Dodaj do ulubionych

Renta z tytulu anoreksji??

20.09.06, 18:54
Mam pytanie czy sa na tym forum osoby ktorym zostala przyznana renta socjalna
z tytulu anoreksji??Jesli tak chcialbym zapytac czy sa jakies problemy z
uzyskaniem renty i jak nalezy przedstawic cala sytuacje zeby taka rente
otrzymac..Choruje na ta chorobe od 12 roku zycia nigdy nie przyszlo mi nawet
do glowy ze moge otrzymywac pieniadze z tego tytulu:|
Obserwuj wątek
    • ewelinaw7 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 20.09.06, 22:06
      Tak, mi przyznano rentę, a może lepiej by było jakbym napisała zasiłek, bo
      wynosi on około 130 złoty (przynajmniej ja tyle dostałam-bylo to 3 lata temu).
      Nie ma problemu ze zdobyciem takiej renty-poszłam na komisję, opowiedziałam
      swoją historię, chciałam się dalej leczyć, a to leczenie kosztowalo, tym
      bardziej, że po 3 miesiącach spędzonych w szpitalu wydano mi opinię, że musze
      być pod opieką psychologa. Myślę, że powinnaś spróbować. Pozdrawiam mocno.
      Powodzenia:-))
    • groteska11 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 20.09.06, 22:24
      Dzieki za odpowiedz:)
      Mam jeszcze pytanie dostajesz rente wyplacaja Ci ja co miesiac.Na jakich
      zasadach ona Ci przysluguje.Czy otrzymanie takiej pomocy finansowej rowna sie z
      udawadnianiem zusowi co miesiac ze te pieniadze sa dobrze wykorzystywane? Mam
      na mysli czy przysluguje Ci psycholog ktory potwierdza to ze wykazujesz checi
      na dalsze leczenie ze leczysz sie.Jak to wyglada?
      Czy jezeli nie udowodnisz im ze leczysz sie jestes pod stala kontrola lekarza
      cofna rente?
    • ewelinaw7 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 21.09.06, 14:40
      To znaczy o ile dobrze pamietam,aby dostać rentę musiałam dostać podpis od
      psychologa, że nadal się leczę. Nie trzeba było jednak potwierdzać tego co
      misiąc. Renta jest wypłacana co miesiąć i nie wiąże się z żadnymi rozmowami z
      ZUS'em. Pozdrawiam
      • groteska11 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 21.09.06, 18:19
        Dziekuje za informacje:(:(ta choroba zniszczyla mnie jako czlowieka musze
        dopomniec sie o swoje mam nadzieje ze uda mi sie otrzymac taka rente.
        • ankaaa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 21.09.06, 18:33
          Ty siebie SAMA ZNISZCZYŁAŚ a jeszcze Inni w nagrodę mają Ci dawać kasę !!!
          Paranoja ...

O "jakie swoje Ty się chcesz dopominać" ???
          Ile lat przepracowałaś ???

Niezły sposob na życie - nie jeść, nic nie robić i jeszcze mieć z tego
          tyt.pieniądze.
          • hearcik Re: Renta z tytulu anoreksji?? 21.09.06, 18:41
            Zgadzam sie absolutnie z Anka!!!

Sama doprowadziłas organizam do takiego stanu!

Jakim prawem chcesz za swoja wlasna głupote pieniadze!???
            W takim razie wszyscy chorujacy na zaburzenia odrzywiania (idac Twoim tokiem
            myslenia) powinni sie ubiegac o rente!

Zejdz na ziemie!
            • groteska11 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 21.09.06, 19:39
              Po pierwsze nie musiscie mnie atakowac po drugi jest to choroba a nie moje
              widzi misie po 3 ja sie caly czas lecze.Problemy w odzywianu to wierzcholek
              gory lodowej samo jedzenie nie ma nic z ta choroba tak naprawde wspolnego.Jesli
              ktos jeszcze tego nie wie to widac ze anoreksja jest dla niego zwyklymi
              wariacjami w odzywianiu.Ja z nia walcze 12 lat i do jasnej cholery nie nikt mi
              na tym forum nie wykrzykuje ze chce kase za cos co sama sobie zrobilam!!!!!!!!
              • groteska11 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 21.09.06, 19:42
                po 4 nie bylo mi dane przepracowac ani roku bo tak anoreksja zniszczyla moje
                zycie!!!Wy ludzie nie wiecie o zym piszecie wiec bardzo prosze oszczedzic sobie
                takich uwag!!!!!!!Bez zglebienia tematu i powagi problemu.
                • idamarcowa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 21.09.06, 20:10
                  to od CIEBIE zależy czy będziesz jeść i zmierzać do normalnego funkcjonowania w
                  społeczeństwie, nie od Twojej choroby, bo ona, w przeciwieństwie do ciebie, nie
                  jest samodzielnym bytem zdolnym do podejmowania decyzji

znam kilka wyleczonych anorektyczek i wszystkie zgadzają się z tym, ze żeby
                  wyzdrowieć musiały zacząć NAPRAWDĘ chcieć wyzdrowieć

anoreksja to nie schizofrenia gdzie człowiek faktycznie może być oderwany od
                  rzeczywistości. anorektyczki nie są niepoczytalne, są w stanie zapanować nad
                  swoim zachowaniem, jeśli naprawdę chcą (nie mówię, ze to łatwe itp. ale choroba
                  nie rządzi tobą, chybą że ty jej na to nie pozwalasz).

pozdrawiam
                • ankaaa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 21.09.06, 20:29
                  Łatwiej jest chorować niż iść do pracy. Tyle.

Gros piszących - wie, że nie o objaw tu chodzi BTW.

A ty masz WARUNKI żeby CHOROWAĆ.
                  Jakbyś nie miała gdzie spać, w co się ubrać ani - o zgrozo - co do ust włożyć,
                  to JESTEM BARDZO CIEKAWA jak długo TRWAŁA by ta twoja choroba.

Choroba nie pozwoliła mi iść do pracy, heeee.
                  Wystarczy tylko zacząć jeść ...
                  • groteska11 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 21.09.06, 22:00
                    Jem normalnie jestem pod stala opieka lekarza dietetyka funkcjonuje normlanie.I
                    nigdy nie przestane sie starac nie znacie mnie wiec nie oceniajcie
                    pochopnie.Panuje nad choroba ale droga ktora przeszlam walczac z nia zabrala mi
                    zdrowie nerwy i nie pozwolila wyksztalcic sie na tyle abym dzis mogla utrzymac
                    sie samodzielnie.Ucze sie i darze do normlanosci ale nie majac grosza na
                    leczenie nauke nie jestem w stanie nic osiagnac czeka mnie kleska to sa
                    niestety fakty.Ja nie chce wyszarpnac od panstwa kasy i latac i cieszyc sie ze
                    teraz to mam wszystko gdzies.Ja naprawde jej potrzebuje zeby miec srodki do
                    zycia i do dalszego leczenia.To jest istne pieklo.Krzywdzace sa slowa ktore tu
                    piszecie.
                    Jakbyś nie miała gdzie spać, w co się ubrać ani - o zgrozo - co do ust włożyć,
                    > to JESTEM BARDZO CIEKAWA jak długo TRWAŁA by ta twoja choroba.
                    choroba nie znika z dnia na dzien i nie jest uwarunkowana sytuacja
                    finasowa.Obawiam sie ze czekalaby mnie smierc bo powtorze to poraz kolejny to
                    nie kaprys....a powiklania zwiazane z wyniszczaniem organizmu sa straszne...i
                    tu dochodzi cos zupelnie innego niz tylko sam jadlowstret.Fakt jest poprostu
                    faktem mozna zniszczyc siebie i swoj organizm do tego stopnia ze czlowiek staje
                    sie kaleka zyciowa...
                    • ankaaa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 21.09.06, 22:47
                      Skoro funkcjonujesz normalnie to po co Ci renta ?
                      Jasne, że choroba nie znika z dnia na dzień - ale, jesli się CHCE, panować na
                      tyle żeby funkcjonować społecznie można. Tj. chodzić do szkoły, pracy ...

Wierz mi każdemu jest ciężko, i wiele jest osób tobie podobnych - którzy by
                      chcieli coś zrobić/osiągnąć a po prostu nie mają na to środków. I też mają
                      większe tragedie. Tylko, że oni raczej idą do pracy a nie po rentę.

I nadal nie rozumiem po co CI renta skoro funkcjonujesz normalnie ?
                      • groteska11 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 22.09.06, 09:00
                        Funkcjonuje normlanie czyli trzymam chorobe w ryzach.Staram sie naprawde tak
                        wiele mnie to kosztuje ten potwor zabral mi 12 lat zycia spaczyl mnie juz jako
                        dorostajaca dziewczyne.Dal mnie wszystko kreci sie w okolo anoreksji regularnie
                        posilki co 2 h szybo do psychologa na terapie rodzina gdzie jest czas na prace
                        dom meza ona zabraa mi wszystko:(:(:(:(Pogodzilam sie nawet z mysla ze nie bede
                        mogla miec dzieci ja jestem wrakiem czlowieka.Nie chce juz o tym pisac
                        zapytalam o rente bo powiedziala mi pani psycholog ze ewidentne trwale slady w
                        mojej psychice dzialaja na moja niekorzysc w darzeniu do brutalnego
                        samodzielnego zycia.Teraz nie chce nawet miec w glowie poczucia winy ze moze
                        cos kradne co mi sie nie nalezy ja chce poprostu poczuc szczescie i spokoj tyle
                        chce a tego nie dzadza mi zadne pieniadze.
                        • ewelinaw7 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 22.09.06, 10:37
                          Chryste,jak mi się to ciężko czyta. Jak można kogoś tak atakować?? I niech mi
                          nikt nie mówi, że nie bylo tu żadnego ataku na groteskę11. Renta z tytułu
                          anoreksji jest przyznawana tysiącom dziewczyn, więc skoro istnieje taka
                          możliwośc, to dlaczego z niej nie skorzystać?? Może dzięki tym pieniążkom
                          groteska będzie mogła skorzystać z pomocy świetnych spcjalistów?? Ja tak
                          zrobiłam i dzięki temu dziś jestem zdrowa. I dlatego nie rozumiem tych
                          dziewczyn, które zareagowały na ten post w tak dziwny sposób. Pozdrawiam Cię
                          bardzo mocno groteska11. I życzę powodzenia podczas komisji o przyznanie renty.
                          Na pewno Ci się uda, BO NALEŻY CI SIĘ TO.
                          • dormeuse_infante Re: Renta z tytulu anoreksji?? 22.09.06, 13:24
                            Doładnie, to tak jakby atakowano kobiete, która stara sie o alimenty dla
                            dziecka po rozwodzie, albo o jakiś inny zasiłek. Fakt, że w jakimś stopniu
                            przyczyniła się do rozpadu swego małżeństwa, ale przecież nalezy jej się
                            godna egzystencja i pomoc finansowa.
                            Tak samo w przypadku autorki wątku- w mniejszy bądź większy sposób przyczyniła
                            się do swojej choroby, ale ma prawo do korzystania z pomocy Państwa, jeśli
                            jest taka mozliwość. Ludzie, nie negujcie ustanowionych przepisów. Jeśli
                            są finanse z budżetu Państwa przeznaczone na taki cel, to już nie wy
                            zdecydujecie komu się należą.
                            • ankaaa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 22.09.06, 13:50
                              Ale o czym wy piszecie ???

Czy za szpital płaci ??? A może za terapię w szpitalu ???
                              NIe, nie płaci.

A wątek - o zasiłku dla dziecka etc. jest całkiej inną sprawą.

I skoro NORMALNIE FUNKCJONUJE dlaczego NIE IDZIE DO PRACY ???

A ona się do tego przyczyniła sama.
                              Jasne - działanie na współczuciu robi swoje - ale kto jest temu winien ? Pisze,
                              że leczy się. Fajnie. Za to nie płaci. To dlaczego ma dostać RENTĘ skoro
                              NORMALNIE FUNKCJONUJE ?????? Wytłumacz mi to logicznie.

• dormeuse_infante Re: Renta z tytulu anoreksji?? 22.09.06, 14:27
                                autorka wątku wyjaśniła już, że pisząć "FUNKCJONUJE NORMALNIE"miała na
                                myśli to, że udaje jej się trzymać chorobę w ryzach.
                                Nie zmienia to faktu, że dalej chce się leczyć i brak jej na to funduszy!!!
                                Jeśli rente otrzymuje się po dostarczeniu zaświadczenia od psychologa i po
                                ogólnej rozmowie, to czemu ma nie spróbowac. Wystarczy to, że jest chora.
                                Z tego tytułu może się o rente ubiegać, nie rozumiem czemu ciągle pytasz jakim
                                prawem stara się o nią- ano takim, że ma anoreksje, a sporo anorektyczek
                                rente dostaje. PROSTE!!!!
                                Poza tym forum to jest po to żebyśmy się zachęcały, wspierały w zdrowieni, a nie
                                zniechęcały!!!!!!!Dziewczyna zadała proste pytanie, jedna osoba jej
                                odpowiedziała, reszta raczej zaatakowała, no bo jak ona śmie...itp itd
                                • ankaaa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 22.09.06, 16:30
                                  Ja się pytam - dlaczego nie pójdzie do pracy skoro fumkcjonuje normalnie ?
                                  Na to nie potrafisz odpowiedzieć.
                                  Jak również na to, że terapie ew.szpital - jest "za darmo". Za to nie płaci.

To się pytam - PO CO ???
                                  I dlaczego nie pójdzie do pracy skoro funkcjonuje ?

A co do twoich ataków: "muszę dopomnieć się o swoje". Myślę, że wystarczy.
                                  A jakbyś nie rozumiała dalej - to renta, też ma efekt antyleczniczy.
                                  • dormeuse_infante Re: Renta z tytulu anoreksji?? 22.09.06, 16:40
                                    Nie wiem czemu nie pójdzie do pracy, myśle że przede wszytskim jest
                                    w bardzo złym stanie psychicznym, i to ją czasowo ogranicza.
                                  • dormeuse_infante Re: Renta z tytulu anoreksji?? 22.09.06, 16:48
                                    Zresztą z wcześniejszego wątku wynika, że jej psycholog stwierdziła, że
                                    dziewczyna będzie miała problemy ze startem w samodzielne życie, nie mówie
                                    o dorosłym bo pewie swoje latka już ma jeśli od 12tu choruje.
                                    Anoreksja, bulimia przyczyniają się do depresji i roznego typu zaburzeń
                                    psychicznych, musi być coś co jej utrudnia podjęcie pracy, ale w to nie wnikam.
                                    Ludzie, troszke zrozumienia dla innych. Każdy ma prawo prosić o pomoc.
                                    Ona chce zdrowieć, to jest najważniejsze!!!
                                    • ankaaa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 22.09.06, 17:35
                                      Nie zrozumiemy się nigdy.

A może, gdyby poszła do pracy to nie było by miejsca na anoreksję ?
                                      A może, czas najwyższy dorosnąć i zacząć żyć samodzielnie ?
                                      A może, warto byłoby się zastanowić dlaczego nie idzie do pracy ?

Nadal stwierdzę, że to jest fajne i ŁATWE ŻYCIE. Łatwiej jest iśc po rentę niż
                                      zacząć, tak jak każdy, starac się o pracę ... mieć niewygody ... obawiać się
                                      czy się nadaję ... uczyć się ... starać ....
                                      Łatwiej jest mieć rentę i "swoje leczenie".

• ewelinaw7 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 23.09.06, 08:30
                                        Chciałam przypomnieć, że renta o którą ubiega się groteska nie jest
                                        wymigiwaniem się od pracy i sposobem na "łatwe życie" - renta ta wynosi tylko
                                        około 130-150 złoty. Więc powinnysmy nazwać ją zasiłkiem. Pozdrawiam.
                          • idamarcowa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 23.09.06, 09:13
                            jeśli mój post został odebrany jako atak, to chyba znaczy, ze niektórzy wolą
                            sobie mydlić oczy i cackać się ze sobą, niż twardo stawiać sprawy.
                            no i ja nie napisałam, że ten zasiłek dziewczynie się nie należy.
                            • ewelinaw7 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 23.09.06, 13:00
                              Nie chciałam wywołać na tym forum tak strasznie napietj dyskusji. Może stawiam
                              tę sprawę w takim świetle, bo sama dostawałam ten zasiłek. Pozdrawiam.
                              • oliviera Re: przyznano mi rente socjalna 23.09.06, 15:24
                                przyznano mi rente socjalna z powodu zaburzeń jedzenia i epizodów depresyjnych.

Nikt kto nie przeszedł piekła tej choroby nie zrozumie ,że to jest własnie
                                choroba, a nie fanaberia.

Zeby się leczyc trzeba mieć za co żyć.
                                Staraj się o rente jesli czujesz ze nie jesteś w pełni sił sprostać zyciu.
                                To jest twoje prawo, a nie włudzanie pieniędzy
                                • hearcik Re: przyznano mi rente socjalna 23.09.06, 18:44
                                  Bzdura!
                                  Ja rowniez przeszłam przez piekło anoreksji i bulimii, ale ani do głowy mi nie
                                  przyszło aby sie ubiegac o jak to nazywacie "zasiłek"!!!
                                  Wlasnie to nie jakas fanaberia , tylko CHOROBA. Niestety to co tutaj piszecie
                                  oznacza, ze traktujecie ja tylko jako to pierwsze...O wpadne sobie w anoreksje,
                                  bo pozniej dostane zasiłek i nie bede musiała pracoewac!
                                  Aby sie leczyc nie zawsze potrzebne sa pieniadze!
                                  Trzeba chciec, a płacic najlepszym lekarzom za pomoc, ktorej sie nie chce to i
                                  tak nic nie da!
                                  • ewelinaw7 Re: przyznano mi rente socjalna 23.09.06, 21:24
                                    Bzdurą jest to, co napisałaś. Żadna z nas nie jest taką idiotką, która
                                    pomyślała - wpadnę w anoreksję, aby dostać zasiłek. Zastanów się co piszesz.
                                    • hearcik Re: przyznano mi rente socjalna 23.09.06, 22:24
                                      O to chodzi, ze wiem o czym pisze. Nie musze sie zastanawiac.
                                      • ewelinaw7 Re: przyznano mi rente socjalna 24.09.06, 20:14
                                        No, ale chyba przyznasz, że nie ma dziewczyn, które pomyślą dzięki istnieniu
                                        tej renty, żeby zachorować na anoreksję tylko po to,aby dostać pieniądzę?? Ja
                                        nie chcę się z Tobą tu kłócić - chcę wyrazić swoje zdanie. I liczę się z Twoim.
                                        Jeśli Cię uraziłam poprzednią wypowiedzią, to bardzo przepraszam. Pozdrawiam
    • manna4 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 24.09.06, 19:25
      ankaaa, jak zachorujesz na raka , to co ? będzie to czyjaś wina? sama sobie
      będziesz winną i pamiętaj co napisąłaś, nie staraj sie o żadną kasę (rentę)
      chocbyś miała umierać nawet kilka lat. to jest taka sama a może i gorsza
      choroba od innych
      • hearcik Re: Renta z tytulu anoreksji?? 24.09.06, 21:36
        Rak a anoreksja to dwie rozne rzeczy! Widocznie jestes jeszcze bardzo mloda, ze
        tego nie odrozniasz!

Raka, chocbys czesto chciała nie jestes w stanie wyleczyc. Anoreksje wyleczyc
        mozna i to zalezy od checi osoby chorej!
        • agulaaaa1 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 24.09.06, 23:02
          ankaa a ty mozesz mi wytlumaczyc po jaką cholerę sie wtrącasz w ludzkie zycie?? To forum jest po to zeby sie wspierac, a nie docinac sobie. Ale widocznie taki juz jest twoj glupi charakter...zeby tylko komus dowalic. Jeeny, jak ja nie cierpie takich ludzi jak Ty!!!!!!!!!!! Fakt, anoreksja jest chorobą ktora nie bierze sie z niczego, i czlowiek sam sie do takiego stanu doprowadza, ale najczesciej to jest tak, ze dziewczynie ktora chce schudnać do glowy by nie przyszlo ze moze ją to doprowadzic do anoreksji. Ludzie blądzą czasem, jakbys nie wiedziala....ale nie!! Ty chyba jestes doskonala, skoro wszystkich tak surowo oceniasz. Popatrz sie lepiej na siebie, ciekawa jestem czy Ty taka swieta jestes! Gowno wiesz o anoreksji a robisz tu z siebie taka wielką mądralinską. Skad wiesz ze groteska jest w stanie pojsc do pracy?? co Ty w ogole mozesz o niej wiedziec, o jej zyciu, i o jej chorobie?? Jakim prawem oceniasz ludzi?? Nie Ty jestes od tego. Nie masz sie na kim powyzywac? W zyciu Ci sie nie uklada to przychodzisz tutaj i potepiasz innych zeby stlumic tym swoje porazki i problemy zyciowe czy co?? No wytlumacz mi to bo ja tego nie mogę pojąc!!! Co Ci to daje? Co Cie to obchodzi, ze Ona sie stara o rentę...jak Cie to tak bardzo boli i twierdzisz ze tak jest najwygodniej, ze tak jest fajnie, to dlaczego sama nie zachorujesz na anoreksje i nie pojdziesz po rentę? Kto Ci zabrania? Jestem pewna ze groteska na pewno wolalaby byc zdrową kobietą i normalnie chodzic do pracy niz ubiegac sie o jakies marne grosze z tytulu anoreksji!!! Wez Ty sie czlowieku zastanow nad sobą!!!!!!!!!!!!
          • ankaaa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 08:28
            "dlaczego sama nie zachorujesz na anoreksje i nie pojdziesz po rentę?"
            - dlatego, że ja wolę życie

