Dodaj do ulubionych

Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej

15.05.12, 06:27
Za pieniądze ksiądz się modli. Widział ktoś księdza co robi to za darmo? Umarłemu pomoże to tyle co kadzidło (osobno płatne). Księża oszukują że te obrzędy przepychają duszyczkę bliżej nieba. Ile kasował Jezus z apostołami za nauczanie z pierwszej ręki? Bo Ich "następcy i wierni naśladowcy" nażreć się nie mogą na polskiej biedzie. W "Faktach i Mitach" ogłaszają się mistrzowie ceremonii świeckich. To dla tych co chcą mieć uroczyste pożegnanie ciała.
Obserwuj wątek
    • yeti57 Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 15.05.12, 06:56
      I jeszcze 1% naszego podatku dla tych darmozjadów,to już chyba lekka przesada.
      • antekguma1 Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 15.05.12, 15:26
        - Ta osoba mogła też się zgłosić kurii diecezjalnej. Wtedy badamy, skąd taka suma, czy rodzinę stać i podejmujemy rozstrzygnięcie - często jest i tak, że pogrzeby odprawiamy za darmo - mówi ks. Fundowicz.

Czarny okupant ma się tak dobrze w Polandi, że stać go na tak bezczelne kpiny z durnego polskiego ludka.
        • Gość: Sum Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: *.tvkslupsk.pl 15.05.12, 16:31
          To są bezczelni faceci ostatni grosz ludziom zabiorą za to że na mszy trochę pomachają łapami .
          • Gość: Berkano Re: a skarbówka? IP: *.as13285.net 16.05.12, 06:12
            "Rzecznik prasowy kieleckiej kurii, ks. Dariusz Gącik tłumaczył wtedy, że wysokość opłat zależy nie od diecezji, a od parafii. - Są one umowne, nie mamy wiedzy, kto i ile żąda za pogrzeb - powiedział ks. Gącik."- ciekawe czy Urząd Skarbowy wie ile klecha zarabia na pogrzebach, ślubach i reszcie imprez?

• Gość: wqer Re: a skarbówka? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.12, 09:05
              właśnie zgłosić do Urzędu Skarbowego
              • Gość: koko Re: a skarbówka? IP: *.play-internet.pl 16.05.12, 09:13
                Dobrze że nie 666 zł !? :o)
                • lumpior Oto cennik. 16.05.12, 09:17
                  www.se.pl/wydarzenia/kraj/cennik-uslug-koscielnych-w-polsce-ile-kosztuje-slub-pogrzeb-chrzest-czy-slynne-co-laska_244193.html //
                  • von_seydlitz Bzdury dla naiwnych, ciemny lud kupuje 16.05.12, 12:22
                    Złośliwa walka z kościołem, świadomy katolik wie jak sobie poradzić.....

....
                    • bzyk_origo Potrzebne jak zmarlemu kadzidlo... 16.05.12, 17:35
                      Oj ciemnota katolska jest porazajaca - a czarni zdzieraja skore z moherow i kato-oszolomow jak sie patrzy. Na glupote nikt jeszcze nie wymyslil lekarstwa, tylko czemu w tym kraju az tak wielu glupoli ?
                      • Gość: Whatever rachunek jest prosty IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 18:36
                        1000 dla klechy
                        100 dla organisty
                        10 na batony dla ministrantów w nagrodę za poddanie się "innej czynności seksualnej"
                        • Gość: PIotr Re: rachunek jest prosty IP: *.183.145.250.dsl.dynamic.t-mobile.pl 20.05.12, 08:29
                          I dziwić się że Palikot ma takie poparcie społeczne.
                          Wielkość poparcia świadczy tylko o skali zjawiska różnych skandali w kościele. Opisywane w mediach przypadki o nie jedna czarna owca w stadzie ale o wiele szerszy problem. Kościół potrzebuje reformy bo mamona i seksualne skandale wywrócą go do góry nogami.
                • troll_bagienny 777,77 16.05.12, 09:19
                  Taka kwota chyba lepiej pasuje do tematyki imprezy.
          • dybko2 Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 16.05.12, 10:12
            Gość portalu: Sum napisał(a):

> To są bezczelni faceci ostatni grosz ludziom zabiorą za to że na mszy trochę po
            > machają łapami .

Jak te s...... syny mają coś wspólnego z bogiem ,to na czym polega jego boskość ?
            • Gość: myśl Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: *.s11.a040.ap.plala.or.jp 20.05.12, 13:09
              Chodzicie jak te glupki na msze, dzieci po komuniach ganiacie to placcie. Sami sie, ciolki, klechom podkladacie. Ja tam wyjechalem i jestem sobie z dala od mackow czarnej mafii.
              Dzieciom zabierzcie i dajci klechom. Taka cena za tchorzostwo. Strach powiedziec sie postawic, strach nie wziac slubu koscielnego, nie ochcrzcic dzieci, nie wpuscic na kolede. No to bulic teraz kase.
        • Gość: ja Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.12, 10:27
          Ta osoba mogła też się zgłosić kurii diecezjalnej. Wtedy badamy, skąd taka suma, czy rodzinę stać i podejmujemy rozstrzygnięcie - często jest i tak, że pogrzeby odprawiamy za darmo - mówi ks. Fundowicz.

A Zmarły sobie czeka, aż kurialne młyny "zbadają" sprawę...... A szybko to na pewno nie będzie.

• donek_corleonek Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 16.05.12, 14:01
          O żeż kuria ich mać...
    • Gość: ala polskie nominały IP: *.kielce.vectranet.pl 15.05.12, 06:59
      Sorki, osobiście nie przepadam za kościołem, uważam, że religia powinna być wyprowadzona ze szkół państwowych i bulwersują mnie wszelkie opłaty za posługi kapłańskie.
      Ale z drugiej strony nie widzę tej sytuacji. Po co ksiądz miałby cokolwiek wydawać tej kobiecie, jeśli chciał 1100 (zaledwie) a ona miała 1150 w portfelu? Wg mnie (jak chciała) to powinna mu dać 1100, 50 zostaje w portfelu, nikt nic nie wydaje. Może jakiś pracownik mennicy się wypowie.
      • Gość: Antek Re: polskie nominały IP: *.internetunion.pl 15.05.12, 07:04
        Gdyby nie religia to byś nie wyszedł spokojnie na ulicę. Bez religii człowiek staje się zwierzęciem ,pisał do już ponad 150 lat wielki J.H Pestalozzi.
        • Gość: ala Re: polskie nominały IP: *.kielce.vectranet.pl 15.05.12, 07:11
          Taaaak... są religie,w których szerzy się pedofilia... Są religie, w imię których wyznawcy zabijają "niewiernych" - dzieci, kobiety, nie ma to znaczenia...

A jakiś związek twojej odpowiedzi z moim pytaniem o pieniądze?
          • Gość: u Re: polskie nominały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 09:43
            X żądał 1110 zł a nie 1100.
            • totus.tytus bez urazy, ale ta pani to jakaś mało roztropna 16.05.12, 14:18
              przecież pan ksiądz liczył na to, że starsza pani, tak jak u listonosza przynoszącego rentę czy emeryturę, "zaokrągli" "ofiarę" do 2 tys. zł. Ona po prostu nie domyśliła się tego, a nikt jej chyba nie uświadomił, z jakim bydlakiem miała do czynienia.
        • plantin Jesteś zatem 150 lat do tyłu - to i tak 15.05.12, 08:44
          nieźle.
        • sauron6660 Re: polskie nominały 15.05.12, 12:56
          Gość portalu: Antek napisał(a):

> Gdyby nie religia to byś nie wyszedł spokojnie na ulicę. Bez religii człowiek s
          > taje się zwierzęciem ,pisał do już ponad 150 lat wielki J.H Pestalozzi.
          Ciekawe dlaczego w najbardziej ateistycznych państwach jest najmniej przestępstw /np. Skandynawia/, a u gorliwych katolików tylko złodziejstwo, bieda i pijaństwo /np. Sycylia, nasi górale/??
          • fuiio Re: polskie nominały 16.05.12, 09:16
            Przestępstw najmniej za to ilu samobójców
            • Gość: Heh Re: polskie nominały IP: 194.0.236.* 16.05.12, 09:39
              I to niby ma swiadczyc o czym?
              I jakich statystyk uzywasz? Bo te co ja znalazlam, wskazuja, ze roznice miedzy Polska a krajami Skandynawii, sa niewielkie, w zasadzie przoduja Finlandia i Polska, a Szwecja, Dania i Norwegia sa za Polska z iloscia samobojstw.
              en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate
              • misoretu9 Heh, kolejny prawicowy mit obalony 17.05.12, 15:14
                W Polsce więcej samobójców (i to w przełożeniu na liczbę ludności) niż w tej strasznej socjalistycznej Szwecji czy Norwegii.
                • wichrowy Re: Heh, kolejny prawicowy mit obalony 18.05.12, 10:41
                  W Polsce są samobójstwa z okropnej nędzy jak np emerytki z Oleśnicy, ale o tym się nie pisze.
        • rozwado Re: zwierzeta sa b. sympatyczne 15.05.12, 14:11
          poluja tylko zeby nie zdechnac z glodu. Klechom zas zawsze sie chce wiecej.
          • Gość: olo Re: zwierzeta sa b. sympatyczne IP: *.kielce.vectranet.pl 15.05.12, 20:20
            Św. Inkwizycja tez zabijała w imię Boga.
            • wichrowy Re: zwierzeta sa b. sympatyczne 18.05.12, 10:48
              Gdzie uczyłeś się historii . Inkwizycja nikogo nie zabijała
        • qniaczek Re: polskie nominały 15.05.12, 14:29
          Jakoś przez swoje doświadczenie życiowe uważam, że to głownie Polacy katolicy nawalają na tej spokojnej ulicy. Potem się spowiadają. Zwierzę z człowieka wychodzi bez względu na wyznawana religię.
        • Gość: karkaz Re: polskie nominały IP: *.ngm.net.pl 15.05.12, 14:39
          Cokolwiek kolego się mylisz;
          - Skandynawia jest prawie świecka całkowicie - więzienia puste;
          - Francja, Holandia, Czechy, mocno zeświecczone - większa kultura, poziom życia niż w katolickiej Polsce;
          - Meksyk najbardziej katolicki kraj na świecie - strach wyjść na ulicę, trup pada gęsto;
          - o Polakach katolikach jest bardzo złe zdanie na zachodzie.
          Bezpieczeństwo nie wynika z ciemnoty wyznaniowej.
        • yan.nick Re: polskie nominały 15.05.12, 16:30
          > Gdyby nie religia to byś nie wyszedł spokojnie na ulicę. Bez religii człowiek s

- I ty w te bzdury wierzysz? Zobacz co w Czechach, tam jest bezpieczniej niż w PL. Chyba że jesteś księdzem, to rozumiem, masz w tym interes.
        • Gość: SWIAT Re: polskie nominały IP: *.pool.mediaWays.net 16.05.12, 08:01
          Dziwne, dziwne, bo ci wlasnie religianci stali sie wyjatkowymi swiniami.
          re "Bez religii człowiek staje się zwierzęciem"
        • zb.bukowski Re: polskie nominały 16.05.12, 08:29

Katolików jest na świecie ok 1 miliarda, a wszystkich innych, którzy są uznawani za ludzi chyba ponad 6. Czy według ciebie ci pozostali niekatolicy to nie ludzie?
        • ado43 Piszesz bełkot 16.05.12, 09:15
          Wybierz się do faveli w Rio de Janeiro, nad którą czuwa wielki Jezusek i potem odpowiedz sobie jak długo pożyjesz idąc po ulicy bez karabinu w tym mieście, w którym wszyscy są katolikami i żarliwie modlą się do Jezuska. A potem pojedź (jeśli przeżyjesz) do Japonii, gdzie nikt nie wierzy w boga i zobacz kraj o najniższym wskaźniku przestępczości. A potem przestań bełkotać i opowiadać bajki o zbawiennej roli religii w naszym życiu.
        • lemista1 Re: polskie nominały 16.05.12, 09:39
          Tak i dlatego zapewne w religijnej Polsce więcej bandyzmu niż w ateistycznych Czechach. Ten związek to bzdura!
        • amenominakanushi-pan-poczatku Re: polskie nominały 16.05.12, 10:36
          To ciekawe. Wg ciebie tylko religia powstrzymuje cię o d stania się czymś gorszym niż dzikie zwierzę. A co w religii? Groźba skończenia w piekle? Reasumując, jesteś złym człowiekiem, bo tylko groźba przed karą rzuconą na ciebie przez twojego boga trzyma cię w ryzach, a nie wewnętrzna dobroć.
        • adkalin Re: polskie nominały 16.05.12, 12:51

Najwyraźniej nie taki wielki.
        • Gość: klezmerwawa2 Re: polskie nominały IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.05.12, 20:05

Czechy to jeden z najbardziej zlaicyzowanych krajów Europy, a poziom bezpieczeństwa na ulicach jest zdecydowanie większy niż w katolickiej Polsce. Moralność nie ma nic wspólnego z religią, a już tym bardziej z wyznaniem katolickim (krucjaty, inkwizycja, współpraca z nazistami).
      • Gość: vhuy Re: polskie nominały IP: *.starachowice.vectranet.pl 15.05.12, 07:14
        He,he,he mogła przyjść do Rdzanka-dobre sobie. Te Rdzanek tyś bardziej zazchłanny od komornika. Gdyby to na mnie trafiło dałbym chamowi w pysk
        • Gość: Melania Re: polskie nominały IP: *.cdma.centertel.pl 15.05.12, 07:50
          Dziwię się dlaczego oni nie mają wprowadzonych kas fiskalnych?Żyja w Polsce gdzie wszystko jest opodatkowane.Babcia z kiosku za nie wprowadzenie do kasy 15 groszy miała zapłacić 15.000 kary, a pasibrzuchy nic nie płacą od tych bajńskich sum.Jeszcze Skarb Państwa im dopłaca około 10 miliardów rocznie nie licząć Caritasu,Hospicjów,Domów Dziecka,Szpitali przez nich prowadzonych.Przy każdej skarbonce na ofiarę zainstalować automat wrzutowy , a każdemu proboszczowi kazać zakupić kasę fiskalną za sprzedawany towar (bez możliwości jego sprawdzenia ).Kasę taka ma posiadać koscielny biegając po ofeirze.Zobaczymy jaki podniosą lament,że to zamach na Kociół.
          • Gość: Bodzio Re: polskie nominały IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.12, 08:46
            Nie należy wrzucać każdego księdza do jednego worka, jednak to biskupi (hieny) narzucają pobieranie haraczu od parafian. Znam księdza który chciał służyć ludziom jak Bóg przykazał ale biskup wysłał go na misje do Afryki bo tu uczciwość nie popłaca. Czyżby niektórzy kapłani prosili Boga o rychłą śmierć dla parafianina bo za pochówek kasa + zbieranie na tacę w czasie mszy pogrzebowej = modlitwa za zmarłego - ale hieny. Poseł Kempa ma przechlapane bo nazwała niektórych - tłuste brzuchy - patrz ks. bp. Kazimierz R.
      • tykaczor Re: polskie nominały 15.05.12, 13:10
        Gość portalu: ala napisał(a):

> Sorki, osobiście nie przepadam za kościołem, uważam, że religia powinna być wyp
        > rowadzona ze szkół państwowych i bulwersują mnie wszelkie opłaty za posługi kap
        > łańskie.
        > Ale z drugiej strony nie widzę tej sytuacji. Po co ksiądz miałby cokolwiek wyda
        > wać tej kobiecie, jeśli chciał 1100 (zaledwie) a ona miała 1150 w portfelu? Wg
        > mnie (jak chciała) to powinna mu dać 1100, 50 zostaje w portfelu, nikt nic nie
        > wydaje. Może jakiś pracownik mennicy się wypowie.
        --
      • antekguma1 Re: polskie nominały 15.05.12, 15:29
        Gość portalu: ala napisał(a):

> Ale z drugiej strony nie widzę tej sytuacji. Po co ksiądz miałby cokolwiek wyda
        > wać tej kobiecie, jeśli chciał 1100 (zaledwie) a ona miała 1150 w portfelu? Wg
        > mnie (jak chciała) to powinna mu dać 1100, 50 zostaje w portfelu, nikt nic nie
        > wydaje. Może jakiś pracownik mennicy się wypowie.

A czytać umiesz? Jest napisane, ze 1110 zł Słownie - jeden tysiąc sto dziesięć.
      • Gość: Emilajka Re: polskie nominały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.12, 17:44
        Już odpowiadam, tak btw odnośnie nominałów,
        Koszt za msze pogrzebową 1110 zł - ciocia miała w portfelu 1100 zł i 50 zł,
        więc bezczelnie ksiądz, gdy podała mu 1100 zł poprosił jeszcze o 10 zł!!!
        Odparł, że wyda, gdy ta wyjęła banknot 50 zł!!!
        Żenua...
      • Gość: Heh Re: polskie nominały IP: 193.163.248.* 16.05.12, 07:56
        Pracownik mennicy? A moze wystarczy nauczyciel. Ksiadz chcial pln 1110, a Tobie radze 3 razy przeczytac tekst zanim palniesz glupstwo na forum publicznym :)
      • Gość: gosiaczek265 Re: polskie nominały IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 08:08
        Ksiądz za msze zażądał 1110zł a kobieta miała 1150zł co oznacza że z pięćdziesięciu ksiądz musiał wydać 40zł reszty. No to jest raczej prosta matematyka.
      • Gość: gość Re: polskie nominały IP: *.static.arcor-ip.net 16.05.12, 08:57
        Ten ksiądz chciał 1110 zł, ta pani miała 1150 zł, więc ksiądz był gotów wydać jej 40 zl reszty. Matematyka na poziomie pierwszej klasy podstawówki człowieku!
      • Gość: ja Re: polskie nominały IP: *.ghnet.pl 16.05.12, 09:34
        Opłata wynosiła 1110 zł
      • Gość: cho Re: polskie nominały IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.12, 17:52
        I taki długi post... taki wielki wysiłek... tylko po to, żeby się pochwalic, że nie umiesz czytać...
        Doceniamy, doceniamy.
      • wichrowy Re: polskie nominały 18.05.12, 10:36
        A nie dziwi cię to ,że kopacz piłki w Koronie otrzymuje 80 tys. zł.?
    • plantin Tu widać bezwzględność i pozerstwo 15.05.12, 08:50
      niektórych polskich księży. To chyba bardzo odległe od tego co jest zawarte w Biblii a nawet od tego czego nauczają księża oficjalnie ?
      Mnie interesuje jedna sprawa - przecież księża z parafii rozliczają się z "górą", ciekawi mnie jak "góra" sprawdza swoich szeregowych pracowników, czy może dochodzić do tego że parafia deklaruje wpływy z mszy na poziomie np. 500 a resztę zatrzymuje dla siebie bez poinformowania zwierzchników ? Czy jednak zwierzchnicy doskonale wiedzą jaki jest taryfikator w każdej parafii - wtedy zaskakujące jest ich zdziwienie.
      I teraz całkiem ludzka sprawa - czy urzędnicy KK wyobrażają sobie że ludzie pogrążeni w rozpaczy mają głowę do tego aby dzwonić "wyżej" i negocjować cenę za mszę pogrzebową ?
      Żenada...
      • Gość: dini Re: Tu widać bezwzględność i pozerstwo IP: *.tvkslupsk.pl 15.05.12, 16:10
        Nie tłumacz mu bo to cep ,nie widzi że na końcu kwoty jest 10zł.
    • herrbus Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 15.05.12, 09:04
      im już się w dupach przewróciło. Dziwią się później, że co raz mniej ludzi chodzi do kościoła.
      • Gość: nie kat-olik Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 09:57
        Tak-za wiarę trzeba słono płacić pedofilom i złodzieją!Dawno nie uzanję kościoła jako drogi do boga bo księża to wysłannicy szatana nie mają nic wspólnego z chrystusem!DO więzienia nie idą,okradają państwo i ludzi,jeżdą drogimi autami a gó... robią i z tacą jeszcze latają!Ja za swój ślub nie zapłaciłem nic-po formalnościach podziękowałem proboszczowi -Bóg zapłać-i wyszedłem;)))jego mina..Bezcenna :)
        • Gość: ja Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 16:34
          Podobnie zrobiłam nie płacąc za zaświadczenie, że moje dziecko było chrzczone w tej parafii. Wzięłam i poszłam. Ale nawet do głowy by mi nie przyszło, że oni chcą za to jakąś kasę. Pracuję w szkole i wydajemy mnóstwo zaświadczeń, że ktoś jest uczniem bądź pracownikiem. Za darmo!!!
        • Gość: eith Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: *.ennet.pl 16.05.12, 19:37
          I czym się chwalisz? Tym, że brałeś ślub kościelny, pomimo iż nie jesteś katolikiem i gardzisz kościołem? No rzeczywiście powód do dumy. Ja katoliczką nie jestem i nie przyszłoby mi do głowy, żeby brać ślub kościelny, a już żeby się tym chwalić...
    • czasowstrzymywacz666 Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 15.05.12, 09:15
      Ja wierzę w Boga bo każdy powinien mieć jakiegoś mentora w swym życiu ale kościoła mam już dosyć, tak więc czekam na mój ślub i jak mi nie dadzą rozgrzeszenia, bo z babą od roku nielegalnie mieszkam, to dziękuję, mszy kościelnej nie będę brał, pogrzeb też będę miał z głowy na własne życzenie.
      • lumpior Wytrenowana trzoda niech płaci i nie płacze. 15.05.12, 09:35
        Tak od pokoleń,tak trzeba,tak robił dziad i pradziad.A sukienkowi sie cieszą i chcą coraz wiecej,maja wydatki własne i ich rodzin,wszystko musi być i to na wysokim poziomie.Chcą kasy,władzy,szacunku,sa wszędzie i to jako nieomylni wrecz święci.Kiedy stop? Konkordat do kosza i bedzie...Amen.Pogonic z instytucji państwa,polityki,opodatkować jak kazdego obywatela.
        • jagaton Re: Wytrenowana trzoda niech płaci i nie płacze. 15.05.12, 10:07
          Znajomi zapłacili za ślub w katedrze 2,5 tysiąca złotych. Nagle gdy rozpoczynała się uroczystość zgasły świece. Okazało się, że to dlatego, iz osobno nie zapłacili kościelnemu za światła...
          • Gość: dlaczego Re: Wytrenowana trzoda niech płaci i nie płacze. IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.12, 10:28
            głupi naród idzie do namiestnika okupanta watykańskiego i płaci mu jakąś kasę? Okupanta należy pogonić na cztery wiatry.
      • yan.nick Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 15.05.12, 16:34
        czasowstrzymywacz666 napisał(a):

> Ja wierzę w Boga bo każdy powinien mieć jakiegoś mentora w swym życiu ale kości
        > oła mam już dosyć, tak więc czekam na mój ślub i jak mi nie dadzą rozgrzeszenia
        > , bo z babą od roku nielegalnie mieszkam, to dziękuję, mszy kościelnej nie będę
        > brał, pogrzeb też będę miał z głowy na własne życzenie.

- Masz rację, "każdy powinien mieć jakiegoś mentora w swym życiu", tyle że Bóg jeszcze nikomu nic nie powiedział. Nazywają go Wielkim Milczkiem, a teksty, które czytasz, to wszystko wymysły domorosłych poetów.
      • Gość: katoliczka Pogrzeb świecki jest dużo tańszy. IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.12, 17:26
        To po co im płacicie? Mój nieżyjący mąż chował swojego brata - ksiądz chciał straszną kasę, była awantura, mało co pogrzeb się nie odbył. Potem na łożu śmierci stwierdził, że ma dość czarnego głupka i zażyczył sobie pogrzeb świecki. Kulturalny, sympatyczny mistrz ceremonii, kilka dni przed pogrzebem porozmawiał ze mną i poprosił o parę zdań, z których na pogrzeb ułożył piękną mowę. Wziął 250 zł z dojazdem, wystawił rachunek. Na trąbce zagrał znajomy. A z zasiłku jeszcze zostało, bo zaoszczędziłam na pazernym urzędniku Kościoła. Cóż, na msze chodzę do innej parafii albo modlę się sama.
        • polakonly Zbyt mało wiemy o tym jak załatwić pogrzeb świecki 15.05.12, 19:50
          Czy można to zrobić w każdej gminie? Jakie procedury?! Upowszechnieniem tej wiedzy powinna zająć się Partia Ruch Palikota. Wtedy na pewno więcej ludzi zdecydowałoby się na apostazję. Do niedawna to tajemnicze słowo z niczym nie kojarzyło się nam Polakom. A przecież nawet w Kościele Rzymskim jest jeden Święty - bodajże Jan - Apostata.
          • Gość: Heh Re: Zbyt mało wiemy o tym jak załatwić pogrzeb św IP: 194.0.236.* 16.05.12, 08:43
            Serio? Naprawde uwazasz, ze ludzie zostaja w kosciele, bo boja sie, ze ich zwloki beda "wrzucone do rowu" po smierci? Jesli tak jest, to znaczy ze polskie spoleczenstwo jest glupsze niz norma przewiduje. Oznacza to, ze wiara jest jedynie oparta na interesownosci. Masz racje, powinno byc wiecej info na temat pogrzebow swieckich, tyle ze nikt nie ma jaj zeby zajac sie promocja tak delikatnego tematu.
          • Gość: kkoko Re: Zbyt mało wiemy o tym jak załatwić pogrzeb św IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 08:45
            Cesarz rzymski, julian apostata. Do "świętych" zdecydowanie nie należał.
      • Gość: Heh Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: 194.0.236.* 16.05.12, 08:37
        Czy Ty wogole wiesz co oznacza slowo "mentor"? Mentor - nauczyciel, mistrz, wychowawca, doradca. Mentor to ktos, z kim mozesz porozmawiac a rozmowa jest daleka od monologu. Tak wiec bog nie moze byc mentorem, bo postac nieistniejaca nie moze Ci doradzic. No chyba ze masz bujna wyobraznie i tzw "imaginary friend" :)
    • tykaczor Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 15.05.12, 13:05
      Ksiądz ZDZIERCA z rodziny pogrążonej w żałobie to hiena, której powinno sie plunąć w twarz i wywieźć na taczce od gnoju poza teren miejscowości. Co za bydlak !
      • Gość: bodzio Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.12, 13:11
        Tak ksiądz który podchodzi z tacą do rodziny zmarłego to kanalia, szkoda że nie podniesie wieka trumny i sprawdzi kieszenie zmarłego. To uczeni w Piśmie rozwalą kościół i przekażą wiernych go do ruchu Palikota.
    • Gość: Kondziu Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: 91.215.44.* 15.05.12, 13:30
      Najgorszy ksiądz w Kielcach to Władysław Sikora z parafii Niewachlów, to chytry człowiek nastawiony tylko na pieniądze, do tego cham i prostak. Nie ma w nim żadnych ludzkich uczuć i odruchów a w parafii jest nie do ruszenia po przez znajomości w kurii.
    • rockawy Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 15.05.12, 14:05
      Dzieki za info na temat ceromoni swieckich bo musze o tym temacie z rodzina porozmawiac a nie chcialbym zeby poszli na latwizne i w stresie poszli do katabasow obrzydlych.
      • Gość: parafianka Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: *.starachowice.vectranet.pl 26.12.12, 11:00
        to jest skandal jak może kościół traktować tak wiernych którzy odeszli nie wspomnę o tym jak się czują Ci co pozostali.. ludzie zarabiają po 1000 zł i to nie wystarcza żeby kapłan godnie pożegnał człowieka...a może to śmierć jest okazją do wyrwania pieniędzy...bo czym się różni ta msza od innej? Dojdzie do tego że rodzina i znajomi sami się pomodlą nad zmarłym...i to będzie szczere pożegnanie za darmo i z całego serca.....prawda?
    • cul-de-sac Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 15.05.12, 14:42
      Az sie prosi o kasy fiskalne i zmiane przepisow podatkowych. Pod lichwe* tez mozna takie postepowanie zakwalifikowac, a ta podlega pod kodeks karny.

*Lichwa pojawiła się już w starożytności, rozpowszechniła w średniowieczu, zwłaszcza na wsi. Przetrwała w większości krajów do II wojny światowej. Współcześnie występuje jeszcze w krajach słabo rozwiniętych gospodarczo. Zakazana przez prawo we wszystkich krajach.
      • Gość: kaz Facet w kiecce, niech tam będzie, ale żeby mu IP: *.ngm.net.pl 15.05.12, 14:47
        tyle płacić to przesada, ale to jest prawda tak biorą i jeszcze z tacą biegają - obrzydliwie pazerne przebierańce.
    • fleshless no i po co procent z opsiów z podatków? się chce 15.05.12, 17:02
      się ma.
    • zdybka Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 15.05.12, 17:34
      Tu mamy potwierdzenie dlaczego Janusz Palikot jest bardzo niewygodny
      dla kleru !!!!
      • Gość: mar Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: *.kielce.vectranet.pl 15.05.12, 18:12
        nie pisać głupot tylko się wypisywać z kościoła, czarne pijawki wyzdychają z głodu. Inna sprawa, ze pewnie wszystkiego dla siebie nie biorą tylko muszą działkę większym nierobom czyli purpuratom odpalić. jak to w mafii .....................
    • nollet Śmierć frajerom! 15.05.12, 18:09
      Uważam że 1100 złotych to wcale nie drogo! Boski namiestnik przerywa drzemkę samemu Bogu, a Bogu też nie będzie dupy zawracał za mniej niż 1000 zlotych! Tylko 100 złotych bierze klecha resztę Bóg! Żeby Bogu załować, to już trzeba być ateistą zatwardziałym. A na poważnie, jeżeli jakiś dureń uważa, że tylko klecha pomoze nieboszczykowi dostać się do nieba, a bez klechy to niemozliwe, to niech mu daje nawe 10 tysiecy, warto dać za niebo dla nieboszczyka. Co jakiś czas nawiedzone durnie dają capowi w koloratce pieniądze by odprawił mszę za duszę zmarłych krewnych. Po wpłaceniu klecha dzwoni do Boga z informacją, ze za Zośkę Kowalską zmarłą w 1952 roku zapłacili. Bóg otwiera okno i ryczy do pracujacych w polu, Zośka Kowalska zmarła 11 kwietnia 1952 roku ma dziś wolne, zapłacili za ciebie! Widocznie tak sobei wyobrazają co durniejsi wierni boskie zachowanie. Sami zrobili ze swojego Boga skorumpowanego śmiecia, który za określoną sumę pieniędzy daną pośrednikowi w koloratce, wpuści do nieba Heronima Waligorskiego!
      • Gość: taxi Re: Śmierć frajerom! IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.12, 08:42
        prawda
      • Gość: myśl Re: Śmierć frajerom! IP: *.s11.a040.ap.plala.or.jp 20.05.12, 13:17
        Ha, ha , ha. Smutne i smieszne i bardzo prawdziwe. Taka mentanosc maja praktykujacy katolicy. Znam osobiscie.
    • bossmieciu Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 15.05.12, 18:44
      To co wyprawiają "czarni" nie mieści się w głowie. A robia tak, bo mają na to przyzwolenie. Jakby ludzie zmądrzeli i przestali dawać im kasę w momoencie znajleźliby swoje miejsce w szeregu. Te kłamaca z kurii to z ich piekła nie wyjdzie. W sumie Bóg też ma cierpliwość, że jeszcze żadnego z nich w dupę nie kopnął.

... boss Mieczysław ...
      • polakonly Krk musi zerwać z korupcją i łapownictwem gdyż 15.05.12, 19:27
        jest to działalność typowo mafijna. Episkopat powinien opublikować cennik "posług" kościelnych podać go do wiadomości Urzędowi Skarbowemu, każdą parafię ogłosić podmiotem gospodarczym która powinna płacić podatek dochodowy, a ponadto od nieruchomości. Wtedy nazwiemy tę Organizację uczciwą i cywilizowaną. Sprawy korupcyjne będą ścigane sądownie, a ponieważ agentów watykańskich nie można skazywać na więzienie - kurie płaciły będą Skarbowi Państwa wysokie odszkodowania. Tak duży i lukratywny biznes jakim jest Kościół nie może działać w szarej strefie ze szkodą dla Państwa, albo jeszcze gorzej - jako "czarna dziura" która pochłania w jej tylko wiadomy sposób nieograniczoną ilość majątku kraju który nawiedziła.
        • polakonly Bracia w Chrystusie!Kapłani i zakonnicy/-ce gorąco 15.05.12, 19:35

zachęcamy Was do uczciwości! W imię Ojca i Syna i Ducha Świętego, ale także w imię przykazań bożych oraz ludzkiej solidarności. Porzućcie chciwość! Żyjcie jak rodziny z których się wywodzicie, jak Wasi ciężko pracujący na roli ojcowie. Choć Wy macie pracę lekką, więc dziękując za to Bogu wyrzeknijcie się wymuszania od ludzi sum, którymi nie dysponują, na które ich nie stać! Bądżcie skromni i ubodzy, a będziecie kochani, jak dziś jesteście nienawidzeni przez coraz większe rzesze byłych wiernych.

