barnaba_only 07.06.09, 23:35 wątpie aby ten pomysł był zgodny z prawem, prezes zmusić to moze siebie do wyciśnięcia na kiblu ...... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jgalka Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 07.06.09, 23:48 mysle ze (pol)inteligenci ze spoldzielni zamiast blokowac kaloryfery powinni wstawic blokady w oknach zeby nie dalo sie ich domknac, w sumie bedzie zrowiej, od razu zrobi sie tak zmino ze lokatorzy sami rozkreca kaloryfery. ciekawe jaki bedzie nastepny pomysl, zakaz gaszenia swiatla przed polnoca bo inni noca nie wlaczaja o blok osiwatlaja okna ciagle tych samych mieszkancow, albo moze nakaz codziennego gotowania obiadow bo ci co nie gotuja musza wachac smakowite zapachy, robia sie nerwowi,a potem to tylko awantury wybuchaja Odpowiedz Link Zgłoś
zezowaty_cyklop Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 08.06.09, 04:05 Pan prezes miał najwyraźniej takie blokady w rodzinnym domu od dzieciństwa i trochę mu się mózg przegrzewał zbyt często. Efekty jakie są każdy widzi - mózg do wymiany. Prezes też. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmiczny_swir Trzeba byc powalonym 08.06.09, 23:52 Trzeba byc powalonym zeby na takie pomysly wpadac. To, ze istnieje pewien przepyw ciepla pomiedzy mieszkaniami to fakt, ale nie sa to az tak ogromne ilosci ciepla. Jesli ktos ma pokoj sasiadujacy z szybem widny to co? To sa naprawde niewielkie ilosci energii i nie ma sensu dzielenie wlosa na czoro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nkab Re: Chora to jest ta tzw sprawiedliwość społeczna IP: *.toya.net.pl 09.06.09, 09:29 Każdy chce płacić tylko za to co zużył a tu jest przykład na to jaka to pułapka. Niektórzy mają całą zimę zakręcony grzejnik, bo go nie stać na ogrzanie i w efekcie naraża na wyższe koszty sąsiadów. Sam też musi płacić za dostarczenie tzw czynnika cieolnego. Ma bardzo zimno a i tak płaci. Jednynym słusznym rozwiązaniem jest powrót do swobodnej regulacji zaworów przy stałej cenie dla wszystkich. Bez ogrzewania budynki się szybciej niszczą. Naprawdę, jak wszyscy będą grzać będzie i cieplej i napewno taniej. Andrzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wd Re: Chora to jest ta tzw sprawiedliwość społeczna IP: *.wip.pl 09.06.09, 10:53 sytuacja jest tez taka jak opisąłem wyżej ze nei wszedzie sa rury z gorącą woda idace na wyższe piętra. Na ostatnich ich nie ma i trzreba grzać. W efekcie ktoś kto mieszka na 8 piętrze ma ciepło o zwroty a ten z 10 piętra płaci za siebie i za ciepło na niższych piętrach. To nie jest uczciwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Trzeba było się uczyć fizyki w szkole. "Niewielkie IP: *.gdynia.mm.pl 09.06.09, 10:19 ilości energii", ha ha.. Zasady termodynamiki się kłaniają. Ten, kto zakręca kaloryfery u siebie, KRADNIE ciepło sąsiadom. Zarząd spółdzielni, który instaluje tzw podzielniki współuczestniczy w PRZESTĘPSTWIE. Podzielniki miałyby sens wyłącznie w układach izolowanych. Mieszkając w blokach trzeba się pogodzić z tym, że jednemu odpowiada cieplejsze mieszkanie, drugiemu nie. I płacić równo, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 Ty się uczyłeś niezwykle pobieznie. 09.06.09, 10:47 prawda jest ,ze ciepło będzie samoistnie przepływac z ciała o wy ższej temperaturze do ciała o niższej temperaturze. Ale tak jak napisął świr w bloku pomiędzy mieszkaniami te przepływy nie sa duże. Gdybys sieuczył lepiej to bys słyszął o rozkładach ciepła ( najcieplek jest przyźrdleciepla ) o temperaturowej warstwie przyściennej o stanach nieustalonych ,a tak dyskutujesz z poziomu o rowejzasady termodynamiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man Re: Ty się uczyłeś niezwykle pobieznie. IP: *.gdynia.mm.pl 09.06.09, 11:30 Niewielkie przepływy?? Gdyby tak było, to przy całkowitym zakręceniu grzejników, temperatura w mieszkaniu powinna oscylować wokół tej na zewnątrz. Tymczasem nawet zimą nie spada poniżej 15 stopni. Przecież między mieszkaniami w starych blokach nie ma żadnych izolacji termicznych. Beton i tyle... Odpowiedz Link Zgłoś
janu5 W mieszkaniu jest wiele źródeł ciepła 09.06.09, 11:33 Każdy domownik to źródlo ciepła równowaznik mniej więcej 2 żeberek kaloryfera. Kuchenka gazowa ,żarówki, komputery, telewizory itp. Ale głownie mamy dogrzewanie poprzez niopomiarowane rurki i grzejniki nieopomiarowane w łazienkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio Re: W mieszkaniu jest wiele źródeł ciepła IP: *.wip.pl 09.06.09, 12:01 Rury idące na wyższe pietra dają duża ilośc darmowego ciepła. Darmowego bo nie my płacimy my tylko nasz sąsiad ten na ostatnim piętrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Pomysł prezeze jest trochę sprawiedliwy IP: *.wip.pl 09.06.09, 10:50 W moim bloku jest dokładnie sytuacja opisana przez prezesa. Ja mieszkam na ostatnim piętrze i musze płacić za ogrzewanie całego bloku a sąsiedzi poniżej kosza kase ze zwrotów. Oni maja rury które dogrzewają ich mieszkanie i nawet przy zakręconych grzejnikach mają ciepło. Na ostatnich piętrach takich rur nie ma i jak nie chce zamarznąć to trzeba miec grzejnik odkrecony. Efket jest taki ze ja dopłacam za ogrzewanie 900 zł za sezon mimo że mam w domu 20 stopni a sąsiedzi poniżej mają w domu 22 stopnie przy zakręconych grzejnikach ijeszcze zwroty. To nie jest ucxzciwe że ja muszę płacić za ogrzanie całego pionu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Pomysł prezeze jest trochę sprawiedliwy IP: *.renf.cable.ntl.com 09.06.09, 14:59 To było kupić mieszkanie niżej. Kupiłeś tańsze (wysoko), a teraz beczysz? Co mnie obchodzą twoje koszty? Nie podoba się - to sprzedaj mieszkanie - wybuduj dom i nikt ci ciepła nie będzie "kradł". Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Pomysł prezeze jest trochę sprawiedliwy 10.06.09, 18:24 Gość portalu: bunio napisał(a): > To nie jest ucxzciwe że ja muszę płacić > za ogrzanie całego pionu to jest uczciwe bo za brak wiedzy trzeba płacić, trzeba było kupić mieszkanie niżej a nie teraz narzekać. kto kupuje mieszkanie na ostatnim piętrze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: Pomysł prezeze jest trochę sprawiedliwy IP: 77.223.220.* 10.06.09, 18:57 Niektórzy czekali czasami kilkanaście lat po wpłaceniu wielokrotności swojego wynagrodzenia tytułem wkladu do sp-ni (spłacali pożyczki w pracy) pózniej przez kilkanaście lat spłacali kredyt w czynszu, na kilka lat przed uwłaszczeniem wydali ponad 20 tys.zł na wykup tego do czego tak naprawdę nabyli prawo a teraz jeszcze muszą innych ogrzewać z racji usytuowania mieszkania w budynku, tych którzy czekali 1 rok (znajomych królika)a teraz może kupili za złotówkę. To jest sprawiedliwość czy pospolite draństwo ? SENS mają tylko blokady ale w mieszkaniach wewnętrznych,posiadających duże nadpłaty !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Pomysł prezeze jest trochę sprawiedliwy 24.06.09, 08:10 Gość portalu: obiektywny napisał(a): > To jes > t > sprawiedliwość czy pospolite draństwo ? Sprawiedliwie jest, bo teraz ma prawo sprzedać szybko ten lokal i kupić sobie tańszy w utrzymaniu. Kto kupuje mieszkanie w takiej spółdzielni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leppiej Oburzacie sie? IP: 193.144.103.* 09.06.09, 11:06 A dlaczego? Przeciez dokladnie tak samo funkcjonuje panstwo polskie. Przymus placenia za niechciana usluge (np. szkola publiczna) i do tego jeszcze oplata za to, ze sie bedzie placic (wydanie wszelakich dokumentow). Mimo to w ostatnich wyborach 99% glosujacych zgodzilo sie na taki system. O co wiec caly krzyk? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A kuku Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.09, 23:53 Prezesom spółdzielni radzę zasięgnąć porady prawnej i zastanowić się na swoimi pomysłami. Instalując takie blokady można popaść w poważny konflikt z obowiązującym prawem, także unijnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właśćiciel M Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 77.223.220.