matica_waw
04.08.13, 14:09
Chcę się podzielić wrażeniami o koloniach CHRIS. Wysłałam w tym z nimi roku córkę na obóz, skuszona w 100% pozytywnymi opiniami. Moje wrażenia są takie:
- bardzo ładne miejsce nad morzem - nie można złego słowa powiedzieć
- wyżywienie - bardzo słabe, kucharki typowo stołówkowe, dodają sody do potraw, oddech dziecka po dwóch tygodniach "jak u Shreka", brak owoców i warzyw, generalnie ziemniaki i chleb. Nie ma także diety bezglutenowej. Pomimo, że zapisałam w karcie kolonijnej, to nikt przed wyjazdem z biura nie zareagował (sądziłam, że mają tam standard), ale jak się okazało po prostu nikt tego nie czytał. Pieczywo bezglutenowe dziecko ma sobie samo zawieźć na 2 tygodnie, a na miejscu dostanie cokolwiek do jedzenia, bez specjalnego przestrzegania diety
- wychowawcy - średnia wieku poniżej 25 lat, generalnie maturzyści z dowodem osobistym i studenci pierwszych lat studiów. Zero przygotowania pedagogicznego, pilnują, żeby nikt się nie utopił... Kadra nie bardzo wie, jak pomóc zagubionemu dziecku, które nie poradziło sobie w nowej sytuacji
- zajęcia - w programie ma być niby masa zajęć, w rzeczywistości tematyczne są raz na kilka dni. Jak jest napisane, że jazda na rowerze, to będzie np. raz przez dwa tygodnie.
Generalnie mam mieszane odczucia. Dziecko wróciło całe, ale nie był to wyjazd marzeń. O niebo lepsze kolonie organizuje Early Stage - solidnie zorganizowane przez kompetentnych wychowawców.