polonus5
30.07.12, 22:22
pyta: Misho85
Chciałbym wiedzieć ile kosztuje Homar , gdzie mogę go kupić (żywego) oraz ilę zapłacę za homara w Restauracjach w ktorych mozna takiego kupic
anonim witaj Mischo!
również zastanawiałam się nad tematem, który poruszyłaś. Znalazłam sklep internetowy z ogromną liczbą egzotycznych produktów, z placówką w Warszawie. Zakupy dowożą bezpośrednio do klienta. Cena zależy od miejsca zamieszkania. Żywy homar, kosztuje 125,65zł/kg, dostawa w ciągu jednego dnia. Oto link:
a.pl/ryby-i-owoce-morza/owoce-morza/homar
Uchodzi za prawdziwy rarytas i jest jednym z dań ikon, jak ostrygi czy trufle. Wyglądem przypomina raka rzecznego, ale jest od niego o wiele większy. Smakuje jak duża krewetka, a jego ciemny pancerz, który po ugotowaniu zmienia kolor na czerwony sprawia, że na talerzu robi się widowiskowo. Smakosze twierdzą, że to creme de la creme i za tę rozkosz dla podniebienia skłonni są słono zapłacić. W trójmiejskich restauracjach ceny homara przyrządzonego w iście królewski sposób zaczynają się od 200 złotych.
Dziś startujemy z kulinarnym cyklem filmowym pod tytułem "Trójmiejskie smaki", w którym odkrywamy wyjątkowe, oryginalne i wykwintne potrawy, jakie serwują restauracje w Trójmieście. Bohaterem pierwszego odcinka jest homar - jeden z najszlachetniejszych skorupiaków morskich.
W Polsce homar gości na bankietach i wystawnych przyjęciach, w Stanach Zjednoczonych z kolei jest po prostu przekąską. Chociaż kupno homara nie graniczy już w Polsce z cudem, to nie jest to towar powszechny i sprzedawany na masową skalę, importują go tylko nieliczne restauracje. W Trójmieście zaledwie kilka lokali gastronomicznych ma homara w swojej karcie. Dostępne są zwykle homary mrożone - tym większą przyjemnością dla miłośników frutti di mare są restauracje, które przygotowują homara ze świeżych okazów. Własnym homarium szczyci się sopockie Avocado, które specjalizuje się w przygotowaniu tych skorupiaków i serwuje go pod kilkoma postaciami.
Video
deluxe.trojmiasto.pl/Homar-czyli-wyjatkowe-frutti-di-mare-n53284.html
Konsumpcja homara nie jest skomplikowanym zadaniem jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać. Cała sztuka polega tylko na odłamaniu szczypiec za pomocą specjalnych nożyc. Po rozkruszeniu skóry i wydłubaniu mięsa można już tylko kosztować smakowite kąski, posługując się sztućcami do ryb lub widelcem. I tak jak "kaczki oraz kury bierze się w pazury", tak i homara można rozebrać na części palcami i po prostu wysysać soczyste kawałki. Zachęcamy zatem do obejrzenia naszego materiału filmowego, którego bohaterem jest homar grillowany, czyli smażony na niewielkiej ilości tłuszczu.