Gość: Ola IP: *.chello.pl 29.07.09, 06:24 HAHAHA, dokładnie! Ja dopiero po roku mieszkania w Krakowie zaczęłam TROCHĘ rozumieć o co chodzi w tym dworcu. Koszmar... Dostać się z PKP na PKS, albo nawet na PKS z tramwaju to naprawdę niezła zagwozdka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasieczek5 Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 07:18 Fakt jest faktem, że krakowski Dworzec Główny to najbardziej zagmatwany (dla podróżnych) obiekt w mieście. Po wybudowaniu Galerii Krakowskiej i odcięciu dworca od wszelkich placów i ulic, oraz wykonaniu przejścia przez galerię, podrózny nie może znaleźć wejścia a potem jak wpadnie w labirynt korytarzy i schodów to cud, że znajdzie peron czy drogę powrotną. Niefortunnie umiejscowiona galeria i brak jasnego stanowiska kto za jaką część tego labiryntu powoduje, że mamy taką sytuację a nie inną. Najwyższy czas aby instytucje takie jak galeria, PKP, PKS czy - ogólnie mówiąc - miasto ustaliły kto jest administratorem tego obszaru. Albo zorganizować kurs przewodników po tych okolicach i zakazać indywidualnego wstępu na ten teren aby uniknąć zaginięć i akcji poszukiwawczych przez wyspecjalizowane jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tm Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.net.autocom.pl 29.07.09, 07:23 Odkąd , przed wielu laty, zaczął sie ten "remont" - poziom braku informacji, lekceważenia użytkowników przekroczył granice chamstwa. Tak jakby organizatorom szło tylko o te sklepiki - galeria była kończona szybko, wszystkie drogi do niej prowadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
norek.pl Ja, stary krakus… 29.07.09, 07:34 chciałem znaleźć tam drogę na przystanek szybkiego tramwaju i błądziłem jak idiota przez dobre piętnaście minut – pytając się kolejarzy, pań od precli i temu podobnych informatorów… Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: Ja, stary krakus… IP: 217.147.104.* 29.07.09, 10:20 Jedyna pewna metoda to przyjechac NA dworzec szybkim tramwajem - wtedy jak przejdziesz droge od tramwaju na dworzec w jedna strone to bedziesz wiedzial, jak ja przejsc w przeciwnym ;) Ale generalnie to bym tak nie tragizowal. Dworzec jest zagmatwany, to prawda, ale czlowiek ktory ma ODROBINE orientacji w terenie bez wiekszego problemu sie tam polapie. Odpowiedz Link Zgłoś
majself Re: Ja, stary krakus… 29.07.09, 14:50 Zgadzam się. Po pierwszej samotnej wizycie w Krakowie (8 lat temu) zdołałam jako tako ogarnąć, o co w tym wszystkim chodzi - od tamtego czasu tylko dodaję różne elementy do mojej mapy w głowie. Choć oznaczenia po angielsku by się przydały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vigilant Re: Ja, stary krakus… IP: *.range86-161.btcentralplus.com 30.07.09, 01:34 Troche? Kolego, za najglupszego sie nie uwazam, ale musialem pytac ochroniaza o droge. Pani w okienku z biletami PKP w tunelu na perony jet tak chamska, ze widzialem tam jedna dziewczyne jak zaczela plakac (wygladala na japonke, oni tak maja, znam kilku japonczykow), sam tez poczulem sie urazony do glebi przy innej okazji. podrozuje po roznych krajach w europie, widzialem gosze ale nie w stolicy danego kraju!!!! Jest mi wstyd za ten dworzec, i za dworzec w Warszawie. Moj znajomy z norwegii (przy innej okazji) jak byl w Polsce po 2-letniej przerwie to powiedzial "oo, znowu wam dworzec remontuja. No no . . . ". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 08:22 Jak zawsze w Krakowie "syf kiła i mogiła " mimo chwalenia sie nowoczesnymi rozwiązaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
stasieczek5 Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 08:54 Drogi Staszku, jako Twój młodszy dyskutant informuję Cię, że do "syfa, kiły i mogiły" należy dodać - ORAZ INNE ORGANIZACJE MŁODZIEŻOWE. Tyle powiedzenia. A co do dworca: WSZYSTKIE członki opadają jak się zagłębisz w ten labirynt. Istne ZAGINIONE MIASTO. I spieprzone od początku do końca. Do tego brud, smród, ubustwo. Aha, jeszcze królestwo handlu wszelakiego. Ale to chyba nasza, polska specjalność.... Smutne. Ale pozdrawiam Cię wesoło !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aborygen Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.ghnet.pl 29.07.09, 19:01 Zgadza się, syf malaria i korniki, a miasto i tak ma to w d.u.p.i.e. i nic nie zrobi, jezuu i te matoły Euro 2012 chciały! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrozik Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 08:40 Czy ktoś wie kiedy włączają schody na Rondzie Mogilskim? Czy trzeba się wcześniej umawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalmar Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 08:52 Tam są przecież schody na fotokomórkę. wchodzisz na nie a one ruszają... może z wyjątkiem tych z ronda na przystanki autobusowe na Prażmowskiego, bo one sa w dziale nieruchomości od dawna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wladek Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.bj.uj.edu.pl 29.07.09, 08:55 Wreszcie ludzie kapuja,ze Krakow to mit! a tak naprawde to zadupie z wielkim zadeciem! No i wreszcie wyszlo,ze chodzilo tylko o Galerie-sklepy!przecie nie malarstwa polskiego!Dworzec i otoczenie -nazwa wskazuje,ze powinien byc dworcem;otoczenie "przyjazne" dla podroznego. Sklepy tak-ale pierwszej potrzeby,nie w takiej ilosci; jadlodajnie-na cito i na dluzej-typu restauracja. Dobrea informacja. Taxi.itp,itd... A galerie itd...kto z Warszawy np. bedzie lazil po tych wszystkich sklepach i kupowal...jesli przyjezdza do Krakowa,to po co innego...albo tylko sie przesiada i jedzie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lud Dworzec autobus: brak możliwości zatrzymania się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 09:16 celem odbioru/wysadzenia pasażerów z auta. Problem jest od początku istnienia RDA,można go łatwo naprawić,tworząc 10 minutowy parking ROTACYJNY. TYLKO TRZEBA CHCIEĆ. Niestety Władze Krakowa lekceważą głosy ludu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnerwion Re: Dworzec autobus: brak możliwości zatrzymania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 17:40 Tylko do wyborów,Decydenci Krakowa będą lekceważyć pasażerów RDA i kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
glupie_kocie Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 09:17 Winda prowadząca z płyty dworca PKS na górę stała się wygodną przystanią dla okolicznych żuli. Państwo oczywiście wycofują się z przeprosinami na widok kogoś, kto chce z tej windy skorzystać, ale wejść się do środka nie da, bo wnętrze cuchnie niemiłosiernie. Pod opisanymi w artykule (nie)ruchomymi schodami, ci nieciekawie pachnący panowie i panie zrobili sobie publiczną toaletę. I to wszystko pod okiem ochroniarza, który był tak zajęty swoimi obowiązkami (palenie peta), że pies o mało mu butów nie obszczał. Gdybym nie widziała sytuacji na własne oczy, nie uwierzyłabym. Witajcie w Królewskim Mieście Krakowie... Odpowiedz Link Zgłoś
tommyl.pl jak podjechać autem pod dworzec PKS - RDA? 29.07.09, 09:34 temu kto to wymyślił powinno się dać skierowanie do lekarza aby określił czy ta osoba ma zdrowy umysł! Straż miejska tylko czeka aż ktoś podjedzie pod RDA i mandacik. Jak ktoś ma walizki na kółkach to pół biedy ale jak trzeba nieść walizki to trochę się człowiek napoci? Kto mógłby usunąć zakaz wjazdu pod RDA? Na wyładowanie walizek starczy 3 minuty. A tych co tam parkują to niech karają. Gratuluje powiedzenia "Kraków przyjazne miasto"!! Czemu urzędnicy którzy dostają pieniądze z naszych podatków robią swoim chlebodawcą na złość? Tylko w Polsce to jest możliwe!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raj Re: jak podjechać autem pod dworzec PKS - RDA? IP: 217.147.104.* 29.07.09, 10:24 Masz racje - powinna byc mozliwosc wjazdu, natomiast zakaz parkowania. To ze nie wolno tam wjezdzac jest jakies chore. Ale tam jest jeszcze jeden problem - brak mozliwosci sensownego wyjazdu, jak juz sie wjedzie pod dworzec. Ulica z drugiej strony jest slepa, trzeba zawrocic i wyjechac ta sama droga ktora sie wjechalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: jak podjechać autem pod dworzec PKS - RDA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 17:46 JA OD URUCHOMIENIA RDA piszę o absurdzie zakazu wjazdu auta nawet na 5 minut. I NIC !!! Mandaty pobierają. Nikt nie czyta naszych uwag, byle do końca kadencji. Ale to się musi zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: indolencja Re: jak podjechać autem pod dworzec PKS - RDA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 21:39 Gratulacje dla projektantów dworców PKP i PKS, niech sobie zmierzą czas i długość drogi z ciężkimi bagażami lecąc z przystanków tramwajowych od skrzyżowania przy Basztowej - Westerplatte - Lubicz. Ważniejsze żeby hipermarket Galeria Krakowska był blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonim RDA-zakaz postoju IP: *.rtk.net.pl 09.09.09, 20:26 Tak się składa że jestem kierowcą i wjeżdżam na to coś co ma nazwę RDA śmiechu warte jadąc trzy godziny do Krakowa mam taką potrzebę fizjologiczną jak każdy człowiek ,nie mogę tam się zatrzymać bo jakiś debil bo inaczej nie można tego kogoś nazwać sobie wymyślił ewidentny zakaz postoju ja rozumiem stać godzinę to przesada ale ja raptem potrzebuje dosłownie pięć minut ażeby załatwić swoją potrzebę.I odjeżdżam do miejsca gzie można parkować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakusik Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.chello.pl 29.07.09, 09:52 To kolejny powód, dlaczego powinniśmy wstąpić do stowarzyszenia takich miejscowości, jak Wąchock, Poraż i Ptaszkowa. Ha ha! Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakuska a w tym wszystkim z rozkoszą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.07.09, 10:05 bełtają się spółki PKP, mistrzowie chaosu. Jedne kasy prowadzą sprzedaż taką a inne owaką, oznaczone są a to pomarańczą a to zagadkowymi skrótami, rozkłady jazdy poumieszczane tak, żeby trudniej je było znaleźć, a zresztą i tak nie należy wierzyć w to, co jest w nich napisane, bo za chwilę się okaże, że z powodu remontu torów pociąg jedzie całkiem o innej godzinie. Panie w kasach nic nie wiedzą i radzą szukać w internecie. Konduktor w pociągu nic nie wie, bo on ten skład dopiero co objął, tzn. wsiadł w Krakowie jak i my i jeszcze nie wie, że mu w składzie brak jednego wagonu, na który wprawdzie są sprzedane miejscówki, ale nic to. W kwietniu dwóch japońskich biznesmenów, gdy wreszcie ruszyli intercity do Warszawy, miny miało ... bezcenne. Pytali, czy mamy tak rozbudowany wewnętrzny transport lotniczy, że się koleje nie opłacają!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: a w tym wszystkim z rozkoszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 10:51 "Rozbudowany wewnętrzny transport lotniczy", lol - rzeczywiscie bezcenne:) Co do tunelu KST, to ilekroć tam jestem [a staram się bywać jak najrzadziej], od razu przypominają mi się wszystkie horrory, których akcja rozgrywa się w metrze - przyciemnione światła [by mniej było widać], zapach i wszechogarniająca atmosfera smutku i beznadziejności, nic tylko czekać aż zza filara wyskoczy jakiś mutant;-) Aż dziw, ze żaden reżyser nie nakręcił jeszcze takiego filmu w tym tunelu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tadziot Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 10:09 schody na I peronie dworca uruchamiają sie samoczynnie po przejsciu pasazera obok fotokomórki więc lepiej może to sprawdzić niz pisać, że nie działaja- bo faktycznie gdy pasażerowie z nich nie korzystaja to zatrzymują się oszczędzając energię elektryczną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 14:38 jak nie wiesz co piszesz, to nie pisz Najpierw sprawdź a potem pisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: norek on ma rację IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 15:05 tyle, że ta fotokomórka jest chyba na dole schodów prowadzących w dół i odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
fawad Re: on ma rację 30.07.09, 04:31 No stary rozwaliłeś mnie tym. :)))) Poważnie tak jest? - TomiK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marioooo Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.krakow.pl 29.07.09, 14:09 labirynt korytarzy jest po prostu tam, zupelnie nie pomyslanych... najgorsze ze nawet jak zagraniczni pytaja o droge, np. do centrum to mimo wszystko ciezko jest wytlumaczyc jak sie nie zgubic i dotrzec do celu...:// totalny brak pomyślunku ze strony krakowskich tzw. zarządzających miastem.. i niech nie tłumaczą sie kryzysem, bo na turystach da sie zarobić, jak tylko wprowadzi sie pare oznaczec:] a to nie pierwszy przypadek (ostatnio pisaliscie o braku 'inforamcji' jak dotrzec do pkt-ow inforamcji turystycznych w miescie... wystarczy naprawde malo nakladow, kilka strzalek (tylko nie na prawde prowizorycznych!!!) i w miare sensownie pomyslana sciezka dotarcia do konkretncyh pktow z innych pktow:] np. dworzec->rynek.. i w kazdym miejscu gdzie mozna zbladzic zrobic drogowskaz!!!!!! nic trudnego!!!!!!! myśleć trza ludzie!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pendrek_wyrzutek Dodatek do Galerii 29.07.09, 14:37 Celem Dworca jest kierowanie pasażerów do Galerii. Spełnia swoją funkcję wyśmienicie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRK Pieniądze wyrzucone w błoto IP: *.zax.pl 29.07.09, 17:40 Mnóstwo schodów ruchomych i wind zamontowanych w różnych przejściach podziemnych działało tylko przez kilka tygodni od ich zamontowania. Wielkie otwarcie z udziałem majchrowskiego i gospodarza brak. Chciałbym, żeby tego h**a, który myśli tylko o swoim zadku już na żadnym ważnym stanowisku nie było. Szkoda tak pięknego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 18:36 Krakowski dworzec PKP to jest w ogóle epopeja, i nie chodzi tu bynajmniej o architekturę, a o personel. Zapowiadający pociągi nie są w stanie ogarnąć faktu, że "wagon 24" to nie to samo, co "wagony 2 i 4", podają nieprawidłowe numery sektorów, mylą stacje docelowe pociągów, mają dokładnie gdzieś, czy pociąg jedzie przez X czy przez Y (co za różnica, prawda?), no i oczywiście cierpią na permanentną niemoc, jeśli chodzi o prawidłową wymowę zbitki "trz"... W rezultacie próba skorzystania z informacji podawanych przez megafony grozi całkowitą dezorientacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JD Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: 83.1.100.* 29.07.09, 23:40 Co do niemożności wymówienia "trz" to wszyscy w Krakowie i okolicach tak mają."Poczeba" by ich nauczyć, ale są niereformowalni (nie tylko pod tym względem). Odpowiedz Link Zgłoś
bydlakzkrakowa Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 19:13 Cytat: "... najbardziej charakterystyczne elementy... " i wymienione rzeczy WCALE NIE SĄ najbardziej charekterystyczne. Natomiast są to; BRÓD, wszechwładny SMÓD kału i moczu, ŚMIECI i cuchnące MENELE. Ale jaka Rada i Prezydent taki dworzec. A poza tym twierdzę, że Płathfołma winna być zdelegalizowana. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 20:33 > Natomiast są to; BRÓD, Do brodu to akurat od Dworca daleko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: 212.180.165.* 29.07.09, 19:51 Jako przyjezdny dodam swoje 3 grosze: Kraków miał (ma) ładny dworzec, szczególnie po odnowieniu - mówię o samym budynku. Niestety po przeniesieniu peronów dalej, a szczególnie budowie galerii rzeczywiście zrobił się lekki sajgon... czyli dworzec "podziemny". Budynek dworca jest teraz za daleko żeby sensownie pełnić swoją funkcję, zero ergonomii - podróżni mają się wozić z ciężkimi bagażami po jakichś schodach i pochylniach. Na pocieszenie dodam tylko, że ten "labirynt" to i tak mały pikuś przy ty, co jest na Centralnej w Warszawie - tam to można naprawdę zaginąć, a do tego jest kilka razy bardziej brudno i tyle samo razy bardziej śmierdzi. No ale w tą stronę to proponuję nie równać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eol Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: 94.254.208.* 29.07.09, 21:06 schody na Mogilskim Rondzie w strone Prazmowskiego nie dzialaja juz z 3 miesiace, a winda jest zaszczana. po co bylo te schody i winde robic skoro tylko wstyd przynosi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a-thom Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.237.spine.pl 29.07.09, 21:20 Dworzec jest kompletnie beznadziejny, zwłaszcza nowe przejście z dworca autobusowego. To po prostu zapuszczony tunel, w ktorym ostatnio - żeby ułatwić przejście tłumom - postawiono kasy i teraz zderzaja się ludzie przechodzący pod peronami z tymi stojącymi w kolejce do kas. Śmierdzące i niedziałąjące windy, schody nieruchome, nienawidze tego syfu. Do tego ktoś wymyślił, a ktoś zgodził się na to, żeby dworzec zasłonić okropną Galerią Krakowską, i do tego jej gołą ścianą. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.grz Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 23:38 Dworce PKP i PKS, to nie tylko fatalny projekt, fatalna budowa, fatalna wizytowka miasta itd, ale to potezny wrzod na d... Urzedu Miasta, z ktorym Urzad nie umie, nie chce, nie moze (uklady?) sobie poradzic; odpowiedia opcje mozna podkreslic. Do tego dochodzi fatalna organizacja ruchu wokol Galerii i na przyleglych ulicach godna, jak mowil pewien taksowkarz, wpisu do rekordow Ksiegi Guinessa. Zal, bardzo mi zal jak patrze degrengolade panujaca w moim rodzinnym miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re: Dworzec: Nieruchome schody i windy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 17:43 NIKT Z DECYDENTÓW tych uwag NIE CZYTA. Mają ważniejsze sprawy niż brud i bałagan wizytówki miasta. Ale my ich pogonimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukeee Głupota ludzka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 00:06 A mi się bardzo PODOBA ten galimatias: korytarze z Galerii, z szybkiego tramwaju, chodnik z zabytkowego budynku dworca. W zależności od tego gdzie jestem i czego chce mam dużo możliwości wyboru. Tylko jest jeden mały problem - nie jestem kretynem, który gubi się w dwóch korytarzach na krzyż. Teraz ludzie potrafią się zgubić na kwadratowym rynku i chcą, żeby ich wszędzie prowadzić za rączkę. Tylko byle łatwiej i byle łatwiej.... Strasznie tu wszyscy narzekacie i to jest przykre jak każdy się tu domaga ułatwień i jak każdy narzeka, że się nie może połapać w tym strasznym galimatiasie. Z własnej słabości jesteście dumni??? Odpowiedz Link Zgłoś
pablos6 Dworzec: Nieruchome schody do piekła 30.07.09, 00:07 Jejku , jakby artykuł o mnie, gdy wysiadłem wczesnym niedzielnym rankiem po wielu latach niebytności w Krakowie nie wiedziałem o co chodzi. Gdzie północ, gdzie południe, gdzie stary dworzec PKS gdzie stary budynek dworcowy (wiedziałem że gdzieś jest), jakieś galerie, jakimiś schodami wjechałem na jakieś piętro galerii , panie sprzątające pogoniły mnie że jeszcze nie czynne. Żadnych oznaczeń. Porażka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.chello.pl 30.07.09, 22:33 jakis turysta zapytal mnie ostatnio niedaleko hotelu pollera jak dostac sie na dworzec PKS a ja mu odpowiedzialem, ze mimo iz w krakowie mieszkam od urodzenia to nie mam zielonego pojecia bo tak obecni rzadzacy miastem wszystko tam zje...i pokazalem mu jedynie kierunek, w ktorym ma sie udać i zyczylem powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: havi Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.09, 23:44 dopuki nie bedzie głównego holu dworca pod peronami, doputy będa dysputy w tym temacie,(to juz kolejna w tym roku) a nikt pewnie nie będzie inwestował w tymczasowe rozwiązania. Mam tylko nadzieję, że wtedy rozwiążą logicznie komunikację pieszą w tym molochu. Teoretycznie powinno to stac sie faktem, bo przestrzen przeznaczona pod kasy znajduje sie pomiędzy dworcem PKS, a galerią i z tej to przestrzeni będzie mozna wyjść bezposrednio na perony, dojsc do szybkiego tramwaju, czy wyjechać na parking windą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 154toni Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.252.204-77.rev.gaoland.net 01.08.09, 16:57 Przyjrzyjcie sie toaletom na dworcu PKS. Tam pisuar kosztuje 2 ZL; Pytalem sie czy maja kase fiskalna?NIE. CVzy dadza rachunek? NIE. Wiec kto kontroluje ILE ZARABIAJA??? Dziennie 2 toalety po 200 osob po 2 zl to wynosi 800zl dziennie. Wiec na miesiac 24000 zl. Czy wlasciciel placi podatek? Urzad skarbowy powinien sie tym zainteresowac. Do tego 2 zl za wejscie to za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podróżna Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.is.net.pl 02.03.10, 13:44 Podziemny hol pod peronami na dworcu PKP Kraków przynosi wstyd całemu miastu.Kiedyś przyjechałam do Krakowa w środku nocy i musiałam poczekać na pierwszy autobus do swojej miejscowości.Pierwsze co zauważa a raczej czuje się po zejściu z peronu to smród i to taki,że nie można normalnie oddychac( najlepiej założyć szalik na nos). Nie było gdzie usiąść poniewaz wszystkie ławki zostały opanowane przez bezdomnych.Grupka podróżnych stanęła sobie w koncie aby nie rzucać się w oczy i nie przeszkadzać menelom.Ale gdzie tam? Nie do dość,że w tej poczekalni nie można normalnie oddychać,nie można sobie usiąść, to jeszcze nie można nawet spokojnie postać nie będąc zaczepionym przez jakiegoś bezdomnego.Dobra niechże oni będą na tym dworcu,śpią, siedzą,leżą, śmierdzą ale przynajmniej niech nie zaczepiają podróżnych.Dla kogo jest ten dworzec, dla kogo ta poczekalnia? Funkcjonariusz Sok jeśli widzi,że bezdomny zaczepia podróżnego, powinien podejść i zapytać o co chodzi.Oczywiście po pewnym czasie cała grupka podróżnych trafiła do małego bistra na dworcu, głównie dlatego aby uniknąc zaczepek. Odpowiedz Link Zgłoś