mo1717 28.07.08, 20:33 gdzie byście bardzoooo chcieli pojechać ze swoją rodzinką puśćmy wodze fantazji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kamila_21 Re: podróż marzeń, czyli.... 28.07.08, 22:42 Moje najwieksze w zyciu marzenie - Malediwy spelni sie juz we wrzesniu. Inne miejsca to Kenia, Madagaskar, Bahamy i Jamajka.... ale to na razie tylko plany i marzenia Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_i_dzieci Re: podróż marzeń, czyli.... 29.07.08, 14:32 Podróż po Polsce- po zamkach(!), ruinach, skałach, jaskiniach.. Odpowiedz Link Zgłoś
kodam3 Re: podróż marzeń, czyli.... 29.07.08, 14:49 Nowa Zelandia-pewnie nigdy się nie spełni,bo strasznie daleko a z tych możliwych do spełnienia-Norwegia i Szwajcaria Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: podróż marzeń, czyli.... 29.07.08, 20:07 Madagaskar, mam nadzieje, ze w najbliszych latach sie uda. Jutro za to ruszamy w jedna z wymarzonych podrozy - na Islandie. NA wiosne Jordania. Na liscie sa tez Gruzja i Sokotra. Odpowiedz Link Zgłoś
morepig Re: podróż marzeń, czyli.... 29.07.08, 21:39 wszędzie. dosłownie wszędzie, po kolei... mnie się marzy rejs po seszelach, chorwacja, bosfor... wiele innych miejsc. i chce dom na bali, dlaczego tam taniej niz w warszawie? ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
mal_art Re: podróż marzeń, czyli.... 31.07.08, 23:49 Przez całą Azję Wschodnią, np. z Japonii przez Chiny, Wietnam, Kambodżę, Tajlandię do Indonezji... I przejechać Afrykę z północy na południe, ale to chyba tylko z własnym kucharzem, bo nie wierzę, żeby moje niejadki się tam pożywiły, a nie chcę ich zagłodzić... To tak w sferze marzeń niezbyt możliwych do zrealizowania. Z tych bardziej możliwych, aczkolwiek nie wiem kiedy uda się je zrealizować: Birma, Kambodża, Laos południowy. Sri Lanka (ponoć wiele podróżujących rodzin z Europy zachodniej tam się wybiera, bo wszystko blisko siebie, piękne zabytki i przyroda, no i tanio). Indonezja, Filipiny. Kenia lub Tanzania (dzieci marudzą że chcą koniecznie zobaczyć zebry i żyrafy). Wenezuela. Syria (ale teraz nas tam nie wpuszczą bo mamy izraelskie pieczątki w paszportach). Bukowina rumuńska. Oj i długo by jeszcze wymieniać... Odpowiedz Link Zgłoś
arkac123 Re: podróż marzeń, czyli.... 01.08.08, 07:41 Jeśli chodzi o całą rodzinkę, to dla moich rozrabiających córeczek kaskaderek idealnym miejscem jest Słowacki Raj oraz Egipt (rafy, woda i 4 godziny lotu, więc nie szaleją za bardzo w samolocie. Niczego więcej nie potrzebujemy. Natomiast nam z mężem marzy nam się dalekie safari nurkowe, na przykład Papua - ale to dopiero za kilka lat (chociaż przypuszczam, że kiedy dziewczynki podrosną, też sobie zażyczą takiej atrakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
anete Re: podróż marzeń, czyli.... 02.08.08, 10:22 Peru, Wyspy Wielkanocne, Galapagos, Islandia, Egipt, Tajlandia i Malezja i wiele innych miejsc. Nadto zamirzamy zwiedzić wszystkie zbaytkowe miejsca w Poslce, nawet te bardzo zaniedbane... Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Re: podróż marzeń, czyli.... 02.08.08, 13:22 Trynidad i Tobago no i w ogóle Karaiby, Islandia, Bora-Bora Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: podróż marzeń, czyli.... 