Dodaj do ulubionych

Polska armia sięga po starsze roczniki

25.06.07, 16:54
Ciekawe czy mozna domagaac sie odszkodowania, za straty finansowe.
Spowodowane poborem do wojska??
Obserwuj wątek
    • Gość: myk Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.igf.edu.pl 25.06.07, 17:10
      ja bym takiemu szczylowi co mu śpik z pod nosa wisi powiedział podchorąży zawsze
      zdąży i poszedł w soją drogę zapamiętując nazwisko szczyla które po wyjściu do
      cywila się nie zmieni.
      • Gość: edsa kretynski pomysl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 17:16
        zrobic armie zawodowa a nie na sile zmuszac ehhh
        • Gość: Mariusz Re: Dobry pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 17:27
          Armia zgodnie z powszechnym obowiązkiem obrony powinna brac każdego. Ten co nie
          chce isc do wojska mimo, iż zdrowie mu na to pozwala dla mnie jest zwykłą ciotą.
          • Gość: Jonek Re: Dobry pomysł IP: *.e-wro.net.pl 25.06.07, 17:32
            Spójrz w lustro a zobaczysz ciotę. Aby armia mogła istnieć musi ktoś ja
            finansować płacąc podatki. I właśnie tych podatników odrywa sie od pracy i
            wciela do bagna. zważ na to, że wojsko poborowe nie przedstawia żadnej wartości
            więc w taki sposób te podatki idą w błoto.
            • xaliemorph Re: Dobry pomysł 25.06.07, 18:07
              Dokładnie, ale może on nie płaci podatków? Może on z tych roszczeniowców co każdy musi ... ;) Też mnie to irytuje bo cała armia poborowa to tylko relikt z czasów komuny który się utrzymuje by cała stara kadra miała być gdzie zatrudniona. I to ze strachu przed nagłymi zwolnieniami na wcześniejszą emeryturę starej kadry każda ekipa polityczna odwleka reformę armii.

A co do tych co za poborowym wojskiem to powiedzcie mi co mamy z tego że płacimy za to by żołnierze się obijali w koszarach? Czy wy kiedykolwiek rozmawialiście z aktualnym bądź byłym poborowym? I nie mówię tu o kliku elitarnych jednostkach ale masie zwyczajnych jednostek gdzieś na wygnajewie i nie tylko. Czy wy wiecie że wcale nie jest rzadkością że żołnierz podczas 9 miesięcy (czy wcześniej kilkanaście) wystrzeliwuje tylko 1 magazynek (SIC!), ewentualnie 1,5 amunicji ostrej? Znam niejeden taki przypadek więc to raczej norma w szeregowych jednostkach. A co robią poza tym? Sprzątają, noszą kartony z miejsca na miejsce i przede wszystkim chleją. I co z takiego żołnierza będzie? Wartościowy nabytek czy MIĘSO ARMATNIE ?!?!? Zastanówcie się jak się wasze pieniądze marnują zamiast wyjeżdżać z jakimiś skretyniałymi ideologiami.
              • tetlian Re: Dobry pomysł 25.06.07, 19:11
                Jak dobrze, że zostałem przeniesiony do rezerwy :)
              • Gość: janek445 Re: Dobry pomysł IP: *.chello.pl 25.06.07, 19:57
                napewno brakuje mięsa armatniego do Iraku czy Awganistanu za rope i Ameryke
                • Gość: jasio_siekierka Nie "dobry" pomysł tylko genialny! IP: *.jmdi.pl 25.06.07, 20:01
                  Szczególnie tym po 30 brakuje patriotyzmu, nie mogli go wyssac z mlekiem matki
                  bo ona ganiała z czerwoną flagą po placu stalina. A teraz jest okazja raz na
                  zawsze wbic im do głowy honor i szacunek do ojczyzny.
                  • Gość: yesyesyes Re: Nie "dobry" pomysł tylko genialny! IP: *.e-wro.net.pl 25.06.07, 20:37
                    Tak! Tak! Jak słodko jest ginąć za ojczyznę w afganistanie i pierwiastek w
                    Brukseli! Polska od morza do morza!
                    Mam nadzieję gościu, że Arabowie nauczą cię patriotyzmu w Iraku. Jak się nie
                    zgłosisz toś zwykły polski szmaciarz mocny tylko w gębie.
                    • Gość: jasio_siekierka Re: Nie "dobry" pomysł tylko genialny! IP: *.jmdi.pl 25.06.07, 20:58
                      My zawsze jestesmy na polu walki razem z zołnierzami całym sercem!
                      • dawid_madian [...] 25.06.07, 22:42
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • Gość: nikodem Re: Nie "dobry" pomysł tylko genialny! IP: *.chello.pl 25.06.07, 22:42
                        Wiesz co? Mam nadzieję, że jesteś szwejem, mnie wezmą do poboru (TEORETYCZNIE
                        jest to możliwe) i trafię na ciebie za kaprala (to akurat sądząc po powyższym
                        tekście już nie). Człowieku - z czym do ludzi. Ze mnie taki wojak jak z koziej
                        rzyci harmonijka ustna. Ludzie w pewnym wieku to na ogół już mają coś co w armii
                        także (jeśli nie szczególnie) się przydaje - ZNAJOMOŚCI. Ktoś majorowi komputer
                        składał, ktoś inny pułkownikowi robił łazienkę, a jeszcze ktoś inny ma sierżanta
                        za sąsiada. A wojsko to jedna wielka rodzina :> Swój swojego nie ruszy.

Zatem albo ucz się szybko angielskiego i zmiataj do UK co by cię fala nie zmyła,
                        albo trenuj polerowanie butów. Bo wiesz - na huki to możesz sobie takiego
                        20letniego smarkacza brać. Ode mnie byś najwyżej usłyszał "instalacja ci
                        p*dolnęła, że się tak drzesz, czy zawału chcesz dostać"? Do tego zważ, że część
                        tych "starych-poborowych" to ludzie mściwi. A teraz w wojsku to się raptem 9
                        miesięcy jest (gdybym normalnie poszedł do armii straciłbym minimum dwa lata).
                      • Gość: tomek Re: Nie "dobry" pomysł tylko genialny! IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.06.07, 13:39
                        TY patrioto,gin za nasz gowniany kraj!!! tacy jak niech ida do polskiej,
                        niczego nie zmieniajacej armii,poza patologiami...
                        jestes sercem z naszymy zolnierzami w iraku, afganistanie...

nawet nie wiesz gdzie ten irak pewnie jest...
                        i o co tam chodzi,krotki rozumku...

chcesz oddawac zycie za gowniany rzad?
                        zrob to...
                  • hotrod404 Re: Nie "dobry" pomysł tylko genialny! 25.06.07, 21:36
                    naprawdę w to wierzysz?!
                  • Gość: Jonek Re: Nie "dobry" pomysł tylko genialny! IP: *.e-wro.net.pl 25.06.07, 22:07
                    O jakiej ojczyźnie piszesz? Czy o tej, która jest ośmieszana przez jaśnie nam
                    panujących?
                    • soul.brother "Ojczyzna" nie istnieje. 26.06.07, 13:15
                      "Ojczyzna" nie istnieje. Wiec nie ma czego bronic! Tu chwilowo rządzi mściwy i
                      złośliwy gnom, napuszczający społeczeństwo na siebie nawzajem, Gnom otacza sie
                      szajką przestępców którzy dla władzy i kasiory dopuszcza sie każdego oszutwa.
                      Jak czekam na kolejne rozbiory, niech wreszcie ktoś zrobi tu porządki. polaczki
                      nie nadają się do decydowania o sobie.
                      • Gość: tomek Re: "Ojczyzna" nie istnieje. IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.06.07, 13:45
                        zgadzam sie...
                        polacy tylko niszcza ten kraj...
                        a zwlasz cza goverment...
                        ludzie, gorzej jets teraz niz 20lat temu,jesli chodzi otraktowanie
                        spoleczestwa,ludzi...
                        przez wladze...
                        niech armia bierze bezrobotnych,bezdomnych...
                  • jaceq Re: Nie "dobry" pomysł tylko genialny! 25.06.07, 23:21
                    Gość portalu: jasio_siekierka napisał(a):
                    > wbic im do głowy honor

Nie widzę problemu. Za stosowne honorarium, powiedzmy 90 000 PLN brutto za 9 m-cy.
                • Gość: ehhh Re: _ Co mam zrobić ? Mam 29 lat, kończe studia .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 03:55
                  Mam 29 lat, kończe studia, mam swoja firmę, kupuje mieszkanie, szukam też nowej
                  pracy (w zawodzie).

Musze mieć uregulowany stosunek do służby, normalnie kiedyś bym miał to z
                  głowy, ale w nowych przepisach do 50-roku życia moga brac.

I teraz pytanie, czy mam się zgłosić by odbębnić te 3-msc, czy tez liczyć, że
                  dostane robote bez "zaświadczenia"? W ogóle jest jakies zaświadczenie, że ma
                  się wojo za sobą?

Bo generalnie to mi nawet tych 3 msc szkoda, bo moja firma jest 1-osobowa i
                  może to być mój koniec.

Co za poroniony kraj, kuźwa mać!

W XXI wieku łapanke robią, żenułaaaa
                  • Gość: jasio_siekeirka Re: _ Co mam zrobić ? Mam 29 lat, kończe studia . IP: *.jmdi.pl 26.06.07, 05:47
                    Zgłoś się synu jak najszybciej. Bog , Honor , Ojczyzna to najważniejsze. Może w
                    wojsku odnajdziesz siebie, swoje nowe powołanie, kto wie? Wojsko to przygoda,
                    możliwość wyjazdu do odległych krajów.
                    • pluteq Re: _ Co mam zrobić ? Mam 29 lat, kończe studia . 26.06.07, 08:42
                      Gość portalu: jasio_siekeirka napisał(a):

> Zgłoś się synu jak najszybciej. Bog , Honor , Ojczyzna to najważniejsze. Może w
                      > wojsku odnajdziesz siebie, swoje nowe powołanie, kto wie? Wojsko to przygoda,
                      > możliwość wyjazdu do odległych krajów.

Jasio - przesadzasz z tymi żartami - nie każdy się zorientuje, niektórzy oburzą....

Możliwośc wyjazdu do odległych krajów - buhahaha!
                      • Gość: Luke Re: _ Co mam zrobić ? Mam 29 lat, kończe studia . IP: *.lodz.mm.pl 26.06.07, 11:11
                        Jak już skończysz studia to zanieś im dyplom i czekaj rok i będziesz w rezerwie.
                        Jak jesteś z dużego miasta to szansę na to, że Cię wezmą są małe bo rocznie
                        szkolą około 1000 absolwentów na cały kraj, a na jedno WKU przypada 3-4 osoby do
                        wzięcia i z reguły znajdują się ochotnicy.
                    • Gość: tomek Re: _ Co mam zrobić ? Mam 29 lat, kończe studia . IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 26.06.07, 13:48
                      jasiek...jestes chory, wiesz??
                      takie myslenie zostaw sobie jak ci obcy beda domu wlazic, tacy tylko podsycaja
                      nienawisc,animozje,konflikty...
                      wojsko nie jest dla przygody-to zawsze byl tylko syf(wojny, walka, zabijanie
                      innych) a tobie o to tylko chodzi...
                      o ile lepiej mozna pozrezyc zycie bez karabinu i munduru...
                      zal mi ciebie
                      • Gość: m3 Re: _ Co mam zrobić ? Mam 29 lat, kończe studia . IP: *.crowley.pl 26.06.07, 17:15
                        a ty tomku jesteś głupiutki, albo za bardzo się spieszysz z odpisywaniem i
                        nieuważnie czytasz
                • Gość: gmithc Re: Dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 16:18
                  ale do iraku czy afganistanu jada zawodowcy a nie poborowi...
              • pluteq Re: Dobry pomysł - buhaha 26.06.07, 08:40
                Dokładnie xaliemorph. Pojawiam się na 'elitarnych' jednostkach dwa razy w tygodnio z racji treningów i chłopaki zajmują się głównie zamiataniem... na nasze treningi (ktore mundurowi maja za free) przychodzi 2-4 żołnierzy na 30 cywilów, reszta swoją sprawność ma generalnie w dupie.

MON proponując takie rozwiązania wystarczająco się kompromituje.

Pzdr
          • critic Re: Dobry pomysł 25.06.07, 17:32
            A dla mnie ten kto koniecznie chce iść do wojska ma coś z głową.
            • Gość: dsa Chcialbym w Polsce miec rodzine i firme ale WOJSKO IP: *.chello.pl 25.06.07, 23:49
              Chcialbym po skonczeniu mojej edukacji(nie uczelnia wyzsza) zalozyc w Polsce firme.
              CHCIALBYM ale nie moge - z prostego powodu: WKU moze mnie scigac do 25 roku zycia (zas jak przeczytalem ten artykul to sie
              autentycznie przerazilem wiekiem 28 lat...).
              Nie oplaca mi sie ryzykowac i zakladac firmy gdyz WKU moze wreczyc mi wezwanie do wojska, i co z tego iz bym uciekl do UK: moja
              firma padnie (i byc moze pracownik ktorego bym zatrudnial)...
              Nie oplaca mi sie ostrej walki pt. kariera zawodowa - z tych samych powodow co wyzej...
              Strach zakladac rodzine - bo gdyby i moja przyszla Zona pracowala to rowniez WKO mogloby sie mna zainteresowac...

Wnioski: Kazdy mezczyzna w Polsce ktory nie posiada wyksztalcenia wyzszego(bo ci ida automatycznie do rezerwy) jest przez panstwo
              ZASTRASZONY, zastraszony 9 miesiecznym pobytem z dala od rodziny, brakiem intymnosci, brakiem zarobkow(bo te grosze co dostaja
              poborowi to zart - 150zl o ile wiem), brakiem mozliwosci utrzymania higieny osobistej(kapiel RAZ w tygodniu), narazenie na
              wulgarnosc i terror psychiczny ze strony przelozonych - bez mozliwosci odpyskowania pod grozba kary wiezienia...

Chcialbym zrobic cos w POLSCE: biznes, rodzine czy kariere ale KUZWA nie moge !
              I czy tego chce czy nie, to rejon Lancashire w UK bedzie moim przyszlym DOMEM...

I niech mi tylko ktos powie ze wyjezdzaja tylko nieudacznicy to go walne w morde...
              • Gość: Zastraszony O własnie, IP: *.aster.pl 26.06.07, 02:26
                zastraszony.
                To jest to słowo.
                Nie można dopuszczać do tego, by obywatele czuli sie zastraszeni.
                Jest to stan społeczęństwa niedemokratycznego, a takier działania nosza pietno
                działan trrorystycznych. Mówimy wowczas o terroryźmie państwowym.
                Nie wiem, jakie są potrzeby wojska. No, widocznie są. Jeśli jednak istnieje
                elemenet zastraszenia, państwo powinno zrobić wszystko, by do tego nie
                dopuścić, bądź to zmninimalizować.

• Gość: pffffff Re: Chcialbym w Polsce miec rodzine i firme ale W IP: *.aster.pl 26.06.07, 13:47
                > Wnioski: Kazdy mezczyzna w Polsce ktory nie posiada wyksztalcenia wyzszego(bo c
                > i ida automatycznie do rezerwy)

Trochę nieaktualne dane. Student też musi odbyć służbę, tylko krótszą.
                Ale z tego co pamiętam to jeśli w ciągu 8 miesięcy nie przydzielą ci jednostki
                to mogą ci naskoczyć. Trafiasz do rezerwy.

Pobór 28-latków to kretyńskie rozwiązywanie problemu. Armia powinna być zawodowa
                i być konkurencją dla cywilnej kariery, tak jak na zachodzie. Sensowne
                szkolenie, dobre warunki, wysoki żołd. I mogłaby być wtedy 3 razy mniejsza, bo
                zawodowy żołnierz jest sto razy skuteczniejszy niż siłą wcielony poborowy po
                kursie bojowego czyszczenia kibla. A sprzątać w jednostce mogą sprzątaczki.
                Żołnierz powinien szkolić się do walki, a nie mycia podłogi i ustawiania butów.
          • Gość: mirko Jawna dyskryminacja. Skończyłem 40-tkę i też IP: *.gdynia.mm.pl 25.06.07, 17:34
            chciałbym zostać powołany...
            • Gość: rez87 Re: Jawna dyskryminacja. Skończyłem 40-tkę i też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:17
              Mam 47 lat i też chcę z powrotem do Armii. Szkoliłbym takie 40letnie koty do
              zaj...a. Niestety WKU już mnie nie chce :(
              • Gość: dlugi Re: Jawna dyskryminacja. Skończyłem 40-tkę i też IP: *.u.pppool.de 25.06.07, 19:18
                a to ciekawe,jakzes sobie to niechcenie zalatwil.Mnie scigaja regularnie co dwa
                lata,mimo ze odbylem roczna sluzbe po studiach i pare cwiczen.Chca mi wlepic 3
                miesieczne cwiczenia, na b.waznej pozycji zastepcy jednostki.No to im
                powiedzialem,ze chetnie,moge byc pulkownikiem w tej jednostce jako zawodowy.O
                nie,co to to nie, takich chetnych to mamy.Im sa potrzebni jelenie do darmowej
                sluzby.A ta sluzba polega glownie na chlaniu.
                • Gość: hx Re: Jawna dyskryminacja. Skończyłem 40-tkę i też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 02:56
                  > A ta sluzba polega glownie na chlaniu.

Wiec czemu narzekać :)
                  • Gość: baba_dosc_stara Re: Jawna dyskryminacja. Skończyłem 40-tkę i też IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 10:53
                    Moze ma chorą wątrobę, nie każdy może wyrwać 3 m-ce z życia na chlanie
                    • Gość: lekarz wojskowy Re: Jawna dyskryminacja. Skończyłem 40-tkę i też IP: *.chello.pl 26.06.07, 17:11
                      > Moze ma chorą wątrobę
                      Może postarać się o ponowną komisje lekarską. Jeżeli ma chorą wątrobe, to może
                      zmienią mu kategorie zdrowia
              • Gość: dlugi Re: Jawna dyskryminacja. Skończyłem 40-tkę i też IP: *.u.pppool.de 25.06.07, 19:19
                zapomnialem dodac,ze tez jestem w Twoim wieku
                • Gość: rez87 Re: Jawna dyskryminacja. Skończyłem 40-tkę i też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:02
                  To Ci zazdroszczę, zastępca dowódcy no no, jak masz takie chody to załatw mi
                  szefa służb chemicznych. Tylko będą musieli zamówić specjalną odzież ochronną no
                  i krawiec się sporo napracuje przy mundurze bo takiego rozmiaru to nie ma w
                  magazynie ;)
                  • Gość: rez87 Re: Jawna dyskryminacja. Skończyłem 40-tkę i też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 21:11
                    Oczywiście na ćwiczenia przyjadę odpowiednio przygotowany ;)
                    • Gość: nikodem Re: Jawna dyskryminacja. Skończyłem 40-tkę i też IP: *.chello.pl 25.06.07, 22:48
                      Ale wiecie co? To jest myśl! 9 miesięcy - zero kredytów, zero zobowiązań, zero
                      narzekań "lepszej połowy". Kurcze - zaczyna mi to brzmieć jak jak reklama
                      niezłego urlopu! Trzeba by tylko jakąś fajną jednostkę przyczaić co by i do
                      miasta nie było za daleko, a i na ryby można było skoczyć.
                      • Gość: rez87 Re: Jawna dyskryminacja. Skończyłem 40-tkę i też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 23:57
                        A najbliżej do monopolowego ;)
            • holtze he he pis partia prorodzinna... 25.06.07, 18:38
              he he pis partia prorodzinna...
              no ale kapelani wojskowi zacieraja rece...
              • Gość: dsa Re: he he pis partia prorodzinna... IP: *.chello.pl 26.06.07, 00:19
                rozumiem ze za czasow PRL, AWS, SLD armia byla zawodowa ?
            • kwant27 Re: Jawna dyskryminacja. Skończyłem 40-tkę i też 25.06.07, 21:21
              To na co czekasz! Zamien sie z tym gosciem. I wilk syty, i owca cala:-)
          • Gość: kierowcabombowca Re: Dobry pomysł IP: *.zen.co.uk 25.06.07, 17:35
            Sam jestes ciota.
            Armia to jest w USA czy UK a unas to jest zbieranina przypadkowych ludzi majaca
            do dyspozycji przedpotopowy sprzet w wiekszosci pamietajacy Jaruzela i Gomulke.

No i poborowy w UK na dzien dobry dostaje 15 tysiecy funtow na rok a w Polsce to
            lepiej sie nie pytac.
            • Gość: zx-spectrum Re: Dobry pomysł IP: *.bagu.cable.ntl.com 25.06.07, 19:38
              >
              > No i poborowy w UK na dzien dobry dostaje 15 tysiecy funtow na rok a w Polsce t
              > o
              > lepiej sie nie pytac.

Klamiesz, poczatkowe stawki sa mniejsze i jest to roznica wieksza niz 1k funtow
              w skali roku.
              • Gość: kierowcabombowca Re: Dobry pomysł IP: *.zen.co.uk 26.06.07, 10:05
                placa minimalna to 12 tys funtow na rok.

Wiec poborowy dostaje minimum 12 tys funtow na rok a potem juz tylko w gore.

A ile dostaje poborowy w Polsce.

I kto tu klamie
                • Gość: gmithc Re: Dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 16:46
                  dwa lata temu jak bylem w newcastle to w radiu sie reklamowali ze od reki placa
                  700funciakow miesiecznie ale za to do wyboru marynarka odzialy specjalne
                  zachecali fajna kariera i na sile nie brali
                  a ztym wojaskie to jest tak ze namawiaja ci ktorym nie udalo sie wymigac i teraz
                  nosy maja pospuszaczane
          • Gość: Jurek Re: Dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 17:37
            Powszechny obowiązek obrony polega m.in. na tym, że płacę na utrzymanie wojska
            podatki. Dlaczego jeszcze mam osobiście się tym zajmować? Moim zdaniem
            obowiązkowy pobór do wojska jest też sprzeczny z konstytucją, bo np.
            dyskryminuje mężczyzn. Jako mężczyzna płacę takie same podatki jak kobieta, a
            dodatkowo muszę jeszcze odsłużyć w wojsku. Gdzie tu równość? Poza tym każdy, kto
            był w wojsku dobrze wie, że to strata czasu. Żaden pożytek, ani dla poborowego,
            ani dla wojska. Czy naprawdę stać nas na armię z poboru? Moim zdaniem nie.
          • Gość: wojtek Wojsko jest od obrony państwa i obywateli, a nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:05
            od rozwalania życia ich i ich rodzin. Albo niech biorą zaraz po zakończeniu nauki (czyli po kilku tygodniach, a nie po 7-9 miesiącach lub kilku latach), albo niech wymyślą coś innego.
            • Gość: pawman Re: Wojsko jest od obrony państwa i obywateli, a IP: *.range86-134.btcentralplus.com 25.06.07, 18:11
              niech sie po prostu o d pier dola!
              • Gość: zgadzam sie [...] IP: *.range86-147.btcentralplus.com 25.06.07, 22:01
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • kawier Alez jesteście skrzywdzeni... 26.06.07, 10:48
                Cóż, popróbujcie, chojracy, jak sie żyje i szuka pracy młodym kobietom, które
                sie podejrzewa o plany macierzyńskie. Pracodawcy nieufni, bo wisi nad głową taka
                "niezałatwiona sprawa", potem przerwa w życiorysie, a umowa sie kończy, a nowi
                pracownicy czekaja na to miejsce, a szkolic ją sie nie opłaca, bo za chwile może
                odejść, a kredyt sie sam nie spłaca. Ciekawe, ile analogii i nawet 9 miesięcy.
                Życzę powodzenia.
                • fomica Re: Alez jesteście skrzywdzeni... 26.06.07, 15:21
                  Różnica jest w tym, że na dziecko decydujesz sie z własnej woli, a do armi
                  wyciągaja z zewnątrz, wbrew tej woli.
          • Gość: mach_2 Re: Dobry pomysł IP: *.c29.msk.pl 25.06.07, 18:11
            > Armia zgodnie z powszechnym obowiązkiem obrony powinna brac każdego. Ten co
            nie
            >
            > chce isc do wojska mimo, iż zdrowie mu na to pozwala dla mnie jest zwykłą
            ciotą

Jak w Korei Pn.
          • subcomm Re: Dobry pomysł 25.06.07, 18:17
            No pewnie! Całkowicie się z Tobą zgadzam. Co więcej pełnosprawni, z roczników,
            którym przytrafiła się dziura Bauca powinni odrobić to w kamieniołomach
            podwójnie. W końcu wszyscy wiedzą, że cywile to pedały...

... też masz słabość do chłopaków w mundurach, he? ;-P
          • Gość: ag Wojskowyś ? co nigdy na wojnie nie był? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:28
            a chce emeryturkę po 15 latach..

Potrzebujemy wojska zawodowego, tyle ze to jest problem, bo ci co są dziś
            etatowi to nie mają pojęcia co to jest. Sami by wiali, z rodzinami gdzie wiatr
            powieje, gdyby był poważniejszy konflikt.
          • hotrod404 Re: Dobry pomysł 25.06.07, 21:18
            sam jesteś ciotą! 900 zł to mi starcza na 3 dni!
            • Gość: Zenon Zambik Czolg IP: 83.70.199.* 26.06.07, 10:09
              hotrod404 napisał:
              > sam jesteś ciotą! 900 zł to mi starcza na 3 dni!

A ja wam mowie, ze dobrze ze ten Ochodzki im ten czolg spalil. Cale wojsko to cioty. Lubie z wami rozmawiac....
          • Gość: Zenio Re: Dobry pomysł IP: *.acn.waw.pl 25.06.07, 21:29
            Armia jest dla plebsu :) Zawsze tak było i zawsze tak bedzie. Ludzie z nizin
            społecznych ida "do woja". Ludzie postawieni wyzej w hierarchi społecznej
            kiedys słuzyli w korpusie oficerskim a teraz nawet to nie :P
          • dawid_madian Re: Dobry pomysł 25.06.07, 22:38
            > Armia zgodnie z powszechnym obowiązkiem obrony powinna brac każdego. Ten co nie
            >
            > chce isc do wojska mimo, iż zdrowie mu na to pozwala dla mnie jest zwykłą ciotą

Powiedział Mariusz, któremu imponuje największy Gay Club w Polsce...
          • Gość: Bóg Re: Dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 23:04
            Taki ktoś może ma 10 tyś miesięcznie i możesz mu buty lizać Mariuszku. A ciotę
            znajdź stojąc przed lustrem.
          • Gość: zen Re: Dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 01:12
            Potrafisz uzasadnić?
          • Gość: kris Re: Dobry pomysł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.06.07, 08:42
            Jesteś Matoł. Napewno. Życie jest za krótkie, żeby marnować chociaż 1 dzień. 9 -
            mcy wywala mnie z roboty i nauki. Niektórym wystarcza praca na kasie w
            markecie, czy inne nurkowanie w szambie. Od takiego życia można szukać odmiany -
            choćby w armii. Jeszcze sobie Matoł wmawia, że jest PRAWDZIWYM FACETEM. Ciekawe
            co porabiał z kolegami jak światło gasili....?
            • mayonnaise Re: Dobry pomysł 27.06.07, 11:47
              Nawet jeżeli ktoś się po ciemku zabawia z kolegami, nie wyklucza to bycia
              "prawdziwym facetem", cokolwiek to jest. ;P I na litość, nie wciskajmy do każdej
              dyskusji aluzji do homoseksualizmu, bo znowu się zrobi offtopic. ;)
          • walek_z_lasu Re: Dobry pomysł 26.06.07, 10:56
            Te, ciota! A lekcje odrobione? Niech tam idą ci, którym odpowiadają wynaturzone
            relacje interpersonalne, z odpowiednim progiem refleksji i intencjonalności. A
            więc tylko armia zawodowa - właśnie dla pasjonatów psychopatii.
          • Gość: umghhh Re: Dobry pomysł IP: 212.117.81.* 26.06.07, 11:09
            A co bycie ciota ma z tym wspolnego? tak sie pytam bo mnie ciekawi.

Prawde mowiac to zaluje ze nie odbylem sluzby. Postrzelalbym sobie
            do ludzi (przez pomyslke rzecz jasna), troche moze nawet z armaty. Nauczylbym
            sie ignorowac przelozonych debili znacznie lepiej i szybciej niz w cywilu. Z
            tego punktu widzenia sluzba nie jest strata czasu.

Mnie ciekawia jednak inne aspekty zagadnienia: armia zawiesi splate kredytow co
            oznacza ze po odbyciu sluzby ma sie wiecej do splacania bo procentow skladanych
            armia nie zatrzyma chyba? Jak to jest z rodzinami poborowych - minimum socjalne
            to troche malo. Dlaczego nie jest to suma do ktorej rodzina poborowego jest
            przyzwyczajona powiedzmy 75% jego usrednionych zarobkow z ostatniego roku?

Jakbym mial teraz do wyboru zluzyc narodowi to bym sp.lil do anglii od razu. Nie
            dlatego ze nie jestem patriota ale dlatego ze polska armia jest dowodzona przez
            takich samych ludzi ktorzy kieruja reszta waznych organow panstwa -
            skorumpowanych, czesto pijanych a na pewno niekompetentych. Coz za wspaniala
            perspektywa.
          • Gość: gmithc Re: Dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 16:12
            mariusz a dla mnie kazdy frajer ktory sie paluje tym ze byl w wojsku jest ciota
            bo to byla dla niego najwidoczniej jedyna szansa opuszczenia swojej wsi
            do wojska to ja moge isc ale od malego mialem problem z wykonywaniem polecen a
            ciekaw jestem co by mi powiedzial taki 20 letni przelozony jak by wiedzial ze za
            5 dni wychodze i on jedzie do lasu??
            masz jakies pomysly??
          • Gość: JohnGalt Sam marnuj zycie dla dobra kolektywu (tzw ojczyzna IP: 204.86.34.* 26.06.07, 16:54
          • Gość: Michał M. Re: Dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 21:57
            Żołnierz to zawód jak zawód. Pracować w nim powinni najlepsi a nie wszyscy. Nie
            robi się obowiązkowego poboru na hydraulików, kierowców, informatyków. Nie robi,
            bo to jest bez sensu. Uczyć kogoś zawodu, wydawać kasę a po 9 miesiącach
            pozwolić wszystko zapomnieć.

Czesi ponoć przeszli na armię zawodową i mieli rację. A my ciągle męskość i
            patriotyzm utożsamiamy ze służbą wojskową. Niech hydraulik będzie patriotą
            dobrze naprawiając rury, kierowca - bezpiecznie wożąc ludzi, informatyk - dbając
            o komputery w kraju. A żołnierz niech będzie sprawny, zwarty, gotowy,
            wykształcony. I jeszcze jedno: dobrze opłacany.
          • Gość: O Re: Dobry pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.07, 23:20
            ciota to ty jestes żal mi takich ludzi jak ty ciekawe kto utrzyma cie jak
            bedziesz mial isc na emeryture bo niewiele malzenst zdecyduje sie na dziecko
            jak ma mąż isc na 9 miesiecy do woja i stracic dobra prace a jak ktos ma kredyt
            na mieszkanie to po 9 miesisac bedzie mial prace i da rade go splacic idioto,
            utrzymaj 2 dzieci i samego siebie przez 9 miesiecy z kredytem na glowie
          • mieszadlo hehehe ciekaw jestem jaką ty jesteś WIELKĄ CIOTĄ 02.07.07, 16:35
            A ty jesteś dla mnie zwykłym cymbałem bezmózgim. Chesz isć do woja proszę bardzo
            ja nie mam zamiaru marnować życia na ten syf. A może spotkamy się 1 na 1 i
            zobacyzmy który z nas jest ciotą, tylko najpierw mi podpisz papier że sam
            odpowiadasz za swoje kalectwo. Paranoja, nie ma upałów a niektórym w łeb grzeje
            tak jak by siedział 10 godzin w 40 stopniowym upale.
        • Gość: Luc Re: kretynski pomysl IP: *.icpnet.pl 25.06.07, 22:31
          900 zł zasiłku? I zawieszą mi kredyty? Znaczy jak zawieszą? Sami będą za mnie
          płacić? To drogo ich wyjdzie ta impreza jak będą mnie chcieli wziąć! A 900 zł
          mojej kobiecie to na waciki nie wystarczy. Mam ekskluzywny model.
          • Gość: nikodem Re: kretynski pomysl IP: *.chello.pl 25.06.07, 22:54
            Raczej standardowy. 900 zł to tak pomiędzy "kochanie zgadnij co kupiłam", a "nie
            zgadniesz co dzisiaj wypatrzyłam". Dalej jest jeszcze "nie mogłam się oprzeć",
            "wiesz, będziesz na mnie zły", "wiesz że cię kocham?", "bardzo cię kocham" i
            "kochasz mnie jeszcze?"
      • Gość: Koper Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.chello.pl 28.06.07, 10:22
        TO JEST POLSKA- Ja się nie martwię bo jak w końcu zrobię tego magistra (za 2
        lata) to wyjeżdżam do kuzyna do Austrii :)
    • krzynia.c Co to będzie za armia 25.06.07, 17:21
      • noddeat Dlaczego w Polsce nie armia zawodowa? 25.06.07, 18:12
        dzięki Bogu, nie jestem poliakiem. Ale bardzro współczuje. Na Ukrainie obowiązek
        służby w armii jest tylko do 25 roku życia. A już od 2010 roku będzie armia
        zawodowa. No choc w tym jesteśmy lepszi :)
        • mil1231 nie miej kompleksów- w niczym nie jesteście gorsi 25.06.07, 23:00
          nawet jesli biedniejsi- przyjdzie czas ze Ukraina bedzie bogatym krajem. Kijów
          juz jest dość bogaty. Na resztę też przyjdzie czas.

a zawodowej armii Wam szczerze gratuluję! mam przodków na Ukrainie!
          • Gość: pfk Re: nie miej kompleksów- w niczym nie jesteście g IP: 217.116.98.* 26.06.07, 16:51
            Zgadzam się z mil1231, choć nie mam przodków na Ukrainie (a przynajmniej nic o
            tym nie wiem :)
            Pozdrawiam Cię, noddeat i wszystkich Twoich rodaków.

pfk
      • Gość: pl Re: Co to będzie za armia IP: *.dot-com.net.pl 26.06.07, 08:49
        Armia emerytów.
    • Gość: Jonek Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.e-wro.net.pl 25.06.07, 17:24
      Pamiętam wojsko. Pamiętam tępych kaprali ledwie po technikum i szkółce
      podoficerskiej. Jedyne czego ich tam nauczono to to, że wrzaskiem załatwia się
      wszelkie sprawy. I taki 20-letni tępak z dwiema belkami będzie sie wydzierał na
      dorosłego faceta, który w domu zostawił zonę, być może dziecko, który sporo już
      w życiu przeżył i doświadczył i zdążył już popracować między normalnymi ludźmi.
      Za takie rzeczy powinno być wysokie odszkodowanie, nawet nie za pójście do
      wojska ale za to zderzenie z tępą, wojskową organizacją.
    • honecker32 A głupi ludzi ciagle sie na to godza 25.06.07, 17:25
      normalny czlowiek wyslalby ich do diabla. Trzeba byc chyba nie normalnym by
      godzic sie na niewolnictwo
      • Gość: CivitVratis Czy ktos wie czy armia ma obowaizek spłacac.. IP: *.chello.pl 25.06.07, 17:28
        w takiej sytuacji zaciagniete kredyty (w szczególnosci mieszkaniówkę)? wydaje
        mi sie ze kiedys było takie prawo i wojsko jak ognia unikało takich
        delikwentów :)
        • Gość: gość Re: Czy ktos wie czy armia ma obowaizek spłacac.. IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.06.07, 17:59
          jak mnie wezmą to spotkają sie z moim prawnikiem - bedą musieli wyplacic średniomiesięczną pensję którą dostaję :) to sie zdziwią .
          a jeśli dostanę powołanie to na okres 9 miesięcy wcześniej składam wniosek o wcześniejsza spłate kredytu mieszkaniowego ( deklaracja wpłat np. przez pół roku 5 rat miesięcznie) wtedy wojsko spłaci mi 4 lata kredytu za 9 miesiecy służby -
          pozdrawiam
          • Gość: wwi Re: Czy ktos wie czy armia ma obowaizek spłacac.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:14
            Wojsko nie spłaca kredytów, tylko załtwia ci zawieszenie spłaty. Wrócisz i
            będziesz miał tyle kredytu ile miałeś wcześniej. A prawnik, nawet najlepszy,
            nic ci nie pomoże. Prawo jasno określa kogo wolno powołać.
            • Gość: mutant Re: Czy ktos wie czy armia ma obowaizek spłacac.. IP: *.telprojekt.pl 25.06.07, 18:31
              nie zalamuj go, niech zyje nadzieją :)
            • Gość: Rudy 102 i szarik Re: Czy ktos wie czy armia ma obowaizek spłacac.. IP: 83.70.199.* 26.06.07, 10:17
              Gość portalu: wwi napisał(a):

> Wojsko nie spłaca kredytów, tylko załtwia ci zawieszenie spłaty. Wrócisz i
              > będziesz miał tyle kredytu ile miałeś wcześniej

A co na to banki ? Chyba srednio im sie usmiecha 9 miesieczna przerwa.
      • Gość: kierowcabombowca Re: A głupi ludzi ciagle sie na to godza IP: *.zen.co.uk 25.06.07, 17:29
        Przeciez taki 28 letni zolnierz to bedzie dziadkiem na start a tacy 19 letni
        gowniarze bedacy kapralami to mu beda mogli naskoczyc.

Osobiscie to gdybym poszedl do wojska to bym zaproponowal takiemu kapralowi uklad.
        Albo sie odpie.. i da mi spokoj przez te 9 miesiecy albo ja mu sie tak do
        dupy do biore ze nie bedzie wiedzial gdzie przod a gdzie tyl.
      • ismis Re: A głupi ludzi ciagle sie na to godza 25.06.07, 19:34
        jak ktoś ma troche oleju w głowie to zawsze znajdzie sposób aby w majestacie
        prawa pokazać im środkowy palec

ale polska pełna jest tępej szarej masy
    • Gość: arte niewolnictwo i tyle IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.06.07, 17:30
      tak to jest z państwem, same "korzyści" z jego istnienia, armia, podatki,
      Giertychy itd.
    • Gość: starycynik Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.dhcp.uno.edu 25.06.07, 17:32
      Kwasniewski, Cimoszewicz, Rokita, Tusk.... i inni. Po nich wojsko nie siegnelo
      nigdy. Kraj rownych i tych rowniejszych.
      • Gość: kierowcabombowca Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.zen.co.uk 25.06.07, 17:42
        Za to bracia mniejsi kaczynscy, gosiewski, kurski to byli w tak tajnej jednostce
        ze nikt nie wie gdzie ona byla i co robila.
        Jesli chodzi o politykow i wojsko to szanuje tylko Radka Sikorskiego (
        aczkolwiek nie popieram jego pogladow ) Nie pierdzielil glupot i wyjechal do
        Afganistanu an prawdziwa wojne przeciwko Sowietow.
      • Gość: Kacze Bajdy Re: Polska armia sięga po starsze roczniki... IP: 132.170.51.* 25.06.07, 20:15
        JA tez nie przypominam sobie aby osobnicy pokroju Macierewicza (z tej nieco
        starszej generacji), czy Giertycha (z tej nieco mlodszej) odbywali sluzbe
        wojskowa...
    • Gość: def ja mam 31 i po mnie nie przyjda IP: *.centertel.pl 25.06.07, 17:38
      dłuższy czas temu przyslali mi pisemko, ze przenosza mnie do rezerwy, ale
      poniewaz unikalem sluzby wojskowej kieruja sprawe do prokuratury.
      strasznie sie przestraszylem i czekam na polecony z prokuratury (a moze
      policje, kto wie) o terminie rozprawy. na razie dwa lata...
      ciekawe, czy beda mnie szukac tak jak WKU - przez 7 lat nie potrafili mnie
      zlokalizowac, chociaz studiowalem (programowo olewalem WKU i nie przesylalem im
      zadnych pism, ani takowych od nich nie odbieralem), potem pracowalem - wszystko
      legalnie i z rejestracją we wszystkich mozliwych urzędach w tym kraju - a oni
      caly czas nie mogli mnie znalezc...
      nie bojcie sie 28-latkowie - w armii jest taki burdel, ze o wiekszosci z Was
      zapomna, reszty nie znajda a jak juz na kogos trafi bedzie to znaczylo, ze jest
      wyjatkowym pechowcem :)
      • Gość: Antykomunista świetny dowcip, z tym, że... IP: *.ists.pl 25.06.07, 18:01
        Ja skądinąd wiem, ze nie tyle w wojsku polskim jest "burdel", co głównie jest
        pijaństwo. Chleją jak smoki...

Żeby cokolwiek się działo, alkoholicy którzy pełnią rolę przełozonych, czyli
        kadra, wybierają spośród poborowych klawiszy, tzw. starych. Reszta to tzw.
        koty - pozbawione wszelkich praw obywatelskich. I w tym miejscy faktycznie
        zaczyna się burdel, te tzw. koty są bowiem pederastycznie gwałcone na potęgę.
        Kto się opiera, temu starzy pozorują samobójstwo kota - i do piachu. Ponadto
        oczywiście gwałty nie tylko analne ale i oralne, to codzienność. Wszystko to
        jest obrzydliwie wstrętne. Poborowi, którzy mają status kota, głodują, chyba,
        że czasami ukradkiem coś zdobędą do jedzenia. Wszystko to jest uznawane za
        szkołę życia. Część kotów kadra alkoholików przekwalifikowuje na starych.

Oczywiście należałoby zrezygnować z pospolitego ruszenia. To w siedemnastym
        wieku było przynajmniej konne i dobrze odżywione. Teraz jest piechota
        zdechlaków.
        Należy zorganizować armię zawodową od podstaw. Ponadto obecną kadrę w
        wiekszości umieścić w domu wariatów a reszę na przymusowym odwyku.

I to by było na tyle.
        • Gość: rezerwista Re: świetny dowcip, z tym, że... IP: 62.29.136.* 25.06.07, 18:31
          Antykomunista byłeś w wojsku czy może naoglądałeś sie Samowolki albo masz
          doświadczenia z pierdla skoro taki horor piszesz.
          • hotrod404 Re: świetny dowcip, z tym, że... 25.06.07, 21:23
            wojsko to pedalska instytucja
        • Gość: def Re: świetny dowcip, z tym, że... IP: *.centertel.pl 25.06.07, 18:48
          nie wiem jak jest w wojsku, bo nie bylem i sie nie wybieram. wiem tylko jak
          jest przed - a to mnie bawi, bo bezskuteczne poszukiwanie człowieka, który się
          nie ukrywa, ma legalną pracę, meldunek, płaci podatek itd to żenada. a już ten
          żart z wnioskiem do prokuratury to szczyt nieudolności - najpierw kieruja
          wniosek a potem dwa lata ciszy. ja tam bym chętnie się wybrał do sądu i
          posłuchał co mają wojskowi prokuratorzy do powiedzenie w mojej sprawie.
      • Gość: NonConformaSound Re: ja mam 31 i po mnie nie przyjda IP: *.adsl.inetia.pl 25.06.07, 23:31
        Hey! To możemy sobie podać rękę. Ja miałem dokładnie tą samą systuację z tym, że na pismo prokuratury wstawiłem się u prokuratora. Ten nawijał przez godzinę o tym i o wamtym i na koniec mnie poinformował że będę miał sprawę. No trudno to bedzię sprawa. Dostałem zawieszenie wyroku w imieniu najświętszej RP na 1 rok z warunkiem zapłacenia ... 1000zł :). Tysiączek zapłaciłem i żegnaj syfie pełnym troglodytów. Pozdrawiam "F**K THE SYSTEM"
      • Gość: DAinah Przyjdą,przyjdą nie ciesz się !!!!!!!!! DOBRE RADY IP: *.aster.pl 25.06.07, 23:53
        Posłuchaj mnie też ścigała prokuratura.Nie wiedziałem o tym.Wysłali list gończy
        i każdy policjant mógł mnie doprowadzić.Wiesz co to znaczy? Wracasz z
        imprezy,jedziesz autem-w każdym momencie możesz być kontrolowany.Tylko
        przypadek sprawił,że zanim mnie złapali,dowiedziałem się,że mogą przenieść do
        rezerwy jeśli przyniesiesz zaświadczenie z uczelni,że w 2002 roku byłeś
        studentem.Zrobiłem to i jestem w rezerwie.To było w tamtym roku.Pewne
        informacje i przepisy są jakby poufne chociaż dla wszystkich.A najwięcej wiedzy
        mają panie w WKU,kwiatki,miły uśmiech,współczucie że tak ciężko
        pracują,grzeczność i wszystko ci podpowiedzą.TAkie życie,tam jest dalej PRL.A w
        tym Burdelu potrafią się ogarnąć,więc lepiej rozglądaj się dobrze,bo możesz nie
        wrócić do domu tylko pojechać do Orzysza.Salut.
        • Gość: nikodem Re: Przyjdą,przyjdą nie ciesz się !!!!!!!!! DOBRE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 16:42
          List gończy mogli wysłać jedynie wtedy gdy ODEBRAŁEŚ wezwanie do WKU i się nie
          stawiłeś. A w Orzyszu to o ile pamiętam to już zlikwidowali jednostkę (karną
          swego czasu).
    • Gość: Antykomunista Można. IP: *.ists.pl 25.06.07, 17:39
      W postępowaniu cywilnym. Można skutecznie wnieść wniosek o zwolnienie z opłat
      sądowych. Po wyczerpaniu drogi procesowej w Polsce, sprawa musi w przeciągu
      max. pół roku po wydaniu prawomocnego wyroku/ być zgłoszona jako skarga /z
      żądaniem odpowiedniego odszkodowania do Trybunału praw Człowieka w Strasburgu i
      tam dopiero jest szansa na wygraną. W Strasburgu można skutecznie starać się o
      zwrot kosztów adwokata - i państwo musi je pokryć. Skargę wnosi się w dowolnym
      języku, chociaż warto orócz j. polskiego, napisać /przetłumaczyć/ ją na
      niemiecki i angielski /jest praktyczna szansa, że szybciej będzie rozpatrzona/.
      Obecnie na rozpatrzenie sprawy w Strasburgu trzeba czekać w kolejce już ok. 8
      lat /z uwagi na tysiące skarg m.in. z Polski/, a uprzednie wyczerpanie
      procedury procesowej w kolejnych instancjach w Polsce też może zabrać z 10 lat.
      Ale warto to robić i trzeba to robić koniecznie, po to, aby dać nauczkę
      złodziejom przy korycie, oraz po to, aby ludzie byli jak najmniej okradani.

Dobra rada: ci co są przy korycie w Polsce od II wojny światowej bardzo CHCĄ
      NASZEGO DOBRA. DLATEGO TRZEBA SWOJE DOBRA KONIECZNIE DOBRZE UKRYĆ / np. wywieźć
      za granicę Polski i tam ukryć w bezpiecznym miejscu/.
    • Gość: Antykomunista No jak to, co to będzie za armia, wiadomo.. IP: *.ists.pl 25.06.07, 17:46
      POSPOLITE RUSZENIE.

Co prawda to w siedemnastym wieku było konne i dobrze wyżywione. Obecne to
      bedzie piechota zdechlaków..

Socjalizm, to jest taki ustrój, w którym ludzie muszą bohatersko rozwiazywać
      problemy nuieznane w innych ustrojach.

Od dawna, od wielu lat, mądrzy ludzie w Polsce postulują zorganizowanie armii
      zawodowej.

Ale decydenci przy korycie nie mają głowy do takich rzeczy, bo są zajęci innym
      myśleniem:
      "mówimy Partia a myślimy Lenin,
      mówimy Lenin a myślimy Partia."

Innymi słowy, LENIN CIĄGLE ŻYWY! (znaczy Partia...)
    • Gość: pingu oj jak sie ciesze, ze wyjechalem dawno temu IP: 199.243.65.* 25.06.07, 17:56
      ten kraj nigdy nie bedzie normalny
    • Gość: obywatel Mam prawie 30 lat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:02
      od czasu komisji troche zmienil sie moj stan zdrowia. czy przed wezwaniem do
      wojska wezwa mnie raz jeszcze na komisje?
      Ale w ogole to durne prawo. Ja tam leje z gory na dol na rzad, kraj w ktorym
      mieszkam i chyba stad sie wyprowadze bo w tym balaganie i brudzie nie idzie
      wytrzymac.
      cu!
      • Gość: grrr Re: Mam prawie 30 lat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:46
        swieta racja !!! ;)
      • Gość: nikodem Re: Mam prawie 30 lat IP: *.chello.pl 25.06.07, 23:09
        Przed wezwaniem - nie (zresztą - a po cholerę). Natomiast jeśli dostaniesz
        wezwanie po tzw. "odbiór biletu" - staw się w WKU, ale tu uwaga: NICZEGO NIE
        PODPISUJ! Nawet gdyby było tam napisane "sex i piwo za darmo". Wolno Ci odmówić
        podpisania się. Podpis na ogół oznacza zgodę i odebranie wezwania do stawienia
        się w jednostce. Wtedy praktycznie już nie da się nic zrobić (Ojciec opowiadał
        mi jak kiedyś w jednostce, którą dowodził, zjawił się koleś bez nogi, bo w WKU
        nikt nie zwrócił na to uwagi). Miast tego zażycz sobie spotkania z szefem. Muszą
        Ci na to pozwolić. Na spotkaniu KULTURALNIE zaproponuj armii odstosunkowanie się
        od Twojej osoby. Jeśli nie pomoże (praktycznie nigdy nie pomaga) poproś go o
        skierowanie na komisję lekarską.

I tyle.

PS. Tak, jestem synem oficera. W wojsku nie byłem wbrew jego woli przez co przez
        parę lat się do mnie nie odzywał. Ale po urodzeniu wnuka mu przeszło ;) Wnuk
        chce iść w kamasze :D (młody jeszcze - przejdzie mu ;))
    • Gość: keddaw Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:04
      mozna zrezygnowac z obywaltestwa polskiego w przypadku powolania?? i jakie sa
      tego ewentualne skutki??
      • Gość: gosc Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.adsl.alicedsl.de 25.06.07, 18:16
        zostamiesz bezpanstwowcem, i tyle twojego zachodu. Od wojska lepiej trzymac sie
        z daleka. proponuje wyjazd za granice na studia, bedziesz mial spokoj
        pozdrawiam
    • Gość: rozbawiony Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:13
      ale strach padł na mięczaków, którzy tu wypisują swoje żale:)Robią w spodnie ze
      strachu! Tak, tak... w wojsku mamusia nie będzie podstawiała wszystkiego pod
      nosek, nie będzie spania do południa i imprezowania do rana!!! Strach Was
      obleciał popaprańcy życiowi!!!!buahahahahaha!!!
      • Gość: mach_2 Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.c29.msk.pl 25.06.07, 18:19
        ... w wojsku mamusia nie będzie podstawiała wszystkiego pod
        > nosek, nie będzie spania do południa i imprezowania do rana!!!

A może większość sama sobie podaje pod nosek, a rano wstaje do pracy?

Co do poprzednich postów - można po prostu wyjechać za granicę na stale
        (przenieść firmę, przemeldować się) albo - jeszcze prościej - zameldować się na
        stale za granicą.
      • Gość: kazik Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: 193.24.220.* 25.06.07, 18:21
        Buahaha srahaha, masz rodzine synek? Zdrowi są? Mieszkanie spłaciłeś?
        • Gość: CHWDP Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:43
          tak stanowi prawo
          kto posiada kategorie A i dotychczas unikal wojska musi sie liczyc z tym ze
          bedzie mial MEGA pecha i go powolaja do syfu w starszym wieku (jak w opisanym
          niefortunnym przypadku)
          ja odfajkowalem wojo na studiach (za jedyne 40 dni w syfie mam kaprala rezerwy)
          bylo calkiem fajnie - prawie polowa szkolenia zabawa w Mielnie nad morzem
          teraz bede szczerze smial sie z takich kombinatorow-pechowcow jak 28-letni
          Mirosław Kamiński i mam nadzieje ze pan Mirek dostanie solidny wycisk w okresie
          3 miesiecznej unitarki przed przysiega :D
          • Gość: rr Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 15:26
            Całkiem dobry pomysł rządu na likwidację bezrobocia młodzi wyjechali to teraz
            tych co zostali postraszymy wojskiem... wyjadą , bedzie mniejsze bezrobocie .
            Zaraz w tym kraju nie będzie żadnej opozycji . swietny pomysł. Armia z
            powołania to przeżytek co prawda armia zawodowa jest dla Polski zbędna bo jak
            słyszałem w wywiadzie p.Komorowski mówił że jak siema Armię zawodową
            (firmę do robienia wojny) to ona zarabia jak walczy jak nie walczy to się
            marnuje , a Polska zawsze była krajem defenzywnym a nie ofenzywnym wiec czy
            jest to też sens? Na ogoszenie neutralności Polska nie ma szans ze wzgledu na
            swoje położenie geograficzne i brak jakichkolwiek atutów (patrz Szwajcaria -
            banki) ... To co ??? a może wyjście jest po środku .... zawodowa armia i coś w
            rodzaju gwardii narodowej . podobno w Danii to służy siew wojsku ale tylko w
            swoim okręgu . Może to jest wyjście .powoływanie człowieka z Mazur do obrony
            Wrocławia jest mało efektywne gdyż nie ma on moralnej siły żeby broni terenów z
            którymi nie jest zwiazany a raczej będzie się martwił o swoją rodzinę która
            została na Mazurach .
      • Gość: a_ugryzcie_mnie Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.streamcn.pl 25.06.07, 18:31
        Gościu, sam jesteś popapraniec życiowy (albo prowokator).
        Mam 27 lat, mam dobrą pracę, z dziewczyną planujemy wspólną przyszłość. I tu mi
        nagle wyskoczy pan wojsko, zacznie wydawać wrzaskami jakieś bezsensowne
        polecenia, ulokuje z bandą zapijaczonych debili i na 9 miesięcy wykluczy z
        życia. W mojej branży po 9 miesiącach "nieobecności" jestem skreślony.
        Jak ktoś chce do wojska, to niech idzie i niech mu się tam wiedzie.
        Ale jeśli ktoś nie chce, to niech armia nie liczy, że będzie przykładnym wojakiem.
        Czy jeszcze na prawdę jest ktoś, komu się wydaje, że 9 miesięcy nauczy mnie
        walki, strzelania, obsługi maszyn wojskowych, posłuszeństwa wobec
        zakompleksionych gó..arzy, którym władza uderza do głowy, oraz innych wojennych
        praktyk?
        Szkoda czasu.
        • Gość: rezerwista Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: 62.29.136.* 25.06.07, 18:35
          przeżyjesz swoistą szkołe przetrwania i wrócisz wzmocniony
          • Gość: a_ugryzcie_mnie Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.streamcn.pl 25.06.07, 18:40
            Dziękuję.
            Swoistą szkołę przetrwania przeżywam codziennie w pracy. Już potrafię uprać
            sobie skarpety, poskładać równo łóżko i pastować buty. Nie umiem jeszcze
            poskładać AK47 i szorować kibla szczoteczką, oraz nie wiem jeszcze, jak należy
            reagować na wrzaski, ale jakoś mi tego nie brakuje.
            A wzmacniają mnie witaminy.
            • Gość: rezerwista Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: 62.29.136.* 25.06.07, 18:53
              praca to inny swiat a armia to dżungla , facet nie ważne 23 czy 27 letni żucony
              w tą bande nieznanych sobie osób siłą rzeczy hardzieje i się zmienia kiedyś sam
              w to niewierzyłwm
              • Gość: rozśmieszony Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:25
                Najpierw naucz się ortografii gamoniu chyba tylko tacy jak ty się nadają do
                wojska, od razu widać że nie pracowałeś w firmie w której naprawdę dają wycisk
                i trzeba zasuwać po 15 godzin na dobę...
                • Gość: rezerwista Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: 62.29.136.* 25.06.07, 19:31
                  jkbyś był taki wykształcony to słyszałbyś o dysortografi i o
                  tolerancji ,dyskutował na argumenty a nie inwektywy
                  • Gość: rozśmieszony Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 19:39
                    Gość portalu: rezerwista napisał(a):

> jkbyś był taki wykształcony to słyszałbyś o dysortografi i o
                    > tolerancji ,dyskutował na argumenty a nie inwektywy

ale mnie rozśmieszyłeś dysortografie....a nie będziesz miał, w związku ze
                    swoimi przypadłościami, problemów z właściwym formułowaniem argumentów?
                    • Gość: rezerwista Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: 62.29.136.* 25.06.07, 19:50
                      skoro Cie tak ruszyło to sam sobie odpowiedz
                      • Gość: rozśmieszony Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 20:00
                        Oszczędzę ci tego...
                  • Gość: divak2 Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.generacja.pl 25.06.07, 20:07
                    czy dysortogrfia to choroba co dotyka niektórych wykształconych oraz z
                    nielicznymi wyjątkami wszystkich rezerwistów?
                  • Gość: szyderca Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 23:21
                    analfabeto nie dysortografie bo oprócz durnych tłumaczeń nie zrozumiałeś
                    artykułu. A jeżeli chcesz argumentów to proszę:
                    1. rodzina
                    2. kredyt
                    3. praca
                    4. wstrzymany rozwój
                    Więcej, jeżeli na okres służby czyli na dziś 9 miesięcy, zapłacisz rodzinie
                    średnia krajową, wykonasz jego pracę i będziesz spłacał jego kredyt to możemy
                    dalej dyskutować.
                    poza tym:
                    5. armia w obecnym kształcie to przeżytek, może jedynie ulice zamiatać (za
                    wyjatkiem 3-4 jednostek)
                  • Gość: Dezerter Jak długo można sie uczyć? IP: 84.38.160.* 26.06.07, 12:16
                    Aha i czy jak jestem w 3 klasie technikum (4-letnie)to musze im w tym roku
                    przedłożyc swiadectwo ze sie ucze czy wystarczy że poczekam aż dostane jakies
                    wezwanie,albo dopiero w 4 klasie(na komisji lekarskiej dostałem kat.A)
                  • Gość: Piotr Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 17:00
                    Teraz to każdy nieuk i głąb robi sie dyskeltykiem albo dysortografem. Ciemniak
                    jestes i tyle.
                  • Gość: N/A Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 26.06.07, 17:49
                    Nie wiem dlaczego uważasz umiejętność rozkładania i składania jakiegoś ruskiego
                    karabinu za aż tak ważną?!

Wychowanie przez wojsko jest bardzo ważne - bo łamie charakter. Człowiek, który
                    normalnie jest normalny i ma instynkt samozachowawczy jest tresowany do ślepego
                    i natychmiastowego wykonywania poleceń - nie ważne jak durnych, nie ważne przez
                    kogo wydanych. Nie złamiesz - to taki będzie mądrkował. A nikt nie lubi
                    mądrzejszych od siebie.

Dlatego zamiast armii złożonej z wysokiej klasy specjalistów (także i od
                    zabijania ludzi) - lepiej jest mieć powszechny pobór - marzenie każdego sadysty.
              • Gość: słownik Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.07, 23:14
                To już wiemy, że jesteś analfabetą i lubisz być gnojony. To można leczyć.
            • Gość: doradca Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.07, 09:54
              Jeśli uważasz, że byłeś prześladowany w wojsku - napisz coś więcej. Wielu
              prawników specjalizuje się w "wyciąganiu" odszkodowań od wojska i to z sukcesem.
          • Gość: dlugi Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.u.pppool.de 25.06.07, 19:43
            tak,tak,to swietna szkola przetwania dla takich co to w swoim zyciu przeczytali
            moze jedna ksiazke i wiedza tyle co zjedza.Znam inne, lepsze metody treningow.
            A w wojsku uczysz sie wylacznie cwaniactwa i chamstwa.Na pewno nie nabedziesz
            sprawnosci fizycznej (u mnie sie pogorszyla z powodu braku dostepu do
            silowni,basenu)bo samo bieganie naokolo boiska nic nie wnosi.A odnalezc sie
            potem w cywilu jest b.trudno-pustka intelektualna.
            • Gość: rezerwista Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: 62.29.136.* 25.06.07, 19:55
              byłem zobaczyłem zwyciężyłem - chyba większe cfaniactwo mają ci co nie byi
              • Gość: dlugi Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.u.pppool.de 25.06.07, 20:34
                tu masz racje,ja tez nie cierpie tych cwaniakow co to wykrecili sie od wojska
                roznymi znajomosciami.Swego czasu brano do wojska wszystkich.Ale niektorzy nie
                "mogli" pojsc bo mieli zaswiadczonka.A tatus takiego jednego cwaniaczka byl
                zatrudniony w ambasadzie w Moskwie jako ....Nie podam jako kto,bo latwo bedzie
                dojsc o kim mowa.A w pracy zdolny byl do kazdego wyjazdu w delegacje
                zagraniczne,bo to kiedys jedna dieta= miesiacowi pracy w Polsce.
                Ja tez swoje odsluzylem,ale to byla strata czasu.
                Dlatego uwazam,ze zasady powinny byc proste i jednoznaczne:
                1.albo sluza wszyscy,bez wyjatku i wtedy nie bedzie,ze kogos skrzywdzili bo
                powolali a innego nie.Dla kazdego znajdzie sie miejsce i rola.W koncu nie musi
                walczyc z karabinem,sa sluzby wojskowe cywilne.
                2.armia zawodowa - tak powinno w Polsce byc.Przykladem byla armia komputowa,mala
                ale sprawna.
                Ale u nas do takich rozwiazan nie dojdzie.A wiecie dlaczego?
                Bo w metnej wodzie (czytaj niespojnych i nieprecyzyjnych przepisach)ryby dobrze
                biora.To swietne zrodlo dochodow dla roznej masci WKU i oficerkow
                sztabowych.Poniali?
              • Gość: N/A Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 26.06.07, 17:55
                Piszesz, że byłeś... no i że jesteś dysgrafikiem/dyslektykiem też napisałeś.

No koleś, nie strasz nas... bo niektórzy się domyślają że twoja dysgrafia to
                skutek nieostrożnego obchodzenia się z bronią lub zbytniego wczucia się w rolę kota.

A swoją drogą... jak dyslektyk może wydawać rozkazy? Pomylą mu się literki i
                cyferki i altyleria obłoży ogniem nie ten zagajnik co trzeba... buuuu....
          • Gość: divak2 A może się wzmocnię... IP: *.generacja.pl 25.06.07, 20:04
            A może się wzmocnię, jeżeli uda mi się, na przekór wszykim durniom bredzącym o
            patriotyzmie, jednak wojska uniknąć?
            • Gość: rezerwista Re: A może się wzmocnię... IP: 62.29.136.* 25.06.07, 20:14
              życze ci aby ci się udało ja też kiedyś bardzo nie chciałem iść ale byłem 2lata
              i po wilu latach stwirdzam że to zmienia faceta jak każda trudna sytuacja
              • Gość: divak2 Re: A może się wzmocnię... IP: *.generacja.pl 25.06.07, 20:27
                Zobaczymy jak sobie poradzisz, kiedy po wojsku pójdziesz szukać roboty, a bank
                zacznie się upominać o spłatę kredytu, Ty z kolei będziesz chciał jechać
                chociaż na tydziań wakacji z żoną i dziekiem. Nie chodzi o to że trzeba iść do
                wojska i taplać się w błocie, ja jeżdżę na wakacje w podobnym celu. Chodzi o to
                co po wojsku, rozpieprzają się wszystkie życiowe (zawodowe,finansowe,
                mieszkaniowe) plany. To jest dopiero trudna sytuacja, a nie jak gnojek na
                Ciebie krzyczy, bo jest kapralem. Z takimi to sobie można poradzić bez ruszania
                ręką.
                • Gość: nikodem Re: A może się wzmocnię... IP: *.chello.pl 25.06.07, 23:19
                  Stary - sam w wojsku nie byłem, ale nie gadaj głupot.

Na czas służby zostajesz "zawieszony" z cywila. To znaczy:
                  a) bank nie może naliczać Ci odsetek, ani żądać spłat (dlatego banki niechętnie
                  dają pożyczki ludziom o "nieuregulowanym stosunku")
                  b) pracodawca nie może Cię zwolnić.

Tak naprawdę to kanał mają ci, którzy są "samozatrudnieni współpracujący tylko z
                  jedną firmą" (popularny sposób obejścia fiskusa). Przed bankiem wojo obroni,
                  przed "jedyną firmą współpracującą" już nie.
                  • Gość: divak2 Re: A może się wzmocnię... IP: *.generacja.pl 26.06.07, 00:19
                    a co, gdy skonczy mi sie w miedzyczasie umowa? przedłużą?
                    a odsetek to owszem nie naliczą,niemniej jednak po powrocie z woja trzeba
                    bedzie od razu zaczac splacac.
      • Gość: Zniesmaczony Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.nat.student.pw.edu.pl 25.06.07, 18:42
        Ach no tak,przynależność do naszej armii to dowód odwagi,męstwa i zaradności
        życiowej.No bo przecież nie zdobyte z wysiłkiem wykształcenie,codzienna praca na
        zapewnienie bytu rodzinie i (zwłaszcza obecnie) radzenie sobie z absurdami
        naszego kraju.Odróżniaj obrzydzenie głupotą przepisów, jakie przejawia większość
        na tym forum, od strachu.
      • hotrod404 Re: Polska armia sięga po starsze roczniki 25.06.07, 21:41
        nie mięczaków burasie! jak ktoś zarabia kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie to za
        900PLNów ma po błocie biegać z jakimiś trepami debilami?!
      • Gość: ciężko pracujący Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.lubin.dialog.net.pl 25.06.07, 21:47
        @rozbawiony:
        >.. w wojsku mamusia nie będzie podstawiała wszystkiego pod
        >nosek, nie będzie spania do południa i imprezowania do rana!!! Strach Was
        >obleciał popaprańcy życiowi!!!!buahahahahaha!!!

To poczekaj aż założysz rodzinę, będziesz miał dwójkę małych dzieci (zapomnij o
        spaniu w ogóle), kilka kredytów do spłaty, utrzymanie mieszkania, wyżywienie
        rodziny, codziennie rano zapier%$#$# do pracy itd. to wtedy pogadamy inaczej.
        Poza tym zgadzam się z większością innych opinii, że te 9 miechów w woju to
        strata czasu - znajomy przez całą służbę aż RAZ był na strzelnicy a większość
        czasu zamiatał schody pod górę i liście jesienią. Woooow to on juz teraz jest
        "super soldier", od razu czuję się bezpieczniej. A po powrocie do cywila musiał
        szukać nowej pracy bo na jego posadzie już był kto inny. Normalnie aż jestem
        dumny z tego, że moje podatki marnują się na takie bagno. Powinno się zrobić
        wojsko zawodowe - chętnych "wariatów" nie brakuje. A normalni ludzie niech
        spokojnie sobie żyją i łożą na utrzymanie tej armii. Wtedy i armia będzie lepsza
        i obywatele spokojniejsi.
      • Gość: N/A Re: Polska armia sięga po starsze roczniki IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 26.06.07, 17:37
        Mamusia? Jak ktoś ma te 25 lat i więcej lat i dwójkę bachorów plus drugą żonę -
        to raczej nie liczy na pomoc mamusi. Cały wątek jest nie o smarkaterii, co to ma
        po 18 lat a dalej nosi pampersy - ale o ludziach którzy mają już być może więcej
        niż pół życia za sobą i których wojsko tak naprawdę nie potrzebuje do obrony
        Ojczyzny, tylko targani są w imię statystyki, porządków, a być może aby nie
        płacić za ich kwalifikacje. Cóż prostszego... zamiast zatrudnić można powołać. I
        zamiast płacić tyle co się należy w cywilu - dać na fajki.

Gdyby jeszcze można było zwiedzić jakieś fajne miejsca - ale zakres wycieczek
        zagranicznych jest dość ograniczony - prawdopodobne jest tylko że trafi się na
        jakiegoś idiotę. Tych w żadnej armii nigdy nie brakowało.
    • Gość: asf Wojskowe Durnie -- powinni robić 50 lat a nie 15 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.07, 18:37
      za szkodliwe, niepotrzebne złe wpływanie na gospodarkę kraju.
      Młodzi tylko czekają na pretekst by wyjechać, Wojsko daje taki doskonały...
      Mówimy Goodbye WKU i przy okazji POLSKO.
      A ten kto chciał jeszcze jako Patriota dać Polsce szanse w cudowny nieplanowany
      sposób się musi opuścić kraj bo czeka go 9 miesięcy przymusowych bezsensownych
      prac nad nie wiadomo czym.

Nie potrzebujemy tych pseudo-wojskowych, pseudo zawodowców, których teraz mamy..
      Ci co teraz są jako zawodowi, są tam z przypadku, bo to było takie proste zostać
      ,w czasach pokoju, po odbyciu ZSW zawodowym. To tacy zawodowcy, którzy w