GoĹÄ: smalipieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 12:51 do autora:idz sie leczyc,koniecznie na slasku.pozdrowienia z Bielska. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: aryman Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.range86-129.btcentralplus.com 01.06.09, 12:52 to ma wlasnie hanys do powiedzenia bielszczanom Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: w nie ma to jak dawać swoje własne zdjęcie zamiast IP: 77.252.71.* 06.06.09, 11:02 nie ma to jak dawać swoje własne zdjęcie zamiast np zdjęcia Podbeskidzia albo niech już będzie Śląska (np Wrocławia ;) widać od razu co dla autora jest najważniejsze i wcale nie jest to Śląsk Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: boldano Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.ath.bielsko.pl 01.06.09, 12:53 co za imbecyl pisze takie artykuły, najwidoczniej żal mu serce ściska że nie mieszka na Podbeskidziu, panie smolorz ma pan chyba jakieś lęki z dzieciństwa nie wyleczone... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zani Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 78.8.104.* 01.06.09, 12:55 co za głupol to napisał... głupol pokroju największych mieszaczy RP. aha... i nie Tutsi i Tutu a Tutsi i Hutu Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: BB Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 12:56 powiem tylko tyle: HANYSY, WARA OD BIELSKA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Albin Siwak Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 62.29.174.* 01.06.09, 12:58 Bielsko było, jest i będzie Ślaskiem Tego nic nie zmieni, choćby nie wiem ilu się tam zza Buga "podbeskidzian" najechało. Odpowiedz Link Zgłoś
rorio2 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 02.06.09, 09:37 Gość portalu: Albin Siwak napisał(a): > Bielsko było, jest i będzie Ślaskiem Tego nic nie zmieni, choćby nie wiem ilu > się tam zza Buga "podbeskidzian" najechało. Pryhhh:) Dobre, bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zagłębie Walczące Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.net.stream.pl 10.06.09, 21:14 a Bytom był na początku w Małopolsce :D i co? ilu tam się Ślązaków i zza Buga zjechało? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Arbaal z Białej Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 15:31 A co z Białą? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: maciej piesch Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.range86-129.btcentralplus.com 01.06.09, 12:58 Pan chyba musi byc z poza Bielska-Bialej, bo widze ze tak samo Was to boli ze Bielsko nie chce sie przyznac do przynaleznosci do Slaska, jak i Bielsko nie chce sie utozsamiac ze Slaskiem do ktorego zostal przypisany przy okazji ostatniej reformy administracji. Nie jestem, nie czuje i nie utozsamiam sie ze Slaskiem. Jestem BIELSZCZANINEM i kropka Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Luke Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.c198.msk.pl 01.06.09, 18:58 przyjechałem do Bielska-Białej z Wrocławia. I cieszę się z tego że jestem Bielszczaninem, że mieszkam na pięknym Podbeskidziu. Nie ma takiej nazwy geograficznej? Ojej... kiedyś tzreba było widocznie ją utworzyć. Kiedyś nie było Śląska, Ameryki i Podbeskidzia.. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 20:11 ale fanzolisz, Wiesiek Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 20:10 > nie chce sie Hopek: tu niy ma "nie chce". Liczy sie historia, kutura i "identytet". Liczom sie ulice, mury, legendu, duch miasta. Choby nowe mieszkancy i inne ignoranty se swoja cepelia wymyslali. Odpowiedz Link Zgłoś
xs550 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 11.06.09, 06:03 wilhelm4 napisał: > Liczy sie historia, kutura i "identytet". > Liczom sie ulice, mury, legendu, duch miasta. Czyli wszystko sie liczy tylko nie ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Rehtoor Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.09, 10:01 Ludzi, którzy wszystko to co górnośląskie ignorują i próbują zastąpić przywleczoną ze sobą nach Oberschlesien "cepeliadą", nazywamy właśnie ... gorolami! Ludźmi, bez górnośląskiej tożsamości. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: tomtom Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:02 uderz w stół a nożyce się odezwą... Odpowiedz Link Zgłoś
greenmark Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 13:02 Opinia mało obiektywna. Dziennikarz jest Ślązakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 13:06 a moze wlodarze miasta zminili jego nazwe? przeciez ta nazwa jest uzywana tylko w tym miescie. prawie nikt z Cieszyna, Pszczyny i Zywca jej nie uzywa. niech zyje metropolia (albo global city) podbeskidzka:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: WściekłyPiesPolski Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 188.33.113.* 01.06.09, 13:16 Na Górnym Śląsku mieszka teraz ponad 3 miliony werbusów, wulców, zkierzońców i goroli, z tego 30 % górali rodem z tzw....Podbeskidzia, z okolic Żywca,Zwardonia <Zawoji, Nowego Targu... . Do pracy codziennie przyjeżdża kolejna porcja mieszkańców...Podbeskidzia. A prawdziwych< hanysów i Ślązaków> już nie ma, zatem....gorole z Rajczy żrą się z ....gorolami z Wilkowic. Powodzenia. Obok mnie mieszkał taki <major Okrzesik>, z byłego KWMO Katowice, pochodził z okolic Bielska, ja z Raciborza i ...co, mieliśmy się zagryźć? Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 20:13 > Opinia mało obiektywna. Dziennikarz jest Ślązakiem. Mysle, ze tym aforyzmem przebiles nie tylko Churchila, ale tez Shawa. Ino, ze pierwszy produkowol zabawne, a drugi mondre. A tY emitujesz chore id io ty zmy, boroku. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zagłębie Walczące Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.net.stream.pl 10.06.09, 21:17 Wilhelm Ty wiochmanie :) przyjedź do Bielska-Białej i powiedz napotkanym ludziom że są Ślązakami. Skończy się Twoje napinanie na tej stronie :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kuba Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 192.193.245.* 01.06.09, 13:06 Panie Michale, po co się Pan unosi, po co Pan znowu ten durny temat porusza, żeby znowu sie jakieś komentarze pojawiły. Bielsko jest na Śląsku i każdy to wie, i nic tego nie zmieni. W tym felietonie to Pan Szanowny sam włazi w buty szowinistycznego Ślązaka, których na szczęście jest niewielu, i sam Pan judzi ludzi. Nazwa Podbeskidzie, choć nie historyczna, przyjęła się w świadomości ludzi, i wielu "niemieszkańców" Bielska ją stosuje, bo jest zwyczajowa. Kogo do jasnej anielki obchodzi jej post pezetpeerowska przeszłość? Chyba nikogo poza Panem. A może po prostu chcemy jako mieszkańcy tego terenu pokazać, że bielskość istnieje, choć mimo wszystko, z ubolewaniem to napiszę, jest przez "silesian" tłamszona - choćby patrząc przez akcję reklamową "Śląskie. ....", gdzie Bielsko w końcu zostało uwzględnione. ps. W mieście Bielsko-Biała jest problem z określaniem terttorialnej przynależności - niech Pan spojrzy tez na nasze miasto przez pryzmat rzeki płynącej przez nasze miasto, która dzieli je na część śląską i galicyjską (małopolską). Ja sam urodzony w Bielszczanin, mam za żonę Białankę (przepraszam za formę ale chyba poprawna), mieszkam w Białej. I kim ja wobec tego jestem historycznie rzecz biorąc? Aktualnie nalezy powiedzieć - mieszkańcem śląska z podbeskidzia. Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 20:15 > Pan Szanowny sam włazi w buty szowinistycznego Ślązaka, > których na szczęście jest niewielu, szowinista (i do tego niezreczny, haha) Odpowiedz Link Zgłoś
wilhelm4 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 20:16 Kuba=szowinista Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zagłębie Walczące Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.net.stream.pl 10.06.09, 21:19 Wilhelm Ty to chyba masz pokój wytapetowany Smolorzem i Kutzem :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ślązak z Cieszyna Bielsko ma kompleks Śląska Cieszyńskiego IP: 80.54.10.* 01.06.09, 13:07 Śląsk Cieszyński to taki "podregion" Górnego Śląska (nie mylić z GOP!!!), na którego wschodniej granicy leży Bielsko. Bielsko się rozrosło i jest kilkakrotnie większe od historycznej stolicy Śląska Cieszyńskiego - Cieszyna. W Cieszynie nikt tego nie neguje, ale Bielsko forsuje nazwę "Podbeskidzie" i pokrewne. Nie mamy nic do Bielska, ale mieszkamy na Śląsku Cieszyńskim! I żaden Bielszczanin tego nie zmieni. Zresztą Bielsko też leży na Śląsku. I kompletnie nie rozumiem, czego tu się wstydzić. Odpowiedz Link Zgłoś
lahdaan Re: Bielsko ma kompleks Śląska Cieszyńskiego 01.06.09, 14:47 Generalnie zgoda, lecz z pewnym zastrzeżeniem. Śląsk Cieszyński nie jest "subregionem" Górnego Śląska lecz jest takim "regionem". Oba one natomiast mieszczą się na Śląsku: upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Silesia_%28Now%29.png Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: M Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:13 Nie ma się co dziwić, że oni (podobnie jak Zagłębiacy) nie chcą mieć nic wspólnego ze Śląskiem, nie chcą być kojarzeni ze Śląskiem. No bo powiedzmy sobie szczerze, Śląski nie kojarzy się dobrze, kojarzy się bardzo źle - z brudem, brzydotą, ubóstwem, niskim poziomem wykształcenia itp. Smutne to ale prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 13:17 Gość portalu: M napisał(a): > Nie ma się co dziwić, że oni (podobnie jak Zagłębiacy) nie chcą mieć nic > wspólnego ze Śląskiem, nie chcą być kojarzeni ze Śląskiem. No bo powiedzmy sobi > e > szczerze, Śląski nie kojarzy się dobrze, kojarzy się bardzo źle - z brudem, > brzydotą, ubóstwem, niskim poziomem wykształcenia itp. Smutne to ale prawdziwe. > po twoim poscie mozna pomyslec ze tu z "tego Slaska" pochodzisz. bardzo zmutne to. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: COYOTE Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 19:41 1)a mnnie całkiem podobnie sie Bielsko kojarzy, obszczane bramy i brud dookoła , no i pseudo ryneczki!!!że jak mały Wiedeń he he he he pare dni łaziłem z przewodnikami w ręce i u boku, cóż zmusiłem się po dłuuuugich namowach, na szczęście następnym razem będę tylko przejazdem i życzyłbym sobie tego samego od podbeskidzian, gorolstwa zza Brynicy, nie podoba się na Śląsku to raus. Nikt wam tu nie każe pracować i zdobywać wykształcenie Odpowiedz Link Zgłoś
shroeder1970 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 14:36 Wiesz co... to ja Ci napiszę, jaki stereotyp panuje na Śląsku o mieszkańcach podbeskidzia: "Kraina górali niskopiennych i ciupag latających." Więc przestań farmazony pociskać, bo głoszenie stereotypów na poparcie swojej tezy dopiero świadczy o Twoim wykształceniu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Fabio Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.domainunused.net 01.06.09, 13:15 Ej, kibole BKSu, zróbcie coś z tą tablicą, bo chwali ona Waszego lokalnego rywala, a na to pozwolić nie możecie :) A tak na poważnie to nie wiem co to ma na celu? Przecież własnego województwa i tak nie dostaną, a pieniądze będą wiecznie sępili z Katowic. Poranne pociągi Bielsko-Katowice są wypchane po brzegi, to samo jest po południu na trasie powrotnej. Bielsko jest przedmieściami GOP i tak już zostanie z racji odległościowo-geograficznej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mordka Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 01.06.09, 13:49 Są wypełnione bo jesteśmy mobilnym i przedsiębiorczym społeczeństwem i nie żebrzemy o renty górnicze! A zobacz ile jeździ ludzi do nas rano z GOPu chocby do FAP! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: koń Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.chello.pl 01.06.09, 13:56 Ludzie z GOP jeżdza bo są mobilnym i przedsiębiorczym społeczeństwem. Proste. Zresztą wszyscy Ślązacy tacy są. I Ci z GOPu i Ci z Bielska. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bb Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 213.17.138.* 17.01.10, 21:34 Widać brak elementarnej wiedzy. Proponuję abyś uzupełnił swoją wiedzę o takie określenia jak BOP, Aglomeracja Bielska czy Bielski Obszar Metropolitarny. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Też Ślązak Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 85.219.202.* 01.06.09, 13:15 Jak rozumiem przedpiszcę, Ślązacy są z definicji nieobiektywni w pisaniu o Śląsku? Per analogiam - Polacy są z tej samej definicji nieobiektywni w pisaniu o współudziale Polaków w realizacji holocaustu, najlepiej by na ten temat wypowiadali się jakże precyzyjni tudzież obiektywni Niemcy, vide "Der Spiegel"? :o))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Slezak s Polska Każdy się może uważać, za kogo chce, ale jedna IP: *.171.234.162.dsl.crowley.pl 01.06.09, 13:21 prośba do "Podbeskidzian": nie fałszujcie historii. Proszę w imieniu mojej prababci i pradziadka z Karviny..:((( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: obszczyjmurek Śląsk jest w Bielsku! I tyle. IP: *.chello.pl 01.06.09, 13:22 Poczucie tożsamości to jedno a fakty drugie. Nikt przecież nie zmieni faktu, że Bielsko jest miastem śląskim a Biała małopolskim i kropka. Chyba, że jest się nieuświadomionym jełopem z korzeniami zza Bugu, który myśli, że Śląsk to jedynie kominy i smrody GOPu, a nie rozległa kraina geograficzna w dorzeczu Odry ciągnąca się od Zgorzelca po Mysłowice. Podsumowując trzeba by niektórych wysłać do szkoły (podstawowej). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maciek Re: Śląsk jest w Bielsku! I tyle. IP: *.zax.pl 01.06.09, 13:31 Wszysto prawda co piszesz. Niemniej granice regionów nie są dane raz i na wieki i właśnie teraz jesteśmy świadkami bolesnej zmiany tych granic... Albo Bielski Okręg Przemysłowy, powiązany bardzo mocno funkcjonalnie (od Cieszyna po Andrychów, nawet Wadowice i od Pszczyny po Żywiec) umieścimy w całości na Śląsku albo w całości w Małopolsce. Że się tego zrobić nei dało, to się wytworzyło naturalnie Podbeskidzie, które obejmuje właśnie ten obszar (jeśli nie Pszczyne to Czechowice już na pewno, bo de facto z BB to już jeden organizm miejski jest. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Farel Re: Śląsk jest w Bielsku! I tyle. IP: *.gorzyce.net-admin.com.pl 01.06.09, 14:09 > Wszysto prawda co piszesz. Niemniej granice regionów nie są dane raz i na wieki > i właśnie teraz jesteśmy świadkami bolesnej zmiany tych granic... Zmiany granic próbują dokonać bielszczanie. Ja nie zauważam jakichkolwiek związków pomiędzy Cieszynem, Skoczowem a Andrychowem czy tym bardziej Wadowicami. Pani Staniszewska do spółki z panem Okrzesikiem z uporem godnym wyższej sprawy propagują małopolskość BB. Chciałem im i ich zwolennikom przypomnieć że mieszkańcami Małopolski czują się również mieszkańcy Niska (historycznie Małopolska dziś na granicy lubelszczyzny)co chętnie podkreślają na każdym kroku, Sokołowa Małopolskiego. Czy ktoś mi wytłumaczy jakie związki ma BB z tymi rejonami?? Co łączy śląskich górali z Koniakowa z mieszkańcami Niska?? Kultura??? Historia??? Może gwara i obyczaje??? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maciek Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.zax.pl 01.06.09, 13:28 Dzieci drogie. No Bielsko jest na Śląsku. Takim Śląsku, ze stolicą we Wrocławiu i ewentualnie Opolu. Wszystko fajnie, ale dla mnie obecny 'śląsk' i 'zagłębie' to np. bytom, sosnowiec, z którymi NIGDY BB nie miało nic wspólnego, co innego Żywiec np. Mieszkam w Bielsku przy ulicy, której wg dokumentów nadal współwłaścicielem jest Karol Franciszek Habsburg. Nie mam nic do nazwy Śląsk, sam może i nawet czuje się Ślązakiem (choć góralem). Nie wiem o co cała wrzawa Pana Smolorza? Chce znowu kogoś skłócić? A że chcemy mieć swóją tożsamość, to źle? To co, ci ludzie, co mieszkają po wschodniej stronie białki mają się nazywać krakusami a my ślązakami? A jak się ktoś przenosi z jednej strony miasta na drugą? Bo sory, ale Kęt się na śląsku umieścić nie da, a bliżej do nich z Bielska niż z jednej strony miasta na drugą... Dajcież spokój Panie Autor! Bielszczanie nie są antyśląscy. Po prostu domagamy się traktowania nas po partnersku - a nie, że województwo w Katowicach, wszystkie ważne obiekty w Kato, uczelnie w Kato, firmy w Kato, Lotnisko między Kato a Czewą, no po prostu zabierzcie nam wszystko... Jakby Czewa była w innym województwie (np. Łódzkim) to BB i Katowice powinny być razem stolicami Śląskiego (jak np. jest Bydgoszcz-Toruń czy Gorzów-Zielona Góra). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Farel Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.gorzyce.net-admin.com.pl 01.06.09, 13:50 > uczelnie w Kato, firmy w Kato, Lotnisko między Kato a Czewą, no po prostu > zabierzcie nam wszystko... Z tym tekstem o firmach a szczególnie lotnisku to zdrowo przesadziłeś :D Podaj przykład firmy, uczelni czy lotniska hehe które straciło BB na rzecz Katowic po zmianie podziału adm. Z tego co kojarzę to Śląsk Cieszyński przyspieszył w rozwoju po włączeniu do woj. śląskiego np. droga Cieszyn - Bielsko budowa drgnęła z miejsca gdy katowicka DDKiA przejęła od krakowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: =D= Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.welnowiec.net 01.06.09, 13:30 O co ta cała wojna? Przecież Beskidy (czyt. Podbeskidzie) sobie jest. Śląsk jest Śląskiem, a łączy nas wspólne województwo i dofinansowanie dla niego. Nie wiem w jakiej szkole były badania prowadzone, ale znam kilka przypadków osób ze Śląska mieszkających na Podbeskidziu. Cały artykuł to niepotrzebne nawoływanie do wojny między regionami. Odpowiedz Link Zgłoś
svatopluk Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 13:33 Gość portalu: =D= napisał(a): > O co ta cała wojna? Przecież Beskidy (czyt. Podbeskidzie) sobie jest. Śląsk jes > t > Śląskiem, a łączy nas wspólne województwo i dofinansowanie dla niego. Nie wiem > w > jakiej szkole były badania prowadzone, ale znam kilka przypadków osób ze Śląska > mieszkających na Podbeskidziu. Cały artykuł to niepotrzebne nawoływanie do wojn > y > między regionami. gory to nie przedgorze. a region historyczny to nie geograficzny pozatym chyba daleko z BB do Beskidu Niskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ziom Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.zax.pl 01.06.09, 13:37 > pozatym chyba daleko z BB do Beskidu Niskiego. Ale Beskid Mały to już jest Bielsko, przynajmniej jeden szczyt. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maciek Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.zax.pl 01.06.09, 13:33 w ogóle polecam przeczytać tutaj: en.wikipedia.org/wiki/Upper_Silesian_Metropolitan_Area Odpowiedz Link Zgłoś
pit-zeolit Michał Smolorz pierdy smoli 01.06.09, 13:43 a wyborcza q...wa je powtarza. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aliveinchains Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 01.06.09, 13:44 Pana Smolorza żal ściska…. Bo jak inaczej to ując, że w województwie, gdzie nic nie wychodzi bo parafrazując otyłego dziennikarza „albo rządzi Śląskiem sicz zza Buga czy Wa-wy albo dupowaty ludek śląski”. Pan Smolorz nie raz dawał do zrozumienia, że Gorol i ślązak się nie dogadają. Stąd też jego felietony to lament, że nie ma w stolicy (czyt. Katowicach) inwestorów chętnych do przebudowy centrum (choć buduje się tam jakiś hotel rodem z PRL), albo że Mariacka jest martwa (aż nie chce mi się już czytać wypowiedzi kolejnych speców z polski czy zagranicy), albo że Nikisz zdewastowany, albo że kultura jest na niskim poziomie w tym tożsamość regionalna. Bielsko-Biała wyłamuje się ze schematu myślowego otyłego dziennikarza. Ten pan twierdzi, że władze miasta jak i mieszkańcy koncentrują się głównie na wymazywaniu przeszłości dwumiasta. Ocena będąca miara „nicnierobienia” i „pozorowanego działania” rodem z urzędu Uszoka jak i zebrania Silesii (tez mi nazwa!!!). Otóż panie Smolorz jeździ sobie pan na motorynce a nie widzi co śię w Bielsku-Białej dzieje? Władze mają czym się pochwalić - renowacja centrum, deptaki, puby, kluby…czyli centrum o którym wy w Katowicach możecie marzyć (patrz Mariacka) - renowacja terenów poprzemysłowych w centrum – patrz Sfera 2 największa inwestycja w centrum miasta w całym województwie, nawiązująca do najlepszej architektury holenderskiej czy skandynawskiej, - nowe hotele, przebudowa stadionu, orliki (to apropos naszego niby nieprzygotowania do Euro 2012) - budowa obwodnicy wschodniej (j.w.) - nowi inwestorzy – Park Lotniczy (co z waszym Muchowce?), centrum księgowe Grupy żywiec, Avio i inni…wkrótce w budowie nowa fabryka Powertrain - największy rynek mieszkaniowy w woj. śląskim, jest pan naukowcem, wiec wie pan co to GUS; BB od kilku lat oddaje wiecej mieszkań niż 300tys Katowice, a region Podbeskidzia średniorocznie niemal tyle samo co 4x wiekszy centralny śląski! - u nas nie ubywa mieszkańców, w przeciwieństwie do Katowic i GOP… ludzie chetnie się sprowadzaja do nas z GOP i jakoś nie czują się szykanowani za „hanysowskie pochodzenie” - wspomnę o kilku wydarzeniach kulturalnych: w tym tygodniu festiwal teatrów lalkowych, spotkania z cyklu „Fabryka Sensacji” pana Proszyka (zawsze full ludzi i nikt nie zakłamuje historii), w bielskich księgarniach znajdzie pan co roku kilka nowych publikacji związanych z BB i Śląskiem Cieszyńskim…w Katowicach nie znalazłem do tej pory nic nowego (sic!) Panie Smolorz, zrozum pan, że tożsamość to nie tylko wymachiwanie zółtoniebieską flaga, ale : wyremontowany zamek, plac, kamiennice, ludzie spacerujący po centrum, folklor (w przypadku górali beskidzkich ich sąsiedzi zza Wisły nawet do pięt im nie dostają w tym temacie), regionalna kuchnia (patrz pan ile masz karcz góralskich a ile śląskich), festiwale (TKB), publikacje regionalne, albumy, prężna scena teatralna (słynny na całą Polskę żyd, czy Intercity jak i cieszaca się sukcesem „Testament Teodora Sixta”, którego pan krytykuje bo nie było słowa śląska! Rownierz nie było Małopolska, Polska i Europa…)…to wszystko ma być świadectwem naszego braku tożsamości? Czy ktoś w BB wymazuje nazwy Mikuszowice śląskie, Komorowice Śląskie? Koło mojego domu jest też Śląska Fabryka Wódek! A nieco dalej Siesia Music Centre…sukcesy odnosi TVS w BB. A region związany z BB od Skawy po Olzę i od Wisły po Zwardoń jakoś trzeba nazwać, przeszkadza to Panu? Podbeskidzie jest nazwa zwyczajowa, a we Francji jest taka prowincja 2 po IDF – Alpen-Rodan (pisz tam pan swoje pretensje że zacierają swoja tożsamość). Podbeskidzie kojarzy się z górami, a śląsk głównie z posindustrialna smutna rzeczywistościa Bytomia, Chorzowa i katowic... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maciek Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.zax.pl 01.06.09, 13:47 w sedno aliveinchains ;] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: koń Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.chello.pl 01.06.09, 13:59 w sedes aliveinchains ;] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: acik Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 188.33.41.* 01.06.09, 16:31 chłopie aleś Ty głupi widać wasza edukacja nie najmocniejsza ,a kto się osiedla na Tym niby Podbeskidziu (co to q.wa za nazwa)jak nie Hanysy a jak by to wszystko wyglądało gdyby swego czasu przemysł ze śląska nie zainteresował się tymi terenami co by tam było ,ośrodki są śląskie, pies z kulawą nogą by nie zajrzał,jedyną porządną drogę wybudował Gierek bo miał posiadłość w Ustroniu ,jakbyście wyglądali bez Ślązaków (których teraz opluwacie - wstyd) nie od dziś wiadomo że warszawka woli Zakopane ,stuknijcie się porządnie w czajnik bo bije Wam niemożliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Zagłębie Walczące Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.net.stream.pl 10.06.09, 21:28 Facet jakby Częstochowa, Podbeskidzie i Zagłębie Dąbrowskie uciekły z województwa śląskiego to szlag by trafił ten Wasz Górny Śląsk. Choćby taka turystyka, kwitnie głównie na terenach nieśląskich tego pseudowojewództwa. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: iii Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 83.2.108.* 13.06.09, 22:54 A kto wam do owiec dopłaca? Małopolska? Turystyka? Jaka turystyka? Co roku mniej ludzi do was przyjeżdża, nie ma żadnych porządnych stoków. Co roku słychać lamenty jak to sezon turystyczny nieudany. To o czym do licha bredzisz! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bbbbb Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.net.autocom.pl 14.06.09, 08:27 Podbeskidzie to silnie zurbanizowany region przemysłowo-turystyczny....turystyka jest ważną gałęzią gospodarki regionu ale nie najwazniejszą. Mało kto na serio zajmuje sie rolnictwem. Pewnie dla tego, że woj. sląskie dpołaca do waszych kóz pasących się w rowach lub na hałdach, czy też prosiaków które chodujecie w chlewikach pod familokami. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bb Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 213.17.138.* 17.01.10, 21:47 Pewnie dlatego, że GOT administruje stokami w Szczyrku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aliveinchains Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 01.06.09, 13:45 Pana Smolorza żal ściska…. Bo jak inaczej to ując, że w województwie, gdzie nic nie wychodzi bo parafrazując otyłego dziennikarza „albo rządzi Śląskiem sicz zza Buga czy Wa-wy albo dupowaty ludek śląski”. Pan Smolorz nie raz dawał do zrozumienia, że Gorol i ślązak się nie dogadają. Stąd też jego felietony to lament, że nie ma w stolicy (czyt. Katowicach) inwestorów chętnych do przebudowy centrum (choć buduje się tam jakiś hotel rodem z PRL), albo że Mariacka jest martwa (aż nie chce mi się już czytać wypowiedzi kolejnych speców z polski czy zagranicy), albo że Nikisz zdewastowany, albo że kultura jest na niskim poziomie w tym tożsamość regionalna. Bielsko-Biała wyłamuje się ze schematu myślowego otyłego dziennikarza. Ten pan twierdzi, że władze miasta jak i mieszkańcy koncentrują się głównie na wymazywaniu przeszłości dwumiasta. Ocena będąca miara „nicnierobienia” i „pozorowanego działania” rodem z urzędu Uszoka jak i zebrania Silesii (tez mi nazwa!!!). Otóż panie Smolorz jeździ sobie pan na motorynce a nie widzi co śię w Bielsku-Białej dzieje? Władze mają czym się pochwalić - renowacja centrum, deptaki, puby, kluby…czyli centrum o którym wy w Katowicach możecie marzyć (patrz Mariacka) - renowacja terenów poprzemysłowych w centrum – patrz Sfera 2 największa inwestycja w centrum miasta w całym województwie, nawiązująca do najlepszej architektury holenderskiej czy skandynawskiej, - nowe hotele, przebudowa stadionu, orliki (to apropos naszego niby nieprzygotowania do Euro 2012) - budowa obwodnicy wschodniej (j.w.) - nowi inwestorzy – Park Lotniczy (co z waszym Muchowce?), centrum księgowe Grupy żywiec, Avio i inni…wkrótce w budowie nowa fabryka Powertrain - największy rynek mieszkaniowy w woj. śląskim, jest pan naukowcem, wiec wie pan co to GUS; BB od kilku lat oddaje wiecej mieszkań niż 300tys Katowice, a region Podbeskidzia średniorocznie niemal tyle samo co 4x wiekszy centralny śląski! - u nas nie ubywa mieszkańców, w przeciwieństwie do Katowic i GOP… ludzie chetnie się sprowadzaja do nas z GOP i jakoś nie czują się szykanowani za „hanysowskie pochodzenie” - wspomnę o kilku wydarzeniach kulturalnych: w tym tygodniu festiwal teatrów lalkowych, spotkania z cyklu „Fabryka Sensacji” pana Proszyka (zawsze full ludzi i nikt nie zakłamuje historii), w bielskich księgarniach znajdzie pan co roku kilka nowych publikacji związanych z BB i Śląskiem Cieszyńskim…w Katowicach nie znalazłem do tej pory nic nowego (sic!) Panie Smolorz, zrozum pan, że tożsamość to nie tylko wymachiwanie zółtoniebieską flaga, ale : wyremontowany zamek, plac, kamiennice, ludzie spacerujący po centrum, folklor (w przypadku górali beskidzkich ich sąsiedzi zza Wisły nawet do pięt im nie dostają w tym temacie), regionalna kuchnia (patrz pan ile masz karcz góralskich a ile śląskich), festiwale (TKB), publikacje regionalne, albumy, prężna scena teatralna (słynny na całą Polskę żyd, czy Intercity jak i cieszaca się sukcesem „Testament Teodora Sixta”, którego pan krytykuje bo nie było słowa śląska! Rownierz nie było Małopolska, Polska i Europa…)…to wszystko ma być świadectwem naszego braku tożsamości? Czy ktoś w BB wymazuje nazwy Mikuszowice śląskie, Komorowice Śląskie? Koło mojego domu jest też Śląska Fabryka Wódek! A nieco dalej Siesia Music Centre…sukcesy odnosi TVS w BB. A region związany z BB od Skawy po Olzę i od Wisły po Zwardoń jakoś trzeba nazwać, przeszkadza to Panu? Podbeskidzie jest nazwa zwyczajowa, a we Francji jest taka prowincja 2 po IDF – Alpen-Rodan (pisz tam pan swoje pretensje że zacierają swoja tożsamość). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Sal Monel Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.pke.pl 01.06.09, 13:57 To se Bielszczany muszą jeszcze herb zmienić. Bo na razie to mają w nim śląskiego orła... ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: koń Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.chello.pl 01.06.09, 14:01 Zmienia orła na smoka Kicka co z Suchej uciekł. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: bb Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 213.17.138.* 17.01.10, 21:57 ok. 1900 roku na herbie Bielska pojawia się następna wersja czarnego orła – z odchyloną głową nawiązująca do herbu pruskiej prowincji Śląsk oraz herbu całego Śląska, która utrzymała się do roku 1923. Obecny orzeł symbolizuje orła Piastów cieszyńskich. Tymczasem wasz śląski orzeł nawiązuje do książąt górnośląskich. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zenek Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:58 podbeskidzie to mi sie kojarzy z gierkami (prostokatne chałupy) i chałupami z eternitem.. ewentualnie pijanym góralem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: arni Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 01.06.09, 14:03 Podbeskidzie to piękne domy w okolicach Bielska, Ustronia, żywca, których powstaje obecnie nie mniej niż 4x większym GOP i opłotkach, to zadbane place Cieszyna, zywca, BB...to wspaniałe góry i pracowici ludzie, zrozum to pijaczku z zapyziałych familoków Bytomia czy innego Zawodzia. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ślązak z Cieszyna Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.chello.pl 01.06.09, 14:05 Od Cieszyna Ustronia Wisły to się podbeskidziaku odczep. Nic z wami nie mamy wspólnego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ślązaczka Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.cust.tele2.pl 05.06.09, 13:36 Bielszczaninie ,człowieku znikąd , ludziku z jednej ulicy. Na siłę chciałbyś stworzyć nowy region ,ale z Kim ???. Wy w Bielsku jesteście dziwni ludzie . Nie lubicie, wręcz gardzicie Ślązakami,a ludzi z poza Bielska ,uwcześnie, z byłego woj. bielskiego, nazywacie ..".GOLOLE RACIATE ". Tymczasem to ludność autochtoniczna ,a ONi dystansują się od was,bo był czas województwa,kiedy po chamsku dbaliście tylko o wałasne interesy ,interesy mieszkańców Bielska ,"ludzików jednej ulicy ,trudno określić skąd pochodzących " !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ślązak_cieszyński Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 213.17.138.* 17.01.10, 22:00 A ja chcę do Bielska - Białej i Podbeskidzia! Odpowiedz Link Zgłoś
spoogie Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 14:06 Tylko dlaczego wszyscy pracujecie w Katowicach :) PS. Mam bliską osobę z BB (pracuje w Kato) i często na ten temat wymieniamy poglądy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mordka Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 01.06.09, 14:09 spoogie napisał: > Tylko dlaczego wszyscy pracujecie w Katowicach :) > a dlatego że wy zajmujecie nam miejsca pracy w FAP, Grupa Kęty, Avio, Techmex, zywiec, GE oraz sporej liczbie innych firm automotive czy spozywczych w BB i okolicach;) Odpowiedz Link Zgłoś
spoogie Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 15:01 Gość portalu: mordka napisał(a): > spoogie napisał: > > > Tylko dlaczego wszyscy pracujecie w Katowicach :) > > > > a dlatego że wy zajmujecie nam miejsca pracy w FAP, Grupa Kęty, > Avio, Techmex, zywiec, GE oraz sporej liczbie innych firm automotive > czy spozywczych w BB i okolicach;) No właśnie, skończmy w takim razie nic nie znaczące antagonizmy i wymyślanie problemów na siłę. Zamiast skorzystać z tego że każdy jest inny i wynosić z tego korzyści jakoś bezsensownie i sztucznie sa one podgrzewane. Mój ojciec jest Ślązakiem, mama z Altreichu, ukochana z BB i co ja mam biedny począć ;P Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jajo alive, mordka i co tam jeszcze IP: 213.227.87.* 02.06.09, 14:42 ip cię zdradza, nie pisz pod 5 nickami tego samego, ośmieszasz sie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jajo aliveinchains, mordka, bbb, arni IP: 213.227.87.* 02.06.09, 14:53 tyle na razie :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: zgnite jajo Re: alive, mordka i co tam jeszcze IP: 217.153.83.* 02.06.09, 14:54 Gość portalu: jajo napisał(a): > ip cię zdradza, nie pisz pod 5 nickami tego samego, ośmieszasz sie ktoś hanysom nieźle nadepnął na odcisk. Puszczaja nerwy, ach ten katowicki stres Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: acik Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 188.33.41.* 01.06.09, 16:37 bez tych pijaczków nie było by tych twoim zdaniem pięknych domów bo to Oni właśnie je sobie budują i to właśnie Oni są pracowici ty zapijaczony obywatelu wysokogórski gdyby nie ludzie ze Śląska mieszkalibyście w lepiankach matole beskidzki. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: A Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.09, 16:56 Wybudowane przez hanysów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kurdt_cobain Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.centertel.pl 01.06.09, 22:43 Gość portalu: A napisał(a): > Wybudowane przez hanysów. boom budowlany ostatnich lat nie jest spowodowany inwestycjami w stylu dacza hanysa. Obecnie budownictwo finansuje sie poprzez kredyt, wiec czy na taki stać będzie 50 latka na górniczej emeryturze, czy nawet 40 latka myśli by najpierw dorobić się mieszkania w GOP, a nie budować sobie domek w górach ( nie wspomne o ludziach młodych ktorym głównie udziela się kredytu długoterminowego). Chyba że mowa o tych hanysach którzy sprowadzają się do nas na stałe, sprzedajac lokum w GOP. Przestańcie żyć mitami wielkiego śląska! Skad durne przeświadczenie, że mieszkańcy BB pracuja masowo w GOP? Ja znam raptem jedna osobę, zdecydowana większość pracuje w BB i okloicy, patrz na 500 najwiekszych Polskich firm i jak wiele z nich (w tym ta nr 1) ma rodowód podbeskidzki;) Górale również zakładają swoje firmy głównie budowlane, w przeciwieństwie do hanysów, którzy idą na gruba a potem w wieku 45 lat na emerytura. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 01.06.09, 23:03 Gość portalu: kurdt_cobain napisał(a): > Gość portalu: A napisał(a): > > > Wybudowane przez hanysów. > > boom budowlany ostatnich lat nie jest spowodowany inwestycjami w > stylu dacza hanysa. Obecnie budownictwo finansuje sie poprzez > kredyt, wiec czy na taki stać będzie 50 latka na górniczej > emeryturze, czy nawet 40 latka myśli by najpierw dorobić się > mieszkania w GOP, a nie budować sobie domek w górach ( nie wspomne o > ludziach młodych ktorym głównie udziela się kredytu > długoterminowego). Chyba że mowa o tych hanysach którzy sprowadzają > się do nas na stałe, sprzedajac lokum w GOP. Przestańcie żyć mitami > wielkiego śląska! > Skad durne przeświadczenie, że mieszkańcy BB pracuja masowo w GOP? > Ja znam raptem jedna osobę, zdecydowana większość pracuje w BB i > okloicy, patrz na 500 najwiekszych Polskich firm i jak wiele z nich > (w tym ta nr 1) ma rodowód podbeskidzki;) Górale również zakładają > swoje firmy głównie budowlane, w przeciwieństwie do hanysów, którzy > idą na gruba a potem w wieku 45 lat na emerytura. No to zastanow sie najpierw, z czego zyja bielskie i bialskie firmy. Z Warszawy? Z Krakowa? A moze z Wiednia? Co jade po pewne urzadzenia do BB, to slysze zyczenie - a sprzedawajcie tego jeszcze wiecej tam u was na Slasku (!), bo bez was dawno zwinelibysmy interes. Juz pare razy powiedzialem: u was to tez na Slasku, jedziemy na jednym wozku. W koncu zalapali. A firma jest w Bielsku, nie w Bialej, czyli na Slasku wlasnie. Podsumowac problem mozna bardzo krotko - Warszawie pasuje ciemnota elementu naplywowego, ktory obecnie dominuje w tej poludniowo-wschodniej czesci Gornego Slaska, ktora kiedys nazywala sie Bielitz. Juz kiedys pisalem na ten temat, i nadal jestem ciekaw - ilu z tych pyszczacych tu na forum cwiercinteligentow wie, ze Bielsko cieszylo sie przed wojna autonomia w ramach zarzadzanego z Katowic autonomicznego wojewodztwa slaskiego? Czy te forumowe kreatury wiedza, dlaczego owczesne Bielsko bylo miastem o jednym z najwyzszych poziomow zycia w II RP? Gdzie wtedy byla Biala? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kurdt_cobain Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.centertel.pl 02.06.09, 00:00 Stary o czym piszesz, na dobrą sprawe to można powiedzieć żyjemy z włochów i amerykanów bo to oni inwestują w FAP i firmy pokrewne i na zachód wysyła się nasze produkty. A wy gdzie niby wysyłacie części i produkty? Węgiel w polskę, stal do niemiec, samochody do GB itd. Umówmy się każdy żyje ze swojej pracy i wy nam nie dokładacie do naszych zarobków, kupując coś z firmy z BB kupujesz produkt który myśmy wytworzyli po kosztach, a wy dzięki temu też macie zarobek sprzedając go dalej w takiej czy innej formie. Ekonomia głupcze. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 02.06.09, 00:06 Glupca to sobie poszukaj np. na Podlasiu. W tamtejszym centrum produkcyjno - konsumpcyjno - logistycznym. Ekonomia... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kurdt_cobain Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.centertel.pl 02.06.09, 00:12 Ekonomia głupcze - powiedzenie stosowane przez Clintona i Blaira, jak krótka ripsoda dla tych co nie rozumieja pewnych praw. Nie wiem czemu mam czegos szukać na Podlasiu? W każdym bądz razie odpowiedz godno śląskiego szowinisty, brak argumentów, gadka o złej warszawce, otłumanionych gorolach i antyśląskim spisku. Nam w BB żyje sie dobrze, nikt nie żałuje straconych czasów autonomii, mamy UE, mamy 3 RP, schow must go on. Do ideału daleko ale BB się zmienia na plus, prztyjedz zobacz i porównaj do swej uszokolandii na mariackiej he, he. Odpowiedz Link Zgłoś
arnold7 Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 02.06.09, 00:24 Mariacka jest tylko dosc peryferyjna czescia najwiekszego centrum finansowo-gospodarczego w okolicy, jakim sa Katowice. Cieszcie sie, ze ci dwaj i Uszok, szukali wlasnie tam. Nie wypada mi dowalac prowincji, zatem... Pyrsk! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Piter Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 08:32 Odezwał się prowincjusz z Katowsi. Wmawiaj sobie arnold dalej ale jak kto z Polski przyjedzie do tego twojego "centrum finansowo-gospodarczego" to tylko Ci współczuje że tam mieszkasz. Nad Rawe sobie wyjdź pospaceruj, powdychaj smrodu tego twojego centrum. Wieśniaki choć czyste powietrze mają i ładne krajobrazy, ludzie w prawdziwych City (Wrocek, Kraków, Wawa, Ggańsk) wielkomiejskie życie, a mieszkańcom Katowic pozostają hałdy, familoki i bajania i Silesii. ------------ Bielsko-Biała powinna sama się okreslić w referendum i po ptakach, a tak to zawsze będzie takie przeciąganie i konflikty. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: opo Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 83.2.108.* 13.06.09, 23:01 To może niech cię jeszcze na Podbeskidziu nauczą pisać po angielsku. Show nie schow! Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska 02.06.09, 13:05 > Juz kiedys pisalem na ten temat, i nadal jestem ciekaw - ilu z tych pyszczacych > tu na forum cwiercinteligentow wie, ze Bielsko cieszylo sie przed wojna > autonomia w ramach zarzadzanego z Katowic autonomicznego wojewodztwa slaskiego? Czyli Bielsko było autonomicznym miastem na autonomicznym Śląsku? Autonomia w autonomii...czego to Ślązacy nie wymyślą Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ślązaczka Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.cust.tele2.pl 05.06.09, 13:57 Bielszczaninie ,Bielsko ,miasto Ślaskie, zaczęło się rozwijać w chwili przłączenia go do woj. Ślaskiego . Żle trafiłeś z tymi hałdami,śmieciami ,smrodami ...bo czemu hały nadal mają rosnąć pod sypialniami- osiedlami w Katowicach. Czas ,tobie pod oknem osiedla- sypialni je ulkować .W końcu węgiel,stal,energia to sprawa polska ,to dla ciebie,dla warszawiaka i tego z podlasia. Jesteś taki szczodry kosztem Nas Ślązaków z GOP-u. Tony pyłów,spalin ścieków poprzemysłowych ,związków chemicznych u MNIe ,a ty mi mówisz ,że jestem "brudas",że u mnie rzeka śmierdzi ,że Centrum Katowic jest be,że ruiny ,że .....?? Beszczelny człowieczku znikąd !!! Co za okropny gatunek ludzi zamieszkał po wojnie w pięknym Śląskim mieście BIelsku !! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aliveinchains Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 05.06.09, 14:51 Gość portalu: Ślązaczka napisał(a): > Bielszczaninie ,Bielsko ,miasto Ślaskie, zaczęło się rozwijać w > chwili przłączenia go do woj. Ślaskiego tak, a wczesniej latały po mieście niedzwiedzie. Rozwija się dzieki takim władzą i takim mieszkańcom, których ty obrażasz prostaczko. I to mimo przyłączenia do śląskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aliveinchains Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 217.153.83.* 05.06.09, 14:52 Gość portalu: aliveinchains napisał(a): > Gość portalu: Ślązaczka napisał(a): > > > Bielszczaninie ,Bielsko ,miasto Ślaskie Jest teraz nierozłączne Bielsko-Biała tak jak nierozłączne jest podbeskidzie, niezależnie jaka będzie tu administracja Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ślązaczka Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.cust.tele2.pl 05.06.09, 15:06 Prawda wyzwala !!! Ja rozumiem ,że boli .. Im predzej zrozumierz,że zamieszkałeś w Śląskim mieście , tym miniej będzie boleć. Bielsko nie powstało po 45 roku . Przybyłeś"stamtą" i doznałeś szoku cywilizacyjnego. Bądż wdzieczny temu miastu ,"tamtym ludzią duchom",BUDOWNICZYM ,tego miasta i żyj w pokoju !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kurdt_cobain Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.centertel.pl 06.06.09, 00:17 Spójrz na dane związane z mieszkaniowką. BB i Podbeskidzie 650tys mieszkańców dalej sie rozwija, buduje niemal tyle samo co Wrocław, Poznań i 4x większa silesja z wiochami dookoła. Przezyjesz szok cywilizacyjny już od pierwszego kroku na naszym dworcu hanysko. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ślązaczka Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: *.cust.tele2.pl 06.06.09, 08:35 Jednym słowem: nie zamierzasz być wdzięczny . Jeśli dzisiaj widać ten rozwój to dzięki przyłączeniu byłego woj bielskiego do województwa Ślaskiego. Bardzo dobrze,że coś drgnęło,bo był czas,że kamienice w centrum miasta,w rynku waliły się jak domki z kart. Nie macie i nie mieliście szacunku do starówki .Taki dziwny ludek sprowadził się do Bielska po 45r. Zadufany w sobie, gardzący innym,samolubny. W Gliwicach ,Wrocławiu i innych miastach ,czy wsiach inaczej jest .Tam ludzie szanują autochtonów i nawzajem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Cieszyniok Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 62.87.237.* 06.06.09, 21:55 Jakie 600 ooo?, skąd tyle nabrałeś?. Chyba nie z Cieszynem, Skoczowem i Ustroniem....bo my to nie żadne "Podbeskidzie"...pożal się Boże. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Ondraszek Re: Michał Smolorz: Podbeskidzie nie chce Śląska IP: 62.87.237.* 06.06.09, 22:02 Jak dali wam województwo, to pierwsze co wybudowaliście to KW PZPR. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Medalik odsyłam autora do słownika hasło: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 13:59 Germanizacja :] Pozdrowienia z Jury dla B-B i okolic Nie ma lekko Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kormoran Re: odsyłam autora do słownika hasło: IP: *.chello.pl 01.06.09, 14:03 Z wami medaliki to rzeczywiście nie ma lekko. Czemu trafiliście do nas? Radom Kielce tyle miast dla Was. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: odsyłam autora do słownika hasło: 02.06.09, 04:51 "Zwalczanie wszelkich przejawów polskości jest dla niektórych obywateli najwyraźniej sensem życia, rodzajem misji, esencją duchowego powołania, może nawet rodzajem religii." Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Goral A moze B-B nie chce śląskiego syfu, zacofania i ba IP: 188.33.55.* 01.06.09, 14:05 ... łaganu oraz dezorganizacji które to cechy są wizytówką ślązaków, katowic etc. Najlepszym dowodem jest Euro 2012. A bełkot, że to była polityczna decyzja poprzedniego rzadu tutaj jest na nic: kto chcialby pokazac cos tak okropnego jak śląsk obywatelom innych panstw? Bo ja na 100% nie. Slask to wstyd. I niech autor artykulu lepiej zajmie sie naprawa tego stanu i nadrobieniem dystansu jaki macie chocby do Belska-Bialej czy Wroclawia a nie szukaniem dziury w calym. Slazacy sa najlepsi ale w biciu piany. Argumentow nie macie w zupelnosci. Pozdrawiam ozieble. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: sq Re: A moze B-B nie chce śląskiego syfu, zacofania IP: *.sunnet.3s.pl 01.06.09, 14:57 Przypominam, że Bielsko i Wrocław to Śląsk, chyba coś ci się pomieszało Szanowny Ignorancie. Pozdrawiam ciepło. :] Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: acik Re: A moze B-B nie chce śląskiego syfu, zacofania IP: 188.33.41.* 01.06.09, 16:43 a co to jest Wrocław głąbie w porównaniu z 2 mln Górnym Śląskiem (bez medalików i tego waszego podbeskidzia)no ale zamiast chodzić do szkoły łaziłeś na Szyndzielnię pić jabole bo w przeciwnym razie wiedziałbyś że przejeżdżając przez te miasta nawet nie zauważysz gdzie jesteś matole wysokogórski. Odpowiedz Link Zgłoś