17.08.08, 02:14 Widze, ze Islandia sie powtarza. wczoraj wrocilismy z wyspy. zdecydowanie polecam. Bezposredni lot z Okecia do keflaviku trwa 3,5 h - nie jest wiec specjalnie meczacy, a cena w tanich liniach lotniczych Iceland express potrafi milo zaskoczyc Islandia jest fantastyczna. Jezeli ktos chce wynajac tam samochod, to prosze nie dac sie zwiesc opisom, ze najwazniejsze rzeczy mozna zobaczyc jadac zwyklym autem po drodze nr 1. Warto wziac mniej rzeczy i wcisnac sie chocby do suzuki jimmi. Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Re: podróż marzeń, czyli.... 18.08.08, 08:08 A jak mw przedstwiają się koszty tj. przelot no mw dwutygodniowy wyjazd dla 2 dorosłych i dziecka (do 3 lat) (oczywiście bez biura podróży)? Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: podróż marzeń, czyli.... 18.08.08, 12:38 Witaj, jak wiadomo mozna taniej, mozna drozej Mysmy zdecydowali sie na przelot samolotem i wynajecie samochodu. Tansza wersja to przyjazd promem z wlasnym samochodem, ale prom plynie z Danii lub Norwegii z przystankiem na Wyspach Owczych, tak wiec na podroz "traci" sie prawie tydzien (z Polski centralnej). Dodatkowo balismy sie, ze na promie dziecko umrze nam z nudow, ale podobno jest sporo konkursow i dzieciaki sa zajete. Bilety lotnicze kupowalismy w marcu - dla calej naszej trojki ponizej 1000 euro. Jezeli nie jest sie zwiazanym konkretnymi terminami - po opublikowaniu letnich taryf mozna kupic jeszcze troche tansze , ale juz chyba niewiele. W marcu najtanszy samochod ( typu toyota yaris) mozna bylo zarezerwowac za 2,5 tys zl - potem ceny rosna. Noclegi - kempingi ok 750 koron to ok. 20 zl (chyba za osobe), wiele jest tez darmowych i w niektorych miejscach mozna rozbijac sie na dziko. Tanie noclegi to tez tzw sleeping bed accomodation ok 3500 koron za osobe - ok. 100 zl. Na ogol sa to domki kempingowe (ogrzewane) czasami pokoje z lazienka i z dostepem do kuchni. w wiekszosci miejsc dzieci nie placa. ( w rezerwowanych noclegach przez zwiazek farmerow placa 50%) Benzyna 4,6 zl za litr, ropa troche drozsza. W ciagu 14 dni przejechalismy prawie 3 tys km. Zakupy spozywcze w supermarketach - tak na oko ceny wyzsze od polskich o ok. 30-40 %. Kawa w knajpie ok 8-9 zlotych. Hamburger z frytkami - 25 zl za porcje. Dania glowne w knajpach od 50 do 110 zl. Wejscia do muzeow itp. ok 15 zl/os. Dzieci do lat 7 a nawet starsze - prawie wszedzie za darmo ( z wyjatkiem np. basenow itd.) Zwiedzanie parkow narodowych i osobliwosci przyrodniczych - free. Tak samo parkingi przy nich. Nie ma sie tego niemilego poczucia bycia "rabanym na kase' za byle co. Drogie sa roznego rodzaju wycieczki fakultatywne i atrakcje np. przejazdy w miejsca, gdzie bez dobrego samochodu 4x4 nie dojedziesz, wyprawy na lodowce, ogladanie wielorybow. Generalnie od 100 do 300 zl na osobe. Wiekszosc tych atrakcji jest opisana w przewodnikach i na stronach internetowych. W wiekszosci miejsc dzieci za free. Jezeli chodzi o podejscie do podrozujacych z dziecmi - ani sie dziwia ani rozczulaja w wielu toaletach sa przewijaki, wysokie krzeselka tez sa standardem, tak jak kaciki ze stoliczkiem i kolorowankami. Placow zabaw widzielismy ze dwa - ale tez nie szukalismy. Bezpieczenstwo - jechalismy "lokalnym PKSem" do krateru Laki i lokalny przewodnik kazal grupie tekkingowej wyladowac plecaki i namioty kilka kilometrów od miejsca, gdzie zaczynali marsz i zostawic przy drodze - bo za kilka godzin beda tamtedy wracali - to po co maja wspinac sie w pelnym ekwipunku Ogolnie Islandczycy wychodza z zalozenia, ze ludzie maja wlasny rozum i sami pilnuja swoich dzieci. Symbolicznie ogradzaja i oznakowuja miejsca niebezpieczne, tam gdzie nie kazdy musi wiedziec kiedy jest groznie np. gorace zrodla, kratery blotne. Aha, na Islandii mozna prawie wszedzie porozumiec sie po polsku Moze w dwoch miejscach nie spotkalismy pracujacych tam Polakow, zwlascza studentow pracujacych w wakacje. Jest nas tam prawie 15 tys na 300 tys Islandczykow. Jezeli bedziesz miala b. szczegolowe pytania, chetnie odpowiem. Mozemy tez poprosic moderatorke o zrobienie watku o Islandii dla uporzadkowania forum. pozdrawiam Kajak Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Re: podróż marzeń, czyli.... 18.08.08, 12:43 dziękuję Ci za świetny opis. Mam własnie takie marzenie i chciałabym go zrealizować zanim wejdę w kolejne pieluchy . Czyli podsumowując - czy na 2 tyg damy radę zamknąć sie w 10 tys (2 dorosłych i 2,5 latek)? Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: podróż marzeń, czyli.... 18.08.08, 23:49 teoretycznie tak, ale w wersji budzetowej - noclegi w namiocie. Odpowiedz Link Zgłoś
lemurka3 Re: podróż marzeń, czyli.... 19.08.08, 08:47 wrrr, nie wiem jak nasz budżet to zniesie Odpowiedz Link Zgłoś
magfid Re: Islandia 19.03.09, 08:07 My właśnie rozważamy Islandię w tym roku. Jakie linie oferują loty bezpośrednie? Będę bardzo wdzięczna za info, co możesz polecić na miejscu. Interesuje nas przyroda, najchętniej krótkie trekkingi, z 2- rocznym dzieckiem więc trasy raczej łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: Islandia 23.03.09, 20:23 bezposrednie loty z Warszawy ma Iceland express. Niestety przelicznik z euro juz nie cieszy My zrobilismy kolko wokol wyspy z wyjatkiem fiordow zachodnich. przemieszczalismy sie samochodem, robiac sobie krotkie wycieczki z dzieckiem w nosidle. generalnie wiekszosc atrakcji jest latwo dostepna, w parkach narodowych mozna wybrac krotsze trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
annajam Re: podróż marzeń, czyli.... 16.05.09, 10:31 NAMIBIA ,NIGERIA,RPA.Maz byl tam juz kilka razy. Widzialam zdjecia i jestam zachwycona..Mam nadzieje , ze kiedys uda nam sie tam pojechac .. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: podróż marzeń, czyli.... 01.11.19, 17:04 RPA zrobilo sie ostatnio bardzo niebezpieczne. Mam meiszkanie w Kapsztadie i widze ze ilosc turytow spada. Nigeria podobnie. Chociaz zalezy jak jezdzisz. Jezeli wypady zorganizowane to pewni ejest latwiej. Z zycia ludzie niewiel zobaczysz. Moze zwierzatka i jakis wypad do slumsow. Ale jezeli samemu organizujesz to warto sie nad bezpieczenstwem zastanowic. Szczegolnie jezeli chodzi i Kapsztad czy Johanesburg. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk-ja Re: podróż marzeń, czyli.... 14.07.09, 18:53 Mysle ze na poczatek byłoby dobrze wybrac sie na wakacje do Paryza. Ale jak to zrobic ,kiedy nie ma sie wystarczajacej gotówki w portfelu... Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: podróż marzeń, czyli.... 21.07.09, 11:16 Cieszyc sie, ze ma sie male dziecko, bo wyjazd do Paryza, jaki do wiekszosci innych miast z malym dzieckiem IMHO to nienajlepszy pomysl Chyba, ze chodzi o Disneyland Odpowiedz Link Zgłoś