"Jestem pewna ze groteska na pewno wolalaby byc zdrową kobietą i normalnie
            chodzic do pracy niz ubiegac sie o jakies marne grosze z tytulu anoreksji!!!"
            - PEWNA JESTEŚ ? Heee
            Chorowanie bardziej się opłaca.

Skoro twierdzisz, że jestem "wielka mądralińska" - to ci jeszcze dopiszę, idź
            się leczyć bo jak widzę to nawet nie wiesz że jesteś chora.

Doskonała Anka.
            BTW, google+forum.
            • agulaaaa1 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 08:46
              ankaaa kobieto Ty popatrz co Ty piszesz!!! Zaprzeczasz sama sobie. Najpierw piszesz ze wolisz noramlne zycie zamiast zachorowac na anoreksje i ubiegac sie o rentę, a zaraz potem piszesz ze chorowanie sie bardziej oplaca. A poza tym dlaczego nie odpowiedzialas mi na pytanie: dlaczego wtrącasz sie w czyjes zycie i krytykujesz ludzi o ktorych nic nie wiesz??
              Domyslam sie ze nie masz wiele przyjaciol, o ile w ogole ich masz, bo jestes niemila i zlosliwa.
              I powiedz mi skoro jestes taka doskonala i poukladana to co Ty tu w ogole robisz na tym forum???
              • hearcik Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 10:23
                Agulaaaa1: "(...)krytykujesz ludzi o ktorych nic nie wiesz?? "

" Domyslam sie ze nie masz wiele przyjaciol, o ile w ogole ich masz, bo jestes
                niemila i zlosliwa."

A czy Ty znasz Anke aby Ja oceniac? Moze najpierw warto przemyslec cos kilka
                razy, aby to napisac?! To TY sama sobie zaprzeczasz.

• agulaaaa1 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 10:59
                  hearcik, napisalam Ance ze jest niemila i zlosliwa bo tak wynika z jej postow i taka jest na tym forum, a jaka ona tam jest w rzeczywistosci to ja faktycznie nie wiem. I napisalam rowiez ze sie domyslam...podkreslam DOMYSLAM, ze nie ma wiele przyjaciol...nie jestem tego pewna, moze jest inaczej, ale jesli dla ludzi z zewnątrz tez jest taka jak tu na forum to wątpie zeby ktos chcial miec takich przyjaciol. A chodzilo mi przede wszystkim o to zeby sie nie wtracala w czyjes zycie. Jak dziewczyna jest chora i stara sie o rentę to po co Anka sie w to wtraca??? Przeciez to jest zwykla zlosliwosc, robienie komus na zlosc!!!
              • ankaaa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 12:54
                Mając już odpowiedni wiek - wnioskuję z faktu posiadania dziecka i męża -
                wypadałoby umieć czytać ze zrozumieniem, myśleć i wyciągać wnioski. Cóż, nie
                każdemu jest dane.

Jasne, że CHOROWANIE opłąca się bo masz TAKIE KORZYŚCI/ZYSKI których nie masz
                jak jesteś TYLKO zdrowym człowiekiem. A jakie - to już sobie sama wymyśl.

CO do reszty - podałam ci: google + forum. Też tam sobie znajdź odpowiedż na
                twoje zbulwersowanie.
      • ankaaa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 24.09.06, 22:38
        Jak zaczniesz używać mózgu to pogadamy.
        • ankaaa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 24.09.06, 22:39
          ankaaa napisała:

> Jak zaczniesz używać mózgu to pogadamy.

---
          • dormeuse_infante Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 12:07
            Ankaaa napisz proszę tak w jednym zdaniu CZEMU TAK BARDZO BOLI CIĘ TO, ŻE
            Groteska BĘDZIE STARAĆ SIĘ O RENTĘ ????
            • ankaaa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 12:56
              A ja jestem złotą rybką na spełnianie twoich życzeń ?

Hee.

Odpowiedź masz w powyższych moich postach. Wystarczy myśleć.

• agulaaaa1 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 13:39
                Skoro jestes taka mądra to dlaczego nie potrafisz odpowiedziec na takie proste pytania jakie Ci tu ludzie mzadają np:
                Co cie to tak boli ze groteska ubiega sie o rentę? dlaczego sie wtracasz w czyjes zycie? i co w ogole robisz na tym forum skoro jestes taka doskonala?
                Czy potrafisz odpowiedziec na te pytania, ale prosto i na temat, bez owiaja w bawelne i wymigiwania sie???
                • hearcik Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 13:55
                  Mnie cały czas zastanawia dlaczego osoba chora na anoreksje chce ubiegac sie o
                  rente? Ja byłam chora na anoreksje i bulimie sporo czasu, ale nigdy do głowy mi
                  nie przyszło aby ubiegac sie o jakas rente. Oczywiscie zaraz mi napiszecie, ze
                  leczenie jest drogie...ale czy aby chciec wyzdrowiec to trzeba od razu leczyc
                  sie u najdrozszych lekarzy? Czesto specjaliscie z NFZ sa lepsi anizeli Ci
                  prywatni.

Chodzi o to ze Anka nie owija w bawełne, wg mnie mowi konkretnie i na temat.
                  Fakt, ze sa to mocne słowa, ale czesto takie pomagaja!
                  Czy kazdy ma wspołczuć Wam tego, ze jestescie chore? Czy chcecie litosci?
                  Ja tego nie chciałam, i dzieki temu wyleczyłam sie. Renty rowniez nie
                  potrzebowałam!
              • dormeuse_infante Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 13:51
                Ankaaa ja naprawde nie rozumiem twojego oburzenia!!!
                Nie rozumiem czemu uczepiłaś się tak tego tematu, byc może ty nie mogłaś liczyć
                na jakiekolwiek wsparcie w zdrowieniu???? Mogę się tylko domyślać, bo
                nie wiem. Piszesz, że renta utrudni jej zdrowienie bo będzie miała lepsze
                warunki do chorowania, ale przecież ona stara się o rente po to, żeby zdrowieć.
                Czemu zarzucasz jej kłamstwo, bo czym to jest jak nie oszczerstwem???
                Piszesz, że łatwiej jej siedzieć w domu nic nie jeść i nie pracować. Otóż
                nie!!! Ona chce to zmienić!!! Chce dalej się leczyć. Potrzebuje na to kasy, a
                sama nie może?nie umie? nie potrafi? nie jest w stanie? jej zdobyć!!!
                Więc czemu jej nie pomóć??? Czemu dołujesz tą dziewczyne i pozbawiasz ją chęci
                do walki???
                • hearcik Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 13:57
                  Wybaczcie, ze to napisze, ale to co tutaj czytam przechodzi ludzkie pojecie!

Ona nie walczy o to aby byc zdrowa, ale o to aby dostac rente! A to dwie rozne
                  rzeczy!
                  • ewelinaw7 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 14:11
                    A ja Ci powiem, że te dwie rzeczy nie są jednak tak odosobnione. A poza tym
                    dlaczego luzdi na tym forum boli to, że ktoś może uzyskać pieniądze, które
                    polski rząd przeznacza właśnie dla osób chorych na anoreksję i bulimię?? Jeżeli
                    minister zdrowia uznał, że te pieniądze się im należą to chyba miał jakieś
                    powody?? A to, że ktoś chorował i nie dostał tej renty to już jego wina, albo
                    osoby odpowiedzialnej za poinformowanie o możliwości przyznania tych pieniędzy.
                    Pozdrawiam.
                    • hearcik Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 14:44
                      Pytam sie dlaczego????
                      • agulaaaa1 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 15:05
                        A moze dlatego ze choroba wyniszczyla ja tak ze nie jest w stanie isc do pracy, i brakuje jej srodkow do zycia. Moze leczenie nie jest platne, ale puki osoba chora nie jest w stanie pujsc do pracy to z czegos musi zyc. Moze nie ma jej kto wspomoc finansowo? Nie wiem jak to jest w przypadku groteski, ale staram sie ją zrozumiec;)
                  • dormeuse_infante Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 15:12
                    Ludzie, skąd w was tyle zawziętości???
                    Wyglada na to, że rzeczywiście dziewczyna potrzebuje tych pieniędzy.
                    Same wiecie, i zresztą autorka watku też to napisała, ze choroba to dopiero
                    wierzchołek góry lodowej. Zastanówcie się - być może w wyniku anoreksji ma
                    nerwice, która wymaga leczenia farmakologicznego. Albo ma chore nerki czy
                    cokolwiek innego. Fakt, że sama sobie to zafundowała, ale ma przez to teraz
                    za przeproszeniem zdechnąć pod płotem od nikogo nie uzyskawszy pomocy???
                    Ludzie dajcie innym szanse jeśli chcą zmienić swoje życie.
                    Są finanse przeznaczone na pomoc anorektyczkom- ktoś zdecydował, ze Państwo
                    przeznaczy je na ten cel- więc o co ta cała dyskusja.
                    A jeśli nawet nie przeznaczałaby ich groteska na leczenie, to co nas to
                    obchodzi????????????????To jej sprawa, kwestia jej moralności.
                    Ja osobiście bym takiego zachowania zdecydowanie nie popierała.
                    Ale pieniądze chce dziewczyna przeznaczyć na leczenie, dajcie jej spokój,jeśli
                    kasa jej się nie należy to napewno jej nie dostanie!!!
                    Zamknijmy ten temat- nie czepiajcie się jej, nie łapcie za słowa- fakt, że
                    kontrowersyjnie napisała "chce się upomnieć o swoje", ale skąd wiecie co miała
                    na mysli??? Łatwo wywnioskować z jej wypowiedzi, ze CHCE SIĘ LECZYĆ!!!!a
                    nie "zarabiać" na anoreksji!!! Przecież to niedorzeczne !!!!
                    Ankaaa wielu osobą na forum dawałaś naprawde godne pochwały rady, ale były też
                    takie z którymi się ostro sprzeczałaś i byłaś wręcz nie miła!! Odnoszę
                    wrażenie, że jesteś osobą która lubi mieć ostatnie słowo - czasem to w zyciu
                    pomaga.Każdy ma prawo do własnego zdania- nasze są różne.KONIEC TEMATU. zresztą
                    od dłuższego czasu wypowiedzi nie były na temat:))))))))))))))
                    • ankaaa Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 15:34
                      Nigdy się NIE ZROZUMIEMY !
                      I wcale mi na tym nie zależy ;))))))))

Tylko dodam - leczenie ed w Polsce jest "bezpłatne".
                      I nadmienię, że ona funkcjonuje NORMALNIE.

A resztę macie w postach powyżej.
                      JAK KROWIE NA GRANICY - NAPISANE.
                      Verte.

PS.
                      Skoro was tak oburza moja opinia to doceńcie doświadczenie Hearcik'a -chorowała
                      a teraz jest ZDROWA i rozumie to co pisze.
                      • hearcik Re: Renta z tytulu anoreksji?? 25.09.06, 15:50
                        Powiem Wam jedno, jesli juz wyzdrowiejecie to zrozumiecie, ze to co anka pisze
                        jest jednak prawda! Jej słowa sa mocne, ale prawdziwe. Powtarzam po raz kolejny
                        mi do głowy nie pryszło aby starac sie o jakakolwiek rente z powodu mojej
                        choroby...Trzeba chciec sie wyleczyc. Ja chciałam, nie leczyłam sie prywatnie,
                        bo cały czas uwazam, ze prywatne wcale nie oznacza lepsze. Jesli ktos nie chce
                        to moze placic za 1 h wizyte nawet 1000 zł , a to i tak nic nie da!

Skutki ed odczuwam do dzisiaj, pomimo tego iz jestem CAŁKOWICIE zdrowa!

ps. czasami miałam inne zdanie niz anka, jednak w tej kwestii zgadzam sie Nia w
                        100%. Jak juz bedziecie zdrowe to zrozumiecie co Ona chciała przekazac. To
                        pewnych rzeczy trzeba dorosnac!

pozdrawiam.
    • jumanji_7 Re: Renta z tytulu anoreksji?? 26.03.18, 02:33
      Tak i są problemy często bardzo wielkie, ale z anoreksją wato walczyć !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka