Dodaj do ulubionych

Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 12:51
do autora:idz sie leczyc,koniecznie na slasku.pozdrowienia z Bielska.
Obserwuj wątek
    • Gość: aryman Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.range86-129.btcentralplus.com 01.06.09, 12:52
      to ma wlasnie hanys do powiedzenia bielszczanom
      • Gość: w nie ma to jak dawać swoje własne zdjęcie zamiast IP: 77.252.71.* 06.06.09, 11:02
        nie ma to jak dawać swoje własne zdjęcie zamiast np zdjęcia Podbeskidzia albo
        niech już będzie Śląska (np Wrocławia ;)

widać od razu co dla autora jest najważniejsze
        i wcale nie jest to Śląsk
    • Gość: boldano Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.ath.bielsko.pl 01.06.09, 12:53
      co za imbecyl pisze takie artykuły, najwidoczniej żal mu serce
      ściska że nie mieszka na Podbeskidziu, panie smolorz ma pan chyba
      jakieś lęki z dzieciństwa nie wyleczone...
    • Gość: zani Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 78.8.104.* 01.06.09, 12:55
      co za głupol to napisał... głupol pokroju największych mieszaczy RP.
      aha... i nie Tutsi i Tutu a Tutsi i Hutu
    • Gość: BB Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 12:56
      powiem tylko tyle: HANYSY, WARA OD BIELSKA!!!
      • Gość: Albin Siwak Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 62.29.174.* 01.06.09, 12:58
        Bielsko było, jest i będzie Ślaskiem Tego nic nie zmieni, choćby nie wiem ilu
        się tam zza Buga "podbeskidzian" najechało.
        • rorio2 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 02.06.09, 09:37
          Gość portalu: Albin Siwak napisał(a):

> Bielsko było, jest i będzie Ślaskiem Tego nic nie zmieni, choćby nie wiem ilu
          > się tam zza Buga "podbeskidzian" najechało.

Pryhhh:) Dobre, bardzo dobre.
        • Gość: Zagłębie Walczące Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.net.stream.pl 10.06.09, 21:14
          a Bytom był na początku w Małopolsce :D i co? ilu tam się Ślązaków i
          zza Buga zjechało?
      • Gość: Arbaal z Białej Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 15:31
        A co z Białą?
    • Gość: maciej piesch Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.range86-129.btcentralplus.com 01.06.09, 12:58
      Pan chyba musi byc z poza Bielska-Bialej, bo widze ze tak samo Was
      to boli ze Bielsko nie chce sie przyznac do przynaleznosci do
      Slaska, jak i Bielsko nie chce sie utozsamiac ze Slaskiem do ktorego
      zostal przypisany przy okazji ostatniej reformy administracji. Nie
      jestem, nie czuje i nie utozsamiam sie ze Slaskiem. Jestem
      BIELSZCZANINEM i kropka
      • Gość: Luke Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.c198.msk.pl 01.06.09, 18:58
        przyjechałem do Bielska-Białej z Wrocławia. I cieszę się z tego że jestem
        Bielszczaninem, że mieszkam na pięknym Podbeskidziu. Nie ma takiej nazwy
        geograficznej? Ojej... kiedyś tzreba było widocznie ją utworzyć. Kiedyś nie było
        Śląska, Ameryki i Podbeskidzia..
        • wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 20:11
          ale fanzolisz, Wiesiek
      • wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 20:10
        > nie chce sie
        Hopek: tu niy ma "nie chce".
        Liczy sie historia, kutura i "identytet".
        Liczom sie ulice, mury, legendu, duch miasta.
        Choby nowe mieszkancy i inne ignoranty
        se swoja cepelia wymyslali.
        • xs550 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 11.06.09, 06:03
          wilhelm4 napisał:

> Liczy sie historia, kutura i "identytet".
          > Liczom sie ulice, mury, legendu, duch miasta.

Czyli wszystko sie liczy tylko nie ludzie?
          • Gość: Rehtoor Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.09, 10:01

Ludzi, którzy wszystko to co górnośląskie ignorują i próbują
            zastąpić przywleczoną ze sobą nach Oberschlesien "cepeliadą",
            nazywamy właśnie ... gorolami!

Ludźmi, bez górnośląskiej tożsamości. :-(
    • Gość: tomtom Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:02
      uderz w stół a nożyce się odezwą...
    • greenmark Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 13:02
      Opinia mało obiektywna. Dziennikarz jest Ślązakiem.
      • svatopluk Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 13:06
        a moze wlodarze miasta zminili jego nazwe?
        przeciez ta nazwa jest uzywana tylko w tym miescie.
        prawie nikt z Cieszyna, Pszczyny i Zywca jej nie uzywa.

niech zyje metropolia (albo global city) podbeskidzka:)
      • Gość: WściekłyPiesPolski Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 188.33.113.* 01.06.09, 13:16
        Na Górnym Śląsku mieszka teraz ponad 3 miliony werbusów, wulców, zkierzońców
        i goroli, z tego 30 % górali rodem z tzw....Podbeskidzia, z okolic
        Żywca,Zwardonia <Zawoji, Nowego Targu... .
        Do pracy codziennie przyjeżdża kolejna porcja mieszkańców...Podbeskidzia. A
        prawdziwych< hanysów i Ślązaków> już nie ma, zatem....gorole z Rajczy żrą się
        z ....gorolami z Wilkowic. Powodzenia. Obok mnie mieszkał taki <major
        Okrzesik>, z byłego KWMO Katowice, pochodził z okolic Bielska, ja z Raciborza i
        ...co, mieliśmy się zagryźć?
      • wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 20:13
        > Opinia mało obiektywna. Dziennikarz jest Ślązakiem.
        Mysle, ze tym aforyzmem przebiles nie tylko Churchila, ale tez Shawa.
        Ino, ze pierwszy produkowol zabawne, a drugi mondre.

A tY emitujesz chore id io ty zmy, boroku.
        • Gość: Zagłębie Walczące Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.net.stream.pl 10.06.09, 21:17
          Wilhelm Ty wiochmanie :) przyjedź do Bielska-Białej i powiedz
          napotkanym ludziom że są Ślązakami. Skończy się Twoje napinanie na
          tej stronie :)
    • Gość: kuba Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 192.193.245.* 01.06.09, 13:06
      Panie Michale, po co się Pan unosi, po co Pan znowu ten durny temat
      porusza, żeby znowu sie jakieś komentarze pojawiły. Bielsko jest na
      Śląsku i każdy to wie, i nic tego nie zmieni. W tym felietonie to
      Pan Szanowny sam włazi w buty szowinistycznego Ślązaka, których na
      szczęście jest niewielu, i sam Pan judzi ludzi. Nazwa Podbeskidzie,
      choć nie historyczna, przyjęła się w świadomości ludzi, i
      wielu "niemieszkańców" Bielska ją stosuje, bo jest zwyczajowa. Kogo
      do jasnej anielki obchodzi jej post pezetpeerowska przeszłość? Chyba
      nikogo poza Panem. A może po prostu chcemy jako mieszkańcy tego
      terenu pokazać, że bielskość istnieje, choć mimo wszystko, z
      ubolewaniem to napiszę, jest przez "silesian" tłamszona - choćby
      patrząc przez akcję reklamową "Śląskie. ....", gdzie Bielsko w końcu
      zostało uwzględnione.
      ps. W mieście Bielsko-Biała jest problem z określaniem terttorialnej
      przynależności - niech Pan spojrzy tez na nasze miasto przez pryzmat
      rzeki płynącej przez nasze miasto, która dzieli je na część śląską i
      galicyjską (małopolską). Ja sam urodzony w Bielszczanin, mam za żonę
      Białankę (przepraszam za formę ale chyba poprawna), mieszkam w
      Białej. I kim ja wobec tego jestem historycznie rzecz biorąc?
      Aktualnie nalezy powiedzieć - mieszkańcem śląska z podbeskidzia.
      • wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 20:15
        > Pan Szanowny sam włazi w buty szowinistycznego Ślązaka,
        > których na szczęście jest niewielu,

szowinista (i do tego niezreczny, haha)
      • wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 20:16
        Kuba=szowinista
        • Gość: Zagłębie Walczące Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.net.stream.pl 10.06.09, 21:19
          Wilhelm Ty to chyba masz pokój wytapetowany Smolorzem i Kutzem :)
    • Gość: Ślązak z Cieszyna Bielsko ma kompleks Śląska Cieszyńskiego IP: 80.54.10.* 01.06.09, 13:07
      Śląsk Cieszyński to taki "podregion" Górnego Śląska (nie mylić z
      GOP!!!), na którego wschodniej granicy leży Bielsko. Bielsko się
      rozrosło i jest kilkakrotnie większe od historycznej stolicy Śląska
      Cieszyńskiego - Cieszyna. W Cieszynie nikt tego nie neguje, ale
      Bielsko forsuje nazwę "Podbeskidzie" i pokrewne. Nie mamy nic do
      Bielska, ale mieszkamy na Śląsku Cieszyńskim! I żaden Bielszczanin
      tego nie zmieni. Zresztą Bielsko też leży na Śląsku. I kompletnie
      nie rozumiem, czego tu się wstydzić.
      • lahdaan Re: Bielsko ma kompleks Śląska Cieszyńskiego 01.06.09, 14:47
        Generalnie zgoda, lecz z pewnym zastrzeżeniem. Śląsk Cieszyński nie jest
        "subregionem" Górnego Śląska lecz jest takim "regionem". Oba one natomiast
        mieszczą się na Śląsku:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Silesia_%28Now%29.png
    • Gość: M Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:13
      Nie ma się co dziwić, że oni (podobnie jak Zagłębiacy) nie chcą mieć nic
      wspólnego ze Śląskiem, nie chcą być kojarzeni ze Śląskiem. No bo powiedzmy sobie
      szczerze, Śląski nie kojarzy się dobrze, kojarzy się bardzo źle - z brudem,
      brzydotą, ubóstwem, niskim poziomem wykształcenia itp. Smutne to ale prawdziwe.
      • svatopluk Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 13:17
        Gość portalu: M napisał(a):

> Nie ma się co dziwić, że oni (podobnie jak Zagłębiacy) nie chcą
        mieć nic
        > wspólnego ze Śląskiem, nie chcą być kojarzeni ze Śląskiem. No bo
        powiedzmy sobi
        > e
        > szczerze, Śląski nie kojarzy się dobrze, kojarzy się bardzo źle -
        z brudem,
        > brzydotą, ubóstwem, niskim poziomem wykształcenia itp. Smutne to
        ale prawdziwe.
        >

po twoim poscie mozna pomyslec ze tu z "tego Slaska" pochodzisz.
        bardzo zmutne to.
        • Gość: COYOTE Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 19:41
          1)a mnnie całkiem podobnie sie Bielsko kojarzy, obszczane bramy i
          brud dookoła , no i pseudo ryneczki!!!że jak mały Wiedeń he he he
          he pare dni łaziłem z przewodnikami w ręce i u boku, cóż zmusiłem
          się po dłuuuugich namowach, na szczęście następnym razem będę tylko
          przejazdem i życzyłbym sobie tego samego od podbeskidzian, gorolstwa
          zza Brynicy, nie podoba się na Śląsku to raus. Nikt wam tu nie każe
          pracować i zdobywać wykształcenie
      • shroeder1970 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 14:36
        Wiesz co... to ja Ci napiszę, jaki stereotyp panuje na Śląsku o mieszkańcach podbeskidzia: "Kraina górali niskopiennych i ciupag latających."
        Więc przestań farmazony pociskać, bo głoszenie stereotypów na poparcie swojej tezy dopiero świadczy o Twoim wykształceniu.
    • Gość: Fabio Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.domainunused.net 01.06.09, 13:15
      Ej, kibole BKSu, zróbcie coś z tą tablicą, bo chwali ona Waszego lokalnego
      rywala, a na to pozwolić nie możecie :)

A tak na poważnie to nie wiem co to ma na celu? Przecież własnego województwa i
      tak nie dostaną, a pieniądze będą wiecznie sępili z Katowic.

Poranne pociągi Bielsko-Katowice są wypchane po brzegi, to samo jest po południu
      na trasie powrotnej. Bielsko jest przedmieściami GOP i tak już zostanie z racji
      odległościowo-geograficznej.
      • Gość: mordka Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 01.06.09, 13:49
        Są wypełnione bo jesteśmy mobilnym i przedsiębiorczym społeczeństwem
        i nie żebrzemy o renty górnicze! A zobacz ile jeździ ludzi do nas
        rano z GOPu chocby do FAP!
        • Gość: koń Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.chello.pl 01.06.09, 13:56
          Ludzie z GOP jeżdza bo są mobilnym i przedsiębiorczym społeczeństwem. Proste.

Zresztą wszyscy Ślązacy tacy są. I Ci z GOPu i Ci z Bielska.
      • Gość: bb Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 213.17.138.* 17.01.10, 21:34
        Widać brak elementarnej wiedzy. Proponuję abyś uzupełnił swoją wiedzę o takie
        określenia jak BOP, Aglomeracja Bielska czy Bielski Obszar Metropolitarny.
    • Gość: Też Ślązak Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 85.219.202.* 01.06.09, 13:15
      Jak rozumiem przedpiszcę, Ślązacy są z definicji nieobiektywni w pisaniu o Śląsku?
      Per analogiam - Polacy są z tej samej definicji nieobiektywni w pisaniu o
      współudziale Polaków w realizacji holocaustu, najlepiej by na ten temat
      wypowiadali się jakże precyzyjni tudzież obiektywni Niemcy, vide "Der Spiegel"?
      :o)))
    • Gość: Slezak s Polska Każdy się może uważać, za kogo chce, ale jedna IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 01.06.09, 13:21
      prośba do "Podbeskidzian": nie fałszujcie historii. Proszę w imieniu
      mojej prababci i pradziadka z Karviny..:(((
    • Gość: obszczyjmurek Śląsk jest w Bielsku! I tyle. IP: *.chello.pl 01.06.09, 13:22
      Poczucie tożsamości to jedno a fakty drugie. Nikt przecież nie zmieni faktu, że
      Bielsko jest miastem śląskim a Biała małopolskim i kropka. Chyba, że jest się
      nieuświadomionym jełopem z korzeniami zza Bugu, który myśli, że Śląsk to jedynie
      kominy i smrody GOPu, a nie rozległa kraina geograficzna w dorzeczu Odry
      ciągnąca się od Zgorzelca po Mysłowice. Podsumowując trzeba by niektórych wysłać
      do szkoły (podstawowej).
      • Gość: Maciek Re: Śląsk jest w Bielsku! I tyle. IP: *.zax.pl 01.06.09, 13:31
        Wszysto prawda co piszesz. Niemniej granice regionów nie są dane raz i na wieki
        i właśnie teraz jesteśmy świadkami bolesnej zmiany tych granic...

Albo Bielski Okręg Przemysłowy, powiązany bardzo mocno funkcjonalnie (od
        Cieszyna po Andrychów, nawet Wadowice i od Pszczyny po Żywiec) umieścimy w
        całości na Śląsku albo w całości w Małopolsce. Że się tego zrobić nei dało, to
        się wytworzyło naturalnie Podbeskidzie, które obejmuje właśnie ten obszar (jeśli
        nie Pszczyne to Czechowice już na pewno, bo de facto z BB to już jeden organizm
        miejski jest.
        • Gość: Farel Re: Śląsk jest w Bielsku! I tyle. IP: *.gorzyce.net-admin.com.pl 01.06.09, 14:09

> Wszysto prawda co piszesz. Niemniej granice regionów nie są dane raz i na wieki
          > i właśnie teraz jesteśmy świadkami bolesnej zmiany tych granic...

Zmiany granic próbują dokonać bielszczanie. Ja nie zauważam jakichkolwiek
          związków pomiędzy Cieszynem, Skoczowem a Andrychowem czy tym bardziej
          Wadowicami. Pani Staniszewska do spółki z panem Okrzesikiem z uporem godnym
          wyższej sprawy propagują małopolskość BB. Chciałem im i ich zwolennikom
          przypomnieć że mieszkańcami Małopolski czują się również mieszkańcy Niska
          (historycznie Małopolska dziś na granicy lubelszczyzny)co chętnie podkreślają na
          każdym kroku, Sokołowa Małopolskiego. Czy ktoś mi wytłumaczy jakie związki ma BB
          z tymi rejonami?? Co łączy śląskich górali z Koniakowa z mieszkańcami Niska??
          Kultura??? Historia??? Może gwara i obyczaje???
    • Gość: Maciek Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.zax.pl 01.06.09, 13:28
      Dzieci drogie. No Bielsko jest na Śląsku. Takim Śląsku, ze stolicą we Wrocławiu
      i ewentualnie Opolu. Wszystko fajnie, ale dla mnie obecny 'śląsk' i 'zagłębie'
      to np. bytom, sosnowiec, z którymi NIGDY BB nie miało nic wspólnego, co innego
      Żywiec np. Mieszkam w Bielsku przy ulicy, której wg dokumentów nadal
      współwłaścicielem jest Karol Franciszek Habsburg.

Nie mam nic do nazwy Śląsk, sam może i nawet czuje się Ślązakiem (choć góralem).
      Nie wiem o co cała wrzawa Pana Smolorza? Chce znowu kogoś skłócić?

A że chcemy mieć swóją tożsamość, to źle? To co, ci ludzie, co mieszkają po
      wschodniej stronie białki mają się nazywać krakusami a my ślązakami? A jak się
      ktoś przenosi z jednej strony miasta na drugą? Bo sory, ale Kęt się na śląsku
      umieścić nie da, a bliżej do nich z Bielska niż z jednej strony miasta na drugą...

Dajcież spokój Panie Autor!

Bielszczanie nie są antyśląscy. Po prostu domagamy się traktowania nas po
      partnersku - a nie, że województwo w Katowicach, wszystkie ważne obiekty w Kato,
      uczelnie w Kato, firmy w Kato, Lotnisko między Kato a Czewą, no po prostu
      zabierzcie nam wszystko...

Jakby Czewa była w innym województwie (np. Łódzkim) to BB i Katowice powinny być
      razem stolicami Śląskiego (jak np. jest Bydgoszcz-Toruń czy Gorzów-Zielona Góra).
      • Gość: Farel Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.gorzyce.net-admin.com.pl 01.06.09, 13:50
        > uczelnie w Kato, firmy w Kato, Lotnisko między Kato a Czewą, no po prostu
        > zabierzcie nam wszystko...
        Z tym tekstem o firmach a szczególnie lotnisku to zdrowo przesadziłeś :D
        Podaj przykład firmy, uczelni czy lotniska hehe które straciło BB na rzecz
        Katowic po zmianie podziału adm. Z tego co kojarzę to Śląsk Cieszyński
        przyspieszył w rozwoju po włączeniu do woj. śląskiego np. droga Cieszyn -
        Bielsko budowa drgnęła z miejsca gdy katowicka DDKiA przejęła od krakowskiej.
    • Gość: =D= Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.welnowiec.net 01.06.09, 13:30
      O co ta cała wojna? Przecież Beskidy (czyt. Podbeskidzie) sobie jest. Śląsk jest
      Śląskiem, a łączy nas wspólne województwo i dofinansowanie dla niego. Nie wiem w
      jakiej szkole były badania prowadzone, ale znam kilka przypadków osób ze Śląska
      mieszkających na Podbeskidziu. Cały artykuł to niepotrzebne nawoływanie do wojny
      między regionami.
      • svatopluk Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 13:33
        Gość portalu: =D= napisał(a):

> O co ta cała wojna? Przecież Beskidy (czyt. Podbeskidzie) sobie
        jest. Śląsk jes
        > t
        > Śląskiem, a łączy nas wspólne województwo i dofinansowanie dla
        niego. Nie wiem
        > w
        > jakiej szkole były badania prowadzone, ale znam kilka przypadków
        osób ze Śląska
        > mieszkających na Podbeskidziu. Cały artykuł to niepotrzebne
        nawoływanie do wojn
        > y
        > między regionami.

gory to nie przedgorze.
        a region historyczny to nie geograficzny
        pozatym chyba daleko z BB do Beskidu Niskiego.
        • Gość: Ziom Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.zax.pl 01.06.09, 13:37
          > pozatym chyba daleko z BB do Beskidu Niskiego.

Ale Beskid Mały to już jest Bielsko, przynajmniej jeden szczyt.
    • Gość: Maciek Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.zax.pl 01.06.09, 13:33
      w ogóle polecam przeczytać tutaj:

en.wikipedia.org/wiki/Upper_Silesian_Metropolitan_Area
    • pit-zeolit Michał Smolorz pierdy smoli 01.06.09, 13:43
      a wyborcza q...wa je powtarza.
    • Gość: aliveinchains Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 01.06.09, 13:44
      Pana Smolorza żal ściska….
      Bo jak inaczej to ując, że w województwie, gdzie nic nie wychodzi bo
      parafrazując otyłego dziennikarza „albo rządzi Śląskiem sicz zza
      Buga czy Wa-wy albo dupowaty ludek śląski”. Pan Smolorz nie raz
      dawał do zrozumienia, że Gorol i ślązak się nie dogadają. Stąd też
      jego felietony to lament, że nie ma w stolicy (czyt. Katowicach)
      inwestorów chętnych do przebudowy centrum (choć buduje się tam jakiś
      hotel rodem z PRL), albo że Mariacka jest martwa (aż nie chce mi się
      już czytać wypowiedzi kolejnych speców z polski czy zagranicy), albo
      że Nikisz zdewastowany, albo że kultura jest na niskim poziomie w
      tym tożsamość regionalna.
      Bielsko-Biała wyłamuje się ze schematu myślowego otyłego
      dziennikarza. Ten pan twierdzi, że władze miasta jak i mieszkańcy
      koncentrują się głównie na wymazywaniu przeszłości dwumiasta. Ocena
      będąca miara „nicnierobienia” i „pozorowanego działania” rodem z
      urzędu Uszoka jak i zebrania Silesii (tez mi nazwa!!!).

Otóż panie Smolorz jeździ sobie pan na motorynce a nie widzi co śię
      w Bielsku-Białej dzieje?
      Władze mają czym się pochwalić
      - renowacja centrum, deptaki, puby, kluby…czyli centrum o którym wy
      w Katowicach możecie marzyć (patrz Mariacka)
      - renowacja terenów poprzemysłowych w centrum – patrz Sfera 2
      największa inwestycja w centrum miasta w całym województwie,
      nawiązująca do najlepszej architektury holenderskiej czy
      skandynawskiej,
      - nowe hotele, przebudowa stadionu, orliki (to apropos naszego niby
      nieprzygotowania do Euro 2012)
      - budowa obwodnicy wschodniej (j.w.)
      - nowi inwestorzy – Park Lotniczy (co z waszym Muchowce?), centrum
      księgowe Grupy żywiec, Avio i inni…wkrótce w budowie nowa fabryka
      Powertrain
      - największy rynek mieszkaniowy w woj. śląskim, jest pan naukowcem,
      wiec wie pan co to GUS; BB od kilku lat oddaje wiecej mieszkań niż
      300tys Katowice, a region Podbeskidzia średniorocznie niemal tyle
      samo co 4x wiekszy centralny śląski!
      - u nas nie ubywa mieszkańców, w przeciwieństwie do Katowic i GOP…
      ludzie chetnie się sprowadzaja do nas z GOP i jakoś nie czują się
      szykanowani za „hanysowskie pochodzenie”
      - wspomnę o kilku wydarzeniach kulturalnych: w tym tygodniu festiwal
      teatrów lalkowych, spotkania z cyklu „Fabryka Sensacji” pana
      Proszyka (zawsze full ludzi i nikt nie zakłamuje historii), w
      bielskich księgarniach znajdzie pan co roku kilka nowych publikacji
      związanych z BB i Śląskiem Cieszyńskim…w Katowicach nie znalazłem do
      tej pory nic nowego (sic!)