ametystowa.pani Re: podróż marzeń, czyli.... 15.10.15, 11:14 ja to staram się marzyć o tym co kiedyś da się zrealizować. takim miejscem są Chiny. Ale najpierw to Maroko tylko czy z dziećmi? Jak jeszcze takie małe to długo nie, teraz to parki rozrywki są na topie i inne takie atrakcje. W sumie samemu bym się tam nie udała, jako dziecko to tego nie było lub było niedostępne. I w takich miejscach człowiek dorosły może fajnie spędzić czas, nawet takie sztywniaki jak my z mężem Na razie też to mam nadzieję,że uda nam się zrealizować przyszłoroczną wyprawę, wymyśliliśmy sobie sporo atrakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
rolka999 Re: podróż marzeń, czyli.... 17.10.15, 00:56 Polecam Maroko!!! więcej na naszym blogu: globalniwscy.blogspot.pl Zapraszam! Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: podróż marzeń, czyli.... 26.01.20, 17:58 Właśnie dziś oglądałam Maroko w kontekście następnych ferii zimowych. Byłaś tam może zimą? Wstępnie przygladalam się Agadirowi o Marakeszowi i póki co sklaniam się ku Marakeszowi, bo więcej do zwiedzania. Odpowiedz Link Zgłoś
magda.saw78 Re: podróż marzeń, czyli.... 12.09.19, 15:51 my juz bylismy na wakacjach marzen na Dominikanie. Cala rodzina! Wszystko uwiecznione na filmiku mamy pamiatkowym ktory zamawialismy w movie yourself. Generalnie podroze sa super! Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikowa Re: podróż marzeń, czyli.... 25.01.20, 11:13 Zanzibar...Chyba nie ma piękniejszego miejsca na całym świecie! Najchętniej bym tam zamieszkała <3 Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: podróż marzeń, czyli.... 26.01.20, 23:07 szybko bys zmienila zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
viktoria_vikii Re: podróż marzeń, czyli.... 30.03.20, 05:17 Jesienią pojechaliśmy z dzieckiem do lwa, więc nasze wieloletnie marzenie z mężem będzie. Wybraliśmy hotel w centrum, więc było wygodnie i nie trzeba się tam dostać, a mimo to hotel miał strefę relaksacyjną z basenem grand-hotel.com.ua/pl/dining/grandrooftop/ podobało nam się też dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
ania.kowalska789654123 Re: podróż marzeń, czyli.... 12.08.20, 16:01 Na razie rezygnujemy z maluchami z podróży samolotem, ale już we wrześniu wybieramy się w Bory Tucholskie. Świetnie miejsce, kojarzące się mi i mężowi głównie z dzieciństwem i świetną zabawą. Wyposażyliśmy się w akcesoria na biwak dla dzieci w sklepie podkrzaczek.pl/ i będziemy szaleć na łonie natury. Najlepsze wakacje! Polecamy Odpowiedz Link Zgłoś
ezhire Re: podróż marzeń, czyli.... 08.02.22, 11:44 Thanks for sharing very useful information with us it’s a great post. In Pakistan driving rules are so strict in some cities. Safety is so important specifically when you are driving in karachi, Lahore and Islamabad for this purpose kindly follow driving rules properly always beneficial for avoiding so many certain or un-certain risks. rent a car in Karachi Odpowiedz Link Zgłoś
ewe900 Re: podróż marzeń, czyli.... 25.08.22, 20:10 ja marzę aby odwiedzić wyspy Polinezji Francuskiej Odpowiedz Link Zgłoś
niunia36 Re: podróż marzeń, czyli.... 04.09.23, 10:02 W góry do Włoch, www.narty-wlochy.pl/. Odpowiedz Link Zgłoś