mgna 28.09.05, 23:14 Dziewczyny czy moze wiecie jak jest po angielsku "krzemien pasiasty" - to jest kamien - skad pochodzi i czy nalezy do tanich/drozszych kamieni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mgna Re: Krzemien Pasiasty 28.09.05, 23:15 czy to jest zwykly flint, czy to jest jakis inny kamien??? Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Kamienie Naturalne 28.09.05, 23:29 Rowniez co to za kamien "awanturyn"? Czy moze znacie nazwe angielska i moze wiecie jakie ma charakterystyki? Nastepny kamien to "kwarc dymny"? Czyli quartz ale co to jest dymny? Szary w koloze? Z gory dziekuje za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
ewika-uk Re: Kamienie Naturalne 28.09.05, 23:43 polecam tam duzo tego jest-moc kamieni,moze sie przyda www.kamienie.czarymary.pl/index.html Awanturyn od wloskiego "awenture" - "przypadek" To ciemnozielona odmiana kwarcu. Nazywany równiez Kamieniem Slonecznym. (zwlaszcza jego czerwona odmiana) Kamien ten wspaniale uzdrawia nasze emocjonalne rany. Przejawia intensywne uspokajajace dzialanie. Jednak szczególnie skuteczny jest w uwalnianiu nas od leków i obaw. Nasza sila konczy sie tam gdzie zaczyna sie nasz strach. Lek jest nasza jedyna blokada powstrzymujaca nas od dzialania. Awenturyn pomaga nam spojrzec naszym strachom w twarz i tak samo pomaga je przezwyciezyc. Polecam go cierpiacym na nerwice lekowe i depresje. . Awenturyn jest uwazany za jeden z najlepszych "odpedzaczy" zmeczenia i "poprawiaczy " nastroju . Wibracje zielonego awenturynu oddzialywuja na cialo fizyczne i otaczajace je cialo subtelnie, delikatnie i stopniowo, dzieki czemu czlowiek wycisza sie, a rytm serca uspokaja. Pomocny dla dzieci nerwowych i majacych problemy z zasypianiem. Nalezy go nosic w okolicach szyi, badz serca. Poniewaz kamien ten w szczególny sposób oddzialuje na czakre serca, stymuluje ja i uzdrawia jej energie. serce, tak samo jak jest domem milosci, potrafi byc równiez domem strachu. Serce jest centrum, gdzie rodza sie wszystkie nasze emocje, a awenturyn podnosi ich wibracje, usuwajac strach i obawy. Dlugotrwale odczuwany lek zabójczo dziala zwlaszcza na wrazliwe komórki naszego ukladu nerwowego. Na szczescie awenturyn oddzialuje regenerujaco na komórki nerwowe. Na koniec ciekawostka - uwaza sie, ze kamien ten przyciaga do wlasciciela bogactwo i obfitość Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Awanturyn 28.09.05, 23:51 >Na koniec ciekawostka - uwaza sie, ze kamien ten przyciaga do wlasciciela >bogactwo i obfitość No to juz paperweight trzeba sobie sporzadzic z tego kamienia Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Awanturyn 28.09.05, 23:56 super strona, oto mi chodzilo, ma nawet zdjecia...bedzie latiwej mi dopasowac nazwy angielskie Odpowiedz Link Zgłoś
ewika-uk Re: Krzemien Pasiasty 28.09.05, 23:33 niestety angielskiej nazwy nie znam...ale fajne to a kamien wrecz piekny,no i pisza ze wystepuje tylko w polsce..oto co znalazlam: Krzemien pasiasty nazywany "kamieniem optymizmu". Dodaje energii wzmacnia witalnosc, usuwa zmeczenie, chroni przed negatywnymi wplywami, wzbudza zaufanie do swoich wyborów, wycisza wewnetrzenie niepozbawiajac energii zewnetrznej. Dodaje sil fizycznych, usuwa znuzenie, skutki przepracowania, bóle miesni powstale na skutek nadmiernego wysilku fizycznego, oczyszcza organizm z zastarzalych toksyn, poprawia wyglad skóry odmladzajac ja. Zalecane jest równiez w przypadku zaburzen hormonalnych. Jest bakteriobójczy!!! Działa podobnie jak pestki z gejfruta!!! Zabija Bakterie!!! Na choroby kobiece, nerki, bóle glowy, miesnie, kosci, przy lamliwych wlosach. Wskazany dla osób bujajacych w oblokach.---)0 cos dla mnie Kamień ochronny. Występuje tylko w Polsce.wisior z tym kamieniem ok 22 zl..jak cos to mam gdzies stronke o tych kamieniach..fajna Odpowiedz Link Zgłoś
ewika-uk Re: kwarc dymny 28.09.05, 23:37 Kwarc dymny - odmiana kwarcu barwy bladobeżowej, brązowej lub niemal czarnej. Występuje zwykle w formie dużych, dobrze wykształconych kryształów. Ciemnobrązowa barwa kryształów może być spowodowana domieszkami Al (centra barwne), dystrybucją układów koloidalnych, obecnością domieszek organicznych lub działaniem promieniowania radioaktywnego. Właściwością kwarcu dymnego jest "zadanie, wyzwanie". ale to zamieszane Odpowiedz Link Zgłoś
mrufkaa Re: kwarc dymny 28.09.05, 23:45 Kwarc dymny zbieralam w podstawowce na wycieczkach kolka geolgicznego. Duze regulerne krysztaly, jakby podbarwione np. kawa z mlekiem, szaroscia... Tylko juz nie pamietam w jakich skalkach to zbieralam Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Krzemien Pasiasty 28.09.05, 23:46 Ewa! Stokrotne dzieki!!!! Jesli masz stronke internetowa tych kamieni czy moglabys przeslac??? Krzemien pasiasty: ...buja w oblokach...to tez kamien dla mnie Zapewne jesli wystepuje tylko w PL to angielskiej nazwy nie ma, ale moze ma lacinska? Wiec jest tani, acha! przylapalam kogos ochydnie chytrego. Dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
mgna Re: Krzemien Pasiasty 28.09.05, 23:49 Dziewczyny jestescie z PLATYNY!!! ))))) Do rymu sie zlozylo DZIEKUJE, jesli macie wiecej na temat kamieni prosze piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewika-uk Re: Krzemien Pasiasty 29.09.05, 15:19 >acha! przylapalam kogos ochydnie chytrego. mam nadzieje ze to do mnie...juz sie tlumacze..tam tak pisalo..a tak poza nawiasem to moim marzeniem jest trafienie 6 w lotto,ale najpierw musze sobie kupic taki kamien albo ten co sprowadza na ziemie tych zabardzo rozmarzonych hihi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś