Dodaj do ulubionych

Londyn we wrześniu

09.06.17, 15:07
Planuję jechać z córką we wrześniu. Córka ma 13 lat. Na pewno odwiedzimy Warner Bros Studio, London Eye (ku mojej rozpaczy), Muzeum Historii Naturalnej, National Gallery i pewnie jeszcze kilka innych muzeów. Co jeszcze warto zobaczyć (niekoniecznie w samym Londynie, mogą być okolice). Jedziemy na 5 dni. Myślałam jeszcze o Buckingham Palace (czynny dla zwiedzających do 15 października), wycieczce do Stonehenge i pobliskiego Salisbury. To będzie nasza pierwsza wizyta w UK, chciałybyśmy zobaczyć możliwie jak najwięcej. W jakich okolicach szukać hotelu? I ile mniej więcej pieniędzy będziemy potrzebowały "na życie", nie licząc hotelu, przelotu, wejściówek. Czy ok. 8 tys. za całość to wystarczająca kwota, czy raczej skromnie? A jeżeli skromnie, to na jaką kwotę się przygotować?
Obserwuj wątek
    • mamma_2012 Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 15:42
      8000 za całość bez hotelu i przelotu to bardzo dużo. Wiele atrakcji jest za darmo (muzea, parki, spacery po ciekawych dzielnicach), na pozostałe można kupić bilety ze zniżkami.
      Mój ulubiony sposób zwiedzania to wsiadanie w przypadkowe autobusy lub wysiadanie na przypadkowych przystankach i spacer.
      Moja propozycja jest taka, żeby córka sprawdziła co chce zobaczyć i jak tam dotrzećwink

• mamma_2012 Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 15:43
        Hotel dowolny, w pierwszej lub drugiej strefie blisko stacji metra.
      • black-cat Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 15:52
        8 tys. to już za wszystkosmile
        • mamma_2012 Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 16:00
          Ile zostaje po opłaceniu przelotu i hotelu (sprawdź +/- nać bookingu)?
          Mimo zdecydowanie na wszystko spokojnie wystarczy.
    • sumire Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 15:59
      Jeśli chodzi o hotele - w okolicach dworca St Pancras masz zatrzęsienie. Lokalizacja jest bardzo dobra, natomiast standard taki raczej "budget" (nawet nie bierz pod uwagę niczego, co ma ocenę niższą niż 7 na booking.com). Drugie podobne zagłębie hotelowe masz w pobliżu dworca Paddington. Ewentualnie rozważałabym hotele Premier Inn. Generalnie noclegi w Londynie są drogie, a jakość taka se...
      Jeśli idzie o Stonehenge i Salisbury - do Salisbury z Londynu jedzie się 1,5-2h pociągiem, ponad 3 autobusem, więc osobiście sugerowałabym nie robić tego w jeden dzień. Stonehenge jest raczej rozczarowujące, ale Salisbury jest prześliczne i mimo że malutkie, to sama katedra (KONIECZNIE!) sporo czasu wam zajmie. Plus warto zrobić sobie spacer do Old Sarum.
      Pomijając noclegi, w Londynie można dobrze się bawić za całkiem rozsądne pieniądze (wstęp do wielu muzeów jest darmowy). Z drugiej strony to miasto oferuje tyle pokus, że 8 kafli w 5 dni da się łatwo wydać 😉 więc wszystko zależy.
      A co do atrakcji jeszcze - rozważ West End. Musical w Londynie to fajna sprawa.
    • ophelia78 Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 16:10
      Przeznacz z pol dnia na spacer wzdłuż Tamizy, przez budynki Parlamentu, Big Ben, Hyde Park piechota do Pałacu Buckingham - to taki turystyczny Londyn,opactwo westminsterskie i Katedra Sw.Pawla. Ja bym jeszcze nie odpuściła the Tower (koniecznie ze skarbcem), i teatrem szekspirowskim Globe. To wszystko w zasadzie na nogach bo blisko i spacer przyjenmny.
      Jesli bedziecie w British Museum to koniecznie zajrzyjcie na Lester Square (minuta piechotą, pprzejscie pod skrzydlem Salisbury) i na Piccadily Circus. Warto!
    • joa66 Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 16:46
      Jako żarłok proponuję próbowanie kuchni brytyjskiej, która wcale nie jest taka zła jak się mówi. Nie wiem czy warto specjalnie jechać do miejsca X, ale dowiedziałabym się gdzie w okolicy Waszego zakwaterowania można skoczyć na DOBRE fish&chips, dobra herbatę i scones , crumble, shepherd's pie plus ewentualnie jakies danie z "imperium". No i zakładam, że przynajmniej raz zjecie angielskie śniadanie.
      • black-cat Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 17:50
        Oj tak, fish&chips nie odpuszczęsmile
    • kaz_nodzieja Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 17:53
      A co masz do London Eye? Fajne to, byłam smile
    • konwalka Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 18:17
      Wiesz co? Za każdym razem gdy mamy gości, Londyn jest pokazywany z wywalonym ozorem. Mize lepiej mnie zwiedzić, ale tak na spokojnie? Stonehenge odpuść, bo bedxiesz się tam tłuc, a potem wkurzać, ze tyle zmitrezylas żeby zobaczyć kawał pola. Osobiście, jako fanka science museum, proponuje iść właśnie tam. I poświecić trochę czasu na zwykle spacery, bez pośpiechu. Kolorowi ludzie tez sa niezła ciekawostka ))))
      • kaz_nodzieja Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 18:23
        To prawda, w centrum Londynu czułam się jak na wieży Babel, ciemnoskóre kobiety w kolorowych szatach. Na wycieczkę fajnie, można obejrzeć egzotykę na żywo. Na stałe sprawia to pewne problemy...
    • aqua48 Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 18:50
      Obok London Eye jest fantastyczne oceanarium, polecam!
      • aqua48 Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 18:56
        Warto się też wybrać do Windsoru pociągiem - zwiedzanie zamku to jedna atrakcja (ogromny domek dla lalek), drugą jest spacer 10 minut od zamku na piechotę przez most do Eton - żeby poczuć atmosferę z Harry Pottera. Na dworcach można poszukać specjalnych książeczek z kuponami ze zniżką - dwa za jeden, do wielu płatnych atrakcji - warto zwiedzać o połowę taniej. Ja bym jeszcze pojechała go Greenwich zwiedzić Cutty Sark..
        • olena.s Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 19:37
          Jak domki dla lalek, to polecam także muzeum zabawek. Niewielkie, ale bardzo fajne.
          Czy przypadiem u Wiktorii i Alberta nie ma wystawionyh olśniewających sukien od wiktoriańskich po Diora, czy tez ja trafiłam na jakąś czasową wystawę?
          • sumire Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 19:45
            smile są też super wystawy czasowe poświęcone modzie, to fakt, ale te wiktoriańskie cudeńka "mieszkają" tam na stałe. W ogóle super muzeum.
    • leni6 Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 19:43
      Mi się bardzo podobało Tower. Z pobliskich jest też Hampton Court, ale jak zwiedziesz Buckingham to można odpuścić. 5 dni to niewiele, mi niektóre muzea 2 dni zajmowały.
    • magic.fairy Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 20:11
      Jak dla mnie Warner Bros Studio to rozczarowanie roku, IMO nie warte tych pieniędzy , ja nie jestem fanką Harrego ale mąż i syn tak i tez zdecydowanie uważają ze zbyt drogie i zbyt przereklamowane wink
      • magic.fairy Re: Londyn we wrześniu 09.06.17, 20:13
        W samym Londynie polecam spacer po Greenwich smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka