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 09:58

Katowice 17. Grudzień 2006 r.

Pomny 25 rocznicy wprowadzenia Stanu Wojennego od środy kupowałem wiodące
dzienniki
nie wspominając o penetracji Internetu.
Niestety jedynym nowum były nazwiska notabli biorących udział w
uroczystościach , poza tym zamieszczono dokładnie to wszystko co czytam i
oglądam od lat.
Aliści na forum Gazeta .pl > Forum > Aktualności i Media > Wiadomości niejaki
ecik .b podobno górnik, były uczestnik tej walki zamieścił post pod
tytułem „dosc tej zakłamanej propagandy!!!” w którym na obrońcach Wujka nie
zostawia suchej nitki.
Rzecz jasna w odpowiedzi co niektórzy obdarzyli Ecika epitetami nie
nadającymi się do cytowania ale byli i tacy którzy uznali jego prawdziwość.
Pozwalam sobie dołączyć w całości post Ecika z osobistą sugestią:
Chętnie po tylu latach sam poznałbym wspomnienia członków obydwu stron
walczących wówczas na KWK Wujek , wszak są ich setki mających już uprawnienia
emerytalne zatem nie obawiających się o utratę środków do życia – co ułatwi
zapewne rozmowę dziennikarzom.
Zatem namawiam serdecznie Państwa żurnalistów żeby wykazali nieco chęci i
pomęczyli się w terenie nad wywiadami z tymi ludźmi i przestali ograniczać
się wyłącznie do wypowiedzi kilku dyżurnych osób.
Im więcej wypowiedzi tym będziemy bliżsi prawdy.

A oto post Ecika.b:

dosc tej zakłamanej propagandy !!! Przeczytaj komentowany artykuł » Autor:
ecik.b Data: 16.12.06, 14:48 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie
post + odpowiedz
Mam co roku dosc tej zakłamanej propagandy.Byłem wtedy gornikiem na
kopalniWujek i pamietam dokładnie te dni.Dlaczego nie pisze sie wszystkiego o
tychzajsciach tylko wybiera wygodna dla propagandy sytuacje i na ich bazie
robi siez gornikow meczennikow.Sam byłem gornikiem ale potrafie sie przyznac
do prawdy ipowiedziec jak naprawde było.Przed dniem konfrontacji pracowalismy
całą noc wwarsztatach robiąc sobie bron.Demontowalismy wozki trasportowe i z
tych czescirobilsmy rodzaj kuszy do strzelania wiertłami.Wszyscy
przygotowywali prety ikule stalowe, napełniano butelki benzyną i
przygotowywano sie do normalnejwalki.Pamietam jak chodziły takie mendy z
Solidarnosci,ktore podburzały ludzi iprowokowały atmosfere agresji.Potem w
akcji widziałem jak wystrzelone prety rozbijały tarcze zomowcow i
ichraniły.Wielu z nich padło na ziemie ale gornicy nie pozwolili
grupomsanitariuszy udzielic pomocy medycznej rannym.Byłem przerazony i
widziałem,zewiele z nich nie ruszało sie i myslałem ze są zabici.Milicja
prosiła przez megafon o zachowanie spokoju i rozsądku ale
hienysolidarnosciowe nie chiały słuchac.Agresja ze strony gornikow
siezwiekszała.Pdczas kolejnego wybuchu agresji i rzucania butelkami z benzyna
kiedypadli nastepni ranni zomowcy zdecydowano sie uzyc bron.Zanim padły
strzaływielokrotnie proszono gornikow i ostrzegano przed niepotrzebnym
rozlewem krwizeby zaprzestali ale nic nie pomagało.Niech wkoncu społeczenstwo
pozna prawde otym,ze nie wolno robic z gornikow swietych krow i meczennikow
bo krew polała siegłownie przez nich a szczegolnie przez krzykaczy z
Solidarnosci,ktorzy nawoływali do agresji.Według prawa kopalnia była zakładem
chronionym ostrategicznym znaczeniu i nie wolno było strajkowac.Konsekwencje
strajku aszczegolnie takiej agresji fizycznej były wszystkim doskonale znane

Obserwuj wątek
    • Gość: bernd Re: i jesteśmy po obchodach 16 grudnia - KWK Wuje IP: *.u.pppool.de 17.12.06, 13:45
      Ja .ja wielu wjechalo na plecach tych gornikow na wysokie stolki , a potym o
      nich zapomnialo.
      Ci co nojwiecyj wtedy z zadku szczekali - ci zyjom z orderami na klapie - ci co
      walczyli lezom w grobach, abo som nikim.
      • Gość: tadeusz Ciekaw jestem ile osób to jeszcze zainteresuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 14:18
        bo z poprzedniego postu widzę ,że zainteresowanie jest bliskie zeru.
        • Gość: bernd Re: Ciekaw jestem ile osób to jeszcze zainteresuj IP: *.u.pppool.de 17.12.06, 14:43
          Dziwisz sie?
          Przechodzac kole kotlowni i przezegnujac sie na przekor zakazom i stojacemu na
          przeciwko radiowozu - wielu sie juz wtedy zastanawialo-czy jakby byli cicho to
          te chlopy by zyly?
          • Gość: tadeusz mieszkałem na Kozielskiej róg Wilimowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 15:10
            a wcześniej Pakuły, w moim budynku mieszkał ino jeden hajer z Wujka ale reszta
            budynków po prawej stronie była zamieszkana w całości przez górników z Wujka
            Po drugiej stronie była i jest dalej knajpa z piwem ,łaziłem tam codziennie na
            piwo po robocie.
            Tam nieraz se chłopy popiły i co oni wtedy wygadywali to sie w głowie nie
            mieści.
            W każdym razie to były w większości brzydkie określenia tak pod adresem
            Jaruzela i WRONY jak pod adresem Solidarności.
            I dlatego byłbym ciekaw relacji z tych walk tak od strony ZOMO-wców jak od
            strony Górników, ale takich mówionych wprost a nie pocukrowanych
      • Gość: gorol Re: i jesteśmy po obchodach 16 grudnia - KWK Wuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 12:56
        przeca to wiadomo, że największe interesa zawdy robiono na wojnie. A medale i
        ordery i inne chłopy dostali.
    • Gość: Lalunia i Ryl Re: Krwawa sutanna! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 16:55
      "Wujek": Farorz spod krzyża wczoraj
      Ksiądz Bolczyk pod kopalnią: – Chciałbym usłyszeć od rodzin zabitych górników,
      jak im się po tylu latach żyje z krzyżem cierpienia. Tomasz Jodłowski
      Nie mogło go dziś zabraknąć pod kopalnianą bramą, pod tym szczególnym krzyżem.
      Jest tu znowu, jak 25 lat temu, gdy pospieszył na wezwanie strajkujących
      górników. Ich kapłan, ich przyjaciel, powiernik strachu i świadek bohaterstwa -
      ksiądz Henryk Bolczyk....bojowy błgosławiciel górników, ich duchowy wspieracz i
      podżegacz!!! Szkoda, i ZOMO-wców powinien < tak szczęśliwie > pobłogosławić,
      więcej by krzyży tam było! Dziwne...bo tylko na Wujku był farorz i .. taki pech
      , krwawy los! A gdyby go tam nie było ????
      • Gość: harc mistrz Re: Krwawa sutanna! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 17:46
        Ten cały wątek to ohydna prowokacja oraz z b e s z c z e s z c z e n i e
        [połamcie sobie zęby na TYM wyrazie, gnoje],
        zbeszczeszczenie świętej pamięci Poległych za Wolność Górników z KWK "WUJEK".
        (HKP)
        ...
        BEZ CZUWAJ!!!
        Wstydu żadnego nie macie...
        • Gość: tadeusz Laluniu spadaj nie o to idzie żeby prowokować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 18:02
          ale chyba każdy jest zainteresowany poznaniem co mają do powiedzenia uczestnicy
          walk a nie ciągle od lat te same osoby.
          Z jednej strony nie wierzę ,że Górnicy mieli na głowach kwietne wianki , w
          dłoniach zielone badylki i bierzały przed nimi baranki a nad głowami fruwały
          motylki a z drugiej strony nie uwierzę ,że nawet najgłupszy z tych strzelców
          użył broni dla zabawy.
          Dlatego dobrze byłoby poznać prawdę od strony tych którzy się bili a nie tylko
          tych którzy złapali monopol na gadkę.
          Po co ma po latach być jak z obroną Katowic w 1939 roku.
          • Gość: Lalunia Re: Laluniu spadaj nie o to idzie żeby prowokować IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 18:19
            Tadziu, wiesz na co się mówiło wtedy < lalunia> ??? A paza tym - ja WTEDY nie
            podpuszczałem i nie prowokowałem, jak mi to zarzucasz teraz i ...nie kryłem się
            pod kieckami bab w ..kanapkowni, bo byłem na pierwszej linii natarcia, właśnie
            z <lalunią>, niestety ... w garści ! Dalej nie chcę pisać, bo ...lepiej nie
            wspominać.
          • Gość: van deer Re: Laluniu spadaj nie o to idzie żeby prowokować IP: *.icm.edu.pl 17.12.06, 21:29
            > Z jednej strony nie wierzę ,że Górnicy mieli na głowach kwietne wianki , w
            > dłoniach zielone badylki i bierzały przed nimi baranki a nad głowami fruwały
            > motylki

Tylko "baranki" i "brudne swinie" tak twierdza, Tadeuszu:)
        • Gość: tadeusz a teraz ode mnie do harcmistrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 18:14
          Harcmistrzu nie egzaltuj się walką o wolność.
          Kto z nas wtedy walczył o wolność - NIKT nawet nie brał pod uwagę upadku tego
          systemu i niewielu tego by chciało.
          Sobie przypomnij Socjalizm TAK , wypaczenia NIE - to było hasło rzucone jeszcze
          w Sierpniu w Stoczni i pod tym hasłem szedł cały ten ruch .
          Te miliony ludzi miały po prostu uciechę z tego ,że mogą dosolić komunistom
          którzy w tym momencie niewiele mogli,dlatego spawali im pociągi do szyn czy
          wstrzymywali statki dla Sojuza.
          Kto walczył o to żeby mu fabrykę zamknęli a jego z roboty wywalili?,
          Polska Ludowa była krajem dziadowskim ale bezpiecznym socjalnie dla każdego
          obywatela.
          Nikt pracujący na dołach społecznych nie chciał jej upadku.
          • tadeusz542 laluniu zatem pisz , ktoś to powinien zacząć 17.12.06, 19:00
            skontaktuj się ze mną .
            tadeusz542@gazeta.pl
            • tadeusz542 Nie jestem Ryl nie zarzucam żadnej prowokacji 17.12.06, 21:21
              po prostu pragnę uniknąć zamiany tego postu w platformę wymiany wyzwisk,
              dlatego nie ruszałbym, że tak powiem wątków współczesnych a już Księdza napewno.
              W rzeczy samej chciałbyś pewnie poznać relacje twoich przeciwników a nie tylko
              zawodowych gadaczy, oni także nie byliby pewnie od tego żeby poznać twoje
              relacje byleby obydwie strony pisały bez emocji to coś z tego wyniknie.
              • Gość: Lalunia i Ryl Re: Szkoda i żal każdego życia, tragicznego! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 21:33
                Dziwna jest natura ludzka: im mniej sami mamy skłonności do męczeństwa, tym
                natarczywiej żądamy go od innych.... ! Wystarczy może tego jątrzenia,
                rozdziobywania ran,czczenia tragedii...!
                • tadeusz542 Nie zastanowiło cię że przez 16 lat od 1989 roku 18.12.06, 08:34
                  Nie zastanowiło cię ,że przez 16 lat od 1989 roku nie pojawiła się ani jedna
                  książka ani jeden zbiór wspomnień zwykłych górników Wujka którzy opowiedzieliby
                  jak było.
                  Wszak ich walka była bez skazy, jasna ,czysta i pełna miłości do ojczyzny .
                  Dlaczego zatem nikt nie pokusił się o uwiecznienie ich heroizmu dla potomnych?
                  Dlaczego wiemy tylko o aresztowaniu Ludwiczaka , sprowadzeniu Księdza ,
                  założeniu strajku potem czarna dziura i dzień 16 czołgi ,helikopter , huk ,
                  dziury w murze, pluton , ranni , zabici, wyciąganie z karetek itd a potem już
                  nic.
                  Te kilka istniejących opracowań zostało napisane przez zawodowców i wyraźnie
                  ukierunkowane a ja nie chcę cenzury w nowym wydaniu
                  • Gość: Lalunia i Ryl Re: Prawdy i mity! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 09:04
                    Prawda jest jak < głowa>, każdy ma swoją ...ale zawsze nadchodzi godzina w
                    historii, kiedy ten, co ośmiela się mówić, że dwa i dwa to cztery, jest karany
                    ...śmiercią. Wolę < TERAZ> nic nie mówić, bo rzeczywistość tamtych chwil była
                    inna niż treść laudacji dzisiejszych ...medali.
                    • Gość: tadeusz Ok! może wypowie się ktoś ... z tamtej strony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 10:10
                      Masz sporo racji w tym co piszesz poczekajmy na rok 2011 /na wszelki wypadek/.
                      mojego maila znasz.
                      • Gość: jerzy Re: Ok! może wypowie się ktoś ... z tamtej stron IP: *.chello.pl 18.12.06, 18:30
                        Byłem za mlody aby się interesować sprawa Wujka kiedy to się działo.Ale dzis
                        chętnie poczytałbym coś na ten temat od świadków wydarzeń. Ale cos bez emocji,
                        bez komentarza, bez oceny typu oni zli - my dobrzy.No wieć jakie były fakty?
                        Byli ludzie podpuszczani do ataku / obrony / tak czy nie?
                        Miał w tym swój udział farorz czy mieli inni? Czy ci obrońcy kopalni to jacyś
                        działacze związkowi czy nie. Liczyli się z ofiarami przygotowując obronę czy o
                        tym nie myśleli? Co to za ludzie brali aktywny udział w tej jatce? Górnicy ze
                        stażem czy młode knypki? A moze to byli klasyczni zadymiarze a podpuszczający
                        ich chowali się za plecami? Napiszcie cos.
                      • Gość: świadek Re: Ok! może wypowie się ktoś ... z tamtej stron IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 15:59
                        Panowie, a ja wam powiem, że mam bardzo dużo do powiedzenia w tej sprawie VK...
                        bo rozmawiałem z tymi co tam byli. Wkrótce mam nadzieję, że będe mógł to
                        powiedzieć wszystkim tzn. jednej i drugiej stronie. Prawdę! A to się p. Kłosek
                        zdziwi....???!
                    • Gość: żabcia Re: Prawdy i mity! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 00:03
                      To co będziemy tak dalej milczeć czy uchylimy rombka "tajemnicy wojskowej".
    • Gość: Lalunia i Ryl Re: Nikomu strzelać nie..kazano! Strach!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.06, 21:57
      Emocje, strach , rozkaz,karabin,krzyż i błogosławieństwo, misja ... + inne
      zołzy ...to etiologiczne przyczyny tragedii przy odblokowywaniu KWK"Wujek" w
      1981 r...!
      EMOCJA – stan uczuciowy zawierający składniki poznawcze, fizjologiczne i
      behawioralne. W stanach silnych emocji dochodzi do pobudzenia autonomicznego
      układu nerwowego. Im większe to pobudzenie, tym silniejsza emocja...

STRACH pojawiający się zwykle w postaci zagrożenia zawiera reakcje poznawcze, w
      postaci rozpoznania zagrożenia oraz fizjologiczne w postaci pobudzenia
      synaptycznej części układu autonomicznego (przyspieszony oddech, bicie serca,
      pocenie się, napięcie mięśni), towarzyszą temu tez tendencje behawioralne –
      skłonność do lub ataku lub uczieczki z sytuacji i unikania.
      Mózg nieświadomie przetwarza duże ilości informacji, ale EMOCJE ODCZUWANE
      NATYCHMIAST WYMAGAJĄ PEWNEGO RODZAJU OCENY SYTUACJI, W PRZECIWNYM RAZIE NIE
      WIEDZIELIBYŚMY, NA CO REAGUJEMY. Rozpoznanie sytuacji może być błędne, może być
      również nieuświadomione, ale mimo o pozostaje czynnością umysłu. Emocje
      powstają, gdy rozpoznamy zdarzenie jako dla nas korzystne lub niekorzystne.
      Choć emocje wpływają na myślenie, poznawcza ocena sytuacji zawsze poprzedza
      emocje. Uważa się, że niektóre reakcje emocjonalne poprzedzają przetwarzanie
      poznawcze,np.działanie bez rozkazu,swobodne lub przypadkowe....
      Sąd nigdy nie rozwiąże tych zagadnień....jeżeli ma być zachowana zasada
      kontradyktoryjności spory, in dubio proreo....przyczyny,skutki, relacje
      wiktymologiczne miedzy WSZYSTKIMI stronami.... .
      UWAŻAM, że pod wpływem determinacji, emocji, strachu...silnego stresu... strony
      nie wytrzymały ...maczugą w łeb albo ..pociągniecie za spust. Nie było czasu na
      rozkazy, decyzję podejmował każdy na swojej pozycji bojowej,indywidualnie....
      Szkoda ludzi, ich ofiara jest zbyteczna, bo sprawa odwrócenia < Jałty i
      Teheranu> była zaklepana znacznie wcześniej, przez TRZY PERSONY - możnych
      ówczesnego Świata... szło o to, by unikać przelewu krwi, ofiar...Tonął
      Titanic...a kajaki się ...wywracały, całkiem niepotrzebnie.
      Żal, naprawdę żal tych ludzi!!!! Jeżeli już sądzić to ... prowokatorów,
      prowdyrów, podżegaczy i ...judaszy a nie...motłoch z pełnymi ze strachu
      galotami. Co się teraz to-....gaenau, ganeug..czyste faryzejstwo, kupczenie
      krwią poległych, epatowanie< miłości bliźniego> w celach czysto merkantylnych.
      • Gość: Jerzy a możesz jaśniej? IP: *.chello.pl 18.12.06, 22:15
        jeśli mozesz jaśniej o faktach to bardzo proszę. Ale nie wkładaj w te swoje
        wyjaśnienia Jałty i Teheranu.
        • tadeusz542 Lalunia pisze dosyć jasno 19.12.06, 19:07
          Też myślałem ,że o upadku tego bajzlu zdecydowali znacznie wyżej niż na
          szczeblu Wojciecha.
          Lechu Wałęsa też był jedynie figurantem postawionym na swoim stanowisku.
          komuś niestety akcja wymknęła się spod kontroli.
          Do niedawna myślałem ,że upadek socjalizmu był wypadkiem przy pracy Służby
          Bezpieczeństwa ale teraz wiem ,że SB była jedynie narzędziem .
          A faktycznie na Wujku strachu przed sobą pełne gacie miały obydwie strony
          jak usłyszałem na PDK ,że całością dowodzi Wilku a u boku ma Wałacha to zaraz
          wiedziałem ,że to skończy się nieszczęściem.
          • Gość: van deer Re: Lalunia pisze dosyć jasno IP: *.icm.edu.pl 20.12.06, 22:23
            Ale nie sluzyles Tadeuszu w owczesnej "prewencji"? Wiesz z pewnoscia, co mam na
            mysli, wiec jesli z pewnych powodow nie chcesz, nie mozesz - nie odpisuj:)
            Pytam z czystej ciekawosci, nie interesuja mnie szczegoly typu wydzial, stopien
            czy funkcja. Wiedza w poruszanym temacie nie jest powszechnie dostepna, wiec
            nie dziwi mnie taki watek, szkoda, ze nic nie zapowida by moglo byc inaczej.
      • Gość: Andy Re: do "Laluni i Ryla" IP: 217.153.82.* 11.01.07, 00:04
        Odzywam się późno, bo dopiero teraz tu trafiłem przypadkiem.
        Piszesz:
        '...UWAŻAM, że pod wpływem determinacji, emocji, strachu...silnego stresu...
        strony
        nie wytrzymały ...maczugą w łeb albo ..pociągniecie za spust. Nie było czasu na
        rozkazy, decyzję podejmował każdy na swojej pozycji bojowej,indywidualnie....'

I tak dokładnie było! To wszystko!!!
    • Gość: Lalunia i Ryl Re: Szanuję Wasze pytania ,wątpliwości... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.12.06, 21:58
      lecz - "In dubiis libertas" - w wątpliwościach wolność ...każdy człowiek ma
      wątpliwości, w różnych dziedzinach życia : oby wątpliwości nie dawały możności
      wybierania czegokolwiek. Proces trwa, toczył fatalnie i ..tak będzie
      nadal.Zatem gęba w ciup, bo to tajemnica nie tylko tamtej.... <barykady>.

• odarpi1 Re: Szanuję Wasze pytania ,wątpliwości... 19.12.06, 22:58
        nabój przekazany przez lekarza to Luger 9x19 a rak strzela Makarovem 9x18
        • Gość: tadeusz Zachęcam górników do powiedzenia swojego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 18:03
          brak waszych głosów daje do myślenia waszym przeciwnikom
          • Gość: jerzy Re: Zachęcam górników do powiedzenia swojego IP: *.chello.pl 20.12.06, 18:19
            Cos mi ta cała sprawa Wujka na troche dętą wyglada. Dęta w tym sensie że
            kreuje się obraz pokojowo nastawionych działaczy zwiazkowych którzy znienacka
            zostali zaatakowani / tu konieczne słowo ,,brutalnie,,/ przez uzbrojona / tu
            słowa ,, po zęby,,/ milicję. Ci oto górnicy we własnej obronie ponieśli tak
            wielkie straty.Ta milicja była na tyle podstepna że strzelała górnikom w plecy
            co jak wiadomo jest godnie potępienia.Mało tego. Żeby górników pokonać / tak
            dzielnie się bronili / uzyto czołgów. Itd itp. Taki oto obraz zbudowały nasze
            media. Obraz zafałszowany, głupi, niesprawiedliwy. Przynajmniej ja tak całą
            sprawę odbieram. I tylko czasem ktos, cichutko pisnie jakieś niepasujące do
            tego obrazu teksty.
            • Gość: bernd Re: Zachęcam górników do powiedzenia swojego IP: *.u.pppool.de 20.12.06, 20:09
              Duzo ludzi z Wujka nikomu wiecej nie wierzy -jedni palowali , a drudzy oszukali
              i o wlasnej karierze mysleli- byle tylko do korytka sie dostac.
              Dlatego polityka to q..rwa i lepiej pyk z fajeczki , golabeczki, a najlepszy
              zwiazek- to solidarny zwiazek malzenski.
              • Gość: tadeusz ale sytuacja jest co najmniej dziwna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 14:25
                Nie dziwię się milczącym ZOMO-wcom, ale nie znajduję uzasadnienia dla
                gremialnego milczenia górników.
                No chyba ,że post ecika.b , mówi prawdę a nic nie wskazuje żeby ecik.b
                konfabulował
                Wtedy wstrzemięźliwość górników byłaby jasna.
                • Gość: Posityw Re: ale sytuacja jest co najmniej dziwna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 18:07
                  Czytam powyzsze z rodziawoną gębą. Pierwszy raz ktoś nie boi się wspomnieć że
                  tamata tragedia miała czy mogła mieć i inne oblicze. Do tej pory winni byli
                  tylko i wyłącznie z jednej wrażej strony, bo ta strzelała. Ale czy choć
                  odrobinę nie są winni ci którzy wysłali , podpuścili tych biednych ludzi na
                  pewną śmierć. Abyście zrozumieli o co mi chodzi to wyobraxcie sobie podobna
                  sytuacje dzisiaj - przeciez bardzo łatwo poburzyć prostych wieżących ludzi,
                  wmówić im że muszą zwyciężyć, że cała polska na nich patrzy... i wysłać ich z
                  gołymi rękami lub z kijami na... uzbrojonych policjantów, antyterorystów czy
                  inne wojsko. No jak myslicie, dziś - będą strzelać czy nie... ? przecież to ich
                  profesja, mundurowy ma wykonywać rozkazy. I nie ważne czy w tym czy w innym
                  ustroju. Ciągle o tym mysle.
                • Gość: Andy Re: ale sytuacja jest co najmniej dziwna IP: 217.153.82.* 11.01.07, 00:11
                  A może oni kompów nie mają albo ich obsługiwać nie potrafią, a może nie trafili
                  tu jeszcze.
                • tadeusz542 16 sierpnia 2007 wczoraj Wprost podało że : 16.08.07, 14:39
                  jeszcze w latach 90 UOP przejął dokumenty Lecha Wałęsy które trzymał
                  sobie w domu esbek Frączek . Dokumenty owe przewieziono Panu
                  Prezydentowi Lechowi Wałęsie do Belwederu i .... ślad po nich
                  zaginął.
                  Co z tego wynika:
                  Niestety drodzy konspiratorzy wynika ,że pracowaliście pod parasolem
                  SB - To Bezpieka obaliła komunę używając swoich TW.
                  Teraz jasne staje się dlaczego konspirator Kempski tyle lat gubił
                  eSBeków na przedmieściach Gliwic, teraz jasnym się staje dlaczego
                  wydawnictwa i drukarnie "podziemne" pracowały w jednym miejscu
                  całymi latami i .... nie wpadły.
                  Teraz staje się jasne jakim cudem udawało się wyprowadzać w pole
                  esbecję w sytuacji kiedy reagowała ona nawet na pierdnięcie
                  • mecenas29 Re: Nadchodzi czas ??? 17.08.07, 13:39
                    Tadeusz co u Romcia? Co dalej twoim zdaniem należy - czynić? A
                    jak "Temat".
                    • tadeusz542 odpowiedziałem na pocztę . 17.08.07, 16:07
                      • mecenas29 Re: nic mi nie wyjaśniłeś... 18.08.07, 11:38
                        Jeśli chcesz pomóc w apelacji i w sprawie, to są bardzo ciekawe
                        dowody, które muszą ujrzeć światło. Kopie zostały rozesłane w kilka
                        miejsc. Ty jako jedyny kontaktowałeś się z tymi osobami. Zostało
                        kilka dni na załatwienie tematu. Piszę na tej stronie
                        aby "zainteresowani" wiedzieli. Jeśli nie chcesz pomóc lub nie
                        możesz, to też napisz, ale bezzwłocznie. Pozdrawiam.
                        • tadeusz542 Już raz Cię w ciemno kontaktowałem z R. 18.08.07, 18:03
                          I bezskutecznie - Prześlij mi te kopie o których piszesz mailem
                          i jak będę wiedział w czym mogę pomóc to pomogę.
                          • mecenas29 Re: Mnie - nigdy nie kontaktowałeś... 19.08.07, 12:48
                            Właśnie ci posyłam. Ale daję sobie łeb ukręcić, że nie dotrą !!!
                            • tadeusz542 Miałeś rację J nie dotarły jest 15 35 19.08.07, 15:38
                              a jak sobie zakładasz nowe konto to nie oznacza ,że wszystko co
                              idzie od ciebie jest tak samo nowe.
                              • tadeusz542 Zresztą dobrze oto moja rada 19.08.07, 15:48
                                Sprawdź czy plik który chcesz wysłać nie ma w nazwie polskich znaków
                                ą,ę,ź,ć,ń, bo jak ma to nie przejdą .
                                Sprawdź czy to co wysyłasz nie ma w sumie więcej jak 20 MB a jak ma
                                to se załóż konto na Interii albo Wirtualnej i tam pójdą większe
                                pliki albo skompresuj pliki i wtedy puszczaj.
                                Sprawdź czy rozszerzenie twoich materiałów /zdjęć/ jest dopuszczalne.
                                Sprawdź czy wpisałeś dobrze adres www.tadeusz542@gazeta.pl
                                • mecenas29 Re: Zresztą dobrze ...? 20.08.07, 22:15
                                  Ciekaw jestem, czy teraz też nie przejdzie. Mam nadzieję,
                                  że "filtry" już zdjęto. To było 5 zeskanowanych dokumentów (kartek).
                                  Muszę, jak widać omijać Twoje Tadeusz towarzystwo. Pozdrawiam.
                                  P.S. Ten adres ma 4 lata.
                                  • tadeusz542 Re: Zresztą dobrze ...? 21.08.07, 09:39
                                    mecenas29 napisał:

> Ciekaw jestem, czy teraz też nie przejdzie. Mam nadzieję,
                                    > że "filtry" już zdjęto. To było 5 zeskanowanych dokumentów
                                    (kartek).
                                    > Muszę, jak widać omijać Twoje Tadeusz towarzystwo. Pozdrawiam.
                                    > P.S. Ten adres ma 4 lata.

No cóż na razie pracujemy nad uzmysłowieniem wszystkim którym
                                    trzeba ,że podobnie jak kiedyś władza komunistyczna ta także się
                                    skończy Z IDENTYCZNYM SKUTKIEM dla funkcjonariuszy.
                                    ///////////////////////////////////////////////////////////////
                                    A to poszło do Ciebie?????????????

I nic więcej do mnie nie dotarło
                                    • Gość: jerzypl1 Re: Zresztą dobrze ...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 11:39
                                      Tak czy inaczej musicie się spotkać...
                                  • tadeusz542 wysłałem ci maila z innego kompa i z innej poczty 21.08.07, 13:30
                                    uważaj żebyś nie wyrzucił
                                    • mecenas29 Re: wysłałem ci maila z innego kompa i z innej po 21.08.07, 17:26
                                      Już odebrałem Twoją pocztę, ale też zauważyłem, że ktoś grzebie w
                                      mojej skrzynce. "Filtry" są na mojej skrzynce. Cały komplet dowodów
                                      będzie przedstawiony na rozprawie, we wrześniu, zaraz na początku.
                                      Pozdrawiam.
                                      • Gość: tadeusz542 ok ! to do września IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.07, 20:14
                                        a w takim razie jeśli chcesz coś komuś wysłać to zgraj to na płytę
                                        ewentualnie na dyskietkę i puść to z kawiarenki internetowej lub z
                                        banku śląskiego - Każdy większy BŚ ma terminal internetowy z
                                        kieszenią na dyskietkę sam parę razy korzystałem z tej możliwości
                                        Ten komp który masz teraz odłącz od netu i używaj do prac
                                        wewnętrznych a do łączności kup sobie jakiegoś innego kompa i
                                        używaj jedynie do łączności w necie a co parę dni formatuj go.
                                        No to pozdrowionka
                                        • mecenas29 Re: ok ! to do września - chyba wcześniej ? 21.08.07, 21:07
                                          Jest już przygotowane spotkanie na Pl. Wolności. Termin też jest już
                                          ustalony. Może Ci się uda ustalić dokładną datę, bo numer sprawy
                                          znasz {opisany wcześniej}. Ja mogę napisać na forum jeśli tylko
                                          zechcesz. A może ktoś też go zna. Do innuch celów mam swój "laptok".
                                          Wysyłam tylko treść, ale też na niezależny. Resztę wystarczy tylko
                                          napisać. Jak jest problem z wysłaniem to wiem, że małpa wisi na
                                          drucie i coś kombinuje. A już tak całkiem poważnie to chętnie bym
                                          sobie zafundował porządny dyktafon np. na urodziny. Pozdrawiam.
                                    • mecenas29 Re: wysłałem ci maila z innego kompa i z innej po 05.09.07, 21:37
                                      Teraz masz okazję pomóc sobie i innym. Jeśli masz tylko odwagę na
                                      dekonspirację, aby niesprawiedliwości stało się zadość! Wiem, że
                                      zawsze deklarowałes pomoc>>?
    • Gość: Lalunia i Ryl Re: posityw:..... 16 grudnia - KWK Wuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 18:30
      Za wojnę są odpowiedzialni nie tylko ci, którzy ją bezpośrednio wywołują, ale
      również ci, którzy nie czynią wszystkiego co leży w ich mocy,aby jej przeszkodzić
      (Jan Paweł II)..... COŚ jest na RZECZY i w temacie...logicznie myślisz <
      młody człowieku> .Życzę odwagi, czeka Cię ...golgota, gdy będziesz kiedyś
      zgłębiał TEN temat na podstawie akt sądowych i ...operacyjnych tudzież
      prywatnych pamiętników.
      • Gość: tadeusz link do strony Internowani Krzysztofa Stasiewskieg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 19:07
        internowani.webpark.pl/ksiazka_gosci.html
      • Gość: harc mistrz & HKP Re: posityw:..... 16 grudnia - KWK Wuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 19:42
        No cóż...

"W tej masakrze niewątpliwie winien był zając,
        w rozdrażnienie biedne psy wprowadzając...."!?
        [autor NN - zapomniany]
        • tadeusz542 zdjęcia z przygotowania ataku na mur KWK Wujek 21.12.06, 20:47
          album.com.pl/album.php?id=16199&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&so=&sz=&n=&a=&s=&o=

To zdjęcia Leonarda Stankiewicza który jest ich autorem i powiększenia umieścił
          u siebie w Restauracji.
          /a'propos czy ktoś wie gdzie jest ten lokal dobrze byłoby zobaczyć oryginały/ .
          Wygląda na to Drogi Harcmistrzu ,że zdjęcie nr 1i 2 przedstawia tę samą
          drużynę fizylierów z ochrony czołgu.
          /zdjęcia są niewyraźne ale widać ,że żołnierze idą uzbrojeni w AK47 ,że to
          żołnierze to widać po oporządzeniu i po butach a jeśli ten na przedzie za
          oficerem nie przeładowuje broni to nie wiem co oznacza jego sylwetka/
          Zdjęcie nr 3 pokazuje ten sam czołg 2430 chyba po wykonaniu zadania ,
          fizylierów z nim nie ma więc gdzie są
          • Gość: tadeusz zdjęcia łusek 9 mm z pobojowiska KWK Wujek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.06, 12:31
            oto link do zdjęcia:
            album.com.pl/zdjecie.php?p=3&al=16199&start=0&start_opinie=&prestop=&prestzd=&zm=zo&lz=7&so=&pns=3&do=

Na dłoni widnieją dwie łuski po nabojach kalibru 9 mm,
            Bez wdawania się w szczegóły techniczne widać ,że jedna z łusek jest czysta
            natomiast ta druga osmalona.
            Co to oznacza?
            To ,że łuska osmalona została wystrzelona z broni o zamku swobodnym czyli z
            takiej gdzie zamek jest klocem żelaza i w chwili strzału część energi naboju
            zostaje zużyta na bezpośredni odrzut do tyłu ciężkiego zamka odpychanego przez
            łuskę danego naboju.
            W chwili rozszczenienia komory nabojowej łuska zostaje osmalona gazami
            prochowymi im broń starsza i bardziej "wychechłana" tym osmalenie większe.
            Taka sytuacja nie zachodzi w zamkach ryglowanych ponieważ tam gazy prochowe
            działają na konkretny element broni /np w AK47 na czółko suwadła/.
            Zatem łuski świadczą ,że na KWK Wujek użyto co najmniej jednego egzeplarza
            broni z lat 40-60 XX wieku.
            Pytanie kto miał taką broń i mógł z niej strzelać?
            • odarpi1 Re: zdjęcia łusek 9 mm z pobojowiska KWK Wujek 22.12.06, 18:45
              PM-y z użycia wycofali jeszcze w latach 60
              • Gość: tadeusz Raki PM-63 produkowali chyba jeszcze w latach 70 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.06, 23:11
                ale RAK to taka hybryda ani to pistolet ani to maszynka, zamek niby swobodny
                ale wsuwał się na komorę , jak mnie skleroza nie myli to łuski z niego
                wychodziły czyściusieńkie.
                przydałoby się zdjęcie z większą ilością tych łusek bo ta jedna mogła zostać
                osmędzona przypadkiem a gdyby tego było więcej to by oznaczało ,że strzelał
                ktoś jeszcze z innej broni niż RAK
                • Gość: hm Re: Raki PM-63 produkowali chyba jeszcze w latach IP: *.smstv.pl 23.12.06, 14:51
                  glauberyt to być jak wiadomo nie mógł, pisz precyzyjniej Tadziu, że piszesz o 9mmx18 Makarowa a nie Para, niby jeden milimetr mniej ładunku prochowego, dziewiątka short też to nie jest:) aha - zamek półswobodny jest o niebo lepszy, no ale zabić można ze wszystkiego....

ps. mieli na stanie czechosłowackie skorpiony? te miały różne kalibry w tym 9x18.
                  • tadeusz542 Ok! jak wytłumaczysz osmaloną łuskę?? 23.12.06, 18:09
                    jaka broń tak osmędza łuski?, na dłoni widać dwie łuski jedną czystą a drugą
                    wypaloną wewnątrz i zewnątrz.
                    to musiałaby być stara broń z zamkiem swobodnym cos jak np Schmeisser MP40
                    album.com.pl/zdjecie.php?p=3&al=16199&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=8&so=&sz=&n=&a=
                    &s=&o=&pns=3
                    RAK napewno nie skopca łusek nawet ten w wersji 9x19 bo chociaż zamek ma
                    prawie swobodny to jednak do jakiegoś momentu nabój jest zamknięty ze
                    wszystkich stron /prócz lufy/
                    Nie wiem jaką mieli broń na stanie.
                    No i ten pocisk oddany przez lekarza nie został wystrzelony z RAKA , to jakby
                    dwie przesłanki ,że tam strzelał ktoś jeszcze.
        • Gość: tadeusz Nawet czołgi Harcmistrzu nie miały na WUJKU lekko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.06, 12:35
          album.com.pl/zdjecie.php?p=2&al=16199&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=7&so=&sz=&n=&a=
          &s=&o=&pns=2
          sam zobacz ,że wraca niczym po spotkaniu z Leopardem
        • Gość: Positiw Re: posityw:..... 16 grudnia - KWK Wuje IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.06, 13:58
          Ładne i głębokie... ale jeśli pojąłem Twą aluzję to zające raczej mają instynkt
          który nie prowadzi ich do konfrontacji zs sforą psów. Tu psy zaczęły polować na
          zajace z określonego powodu. W moim wątku, nie kwestionując wersji oficjalnych
          i ludzkiej tragedii, chodzi mi o element uparcie przemilczany - KTO tych
          biednych zbulwersowanych ludzi wysłał na pewną smierć. Liczono na to że ZOMO
          ucieknie jak zobaczy kije i łomy w rekach górników ?
          • Gość: tadeusz link do rozrysu pola walki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 14:40
            album.com.pl/zdjecie.php?p=7&al=16199&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=8&so=&sz=&n=&a=
            &s=&o=&pns=7
            • Gość: tadeusz drugi link bo tamten wkleił się za krótki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.06, 14:44
              album.com.pl/zdjecie.php?p=7&al=16199&start=0&start_opinie=&prestop=&prestzd=&zm=zo&lz=8&so=&pns=7&do=
          • tadeusz542 No właśnie co wyobrażał sobie Płatek 20.02.07, 21:28
            Takich ludzi jak ten facet to tu na Śląsku określa się jako mających piosek w
            rękawach abo śmierdzirobótka.
            Komisja Zakładowa miała tyle oleju w głowie żeby nie wystawiać tysięcy ludzi na
            konfrontację z przeciwnikiem szkolonym do rozbijania demonstracji i odpowiednio
            do tego wyposażonym.
            To wtedy wyskoczył przed szereg Płatek co go niedawno ledwie wybrali do komisji
            rewizyjnej przez co odczuł jako spisek komuchów cierpiąc na niedosyt władzy i
            poprowadził 2400 ludzi prosto na czołgi.
            Żaden dowódca mający chociaż pół litra oleju w głowie takiej akcji by nie
            zaryzykował w sytuacji kiedy kiedy żadnych wymiernych efektów przynieść nie
            mogła prócz rannych i zabitych.
            Strategia Płatka jest dokładną kopią ulubionej taktyki ruskich dowódców
            wojskowych którzy mieli życie swoich żołnierzy w kompletnej pogardzie i ich
            ulubioną taktyką było mieć więcej ludzi jak wróg amunicji.
            • Gość: warchlak Re: No właśnie co wyobrażał sobie Płatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.07, 21:34
              zapomniałeś jeszcze dodać- bagnet na broń i na.... czołgi!!!
            • prosiakpl Re: No właśnie co wyobrażał sobie Płatek 20.02.07, 21:44
              Kryterium, że subiektywne odczucie obawy przez zagrożonego jesr uzasadnione,
              należy ujmować obiektywnie, lecz z uwzględnieniem osobowości zagrożonego.Innymi
              słowy, obawa zagrożonego, że grożba do niego skierowana będzie spełniona, jest
              wtedy uzasadniona, jeżeli każdy człowiek o podobnej do zagrożonego osobowości i
              w podobnej sytuacji również odczuwałby obawę przed taką grożbą.Zmusiłeś mnie
              Tadeusz do wypowiedzi własnego zdania w tej materii.
    • Gość: Lalunia i Ryl Miłych Świąt, Tadueszu i szczęśliwego ..2007 roku! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.06, 10:15
      Musimy być mocni siłą miłości, która jest potężniejsza niż śmierć...! J.P.II).W
      jedności ..siła, proponuję rozebrać a nie ...burzyć płoty miedzy Polakami....!
      • Gość: tadeusz jestes drugim ateistą który składa mi życzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.06, 11:41
        z okazji Swiąt rzecz jasna tym bardziej rozczula mnie ,że sam jestem ateistą
        od urodzenia a tu proszę Bóg do mnie kiwa.
        Parę dni temu spotkałem Romusia /tego Romusia/ i wyobraź sobie też mi pożyczył
        omal nie zjadłem sznurowadeł.
        Jeszcze ze dwa procesy i chłopa wykończą nerwowo.
        Ale miło posłuchać życzliwych osób zatem WESOŁYCH ŚWIĄT , i niech Ci Nowo
        Narodzony naspuszcza wszelkich łask jakie sobie życzysz, tylko załóż kask bo
        lecąc z wysoka rozbiją Ci głowę.
        A jako kartkę świąteczną zamieszczam ów link z pytaniem : "Co Ci przypomina
        widok znajomy ten"
        album.com.pl/zdjecie.php?p=8&al=16199&start=0&start_opinie=&prestop=&prestzd=&zm=zo&lz=9&so=&pns=8&do=

• Gość: tadeusz ktoś mi przysłał kartkę żebym ją rozesłał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.12.06, 12:04
          zobaczcie se treść u Harcmistrza bo się boję powtórzyć he.he
    • Gość: Lalunia i Ryl Re: KWK Wujek , 9 z pyrlikami/dzidami.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 10:23
      Zupełnie zbędna danina krwi,niepotrzebna tragedia wszystkich... bliźnich tego
      intensywnego ekscesu, wydarzenie o charakterze incydentalnym w procesie
      <rewitalizacji Europy> . Po drugie: "Najważniejsze w życiu nie jest
      kapitalizowanie naszych osiągnięć. To potrafi nawet głupiec. Najważniejsze jest
      w życiu czerpanie korzyści z porażek. Umiejętność ta wymaga inteligencji i
      odróżnia głupca od mędrca." ( William Bolitho). Pyrsk Ludkowie.
      • Gość: tadeusz nie chodzi o to by beknął ktokolwiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 11:39
        Chodzi o to by beknął ten co to uczynił a nie ktokolwiek.
        Trochę strzelałem jako kandydat do tego Plutonu i pod koniec nie schodziłem
        poniżej - bardzo dobrego bez względu na rodzaj, szybkość i ilość celów a
        przecież okazałem się marnym strzelcem i odpadłem.
        Z tej przyczyny zawsze twierdziłem ,że już rozrzut pocisków od 0 do 170 cm w
        pionie i mniej więcej tyle samo w poziomie wskazuje ,że to nie Pluton dokonał
        tej masakry - przecież ślepy lepiej by strzelał ,zwłaszcza ,że nie wierzę aby
        idąc na miejsce z bronią Cieślak wyraźnie nie wskazał w co należy strzelać.
        Zastanawiałem się czy jest możliwe postrzelenie tych ludzi jedną serią z jednej
        broni i doszedłem do wniosku ,że tak: zwłaszcza gdyby seria poszła z góry po
        tłumie.
        Czy w tym rejonie mógł być ktoś inny dysponujący bronią maszynową o kalibrze 9
        mm?
        Tak: była to Straż Przemysłowa albo Kopalniana jak kto woli dysponująca co sam
        widziałem MP40 kal. 9 mm ,która wciąż ochraniała pod bronią Kasę Kopalni która
        była w trakcie wypłacania wynagrodzeń, że nie wspomnę o magazynach gdzie
        trzymali wiktuały na paczki, itd.
        /15 to był dzień wypłat, 16 jeszcze wypłacano zmianie nocnej i co niektórym
        spóźnialskim , chorym , etc /.
        Jak to się stało ,że broni nie zdali: Stan Wojenny wybuchł w niedzielę.
        Nie wiem jak na Wujku ale u nas pieniądze przywożono co najmniej na dobę przed
        wypłatą bo je trzeba było pokopertować a to wymaga kupy czasu i uwagi.
        w sytuacji kiedy pomiędzy była niedziela pieniądze przywożono już w sobotę a
        jak była sobota wolna to nawet w piątek i przez ten czas przy kasie stał
        posterunek z bronią.
        Kiedy ogłaszali Stan Wojenny posterunki z bronią były poza wartownią , napewno
        Komendant podsyłał tam nowych ludzi i na miejscu przekazywali sobie broń, u nas
        Komendant przed świętami pozbierał pukawki i odwiózł je na Tysiąclecie bo pies
        z kulawą nogą się po nie nie zjawił a mieliśmy przecież PM-y i skrzynkę
        amunicji.
        Po co by strażnik strzelał: Siedział i widział co się wyprawia , miał broń a
        zobaczył Pluton z bronią wyłażący mu pod lufę którego sylwetki nie pozostawiały
        złudzeń co do ich intencji , może chciał ostrzeć swoich , może odpędzić Pluton,
        a może otworzyć ogień zanim tamci to zrobią kto wie: być może chciał oddać ze
        dwa strzały ale ,że rzadko z tego MP strzelał a może wcale więc zrobił to co
        każdy młody strzelający po raz pierwszy z tego typu broni /RAK , MP40/ chciał
        sciągnąć spust do połowy a zerwał i posłał serię zataczając szóstkę
        Seria zamiast po ZOMO-wcach poszła po tłumie i po obcasie Maćka Szulca,oraz
        wywołała palbę Plutonu który ten odgłos wziął za sygnał dowódcy.
        Co by na taką wersję jeszcze wskazywało: Dokumentacja medyczna postrzelonych
        której niestety nie znamy albo obdukcja żyjących , ich blizny powinny wskazywać
        kąt pocisku lekko z góry do dołu.
        Ilość postrzelonych nie będzie większa od maksymalnej ilości naboi w magazynku
        Strażnika czyli: 32 sztuk minus 12 + 1 w but Szulca które wiemy gdzie trafiły.
        Gdyby tak było to przy 3 strz na sekundę powino być napewno prócz tych
        dziewięciu zabitych :3 draśniętych w głowę , 1 w twarz ,1 w ramię ,2 w
        obojczyk ,1 w korpus ,2 w korpus dolny, 2 w okolice przedramienia.
        Ja tak sobie myślę ,że gdyby po tej strzelaninie prokuratorzy jednak wykonali
        tak dla jasności sytuacji swoją robotę rzetelnie to Pluton Specjalny miałby
        święty spokój ale co wtedy postawiliby tam zamiast Krzyża? albo co napisaliby
        na tablicach?.
        No i z kwiatami musieliby jeździć do Gdańska.

• odarpi1 Re: nie chodzi o to by beknął ktokolwiek 25.12.06, 11:55
          interesujący rysunek -możliwy ale rozmie ze za mała kartka
          album.com.pl/zdjecie.php?p=8&al=16199&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=10&so=&sz=&n=&a
          =&s=&o=&pns=8
          Spokojnych Świąt Wszystkim ,nawet ateistom.
          • Gość: tadeusz Z tym jest jak z wiarą w Boga IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.12.06, 13:37
            Dowodów nie ma i trzeba wierzyć w poszlaki ale jak kiedykolwiek strzelałeś to
            wiesz ,że mogę mieć rację.
            Dzięki za życzenia i odbijany.
            • Gość: jerzy dzieki Tadeusz...... IP: *.chello.pl 26.12.06, 17:31
              Dzieki za podaną wersję wydarzeń.Ciekawie to wszystko wygląda. Chciałbym, jesli
              możliwe, poznać sylwetki głównych organizatorów oporu. Tych co to przygotowywali
              uzbrojenie, wyznaczali role konkretnym obrońcom itp. Jakich uzywali argumentów,
              na co się powoływali? Jak to sie stało że im uwierzono? Z łomami na policję?Co
              to byli za ludzie ci organizatorzy? Dawno pracowali na kopalni?
              • Gość: tadeusz zamieszczam stosowny link do strony IPN ale: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 18:56
                wystarczy wpisać w wyszukiwarce np Google KWK Wujek albo postrzeleni na Wujku
                albo cokolwiek z nazwą Wujek i masz stron bez liku tyle ,że to ciągle jest
                kręcenie się wśród tych samych kilku dokumentów znanych od 15 lat .
                oto link do strony IPN jest tutaj dużo na ten temat :
                www.ipn.gov.pl/portal.php?serwis=pl&dzial=305&id=4232&poz=5&update=1
                Tyle lat minęło i żadnych nowych faktów , żaden górnik nie udzielił wywiadu ,
                żaden nie powiedział nic na temat tego co robili czekając gdzieś tam na
                stanowiskach na rozwój wydarzeń.
                Ale wracając do tematu to te wystrzelone pociski nie poleciały przecież do
                nieba ani nie wyparowały więc o ile nie wywieziono z tego miejsca warstwy ziemi
                z powodu np skażenia to te pociski mniej czy bardziej zniszczone muszą tam się
                nadal znajdować.
                Poszukiwacze znajdują na pobojowiskach pierwszej wojny wystrzelone pociski a
                tu minęło raptem 25 lat.
                Po tym dawnym placu boju jeździ codziennie kilkadziesiąt o ile nie kilkaset
                cięzkich wywrotek ale ich trasa jest jak gdyby drogą, więc gdyby użyć
                precyzyjnego sprzętu to dało by się coś znaleźć.
                Strona IPN podaje ,że 47 osób hospitalizowano z tego 24 postrzelonych , jeżeli
                dodamy do tego 7 zabitych bo dwóch zmarło w szpitalu to nam daje 31 pocisków
                a 32 pocisk w obcasie Szulca.
                To dokładnie jeden pełny magazynek MP40 Schmeisser w przypadku serii wywalonej
                w gęsty tłum każdy pocisk musiał być celny.
                • Gość: Andy Re: Tadziu, ten link do IPN już dziś nie istnieje IP: 217.153.82.* 11.01.07, 00:48
    • Gość: Lalunia i Ryl Re: WINNY ...16 grudnia - KWK Wujek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 19:16
      Winny?
      Człowiek strzela...a winny jest TEN, kto.... kule nosi!.. Potrzeba jest dwóch
      lat,by nauczyć się mówić, piędzesięciu, aby nauczyć się ...milczeć.
      Powtarzam: nikomu NIE KAZANO strzelać a proces musi szanować zasady
      kontradyktoryjności sporu, in dubio pro reo..., muszą być wyjaśnione wszystkie
      fazy stadialne ekscesu, określeni personalnie uczestnicy, wykonawcy, podżegacze
      , pomocnicy...bo jak nie...no to zostanie ... płacz i zgrzytanie gibisów.
      • Gość: tadeusz Laluniu eksces był tak intensywny jak ekstensywny. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.06, 20:17
        Współmierność w czasie - bezwzględnie , współmierność w środkach - jak
        najbardziej bo uzbrojenie górników w fazie ataku to sam wiesz wyczerpuje
        znamiona przypadku 1, 2 i 3 Przypadków Użycia Broni.
        Co do zasad to zasada pierwsza została spełniona .
        zasada druga: - w tym wypadku wobec atakujących uzbrojonych napastników w
        liczbie przeważającej- także
        Zasada trzecia : tu miałbym problem ale moim zdaniem każdy milicjant
        posiadający broń był uprawniony do jej użycia z mocy przepisów prawa.
        Powiesz mi ,że w działaniach pododdziałów zwartych broni używa się wyłącznie na
        rozkaz.
        To prawda jednak nie dotyczy to sytuacji w której oddział zwarty został rozbity
        W takiej sytuacji do chwili powrotu do oddziału każdy żołnierz/milicjant
        działa na własną rękę zgodnie z przepisami prawa./a tu stoi to jak byk w
        opisach na stronie samego IPN /,że milicjanci kilkakrotnie zostali rozbici i
        rozproszeni.
        Jedynym problemem byłby ten postrzelony w plecy i w ... cztery litery albowiem
        wątpię by atakował pośladkami.
        Ale rozpatrujemy tutaj sytuację w której strzelcem inicjatorem był strażnik
        Straży Kopalnianej uzbrojony w MP40 Schmeisser który usiłował ostrzelać
        funkcjonariuszy Plutonu Specjalnego którzy wyszli mu pod lufę jednak z powodu
        kiepskiego wyszkolenia zamiast po Plutonie pociągnął po atakujących parę metrów
        dalej Górnikach wywalając w nich cały magazynek co MP40 zajmuje około osmiu
        sekund
        I to jest clou naszego rozważania od samego początku.
        Oskarżonym w procesie to napewno nie zaszkodzi.
        Sprawę tego Schmeissera podnosiłem juz parę razy nie tylko na tym forum i
        myślisz ,że ktoś zaprzeczył - Nic Cisza.
        • Gość: gorol Re: Laluniu eksces był tak intensywny jak ekstens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 21:59
          chopie, trocha mosz racja ale tylko w tm, że oddział został rozbity. Jo myśla,
          że ty tam jerunie byłęś. Bo to nie strażnik strzeloł do kopidołków.
      • Gość: Poinformowany Re: WINNY ...16 grudnia - KWK Wujek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 21:06
        Niedługo proces i nowe informacje. 25 lat milczenia to też szmat czasu.Dlaczego
        nikt mie mówi o "S W D". Czy ktoś jednak wie...?, a może i powie. Pogadajmy o
        tym. Napewno wielu górników mnie zrozumie.
        • tadeusz542 masz na myśli snajpera na dachu osiedla 12.09.07, 20:12
          Kąt postrzelenia Stawisińskiego daje do myślenia bo przy jego
          wzroście żeby go postrzelili z bliska to albo musiałby leżeć z głową
          przy ziemi albo strzelec musiałby mieć ze cztery i pół metra wzrostu
          • Gość: Kacperek Re: masz na myśli snajpera na dachu osiedla IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.07, 21:07
            Ktoś, kiedyś na tym forum napisał:
            Właściwie przeprowadzona dedukcja, prowadzi do najtrafniej
            postawionych wniosków.
            Czy wnioskujesz na podstawie przeprowadzonej rozmowie z matką
            Stawisińskiego, po rozprawie?
            Pozdrawiam
            • Gość: bakhus Re: tak należy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.07, 15:44
              Górnik z Polkowic za swój strajk głodowy musi zapłacić kopalni 27
              tys. zł.

Fot.Maciej Swierczynski / AG
              Kwiatek: Dlaczego mnie karzą za legalny protest? Zwłaszcza że
              głodowałem w interesie całego kombinatu,a nie tylko własnym
              ZOBACZ TAKŻE
              Górnik z KGHM musi płacić za swój strajk (25-09-07, 17:05)
              SERWISY
              Witamy w Polsce
              Twój głos
              We wtorek, 3 lipca górnik Dariusz Kwiatkowski przestał jeść.

Zjechał 1000 metrów pod ziemię do swojej kopalni Rudna i nie jadł
              przez tydzień.

Protestował przeciwko polityce ministerstwa skarbu w stosunku do
              kombinatu miedziowego.

Miesiąc później omal nie przewrócił się z wrażenia: dostał wezwanie
              do zapłaty na rachunek kopalni 26 953,41 zł.

Tyle kosztowały dyżury ratowników górniczych, którzy, na polecenie
              dyrektora towarzyszyli Kwiatkowskiemu podczas tej, zdaniem władz
              kopalni, "nielegalnej akcji strajkowej pod ziemią".

Kwiatek ma głowę i gębę

Kwiatkowski, nazywany Kwiatkiem jest na Rudnej zastępcą
              przewodniczącego Związku Zawodowego Pracowników Dołowych i ma
              upodobanie do zmiany kolorów na głowie. Teraz swojego krótkiego
              jeżyka utlenił na jasny blond, niedawno miał burgund. - Na Barbórkę
              robię sobie zieleń, bo pasuje do munduru - śmieje się. Wcześniej 19
              lat przepracował pod ziemią. Od 2004 roku, jako wiceprzewodniczący
              zajmuje się tylko pracą związkową. - Wszyscy wiedzą, że Kwiatek ma
              niewyparzoną gębę - prezentuje siebie.

Kwiatek godzi w dziurę PiS?

31 maja Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy KGHM, na wniosek ministra
              skarbu zdecydowało, aby cały zeszłoroczny zysk kombinatu wypłacić
              akcjonariuszom, jako dywidendę. W spółce zawrzało, że PiS chce
              okraść Polską Miedź, bo 42 procent akcji ma skarb państwa. A 3,4 mld
              zł (tyle wyniósł zysk z KGHM za 2006 rok) ma łatać dziurę w
              państwowym budżecie. I że kombinat nie będzie miał za co się
              rozwijać, i nie będzie pieniędzy na naprawę maszyn, na inwestycje w
              nowe złoża, co doprowadzi spółkę do upadku.

Związkowcy Kwiatkowskiego dzień po walnym napisali do zarządu
              spółki, że jest nieudolny i zwrócili się do prezesów z pytaniem: "O
              co tu, ku..., chodzi???" (takie zdanie znalazło się w oficjalnym
              liście).

Wkrótce okazało się, że minister skarbu jednak się pomylił i źle
              obliczył sumę, która ma przypaść jako dywidenda na jedną akcję, i że
              trzeba uchwałę o wypłacie zysku skorygować. - Uznaliśmy, że to
              szansa dla ministra, żeby naprawił swój błąd, zmienił decyzję i
              zostawił nam choć część zysku - opowiada Kwiatkowski. - Mój protest
              miał go do tego nakłonić.

Kwiatek czyta pisma kobiece

Przekonał kolegów, że głodówkę przeprowadzi sam. Tłumaczył:
              przewodniczący nie powinien głodować, bo jest drobnej postury. Niech
              negocjuje na powierzchni. A on ma 43 lata, jest zdrowy, waży 120 kg,
              ma z czego schudnąć. Poza tym chroni go prawo związkowe.

Przyznaje, że jako związek przyłączyli się do protestu największego
              w kombinacie Związku Zawodowego Pracowników Przemysłu Miedziowego,
              któremu przewodniczy poseł SLD, Ryszard Zbrzyzny, i który walczy z
              obecną pisowską władzą w kombinacie i w kraju, ale zarzeka się, że
              protest nie miał z polityką nic wspólnego.

Wybrali miejsce - na głębokości blisko 1000 metrów, tam jest dobra
              temperatura, 26 stopni, dopływ tlenu, stoją ławki pokryte skajem,
              całą dobę palą się jarzeniówki. Jest też telefon.

Sprawdził w czasopismach, które czyta żona, że siedmiodniowa
              głodówka nie jest szkodliwa, a za to bardzo oczyszcza organizm.

Nie wziął ze sobą nic specjalnego. Ani różańca, czy świętego
              obrazka - bo jest niewierzący, ani zdjęcia żony - bo po 23 latach
              szczęśliwego pożycia, jej obraz ma pod powiekami, gdy tylko je
              zamyka.

Kwiatek uczciwy co do grzanki

Dyrektor naczelny zaproponował, żeby protest prowadził na
              powierzchni. Chciał oddać nawet swój gabinet. - A ja na to, że
              prowadzę głodówkę, nie happening - opowiada Kwiatkowski.

- Piłem soki i napoje izotoniczne, co później pochwalił lekarz -
              wspomina. - Nic nie podjadałem. Nawet, gdy zrobiłem sobie "Gorący
              kubek" i był z grzankami, to grzanki odrzuciłem. Trzeba być
              konsekwentnym!

Źródło: Gazeta Wyborcza
    • Gość: oberschlesier kogo interesuje 9 poleglych gornikow IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.06, 21:45
      332 dni temu zginelo 65 ludzi, bo jakich pedofil architekt sprzedal na lewo 10
      ton wspornikow dachowych.
      miesiac temu zginelo 23 gornikow halemby, bo jakis ciec manipulowal mierniki
      natezenia gazu.
      a za pare tygodni beda 1000 polskich ochotnikow bedzie bralo udzial w "pomocy
      humanitarnej" w afganistanie na pierwszej lini walk (mieso armatnie).
      beda w misji pokojowej grabic, mordowac, i gwalcic dzieci jak to czynia bratni
      amerykanie, wielu wroci w plastikowych workach.
      a aktualnie na swiecie, od wczoraj zginelo w somali ponad 1000
      wojownikow,(zdjecia obcietych glow, znajdziecie w internecie).
      4 godziny temu przy wybuchu bomby w iraku zginelo 35 osob.
      w nigeri zginelo ok 850 ludzi z powodu explozji rurociagu.
      tysiace ludzi gina dziennie brutalnie zamordowani a na drugi dzien nikt juz o
      nich nie pamieta.
      tak wiec nie lamentujcie, juz nawet czlonkowie rodzin poleglych gornikow
      pogodzily sie z losem, a wy na ich smierci tylko sensacje i polityke chcecie robic.
      • Gość: tadeusz oberschlessier ty napisz to do Sądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 08:25
        Ogólnie to jakbyś mi to z ust wyjął , ale sam widzisz ,od piętnastu lat maglują
        ten sam temat więc jak tu nie szukać innych rozwiązań.
      • Gość: Andy Re: No, przyznać trzeba że rozsądnie godosz IP: 217.153.82.* 11.01.07, 00:54
    • Gość: tadeusz ZOMO antre portas - czyli pod bramami WUJKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.06, 22:47
      W zasadzie największą tragedią dla obydwu stron było to ,że większość kadry
      oficerskiej ZOMO to byli podpadziochy których do ZOMO przeniesiono karnie na
      jakiś okres po którym wracali do swoich jednostek albo przenosili się gdzieś
      indziej a na ich miejsce przychodzili nowi.
      Inni oficerowie a było ich sporo byli wiecznymi podporucznikami z racji odbycia
      czegoś w rodzaju kursu aspirantów a ponieważ wtedy nie było jeszcze w milicji
      korpusu chorążych zostawali na wieki wieków podporucznikami najczęściej d/s pol-
      wych.
      Ci stanowili w zasadzie żelazną kadrę ZOMO Katowice i potrafili najwięcej cóż
      skoro nie dowodzili z racji niskich stopni.
      Korpus Chorążych w końcu trafił także do milicji jeszcze pod koniec lat 70 .
      W każdym razie ZOMO nie dysponowało zawodowcami wysokiego szczebla sensu
      stricte którzy potrafiliby poprowadzić swoje kompanie do zwycięztwa z jasną
      koncepcją jak to zrobić.
      Oficerowie w większości byli zainteresowani jak by tu nie dostać w pysk i tyle.
      Batalia na Wujku jest właśnie tego jaskrawym dowodem.
      Oddziały które właściwie użyte byłyby w stanie spokojnie zajmując co raz małe
      połacie terenu podciągając tyły i czyszcząc zaplecze opanować sytuację wdały
      się w końcu we wzajemne obrzucanie kamieniami - istna dziecinada.Ci wszyscy
      pułkownicy i generałowie powinni się uczyć od pewnego podporucznika który
      skierowany z niewielkim oddziałem do odblokowania pewnej firmy użyteczności
      publicznej na granicy Chorzowa z Katowicami rozlokował swój oddział na terenie
      pobliskiego osiedla i kazał czynić możliwie spory hałas a przez jakiegoś
      przestraszonego pchnął strajkującym wiadomość ,że ZOMO-wcy chodzą po domach
      strajkujących i gwałcą im baby.
      W ciągu piętnastu minut w zakładzie pozostało kilka osób zamieszkałych gdzie
      indziej ale na widok idącej kompanii wzięli błyskawicznie nogi za pas.
      Na WUJKU też byłaby możliwość zastosowania tego dowcipu a wątpię żeby raz
      wyrwani bohaterowie zdecydowali się wracać do kotła.

• Gość: jerzy pytanie do Tadeusza IP: *.chello.pl 28.12.06, 17:09
        Jest wersja z salwą wartownika. A czy wykluczasz wersję że któryś z obrońców
        Wujka, podgrzany atmosfera,wyciągnął chowaną na strychu giwere? Może dla
        dodania sobie odwagi, może dla postrachu i nieszczęście gotowe. Pytam dlatego
        że słyszałem takie opowiadania / nie z kręgów milicyjnych / jesli chodzi o
        Gdańsk w 1970 roku.
        • Gość: tadeusz sam widziałem faceta w randze starszego wartownika IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 22:40
          który wraz z trzema innymi stał przed pawilonem przy bramie głównej i czekał na
          samochód do konwoju w listopadzie 1980 roku.
          Jego broń rzucała się w oczy bo był to schmeisser MP40 pukawka równie
          charakterystyczna co AK47 i gość był z niej taki dumny ,że trzymał ją niczym
          rasowy SS-man na piersiach przewieszoną przez szyję , gdybym miał aparat pewnie
          dałby se zrobić z nią zdjęcie.
          Dwóch pozostałych nosiło nasze PM a dowódca miał broń krótką wielkości p-64
          tyle ,że napewno w kaburze po Waltherze PP.
          Ja tam przyszedłem zgodnie z wcześniejszą umową ,że zostanę zatrudniony - co
          zresztą było dodatkowym bodźcem ,że zwolniłem się z milicji ale okazało się ,że
          przyjęć nie ma : nie szkodzi robotę znalazlem w sumie niedaleko i też jako
          dowódca warty.
          Zanim się jednak tego dowiedziałem oglądałem faceta dobre piętnaście minut więc
          nie ma mowy żebym coś pogmatwał.
          Czy ktoś mógł użyć broni "po dziadku" - pewnie ,że tak mogło być - Katowice
          wszak były terenem Rzeszy i broni zostało tu do diabła.
          O ile sobie przypominam sporo broni straży ochraniającej zakłady dostało się w
          całości w ręce tych co je przejmowali.
          Wujek to stara kopalnia może coś tam mieli poza etatem.
      • Gość: jorguś Re: ZOMO antre portas - czyli pod bramami WUJKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 21:21
        Kolego, przykro mi to stwierdzić ale nie masz zielonego pojęcia czym zajmował
        się Pułk Manewrowy ZOMO. Dzisiejszy GROM to pestka.To sami zawodowcy - skoro po
        tylu latach włos z głowy im nie spadł. A powinni siedzieć. Ty nie patrz na
        przedstawienie tylko co sie przedstawia a sam zrozumiesz i proszę cie nie pisz
        takich bzdur. Czy ty chociasz wiesz co to jest - kordon dwufrontowy.A jesli nie
        to zapytaj, zaraz odpiszę.
        • Gość: tadeusz O Jezu ! GROM porównuje z Pułkiem Manewrowym IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 23:15
          Nie ta wielkość , nie te zadania , nie to wyszkolenie , nie to uzbrojenie , nie
          te priorytety i co najważniejsze NIE TEN RESORT chłopie.
          Pytasz czy wiem co to kordon dwufrontowy - wiem ale ponieważ sądzę że
          naoglądałeś się zdjęć u ZOMO-zy to podam ci część komendy do utworzenia tego
          szyku tworzonego z marszu a ty ją prawidłowo dokończ ,
          Wiesz zapewne ,że kordon dwufrontowy zwarty bądź rozczłonkowany najłatwiej jest
          utworzyć z kordonu jednofrontowego albo z rzędu wydając prosta komendę "W
          dwufrontowym stań" wtedy nr 2 robią w tył zwrot lub 1 w prawo dwójki w lewo i
          sprawa jest załatwiona
          Ale załóżmy dowodzisz kolumną czwórkową poruszającą się wzdłuż ulicy i nagle
          dostajesz rozkaz sformowania z marszu kordonu rozczłonkowanego dwufrontowego
          wzdłuż prawej krawędzi jezdni.
          Oczywiście zaczynasz bez przerywania marszu od nieśmiertelnego dwójki w tył i
          znowu ......... w .......... co sprowadzi twoją kolumnę do rzędu .
          Idziesz tym szykiem i podajesz komendę " Pierwsza - kierunek ten sam
          odstęp ........... w kordon ............... wzdłuż ............ ...........
          stawaj w ...........
          • Gość: jorguś Re: O Jezu ! GROM porównuje z Pułkiem Manewrowym IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 23:59
            Może - Tak, jest - dokładnie ale przecież jest jeszcze "wyposażenie" o którym
            nic nie wspomniałeś. A co z pasami?
            • Gość: tadeusz wiesz co jorguś - idź się utop IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.06, 00:24
              Chłopie byle kompania lat dzisiejszych ze standardowym wyposażeniem bije na
              głowę tamte pułki sprzed lat.
              Komu wtedy się sniły strzelby gładkolufowe, pociski obezwładniające , tonfy czy
              w ogóle ubiór ochronny, kto znał paralizatory, cyfrowe środki łączności itd.
              Ponadto GROM jest jednostką wojskową o zupełnie innych zadaniach ZOMO natomiast
              to jednostka typu policyjnego co ty dziecko porównujesz: semtex z czarnym
              prochem?.
              Nawet ów Pluton Specjalny to także jednostka policyjna gdzie mu tam do GROMU
              czy FORMOZY.
              W ogóle chciałeś mnie facet przeegzaminować z szyków - odpowiedziałem ci to
              bądź uprzejmy wypełnić te kropki w ciągu komend albo nie zabieraj głosu.
              No dobra dam ci zadanie łatwiejsze.
              Twój pluton posuwa się kolumną marszową wzdłuż ulicy i nagle widzisz
              niegrzecznych demonstrantów których chcesz wyprzeć na pobliski plac aby ich
              tam zawstydzić wykładem o dobrych obyczajach.
              Co robisz?
              Dla ułatwienia zaczynam: " Pluton w linię kolumn drużyn odstęp pięć naprzód"
              masz zatem cztery kolumny w odstępie pięć jedna od drugiej posuwające się nadal
              w stronę demonstrantów i co dalej?
              Chodzi o to żebyś całą procedurę zakończył następującą komendą:
              Pierwsza skosem w lewo ,trzecia skosem w prawo, druga i czwarta W Tyralierę
              • Gość: doskonale poinform Re: wiesz co jorguś - idź się utop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 00:36
                Masz rację, ale doskonale pamiętam te komendy, które były powtarzane na "Ł e m
                b l e j" a ty? Odpisz.
                • tadeusz542 zalogowałem ci się doskonale poinformowany 29.12.06, 00:42
                  możesz nawijać poza eterem, stare poczciwe Wembley polana poza strzelnicą a
                  pamiętasz którą kompanią dowodził "Lacia" /ale nie pisz nic więcej/
                  • 19620409j Re: zalogowałem ci się doskonale poinformowany 29.12.06, 20:46
                    chętnie z tobą pogadam tylko nie wiem z jakiego miasta pochodzisz: Prudnik,
                    Kędzierzyn, Gliwice, Poznań, Katowice.
                • Gość: Andy Re: K..wa, gdzie ja jestem? Chyba na placu IP: 217.153.82.* 11.01.07, 01:06
                  w Piotrowicach!?
                  • tadeusz542 witaj Andy 24.02.07, 09:34
                    ech!! łza się w oku kręci,
              • Gość: jorguś Re: wiesz co jorguś - idź się utop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 00:44
                kolego to było już tak dawno temu, że mało co pamiętam np. kolegów z
                kompanii .. BCP .... Batalionu.
                • tadeusz542 jorguś spadaj nigdy nie byłeś u nas 29.12.06, 00:48
                  a pamiętasz chociaż gdzie była kuchnia a gdzie sala gimnastyczna i co to był
                  maszt kamikadzów.
                  • Gość: jorguś Re: jorguś spadaj nigdy nie byłeś u nas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 01:00
                    Pamiętam doskonale transformator wysokiego napięcia, czy to ci wystarczy???????
                    • tadeusz542 i zabierz ze sobą jorguś doskonale poinformowanego 29.12.06, 01:03
                      tylko uważajcie bo z tego związku dzieci nie bedzie
                      • Gość: dosk.poinf. Re: i zabierz ze sobą jorguś doskonale poinformow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 01:13
                        Wydaje mi sie, że straciłem wątek.Bo jest jeszcze coś. Nie mam konta.Chyba
                        rozumiesz zrobię to potem. W gazecie. Zapytaj jeszcze tego .........
                        • Gość: dosk. poinf. Re: i zabierz ze sobą jorguś doskonale poinformow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 01:31
                          Pamiętaj elektryku, że im wyżej kolan napięcie rośnie a opór maleje a wiem
                          również, że sympatia Twoja MO - nia chętnie wsadziłaby cie na konia.
                    • tadeusz542 Jorguś ty może nie wiesz ale ja jestem elektrykiem 29.12.06, 01:09
                      Zawodowym elektrykiem a cała reszta to wynik mojego niespokojnego charakteru.
                      Reguła Lenza: wyindukowana w przewodzie sem i płynący pod jej działaniem prąd
                      przeciwdziała przyczynie która go wywołuje - tak to leci prawda.
                      albo:II prawo Kirchoffa : W obwodzie zamkniętym nierozgałezionym suma czynnych
                      w tym obwodzie sem równa się algebraicznej sumie spadków napięć - czy coś w tym
                      stylu.
                      a wiesz ty kim był Klocek?
                      • tadeusz542 tu muszę odpowiedzieć gorolowi 29.12.06, 01:14
                        gorolu gdybym to ja był na Wujku to byłbyś zobaczył jak wygląda zwarcie na
                        linii 20 kV to znaczy jak się hajcuje ta stacja trafo co to stoi do dzisiaj.
                        • Gość: gorolllllll Re: tu muszę odpowiedzieć gorolowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 01:21
                          błąd koleszko ! Napewno on poszedł do cywila.
                      • Gość: jorguś Re: Jorguś ty może nie wiesz ale ja jestem elektr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 01:19
                        Przyszpieszenie z jakim porusza się dane ciało jest wprost proporcionalne do
                        masy tego ciała a odwrotnie proporcionalne do wartości i kierunku działania tej
                        siły.....
                        • tadeusz542 jorguś co ty mi cytujesz?? Fizykę i to jeszcze źle 29.12.06, 01:28
                          Przyspieszenie wprost proporcjonalne do masy - aleś wymyślił.
                          No dobra od biedy po przeróbce da się to zastosować do działania silników
                          indukcyjnych pod warunkiem ,że przyspieszenie zastąpimy kierunkiem wyrzucenia
                          ramki z pola tzw. Reguła prawej ręki.
                          No dobrze jorgusiu idę spać i ty też idź albo wyjdź zobacz czy ci rejonu nie
                          okradają.
                          • Gość: dobrze poinformowa Re: jorguś co ty mi cytujesz?? Fizykę i to jeszcz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.06, 01:39
                            Poczytałem, pomyślałem numer 198.0 wydedukowałem.
                        • tadeusz542 chłopcy zwracajcie uwage na wasze adresy 29.12.06, 01:31
                          gorol,jorguś i ten poinformowany - ale dobrze się z wami bawiłem.
                          • tadeusz542 Do Siego Roku 2007 30.12.06, 18:44
                            a uważajcie tam podczas zabawy na rynkach miast bo po tej durnej egzekucji
                            Husajna samobójcy już przemieszczają się ku miejscom przeznaczenia.
                            Mogli spokojnie powiesić dziada po Nowym Roku i nic by się nie stało to musiał
                            tam jakiś iracki Gruba z irackim Wilczyńskim wymyśleć ,że najlepiej jest
                            zgładzić go na dobę przed Sylwestrem kiedy wiadomo ,że miliard ludzi z okładem
                            wyjdzie na ulice i rynki aby witać Nowy Rok i na dodatek puścić to w telewizji
                            A Saddam tam wcale o życie nie prosił.
                            Weź teraz to upilnuj żeby nie wyleciało w powietrze policji tyle na świecie nie
                            ma.
                            • 19620409j Re: Do Siego Roku 2007 31.12.06, 18:07
                              Dla tych, co byli a nie chcą się przyznać i dla tych, co mogli a tak nie
                              zrobili wszystkiego najlepszego. Był taki czas ....... Podobnie postąpiono.
                              Dla waszych bohaterowie rodzin, szczęścia i zdrowia bez łez i goryczy. Wybaczmy
                              sobie i naszym bliżnim, błędy i krzywdy. Ufając wszystkim w radości serca i
                              spokoju w 2007 roku.
      • Gość: Andy Re: Tadziu, tu już jaja sobie robisz IP: 217.153.82.* 11.01.07, 00:58
        ale się przynajmniej pośmiałem posród płaczu
    • Gość: Lalunia i Ryl Re: życzenia na 2007 r... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 21:19
      Namiętnej woli wzrastania,istnienia.Oto czego nam potrzeba...A więc z drogi
      bojaźliwi, sceptycy,pesymiści i mazgaje, zmęczeni i przeciwnicy zmian...życie
      jest nieustannym odkrywaniem.Życie jest ruchem....! Zatem : mobilności
      intelektualnej , manualnej..psychomotorycznej i wszelakiej ...wszystkim życzę w
      2007 roku. Piotr, co fizycznie nigdy nie był na "Wujku".
      • Gość: tadeusz myślisz ,że nas już namierzają? O! Rany Julek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.06, 21:33
        Bo cóż by spowodowało tak solenne zapewnienie o nieobecności w inkryminowanym
        miejscu.
        rotfl.pl/img.php?dablju_pod_stryczkiem.jpg.
        Pooglądaj sobie dla uspokojenia nerwów nieznaną fotkę z egzekucji.
        • Gość: nemo Re: myślisz ,że nas już namierzają? O! Rany Julek IP: *.chello.pl 01.01.07, 22:34
          Podbijam ten watek bo warto
          • tadeusz542 a gdyby tak połączyć oba szkice do miejsca zdarzen 01.01.07, 23:04
            to wyszłoby coś takiego:
            rotfl.pl/img.php?wujek_czy_to_byla_jedna_seria.jpg
            Zachęcam wszystkich mających talenty graficzne do zamieszczania swoich wersji,
            Razem stworzymy niezłą galerię zmierzającą ku prawdopodobieństwu 99,9%
            • Gość: tadeusz musimy zmienić link tamten portal skasował mnie do IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.07, 16:10
              album.com.pl/zdjecie.php?p=7&al=16199&start=0&start_opinie=0&prestop=0&prestzd=0&zm=zo&lz=10&so=&sz=&n=&a
              =&s=&o=&pns=7
              tak sobie pomyślałem ,żeby to wmontować w tamten teren i oto skutki
              • Gość: tadeusz interlokutorzy uciekli , czas kończyć posta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 22:21
                oto moja ostatnia grafika:
                rotfl.pl/img.php?cztery_krzyze.jpg
                a swoją drogą co tak spiertało biednego lalunię ,że tak żarliwie zarzekł się iż
                na Wujku fizycznie nie był?.
                • odarpi1 Re: interlokutorzy uciekli , czas kończyć posta 03.01.07, 22:48
                  ciekawego linka znalazłem to prawdziwe?
                  fotoforum.gazeta.pl/72,2,733,46438965.html
                  • Gość: sznupek Re: interlokutorzy uciekli , czas kończyć posta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 15:10
                    wysyłam do tadeusza kilka stron z książki użyto broni z 1988 roku żeby se
                    poczytał
                    • 19620409j Re: interlokutorzy uciekli , czas kończyć posta 05.01.07, 15:48
                      gdybyś był tak uprzejmy i mnie wysłał tych kilka stron, napewno przeczytam.
                      Taka lektura napewno zrekompensuje mi kilkunastoletni pobyt na drugim
                      kontynęcie.
                      • Gość: tadeusz znaczy ja ci mogę je posłać ale może sznupek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:32
                        pośle ci więcej, będzie to bardziej wiarygodne
                        A teraz ode mnie do sznupka.
                        Sznupek ta książka została zredagowana na tamte czasy .
                        To był jeszcze socjalizm ale dzisiaj ludzie odbiorą ją napewno inaczej.
                        Nie ma co jątrzyć z jej rozpowszechnianiem,zresztą nie dawali jej za darmo bo
                        ostatnia cena to 4000 zł a startowali od 2200 tak wynika z okładki
                        Przeczytaj jeszcze raz ten fragment na który położyłeś taki nacisk,że niby
                        anielscy górnicy chcieli po dobremu sprawę słowem załatwić.
                        Przywódca walczących na odcinku górników odpowiada na sygnał dowódcy oddziału
                        zomowców,że tamten chce rozmawiać i UWAŻAJ odkłada swoje naostrzone wiertło tak
                        jak tamten swoją pałkę i tarczę idą ku sobie wymieniają parę zdań , rozchodzą
                        się i walka jest kontynuowana jak gdyby nigdy nic.
                        Czy ty wiesz jak wygląda górnicze wiertło:nie żerdź ale wiertło i to naostrzone
                        specjalnie przeciwko człowiekowi.
                        Srednica powyżej 3 centymetrów uchwyt w kształcie pięciokątu na tyle długi
                        żeby trzymać i bić oburącz bo jedną ręką trudno walczyć z uwagi na spory
                        ciężar zakończone to jest rodzajem koronki z widii.
                        Pierdyknięcie takim gadżetem zapewnia uderzonemu natychmiast co najmniej
                        chirurgię urazową.
                        Bez obrazy stary ale to coś mi posłał potwierdza wersję tego ecika .b
                        Pałki milicyjne a teraz policyjne przy całym swoim wyglądzie są tak
                        konstruowane ,żeby jedno , dwa a nawet kilka uderzeń wykonanych w zgodzie z
                        przepisami nie powodowały krzywdy jeżeli jednak się ich nadużywa to skutki są
                        tragiczne ale dopiero po wielu razach a nie po jednym pierdyknięciu.
                        Tutaj to wiertło jest narzędziem do wykończenia przeciwnika jednym uderzeniem
                        i gdybyś dzisiaj poszedł z takim patentem na policjanta to ci bez zastanowienia
                        łeb odstrzeli i wtedy też atak takim narzędziem spełniał wymogi 1,2i3 przypadku
                        użycia broni a jednak tamten nie strzelał.
                        Jak chcesz pogadać to mój mail: www.tadeusz542@gazeta.pl
                        Oponujesz ,że to strażnik mógł strzelać bo Straż prowadziła dywersję wśród
                        strajkujących i stale mąciła.
                        Dlatego jest bardziej prawdopodobne ,że to mógł być strażnik - to jest za duży
                        rozrzut jak na pluton ćwiczący z Delta Force i Specnazem.

• Gość: warhlak Re: interlokutorzy uciekli , czas kończyć posta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 21:56
                  te chopy, piszta coś....bo jo chca czytać!!!!
            • krasnalpl Re: a gdyby tak połączyć oba szkice do miejsca zd 05.01.07, 16:31
              serdecznie Ci koleszko dziękuję.Wspaniały pomysł.Doskonała wiedza.Wnikliwe
              spojrzenie.Sam doskonale wiesz, żę do 100% jest jeszcze wiele cyfr.Ale myśl
              naprawdę przedniej marki-popieram, ponieważ właściwie przeprowadzona dedukcja
              prowadzi do najtrafniej postawionych wniosków.
              • Gość: sznupek Re: a gdyby tak połączyć oba szkice do miejsca zd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 19:40
                ty głupi zomolu,żeby szlag cie trafił
                • Gość: tadeusz kogo mnie? ma ten szlag trafić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 19:47
                  aż się zapytam sznupka
                  • Gość: sznupek Re: kogo mnie? ma ten szlag trafić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 19:49
                    ciebie ty czerwony gadzie
                    • Gość: tadeusz i niech to starczy za komentarz. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 19:52
                      z tobą to już gadał facet nie będe, a jak komuś coś wysyłasz to nie dziw się
                      potem ,że to analizuje.
                      Mówiąc uczciwie stanę na głowie żeby tę broszurę zdobyć i to z tamtego wydania
                      A na razie to się pierdoło nie uduś.
                    • 19620409j Re: kogo mnie? ma ten szlag trafić 05.01.07, 20:48
                      jedynie z czym mi sie kojarzy taki gad to z gotowanym rakiem lub homarem, też
                      na gorąco, a może to sromotny nie "takt"
                      • krasnalpl Re: kogo mnie? ma ten szlag trafić 05.01.07, 21:00
                        Doszły mnie słuchy, teraz od Wujka, że Żwirek z Muchomorkiem coś
                        pokombinowali,jakaś poważna afera obyczajowa, tak, że prezydent ponoć był na
                        premierze .? Co jest grane ?
                      • Gość: sznupek Re: kogo mnie? ma ten szlag trafić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 07:48
                        przeciwko bezbronnym ludzią postawili tysiące zomoli z pałami i tarczami i
                        gazami i do tego wojsko a ta świnia komunistyczna nie uznaje ich ofiary
                        wysłałem link do IPN to sie toba zajmom
        • tadeusz542 o rany mój montaż z pyskiem Debilju wykasowali 20.02.07, 21:54
          A wyglądał lepiej od samego Saddama z tym jego stryczkiem.
    • Gość: Lalunia i Ryl Re: <sznupek> ,Tadek i 9 z pyrlikami/dzidami.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 20:21
      Musicie być mocni siłą miłości, która jest potężniejsza niż śmierć...ale
      głupsza od beznadziejnie ...najgłupszego <..szukacza..>.
      • tadeusz542 lalunia ty to chyba byłeś politycznym 05.01.07, 20:25
        strasznie zawile pierdzielisz.
        • krasnalpl Re: lalunia ty to chyba byłeś politycznym 05.01.07, 20:38
          byłem przekonany już prawie, że WY tak na poważnie, ale widzę teraz, że u was
          występuje tzw.(syndrom)pleonazma.A może to zabawa w kiwanego.Albo chcemy
          (towarzysze ? )wyeksponować kwintesencje wspaniałej myśli Tadka albo będziemy
          cyt. pierdzielić po próżnicy?
          • tadeusz542 niestety krasnalupl wśród nas są agenci S 05.01.07, 20:44
            Nie powiem SB bo to jest jak wiesz skrót Stowarzyszenie Bogobojnych
            tylko S jak Sromota
      • Gość: Lalunia i Ryl Re: Krasnal, <sznupek> ,Tadek i ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 21:15
        Ksywa < sznupek> wie, o co biega tzn. szukał więć ..dostał.I tyle....a ..ten
        cały<krasnal> miesza..pieczywo z du....pczywem, widząc zbitki pojęciowe albo
        wyrazy to samo znaczące w ..miłości, głupocie lub...śmierci. Weź ty się ..chopie
        za baba!
        • 19620409j