22.12.04, 12:30
Bardzo mi potrzebny przepis na wigilijną zupę kwaśnicę. Jadłem ją kiedyś w
Zakopanem. To nie kapuśniak, tylko kwaśna zupka z fasolą. Proszę o pomoc
panie z Podhala. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: anulcia73 Re: kwaśnica IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.12.04, 12:35
      Mam dwa przepisy. Myślę, że można dodać fasolkę.
      wędzony boczek,kości lub inne mięso (np. golonka),włoszczyzna,cebula,30 dag
      kapusty kwaszonej,czosnek,ziemniaki,grzyby suszone,czosnek,kminek,liście
      laurowe,ziele angielskie,sól,pieprz.
      Wrzucić do garnka pokrojony boczek i mięso, gotować do otrzymania wywaru.
      Zarumienić cebulę (najlepiej na oliwie z oliwek, chociaż niektórzy powiedzą,
      że to nie kawśnica) i razem z kapustą wrzucić do garnka z wcześniej przygoto-
      wanym wywarem mięsnym. Pokroić grzyby i ugotować a następnie dodać z wywarem
      do garnka z mięsem i kapuchą. Gotujemy aż kapucha będzie miękka. W tym czasie
      gotujemy ziemniaki w mundurkach, obieramy i kroimy w kostkę. Zupę przyprawiamy
      do smaku i przed podaniem dodajemy ziemniaki.

      Przepis 2:
      75 dag kapusty kwaszonej,2 litry wody,cebula,
      0.5 dag grzybów suszonych,ok. 1 kg schabu z kością,25 dag włoszczyzny,ząbek
      czosnku sól,pieprz czarny mielony
      Ugotować schab z włoszczyzną. Mięso oddzielić od kości. Udusić kapustę z
      rozdrobnioną cebulą. Ugotować grzyby i pokroić w paski. Wyporcjowały schab,
      kapustę i grzyby wrzucić do wywaru otrzymanego z gotowania schabu. Doprawić
      czosnkiem roztartym z solą i Pieprzem czarnym mielonym. Zagotować. Podawać z
      ziemniakami.


Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka