Dodaj do ulubionych

Specjalista od zaburzeń SI Poznań, pomóżcie!

24.05.16, 10:27
Myślę, że mój synek ma zaburzenia integracji sensorycznej. Tylko gdzie mam się z nim udać w celu potwierdzenia diagnozy? Najlepiej by było na NFZ, ale jeśli inaczej się nie da to zapłacę. Czy możecie mi polecić dobrego specjalistę? Czy powinnam najpierw udać się do pediatry po skierowanie? Jak to się wszystko odbywa? Byłam już z małym u psychologa, babka powiedziała, że nie ma nic lepszego dla niego niż place zabaw do oporu. Owszem chodzimy, ale mam wrażenie, że to nie wystarczy. Czy możecie pomóc? Myślę, że synkowi przydałyby się jakieś ćwiczenia. Ma kiepską równowagę, ma 3,5 lata i nie jeździ na biegówce w ogóle, w przedszkolu unika dzieci, drażnią go różne rzeczy: hałas, tłok, metki na ubraniach, denerwuje się kiedy jakieś dziecko się zbliża i może go potrącić, z nikim sie nie wita ani nie żegna, kiedy koledzy w przedszkolu wyciągają do niego ręke lub coś do niego mówią on nie reaguje, wycofuje się. Nie lubi gdy coś zdarza się nagle, poza ustalonym rytmem dnia, nie lubi zakładać wielu ubrań i czapek, o spłukiwaniu włosów po myciu nawet nie wspominam... Dzięki za informacje!
P.S. Aha, nie piszcie na maila gazetowego. Najlepiej tu na forum albo na maila waluszka81@yahoo.pl
Obserwuj wątek
    • taka_sobie_2 Re: Specjalista od zaburzeń SI Poznań, pomóżcie! 02.06.16, 22:14
      Nikt nie pomoże? sad
      • juuuu7 Re: Specjalista od zaburzeń SI Poznań, pomóżcie! 02.06.16, 22:20
        Moze napisz na forum Inny Swiat.
      • sabina211 Re: Specjalista od zaburzeń SI Poznań, pomóżcie! 03.06.16, 08:22
        Zobacz tu: terapis.pl/diagnoza-i-terapia-integracji-sensorycznej/
        Nieodpłatnie SI jest w PPP, ale trudno się dostać i raczej diagnozę już trzeba mieć. Bywa w przedszkolach,ale raczej integracyjnych. Na pewno jeszcze w ramach WWR, ale to dla dzieci z orzeczeniami.
        • taka_sobie_2 Re: Specjalista od zaburzeń SI Poznań, pomóżcie! 04.06.16, 08:22
          Wielkie dzięki! Ja znalazłam jeszcze taką stronę: www.centrummontessori.pl i tu też diagnozują i robią terapię. Tam mam bliżej. Myślę, że po weekendzie tam zadzwonię. Może z diagnozą poszukam wtedy miejsca gdzie rehabilitacja będzie za darmo. Ale jesli mam czekać miesiącami na termin to chyba będę musiała zapłacić sad
          P.S. W przypadku niepełnosprawności dziecka dostaje się chyba pieniądze z funduszu 500+ nawet jeżeli ma się jedno dziecko, prawda? Ja mam jedynaka ale czy gdybym miała diagnozę tych zaburzeń mogę liczyć na cokolwiek? Przecież ta rehabilitacja kosztuje sporo uncertain
          • sabina211 Re: Specjalista od zaburzeń SI Poznań, pomóżcie! 04.06.16, 19:50
            Sama diagnoza zaburzeń SI nie jest równoważna z orzeczeniem o niepełnosprawności. A na same zaburzenia SI orzeczenia nie dostaniesz. Jeśli chodzi o dzieci z orzeczoną niepełnosprawnością to co miesiąc dostajesz (niezależnie od dochodów) 153 zł. zasiłku pielęgnacyjnego, a próg dochodowy przy 500 + przy jednym (bądź pierwszym) dziecku wynosi 1200 zł na osobę, a nie 800.
    • black-cat Re: Specjalista od zaburzeń SI Poznań, pomóżcie! 03.06.16, 16:45
      Zgłoś się do każdej poradni specjalistycznej (publicznej lub prywatnej) na diagnozę SI, skierowanie niepotrzebne. W publicznej pewnie trochę poczekasz, prywatnie będziesz miała szybko. Poszukaj poradni, które prowadzą WWR (wczesne wspomaganie rozwoju). Jeżeli dziecko ma problemy dostaniesz zaświadczenie o konieczności wczesnego wspomagania. Sporo prywatnych poradni ma podpisane umowy z NFZ i wczesne wspomaganie jest bezpłatne. Płaci się wyłącznie za diagnozę.
    • black-cat Re: Specjalista od zaburzeń SI Poznań, pomóżcie! 03.06.16, 16:53
      I jeszcze jedno. Terapeuta SI nie nauczy dziecka jeździć na rowerze (a jest to wielce przydatna aktywność dla dzieci z problemami). To zadanie dla rodziców. Do tego basen (z instruktorem, to ma być nauka pływania, naprzemienność, koordynacja, a nie chlapanie w wodzie z rodzicami).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka