Dodaj do ulubionych

kanadyjskie homary w gdanskim Avocado wow

30.07.12, 22:22
pyta: Misho85
Chciałbym wiedzieć ile kosztuje Homar , gdzie mogę go kupić (żywego) oraz ilę zapłacę za homara w Restauracjach w ktorych mozna takiego kupic

anonim witaj Mischo!
również zastanawiałam się nad tematem, który poruszyłaś. Znalazłam sklep internetowy z ogromną liczbą egzotycznych produktów, z placówką w Warszawie. Zakupy dowożą bezpośrednio do klienta. Cena zależy od miejsca zamieszkania. Żywy homar, kosztuje 125,65zł/kg, dostawa w ciągu jednego dnia. Oto link:

a.pl/ryby-i-owoce-morza/owoce-morza/homar
Uchodzi za prawdziwy rarytas i jest jednym z dań ikon, jak ostrygi czy trufle. Wyglądem przypomina raka rzecznego, ale jest od niego o wiele większy. Smakuje jak duża krewetka, a jego ciemny pancerz, który po ugotowaniu zmienia kolor na czerwony sprawia, że na talerzu robi się widowiskowo. Smakosze twierdzą, że to creme de la creme i za tę rozkosz dla podniebienia skłonni są słono zapłacić. W trójmiejskich restauracjach ceny homara przyrządzonego w iście królewski sposób zaczynają się od 200 złotych.

Dziś startujemy z kulinarnym cyklem filmowym pod tytułem "Trójmiejskie smaki", w którym odkrywamy wyjątkowe, oryginalne i wykwintne potrawy, jakie serwują restauracje w Trójmieście. Bohaterem pierwszego odcinka jest homar - jeden z najszlachetniejszych skorupiaków morskich.

W Polsce homar gości na bankietach i wystawnych przyjęciach, w Stanach Zjednoczonych z kolei jest po prostu przekąską. Chociaż kupno homara nie graniczy już w Polsce z cudem, to nie jest to towar powszechny i sprzedawany na masową skalę, importują go tylko nieliczne restauracje. W Trójmieście zaledwie kilka lokali gastronomicznych ma homara w swojej karcie. Dostępne są zwykle homary mrożone - tym większą przyjemnością dla miłośników frutti di mare są restauracje, które przygotowują homara ze świeżych okazów. Własnym homarium szczyci się sopockie Avocado, które specjalizuje się w przygotowaniu tych skorupiaków i serwuje go pod kilkoma postaciami.

Video
deluxe.trojmiasto.pl/Homar-czyli-wyjatkowe-frutti-di-mare-n53284.html

Konsumpcja homara nie jest skomplikowanym zadaniem jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać. Cała sztuka polega tylko na odłamaniu szczypiec za pomocą specjalnych nożyc. Po rozkruszeniu skóry i wydłubaniu mięsa można już tylko kosztować smakowite kąski, posługując się sztućcami do ryb lub widelcem. I tak jak "kaczki oraz kury bierze się w pazury", tak i homara można rozebrać na części palcami i po prostu wysysać soczyste kawałki. Zachęcamy zatem do obejrzenia naszego materiału filmowego, którego bohaterem jest homar grillowany, czyli smażony na niewielkiej ilości tłuszczu.
Obserwuj wątek
    • polonus5 The Keg Steakhouse and Bar 30.07.12, 22:25
      The Keg Steakhouse and Bar

      Whole Atlantic Lobster
      Two pounds of sweet and succulent fresh Atlantic lobster. Served with hot butter and lemon.
      Lobster Summer on now!
      Lobster Summer happens just once a year, and Keg guests know that's the time to come and indulge in one of our delicious lobster feature items. From June 25th - September 2nd, be sure to stop by and enjoy the many mouth-watering selections.
    • stokrotka_stokowa Re: kanadyjskie homary w gdanskim Avocado wow 30.07.12, 22:26
      jedni daja krew podczas gdy inni musza sprzedawac wlasne homary, prawda uliczna panie warcholsky
      • polonus5 Re: kanadyjskie homary w gdanskim Avocado wow 30.07.12, 22:42
        jaki Warcholsky, Ty naprawde jestes WALNIET !!!!
        • stokrotka_stokowa Re: kanadyjskie homary w gdanskim Avocado wow 31.07.12, 04:55
          a sraka cie nie boli od calowania mcov tam na doli?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka