Dodaj do ulubionych

Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego

IP: 62.148.79.* 25.01.07, 11:36
Czy kto z Was zastanawia się nad kupnem mieszkania na tej ulicy w zabudowie
szeregowej, realizowanej przez Murapol?
Obserwuj wątek
    • Gość: lenny Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.comarch.com 25.01.07, 12:29
      Zastanawialem sie ale po przeanalizowaniu umowy przedwstepnej raczej zrezygnuje
      Pozdrawiam
      • Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.autocom.pl 25.01.07, 22:31
        a co z nią nie tak? jak każda inna u dewelopera...i korzystniejsza niż u
        innego, którego sprawdzałem ( nie ma waloryzacji, wzrostu kosztów budowy-
        robocizny)
        • Gość: lenny Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.77.classcom.pl 26.01.07, 00:42
          Jesli dla Ciebie jest ok. to podpisuj.
          Ja po pierwszym przeczytaniu mialem nastepujace uwagi:
          - umowa nie przewiduje mozliwosci ze developer nie dostanie pozwolenia na budowe
          albo jesli nawet otrzymanie pozwolenia bedzie sie mocno opoznialo to nie masz
          mozliwosci jej rozwiazania i zwrotu zaliczki, ktora jest spora
          - dzialka nie jest wlasnoscia developera...jest w trakcie podzialu wiec
          wystarczy ze ktos zaprotestuje i jest min. kilka miesiecy w plecy
          - nie ma uzaleznienia terminow wplacania rat od postepow budowy wiec mozesz
          zaplacic cale mieszkanie a budowa moze sie jeszcze nie rozpoczac

To sa tylko glowne uwagi, ktore mialem po pierwszym przeczytaniu a teraz mam
          ich o wiele wiecej
          Nie wiem jak ty ale ja szanuje swoje pieniadze
          Pozdrawiam i nie zycze przebojow z developerami jakie niektorzy opisuja na tym
          forum.

• Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.autocom.pl 26.01.07, 08:52
            Dzięki za pomoc. To daje dużo do myślenia. A znasz moze jakiegoś dewelopera,
            którego umowa gwarantuje wypełnienie spisanych przez Ciebie warunków?

Pozdrawiam
            • Gość: lenny Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.comarch.com 26.01.07, 09:48
              Nie znam bo nie czytalem zbyt wielu umow.
              Te ktore czytalem nie byly takze korzystne dla klienta a wszystko dlatego ze
              ostatnimi czasy była panika i ludzie podpisywali co im developer podal i sadzac
              po tym forum wielu z nich dalo sie nabic w butelke
              Mam nadzieje ze sytuacja sie ustabilizuje i developerzy zaczna w koncu szanowac
              klientow

pozdrawiam,
              • Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.autocom.pl 26.01.07, 09:56
                Niestety to co piszesz to prawda. Dzzwoniłem przed chwilą do Murapol z pytaniem
                czy jest mozliwość renegocjacji warunków umowy, Pani mi grzecznie
                odpowiedziała, iz zalezy których warunków. jestem bardzo ciekaw idę zaraz
                porozmawiac w cztery oczy.

Pozdrawiam

• Gość: lenny Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.comarch.com 26.01.07, 10:25
                  mi tez proponowali zmiane niektorych warunkow ale aby dla mnie ta umowa miala
                  sens to trzebaby zmienic polowe zapisow a przedewszystkim aby byly uregulowane
                  sprawy gruntowe
                  daj znac jakie zmiany Ci zaproponowali
                  • Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.autocom.pl 26.01.07, 11:53
                    Właśnie wróciłem z ich biura.
                    1. Są pełnym właścicielem działki na, której powstanie moje mieszkanie, zatem
                    budynków B3 i B5, natomiast póki co sa wspówłaścicielami drugiej części (na
                    przeciw ulicy)

2. Będę miał zapis w umowie, że jeżeli nie zaczna budowy do 15 lipca, zwracają
                    mi 100% zaliczki

3. Niestety terminy wpłaty transz są sztywne i nie podlegają negocjacji.

Dla mnie najważniejsze było spełnienie właśnie punktów nr 1 i 2, póki co jestem
                    zdecydowany i mam rezerwację do 15 lutego, kiedy to zamierzam podpisać umowę
                    przedwstępną...

Masz jeszcze jakieś propozycję zmian, które Cię bardzo nurtują?

Pozdrawiam
                    • Gość: ja Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.usr.onet.pl 26.01.07, 14:38
                      mi zgodzili sie jeszcze na odpowiednie przesuniecie wplat transz jesli beda
                      opoznienia z otrzymaniem pozwolenia na budowe
                      byloby dobrze gdybys wynegocjowal jeszcze, ze jesli nie wplacisz na czas
                      poszczegolnych rat, to moga z toba zerwac umowe dopiero po wczesniejszym
                      wezwaniu do zaplaty (bo ten zapis ktory w tej chwili maja i tak jest niezgodny
                      z prawem i wg UOKIK taki zapis i tak jest nieważny).
                      • Gość: lenny Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.comarch.com 26.01.07, 17:24
                        moze warto przejsc sie z ta umowa do prawnika wtedy tak naprawde mozna sie
                        dowiedziec jakie sa w niej "dziury"
                        dla mnie nie do zaakceptowania jest to ze 30 kwietnia musze im wplacic kolejne
                        60 tys. a moim zdaniem nie ma szans ze budowa sie wtedy rozpocznie bo dzialka
                        jest w trakcie podzialu a staraja sie o pozwolenie na cala inwestycje wiec
                        dajesz im 80 tys. i czekasz.... a oni zarabiaja twoimi pieniedzmi
                        swoja droga ciekawe czy ktorys bank wyplacilby transze kredytu 30 kwietnia jesli
                        nie beda mieli pozwolenia na budowe? jesli nie to dwa tygodnie i po
                        sprawie...murapol rozwiazuje umowe bo nie zaplaciles raty i po zaliczce

pozdrawiam,
                        • Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.autocom.pl 26.01.07, 18:03
                          Pozwolenie mają dostać 15 kwietnia. Nie będzie pierwszej transzy dopóty, dopóki
                          nie dostaną pozwolenia, z tego co móiła kobieta, nie będfą wymagac transzy
                          dopóki nie będą miec pozwolenia. Nie będą zaczynać od początku całej
                          inwestycji, a jedynie budynki B3 i B5, a budynki te powstaną na działce, której
                          są właścicielami.

Dzięki za rady
                          • Gość: lenny Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.77.classcom.pl 26.01.07, 19:18
                            przepraszam ale jak czytam twoje slowa to sie nie dziwie ze ludzie daja sie
                            nabijac developerom.
                            czy ty wiesz co to jest umowa? jesli ja podpiszesz to myslisz ze firma bedzie
                            miala skrupuly w egzekwowaniu jej postanowien bo Ci kiedys cos powiedziala jakas
                            sekretarka?
                            pozdrawiam
                            • Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.autocom.pl 26.01.07, 19:28
                              Słuchaj,

umowy jeszcze nie podpisałem, więc spokojnie nie panikuj. Zanim ją podpiszę,
                              poproszę o akt własości gruntu, więc bez obaw. Wszytkie zmiany, które
                              wyegzekwuję chcę miec na piśmie, w umowie, akt własności gruntu również. Dziś
                              po prostu nie sprawdzałem, ponieważ nie planowałem dziś podpisywać umowy.

Pozdrawiam
                            • Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.autocom.pl 26.01.07, 19:32
                              co do tematu pierwszej transzy, napewno zostanie on przeze mnie poruszony, tzn.
                              napewno zadam pytanie, jak oni chcą to załatwić formalnie, na piśmie, wiadomo,
                              trzeba mieć wszystko spisane. Jedno mnie cieszy, że jednak są skłonni do
                              mniejszych lub większych renegocjacji warunków umowy, a niestety wielu
                              deweloperów nie dopuszcza takiej możliwosci...
                              • Gość: ja Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.usr.onet.pl 29.01.07, 10:56
                                To że wpłata pierwszej transzy ma byc dokonana dopiero po uzyskaniu pozwolenia
                                na budowe, mam zapisane w tej umowie. Udało mi sie z nimi ten zapis
                                wynegocjowac, o czym pisalam wyzej.
                                • Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.148.79.* 29.01.07, 11:01
                                  A możesz napisać jeszcze co wynegocjowałaś dodatkowo?
                                  A tak wogóle to które mieszkanko kupujesz i w którym budynku?
                                  • Gość: ja Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.usr.onet.pl 29.01.07, 15:03
                                    no jeszcze to co ty, o tym ze jak do 15 lipca nie beda mieli zgody, to mozna
                                    sie wycofac z umowy i oddaja caly zadatek.
                                    mieszkanie na parterze, 38 m
                                    • Gość: tralala Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 83.238.175.* 30.01.07, 13:12
                                      WItam
                                      Powiem szczerze ze tez bylam zainteresowana murapolem jednak po przeslaniu
                                      umowy do prawnika gruntownie zmienilam zdanie. Dostalam 4 strony bledow i
                                      nieprawidlowosci w roznych punktach umowy. Sa watpliwosci dotyczace gruntow i
                                      finansowania inwestycji. moge przeslac kopie opini na maila.
                                      Acha na innym forum ktos napisal ze bliskosc oczyszczalni sciekow sprawia ze
                                      tam strasznie smierdzi (zwlaszcza w ciagu dnia). Nie wiem czy to prawda ale
                                      Moze warto to sprawdzic?
                                      Pozdrawiam
                                      • Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.148.79.* 30.01.07, 14:34
                                        Bardzo prosiłbym o przesłanie opinii: ts80@interia.pl
                                        Co do samej własności gruntów, tak jak pisałem powyżej, inwestycja jest
                                        podzielona na etapy. W pierwszym etapie powstaną bloki B3 i B5, które zostaną
                                        wybudowane na działce, która jest pełną własnością dewelopera (jest to w sumie
                                        zaznaczone w umowie przedwstępnej). Druga część działki po przeciwnej stronie
                                        jest wspówłasnością innej instytucji/osoby fizycznej, ale są na etapie
                                        wykupowania- tego dowiedziałem się w biurze. Stąd po otrzymaniu pozwolenia na
                                        budowę inwestcja powinna się rozpocząć.

Rzeczywiście jest tam oczyszczalnia, i idąc drogą od czasu do czasu zajeżdża,
                                        ale w moim odczuciu, nie z oczyszczalni, a ze studzienek. Pytałem mieszkańców
                                        czy jest to bardzo uciążliwe, w odpowiedzi usłyszałem, że smród pojawia się
                                        głównie w zimie, w lecie nie ma podobno problemu. Docelowo oczyszczalnia ma być
                                        zlikwidowana, podobno postępowanie likwidacyjne jest w toku, ale Bóg jeden wie
                                        kiedy to zlikwidują. Najwięszky problem będa miały osoby, które kupią
                                        mieszkania od strony płn-zach, czyli skierowanej w kierunku oczyszczalni, choć
                                        jak pisze smród nie jest stały i jakoś specjalnie natarczywy (:))...jeśli mogę
                                        się tak wyrazić.

Jeśli chodzi o umowę, to i tak deweloper mnie zaskoczył, że zgadza sie na
                                        negocjacje, niektórzy po prostu nie dopuszczają takiej możliwości. Poza tym nie
                                        ma waloryzacji wpłat o średni wzrost kosztów robocizny i materiałów,
                                        ogłaszanego przez GUS i cena mieszkania może wzrosnąc tylko w przypadku zmiany
                                        wysokosci podatku VAT.

Pozdrawiam
                                    • Gość: Poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.33.166.* 01.02.07, 09:40
                                      Hej, ja też na parterze, 38 m z ogródkiem, w budynku B5.
                                      • Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.148.79.* 01.02.07, 13:04
                                        ja biorę 45m2, też na parterze, ale w budynku B3.

Podpisałeś już umowę? wynegocjowałeś dogodniejsze warunki?

pozdr
                                        • Gość: Poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.33.166.* 02.02.07, 11:10
                                          Jestem w trakcie negocjacji, jeśli można to tak nazwać. Przedstawiłam swoje
                                          zdanie na temat paru punktów w umowie i czekam na odpowiedź ze strony Murapolu.
                                          Ale chwilkę to już trwa.
                                          • Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.148.79.* 02.02.07, 12:01
                                            Właśnie również jestem w trakcie negocjacji. CZekam już ponad tydzień, ale po
                                            otrzymaniu opini prawnika od jednej z osób na forum, widzę jeszcze kilka
                                            nieścisłości
              • Gość: Magda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 16:23
                Ja znam:)Firma RABA w Myslenicach - i daja upusty jak sie wplaca calosc z gory.
                mnie obnizyli cene o 7 tys.:)
      • Gość: sonda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.crowley.pl 09.03.08, 16:25
        Dobrze zrobisz, bo miałbyś niemiłą niespodziankę przy odbiorze mieszkania.
    • Gość: Poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.33.166.* 07.02.07, 15:51
      Oj, coś cisza na forum...Jakieś nowe wieści, nowe umowy, negocjacje? Ja dalej
      stoję w miejscu...
      • Gość: jola Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.agh.edu.pl 07.02.07, 17:54
        ja tez nadal sie zastanawieam nad kupnem tam mieszkania....
        • Gość: Poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.33.166.* 08.02.07, 15:19
          Jakie za a jakie przeciw?
          • Gość: mada Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 20.03.07, 23:26
            Witam wszystkich, również zastanawiam się nad kupnem mieszkania na Chełmońskiego
            i dlatego mam prośbę. Jeśli ktoś z Was mógłby mi przesłać te 4 strony
            zastrzeżeń do umowy( o których mowa bywa wyżej to byłabym bardzo ale to bardzo
            wdzięczna)
            • Gość: mada Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 20.03.07, 23:28
              no tak nie podałam maila :]] no więc: madda29@poczta.fm
            • Gość: c Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ghnet.pl 26.03.07, 16:31
              Ja również proszę o przesłanie zastrzeżeń do umowy. wwwisniewski@gazeta.pl
              • Gość: mada Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 07:47
                Bardzo dziękuję za przesłanie mi zastrzeżeń do umowy. Największy problem to to,
                że nie mogę się doprosić samej umowy. Po pierwszej bardzo szybkiej wizycie
                mieliśmy dostać ją na maila, żeby się zapoznać i przyjść na następną wizytę z
                konkretami. No ale umowy ani widu ani słychu (mimo, że kilka razy już tam
                dzwoniliśmy prosząc sie i prosząc). Nigdy nie maja dla nas czasu, więc nie mamy
                nawet szansy odebrać jej osobiście. Jakieś to dziwne. Napiszcie czy Wasze
                rozmowy z murapolem też były takie problematyczne. Rozumiem, że mieszkań na
                rynku nieruchomości jest mało, ale żeby aż tak nie dbać o klienta to już chyba
                przesada.
                • Gość: konbatant Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ch2m.com 28.03.07, 14:19
                  ja takich problemów nie mialem, podpisalem umowe po korektach, rzeczywiscie
                  troche ciezko sie do nich dodzwonic (tlumaczyli sie odbiorami mieszkan na
                  Czerwinskiego), ale to moze dlatego ze zrezygnowala z pracy pani Marzenka-a ona
                  zajmowala sie tam wlasnie klientami, ale ostatnio dzwonilem i maja juz nowe
                  osoby w biurze do obslugi klientow
      • Gość: zabomir Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.bci.net.pl 29.03.07, 14:34
        Hej,

jak większość z Was, zastanaiwalem sie ostatnio nad mieszkaniem. Murapol skusil mnie oczywiście przystępną ceną, dobrą lokalizacją no i ładnymi projektami. I na tym się skonczylo. Do momentu kontaktu z firmą wszystko wyglądało ładnie. Jak część osób z tego forum mialem problemy ze skontaktowaniem się z jakimkolwiek sprzedawcą. Gdy już w koncu udało mi się umówić na spotakanie, to najpierw Pan poprosil zebym poczekal w jakims pomieszczeniu gdzie akurat jacys panowie zakładali oświetlenie, a potem czekalem na konsultację okolo 1,5h. Cale szczescie ze następnego dnia nie musialem isc do pracy, bo inaczej szlag by mnie chyba trafil... W koncu zdecydowalem sie jednak z moją dziewczyną na konkretne mieszkanie, sprawdzilismy umowe a potem wpadlem na ponizsze fora małopolskie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=412&w=23975974&wv.x=1&v=2&s=0
        i śląskie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=53&w=39175766&v=2&s=0
        Jeśli sobie poczytacie to będziecie mieli pewnie problem do rozwiązania. Jak dla mnie wypowiedzi na tych forach spowodowały ze natychmiast poczucilem ideę zaupu mieszkania u dewelopera, ktory najwyrazniej nie jest zbyt rzetelny... Tak więc jesli jednak ktos jest zdecydowany na zakup w tej firmie, to mocno sugerowalbym zabezpieczyc sie na wszelkie sposoby na etapie umowy, bo inaczej moze byc pozniej ciezko. W kazdym bądz razie, to dla mnie bylo nauczką, ze chciec miec fajne mieszkanie, a pozniej je jeszcze otrzymac takie jakie sobie wyobrazilismy, to dwie rozne rzeczy. Teraz jestesmy na etapie zalatwiania kredytu na mieszkanie w tej samej cenie i w chyba nawet lepszej lokalizacji (zaraz przy Zakrzówku), a mowię tu o Krakoinie. Jesli chodzi o customer serwis, przejrzystośc, oraz mozliwości negocjacyjne, to nawet nie mozna porownywac tych dwoch firm... Powodzenia dla wszystkich szukających!!
        • morfinka_12 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 29.03.07, 15:41
          jak możesz porównywać lokalizację na "zakrzówku" z Krowodrzą, prosze napisz
          jeszcze że na ruczaju tym głębokim jest lepiej. Bo to miejsce gdzie kupiłeś to
          ruczaj. Sprawdx opisy innych developeró na forach - każdy ma poowę negatywnych
          a połowę pozytywnych komentarzy.

P.S. Tak kupiłem od niech mieszkanie, ani mniej ani więcej problemów niż z
          innymi developerami.
          • Gość: potentat Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 15.04.07, 10:53
            dramat
          • Gość: zabomir Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.bci.net.pl 16.04.07, 13:37
            Witam ponownie,

w psychologii upewnienie sie co do slusznosci swocih poczynan nazywane jest "zmniejszaniem dysonansu poznawczego". Jest to powszechne i calkiem naturalne. Tak samo dla mnie (czyli osobnika ktory z uslug Murapola zrezygnowal) jak i dla Ciebie, czyli kogos kto z nimi bedzie wspolpracowal (tak to zrozumialem).
            Napisze moze tylko ze z Krakoinem wymnagany wklad wlasny udalo nam sie zmniejszyc z 20 do 5% bez angazowania w to prezesa, przeciagające sie procesy dezyzyjne itd. po prostu po rozmowach z handlowcem. Wszystkie dokumenty są na czas, nie ma problemu z negocjacjami, prośbami, nikt na mnie nie patrzy spod byka. Podsumowując: jestem zadowolony i z przyjemnością patrzę jak sukcesywnie inwestycja pnie się w górę. I życzę tego każdemy!! Pozdrawiam.
            • Gość: zabomir Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.bci.net.pl 16.04.07, 13:42
              No i dodam tylko moze, że inwestycja jest na ul. Pychowickiej, czyli 150 m od Zakrzówka (tereny rekreacyjne), jakies 300 od Tesco (trzeba coś przecież jeść), no i jakies 15-20 min. dojazdu autobusem bezposrednio pod Bagatele (mozna połączyć wczesniejsze dwa nawiasy;). Jak dla mnie lokalizacja jest bardzo dobra i chociaz to ciagle Ruczaj, to mam wrażenie, ze jedno z jego lepszych mniejsc...
      • Gość: bast osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 21.04.07, 21:57
        cześć
        kupuję właśnie mieszkanie na chełmońskiego,
        proszę o kontakt osoby zainteresowane tymi mieszkaniami,
        chcę wymienić poglądy
        pozdr
        • Gość: X Re: osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 217.149.249.* 23.04.07, 15:47
          Witam,
          My równiez jestesmy zaintersowani kupnem mieszkania na Chełmońskiego...czy ktos
          już kupił mieszkanie od tego developera ???

Prosze o kontakt
          • Gość: bast Re: osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 23.04.07, 20:19
            ja kupuję,
            czytałem różne opinie na tym forum,
            ale spotkałem 2 osoby i mówią, że znają osoby które kupiły mieszkanie w
            murapolu wcześniej i jest ok.
            poza tym okazało się, że mój doradca z expandera (dobór kredytów) też kupuje
            teraz na chełmońskiego u murapola więc jestem trochę spokojniejszy.
            jak będziecie mieli jakieś wieści to piszcie proszę.
            pozdro
    • Gość: zzz Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 19:16
      Dzień dobry!Gdyby ktoś z Państwa znalazł chwilkę czasu....Byłabym bardzo
      wdzięczna!Z góry dziękuję!

www.ankiety-online.pl/survey.php?id=SurveyPage&survey=13604994d491d6&page=0
      • Gość: wikary Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ghnet.pl 22.04.07, 20:37
        wydaje mi się że oni budowali domki w Bielsku.
        z tego co wiem to ludzie narzekali na usterki
        • madda29 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 27.04.07, 09:26
          Mam pytanie do osób, które podpisały już umowę. Jakie koszty ponieśliście przy
          podpisywaniu umowy przedwstępnej- chodzi mi o notariusza.
          • Gość: wojtek Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 12.05.07, 13:27
            podobno termin oddania 3 pierwszych budynkow (mialy byc na grudzien 2007) ma sie
            przesunac? murapol planuje oddac wszystkie budynki razem w jednym terminie,
            slyszal ktos cos na ten temat?
            • Gość: Jagoda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 08:18
              Ja slyszalam. Wszystko ma byc oddane w jednym terminie - planowany (podkreslam:
              planowany) 31 sierpnia 2007.
              Pojedz sobie na miejsce "budowy" to sam ocenisz, czy jest mozliwe wykonanie
              choc jednego budynku w biezacym A.D.
              • Gość: Ja Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 08:18
              • Gość: Jagoda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 08:19
                Pomylka: ma byc oddane w sierpniu 2008!
                • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ch2m.com 14.05.07, 08:23
                  ja dzwonilem do murapola i powiedziano mi ze planowane odbiory maja byc 30
                  czerwca 2008, jezeli chodzi o to czy jest mozliwe wykonanie takiego budynku do
                  konca 2007 to technicznie oczywiscie jest to mozliwe, ps. na Armii Krajowej w 9
                  mcy warbud wystawil newtona-olbrzymi biurowiec..a my tu rozmawiamy o 2
                  kondygnacyjnym budyneczku
                  • Gość: Jagoda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 08:32
                    Rozmawiamy tez o developerze, ktory najpierw mial wybudowac 3 budynki (niby I
                    etap), potem kolejny etap, a na dzis dzien zmienil zasady i zdecydowal sie
                    wybudowac wszystko w jednym etapie, najbardziej odleglym czasowo. Skoro mozna
                    wystawic "olbrzymi biurowiec" w 9 mies. to dlaczego jest problem z terminowym
                    wystawieniem kilku "2-kondygnacyjnych budyneczkow"? :-/
                    • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ch2m.com 14.05.07, 11:25
                      w takim razie dobrze by bylo gdyby zmienili tez zasady (terminy) wyplaty transz,
                      nie mam zamiaru wysylac im w tej chwili 1 wszej transzy (jak bylo zapisane w
                      umowie) skoro termin odbioru przesunieto o ponad pol roku, z tego co sie
                      dowiedzialem jedyne opoznienie do tej pory bylo spowodowane tym, ze podeszla im
                      zbyt wysoko woda gruntowa, mapa geologiczna byla zle wykonana, ale opoznienie to
                      wynosilo 1 tydzien, wiec skad wzial sie pomysl przesuniecia odbioru "1 etapu",
                      dlaczego? w czym tkwi problem..
                      • Gość: Jagoda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 12:34
                        Mnie o to nie pytaj, zapytaj Murapol...
                        Skoro w umowie masz termin zaplaty 1. transzy, to chyba wiesz ze jesli nie
                        wplacisz, czyli nie spelniasz warunkow umowy - to Murapol ma prawo umowe zerwac
                        i przepadnie Ci zaliczka. Maja sztywne terminy wplat transz, niezalezne od
                        postepu budowy (nota bene nie ma jeszcze mowy o prawdziwej BUDOWIE - byles
                        na "placu"?). Dlatego nie chcialam sie w to pakowac.
                        BTW, czy jakis bank skredytowal Ci te inwestycje?
                        • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ch2m.com 14.05.07, 12:55
                          jasne, nawet 3 banki byly chetne, w zasadzie kazdy, w ktorym mialem zdolnosc
                          kredytowa, bylem na placu "budowy" jest juz solidny wykop, toretycznie prace ida
                          zgodnie z harmonogramem, pozwolenie uzyskali przed czasem,
                          terminy sa takie jak zapisano w umowie przedwstepnej- moje sa uzaleznione od
                          daty uzyskania pozwolenia (1 transza), beda chcieli podpisac anex, w tej chwili
                          nowe mieszkania nie sprzedaja sie juz tak jak jeszcze rok temu, najlepszym
                          dowodem na to jest fakt, ze jest ich jeszcze sporo na dominium.pl (mowie
                          oczywiscie o Olszyny-Wilczynskiego), wiec nie sadze zeby od tak rozwiazywali ze
                          mna umowe, zwlaszcza ze to oni nie mieli na czas brakujacych, wymaganych przez
                          bank dokumentow
                          • Gość: joe Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 14.05.07, 21:19
                            A ja już kupiłem. I pierwszą transze zapłaciłem. Czekam na luzaka, nie spieszy
                            mi się, chociaż Kozłówek mnie dobija.
                            • Gość: bast Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 14.05.07, 21:59
                              serwus, ja też kupuje mieszkanie na chełmońskiego. jutro mija mi termin wpłaty
                              pierwszej transzy (150 000) ale dopiero jutro ide z papierami do banku.
                              Nie pękam i mam nadzieje że wszystko będzie ok.
                              Proszę tych którzy tam kupują o komentarze na bieżąco, czego się dowiadujecie
                              o postępach budowy i wszelkich ciekawostek na temat MURAPOLU.
                              Póki co z tego co obserwuję prace ruszyły i wierzę, że takie osiedla buduje
                              się w rok spokojnie.
                              Pozdrawiam
                              • Gość: joe Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 15.05.07, 21:32
                                150 000 pierwsza transza??? To co ty kupujesz? 100 m2?
                                • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ch2m.com 16.05.07, 12:17
                                  fakt :) sporo jak na 1wsza transze, najwieksze mieszkanie ma tam 88m2, pochwal
                                  sie kory to lokal?
                                  • Gość: bast Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 17.05.07, 12:29
                                    biore małe mieszkanie - 48m2 i taką mam ustaloną pierwszą transzę - tak mam w
                                    umowie,
                                    a Wy jak macie rozłożone?

pozdr
                                    • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ch2m.com 17.05.07, 16:09
                                      ja mam 60tys 1 transza (34,71m2-poddasze)
                            • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 198.91.10.* 15.05.07, 10:48
                              z terminem oddania napewno bedzie obsuwa, mowy nie ma zeby cokolwiek oddali na
                              koniec 2007 - wiem to z wiecej niz pewnego zrodla, osobom, ktore zaplacily
                              pierwsza transze nie zazdroszcze- terminy transz beda zmieniane anexem, ktory
                              nam przedstawia w najblizym czasie, podobnie jak zmieniony bedzie hamonogram
                              zamykania kolejnych etapow (zalacznik do umowy przedwstepnej)
                              • Gość: bast Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 17.05.07, 12:27
                                już wiadomo, że całe osiedle ma być oddane do użytku czerwiec-sierpień 2008.

napiszcie jak macie rozłożone transze??
                                • Gość: joe Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 17.05.07, 17:29
                                  48 m2 pierwsza transza 60 tys. i 2 x po 100 tyś
                                  • Gość: bast Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 18.05.07, 17:58
                                    to dlaczego ja mam takie transze???
                                    nie wiedziałem, że to jest określan indywidualnie:(
                                    • Gość: poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.33.166.* 21.05.07, 14:58
                                      Właśnie dzwoniła do mnie pani z Murapolu informując, że oddanie jest
                                      przewidziane do końca lutego 2008, oczywiście będzie aneks. Jest jeszcze druga
                                      sprawa - mianowicie zarząd (ulubione słowo - wytrych)przewidział bilboard
                                      reklamujący usługi Murapolu i przygotowują aneks, że wyrażamy zgodę na
                                      bezpłatne powieszenie owego bilboardu na budynku nr 9 do roku 2010. Potem
                                      bilboard już będzie wisiał za opłatą, którą Murapol będzie uiszczał wspólnocie
                                      mieszkaniowej. Zapytałam panią czy zarząd przygotuje dwie opcje tego punktu w
                                      aneksie: "wyrażam zgodę" i "nie wyrażam zgody". Bo ja nie wyrażam. Jeszcze nie
                                      zaczęli budować, już jest opóźnienie, a najważniejszy okazuje się bilboard, a
                                      nie nasze mieszkania.
                                      • Gość: paweł Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.07, 15:20
                                        Panienka niech mnie pocałuje. Jak zarząd przygotuje aneks to nic nie stoji n
                                        aprzeszkodzie aby go nie podspiać. Ja swoje załatwiłem, wpłaciłem pieniądze, a
                                        oni teraz będą zmieniać warunki. Nie ma zgody na wieszanie reklamy. Chcą
                                        rekalmę niech płacą ja już zapłaciłem.
                                        Ciekawe co mi zrobią jak nic nie podpiszę? NIC
    • Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.148.79.* 21.05.07, 16:54
      Jak to jest w końcu. Budują całe osiedle czy tylko planowane na początku dwa
      budynki?
      • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 21.05.07, 19:16
        dwa? chyba 3 -mialy byc oddane w "1 etapie" i z tego co sie dzisiaj dowiedzialem
        to tak bedzie, anex przesuwa termin oddania z 31.12.2007 na 29.02.2008 (protokół
        odbioru) pozostale budynki 3 kwartal 2008
    • Gość: edek Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 23.05.07, 22:16
      Witam sąsiadów.

Co kupiliście?
      Ja 47 m2 na parterze.
      Zapraszam na powitalnego grilla do ogródka (tylko tak za rok jak wybudują).

pozdrawiam szanownych sąsiadów.
      • madda29 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 24.05.07, 07:33
        Ja również witam przyszłych sąsiadów..:)) (budynek B9-parter:))
        • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 24.05.07, 11:32
          witam, masz mieszkanko w B9...powiedz mi na kiedy masz w umowie przedwstepnej
          termin odbioru mieszkania? (popisania protokolu zdawczo-odbiorczego)
          • Gość: bast Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 24.05.07, 15:54
            pozdro dla edka i maddy29.
            ja też na parterze.
            napiszcie jakie macie transze, pliss!
      • Gość: poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.33.166.* 25.05.07, 12:31
        A ja całe 38 m, w budynku B5 na parterze. Będzie grill! Jak będzie...
        • Gość: aska Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.usr.onet.pl 25.05.07, 14:35
          o to tak jak ja :)
          • mag215 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 27.05.07, 18:21
            w jakich bankach wzięliście kredyt??...okazuje się, że bank millenium nie chce
            udzielić kredytu tej inwestycji ze względu na pewien zapis.
            • vanessa-dalia Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 27.05.07, 18:28
              Witam,

zastanawiam się nad kupnem mieszknia w Murapolu na Chłmońskiego wlasnie. Z tego
              co iswem, maja juz pozwolenie na budowe. Czy Panstwo ktorzy kupiliscie możecie
              mi coś z perspektywy czasu doradzic? Na co zwracac uwage w umowie
              przedwstepnej? Czy mozna i co mozna negocjowac? Co radzicie negocjowac? Czy da
              sie ja podpisac w formie aktu notarialnego? W ogole - z czym miec sie na
              bacznosci w przypadku tej firmy? Bardzo dziękuje za wszelkie informacje!
            • Gość: nati Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ghnet.pl 27.05.07, 20:15
              czy możesz podać jaki to zapis, ja biore kredyt w PKO BP mam nadzieje ze nie
              bedzie problemu
            • Gość: magda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.76.classcom.pl 27.05.07, 21:21
              Witam, kupuję mieszkanie w murapolu i chcę wiąć kredyt w millenium - czy mogę
              prosić o wyjąnienie, jaki zapis umowy jest kwestionowany przez ten bank (i
              dlaczego)? Będę wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam!
    • Gość: n&m Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ghnet.pl 27.05.07, 20:20
      czy ktoś może podzielić sie swoimi doswiadczeniami, jakie warunki udało wam sie
      wynegocjować , jakie transze i czy podpisywaliscie w formie aktu czy
      cywilno-praną?
      • madda29 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 27.05.07, 21:42
        zapis w "oświadczeniu banku bph" punkt 2 apropos wcześniejszej spłaty przez
        Muprapol części udzielonego kredytu....bank millenium nawet bez rozpatrywania
        wniosku od razu mówi NIE jeśli ten zapis nie zostanie zlikwidowany.
        • Gość: aska Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.usr.onet.pl 28.05.07, 08:27
          Wlasnie, bank pekao SA przyczepil sie dokladnie tego samego zapisu... Murapol
          moze to zmienic i zlikwidowac, ale od pan w tej firmie uslyszalam: "prosze
          zmienic bank..." Tylko ciekawe na jaki, bo pewnie każdy sie tego przyczepi...
          • Gość: aska Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.usr.onet.pl 28.05.07, 09:15
            Czy w ogole jakis bank dal wam kredyt na te inwestycje? Jesli tak, to ktory?
            • Gość: Jagoda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 10:18
              Mnie pani powiedziala tak: "Slyszalam, ze Polbank sfinansowal komus tutaj..."
              Aska, a Ty zaplacilas im kaucje 20 000?
              • Gość: aska Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.usr.onet.pl 28.05.07, 10:53
                tak, ba nawet pierwsza transze z wlasnej kasy... a teraz robia sie problemy...
        • Gość: tom Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.148.79.* 28.05.07, 10:42
          co dokładnie jest tam napisane? W czym rzecz?
          • Gość: Jagoda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 11:26
            " paragraf 6, punkt 4.
            Sprzedajacy oswiadcza, iz nieruchomość opisana w par. 1 niniejszej umowy
            obciążona została hipoteką zwykłą łączną oraz hipoteką kaucyjną na rzecz Banku
            BPH S.A. z siedzibą w Krakowie O/Bielsko Biała ul. Stojałowskiego 23,
            zabezpieczającymi należności z tytułu kredytu udzielonego Sprzedającemu przez
            wyżej wymieniony bank. Jednocześnie Sprzedający zobowiązuje się, iż
            ustanowienie odrębnej własności oraz sprzedaż lokalu opisanego w par. 2
            niniejszej umowy nastąpi bez obciążeń wynikających z ustanowionych hipotek. W
            tym celu Sprzedający zobvowiązuje się do uzyskania w wyżej wymienionym banku, w
            terminie nie dalszym niż dzień zawarcia umowy przyrzeczonej, stosownych
            oświadczeń, wyrażających zgodę na ustanowienie odrębnej własności i sprzedaż
            przedmiotowego lokalu bez obciążeń wynikających z powyższych hipotek."

Oznacza to, że MURAPOL wziął kredyt na obecną inwestycję, a gdyby tego kredytu
            nie spłacił, to bank zostałby nim obciążony (nie właściciel mieszkania, czyli
            np. Aska czy Tom). Dlatego banki nie chcą kredytować.

Zapis powinien wyglądać np tak:
            "Nieruchomość opisana w par. 1 wolna jest i będzie w momencie zawierania umowy
            sprzedaży od wszelkich obciążeń, praw i roszczeń osób trzecich - za wyjątkiem
            roszczeń wynikających z umów przedwstępnych przyrzeczenia sprzedaży dotyczących
            lokali innych niż przedmiot umowy [np. sklepów, lokali usługowych] oraz za
            wyjątkiem istniejącej służebności gruntowej prawa przechodu i przejazdu [chodzi
            o drogi i chodniki, po których będą przejeżdzać samochody i przechodzić
            ludzie], ustanowionego ograniczonego prawa rzeczowego dla MPWiK [kanalizacja,
            rury itp.], a także nieodpłatnych planowanych służebności gruntowych[jakieś
            tereny zielone, spacerniaki dla psów itp.]"

Ale, nieruchomość na Chełmońskiego być może nie będzie w przyszłości, ale póki
            co jest obciążona hipoteką, a prawa i roszczenia do niej posiada rzeczony bank
            BPH.

Jeśli ktoś chce zapytać jeszce o coś dotyczącego umowy przedwstępnej, to
            proszę - może coś pomogę :) pozdrawiam
            • Gość: Jagoda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 11:28
              Aha, w drugiej części posta w nawiasach [ ] jest pisane "moimi słowami".
            • Gość: borek Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 62.29.160.* 28.05.07, 13:35
              Ten zapis nie jest problemem. Banki czepiają sie "Zgody na bezciezarowe
              wyodrebnienie lokalu" a dokładnie warunku nr 2.
              • Gość: Jagoda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 13:46
                Warunek 2? w ktorym miejscu umowy to jest? U mnie nic takiego nie bylo.
                Czy firma zmienia tresc umowy przedwstepnej co tydzien? :-/
                • Gość: zbl Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 18:26
                  Nie chodzi o zapis w umowie przedwstępnej tylko zaświadczenie z BPH banku w
                  ktorym jest skredytowana inwestycja Murapola na bezobciazeniowe wydzielenie
                  miszkań.
              • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ch2m.com 28.05.07, 13:47
                Polbank nie ma z tym dokumentem problemu- dostarczylem go do nich i jak dla nich
                jest ok, Millenium faktycznie sie czepia, pan Szczupak (w imnieniu ME walczy w
                biurze Murapolu o zmiane tego zapisu
                • Gość: poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.33.166.* 28.05.07, 14:51
                  Dla mnie to jest ogromny problem bo tylko Millenium daje mi zdolność kredytową
                  na poziomie jakiego potrzebuję, nie mam do wyboru żadnego innego banku. Pan
                  Szczupak na razie milczy, więc nie wiem jak się sprawy mają. Jestem już
                  zmęczona tymi ciągłymi potyczkami, a to dopiero początek...
                  • Gość: adam Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 28.05.07, 16:27
                    PKO BP nie robił mi żadnego problemu.
                    A tak na nawiasem mówiąc - to te młode siksy z Murapolu to wkurzające są!!!
                    • Gość: zbyl Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 18:34
                      Zgodze sie kompetencji tam jest zero. Nawet kierowniczka nic nie wie. Az sie
                      dziwie ze to biuro jeszcze istnieje.
                      • vanessa-dalia Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 28.05.07, 22:36
                        Racja, ja byłam tam dziś, usiłując zarezerować mieszkanie. Nie bylo tego, ktore
                        mnie interesowalo, dziewczyna powiedziala, ze przed momentem je ktos zajal,
                        chwile potem okazalo sie, ze przed momentem ktos zajal jakies inne, a tamto juz
                        wczesniej. W ogole nie wiedziala, jakie sa wolne, mylila sie co chwile i to oc
                        wydawalo sie wolne okazywalo sie zajete. Powiedziala, ze na jedno mieszkanie
                        maja wpisane dwie osoby w kolejce, a zaraz potem, jak poprosilam, zeby mnie tez
                        tak wpisala na inne, powiedziala, ze nie chce wlasciwie tak robic, zeby nie
                        robic sobie balaganu. Koszmar, czulam sie tak, jakby robili mi łaske, ze w
                        ogole ze mna rozmawiaja. Obsluga klienta jest zenujaca.
                        • Gość: bast Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 29.05.07, 15:51
                          Rzeczywiście z obsługą jest coraz gorzej
                          niby miłe panie wcale nie interesują się klientami

Byłem dziś pisać prośbę o przedłużenie terminu wpłaty transzy bo jeszcze nie
                          dostałem kredytu i szkoda, że nie było prezesa bo miałem trudności, żeby się
                          dowiedzieć do kogo dokładnie skierować to pismo.
                          OLEWKA TOTALNA.
                          W ogóle to chyba się te panie zbyt często zmieniają.
                          nie podoba mi się to corz bardziej.
                          Mam obawy czy dobrze zrobiłem.
    • Gość: didi Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 28.05.07, 17:07
      ale co to za paranoja szukać banku pod dewelopera a nie pod swoje potrzeby....
      dla mnie oferta polbanku nie jest atrakcyjna i dlaczego mam brać w nim kredyt na
      całe życie.............każdy kto szuka dla siebie kredytu sprawdza swoje
      możliwości, swoją zdolność kredytową, a nie 10000 papierów od dewelopera.... nie
      szanują naszego czasu....nie po to robiłam pielgrzymki do banków szukając dla
      siebie oferty odpowiedniej...żeby teraz zadłużać się w polbanku, na nie
      odpowiadających mi warunkach...skandal
    • Gość: n&m Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ghnet.pl 30.05.07, 09:52
      czy jest ktoś jeszcze umówiony na wtorek 5 czerwca na podpisanie umowy
      przedwstepnej u notariusza? Negocjujecie jakieś warunki?
      • Gość: Beata Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 212.203.138.* 30.05.07, 15:01
        Hey

Ja również jestem zainteresowana kupnem mieszkania na tym osiedlu i w dodatku
        mieszkam w sąsiedztwie tego osiedla, tam gdzie znajduje się śmierdząca
        oczyszczalnia ścieków. Nie jest prawdą, że smierdzi tylko w zimie. Wszystko
        zależy od pogody, a śmierdzi głównie ze studzienek na ul.Wilczyńskiego i nieraz
        smórd jest nie do opisania. Chciałabym się dowiedzieć, czy Murapol ma
        pozwolenie na budowę i czy w końcu wykupił cały teren. Chciałabym również
        otrzymać zastrzeżenia prawnika do umowy, jeśli to możliwe na adres
        faxiorek@poczta.wp.pl za co z góry serdecznie dziękuję. Ponieważ mieszkam po
        sasiedzku budującego się osiedla mam okazję codziennie obserwować, co się tam
        dzieje. Niestety niewiele, wywożą ziemię i wycinają drzewa, a więc nie wierzę,
        że firma jest w stanie dotrzymać waruków wykonania osiedla. Nie podoba mi się
        także proponowany sposób wpłat kolejnych rat, gdyż dzisiaj pani w biurze
        Murapolu powiedziała, ze do końca września mam spłacić 75% całości inwestycji.
        Ponadto poinformowano mnie, że od 1 czerwca mieszkania mają podrożeć.
        • Gość: andrzej Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 18:22
          No cóż widać polityka firmy jest jasna. Strachem przed podwyżkami uzyskamy
          większa sprzedaż.
        • Gość: poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.33.166.* 31.05.07, 16:52
          Przejeżdżałam tam dzisiaj i pracuje sobie niemrawo jedna koparka. No w tym
          tempie to rzeczywiście niewiele osiągniemy...
    • Gość: donzo Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 30.05.07, 19:21
      dużo osób już pytało ale w sumie nie padła konkretna odpowiedź, czy ktoś może
      napisać w jakim banku dostał już kredyt( ma podpisana umowę)na mieszkanie w tej
      inwestycji???????????????????????????????????
      • Gość: n&m Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ghnet.pl 30.05.07, 21:42
        Adam pisał ze dostał w PKO BP ja tez tam mam wstepną decyzję na konkretne
        mieszkanie w tej inwestycji na tak. Mam tylko nadzieje ze to sie nie zmieni, ale
        w sumie skladałam dokumenty dotyczace tej budowy i oswiadczenie więc chyba ok.
      • Gość: poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.33.166.* 04.06.07, 10:11
        Słuchajcie, czy ktoś już podpisał aneks do umowy o przesunięciu terminu
        oddania? Czy są tam jeszcze jakieś inne punkty (pomijając już ten nieszczęsny
        bilboard reklamowy)?
        • Gość: adam Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.07, 14:06
          BILBORDOWI MÓWIMY STANOWCZE NIE
          • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ch2m.com 04.06.07, 14:42
            w dupie mam bilbord, niech sobie stawiaja nawet 3 (i zrobia na ksztalt ekranow
            akustycznych bedzie ciszej od Opolskiej) hehe, lepiej by sie zajeli budowa bo
            idzie im to jak krew z nosa... acha...i mogliby wyslac na jakies szkolenie te
            panienki z biura bo na razie to tragedia cokowiek z nimi zalatwic
            • Gość: poodel Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 195.33.166.* 04.06.07, 15:59
              Dlatego dopóki nie skończą bloków, niech zapomną o bilboardzie.
    • Gość: lata Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.07, 10:14
      Panie pracujące tam nie mają zielonego pojęcia o obsłudze klientów. Zero
      podejścia marketingowego!!!! A firma sprzedaje mieszkania, a nie bułki w kiosku.
      • Gość: bast Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 06.06.07, 07:40
        zgadzam się - te panie są zakręcone jak rogi barana i nie można się od nich
        niczego dowiedzieć.
        • Gość: andrzej Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.07, 08:40
          soisko na targach mieli całkiem niezłe, szkoda tylko, żę panienki zakręcone jak
          paczka śrub
          • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 198.91.10.* 06.06.07, 13:04
            podpisal ktos z Was juz anex do umowy przedwstepnej, o ktorym trabia od 3 tygoni?
            • Gość: aska Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.usr.onet.pl 06.06.07, 13:10
              nie, nawet mnie o nim oficjalnie nie poinformowali...
              • joel77 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 06.06.07, 13:46
                A robiliście jakieś zmiany architektoniczne? Jak tam p. Michał jest ok?
    • Gość: Tomek Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 06.06.07, 21:54
      Ale jaja podnieśli ceny!!!

Od 6500 zł za m2
      A było od 5900 zł za m2
      www.dominium.pl/inwestycje/?id=1&inw=725
      • Gość: Trofi Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ramtel.pl 06.06.07, 22:39
        Sku....syny! A właśnie miałem kupić! Żenada.
        • Gość: Dorota Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 08.06.07, 21:12
          Jestem przed podpisaniem umowy wstępnej. Wiem, że wątek ten był już poruszany
          dużo wcześniej ale czy ktoś z Was mógłby mi przesłać te 4 strony
          zastrzeżeń prawnych do umowy byłabym bardzo, bardzo zobowiązana (mój e-mail:
          dnajgeba@poczta.onet.pl).
          Wiem od doradcy, że mogą być problemy z kredytem w związku z hipoteką w BPH
          (tzn. w BPH problemu nie będzie, ale te ich warunki...). Niby na stronie
          dominium jest napisane, że firma współpracuje z bankami: PKO i Kredyt Bankiem.
          Czy ktoś coś wie na ten temat? Mam jeszcze jedną wątpliwość, otóż
          zarezerwowałam mieszkanie w bloku B4, który ma stać na działce, której Murapol
          jest jak na razie tylko współwłaścicielem. Czy w związku z tym nie będzie
          problemów z kredytem?
          No i mam jeszcze jedno pytanie. Czy warto umowę wstępną spisywać jako akt
          notarialny? I czy duże koszty są z tym związane (podobno połowa kosztów
          właściwej umowy sprzedaży)?

Dorota
          • Gość: Jagoda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 12:27
            Do Doroty: Jeśli chodzi o blok B4, który jest tylko w części własnością
            Murapolu, to problemy mogą być. Mnie prawniczka poradziła, aby za nic nie
            wchodzić w takie coś. Bo jeśli firma nie jest jedynym właścicielem działki, to
            ktoś może się rozmyślić, nie sprzedać działki Murapolowi i cała inwestycja
            zostaje zablokowana. Nie każdy też bank zgodzi się dać kredyt na takich
            warunkach, a jeśli nie da, to tracisz kaucję, mimo że to nie z Twojej przyczyny
            odmówiono Ci kredytu, tak że musisz znać to ryzyko. W takiej sytuacji staraj
            się o przyznanie kredytu w bankach "firmowych". Może one mają takie układy z
            Murapolem, że nie baczą na tę współwłasność. Ale... to też ryzyko. Bo może być
            taka sytuacja, że dostałaś kredyt, wpłacasz raty Murapolowi, spłacasz odsetki,
            budowa posuwa się do przodu i nagle utknęła, bo ktoś właśnie wtedy się rozmyśla
            i nie sprzedaje działki. I teraz kredyt zostaje zawieszony, bo budowa stoi.
            Albo się opóźnia, a kto na tym traci? Ty. Prawniczka powiedziała mi też, że
            nawet mieszkania w budynkach nieparzystych (które są na działce, której Murapol
            jest właścicielem pełnym) są narażone na takie przeboje, bo jeśli zablokuje się
            budowę części, to inwestycja jako CAŁOŚĆ też ulegnie opóźnieniu.

U notariusza podpisz koniecznie umowę w formie aktu. Gdyby były problemy takie
            jak wyżej i gdyby Murapol wycofał się z inwestycji, Ty, jako właścicielka
            gruntu (ale w przypadku B4 dopiero po uregulowaniu prawa własności) i części
            wspólnych, możesz domagać się, aby wyznaczono inną firmę która dokończy budowę.
            Zapłata notariuszowi jest taka jak pisałaś - 50% ceny przy podpisywaniu umowy
            przedwstępnej, drugie 50% przy umowie sprzedaży. Koszt umowy przedwstępnej ok.
            1500 zł. W żadnym razie nie korzystaj z usług notariusza polecanego przez
            firmę.

Ogólnie mówiąc przed podpisaniem umowy negocjuj wszystko, co Ci przyjdzie do
            głowy. Naprawdę warto.

życzę powodzenia
            • Gość: n&m Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.ghnet.pl 09.06.07, 16:10
              dlaczego nie korzystać z usług notariusza poleconego przez firmę? przezcież
              każdy notariusz odpowiada za to co poświadcza w ten sam sposób, czy nie :( ja
              juz nic z tego nie wiem.
              • Gość: Jagoda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.07, 17:38
                Zapytaj w firmie, jakie są zasady płatności dla notariusza, a potem popytaj u
                niezależnych notariuszy. Powinno być: 50% przy umowie przedwstępnej, 50% przy
                przyrzeczonej. Inna firma deweloperska powiedziała, że jeśli skorzystam z "ich"
                notariusza, to dostanę 20 % zniżki. Ale zaplacić muszę: za przedwstępną ok.
                1400 zł (to już uwzględniając zniżkę), a za przyrzeczoną ok. 3200. Razem ok.
                4600. A notariusz niezwiązany wymaga 1500, a potem jeszcze 1500-2000. Razem ok.
                3500.

Wiem, że może nie warto się wykłócać o 1000 zł, ale z drugiej strony - nie
                muszę poddawać się kolejnemu naciąganiu ze strony dewelopera.

Poza tym jest też taki myk, że jeśli firma chciałąby zmienić coś w umowie
                przedwstępnej w trakcie realizacji budowy, to zmiany umowy podpisanej w formie
                aktu notarialnego wymagają również takiego aktu, a co się z tym wiąże -
                kolejnych opłat. Jak firma ma "swojego" notariusza, to może mu płacić grosze i
                zmieniać co chce. A jak by przyszło płacić faktycznie za każdą zmianę 1500 zł,
                to firmie by się odechciało zmian :-)
            • macius.g Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 10.06.07, 10:58
              Jagoda, dziękuję za tę informację. Śniadanie stanęło mi po niej w gardle, jako,
              że niebawem będę zawierał umowę przedwstępną o mieszkanie właśnie w bloku B4.
              Jutro będę dysponował wiedzą, kto jest współwłaścicielm tej działki, choć na
              dobrą sprawę niewiele to wniesie.

Przewija się orzez wątki temat słynnych 4 stron zawierających wady i
              niedociągnięcia umowy przedwstępnej. Może dysponujesz takim dokumentem?
              Jeśli tak, byłbym wdzięczny za przesłanie go na macioosiek@poczta.onet.pl

A może masz jakiegoś sprawdzonego notariusza, w obecności którego po rozsądnej
              cenie mógłbym zawrzeć umowę przedwstępną?

Pozdrawiam,
              Maciej
              • Gość: Jagoda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.06.07, 17:24
                Maćku, wysłałam Ci maila. Może pomoże.
                pozdrawiam
                • Gość: Dorota Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.chello.pl 10.06.07, 22:50
                  Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź! Trochę mi ulżyło bo myślałam, że koszty
                  notarialne są znacznie wyższe i że płaci się dwa razy przy umowie wstępnej i
                  właściwej za to samo.
                  Tak się zastanawiam czy nie udało by się wymóc na firmie wpłatę pierwszej
                  transzy dopiero po wykupieniu tej nieszczęsnej działki. No a poza tym przecież
                  wszyscy mają współwłaścicielemi tzw. terenów wspólnych, no więc parceli 1157
                  trochę też?
    • macius.g Specyfikacja techniczna - UWAGA! 08.06.07, 14:35
      Zgodnie z załącznikiem do umowy mury zewnętrzne izolowane są styropianem o
      grubości 10 cm. Zgodnie z obowiązującą od 1/1/1992 normą PN-B-02 020 dotyczącą
      Ochrony Cieplnej Budynków współczynnik przenikania ciepła U (dawniej k) dla
      ścian zewnętrznych o temp. we wnętrzu powyżej 16 stopni Celsjusza nie może być
      większy niż 0.3 W/m2K. Proponowana grubość izolacji przekracza tę normę i
      wynosi 0.47 W/m2K. Aby spełniała ona wymogi określone w normie PN-B-02 020,
      grubość styropianu powinna wynosić 15 cm.
      Radzę rozważyć ten dość istotny szczegół, inaczej do rachunków za ogrzewanie
      trzeba będzie doliczyć parę ładnych złotych...
      • Gość: gino Re: Specyfikacja techniczna - UWAGA! IP: 198.91.10.* 08.06.07, 14:48
        glupoty gadasz...miales w szkole (PK) fizyke budowli? liczyles kiedys stopien
        przenikania ciepla dla zadanej przegrody? wiesz jakie parametry ma styropian i
        pustak max? czy tylko tępo przepisujesz normy...?
        • Gość: Milka Re: Specyfikacja techniczna - UWAGA! IP: *.um.krakow.pl 08.06.07, 15:22
          Ja tez zwróciłam uwage na te cienkie sciany. Jak dla mnie to one sa na granicy
          nosności, a jezeli chodzi o izolacyjnosc termiczna to stanowczo ze cienkie,
          albo za malo izolacji termicznej.
          Liczyłam to w programie rekomendowanym przez Rockwool i wyszlo mi grubo ponad
          0.4 a jak wiadomo nie powinno byc wiecej niz 0.3, co wie kazdy student I roku
          architektury;)
          Nie wiem jak wyglada odbior budynku w sytuacji, gdy jest zbudowany niezgodnie z
          normami.
          • Gość: Magda Re: Specyfikacja techniczna - UWAGA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.07, 16:19
            Jestem architektem i projektowałam wiele domów jednorodzinnych i kilka bloczków
            wielorodzinnych i obecnie standardem jest sciana "30" z pustaków ceramicznych i
            10-12 cm styropianu. Oczywiscie mozna dać styropian o wiekszym oporze cieplnym,
            ale to kosztuje i raczej nie spodziewam się cudów po developerze.
          • Gość: kombatant Re: Specyfikacja techniczna - UWAGA! IP: *.chello.pl 09.06.07, 15:32
            na wydziale architektury studenci nie maja pojecia co to jest fizyka budowli..to
            artysci, ktorych interesuje tylko forma ew. funkcja... i uwazaja nas- inzynierow
            za prostych rzemieslnikow co to wrazliwosci na piekno za grosz w sobie nie maja
            hahahaha
            • Gość: Magda Re: Specyfikacja techniczna - UWAGA! IP: 83.2.79.* 10.06.07, 14:46
              ależ nie prawda, ja jestem absolwentka architektury i sama wykonuje obliczenia
              cieplno-wilgotnosiowe, jak sie ktos obija na studiach to jego sprawa.
              Ale mnie bardziej interesuje wasza opinia, czy moje watpliwosci odnosnie
              grubosci scian i izolacji termicznej sa sluszne. Pracuje w zawodzie juz kilka
              lat- i takich cienkich scian zewnetrznych ceramiki otworowej jeszcze nie
              widzialam.
              Jak ktos ma jakies uwagi w tej kwestii to bede wdzieczna- bo jednak sprawa
              ogrzewania mieszkania jest dla mnie wazna.
              • Gość: pawel Re: Specyfikacja techniczna - UWAGA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 08:16
                10 cm styropianu to jakieś jaja, standardem jest 12-15 cm. deweloper pięknie
                pokazuje jak chce was zrobic w konia,
    • madda29 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 11.06.07, 12:43
      ale 10 cm to chyba nic nadzwyczajnego, deweloper budujący wzgórza prądnika II
      też stosuje taka grubość "Ściany konstrukcji mieszkalnej pustak ceramiczny gr
      .28 cm ocieplane styropianem grubości 10 cm" nie znam się ale może to teraz
      normalne.
    • madda29 Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego 11.06.07, 12:45
      fronton też "Porotherm + styropian 10 cm"
      • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 198.91.10.* 11.06.07, 17:28
        ruszylo sie z tymi holernymi aneksami- mam jutro dostac anex do podpisania,
        zmienia sie termin oddania oczywiscie -->opoznienie o 2mce i co za tym idzie
        hamonogram robot (jako zalacznik do umowy przedwstepnej) oraz terminy wplaty
        transz. Nie daje mi spokoju fakt, ze Murapol chce przesunac termin tylko 1-wszej
        i ostatniej transzy ( 2 srodkowe bez zmian) co moim zdaniem jest nie fair-
        skoro termin oddania opoznia sie o 2mce to powinni "opoznic" kazda z transz o 2
        mce. Dajcie znac czy ktos z Was juz podpisywal ten anex (przyszli mieszkancy
        blokow B1 , B3, B5)
      • Gość: Magda Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.07, 23:04
        To ma znaczenie czy 28,8 cm czy 25 cm pustaka Porotherm i 10 cm. styropianu - i
        jakiego sytropianu, bo jest kilka typów o róznych parametrach izolacyjnosci
        cieplnej.Normy technczne jasno podaja ze wspólczynnik przenikania ciepła ma byc
        NIŻSZY niż 0.3. Mnie wychodzi przy tych materiałach 0.47.
        Konkluzja jest taka, ze bedziemy placić gruba kase za ogrzewanie, bo cale
        cieplo bedzie uciekac na zewnatrz.
        • Gość: gino Re: Murapol - osiedle na ul. Chełmońskiego IP: 198.91.10.* 12.06.07, 11:31
          dostal ktos z Was juz aneks? sprawa sie tyczy "przyszlych mieszkancow" blokow
          B3, B5?
          • Gość: paweł strona internetowa - TO KPINA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.07, 10:02
            Byłem na ich stronie internetowej i to jakiś żart przez ostatnie dwa miesiace
            nie ma żadnego zdjęcia z budowy. A w Krakowie ostatnie zdjęcie z budowy mają ze
            stycznia. To jakiś żart, skoro przez pół roku firma nie ma się czym pochwalić
            to sobie jaja z Nas robią. Ciągle rozważam zakup ale coraz więcej mówi żeby ich
            olać.
            Chwalą się budowami w Bielsku, Tychach, Wrocławiu, no i Krakowie. Tylko, że
            czytając o problemach klientów na Naszym i Bielskim forum, mając okazję widzieć
            ich krakowsikie dzieło oraz rozmawiając z niekompetentnymi pracownicami -
            jestem zniechęcony.
            • Gość: paweł Re: strona internetowa - TO KPINA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 15:51
              Ale jaja. Po moim wczorajszym wpisie dzisiaj dodali kilka zdjęć za kwiecień i
              maj. Widać ktoś czyta wpisy więc może więcej zarzutów pod ich stronę to zaczną
              wydajniej pracować.
              • Gość: edek Re: strona internetowa - TO KPINA IP: *.ramtel.pl 14.06.07, 21:42
                To może teraz mury zrobią na 30 cm i styropian 12 cm. ;-)))
                • Gość: ziom Re: strona internetowa - TO KPINA IP: *.chello.pl 14.06.07, 22:19
                  napewno zrobia :)
                  • Gość: Dorota Umowa IP: *.chello.pl 15.06.07, 22:00
                    Czy ktoś planuje w najbliższym terminie podpisanie umowy przedwstępnej
                    notarialnej?
                    • Gość: Kisiel Re: Umowa IP: *.ramtel.pl 15.06.07, 23:41
                      Ja się waham! Czytając te forum mam wiele wątpliwości.
                      A czy umowa przedwstępna musi być notarialną? Bo mi nikt takiej nie proponował.
                      Co zyskuje podpisując taką umowę i ile za nią płacę?
                      • Gość: Dorota Re: Umowa IP: *.chello.pl 16.06.07, 11:25