terazkasia 26.07.15, 12:53 Hej, dziewczyny, czy któraś z Was może mi polecić lokal w centrum? Bardzo się cieszę na dwudniowy pobyt w tym pięknym mieście ale ponieważ uczta duchowa to nie wszystko - zadaję to pytanie. Z góry dzięki za podpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
donatta Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 26.07.15, 13:12 Monopolistą jest Pietrak www.pietrak.pl, ale sypiam u rodziny, nie w hotelu, więc nie wiem, jak to wygląda w rzeczywistości. Za to jadam czasem w jego restauracjach, jest smacznie. Hotel jest przy deptaku, dom pielgrzyma przy samej katedrze. Odpowiedz Link Zgłoś
terazkasia Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 26.07.15, 19:15 Donatta, dzięki Krejzimama - tak, chodziło mi raczej o konkretne przykłady, jednak to też jest jakaś wskazówka. Podciągam wątek w każdym razie, do pytania o lokal dorzucam jeszcze jedno: czy któraś z Was była w Muzeum Początków Państwa Polskiego? Warto tam iść (chodzi o czas), czy lepiej zainwestować go inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 26.07.15, 20:46 Dla mnie takie sobie, ale są interaktywne projekcje, więc dzieciom się podoba. Robią ciekawe warsztaty, jednak do tego pewnie potrzebna jest grupa. Warto odwiedzić muzeum archidiecezjalne przy katedrze, bo jest tam parę fajnych skarbów, drzwi gnieźnieńskie, samą katedrę i polecam wejście na wieżę. Można zajrzeć do podziemi, ale zdarza się przewodnik, który nie wie, o czym mówi, a same podziemia są małe - słyszałam, że ostatnio wstęp znacznie podrożał. Myślałam, ze pytasz o hotel. Jeśli chodzi o restaurację, polecam Ci Pietraka na Chrobrego (deptak przed rynkiem, po prawej stronie). Płacisz ileś tam i bierzesz, co chcesz z różnych dań do wyboru. Smacznie i niedrogo. Jego druga knajpa jest przy katedrze, przy Domu Pielgrzyma. Z jednej strony kuchnia tylko włoska (nie byłam), z drugiej normalna, są dania do wyboru i tanie a smaczne dania dnia. Kawa i ciasto - tylko w Sowie na Rzeźnickiej - przecznica od deptaku, mniej więcej naprzeciwko restauracji Pietraka. W Gnieźnie jest też kolejka wąskotorowa, można się przejechać po okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 26.07.15, 20:53 Dobrze czytać, że Pietrak jeszcze istnieje. Myślę, że jakby zliczyć to był mój dom jakieś pół roku. Jedzenie też było ok. Narobiłyście mi smaka by odwiedzić Gniezno. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 27.07.15, 17:42 krejzimama napisał: > Dobrze czytać, że Pietrak jeszcze istnieje. Myślę, że jakby zliczyć to był mój > dom jakieś pół roku. > Jedzenie też było ok. > Narobiłyście mi smaka by odwiedzić Gniezno. w którym roku??? Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 27.07.15, 18:43 Ale w którym roku tam pomieszkiwałam czy chce znów odwiedzić? Jesli chodzi o to pierwsze to 2002, jesli o drugie to w sierpniu tego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
terazkasia Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 26.07.15, 21:03 Donatta, dziękuję Ci bardzo za wszystkie Twoje wskazówki! Co do Muzeum Początków Państwa Polskiego, to właśnie po przestudiowaniu strony w necie ogarnęły mnie i męża pewne obawy, tj. czy nie będzie to po prostu ekspozycja taka trochę "encyklopedyczna" (czyli głównie zdjęcia z opisami, filmy itp.), za tym nie przepadamy - stąd było moje pytanie. Jak wspominałam, mamy tylko dwa dni do dyspozycji, chcemy więc wybrać to, co - przynajmniej dla nas - byłoby najlepsze. Jeśli więc pierwszy dzień przeznaczymy na zwiedzanie Gniezna, to w drugim może po prostu lepiej skoczyć do Biskupina, zamiast siedzieć w Muzeum? Donatta, czy byłaś może w Biskupinie? Jak Twoje wrażenia? Sorry, że tak wypytuję. Dla równowagi dodam, że służę wszelkimi radami, jeśli będziesz chciała przyjechać do Wrocka Dzięki raz jeszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 26.07.15, 21:25 Biskupin jest ciekawy, ale dawno nie byłam.Obok jest Wenecja - ruiny zamku, które można sobie odpuścić, oraz muzeum kolejki wąskotorowej. Pod Gnieznem macie jeszcze pałac w Czerniejewie, Jezioro Powidzkie, miniatury w Pobiedziskach. Dalej jest Strzelno z kolegiatą. Mysia Wieża w Kruszwicy. Ale to trochę jeżdżenia. A jeśli nie boicie się jazdy, to wybierzcie się 130 km do Kłodawy. Rewelacyjna kopalnia soli. We Wrocławiu byłam kilkakrotnie. Ostatnio w Afrykarium i na Ostrowie Tumskim. Macie jedyną katedrę w promieniu 1000 km, do której na wieżę wjeżdża się windą, a nie drepcze po krętych schodkach . Możesz pytać, lubię zwiedzać, lubię o tym rozmawiać (i pisać). Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 26.07.15, 21:30 Jak na jeden dzień to można zrobić kolejką trasę Żnin-Wenecja-Biskupin i z powrotem. Dzień teraz długi to potem można pojechać do Strzelna i Kruszwicy. Albo leniwie tylko ta pierwsza propozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
terazkasia Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 27.07.15, 16:58 Dziewczyny, dzięki, teraz już mam wystarczająco dużo materiału do zaplanowania trasy wypadowej z Gniezna Dodam, że traktujemy to jako odrabianie zaległości, bo wstyd powiedzieć, byliśmy tu i tam, a własnego kraju dobrze nie znamy... Co do Gniezna zaś - od lat jeżdżąc nad morze wybieraliśmy trasę przez Jarocin i Gniezno (żeby nie jechać przez Poznań), i zawsze wzdychaliśmy, jak tu ślicznie, i że trzeba by kiedyś skoczyć, tylko nie ma kiedy. Zwłaszcza utkwiły mi w pamięci grobowce, przy których zawsze stoi się jadąc trasą przelotową, są naprawdę piękne. Donatta, ja akurat też byłam ostatnio w ZOO. Na szczycie wieży w Katedrze nie byłam nigdy, jakoś mnie nie ciągnęło. Natomiast na samym Ostrowie bywamy często, ja uwielbiam tam spacerować. Jeśli byłaś tam, gdy zapadał zmrok, to może widziałaś pana zapalającego ręcznie latarnie? - jeśli nie, to polecam, ma piękną pelerynę i kapelusz i wygląda jak przeniesiony żywcem z baśni Andersena Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 26.07.15, 14:02 Konkretnego lokalu nie polecę, ale poszukaj na Rynku, Chrobrego(deptak dochodzący do rynku), Tumska(pomiedzy Rynkiem a Katedrą). Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 26.07.15, 21:03 W zeszłym roku byliśmy w Gnieźnie i trafiliśmy do pysznej pierogarni na ul. Tumskiej, lokal w piwnicach plus 'ogródek'. Polecam Ps. Gniezno śliczne jest Odpowiedz Link Zgłoś
olaxxl Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 26.07.15, 21:27 Muzeum Pierwszych Piastów - średnio, taka właśnie trochę nuda. Jeżeli maci czas a jesteście blisko bo tylko 18km (kierunek na Poznań) macie do Dziekanowic - skansen wart zobaczenia, cała wieś jest zachowana, zwiedza się całe gospodarstwa, obok Lednica, płynie się promem na wyspę i tam też zwiedzanie. Obok też świetna knajpa "KARCZMA" - miejsce warte poznania. Można tam spędzić dobre pół dnia a zostaje w pamięci na lata. 10 km dalej w stronę Poznania, trafiacie do Pobiedzisk - tu macie Poznań i okolicę w miniaturze (Park Miniatur) oraz świetny Gród Pobiedziska, gdzie są maszyny oblężnicze. Naprawdę fajne miejsca. 37km od Gniezna jest Biskupin - równie ciekawa osada, i naprawdę wiele można zobaczyć, zaliczyć też rejs statkiem, oraz udać się kolejką wąskotorową do Wenecji a tam już muzeum kolei. W Gnieźnie zobaczycie rynek (zajmie Wam to z 5 min ) katedrę i ... tu się moje pomysły kończą. Ale okolica jest naprawdę pełna ciekawych miejsc Odpowiedz Link Zgłoś
donatta Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 26.07.15, 21:36 O właśnie, Lednica i skansen - polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Która z Was jest z Gniezna / zna Gniezno? 27.07.15, 17:48 w Gnieżnie oprócz katedry, której obejście zajmie chwilę i rynek, którego tez obejście zajmie chwilę nic więcej nie ma. Biskupin...jesli nigdy nie byłaś będzie ci sie podobać, kolejka wąskotorowa ze Żnina, albo Lednica i tam w tez jest skansen: www.skanseny.net/skansen/lednica mnie sie bardzo podobało. aaaa w muzeum państwa polskiego nudno jak cholera Odpowiedz Link Zgłoś