• Gość: zina Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.12, 08:28
        bossmieciu napisał:

> Te kłamaca z kurii to z ich piekła nie wyjdzie.

A coś Ty? Z jakiego piekła, skoro oni sami w to nie wierzą? To jest tylko taki straszak dla ciemnej masy.
    • wlekawa Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 15.05.12, 19:43
      Tydzień apostazji trwa.
      • polakonly Razem z apostazją, propagujcie pogrzeby świeckie. 15.05.12, 19:53
        Tylko czy Urzędy Gminne są do nich przygotowane? Czy w każdej gminie są cmentarze komunalne i odpowiedni mistrzowie ceremonii...- którymi mogliby zostać przecież nauczyciele tracący zatrudnienie w szkołach! Czyż nie jest to dobry pomysł?!
        • Gość: gość Re: Razem z apostazją, propagujcie pogrzeby świec IP: *.aster.pl 18.05.12, 15:17
          Jeśli w gminie jest tylko cmentarz wyznaniowy, to ksiądz nie ma prawa odmówić pochówku niewierzącemu. a tym bardziej wierzącemu, którego rodzina nie wierzy czy jest "grzeszna" itp. Wszystko dlatego, że zgodnie z przepisami ludzi w Polsce można grzebać tylko na cmentarzu, nie w rowach czy na wysypiskach.
    • vito3 Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 15.05.12, 20:21
      co to za artykul ksiadz bierze ile chce i tyle durna baba buli jej sprawa,problem z kosciolem polega na tym ze ja bule na to zboczenie z wlasnych podatkow mimo ze mam to w glebokim dupsku,teraz moje panstwo chce podatki im oddac bo ten procent nie bedzie z dochodow wiernych tylko podatkow mojego panstwa,kosciol moze dostawac pieniadze od wiernych i oczywiscie placic podatki
    • Gość: rc 1110 PLN to było w promocji -pogrzeb a ślub gratis IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.12, 22:00
      pamietacie raport KAI o niskich dochodach księży ? a tu jeden klient i za samą mszę 1110 PLN , drugie tyle pewnie za pokropek na cmentarzu i 2 tysiąki są :))))

ps
      nowelizowana właśnie jest ustawa o cmentarzach i powinna ona zawierać przepis że w każdej nawet najmniejszej gminie powinien być cmentarz komunalny a w dużych gminach czyli miastach po kilka cmentarzy komunalnych.
      powinna być też możliwość rozsypywani prochów na cmentarzach , w lesie ,nad strumykiem lub zabrania urny do domu i postawienia jej np na biblioteczce.
    • bossmieciu Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 15.05.12, 23:56
      W pewnej kwesti muszę im podziękować, bo dzięki ich postawie kilkanaście lat temu przestałem chodzić do kościoła, a tak do tej pory dałbym się ogłupiać. Ktoś wcześniej napisał, że to mafia i zgdzam się z tym w 100%. Tyle tylko, że mafiozów ściga się na całym świecie i odpowiadają karnie za swoje przekręty, a ci nie, a wręcz przeciwnie mają przyzwolenie na swoją "działalność". Normalny człowiek za każdy ciężko zarobiony grosz musi płacić podatki, a tu nie płacą i jeszcze bezczelni domagają sie więcej pieniędzy. Coraz więcej ludzi mądrzeje i odchodzi od kościoła, bo to nie ma nic wspólnego z wiarą, to są przedsiębiorstwa zarabiające kosmiczne pieniądze. To co robi obecnie kler nie mieści się w żadnych kategoriach ...

... boss Mieczysław ...
    • Gość: gość Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: 109.77.17.* 16.05.12, 00:23

Tylko 1000 to mało powinno być 10.000 chcą mieć za darmo to niech sobie sami odprawią w domu, za wynajęcie sali z szamanem trzeba płacić..
    • iwano19 Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 06:46
      Przecież wiara to jest "dar".Nikt nie twierdzi,że darmowy.
    • puzonik48 Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 16.05.12, 08:03
      Nie tylko w Faktach i Mitach :)Również Racjonaliści mają swoich mistrzów ceremonii :)Pogrzeb z ich udziałem jest niestandardowy ,ma przepiękną oprawę i jest poświęcony faktycznie zmarłemu .Każda ceremonia jest dopasowana do życzeń rodziny :)
    • puzonik48 Ja swojemu dziecku pozwolę zaoszczędzić :) 16.05.12, 08:05
      i na klesze i na cmentarnym miejscu i na pomniku :):)Na mojej śmierci nie wzbogaci się ani klecha ,ani kamieniarz ani kwiaciarka :):)
    • krysia.tuchalowa zaproście rabina albo Michnika, oni nie wezmą ani 16.05.12, 08:09
      grosza !
      • amenominakanushi-pan-poczatku Re: zaproście rabina albo Michnika, oni nie wezmą 16.05.12, 09:54
        No i znalazła się kretynka-antysemitka i wtrąciła swoje 3 grosze bez sensu.
    • alica32 Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mniej 16.05.12, 08:10
      Melanie Philips, londyńska dziennikarka. W głośnej książce „Londonistan” zauważa ona, że we wszystkich instytucjach brytyjskiego życia publicznego obowiązującą ortodoksją stał się multikulturalizm i odrzucenie kultury narodowej. „Przywiązanie do wartości uznawanych przez większość Brytyjczyków stało się synonimem rasizmu”. „U źródeł podstawowego rozdarcia tożsamości narodowej leży odrzucenie chrześcijaństwa, założycielskiej tradycji religijnej narodu i podstawowego źródła jej wartości”. „Dla świeckiej elity Wielka Brytania to obecnie społeczeństwo »postchrześcijańskie«. Tam zaś, gdzie jeszcze tak nie jest, elita ta jest zdecydowana to osiągnąć. Pod transparentem wielokulturowości i propagowania »różnorodności kulturowej« władze lokalne i organy rządowe w systematyczny sposób tępią chrześcijaństwo”.
      Widzę ze ateiści robia wszystko zeby tępic chrześcjanstwo.w Polsce.Uzywaja do tego różnych haseł a to przeszkadza im komunia św u dzieci,a to spowiedż,a to pogrzeb.Manipulują ile sie da żeby niszczyć wiarę w jezusa Chrystusa
      • Gość: xxx Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: 8.19.13.* 16.05.12, 08:28
        prosze sie skoncentrowac na artykule tu chodzi o pieniazki a nie o wiare
      • lemista1 Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 16.05.12, 09:35
        Też jesteś niewierząca - wiedziałaś o tym? Nie wierzysz w 99,99% bogów wymyślonych przez ludzkość.
      • plantin Najbardziej wiarę zohydzają sami katolicy - 16.05.12, 10:07
        - niektórzy księża i spora grupa "owieczek". Po co tępić chrześcijaństwo ? Poza tym jakie chrześcijaństwo - znasz historię i zasady swojej wiary ? Znałem sporo dewotów, którzy biegali prawie codziennie do kościoła, co tydzień do spowiedzi - ale moralność mieli "własną", nie znali Ojcze nasz, Wierzę w Boga itd. - taka była moja teściowa, ja ateista znałem te i inne modlitwy i czytałem wszystkie polskie przekłady Biblii.
      • Gość: Heh Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: 194.0.236.* 16.05.12, 10:13
        Przeceniasz ateistow.
        W Anglii chrzescijanstwo zaczal "tepic" Henryk VIII, ktory wypowiedzial posluszenstwo papiezowi, za co on i cale spoleczenstwo zostalo ekskomunikowane. To bylo w 1534r.
        Wartosci i tradycje narodowe jak widac zachowaly sie po 1534 r w UK, i trwaja do dzis, choc na pewno odmienne od tych z 1534 r, bo jakby nie bylo to prawie 5 wiekow minelo, wiec martwilabym sie bardziej, jakby nic sie od tamtego czasu nie zmienilo, niz tym, ze zachowujemy sie inaczej niz nasi przodkowie 500 lat temu.
        Musisz w koncu zrozumiec, ze zmiana jest podstawa rozwoju, i kto sie nie zmienia, ten sie cofa. Obecnie zmiany nastepuja szybciej niz kiedys, co nie wszyscy sa w stanie zaakceptowac w tym tempie, bo nie kazdy ma te same mozliwosci intelektualne. Jednak fakt, ze wartosci uniwersalne beda sie zawsze zmieniac odpowiednio do czasow, jest niezaprzeczalny. Ludzie nie potrafiacy dostosowac sie do zmian, zawsze beda je krytykowac jako niszczenie wartosci.
        • tygrysio_misio Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 16.05.12, 10:48
          nie chrześcijaństwo a katolicyzm.. a to ogromna różnica!!

• amenominakanushi-pan-poczatku Znów wiesz, ze dzwonią, ale nie masz pojęcia,... 16.05.12, 10:19
        ...w którym kościele. W Anglii panującą religią jest anglikanizm, który zrównał w prawach wyznawców katolicyzmu dopiero w XX w, a i to nie do końca, bo władcą UK może być tylko anglikanin.
        I jeszcze jedno. Twój Jezus jest mi obojętny, jego fanklub - nie.
      • lilu7 Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie 16.05.12, 17:23
        Wiarę w Jezusa Chrystusa niszczą księża żądający takich kwot za pochówek, traktujący wiernych jak dojne krowy,
      • Gość: andrzej Re: Za mszę pogrzebową 1110 zł. I ani grosza mnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.12, 13:44
        Oczywiście, że nie o wiarę tu idzie, o jej zwalczanie, tylko o pazerność księdza, który rodzinę zmarłego stawia pod ścianą! A swoją drogą, to kiepska musi to być wiara, skoro, skoro 3-4 procent ateistów stanowi dla niej zagrożenie. Nawiasem mówiąc, zdaje się, ze większym zagrożeniem dla wiary są niektórzy księża.
    • quinc Boże Ciało w Poznaniu - opłata godziwa 16.05.12, 08:10
      W kościele Bożego Ciała w Poznaniu za mszę pogrzebową zapłaciliśmy opłatę godziwą (200 zł). Nie wszyscy księża są pazerni.
      • Gość: Heh Re: Boże Ciało w Poznaniu - opłata godziwa IP: 193.163.248.* 16.05.12, 09:54
        Szkoda, ze glowny klient nie moze wam zaplacic, bo wtedy i od niego wyciagnelibyscie 200 pln. Ciekawe kto placi za pogrzeb ksiedza? Koledzy? Czy moze odmawiacie pogrzebu, bo nie ma od kogo wyciagnac kasy, a zwloki wyrzucacie za mur?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka