wiola-marysia 30.04.09, 08:59 ciekawi mnie ocena pracy miejskich ośrodków pomocy społecznej w krakowie. czy naprawde pomagają? jakie macie doświadczenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajka5678 Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 01.05.09, 11:23 Pomagają tym, którym trzeba pomóc a niekoniecznie tym którzy chcą by im pomóc. To taka mała różnica w polskim stylu rozumowania Odpowiedz Link Zgłoś
myszka1969 Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 03.05.09, 10:12 pomagają nie tak ja powinni!nie wolno przeciez finansowac alkoholików a oni robia to pormanentnie a dla ludzi rzeczywiscie potrzebujących pomocy nie mają prawie nic... Odpowiedz Link Zgłoś
amii2 Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 04.05.09, 12:08 Chyba najbardziej odczuwają złe funkcjonowanie MOPS osby dotknięte przez los utratą pracy, chorobami i innymi nieszczęściami skutkującymi biedą i beznadzieją. Łatwiej jest MOPS dawać forsę degeneratom i cwaniakom. Już od dawna mówi się o tym, że należy ograniczyć liczbę urzędników za biurkami i puścić ich w teren: niech widzą co się dzieje z pomocą, do kogo i z czym dotrzeć, zamiast patrzeć na papiery, bo w podaniach można pisać cuda. Zamiast forsy na czynsz i zasiłki dawać to, co potrzebne w formie materialnej. Tak jest np. w Szwecji czy USA. Z tym że jak się jest w Szwecji alkoholikiem to jak się nie leczysz, nie dostajesz nic poza ekwiwalentem na gorzałę, kątem do nocowania i kuponami do jadłodajni z opieki społecznej. Za to każdy rodzic może liczyć na to, że dostanie dla dziecka potrzebne mu nowe biurko do odrabiania lekcji albo tapczan, jeśli w domu brakuje na życie o podstawowym standardzie. Bo to jest inwestycja. Nie zaś rozdawnictwo na prawo i lewo, każdemu co ma podanie z kwitkami, zatwierdzone przez panią, co ufna w prawdomówność petenta przywala pieczątki i sprawę uważa za zamkniętą. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola-marysia Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 05.05.09, 10:28 zgadzam sie z powyższą wypowiedzią. bez wątpienia w krakowie nie ma żadnej polityki pomocy i wychodzenia z kryzysowych sytuacji. wszyscy wpakowani w jeden worek-alkoholicy, narkomanii, bici i bezrobotni, po zdarzeniach losowych itd. sztampa i zero kreatywności. chętnie poznam poszczególne przypadki. ciekawe, czy miałaby wzięcie organizacja działająca na rzecz pokrzywdzonych przez MOPS?... Odpowiedz Link Zgłoś
adam.eu Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 28.01.10, 08:23 wiola-marysia napisała: > ...... ciekawe, czy miałaby wzięcie > organizacja działająca na rzecz pokrzywdzonych przez MOPS?... Tak z ciekawości, jak w ogóle widzisz działalność takiej organizacji? Nie potrafię się odnieść do obecnej działalności Ośrodków Pomocy Społecznych. Wiem tylko, że w latach 90 tych z tej pomocy czasem udawało się korzystać ludziom żyjącym na poziomie co najmniej przeciętnym, o ile nawet nie ponad przeciętnym. Jak wszędzie, gdzie jest rozdawnictwo są zwiększone szanse na nieprawidłowości. Warto by się przyjrzeć działalności, czy pomoc jest kierowana do najbardziej potrzebujących, i może zwrócić uwagę nie tylko na pomoc doraźną, ale na pomoc faktycznego powrotu ludzi do społeczeństwa. Wierzę też, że obecnie w śród pracowników MOPS-ów pracują również uczciwi i wrażliwi ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nononr1 Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 05.05.09, 22:56 MOPS to jedna wielka bzdura ! Istnienie tego dziwoląga jest konieczne w cywilizowanym świecie i na tym to się kończy.Promuje się pracowników za odsyłanie ludzi z kwitkiem a wydaje pieniądze na różne bzdety typu "szkolenia" pomoc...(wszelaka...) która nikomu nie jest potrzebna.To organizacja dla cwaniaków i kunktatorów.Maja współpracować i kontrolować życie społeczne o czym nie maja pojęcia.Żaden naprawdę potrzebujący pomocy człowiek od nich jej nie uzyska.Maja schematy, dyrektywy, i działają lokalnie ,żeby czasem komuś nie pomóc akurat wtedy kiedy potrzebuje.Nikt nie wie skąd i dlaczego maja zawsze środki na pierdoły a nie dają nikomu nic konkretnego.Są promowane przez wszystkie rządy ,są uznawane jako wyznacznik tego co jest do zrobienia.Ich wymagania są większe niż w bankach czy służbie zdrowia ...Instytucja niereformowalna jak PZPN i działająca tylko na potrzeby rządu.Zlikwidowanie tej instytucji było by zbawienne dla potrzeb społeczeństwa ,które jest manipulowane, okradane i oszukiwane.Ponieważ ma poparcie rządu nikt im nie podskoczy.Zapewne teraz b. się narażam ale ktoś pytał o zdanie... Oni jedynie wydaja renty ,które wcześniej zabrał ZUS czy inne "właściwe organy". Głównie pomagają (po latach starań) osobom upośledzonym i tym nie wymagającym pomocy ,którzy są mądrzejsi od pracowników tej instytucji.No szkoda po prostu paliwa... Odpowiedz Link Zgłoś
elenor78 Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 19.05.09, 18:40 Niestety muszę Panią rozczarować, każdy z ośrodków MOPSu jest podzielony na działy, każdy zaś z działów zajmuje się odrębną działką, a parcownicy (osoby w większości po studiach i po specjalizacjach zawodowych) zajmują się wybraną grupą osób. Pracownicy Mopsu nie siedzą przy biurkach całymi dniami przybijając pieczątki ale 60% swojego czasu spędzją w rejonie, w śmierdzących mieszkaniach, na zasikanych klatkach schodowych, słyszą wyzwiska i kpiny a mimo to nie rezygnują, bo istnije sznasa że ktoś potrzebujący pomocy chociaż w jakiejś części ją otrzyma. Pracownicy Mopsu spotykają sie ze smutną starością, smaotnością, poniżeniem, przemocą, pedofilią, z zaburzonymi psychcznie i po prostu z krętczami. Z wszystkimi tymi ludźmi starają się pracować. Starają się rozmawiać. I starają się nie wypalić. I są naparawde najmniej sznowaną grupą zawodową, choć na taki szcunke zasługują. Potrzebowałam pomocy w sytuacji kryzysowej i ją dostałam. Czy Pani kiedykolwiek była u pracownika socjalnego? Szczerze wątpię... Odpowiedz Link Zgłoś
klaczkafiglaczka Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 20.05.09, 22:58 Zapewne jest Pani niedocenionym pracownikiem tej instytucji? Cóż, są pracownicy MOPS którzy się angażują w pracę są i inni - jak wszędzie... ale powyższe wpisy nie biorą się z malkontenctwa czy złośliwości, raczej wierzę w doświadczenia. A więc pora coś zmienić w tej instytucji. Ja sama miałam doświadczenia z MOPS, pracując w oświacie i stykając się z pomocą społ. Nie były to pozytywne doświadczenia... Bo póki MOPS będzie stosować kiepskie przepisy i wytyczne to najlepsi jego pracownicy nie będą pomagać jak należy i komu naprawdę trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
czesiekkk Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 22.05.09, 18:41 Piszesz o przepisach i dyrektywach, ja tu trochę będę bronił pracowników pomocy społecznej, jako pracownicy administracji mają obowiązek trzymać się nawet najbardziej absurdalnych przepisów prawa, w przeciwnym wypadku grozi im zarzut przekroczenia uprawnień. Cały kłopot polega na tym, aby te głosy wołające o zmiany trafiły do tych którzy stanowią w Polsce prawo, ale do tego potrzeba społeczeństwa, które chodzi na wybory a od swoich przedstawicieli we władzach wymaga rozwiązywania problemów teraźniejszości, tak aby przyszłość kraju była lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
rita100 Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 26.01.10, 18:13 nononr1 napisała: "Instytucja niereformowalna jak PZPN i działająca tylko na potrzeby rządu.Zlikwidowanie tej instytucji było by zbawienne dla potrzeb społeczeństwa ,które jest manipulowane, okradane i oszukiwane.Ponieważ ma poparcie rządu nikt im nie podskoczy." Dokładnie, podpisuję się pod tym zdaniem. Jeszcze dodam, ze pracownicy MOPS-u traktują petentów jak zło konieczne, najczęściej ich zbywa. Klika. Odpowiedz Link Zgłoś
ulenkac Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 29.05.09, 15:46 Jak w każdym zawodzie są osoby mniej lub wiecej pasujace na dane stanowisko, ale jak juz wcześniej było napisane sa to osoby które musza postępowa według konkretnych wytycznych i jeżeli ktoś ma zal ze nie dostał takiej pomocy jak "mu sie należała" to czemu nie pisze skarg czy odwołań. A najlepiej proponuje napisa do ministerstwa bo nie zapominajmy ze to są tylko ludzie którzy muszą wypełnia swoje obowiazki, postępowa zgodnie z ustawami i rozporzadzeniami, które nie zawsze sie im podobają. Nie chce mi sie wierzyc ze ktokolwiek przy zdrowych zmysłach daje pieniadze alkoholikom albo narkomaną. A co do wymaganiań to skoro "rozdaja pieniądze" to rzecz jasna musza za pewne z nich byc rozliczani przez co każdy z nas jak sie do MOPS-u wybierze to musi udokumentowa, udowodni że niby jest mu cieżko, pod wszystko w dzisiejszych czasach musi byc podkładka - takie czasy nas zastał Odpowiedz Link Zgłoś
beata1267 Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 26.01.10, 17:56 wiola-marysia napisała: > ciekawi mnie ocena pracy miejskich ośrodków pomocy społecznej w > krakowie. czy naprawde pomagają? jakie macie doświadcz Witam nie mam doświadczeń z mopsem bo nie korzystam z ich pomocy ale kiedyś próbowałam uzyskać u nich pomoc i naprawdę wtedy okazało się że ci co jej potrzebują nie mają co liczyć na pomoc zresztą nie tylko o miejskim ośrodku to można powiedzieć Mops pomaga tak naprawdę pijakom jeśli jest problem alkocholizmu w rodzinie pomoc jest ale mnie zszokowało że pomoc ta nie jest skierowana do dzieci alkocholików tylko im pomagano dostawali pieniądze jedynie nikt ich nie rozliczał na co przeznaczane były te pieniądze i tak jest do dzisiaj mam na osiedlu kobiete alkocholiczke zamiast ją skierować na odwyk bo ma nieletniego syna wymagać od niej jakiegoś działania że zamierza skończyć z piciem dalej jest jej udzielana pomoc a ja się pytam dlaczego Mops finansuje jej picie na to sa pieniądze ale dla najbardziej potrzebujących nie ma podam drugi przykład jest rodzina z dwójką małych dzieci od lata tego roku mężczyzna jest na bezrobociu do tego jest chory był na chemii więc nie jest to udawanie czy świadome nadużywanei opieki wczoraj spotkałam się z jego żoną okazuje się że mops nie pomoże im jedyną pomoc jaką im zaoferowano są obiady na stołówce jeśli ktoś mieszka w Krakowie wie jak wyglądają te stołówki i kto się na nich stołóje. Dla mnie to był szok gdy to usłyszałam bo porównując te dwie tylko sytuacje rodzinne chciałabym się zapytać czy kobieta która jest alkocholiczką i nie zamierza się leczyć ma większe prawo do pomocy? Nie wiem czy wystarczy Ci taki opis jak działa Mops w Krakowie dla mnie to kpiny nie pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
szto_tawariszczi Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 27.01.10, 19:01 ja chcę wzorem Szwecji talony na gorzałę !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cien77 Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 12.10.14, 20:45 Uwaga na MOPS-y Mopsy to Państwo w Państwie. Mają przepisy wymyślone przez siebie i takie które im pasują.Nie pomagają i i nie służą ludziom tylko pijakom i narkomanom bo to niby ludzie chorzy i niby trzeba im pomóc.A co z pozostałymi ludźmi którzy naprawdę potrzebują pomocy? A no ci to sobie mogą iść w rozumieniu Mops-u do diabła bo im przekracza o złotówkę.Kpina i paranoja.Chcesz iść do Mops-u od razu sobie daruj bo i tak ci nie pomogą no chyba że zaczniesz chlać lub ćpać Odpowiedz Link Zgłoś
a232425 Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 22.11.17, 19:30 Poziom krakowskiego MOPSu od zawsze określa jedno konkretne słowo.. SKANDAL Odpowiedz Link Zgłoś
laveaa Re: kto sie czuje pokrzywdzony przez MOPS? 17.12.22, 14:31 Mojej córce w 2018 r odebrano rentę socjalną. Lek. z zus uznał ją za zdolną do pracy. Przez rok trwała sprawa w Sądzie. Mops tylko raz dał 400 zł tylko na co na g... Bo nawet oplat się dało dokonać. Skandal. Te baby najchętniej szukają kasy ale u rodziny nie u siebie. BA NAWET SZUKALY U MOJEJ 90 LETNIEJ MAMY. TA JE OPIERD... JAK PRZYSZLA I POWIEDZIALA,ZE PIES JEJ NIE POTRZEBNY TO TEŻ NIE. TA JE WYRZUCIŁA I POSZCZULA PSEM. Odpowiedz Link Zgłoś