Gość: żeglarz IP: *.crowley.pl 28.04.03, 09:40 Szkole i jej Sternikowi życzenia samych pomyślnych wiatrów i sukcesów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: schumi Re: Rozmowa z nową dyrektor IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 28.04.03, 22:20 Powiesic profesorka Kołomyje, ktory brał w łape i był podejrzewany o inne rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Re: Rozmowa z nową dyrektor IP: *.tkdami.net / 172.16.4.* 01.05.03, 18:38 Jakie rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Rozmowa z nową dyrektor IP: *.look.ca 12.05.03, 18:51 Gość portalu: mo napisał(a): Jakie rzeczy ? _____________________________ Najepiej zapytac ich osobiscie. www.plastyk.kielce.pl Strona ulegla malej ale napewno pozytywnej przebudowie. Mniej juz na niej sa zapatrzeni na Ameryke. Jest szansa ze dostrzeza siebie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schumi Re: Rozmowa z nową dyrektor IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 28.04.03, 22:22 Powiesic profesorka Koło(...)je, ktory brał w łape i był podejrzewany o inne rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Wypowiedzi absolwentow "Plastyka" IP: *.look.ca 29.04.03, 04:40 Gość portalu: schumi napisał(a): ________________________________________________________________________________ To co napisal(a) schumi - to mlodziencze pojscie po majmniejszej lini oporu, dalekie od zdrowej ekonomii i energochlonne. Ale rozumiem jej(go) bunt. ________________________________________________________________________________ Chcialbym jednak pisac o czyms innym. Ot tak sobie a muzom. Mozecie sie zgadzac albo nie zgadzac z moja opinia, ale wydaje mi sie ze wiem na czym polega konflikt dzis juz dotykajacy kazdej prawie instytucji o profilu tworczo- kulturalnym w Polsce. Oto nastapil dramatyczny podzial kazdej z tych instytucji pracownikow na dwa sobie przeciwne obozy. To konflikt o podlozu swiatopogladowym. Oboz pierwszy, najbardziej liczny, ( bo podciagnac pod niego mozemy takze niezdecydowanych) wplywowy z ukladami w urzedach, to oboz liberalow, wyznajacy slepo droge "postepu w kulturze". Upatrujacy szans rozwoju, i szansy na srodki w zwiazku z przystapieniem do UE. To oboz myslacy kategoriami utopijnymi, karmiacy sie tresciami najwyzszego humanizmu wierny naukom Platona, Voltaira, Sartra itd. W imie dobra ludzkosci. Wierzacy ze nasza ziemska populacja ma w kulturze uklad hierarchiczny a wierzcholek jej "wystaje" w Nowo Yorskich galeriach. Wszyscy zatem konczacy prowincionalne uczelnie artystyczne droga ciezkiej tworczej pracy, rozkwitowi niesamowitego talentu, doznaja takowej selekcji niejako naturalnej. Wczesniej czy pozniej docieraja do Nowego Yorku po nalezne im laury przez co staja sie wielkimi i godni swiatowej slawy. Ich tworczosc to arcydziela trafiajace wprost do skarbca swiatowej kultury. Kultury kosmopolitycznej, rozumianej jako kultury swiata wolnego od uprzedzen, ludzi i ras sobie rownych. (wersja utopijna) Oboz drugi, nieslusznie nazywany wstecznym, bo wcale nie neguje postepu swiata wspolczesnej techniki i bazujacego na nim nowych masmedialnych srodkow wyrazu. Uwaza jedynie ze sztuka i kultura to wartosc ponadczasowa, zwiazana glownym nurtem kultury narodowej nieulegajaca presji krotkotrwalych mod na kulture, a tymbardziej technice dostarczajacej wylacznie narzedzi nie zas tresci. Nie wchodzi w ulkady z zadna obcja polityczna, nie koliduje z wiara, ceni rozwoj duchowy czlowieka, rozumie i uznaje priorytety narodowej kultury. Centralnym jej punktem odnniesienia jest skarb kultury narodowej jaki zdolal przetrwac po latach wielkiej proby okresu komunistycznego. To tylko powszechna nieswiadomosc spoleczna oraz presja swiata masmedialnie skrzywionego, karlowatego, skazonego nihilizmem zaciera orginalnosc bogactwo i wybitnosc wzorcow rodzimych kultury, w szybkim tempie uniformizujac swiat wlacznie z uniformistycznym, bo opartym o masmedialne wzorce wyborem jednostki. Glosza; "Najpierw my sami musimy sie docenic pozniej docenia nas inni" (wersja realistyczna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojot Re: Wypowiedzi absolwentow 'Plastyka' IP: *.tkdami.net / 172.16.4.* 29.04.03, 23:13 SZkoda Plastyka. Za Maja to była wspaniała szkoła, a teraz w Radomiu jest większa i lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re:"Salon Wy-Stawowy; wstep Wzbroniony !..." IP: *.look.ca 30.04.03, 17:15 Gość portalu: kojot napisał(a): > SZkoda Plastyka. Za Maja to była wspaniała szkoła, a teraz w Radomiu jest > większa i lepsza. _______________________________________________________________________________ Zgadzam sie z Toba ze to byla wspaniala szkola, ktora dala Polsce tysiace ludzi z podstawowym zasobem wiedzy plastycznej i kultury narodowej. Jej program przygotowawczy mial tez swoje slabosci, ale wynikaly one z profilu programu PRL -owskiej edukacji. Ta slabosc widac; pojawia sie temat "Plastyka" w regionalnym internecie i.... nie ma jego..... obroncow dobrego imienia. Nie ma takze checi wymiany pogladow, reklamy, snucia perspektyw i planow. A moze jest to tylko strach przed wspolczesnymi srodkami przeplywu informacji. Szkole i klimat w niej tworza nauczyciele. Chyba mialem szczescie bo tych co mnie uczyli zawsze darzylem i darze wielkim szacunkiem. Badz laskaw i napisac nam; Dlaczego "Plastyk Radomski" to szkola lepsza i wieksza. Radomowi nalezy tylko pogratulowac. Stworzyl konkurencje, stad mniej ubiegajacych sie do Kieleckiego LSP na egzaminach wstepnych, ale to wcale nie swiadczy jeszcze o zalamaniu sie jego poziomu. Wrecz przeciwnie, widzialem tam wiele pozytywnych elementow swiadczacych o tym ze uczelnia podnosi swoj standart. A poza tym to kochani - HISTORIA TEJ UCZELNI i jej prestiz w kraju mowia same za siebie. Absolwentow tej szkoly mozesz spotkac w calym szerokim swiecie. Pamietaja jej mury stary budynek przy radzie M.Buczka, stare warsztaty w barakach, internat z zimna woda na zewnatrz i roznego rodzaju zarty jak ten; " Salon wy-Stawowy wstep wzbroniony"....czy ktos moze wyjasnic to haslo ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mo Re: Rozmowa z nową dyrektor IP: *.tkdami.net / 172.16.4.* 01.05.03, 18:39 O jakie rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angela Re: Rozmowa z nową dyrektor IP: *.radom.pilickanet.pl 13.05.03, 12:38 Ja też kończyłam plastyka w Kielcach a moja córka już w Radomiu. Tu jest naprawdę wysoki poziom. W Radomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Rozmowa z nową dyrektor IP: *.look.ca 13.05.03, 17:16 Gość portalu: angela napisał(a): Ja też kończyłam plastyka w Kielcach a moja córka już w Radomiu. Tu jest naprawdę wysoki poziom. W Radomiu. ________________________________________________________________________________ Zatem odpowiedz nam Angela na czym ten wyzszy poziom radomskiego plastyka polega ? Jedno jest pewne ze calemu krajowi potrzeba jest "klasyki" Wdzieczny bylbym pani dyrektor Kieleckiego Plastyka za powolanie dzialu metalo plastyki. Co dalo by szanse powrotu do dobrych tradycji kieleckiej "metalurgii". Za duzo w kieleckim peizazu przypadkowego i niewyksztalconego talentu, kiczu. Ot chocby sama brama do PLSPwK jest barokowo kiczowata a juz nie wspominajac tych bialych rur w alejkach szkoly estetyka przeniesiona z dworcow lotnicych, ale co to ma wspolnego ze szkola. Chyba ich tworca mial niezly odlot ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zita Re: Rozmowa z nową dyrektor IP: *.tkdami.net / 172.16.4.* 29.04.03, 23:20 A co to za konflikty targają Plastykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kojot Re: Rozmowa z nową dyrektor IP: *.tkdami.net / 172.16.4.* 10.05.03, 13:50 Gdyby biedne Ministerstwo Kultury oddało szkoły plastyczne samorządowi to wyszło by na zdrowie wszystkim zainteresowanym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Rozmowa z nową dyrektor IP: *.look.ca 11.05.03, 07:07 Gość portalu: kojot napisał(a): Gdyby biedne Ministerstwo Kultury oddało szkoły plastyczne samorządowi to wyszło by na zdrowie wszystkim zainteresowanym. _____________________________________________________________________________ kojot ; czy jestes pewny tego co napisales, ze szkoly plastyczne podlegaja Ministerstwu Kultury ? Mysle ze Ministerstwu Oswiaty - a nie kultury. Przeciez tam nadal obowiazuja przedmioty scisle jak w kazdym z liceum + plastyka. I to byl fenomen na skale PRL-owskiego systemu. Pamietam ten meczacy tydzien lekcji z przedmiotow ogolnych i nareszcie w sobote- warsztaty; kapuchino z kremem i kruszona czekolada, rurki z kremem, zapach obrabianego drewna formowanegow krzeslo, ptaka, rybe, a na koniec konfetti, usmiechy, blysk fleszow, ....do zobaczenia w Sandomierzu, a ty skad z Kazimierza, no widzial go lepszy sie znalazl, nie on z Radomia. A rozumiem to nie to co Wolbrom. To do kad; do Krakowa czy do Poznania ...jeszcze nie wiem, musze sie zastanowic ! Zegnajcie chlopaki ja spadam - o jakze ten swiat byl potezny i naszczescie byl . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBB Re: Rozmowa z nową dyrektor IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.03, 10:13 Szanowny Filipe! Liceum Plastyczne w Kielcach podlega Ministrowi Kultury. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: Rozmowa z nową dyrektor IP: *.look.ca 11.05.03, 22:12 Dziekuje BBB za sprostowanie. Rzeczywiscie ze ja sobie tego wczesniej nie uswiadomilem. No coz; Jakie ministry taka kultura ! Odpowiedz Link Zgłoś