* 08.06.09, 09:31 Bardzo trafna uwaga. Opłacają z naszych pieniędzy radców prawnych a zachowują się tak jakby byli sami na bezludnej wyspie i chcieli zorganizować życie od podstaw. Karmią nas takimi andronami,że wstyd pomyśleć co oni mają w swojej dokumentacji. Kiedy zwykły człowiek będzie miał wgląd w tę radosną twórczość za naszą kasę ? Sprawy trzeba zgłaszać do biur poselskich i senatorskich, musi być jakiś sposób na tę spółdzielczą samowolkę a nawet patologię ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o co chodzi? Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 11:39 Zgłoś się na zebranie członkowskie, powiedz to co tu napisałeś i poproś o wgląd w "tę radosną twórczość". Masz prawo - jesteś współwłaścicielem! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel M Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 77.223.220.* 08.06.09, 12:11 To nie takie proste.Można rozmawiać z ludzmi mądrymi i kulturalnymi ale nie z takimi, którzy rżną głupa i gadają, ciągle jak zegarynka "wszystko jest zgodne z prawem ", w ABSOLUTNIE KAŻDEJ SPRAWIE Facet kilka lat temu, kiedy sprawę opisywała prasa straszył, że nikt mu nic nie zrobi, bo ma znajomości w... prokuraturze.Faktycznie wyszło na to,ze ON nie zawinił, tylko ludzie nie oszczędzają ciepła, chociaż okna i drzwi na klatkach nie można było zamknąć...a zamiast zabezpieczenia włazu na dach było ..NIEBO. niewiele zresztą się zmieniło po tym enuncjacji prasowej. TO są kolesiowskie czerwone Kielce. To fakt,ze jego nazwa jest na liście BW. Oczywiście chodzi o pobliskie osiedle a nie o STOK > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.09, 12:16 Brak zainteresowania spółdzielni stanem bloku jest naganne, ale oszczędzanie kosztem dopłat innych lokatorów chyba też... Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 07.06.09, 23:53 hahahaha tylko prawdziwy kretyn albo zwykły gnój mógłby wpaść na ten pomysł gdzie mieszka pomysłodawca mam dla niego wspaniałą ofertę mogę mu sprzedawać truskawki po jedyne 50 złotych za kilogram. za drogo? nie lubisz? to masz problem bo musisz je kupować bo takie moje widzimisię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justyna Przedhanke Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.chello.pl 09.06.09, 10:53 Mam nadzieje, że wszytskich tego typu prezesów spotka za karę grupowy gwałt analny. Wtedy już bez większych ceregieli będa mogli sobie te pomysły wsadzić... Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 09.06.09, 19:36 Gość portalu: Justyna Przedhanke napisał(a): > Mam nadzieje, że wszytskich tego typu prezesów spotka za karę grupowy gwałt ana > lny. oczywiście po gwałcie dostana także rachunek za usługi seksualne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :())) Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 77.223.220.* 09.06.09, 20:10 taki jeden z listy to już od rana tak wygląda, sekretarka informuje interesantów, którzy przychodzą wraz z rodziną już po 7 rano /gdyby trzeba było zacząć okupację/,że prezes ma chore...serce :))) Odpowiedz Link Zgłoś
yoursire Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 08.06.09, 00:08 Zmuszanie do płacenia za niezamówioną usługę (pobór ciepła, określony blokadą ustawioną na stałym poziomie), do tego blokada i.... montaż na koszt zmuszanego do kupowania usługi lokatora. Ktoś tutaj naruszy prawo. Bezczelność nie zna granic. Jak to boli panów prezesów, jak trzeba oddać pieniążki z tytułu nadpłat hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budynków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 00:13 ci "oszczędni" skręcają ogrzewanie na 0, grzejąc się od sąsiadów i/lub wychładzając mieszkania co powoduje zagrzybianie ścian. dodam jeszcze, że usuwanie grzyba/pleśni jest bardzo drogie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mel Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: 82.139.30.* 08.06.09, 07:11 Chłopie, z tym grzaniem od sąsiadów to jakaś ściema. Spróbuj sobie w zimie zakręcić kaloryfery i sprawdź czy od sąsiadów idzie ci ciepło. Jak ci będzie szło to albo masz za cienkie ściany, albo u sąsiadów się pali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mark Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.09, 09:55 prawda jest taka, że mieszkam pomiędzy sąsiadami, którzy nie grzeją i to ja muszę grzać ich! podłoga jest lodowata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: *.renf.cable.ntl.com 09.06.09, 15:06 To się wyprowadź i przestań jęczeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiwan Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: *.magma-net.pl 08.06.09, 18:56 Pała z fizyki chłopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: *.ujk.edu.pl 09.06.09, 13:24 Tak? To zagotuj gar wody i wstaw do zimnego pokoju. Woda nie wystygnie? A czy od tego w pokoju zrobiło się cieplej? Pewnie, Ze ciepło idzie od sąsiadów tylko w stale zimnym pomieszczeniu nawet tego nie czujesz. Zimno iu Ciebie, ale Twoje prawo bo nie grzejesz. Jednak dlaczego zimno i u mnie choć grzeję i co roku dopłacam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mel Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: 82.139.30.* 10.06.09, 19:19 ujk - no i wszystko jasne. To tłumaczenie powala. Na zajęciach też tak tłumaczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy 08.06.09, 16:17 Ci 'oszczedni', czyli np ja, po prostu lubia zimno. Zima grzeje przez dwa-trzy dni, zwlaszcza od kiedy wymienilam okna, a blok ocieplono. Poza tym niezaleznie od pory roku spie przy otwartym oknie. Od dziecka. Dzieki temu nie choruje i nie budze sie z goraca :) Co do grzania sasiadow - chetnie zaplace za tych, ktorzy uwazaja, ze temperatura 38 C jest im niezbedna do zycia i ktorzy w zwiazku z tym maja przez piec miesiecy w roku rozkrecone regulatory temperatury na piatke, czyli na maksa. Jednoczesnie jednak bede musiala wystapic do sadu o to, zeby oni dolozyli sie do mojego internetu, oplaty za kablowke, pradu i gazu. Przeciez ja im dogrzewam ich mieszkania suszac wlosy, uzywajac monitora, ogladajac telewizje (tez daje cieplo), uzywajac lodowki (o, ta to dopiero emanuje temperature!) oraz gotujac i piekąc. Rozwiaz ten problem, zweisteinie, dzieki z gory. Odpowiedz Link Zgłoś
80c51 Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy 09.06.09, 01:10 Dokładnie! Mam to samo - kaloryfer przykręcony, okno otwarte, a w środku - 25 stopni (mój serwer grzeje - a ja płacę za prąd). Mam jeszcze płacić za to, że nie będę mógł wysiedzieć w mieszkaniu przy 28 stopniach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia IP: *.wip.pl 09.06.09, 10:58 Gdybys musiał grzac i za to slono płacić wiedząc że twoi sąsiedzi mają cieło za darmo tez bys mial watpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de2hd Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: *.bielskpodlaski.mm.pl 08.06.09, 21:26 Zasłyszałem jakiś czas temu opinie w jakimś medium że taka minimalna temperatura bezpieczna dla budynku to 16*C, a z własnego doświadczenia wiem że poniżej tej temperatury zwyczajnie można zmarznąć w dłonie (przynajmniej będąc osobą szczupłą). Toteż moim zdaniem termostaty, które nie dopuszczałyby do spadku temp. poniżej takiej wartości (nawet pod nieobecność lokatorów) byłyby ok.. Jak ktoś chce zimą latać w samiuśkich majtach po mieszkaniu to jego sprawa, ale w drugą stone powinna być jakaś zdroworozsądkowa granica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel M Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: 77.223.220.* 08.06.09, 21:46 Oczywiście na takie rozwiązanie zabezpieczające interes sąsiadów, zresztą słuszny,należy spojrzeć przez pryzmat interesu tych lokatorów, którzy ze względu na usytuowanie mieszkania w budynku/szczytowe ,pod dachem itp/ w czasie mrozów muszą zużyć dwa lub trzy razy więcej ciepła niż ci w mieszkaniach wewnętrznych- aby osiągnąć temp. 16 st.W czasie słonecznych dni nie będą mogli sobie zrekompensować "nabitych kresek " i przykręcić zaworów bo przecież jeszcze,póki co, NIE ZABRONILI nam ogrzewać mieszkań przy pomocy słońca :)wówczas będą mieć ponad 20 st,zwiększone parowanie i koszty tak duże, że pójdą z torbami. Faktycznie prokuratorska sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KoT Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: *.szczecin.mm.pl 08.06.09, 22:56 Jak ktoś ma mieszkanie pod dachem, czy szczytowe, to ma z reguły odpowiednio zmieniony współczynnik mieszkania (lub kaloryferów), za pomocą którego przelicza się zużycie ciepła w danym M-(ileś tam). Inny współczynnik mają mieszkania wewnętrzne. Mam 1 pokój od południa pomiędzy dwoma sąsiadami i 1 pokój szczytowy od północy i nie grzejąc w obydwu z reguły właśnie zimniej mam w tym wewnętrznym pokoju, więc niech nikt mi nie wciska, że sąsiedzi ogrzewają mi moje mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel M Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: 77.223.220.* 08.06.09, 23:59 Panie Kocie, radzę wpisać w google "przenikanie ciepła w budynku " i wszystko będzie jasne.Również można znalezć dużo materiałów nt.wspólczynników wyrównawczych ale w tym sęk, ze często podane wielkości stosowane są wybiórczo pod potrzeby określonych "elyt" prezesow i znajomych królika. Ten temat też nadaje się do głębszej analizy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: *.wip.pl 09.06.09, 11:01 Niestety ja mam ostatnie piętro pod dachem i płace dokłądnie taki sam współczynnik za ogrzewanie jak moi sąsiedzi poniżej. W efekcie oni mają duze zwroty a ja dużą dopłatę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: *.chello.pl 08.06.09, 22:54 a ja w domu w zimie mam 28 stopni i lata po domu bez majtek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teresa Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: 217.153.100.* 09.06.09, 09:52 grzyb to efekt przemarzania ścian ,które nalezy ocieplić. Wówczas usunie się przyczyne wilgoci. Prezesi juz stracili resztki rozumu, bo lokatorzy zaczynaja rozliczac z zamowionej energii ,ktorej horendalne ilości zamawiaja zeby nabic r-ki . Rozwalic te molochy , stworzyc małe wspólnoty , Wowczas koszty płac prezesów i jego świty odpadają opłty sa o 50 % mniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: *.wip.pl 09.06.09, 12:11 U mnie grzyb na ścianach to efekt wilgoci kóra zbiera sie w zamkniętym mieszkaniu. Oczywiście można wietrzyć czy rozszczelnić okna tylko wtedy trzeba dużo więcej grzać a wiec i dużo więcej płacic. Mam do wyboru ogrzewanie i dopłacanie około 500 - 800 zl albo oszczędzanie i grzyb. Innej alternatywy w niektorych przypadkach nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: zarząd ma obowiązek walczyć o dobry stan budy IP: *.chello.pl 09.06.09, 12:14 Właśnie o tochodzi ze spoldzielnie dbaja o tzw. substancje, ciekawe jak spadna ceny mieszkan po wprowadzeniu certyfikatow energetycznych...pewnie wiele zarzadow sm dostanie "gratulacje" od sowich lokatorow:) Odpowiedz Link Zgłoś
falco2009 Nowe " Alternatywy 4" 08.06.09, 00:10 Niezły komunistyczny skansen. Ludzie modernizują mieszkania i oszczędzają ,ale cwaniaczki ze społdzielni już zaplanowały sobie podwyżki i teraz szukają sposobu jak wyciągnąć ludziom pieniądze z kieszeni. A może tępe łby zaczęłyby główkować nie jak kraść ,ale jak mniej płacić dostawcy ciepła skoro ludzie mniej go zużywają . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Turysta Koc i alumata. IP: *.adsl.inetia.pl 08.06.09, 00:14 Wystarczy taki kaloryfer oblozyc szczelnie kocem izolacyjnym z warstwa folii aluminiowej razem z termostatem i pomysl prezesa spali na panewce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uuuuu Re: Koc i alumata. IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 11:48 Owiń się sam "szczelnie kocem izolacyjnym z warstwa folii aluminiowej"!!! Może wypocisz szybciej te toksyny, które w siebie wprowadzasz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bunio Re: Nowe " Alternatywy 4" IP: *.wip.pl 09.06.09, 12:06 A ty zrozum ze ktoś za te ciepło żużyte przez budynek musi zapłacić. Wprowadzenie obowiazku ogrzewania przez wszystkich, trochę sprawę by wyrównało. Teraz jest tak ze ty masz zekręcony grzejnik i względnie ciepło , ale drugi który ma mieszkanie pod dachem albo szczytowe musi zapłacić za te ciepło z korego i ty korzystasz. On nie moze zakręcić grzejnika bo by miał 10 stopni. Uważasz ze to uczciwe ze masz cielo kosztem innych płacących? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Nowe " Alternatywy 4" IP: *.renf.cable.ntl.com 09.06.09, 15:12 TAK UWAŻAM. Masz wolność wyboru - zmień mieszkanie na dom, ja mam to w du.ie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel M Re: Nowe " Alternatywy 4" IP: 77.223.220.* 09.06.09, 15:50 Po co te przepychanki? Prawo musi być respektowane i koniec, kropka jak mawia panujący nam premier. A przepis wyraznie stanowi,ze należy stosować współczynniki wyrównawcze uwzględniające usytuowanie lokalu w bryle budynku ! Komu prawo się nie podoba to.. do Gabonu i tam niech tworzy kastę uprzywilejowanych. Dłużej nie zamierzam tolerować kolesiów królika panujących w dogodnych warunkach, mieszkanie kupione za grosze,alleluja na dachu i ogrzewanie na koszt innych.A jeśli chodzi o blokady to pomysł ma plusy i minusy. Ważne aby nie skrzywdzić tych, którzy już i tak mają za swoje w tym RAJU kołchoznianym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Nowe " Alternatywy 4" IP: *.renf.cable.ntl.com 09.06.09, 15:56 To może jeszcze dopłaty do paliwa zechcesz bo twój "hummer" pali "trochę" więcej od jakiegoś japończyka i to oznacza, że koszt utrzymania stacji paliw etc. spoczywa głównie na tobie tak? Jest takie powiedzonko "widziały gały co brały", a przed zakupem zawsze można (i chyba trzeba) sprawdzić takie rzeczy jak koszt utrzymania?! A jak nie to tak wolna droga - sprzedaj mieszkanie - kup dom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kielczanin Re: Nowe " Alternatywy 4" IP: 77.223.220.* 09.06.09, 19:13 W moim akurat bloku,środkowa śmietanka, na ogól kumotry, byznesmeny od sprzątaczek i kolesie królika, która nie dość,że ma duże zwroty za ciepło,dzięki współczynnikom wyrównawczym, których nie ma nawet na papierze !!!a stosowanym pod prezesika i układowców to nawet nie chce się pochwalić ;)jaką sumą zasilili fundusz Sp-ni z tytułu wykupu.. Sitwa i tyle. Ale czego można było się spodziewać po przejściu od mentalności na poziomie kołchozu do tzw. kapitalizmu ? Odpowiedz Link Zgłoś
zz26 Re: Nowe " Alternatywy 4" 09.06.09, 19:39 Teraz jest tak ze ty masz zekręcony grzejnik i względnie > ciepło , ale drugi który ma mieszkanie pod dachem albo szczytowe > musi zapłacić za te ciepło z korego i ty korzystasz. On nie moze > zakręcić grzejnika bo by miał 10 stopni. straszne. jak kowalski ma mniejszy rachunek od Wiśniewskiego to wiśniewskiego krew zalewa nie chcesz grzać sąsiada? to uszczelnij sobie ściany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.chello.pl 08.06.09, 00:12 już widzę jak wpuszczam do MOJEGO mieszkania baranów, żeby mi ten ograniczniki założyli:D wrócą z policją? będą mieli nakaz? hehe co za głąb to wymyślił, na pewno będą mieli całe rzesze ludzi, którzy wyrażą chęć zamontowania tego:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tb Re:u mnie spoldzielnia zlikwidowala po male walce IP: 79.139.12.* 08.06.09, 00:22 U mnie w bloku na Slichowicach tez byly zalozone blokady na kaloryferach, ale z pomoca prasy udalo sie je zlikwiodowac w calym bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.toya.net.pl 08.06.09, 00:53 Czy takie coś nie jest karalne? O_o Koleś który to wymyślił powinien raczej zamiatać ulice niż pracować na takim stanowisku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: de2hd Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.bielskpodlaski.mm.pl 08.06.09, 21:56 A co byśmy powiedzieli o osobniku, który np. w -30*C ma otwarte wszystkie okna w mieszkaniu przez dajmy nato tydzień, bo zaprawia się przed wyprawą podbiegunową :) u sąsiadów na ścianach raczej byłby szron, no nie? :D Niedawno sąd w jakimś polskim mieście nakazał kobiecie zaprzestanie gry na saksofonie(?) we własnym mieszkaniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 77.223.220.* 08.06.09, 22:30 Nie tak dawno sąd nakazał właścicielowi koguta podjęcie odpowiednich działań aby kogut piał jedynie sporadycznie. W nocy pies może szczekać 2-3 minuty.Wcale nie są to śmieszne ograniczenia. Wszystko co może pomóc innym ma swój sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaaa Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.kielce.net.pl 08.06.09, 07:14 nie pamiętam artykułu ale takie coś według prawa unijnego będzie za jakiś czas wymagane, i tu właśnie chodzi o ludzi którzy grzeją się od sąsiadów, blokada taka polega na tym że temperatura w pomieszczeniu nie może spaść poniżej 16 stopni C. Więc jest uzasadnione jeżeli jeden sąsiad ma nadpłaty 2000zł a drugi musi dopłacić 1200zł.No chyba że prezes w spółdzielni tak ustawi blokadę ze będzie musiało być 20 stopni C. Odpowiedz Link Zgłoś
ania5411 Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 08.06.09, 08:07 Mi się te blokady nie podobają. U mnie w pokoju w tą zimę prawie przez cały czas był ustawiony kaloryfer na zero, a ja chodziłam na krótki rękawek tak było ciepło. Pamiętam też jak u mojej cioci była podobna blokada to było tak gorąco w mieszkaniu w zimie, że można było się ugotować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 09:06 Wystarczyło zamknąć okno w pomieszczeniu, a grzejnik przestałby grzać :) Termostaty z blokadą działają od zakresu 2 wzwyż, a przy ustawieniu na minimum czyli 2 daje 14'C w pomieszczeniu, więc przy zamkniętym oknie grzejnik będzie zimny! W innym przypadku, albo termostat nie jest dobrze przymocowany do zaworu, albo jest popsuty. Nie znam takiej osoby co by uważała, że w domu 14'C to jest upał :) Sprawa rozbija się o koszty i biedę społeczeństwa, ludzie nie mają na opłaty, więc siedzą w paltach pod kocami i oszczędzają, niejednokrotnie wydając potem kasę na drogie lekarstwa. Czy był ktoś w mieszkaniu gdzie wskazania we wszystkich pomieszczeniach są na 0, gdzie okna nigdy nie były otwierane? Nie chciałby chyba nikt tam przebywać dłużej niż godz., do niektórych mieszkań nie da się nawet w ogóle wejść! A przy wietrzeniu mieszkania, co trzeba od czasu do czasu zrobić nie trzeba jak przeczytałem wcześniej owijać całego grzejnika kocem termo... coś tam, bo to jest bez sensu i nic nie daje! Obojętne czy to będzie zawór działający od 0 (który może też się włączyć przy otwartym oknie zimą), czy też z blokadą od 2, do wywietrzenia wystarczy owinąć grubszą szmatką termostat zaworu w taki sposób, żeby nie docierało do niego chłodne powietrze z okna. A przy zwariowanym oszczędzaniu przez większość lokatorów za kilka - kilkanaście lat te bloki pozawalają się, co komuna zbudowała - zniszczą sami lokatorzy, kapitalizm i wolny rynek, uszkodzenia spowodowane grzybem, wilgocią, wychłodzeniem ścian zewnętrznych i wewnętrznych są nieodwracalne! Nikt nie szanuje praw spółdzielczych do których należymy i jesteśmy współwłaścicielami, obojętne czy nas stać na własność mieszkania czy nie. Ciekawe czy ktoś wpadłby na super pomysł mając własny domek żeby w ogóle nie ogrzewać domu, bo musi kupić opał a nie ma za co? - po kilkunastu latach - w porywach dom by mu się zawalił na łeb nie mówiąc już o aspektach zdrowotnych mieszkańców! A co do zarządów spółdzielni, to rozliczanie indywidualne na grzejnikach zmusiło ludzi do oszczędzania i spowodowało takie zachowania lokatorów, zbyt szczelne mieszkania(termosy!), cofające się spaliny, wilgoć, grzyby, smród! Rozliczenie ogólne z licznika zbiorczego uzdrowiło by trochę ten stan i niezdrową atmosferę po rozliczeniach pomiędzy sąsiadami, lokatorami a spółdzielnią! Zacznijmy trochę myśleć nie jak dać jeden drugiemu po krzyżu, ale jak ułatwić sobie i innym życie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co Re: Lepiej strzel sobie setę IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 09:50 A konkretnie? Może jakiś argumencik? Rozwiniesz swoją głęboką myśl? - nie wstydź się malutka istotko! Czy już ci seta wypaliła resztę mózgu? Za wcześnie chyba wstałeś!!! A nie powinieneś teraz być w przedszkolu lub szkole? - pomyłko ewolucji! Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba_only Krótko bolszewiku, wal sie od mojego mieszkania 08.06.09, 12:13 i sposobu jak sobie ogrzewam, system nakazowo rozdzielczy sie skonczył i zdejmij sobie blokade z mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co Re: Krótko bolszewiku, wal sie od mojego mieszkan IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 12:36 Sam jesteś bolszewikiem, przez lata nauczyłeś się pasożytować na innych - decydując się na mieszkanie w bloku zdecydowałeś się na przestrzeganie zasad i statutu spółdzielni. Dowolnie grzać się to możesz w domku jak sobie postawisz. A na taki system sam się zdecydowałeś. Dobrze, że mam z czego zdjąć blokadę korespondując z tobą, bo ty już nie masz z czego!!! Szkoda czasu na dyskusje z zakutymi, zatwardziałymi działaczami drugiego ugrupowania partyjnego. Nic nie widzą poza czubkiem swojego nosa i myślą że to Czomolungma!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co Re: weź tabletki - dobre były? IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 17:01 Chyba coś o tym wiesz? Zresztą szkoda sobie du.. zawracać, nic konkretnego nie napisał i nie napisze, bo taki wysiłek zbyt boli. Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba_only nie wem jakie prochy bierzesz to raz 09.06.09, 08:12 a dwa co ty wniosłeś tu na forum oprócz tego ze przyczepiłeś sie do mnie jak gó_no do koła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co Ale ty chyba bierzesz psychotropy! IP: *.kielce.vectranet.pl 09.06.09, 11:19 To ty pajacu sprowokowałeś tą wymianę zdań pierwszy się przyczepiłeś ja wniosłem przykładowo: a) (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=96356317&a=96363320) - na co w odpowiedzi od ciebie otrzymałem " Lepiej strzel sobie setę " , nie wiem, jaki to jest argument i mądrość idioty :) B) na moją ripostę, (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=96356317&a=96365386), otrzymałem jeszcze bardziej inteligentną odpowiedź "Krótko bolszewiku, wal sie od mojego mieszkania i sposobu jak sobie ogrzewam, system nakazowo rozdzielczy sie skonczył i zdejmij sobie blokade z mózgu." - bardzo dobre argumenty poparte wiedzą i mądrością idioty :) c) na te wyzwiska też ci odpowiedziałem (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=96356317&a=96373375), ale ty nadal nie rozumiesz czytanego teksty i w odpowiedzi wykazujesz mądrość idioty "weź tabletki" - na to tylko było cię stać :) d) podsumowałem to krótko chcąc odczepić się od mola i dając mu do zrozumienia, że niech sobie da spokój jak niema nic do powiedzenia (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=96356317&a=96385333), ale "inteligent inaczej" nie odpuścił i po 15-tu godzinach na drugi dzień wysilił się ogromnie, chyba mu żyłka pękła? "nie wem jakie prochy bierzesz to raz a dwa co ty wniosłeś tu na forum oprócz tego ze przyczepiłeś sie do mnie jak gó_no do koła?", mam pytanie, kto, do kogo się przyczepił???, jesteś zawistny, złośliwy, bez żadnej wiedzy i kultury, znerwicowany, zawzięty i wżyciu nie masz nic do powiedzenie, masz klapki na oczach i u uważasz, że wszystkie słowa, jakie wypowiadasz są jedynie słuszne i mądre, nie potrafisz pogodzić się, że ktoś podważa twoje zdanie i ma w tym rację. Zacznij więcej czytać, ucz się dalej pilnie wystąp z partii jedynie słusznych poglądów a może jeszcze z ciebie będą ludzie. Ambicje masz wielkie, ale nic poza tym! Stać cię tylko na cienkie riposty bez sensu na żaden post mój i innych użytkowników nie napisałeś ni poza obrażaniem i zaczepkami ze szkoły jedynie słusznego pana L.K. - błagam używaj mózgu, bo to najważniejszy organ w organizmie, jak przestaje pracować, to następuje zgon i stajesz się trupem lub zombi! Wiem, że wiele słów nie możesz jeszcze zrozumieć i nie znasz ich sensu, ale od tego są słowniki i encyklopedie, jak umiesz odsługiwać Internetem zajrzyj czasem na Wikipedie, tam można znaleźć objaśnienia kilu słów. Wszystko, co napisałeś jest obrażaniem innych, (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=96356317&a=96372435, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=96356317&a=96384371, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=96356317&a=96407893, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=96356317&a=96384686, forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=96356317&a=96407810) to jest twój cały dorobek w tym forum - znajdziesz coś w nim pozytywnego, coś z sensem?, to jest choroba zacznij się leczyć!!! Ja już ci więcej nie będę odpowiadał, bo szkoda czasu, chyba, że napiszesz coś z sensem popartego argumentem. - Pa "idiotyczny myślicielu". Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba_only Kpiuj wklej, wklej kopiuj 09.06.09, 11:34 masz racje nie bierz leków bo i tak nie pomogą i rzuć picie, koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co Kpiuj wklej, wklej kopiuj??? IP: *.kielce.vectranet.pl 09.06.09, 12:13 Masz ogromne kompleksy na punkcie leków i alkoholu! - myślisz, że wszyscy robią to co ty? Zrób coś z tym i ze sobą, zgłoś się do poradni... tam na pewno ci pomogą :) Ręce ci się trzęsą i notorycznie połykasz litery we wszystkich wypowiedziach. - Rok szkolny jeszcze trwa idź się jeszcze uczyć bo kiepsko z pisaniem u ciebie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty - barnaba_onl Żal mi cię IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 10:06 Wypowiadałeś się kilka razy na tym forum, ale tak naprawdę nic nie dałeś od siebie konkretnego. Napisz co wiesz na ten temat, zdradź swoje tajemnice, może ktoś zrozumie twoje myślenie na haju? Ale proszę - konkretnie, bo wszystko to co napisałeś to bełkot bez sensu!!! Zmień może forum, może gdzie indziej ktoś cię zrozumie :) Proponuje ci tu sobie popisz: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=96191034&a=96191034 lub tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=60&w=96324343&a=96324343 Tam cię na pewno ktoś zrozumie! Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba_only Mi ciebie nie żal 08.06.09, 12:15 tłukowi nie warto tłumaczyć bo i tak ma swoje durne poglady, a co ty wnosisz? kopiuj wklej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty - barnaba_on Re: Minie jednak ciebie nadal żal IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 12:45 Inteligencja kiedyś cię zabije. Ta żyłka co łączy ci uszy kiedyś się przegrzeje i będzie wielki pożar! Śiłka powiększyła ci karczycho, przez co straciłeś szyję i mózg ci opadł pod wątrobę, ale na mózg (o ile się go jeszcze ma), są inne ćwiczenia! Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba_only u ciebie juz pękła bo wlewasz swoje prywatne żale 08.06.09, 16:37 na moje komentarze, spadaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty - barnaba_on Re: u ciebie juz pękła - szkoda, to grozi zejściem IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 17:14 O jakich komentarzach ty piszesz? Przecież nic sensownego na temat artykułu nie napisałeś, oprócz wylewania swoich żali na innych, życie ci dało kopa? Ja w ani jednym słowie nie wylewałem żadnych żali, to tobie jest b. źle. Masz rozum, to go używaj, umiesz czytać to czytaj ze zrozumieniem tekstu, a przy tym myśl dużo, kiedyś przyjdzie ulga :) Czytając twoje wypociny i komentarze do nich, to nic ci się nie udało mądrego napisać i chyba w życiu też :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty - barnaba_on Re: scyzoryk IP: *.kielce.vectranet.pl 09.06.09, 11:27 Ta odpowiedź chyba cię przerosła? - musiałeś myśleć nad nią aż 15 godzin? - idź do szkoły, bo się spóźnisz :) Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba_only ja pracuję pasozycie a nie siedzę i czekam 09.06.09, 11:32 na odpis, spadaj na drzewo, koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty - barnaba_on Re: ja pracuję pasozycie a nie siedzę i czekam IP: *.kielce.vectranet.pl 09.06.09, 12:21 Jak wszyscy pracują tak jak ty, to będzie źle z tym krajem. Siedzi i bawi się komputerem zamiast wykonywać swoje obowiązki. Poza ty troszkę ściemniasz, bo twoja pisownia i budowa zdań wskazuje na podstawówkę lub pierwsze klasy gimnazjum! A chamstwo wskazuje na brak wykształcenia, a nie pracę biurową. - Bye Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel M Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 77.223.220.* 08.06.09, 10:10 Zacznijmy od analizy zapotrzebowania danego lokalu t.j. wszystkich pomieszczeń na moc cieplną.Wiem, ze takie ustalenia mają spółdzielnie mieszkaniowe w całej Polsce, nawet w Busku, a jak jest w Kielcach ? Czy to jest normalne, ze współczynniki korekcyjne są takie same dla mieszkań wewnętrznych i tych ze ścianą zewnętrzną np.pod stropodachem ? Czy to nie jest chore, żeby spółdzielnia widziała różnicę jedynie rzędu 0,1 % pomiędzy mieszkaniem całkowicie wewnętrznym na 1 czy 2 piętrze i pod stropodachem, nieocieplonym ze ścianą zewnętrzną w budynku niezwykle niefortunnie usytuowanym ? Niech zaczną od swojego mózgu a potem dopiero przejdą do kaloryferów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: co Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 11:17 Owszem, nie twierdzę że sposób naliczania jest doskonały :( Sam jestem ofiarą tego rozliczania choć szczerze mówiąc nie mam powodów do narzekań. Nie wiem jak jest w Busku, ale u mnie są podzielniki elektroniczne. Mieszkanie mam ciepłe - środkowe i na jednym grzejniku mam współczynnik 100,20, a na drugim 100,12, więc współczynniki korekcyjne są stosowane, wszystko zależy od wydajności grzejnika, wielkości pomieszczenia i usytuowania mieszkania. Możliwe, że różnica współczynników jest zbyt mała lub krzywdząca w niektórych przypadkach, ale po to są zebrania członkowskie żeby iść i poruszyć ten temat, możliwe że przy większości takich głosów może to być skorygowane. Uważam również, że zbyt wiele zależy od wskazań podzielników, zmusza to do przesadnego oszczędzania. Jak już ktoś wcześniej napisał współczynnik kosztów stałych do zużycia na podzielniku powinien być dużo większy 70/30% lub nawet 80/20%, zapobiegło by to wielkiemu wyścigowi szczurów, kto więcej zaoszczędzi, a ludziom którym potrzeba większego zużycia ciepła (mieszkania szczytowe, partery, poddasza) pozwoliłoby na swobodniejszą regulację we własnym mieszkaniu. Chorobliwe jest również zachowanie mieszkańców polegające na wymuszaniu zamknięć ogrzewania klatek schodowych, czy odłączaniu grzejnikach w piwnicy celem złudnego oszczędzania ciepła. Im chłodniejszy budynek w częściach wspólnych takich jak klatki, strych, piwnice, zsypy na śmieci w wieżowcach, tym więcej musimy zużyć ciepła na własnych grzejnikach, co się odbija na podzielnikach. Przestańmy myśleć tylko o sobie i zachowywać się jak pies ogrodnika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel M Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 77.223.220.* 08.06.09, 11:55 O jakim psie mowa ? Chyba raczej chyżym roju, który z pieczątką radcy "prawnej" przysyła mi regulamin z 1999 r !!! A co to czytać się nie chce przepisów ? W kwietniu 2005r. został dodany art 45a ,który wyraznie stanowi,w ust.9 i 10 że wybrana metoda obliczeniowa rozliczania kosztów zakupu ciepła na poszczególne lokale mieszkalne i użytkowe MUSI UWZGLĘDNIAĆ WSPÓŁCZYNNIKI WYRÓWNAWCZE ZUŻYCIA CIEPŁA wynikające z położenia lokalu w BRYLE BUDYNKU !!! regulamin rozliczeń powinien być podany do wiadomości w ciągu 14 dni ! W ten sposób każdy niezadowolony mógłby go zaskarżyć !! Chodzić i żebrać o swoje prawa ? Współczynniki z sufitu aby żyło się lepiej niektórym ??? Bąddmy rzeteni a póżniej mówmy o ogrodnikach i psach ale raczej ze spółdzielczej sfory, która karmi się dobrze naszym groszem i jeszcze chce nam narzucać swoje PRAWA kpiąc z uchwalonego przez SEJM . SKANDAL ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no tak. Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 12:12 jeśli uważasz, że masz rację, znasz b.dobrze regulamin i uchwały rady nadzorczej i zarządu, znasz przepisy - uchwały o spółdzielczości i jesteś na prawie, to podaj swoją spółdzielnie do sądu. ----- Rezultat??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel M Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 77.223.220.* 08.06.09, 12:25 Jakie są polskie sądy każdy widzi, czasochłonne, kosztowne, każą zapłacić za opinię biegłych a rezultat..wątpliwy. To Państwo powinno zagwarantować mi sprawiedliwe i bezpieczne warunki życia. Nie możemy się zgadzać na taką sytuację, ze z powodu fatalnej organizacji życia społeczeństwa każdy będzie "leciał " do sądu. To wariatkowo a nie nowoczesne państwo ! A jak mają żyć ludzie biedni, którzy nie posiadają wiedzy,niektórych eksmitowano przed uwłaszczeniem!!! - bez żadnych skrupułów, o czym ktoś informował na FORUM Wirtualnej POLSKI ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no tak Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 12:54 Tylko pokaż mi takie państwo, co będzie bronić każdego obywatela jak się sam nie obroni? Pokaż mi takie państwo, co się liczy z biednymi? Interes państwa jest w ludziach dających pracę i podatki, wykorzystujących biednych w zatrudnieniu, a biednego trzeba dobić fiskusem, bo się pomylił w rozliczeniu o 2gr. (o ile ma się z czego rozliczać), a jak nie ma to trzeba znaleźć coś na niego, np. mandat za handel pietruszką na murku i już jest dług wobec państwa! Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba_only Skoro inni tego nie robia to my tez olejmy 08.06.09, 16:45 wszytko i wszystkich, nic nie róbmy nie piszmy na forach nie dyskutujmy bo po co to komu potrzebne, możemy żyć jak na Kubie bez dostępu do neta TV państwowa, też fajno jest nie? mam oszczędności na centralnym zimą mam pomiędzy 18 a 20 stopni, budynek ocieplony na podłogach parkiet, okna szczelne drewniane, nie lubię gorąca, na forum w obronie prezesa wyją frustraci albo sami prezesi, zimno komu to do tropików. Najlepiej zamiast cokolwiek zmienić wprowadźmy dodatkowe zakazy to będzie bardzo normalne i bardzo Polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezesowa Re: Skoro inni tego nie robia to my - podjudzajmy! IP: *.kielce.vectranet.pl 08.06.09, 17:36 > Skoro inni tego nie robią to my tez olejmy wszystko i wszystkich, nic nie róbmy nie piszmy na forach nie dyskutujmy, bo po c > o > to, komu potrzebne, - Jak się ma pisać głupoty, to lepiej nie pisać w ogóle. Z twoich przemyśleń można tylko jedno wywnioskować, że ci się w głowie kotłuje zadyma, podjudzić ludzi niech wezmą szabelki i się powyrzynają! > mam oszczędności na centralnym - (dworcu, w Wa-wie) - zimą mam pomiędzy 18 a 20 stopni. - A co ty robisz? Siedzisz w zimnym mieszkaniu, bo "oszczędzasz" na czynszu? Czy tak ciężko się do tego przyznać? Zbyt dużo kosztował remoncik? > nie lubię gorąca, na forum w obronie prezesa wyją frustraci albo sami prezesi, zimno, komu? > to do tropików. - Tobie jak gorąco to na Antarktydę :) > Najlepiej zamiast cokolwiek zmienić wprowadźmy dodatkowe zakazy > to będzie bardzo normalne i bardzo Polskie. - No napisz w końcu, co ty chcesz dobrego zrobić, bo jeszcze nic takiego od ciebie nie przeczytałam? Odpowiedz Link Zgłoś
barnaba_only Re: Skoro inni tego nie robia to my olewajmy 09.06.09, 08:11 Lecz sie a nie czytaj czegos czego nie rozumiesz, spadaj prezesowa od mojej forsy, bolszewickie nawyki, ukraść i dać sobie, po drugie to nie spóldzielnia ogrzewa jest tylko posrednikiem w braniu forsy łapiesz czy za trudne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezesowa Porada od prezesowej IP: *.kielce.vectranet.pl 09.06.09, 12:01 Żeby coś napisać, trzeba się na czymś znać! Pisz o czymś, co umiesz i wiesz, albo nie pisz wcale! Zacznij pisać poprawnie i bez wyzwisk inaczej zgłoszę twoje posty do moderatora. Jesteś chyba za młody żeby wiedzieć o bolszewickich nawykach, albo zbyt stary i koniecznie na siłę chcesz się ich pozbyć! Nie wiesz nic o rozliczeniach finansów w spółdzielniach! Pracownicy w spółdzielniach mają pobory bez względu czy „ukradną tobie” czy nie. To prawda, że są jedynie pośrednikiem pomiędzy dostarczycielem ciepła, a lokatorem, przez co może negocjować korzystniejsze ceny za ciepła dla lokatorów. Poza tym zgodnie z ustawą, każdy budynek w zasobach ma swoje własne konto, na które lokatorzy odprowadzają składki (czynsz), nie można przesuwać środków z konta jednego budynku na konto drugiego! W każdym budynku jest licznik energii cieplnej pobranej przez cały budynek, za którą tę energie odprowadzane są na bieżąco pieniądze z kont finansowych budynków. Przeważnie na koniec sezonu grzewczego odbywa się rozliczenie kosztów ciepła z lokatorami, poprzez tzw. podzielniki ciepła lub w niektórych zasobach z m2. W księgowości bilans budynku musi się zgadzać! W strukturach spółdzielni odbywają się posiedzenia zarządów i rad nadzorczy (przedstawiciele lokatorów), przed którymi rozlicza się zarząd z wykonanych usług i finansowo. Więc nie pisz głupot, bo ktoś może cię podać do sądu o oszczerstwa, a dojść, kto ty jesteś nie jest trudną rzeczą i można to ustalić bardzo szybko. Wycofaj się z tego forum póki jeszcze masz czas i przeproś ładnie wszystkich za obelgi i wyzwiska, bo ty, tatuś i mamusia możecie mieć spore kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 193.33.174.* 09.06.09, 08:20 i to jest najmądrzejszy komentarz na tym forum.a śmierdziele zawsze będą narzekać,w dodatku jeszcze na to ,że inni płacą za ich ogrzewanie.w zimie nawet nie trzeba wchodzić do niektórych mieszkań ,żeby wiedzieć gdzie grzeją się swoimi wyziewami i wydzielinami.tfu ! Odpowiedz Link Zgłoś
leszekgol Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 08.06.09, 08:07 jeżeli ktoś myśli że można mieszkać w bloku i nie płacić za ogrzewanie, a nawet jeszcze będzie miał zwrot to kto ma za to zapłacić krasnoludki? Dostawca ciepła i tak wystawi rachunek za dostarczenie ciepła, w domyśle nawet ogrzewanie klatki schodowej, po prostu jednostka ciepła jest coraz droższa i dochodzimy do absurdu podobnie jak z wodą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwag Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.chello.pl 08.06.09, 09:30 Ty, krasnoludek! Ci ludzie to dostają zwroty od nadpłaconej kwoty, nikt im prezentu nie robi. Płacą co miesiąc np. 200 PLN, przez rok zapłacili 2,4 tys a zużyli energii za 2 tys, to dostają zwrot 400 pln. Nie bój się, nie dokładasz do tego. W tej kasie co zapłacili też jest kasa na ogrzewanie klatki, więc razem się zrzuciliście na ciepełko. Więc zacznij oszczędzać, albo nie biadol że Ci źle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.09, 10:01 A dlaczego sądzisz że zużył za 2 tyś. a nie za 2,4 tyś. bo tyle wyszło z podzielników, a to jest suma wszystkich podzielników w bloku do ilości zużytego ciepła, to jeśli ktoś nie odkręcał zaworów (a tacy się zdarzają) to ciepło miał z promocji. Jak masz małe dzieci to nie dasz im podwójnych polarów i 14 stopni. Jak komuś spółdzielcze warunki nie pasują to prywatny dom, tam nie ma promocji... Odpowiedz Link Zgłoś
ar.co Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 08.06.09, 17:50 A dlaczego ktoś ma dopłacać do twoich dzieci, i to w dodatku przegrzewając własne mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 08:54 Jak bylem maly (10 lat), to mieszkalem w takim bloku (wlasnosc Uniwersytetu Warszawskiego - i dalej jest), ze jak na dworze bylo 5 stopni, to kaloryfery byly letnie, a w mieszkaniu (szczytowym) bylo okolo 18. Jak sie pojawial mroz, kaloryfery przestawaly grzac i robilo sie 14 stopni. Nie mowie ze to zle czy dobrze. Stwierdzam fakt. I nikt wtedy nie chodzil w polarze (tym bardziej 14). Wszyscy bylismy tak przyzwyczajeni, ze nikt nie chorowal na grype i nie mial przeziebienia. O! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Popierdulka Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.chello.pl 20.07.09, 21:56 Niech zamiast sobie premi szykać ,lub oszczędności w wypłacie zwrotów za nadpłacone Co spóldzielnia w Lipcu na nowo na własny koszt odkopie sobie kanały ciepłownicze,sprawdzi czy na rurociągach z Co jest izolacja?czy jej nie ma czy może zakupią zmodernizują "MAgistralę"bo Dostawca ciepła jest bidniutki i nie modernizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Sąsiad ubiera 2 polary zimą i zakręca kaloryfery. IP: *.chello.pl 08.06.09, 08:40 Tłumaczy, że ja go grzeję oraz wszyscy inni dookoła więc on daje rady bez kaloryferów. Chłop zużywa 2m sześcienne wody na kwartał. I to na dwie osoby! Dobry zawodnik co? Ponoć do toalety porannej wystarcza mu szklanka wody. Sam się chwalił. Gość ma wyższe wykształcenie. Jego żona też. I nic z takim nie zrobisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zlo Re: Sąsiad ubiera 2 polary zimą i zakręca kaloryf IP: *.chello.pl 08.06.09, 22:35 Chłop zużywa 2m sześcienne wody na kwartał. I to na dwie osoby! to sie nazywa ekologia gdyby wszyscy postępowali jak on to by nie było tyle zanieczyszczeń ucz sie od niego "Tłumaczy, że ja go grzeję oraz wszyscy inni dookoła więc on daje rady bez > kaloryferów." uszczelnij ściany tak żeby do niego ciepło nie przechodziło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ale jajko Re: Sąsiad ubiera 2 polary zimą i zakręca kaloryf IP: 77.223.220.* 08.06.09, 23:01 Fakt autentyczny.Pewna spryciurka nb nauczycielka wozi ciuchy do prania do tatusia ... poza Kielce ..bo tam nie ma wodomierzy. Być może ze cała rodzina korzysta z wody poza domem . W tesco kolejki do toalety, że coś okropnego ! Chyba cały Bocianek tam chodzi ...he he Słyszalam ,że niektórzy ogrzewają się ..gazem ! To już horror ! Do czego doprowadzi bieda i głupota ? Odpowiedz Link Zgłoś
velon11 Dobry ten prezesik! 08.06.09, 08:44 Jedni jedzą a drudzy przy nich głodują i w efekcie wszyscy będą najedzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romuska Nie tędy droga IP: 217.197.73.* 08.06.09, 08:50 Głównym czynnikiem powodującym wzrost chęci "oszczedzania" jest przyjąta proporcja podziału kosztów na wspólne i indywidualne. Gdy za duża jest część indywidualna, to zaczynaja wszyscy na max oszczędzać bo jest duży zwrot. Powinno to być około 70% część wspólna - 30% część indywidualna. Inną sprawą jest brak kontroli czujników w czasie odczytów i poza tym terminem. Zawsze znajdą się cwaniacy co znajdą sposób na grzanie bez licznika. Mimo, że odczyt wskazuje prawie zero, to nikt sie tym nie interesuje skąd taki wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: Nie tędy droga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 00:04 No i bardzo dobrze, że ludzie oszczędzsają. Mniej zanieczyszczeń idzie w powietrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jonquil Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.c158.petrotel.pl 08.06.09, 09:00 Blokady to pomysł niemiecki, niestety nie w ten sposób, w jaki się go tu opisuje. Zakłada się specjalne zawory z termostatami, które mierzą temperaturę w pomieszczeniu. Nie pozwalają na to, by temperatura spadła poniżej 18 stopni. Zapobiega to wychłodzeniu murów w przypadku, gdy np. ktoś opuszcza mieszkanie i zakręca całkowicie kaloryfery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek To nie ściema. To fakty! IP: *.chello.pl 08.06.09, 09:12 Mam takiego sąsiada. Blok z płyt betonowych więc ściany cienkie. Sam się chwali, że on zakręca i ma duże zwroty. Opisałem to kilka linijek niżej. Odpowiedz Link Zgłoś
8y Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 08.06.09, 09:16 Jasny wafel, trzeba ta komune wyplewic. CHwasty rosna wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ateresa21 Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 08.06.09, 10:37 zwrot 2500,00 zł to duża kwota za ogrzewanie. Jestem ciekawa jaki jest metraż tego mieszkania. Moje mieszkanie W BLOKU ma 58,90 m kw. Wyliczenia za cały rok przedstawiają się następująco: Grupa przedpłat koszty przedpłata z(wrot)d(opłata) Opłata stała 451,24 491,76 43,52 (z) Opłata zmienna 624,16 869,40 245,24 (Z) Opłata dodatkowa 40,02 0,00 40,02 (D) ------------------------------------------ 1.115,42 1.364,16 248,72 (Z) Odpowiedz Link Zgłoś
ateresa21 Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 08.06.09, 10:49 Trochę nieczytelnie wyszło jeśli chodzi o kwoty. Wszystko się zlało ale prosze wziąć pod uwagę przecinki dwucyfrowe dotyczące groszy i wtedy następną kwotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmll Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 86.47.47.* 08.06.09, 11:01 skoro ich nie stac to nie grzeja, oby tak dalej jak wiecej ludzi przestanie wowczas bedzie taniej, podaz-popyt a tutaj chca taki program rodzina na swoim wprowadzic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 08.06.09, 12:01 Te podzielniki kosztów są totalną bzdurą. Płacić się powinno za ogrzewanie, czyli bezpośrednio za proporcjonalne do powierzchni koszty i średnią temperatyrę w mieszkaniu. Przykład - mieszkanie o powierzchni 50 m2 - lokator A ma temperaturę średnią 20 stopni a lokator B 17 stopni - wystarczy rozliczyć ich z powierzchni mieszkania i temperatury nie zawracając sobie głowy grzaniem od sąsiada, cienkimi ścianami , korekcjami itp. Temperatura w mieszkaniu jest jedynym obiektywnym parametrem kosztów ogrzewania, a cała polka z podzielnikami itd to jest największe kretyństwo z możliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.09, 12:50 Masz rację ale wyjściowa temp powinna być 20 stopni jeżeli ktoś grzeje więcej dopłaca, poniżej nie ma zwrotów bo poniżej to zagrzybia mieszkanie, a nie "oszczędza"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 08.06.09, 13:02 Mam kumpla który siedzi mocno w tej branży i tak jak wiem od niego to temperatura bezpieczna dla budynku to 12 stopni i stąd przyjmuje się w praktyce 14, a zagrzybienie z kolei to jest wynik li tylko braku wietrzenia, np znam ludzi którzy mają w zimie temperaturę 22 a nie witrzą mieszkania i woda im wręcz leci po ścianach i grzyb ma się świetnie a jest przecież ciepło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wobo1704 Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.aster.pl 08.06.09, 13:12 > Płacić się powinno za ogrzewanie, czyli bezpośrednio za proporcjonalne do > powierzchni koszty i średnią temperatyrę w mieszkaniu. Płacić się powinno za ciepło dostarczone, a to nie jest to samo co piszesz. Gdybyś był dostawcą ciepła to na pewno nie chciał byś płacić za ciepło do mieszkania, w którym są otwarte okna w zimie, albo powybijane szyby na kl. schodowej. Poza tym: *To prawda, że mieszkanie niedogrzane z powodu zakręcenia zaworu ogrzewa się kosztem sąsiadów. Izolacja stropów (służy tylko do wygłuszenia) jest tak marna, ze nie zapobiega przechodzeniu ciepła. *Istnieje pewna minimalna ilość ciepła, jaką trzeba dostarczyć do mieszkania.Mieszkania niedogrzane zawilgacają się (na zimnych ścianach skrapla się para z oddechu, suszenia prania i gotowania). Przyśpiesza to niszczenie izolacji termicznej budynku a także zagrzybienie mieszkania. Wynika z tego także konieczność wietrzenia mieszkania; przecież tą parę trzeba gdzieś wyrzucić. Wentylacja na ogół nie wystarcza. *W wszystkich węzłach cieplnych oprócz pomiaru ciepła dostarczonego do budynku zainstalowana jest tzw. 'pogodówka', mierzy ona temperaturę na zewnątrz i przykręca ilość dostarczonego ciepła do budynku gdy na dworze jest cieplej; zwiększa gdy mróz. (W niektórych instalacjach jest nawet regulacja w zależności od siły wiatru, bo to zwiększa wyziębienie budynku.) Czyli blokada zaworów, chociaż jest półśrodkiem, ma pewien sens. Zapobiega niszczeniu mieszkania przez zbyt oszczędnych i grzanie się kosztem sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: właściciel M Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 77.223.220.* 08.06.09, 13:31 Wszystko się zgadza,pod warunkiem,ze każdy loka, tak jak mówi Ustawa ma ustalone zapotrzebowanie na energię cieplną i odpowiednie współczynniki wyrównawcze,ze względu na usytuowanie w bryle budynku. Nie może być tak,ze mieszkanie narożne pod stropodachem aby utrzymać temp.16 st.musi zużyć ciepła za 4000 zł.- budynek jest wybudowany przed 1983r.i ma współczynnik tylko 0.9 !!!! a mieszkanie wewnętrzne za 1000zl. bo.. ma współczynnik wyrównawczy 1 i ciepełko od innych mieszkań. Tak jest w mojej szemranej sp-ni, gdzie wszystko jest zgodne z prawem- kołchoznianym zresztą :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 08.06.09, 14:02 I właśnie dlatego obiektywnym rozwiązaniem jest: Całe ciepło dostarczone do bloku : metry kwadratowe lokalu x średnia temperatura w lokalu Odpadają współczynniki, usytuowanie mieszkania w bryle budynku i tym podobne duperele. Proste, nie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 08.06.09, 14:07 poprawka do tekstu powyżej: I właśnie dlatego obiektywnym rozwiązaniem jest: Całe ciepło dostarczone do bloku : ilość lokali X metry kwadratowe lokalu x średnia temperatura w lokalu Odpadają współczynniki, usytuowanie mieszkania w bryle budynku i tym podobne duperele. Proste, nie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestety Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 77.223.220.* 08.06.09, 14:08 ło matko i kochanko, prezio ma wewnętrzne to by stracił ..ze 700+...i to nie może tak być ! :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.09, 13:01 Mieszkanie w bloku jest trochę podobne do hotelu..., czy w hotelu przyszło komuś do głowy rozliczać dobę hotelową wg podzielnika na kaloryferze? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wobo1704 Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.aster.pl 08.06.09, 13:21 W bloku płacisz za swoją część ciepła dostarczonego do całego budynku.(Pomiar jest wspólny dla całego budynku.) W hotelu płacisz średnią i to z grubym naddatkiem. Do wspólnego kociołka każdy bierze dużą łychę i ani myśli o oszczędzaniu. No bo przecież to nie moje ( a właściwie tyle mojego ile wyszarpię). Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzz Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.09, 13:30 Gdyby tak było jak Piszesz, to ok ale to jest podział iluzoryczny. Dam Ci przykład mieszkanie obok to pustostan, właściciel "trzyma " dla wnuczka. Zwrot ok 700,- Drugie mieszkanie obok ściana zimą ma temp. może 10 stopni, Dopłata ok 600,- To są naczynia połączone. Obecnie pustostan sprzedany, mieszka normalna rodzina opłaty się wyrównały. Jak myślisz każdy płacił tylko za siebie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wsiok Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.interblock.pl 08.06.09, 13:38 Pisałem nieraz że oszczedzanie nie jest opłacalne .Jedynie kiedy sam wymyślisz jakiś sposób.Wspólne dążenia do oszczedzania wczesniej czy później kończą się podwyżkami cen albo manipulacjami w stylu opłaty przesyłowe , stałe itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wobo1704 Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.aster.pl 08.06.09, 14:18 > Pisałem nieraz że oszczedzanie nie jest opłacalne. Jest opłacalne, gdy oszczędzasz swoje. Niestety; koszt licznika ciepła jest tak wysoki, żeniemożliwe jest instalowanie takiej instalacji oddzielnie dla każdego mieszkania, że trzeba używać 'niby-liczników' na każdym grzejniku. A i to nie chroni przed podbieraniem ciepła od sąsiada. (Pisałem o tym wcześniej.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.chello.pl 08.06.09, 15:44 Mam mieszkanie zewnętrzne (na rogu), więc dwie duże ściany są zimne, mieszkam też na ostatnim piętrze. Pamiętam, że po wprowadzeniu się (sąsiedzi wtedy jeszcze nie mieszkali, więc mieszkania nie były ogrzewane) byłam załamana niskimi temperaturami, mimo że ogrzewałam na tzw. cały regulator. Sytuacja poprawiła się, gdy wszyscy już zamieszkali. Czyli jest jakiś sens we wzajemnym ogrzewaniu:). Chcę też powiedzieć, że jest jednak poważna różnica między moim mieszkaniem a "mieszkaniami środkowymi", moja sąsiadka w ogóle nie odkręca kaloryferów i nie zamarza. Ja jestem zmarzluchem i nie po to mam mieszkanie, by w nim siedzieć w palcie, zawsze więc mam dopłaty. Wolę też nie wydawać na lekarza, pławię się w cieple:). Uważam, że wiele u nas pozostało po poprzednim systemie, system ogrzewania i rozliczania podzielników (czy jak to się nazywa) należy na pewno do czasów minionych. Tak naprawdę przecież nie wiem, za co płacę. I muszę wierzyć firmie, która odczytuje podzielniki. A pomysł spółdzielni, mimo że trochę kontrowersyjny - popieram. Chociaż trochę trzeba mieszkania dogrzewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaz Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 15:35 z tego taki wniosek,że ci co mają dopłąci powinni zmniejszyc granie w chałupie bo to i zdrowiej będzie. Nasuwa mi się tu myśl czy zarząd spółdzielni nie ma "spółki" z dostawcą ciepła? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.grz Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 08.06.09, 15:53 Krakowska Spoldzielnia Piast blokad nie zaklada, bo kilka lat temu zalozyla na kaloryferach liczniki poboru energii. Jesli kaloryfer jest zapowietrzony i grzeje tylko do licznika wlacznie, to i tak pobiera sie oplate za niedostarczona energie. Jesli lokatorzy zbytnio oszczedzaja i nie grzeja tyle ile "powinni", to i tak sie do czynszu wszystkim lokatorom rowno aby uzyskac zaplanowany dochod. 20 lat nie wystarczylo, aby zreformowac te pozostalosc tzw. komunizmu. Jak dlugo jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
haxman Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą 08.06.09, 16:29 Chorzy ludzie, najpierw pomalowali bloki jak na jakimś ukraińskim czy ruskim blokowisku, kicz i tandeta razi w oczy, a teraz takie numery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niestety Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 77.223.220.* 08.06.09, 18:27 To prawda,ale takiego jarmarku cudów jak na Słonecznym to nie spotka się w całej cywilizowanej Europie. Wystarczy popatrzeć na lewo i prawo jak skręca 35 z Warszawskiej...piękny i w dobrym stylu Kościół Bł. Jadwigi i koszmarki w niebiesko-wściekłe kolory i jeszcze,jakby tego piękna było mało..chmurki, dalej wewnątrz też kicz i jeleń na rykowisku. No cóż, jaki pan take kolory i wystrój a pajęczyna gratis dla kolesiów. Kiedy CBA zajmie się tym biznesem osiedlowym ? Jakieś dane Policja już chyba ma ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leslaw_m Re: Sposób na oszczędnych. Kaloryfery z blokadą IP: 212.191.172.* 08.06.09, 17:16 tak na marginesie. spanie w pomieszczeniu temperaturze powyżej 20 stopni C jest bardzo niezdrowe.przy 21 stopniach uwalnia sie ponadto np formaldehyd, którego w betonie i pod podłoga jest cała masa. dlatego wielką głupotą jest brak wentylacji. spoldzielnie na hura ocieplają bloki styropianem nie dbając o wentylację, która w blokach najczęsciej znajduje się tylko w kuchni i łazience. dlatego wkrótce czekaja wszystkich nas blokersów duze wydatki związane z wykonaniem wentylacji, inaczej jak napisał kolega powyżej wszystko zagrzybieje i spowoduje dewastacje budynku, nie mówiąc o tym,ze ludzie mieszkający w wilgoci są bardzo poważnie narażeni na utrate zdrowia-mozna by wręcz rzec,ze jest to porównywalne np.z paleniem papierosów. dlatego spółdzielnie próbują półsrodków z tymi podzielnikami, które są kontrowersyjne, ale w jakiejs częsci likwidują problem. tak zresztą jak pisano powyżej, zawór termostatyczny nie otworzy się, jesli temperatura będzie przekraczała ustawione 14 stopni. trzeba mysleć czasem o SOBIE a nie tylko o obniżeniu kosztów ogrzewania, jedzenia itp, itd Odpowiedz Link Zgłoś