Panie Smolorz, zrozum pan, że tożsamość to nie tylko wymachiwanie
      zółtoniebieską flaga, ale : wyremontowany zamek, plac, kamiennice,
      ludzie spacerujący po centrum, folklor (w przypadku górali
      beskidzkich ich sąsiedzi zza Wisły nawet do pięt im nie dostają w
      tym temacie), regionalna kuchnia (patrz pan ile masz karcz
      góralskich a ile śląskich), festiwale (TKB), publikacje regionalne,
      albumy, prężna scena teatralna (słynny na całą Polskę żyd, czy
      Intercity jak i cieszaca się sukcesem „Testament Teodora Sixta”,
      którego pan krytykuje bo nie było słowa śląska! Rownierz nie było
      Małopolska, Polska i Europa…)…to wszystko ma być świadectwem naszego
      braku tożsamości? Czy ktoś w BB wymazuje nazwy Mikuszowice śląskie,
      Komorowice Śląskie? Koło mojego domu jest też Śląska Fabryka Wódek!
      A nieco dalej Siesia Music Centre…sukcesy odnosi TVS w BB. A region
      związany z BB od Skawy po Olzę i od Wisły po Zwardoń jakoś trzeba
      nazwać, przeszkadza to Panu? Podbeskidzie jest nazwa zwyczajowa, a
      we Francji jest taka prowincja 2 po IDF – Alpen-Rodan (pisz tam pan
      swoje pretensje że zacierają swoja tożsamość). Podbeskidzie
      kojarzy się z górami, a śląsk głównie z posindustrialna smutna
      rzeczywistościa Bytomia, Chorzowa i katowic...
      • Gość: Maciek Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.zax.pl 01.06.09, 13:47
        w sedno aliveinchains ;]
        • Gość: koń Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.chello.pl 01.06.09, 13:59
          w sedes aliveinchains ;]
      • Gość: acik Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 188.33.41.* 01.06.09, 16:31
        chłopie aleś Ty głupi widać wasza edukacja nie najmocniejsza ,a kto się osiedla na Tym niby Podbeskidziu (co to q.wa za nazwa)jak nie Hanysy a jak by to wszystko wyglądało gdyby swego czasu przemysł ze śląska nie zainteresował się tymi terenami co by tam było ,ośrodki są śląskie, pies z kulawą nogą by nie zajrzał,jedyną porządną drogę wybudował Gierek bo miał posiadłość w Ustroniu ,jakbyście wyglądali bez Ślązaków (których teraz opluwacie - wstyd) nie od dziś wiadomo że warszawka woli Zakopane ,stuknijcie się porządnie w czajnik bo bije Wam niemożliwie.
        • Gość: Zagłębie Walczące Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.net.stream.pl 10.06.09, 21:28
          Facet jakby Częstochowa, Podbeskidzie i Zagłębie Dąbrowskie uciekły
          z województwa śląskiego to szlag by trafił ten Wasz Górny Śląsk.
          Choćby taka turystyka, kwitnie głównie na terenach nieśląskich tego
          pseudowojewództwa.
          • Gość: iii Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 83.2.108.* 13.06.09, 22:54
            A kto wam do owiec dopłaca? Małopolska? Turystyka? Jaka turystyka? Co roku mniej
            ludzi do was przyjeżdża, nie ma żadnych porządnych stoków. Co roku słychać
            lamenty jak to sezon turystyczny nieudany. To o czym do licha bredzisz!
            • Gość: bbbbb Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.net.autocom.pl 14.06.09, 08:27
              Podbeskidzie to silnie zurbanizowany region przemysłowo-turystyczny....turystyka
              jest ważną gałęzią gospodarki regionu ale nie najwazniejszą. Mało kto na serio
              zajmuje sie rolnictwem. Pewnie dla tego, że woj. sląskie dpołaca do waszych kóz
              pasących się w rowach lub na hałdach, czy też prosiaków które chodujecie w
              chlewikach pod familokami.
            • Gość: bb Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 213.17.138.* 17.01.10, 21:47
              Pewnie dlatego, że GOT administruje stokami w Szczyrku ;-)
    • Gość: aliveinchains Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 01.06.09, 13:45
      Pana Smolorza żal ściska….
      Bo jak inaczej to ując, że w województwie, gdzie nic nie wychodzi bo
      parafrazując otyłego dziennikarza „albo rządzi Śląskiem sicz zza
      Buga czy Wa-wy albo dupowaty ludek śląski”. Pan Smolorz nie raz
      dawał do zrozumienia, że Gorol i ślązak się nie dogadają. Stąd też
      jego felietony to lament, że nie ma w stolicy (czyt. Katowicach)
      inwestorów chętnych do przebudowy centrum (choć buduje się tam jakiś
      hotel rodem z PRL), albo że Mariacka jest martwa (aż nie chce mi się
      już czytać wypowiedzi kolejnych speców z polski czy zagranicy), albo
      że Nikisz zdewastowany, albo że kultura jest na niskim poziomie w
      tym tożsamość regionalna.
      Bielsko-Biała wyłamuje się ze schematu myślowego otyłego
      dziennikarza. Ten pan twierdzi, że władze miasta jak i mieszkańcy
      koncentrują się głównie na wymazywaniu przeszłości dwumiasta. Ocena
      będąca miara „nicnierobienia” i „pozorowanego działania” rodem z
      urzędu Uszoka jak i zebrania Silesii (tez mi nazwa!!!).

Otóż panie Smolorz jeździ sobie pan na motorynce a nie widzi co śię
      w Bielsku-Białej dzieje?
      Władze mają czym się pochwalić
      - renowacja centrum, deptaki, puby, kluby…czyli centrum o którym wy
      w Katowicach możecie marzyć (patrz Mariacka)
      - renowacja terenów poprzemysłowych w centrum – patrz Sfera 2
      największa inwestycja w centrum miasta w całym województwie,
      nawiązująca do najlepszej architektury holenderskiej czy
      skandynawskiej,
      - nowe hotele, przebudowa stadionu, orliki (to apropos naszego niby
      nieprzygotowania do Euro 2012)
      - budowa obwodnicy wschodniej (j.w.)
      - nowi inwestorzy – Park Lotniczy (co z waszym Muchowce?), centrum
      księgowe Grupy żywiec, Avio i inni…wkrótce w budowie nowa fabryka
      Powertrain
      - największy rynek mieszkaniowy w woj. śląskim, jest pan naukowcem,
      wiec wie pan co to GUS; BB od kilku lat oddaje wiecej mieszkań niż
      300tys Katowice, a region Podbeskidzia średniorocznie niemal tyle
      samo co 4x wiekszy centralny śląski!
      - u nas nie ubywa mieszkańców, w przeciwieństwie do Katowic i GOP…
      ludzie chetnie się sprowadzaja do nas z GOP i jakoś nie czują się
      szykanowani za „hanysowskie pochodzenie”
      - wspomnę o kilku wydarzeniach kulturalnych: w tym tygodniu festiwal
      teatrów lalkowych, spotkania z cyklu „Fabryka Sensacji” pana
      Proszyka (zawsze full ludzi i nikt nie zakłamuje historii), w
      bielskich księgarniach znajdzie pan co roku kilka nowych publikacji
      związanych z BB i Śląskiem Cieszyńskim…w Katowicach nie znalazłem do
      tej pory nic nowego (sic!)

Panie Smolorz, zrozum pan, że tożsamość to nie tylko wymachiwanie
      zółtoniebieską flaga, ale : wyremontowany zamek, plac, kamiennice,
      ludzie spacerujący po centrum, folklor (w przypadku górali
      beskidzkich ich sąsiedzi zza Wisły nawet do pięt im nie dostają w
      tym temacie), regionalna kuchnia (patrz pan ile masz karcz
      góralskich a ile śląskich), festiwale (TKB), publikacje regionalne,
      albumy, prężna scena teatralna (słynny na całą Polskę żyd, czy
      Intercity jak i cieszaca się sukcesem „Testament Teodora Sixta”,
      którego pan krytykuje bo nie było słowa śląska! Rownierz nie było
      Małopolska, Polska i Europa…)…to wszystko ma być świadectwem naszego
      braku tożsamości? Czy ktoś w BB wymazuje nazwy Mikuszowice śląskie,
      Komorowice Śląskie? Koło mojego domu jest też Śląska Fabryka Wódek!
      A nieco dalej Siesia Music Centre…sukcesy odnosi TVS w BB. A region
      związany z BB od Skawy po Olzę i od Wisły po Zwardoń jakoś trzeba
      nazwać, przeszkadza to Panu? Podbeskidzie jest nazwa zwyczajowa, a
      we Francji jest taka prowincja 2 po IDF – Alpen-Rodan (pisz tam pan
      swoje pretensje że zacierają swoja tożsamość).
    • Gość: Sal Monel Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.pke.pl 01.06.09, 13:57

To se Bielszczany muszą jeszcze herb zmienić. Bo na razie to mają w nim
      śląskiego orła... ;))))))
      • Gość: koń Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.chello.pl 01.06.09, 14:01
        Zmienia orła na smoka Kicka co z Suchej uciekł.
      • Gość: bb Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 213.17.138.* 17.01.10, 21:57
        ok. 1900 roku na herbie Bielska pojawia się następna wersja czarnego orła – z
        odchyloną głową nawiązująca do herbu pruskiej prowincji Śląsk oraz herbu całego
        Śląska, która utrzymała się do roku 1923. Obecny orzeł symbolizuje orła Piastów
        cieszyńskich. Tymczasem wasz śląski orzeł nawiązuje do książąt górnośląskich.
    • Gość: zenek Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:58
      podbeskidzie to mi sie kojarzy z gierkami (prostokatne chałupy) i chałupami z
      eternitem.. ewentualnie pijanym góralem.
      • Gość: arni Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 01.06.09, 14:03
        Podbeskidzie to piękne domy w okolicach Bielska, Ustronia, żywca,
        których powstaje obecnie nie mniej niż 4x większym GOP i opłotkach,
        to zadbane place Cieszyna, zywca, BB...to wspaniałe góry i pracowici
        ludzie, zrozum to pijaczku z zapyziałych familoków Bytomia czy
        innego Zawodzia.
        • Gość: Ślązak z Cieszyna Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.chello.pl 01.06.09, 14:05
          Od Cieszyna Ustronia Wisły to się podbeskidziaku odczep. Nic z wami nie mamy wspólnego.
          • Gość: Ślązaczka Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.cust.tele2.pl 05.06.09, 13:36
            Bielszczaninie ,człowieku znikąd , ludziku z jednej ulicy. Na siłę
            chciałbyś stworzyć nowy region ,ale z Kim ???. Wy w Bielsku
            jesteście dziwni ludzie . Nie lubicie, wręcz gardzicie Ślązakami,a
            ludzi z poza Bielska ,uwcześnie, z byłego woj. bielskiego,
            nazywacie ..".GOLOLE RACIATE ". Tymczasem to ludność
            autochtoniczna ,a ONi dystansują się od was,bo był czas
            województwa,kiedy po chamsku dbaliście tylko o wałasne
            interesy ,interesy mieszkańców Bielska ,"ludzików jednej
            ulicy ,trudno określić skąd pochodzących " !!!
            • Gość: ślązak_cieszyński Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 213.17.138.* 17.01.10, 22:00
              A ja chcę do Bielska - Białej i Podbeskidzia!
        • spoogie Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 14:06
          Tylko dlaczego wszyscy pracujecie w Katowicach :)

PS. Mam bliską osobę z BB (pracuje w Kato) i często na ten temat wymieniamy
          poglądy ;)
          • Gość: mordka Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 01.06.09, 14:09
            spoogie napisał:

> Tylko dlaczego wszyscy pracujecie w Katowicach :)
            >

a dlatego że wy zajmujecie nam miejsca pracy w FAP, Grupa Kęty,
            Avio, Techmex, zywiec, GE oraz sporej liczbie innych firm automotive
            czy spozywczych w BB i okolicach;)
            • spoogie Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 15:01
              Gość portalu: mordka napisał(a):

> spoogie napisał:
              >
              > > Tylko dlaczego wszyscy pracujecie w Katowicach :)
              > >
              >
              > a dlatego że wy zajmujecie nam miejsca pracy w FAP, Grupa Kęty,
              > Avio, Techmex, zywiec, GE oraz sporej liczbie innych firm automotive
              > czy spozywczych w BB i okolicach;)

No właśnie, skończmy w takim razie nic nie znaczące antagonizmy i wymyślanie
              problemów na siłę. Zamiast skorzystać z tego że każdy jest inny i wynosić z tego
              korzyści jakoś bezsensownie i sztucznie sa one podgrzewane.
              Mój ojciec jest Ślązakiem, mama z Altreichu, ukochana z BB i co ja mam biedny
              począć ;P
            • Gość: jajo alive, mordka i co tam jeszcze IP: 213.227.87.* 02.06.09, 14:42
              ip cię zdradza, nie pisz pod 5 nickami tego samego, ośmieszasz sie
              • Gość: jajo aliveinchains, mordka, bbb, arni IP: 213.227.87.* 02.06.09, 14:53
                tyle na razie :D
              • Gość: zgnite jajo Re: alive, mordka i co tam jeszcze IP: 217.153.83.* 02.06.09, 14:54
                Gość portalu: jajo napisał(a):

> ip cię zdradza, nie pisz pod 5 nickami tego samego, ośmieszasz sie

ktoś hanysom nieźle nadepnął na odcisk. Puszczaja nerwy, ach ten
                katowicki stres
        • Gość: acik Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 188.33.41.* 01.06.09, 16:37
          bez tych pijaczków nie było by tych twoim zdaniem pięknych domów bo to Oni właśnie je sobie budują i to właśnie Oni są pracowici ty zapijaczony obywatelu wysokogórski gdyby nie ludzie ze Śląska mieszkalibyście w lepiankach matole beskidzki.
      • Gość: A Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.09, 16:56
        Wybudowane przez hanysów.
        • Gość: kurdt_cobain Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.centertel.pl 01.06.09, 22:43
          Gość portalu: A napisał(a):

> Wybudowane przez hanysów.

boom budowlany ostatnich lat nie jest spowodowany inwestycjami w
          stylu dacza hanysa. Obecnie budownictwo finansuje sie poprzez
          kredyt
          , wiec czy na taki stać będzie 50 latka na górniczej
          emeryturze, czy nawet 40 latka myśli by najpierw dorobić się
          mieszkania w GOP, a nie budować sobie domek w górach ( nie wspomne o
          ludziach młodych ktorym głównie udziela się kredytu
          długoterminowego). Chyba że mowa o tych hanysach którzy sprowadzają
          się do nas na stałe, sprzedajac lokum w GOP. Przestańcie żyć mitami
          wielkiego śląska!
          Skad durne przeświadczenie, że mieszkańcy BB pracuja masowo w GOP?
          Ja znam raptem jedna osobę, zdecydowana większość pracuje w BB i
          okloicy, patrz na 500 najwiekszych Polskich firm i jak wiele z nich
          (w tym ta nr 1) ma rodowód podbeskidzki;) Górale również zakładają
          swoje firmy głównie budowlane, w przeciwieństwie do hanysów, którzy
          idą na gruba a potem w wieku 45 lat na emerytura.
          • arnold7 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 23:03
            Gość portalu: kurdt_cobain napisał(a):

> Gość portalu: A napisał(a):
            >
            > > Wybudowane przez hanysów.
            >
            > boom budowlany ostatnich lat nie jest spowodowany inwestycjami w
            > stylu dacza hanysa. Obecnie budownictwo finansuje sie poprzez
            > kredyt
            , wiec czy na taki stać będzie 50 latka na górniczej
            > emeryturze, czy nawet 40 latka myśli by najpierw dorobić się
            > mieszkania w GOP, a nie budować sobie domek w górach ( nie wspomne o
            > ludziach młodych ktorym głównie udziela się kredytu
            > długoterminowego). Chyba że mowa o tych hanysach którzy sprowadzają
            > się do nas na stałe, sprzedajac lokum w GOP. Przestańcie żyć mitami
            > wielkiego śląska!
            > Skad durne przeświadczenie, że mieszkańcy BB pracuja masowo w GOP?
            > Ja znam raptem jedna osobę, zdecydowana większość pracuje w BB i
            > okloicy, patrz na 500 najwiekszych Polskich firm i jak wiele z nich
            > (w tym ta nr 1) ma rodowód podbeskidzki;) Górale również zakładają
            > swoje firmy głównie budowlane, w przeciwieństwie do hanysów, którzy
            > idą na gruba a potem w wieku 45 lat na emerytura.

No to zastanow sie najpierw, z czego zyja bielskie i bialskie firmy.
            Z Warszawy? Z Krakowa? A moze z Wiednia? Co jade po pewne urzadzenia do BB, to
            slysze zyczenie - a sprzedawajcie tego jeszcze wiecej tam u was na Slasku (!),
            bo bez was dawno zwinelibysmy interes.
            Juz pare razy powiedzialem: u was to tez na Slasku, jedziemy na jednym wozku. W
            koncu zalapali. A firma jest w Bielsku, nie w Bialej, czyli na Slasku wlasnie.

Podsumowac problem mozna bardzo krotko - Warszawie pasuje ciemnota elementu
            naplywowego, ktory obecnie dominuje w tej poludniowo-wschodniej czesci Gornego
            Slaska, ktora kiedys nazywala sie Bielitz.
            Juz kiedys pisalem na ten temat, i nadal jestem ciekaw - ilu z tych pyszczacych
            tu na forum cwiercinteligentow wie, ze Bielsko cieszylo sie przed wojna
            autonomia w ramach zarzadzanego z Katowic autonomicznego wojewodztwa slaskiego?
            Czy te forumowe kreatury wiedza, dlaczego owczesne Bielsko bylo miastem o jednym
            z najwyzszych poziomow zycia w II RP? Gdzie wtedy byla Biala?
            • Gość: kurdt_cobain Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.centertel.pl 02.06.09, 00:00
              Stary o czym piszesz, na dobrą sprawe to można powiedzieć żyjemy z
              włochów i amerykanów bo to oni inwestują w FAP i firmy pokrewne i na
              zachód wysyła się nasze produkty. A wy gdzie niby wysyłacie części i
              produkty? Węgiel w polskę, stal do niemiec, samochody do GB itd.
              Umówmy się każdy żyje ze swojej pracy i wy nam nie dokładacie do
              naszych zarobków, kupując coś z firmy z BB kupujesz produkt który
              myśmy wytworzyli po kosztach, a wy dzięki temu też macie zarobek
              sprzedając go dalej w takiej czy innej formie. Ekonomia głupcze.
              • arnold7 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 02.06.09, 00:06
                Glupca to sobie poszukaj np. na Podlasiu. W tamtejszym centrum produkcyjno -
                konsumpcyjno - logistycznym. Ekonomia...
                • Gość: kurdt_cobain Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.centertel.pl 02.06.09, 00:12
                  Ekonomia głupcze - powiedzenie stosowane przez Clintona i Blaira,
                  jak krótka ripsoda dla tych co nie rozumieja pewnych praw. Nie wiem
                  czemu mam czegos szukać na Podlasiu? W każdym bądz razie odpowiedz
                  godno śląskiego szowinisty, brak argumentów, gadka o złej warszawce,
                  otłumanionych gorolach i antyśląskim spisku.
                  Nam w BB żyje sie dobrze, nikt nie żałuje straconych czasów
                  autonomii, mamy UE, mamy 3 RP, schow must go on. Do ideału daleko
                  ale BB się zmienia na plus, prztyjedz zobacz i porównaj do swej
                  uszokolandii na mariackiej he, he.
                  • arnold7 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 02.06.09, 00:24
                    Mariacka jest tylko dosc peryferyjna czescia najwiekszego centrum
                    finansowo-gospodarczego w okolicy, jakim sa Katowice. Cieszcie sie, ze ci dwaj i
                    Uszok, szukali wlasnie tam. Nie wypada mi dowalac prowincji, zatem...

Pyrsk!
                    • Gość: Piter Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 08:32
                      Odezwał się prowincjusz z Katowsi.
                      Wmawiaj sobie arnold dalej ale jak kto z Polski przyjedzie do tego twojego "centrum finansowo-gospodarczego" to tylko Ci współczuje że tam mieszkasz. Nad Rawe sobie wyjdź pospaceruj, powdychaj smrodu tego twojego centrum. Wieśniaki choć czyste powietrze mają i ładne krajobrazy, ludzie w prawdziwych City (Wrocek, Kraków, Wawa, Ggańsk) wielkomiejskie życie, a mieszkańcom Katowic pozostają hałdy, familoki i bajania i Silesii.

------------
                      Bielsko-Biała powinna sama się okreslić w referendum i po ptakach, a tak to zawsze będzie takie przeciąganie i konflikty.
                  • Gość: opo Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 83.2.108.* 13.06.09, 23:01
                    To może niech cię jeszcze na Podbeskidziu nauczą pisać po angielsku. Show nie schow!
            • polsz Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 02.06.09, 13:05
              > Juz kiedys pisalem na ten temat, i nadal jestem ciekaw - ilu z tych pyszczacych
              > tu na forum cwiercinteligentow wie, ze Bielsko cieszylo sie przed wojna
              > autonomia w ramach zarzadzanego z Katowic autonomicznego wojewodztwa slaskiego?
              Czyli Bielsko było autonomicznym miastem na autonomicznym Śląsku? Autonomia w
              autonomii...czego to Ślązacy nie wymyślą
              • Gość: Ślązaczka Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.cust.tele2.pl 05.06.09, 13:57
                Bielszczaninie ,Bielsko ,miasto Ślaskie, zaczęło się rozwijać w
                chwili przłączenia go do woj. Ślaskiego . Żle trafiłeś z tymi
                hałdami,śmieciami ,smrodami ...bo czemu hały nadal mają rosnąć pod
                sypialniami- osiedlami w Katowicach. Czas ,tobie pod oknem osiedla-
                sypialni je ulkować .W końcu węgiel,stal,energia to sprawa
                polska ,to dla ciebie,dla warszawiaka i tego z podlasia. Jesteś taki
                szczodry kosztem Nas Ślązaków z GOP-u. Tony pyłów,spalin ścieków
                poprzemysłowych ,związków chemicznych u MNIe ,a ty mi mówisz ,że
                jestem "brudas",że u mnie rzeka śmierdzi ,że Centrum Katowic jest
                be,że ruiny ,że .....?? Beszczelny człowieczku znikąd !!! Co za
                okropny gatunek ludzi zamieszkał po wojnie w pięknym Śląskim mieście
                BIelsku !!
                • Gość: aliveinchains Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 05.06.09, 14:51
                  Gość portalu: Ślązaczka napisał(a):

> Bielszczaninie ,Bielsko ,miasto Ślaskie, zaczęło się rozwijać w
                  > chwili przłączenia go do woj. Ślaskiego

tak, a wczesniej latały po mieście niedzwiedzie. Rozwija się dzieki
                  takim władzą i takim mieszkańcom, których ty obrażasz prostaczko. I
                  to mimo przyłączenia do śląskiego.
                  • Gość: aliveinchains Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 05.06.09, 14:52
                    Gość portalu: aliveinchains napisał(a):

> Gość portalu: Ślązaczka napisał(a):
                    >
                    > > Bielszczaninie ,Bielsko ,miasto Ślaskie

Jest teraz nierozłączne Bielsko-Biała tak jak nierozłączne jest
                    podbeskidzie, niezależnie jaka będzie tu administracja
                    • Gość: Ślązaczka Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.cust.tele2.pl 05.06.09, 15:06
                      Prawda wyzwala !!! Ja rozumiem ,że boli .. Im predzej zrozumierz,że
                      zamieszkałeś w Śląskim mieście , tym miniej będzie boleć. Bielsko
                      nie powstało po 45 roku . Przybyłeś"stamtą" i doznałeś szoku
                      cywilizacyjnego. Bądż wdzieczny temu miastu ,"tamtym ludzią
                      duchom",BUDOWNICZYM ,tego miasta i żyj w pokoju !!!
                      • Gość: kurdt_cobain Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.centertel.pl 06.06.09, 00:17
                        Spójrz na dane związane z mieszkaniowką. BB i Podbeskidzie 650tys
                        mieszkańców dalej sie rozwija, buduje niemal tyle samo co Wrocław,
                        Poznań i 4x większa silesja z wiochami dookoła.

Przezyjesz szok cywilizacyjny już od pierwszego kroku na naszym
                        dworcu hanysko.
                        • Gość: Ślązaczka Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.cust.tele2.pl 06.06.09, 08:35
                          Jednym słowem: nie zamierzasz być wdzięczny . Jeśli dzisiaj widać
                          ten rozwój to dzięki przyłączeniu byłego woj bielskiego do
                          województwa Ślaskiego. Bardzo dobrze,że coś drgnęło,bo był czas,że
                          kamienice w centrum miasta,w rynku waliły się jak domki z kart. Nie
                          macie i nie mieliście szacunku do starówki .Taki dziwny ludek
                          sprowadził się do Bielska po 45r. Zadufany w sobie, gardzący
                          innym,samolubny. W Gliwicach ,Wrocławiu i innych miastach ,czy
                          wsiach inaczej jest .Tam ludzie szanują autochtonów i nawzajem !!!
                        • Gość: Cieszyniok Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 62.87.237.* 06.06.09, 21:55
                          Jakie 600 ooo?, skąd tyle nabrałeś?. Chyba nie z Cieszynem, Skoczowem i
                          Ustroniem....bo my to nie żadne "Podbeskidzie"...pożal się Boże.
                        • Gość: Ondraszek Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 62.87.237.* 06.06.09, 22:02
                          Jak dali wam województwo, to pierwsze co wybudowaliście to KW PZPR.
    • Gość: Medalik odsyłam autora do słownika hasło: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:59
      Germanizacja :]

Pozdrowienia z Jury dla B-B i okolic
      Nie ma lekko
      • Gość: kormoran Re: odsyłam autora do słownika hasło: IP: *.chello.pl 01.06.09, 14:03
        Z wami medaliki to rzeczywiście nie ma lekko.

Czemu trafiliście do nas? Radom Kielce tyle miast dla Was.
      • adam81w Re: odsyłam autora do słownika hasło: 02.06.09, 04:51
        "Zwalczanie wszelkich przejawów polskości jest dla niektórych obywateli
        najwyraźniej sensem życia, rodzajem misji, esencją duchowego powołania, może
        nawet rodzajem religii."
    • Gość: Goral A moze B-B nie chce śląskiego syfu, zacofania i ba IP: 188.33.55.* 01.06.09, 14:05
      ... łaganu oraz dezorganizacji które to cechy są wizytówką ślązaków,
      katowic etc. Najlepszym dowodem jest Euro 2012. A bełkot, że to była
      polityczna decyzja poprzedniego rzadu tutaj jest na nic: kto
      chcialby pokazac cos tak okropnego jak śląsk obywatelom innych
      panstw? Bo ja na 100% nie. Slask to wstyd. I niech autor artykulu
      lepiej zajmie sie naprawa tego stanu i nadrobieniem dystansu jaki
      macie chocby do Belska-Bialej czy Wroclawia a nie szukaniem dziury w
      calym.

Slazacy sa najlepsi ale w biciu piany. Argumentow nie macie w
      zupelnosci.

Pozdrawiam ozieble.
      • Gość: sq Re: A moze B-B nie chce śląskiego syfu, zacofania IP: *.sunnet.3s.pl 01.06.09, 14:57
        Przypominam, że Bielsko i Wrocław to Śląsk, chyba coś ci się pomieszało Szanowny
        Ignorancie.
        Pozdrawiam ciepło. :]
      • Gość: acik Re: A moze B-B nie chce śląskiego syfu, zacofania IP: 188.33.41.* 01.06.09, 16:43
        a co to jest Wrocław głąbie w porównaniu z 2 mln Górnym Śląskiem (bez medalików i tego waszego podbeskidzia)no ale zamiast chodzić do szkoły łaziłeś na Szyndzielnię pić jabole bo w przeciwnym razie wiedziałbyś że przejeżdżając przez te miasta nawet nie zauważysz gdzie jesteś matole wysokogórski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka