Dodaj do ulubionych

Dworzec: Nieruchome schody do piekła

IP: *.chello.pl 29.07.09, 06:24
HAHAHA, dokładnie! Ja dopiero po roku mieszkania w Krakowie zaczęłam TROCHĘ rozumieć o co chodzi w tym dworcu. Koszmar... Dostać się z PKP na PKS, albo nawet na PKS z tramwaju to naprawdę niezła zagwozdka.
Obserwuj wątek
    • stasieczek5 Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 07:18
      Fakt jest faktem, że krakowski Dworzec Główny to najbardziej
      zagmatwany (dla podróżnych) obiekt w mieście.
      Po wybudowaniu Galerii Krakowskiej i odcięciu dworca od wszelkich
      placów i ulic, oraz wykonaniu przejścia przez galerię, podrózny nie
      może znaleźć wejścia a potem jak wpadnie w labirynt korytarzy i
      schodów to cud, że znajdzie peron czy drogę powrotną.
      Niefortunnie umiejscowiona galeria i brak jasnego stanowiska kto za
      jaką część tego labiryntu powoduje, że mamy taką sytuację a nie inną.
      Najwyższy czas aby instytucje takie jak galeria, PKP, PKS czy -
      ogólnie mówiąc - miasto ustaliły kto jest administratorem tego
      obszaru.
      Albo zorganizować kurs przewodników po tych okolicach i zakazać
      indywidualnego wstępu na ten teren aby uniknąć zaginięć i akcji
      poszukiwawczych przez wyspecjalizowane jednostki.
    • Gość: tm Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.net.autocom.pl 29.07.09, 07:23
      Odkąd , przed wielu laty, zaczął sie ten "remont" - poziom braku
      informacji, lekceważenia użytkowników przekroczył granice chamstwa.
      Tak jakby organizatorom szło tylko o te sklepiki - galeria była
      kończona szybko, wszystkie drogi do niej prowadzą.
    • norek.pl Ja, stary krakus… 29.07.09, 07:34
      chciałem znaleźć tam drogę na przystanek szybkiego tramwaju i błądziłem jak idiota przez dobre piętnaście minut – pytając się kolejarzy, pań od precli i temu podobnych informatorów…
      • Gość: raj Re: Ja, stary krakus… IP: 217.147.104.* 29.07.09, 10:20
        Jedyna pewna metoda to przyjechac NA dworzec szybkim tramwajem - wtedy jak
        przejdziesz droge od tramwaju na dworzec w jedna strone to bedziesz wiedzial,
        jak ja przejsc w przeciwnym ;)
        Ale generalnie to bym tak nie tragizowal. Dworzec jest zagmatwany, to prawda,
        ale czlowiek ktory ma ODROBINE orientacji w terenie bez wiekszego problemu sie
        tam polapie.
        • majself Re: Ja, stary krakus… 29.07.09, 14:50
          Zgadzam się. Po pierwszej samotnej wizycie w Krakowie (8 lat temu) zdołałam jako
          tako ogarnąć, o co w tym wszystkim chodzi - od tamtego czasu tylko dodaję różne
          elementy do mojej mapy w głowie. Choć oznaczenia po angielsku by się przydały.
        • Gość: vigilant Re: Ja, stary krakus… IP: *.range86-161.btcentralplus.com 30.07.09, 01:34
          Troche? Kolego, za najglupszego sie nie uwazam, ale musialem pytac ochroniaza o
          droge. Pani w okienku z biletami PKP w tunelu na perony jet tak chamska, ze
          widzialem tam jedna dziewczyne jak zaczela plakac (wygladala na japonke, oni tak
          maja, znam kilku japonczykow), sam tez poczulem sie urazony do glebi przy innej
          okazji. podrozuje po roznych krajach w europie, widzialem gosze ale nie w
          stolicy danego kraju!!!! Jest mi wstyd za ten dworzec, i za dworzec w Warszawie.
          Moj znajomy z norwegii (przy innej okazji) jak byl w Polsce po 2-letniej
          przerwie to powiedzial "oo, znowu wam dworzec remontuja. No no . . . ".
    • Gość: staszek Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 08:22
      Jak zawsze w Krakowie "syf kiła i mogiła " mimo chwalenia sie
      nowoczesnymi rozwiązaniami.
      • stasieczek5 Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 08:54
        Drogi Staszku,
        jako Twój młodszy dyskutant informuję Cię, że do "syfa, kiły i
        mogiły" należy dodać - ORAZ INNE ORGANIZACJE MŁODZIEŻOWE. Tyle
        powiedzenia. A co do dworca: WSZYSTKIE członki opadają jak się
        zagłębisz w ten labirynt. Istne ZAGINIONE MIASTO. I spieprzone od
        początku do końca. Do tego brud, smród, ubustwo. Aha, jeszcze
        królestwo handlu wszelakiego.
        Ale to chyba nasza, polska specjalność....
        Smutne. Ale pozdrawiam Cię wesoło !!
      • Gość: aborygen Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.ghnet.pl 29.07.09, 19:01
        Zgadza się, syf malaria i korniki, a miasto i tak ma to w d.u.p.i.e. i nic nie
        zrobi, jezuu i te matoły Euro 2012 chciały!
    • Gość: mrozik Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 08:40
      Czy ktoś wie kiedy włączają schody na Rondzie Mogilskim? Czy trzeba się wcześniej umawiać?
      • Gość: kalmar Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 08:52
        Tam są przecież schody na fotokomórkę. wchodzisz na nie a one ruszają... może z wyjątkiem tych z ronda na przystanki autobusowe na Prażmowskiego, bo one sa w dziale nieruchomości od dawna...
    • Gość: Wladek Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.bj.uj.edu.pl 29.07.09, 08:55
      Wreszcie ludzie kapuja,ze Krakow to mit! a tak naprawde to zadupie z
      wielkim zadeciem!
      No i wreszcie wyszlo,ze chodzilo tylko o Galerie-sklepy!przecie nie
      malarstwa polskiego!Dworzec i otoczenie -nazwa wskazuje,ze powinien
      byc dworcem;otoczenie "przyjazne" dla podroznego. Sklepy tak-ale
      pierwszej potrzeby,nie w takiej ilosci; jadlodajnie-na cito i na
      dluzej-typu restauracja. Dobrea informacja. Taxi.itp,itd...
      A galerie itd...kto z Warszawy np. bedzie lazil po tych wszystkich
      sklepach i kupowal...jesli przyjezdza do Krakowa,to po co
      innego...albo tylko sie przesiada i jedzie dalej...

• Gość: lud Dworzec autobus: brak możliwości zatrzymania się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 09:16
      celem odbioru/wysadzenia pasażerów z auta. Problem jest od początku istnienia
      RDA,można go łatwo naprawić,tworząc 10 minutowy parking ROTACYJNY. TYLKO
      TRZEBA CHCIEĆ. Niestety Władze Krakowa lekceważą głosy ludu...
      • Gość: wnerwion Re: Dworzec autobus: brak możliwości zatrzymania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 17:40
        Tylko do wyborów,Decydenci Krakowa będą lekceważyć pasażerów RDA i kierowców.
    • glupie_kocie Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 09:17
      Winda prowadząca z płyty dworca PKS na górę stała się wygodną przystanią dla
      okolicznych żuli. Państwo oczywiście wycofują się z przeprosinami na widok
      kogoś, kto chce z tej windy skorzystać, ale wejść się do środka nie da, bo
      wnętrze cuchnie niemiłosiernie. Pod opisanymi w artykule (nie)ruchomymi
      schodami, ci nieciekawie pachnący panowie i panie zrobili sobie publiczną
      toaletę. I to wszystko pod okiem ochroniarza, który był tak zajęty swoimi
      obowiązkami (palenie peta), że pies o mało mu butów nie obszczał. Gdybym nie
      widziała sytuacji na własne oczy, nie uwierzyłabym.
      Witajcie w Królewskim Mieście Krakowie...
      • tommyl.pl jak podjechać autem pod dworzec PKS - RDA? 29.07.09, 09:34
        temu kto to wymyślił powinno się dać skierowanie do lekarza aby określił czy ta
        osoba ma zdrowy umysł! Straż miejska tylko czeka aż ktoś podjedzie pod RDA i
        mandacik. Jak ktoś ma walizki na kółkach to pół biedy ale jak trzeba nieść
        walizki to trochę się człowiek napoci?
        Kto mógłby usunąć zakaz wjazdu pod RDA? Na wyładowanie walizek starczy 3
        minuty. A tych co tam parkują to niech karają.

Gratuluje powiedzenia "Kraków przyjazne miasto"!! Czemu urzędnicy którzy dostają
        pieniądze z naszych podatków robią swoim chlebodawcą na złość? Tylko w Polsce to
        jest możliwe!!
        • Gość: raj Re: jak podjechać autem pod dworzec PKS - RDA? IP: 217.147.104.* 29.07.09, 10:24
          Masz racje - powinna byc mozliwosc wjazdu, natomiast zakaz parkowania. To ze nie
          wolno tam wjezdzac jest jakies chore.
          Ale tam jest jeszcze jeden problem - brak mozliwosci sensownego wyjazdu, jak juz
          sie wjedzie pod dworzec. Ulica z drugiej strony jest slepa, trzeba zawrocic i
          wyjechac ta sama droga ktora sie wjechalo.
        • Gość: wyborca Re: jak podjechać autem pod dworzec PKS - RDA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 17:46
          JA OD URUCHOMIENIA RDA piszę o absurdzie zakazu wjazdu auta nawet na 5 minut. I
          NIC !!! Mandaty pobierają. Nikt nie czyta naszych uwag, byle do końca kadencji.
          Ale to się musi zmienić
        • Gość: indolencja Re: jak podjechać autem pod dworzec PKS - RDA? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 21:39
          Gratulacje dla projektantów dworców PKP i PKS, niech sobie zmierzą czas i
          długość drogi z ciężkimi bagażami lecąc z przystanków tramwajowych od
          skrzyżowania przy Basztowej - Westerplatte - Lubicz. Ważniejsze żeby hipermarket
          Galeria Krakowska był blisko.
        • Gość: anonim RDA-zakaz postoju IP: *.rtk.net.pl 09.09.09, 20:26
          Tak się składa że jestem kierowcą i wjeżdżam na to coś co ma nazwę RDA śmiechu
          warte jadąc trzy godziny do Krakowa mam taką potrzebę fizjologiczną jak każdy
          człowiek ,nie mogę tam się zatrzymać bo jakiś debil bo inaczej nie można tego
          kogoś nazwać sobie wymyślił ewidentny zakaz postoju ja rozumiem stać godzinę to
          przesada ale ja raptem potrzebuje dosłownie pięć minut ażeby załatwić swoją
          potrzebę.I odjeżdżam do miejsca gzie można parkować.
    • Gość: Krakusik Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.chello.pl 29.07.09, 09:52
      To kolejny powód, dlaczego powinniśmy wstąpić do stowarzyszenia
      takich miejscowości, jak Wąchock, Poraż i Ptaszkowa. Ha ha! Hej!
    • Gość: krakuska a w tym wszystkim z rozkoszą IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 29.07.09, 10:05
      bełtają się spółki PKP, mistrzowie chaosu.
      Jedne kasy prowadzą sprzedaż taką a inne owaką, oznaczone są a to
      pomarańczą a to zagadkowymi skrótami, rozkłady jazdy poumieszczane
      tak, żeby trudniej je było znaleźć, a zresztą i tak nie należy
      wierzyć w to, co jest w nich napisane, bo za chwilę się okaże, że z
      powodu remontu torów pociąg jedzie całkiem o innej godzinie. Panie
      w kasach nic nie wiedzą i radzą szukać w internecie. Konduktor w
      pociągu nic nie wie, bo on ten skład dopiero co objął, tzn. wsiadł
      w Krakowie jak i my i jeszcze nie wie, że mu w składzie brak
      jednego wagonu, na który wprawdzie są sprzedane miejscówki, ale nic
      to.
      W kwietniu dwóch japońskich biznesmenów, gdy wreszcie ruszyli
      intercity do Warszawy, miny miało ... bezcenne. Pytali, czy mamy
      tak rozbudowany wewnętrzny transport lotniczy, że się koleje nie
      opłacają!!!
      • Gość: Anka Re: a w tym wszystkim z rozkoszą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 10:51
        "Rozbudowany wewnętrzny transport lotniczy", lol - rzeczywiscie bezcenne:)
        Co do tunelu KST, to ilekroć tam jestem [a staram się bywać jak najrzadziej], od
        razu przypominają mi się wszystkie horrory, których akcja rozgrywa się w metrze
        - przyciemnione światła [by mniej było widać], zapach i wszechogarniająca
        atmosfera smutku i beznadziejności, nic tylko czekać aż zza filara wyskoczy
        jakiś mutant;-) Aż dziw, ze żaden reżyser nie nakręcił jeszcze takiego filmu w
        tym tunelu:)
    • Gość: tadziot Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 10:09
      schody na I peronie dworca uruchamiają sie samoczynnie po przejsciu
      pasazera obok fotokomórki więc lepiej może to sprawdzić niz pisać,
      że nie działaja- bo faktycznie gdy pasażerowie z nich nie korzystaja
      to zatrzymują się oszczędzając energię elektryczną
      • Gość: staszek Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.09, 14:38
        jak nie wiesz co piszesz, to nie pisz Najpierw sprawdź a potem pisz
        • Gość: norek on ma rację IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 15:05
          tyle, że ta fotokomórka jest chyba na dole schodów prowadzących w dół i odwrotnie
          • fawad Re: on ma rację 30.07.09, 04:31
            No stary rozwaliłeś mnie tym. :)))) Poważnie tak jest?

- TomiK
    • Gość: marioooo Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.krakow.pl 29.07.09, 14:09
      labirynt korytarzy jest po prostu tam, zupelnie nie pomyslanych... najgorsze
      ze nawet jak zagraniczni pytaja o droge, np. do centrum to mimo wszystko
      ciezko jest wytlumaczyc jak sie nie zgubic i dotrzec do celu...:// totalny
      brak pomyślunku ze strony krakowskich tzw. zarządzających miastem.. i niech
      nie tłumaczą sie kryzysem, bo na turystach da sie zarobić, jak tylko wprowadzi
      sie pare oznaczec:] a to nie pierwszy przypadek (ostatnio pisaliscie o braku
      'inforamcji' jak dotrzec do pkt-ow inforamcji turystycznych w miescie...
      wystarczy naprawde malo nakladow, kilka strzalek (tylko nie na prawde
      prowizorycznych!!!) i w miare sensownie pomyslana sciezka dotarcia do
      konkretncyh pktow z innych pktow:] np. dworzec->rynek.. i w kazdym miejscu
      gdzie mozna zbladzic zrobic drogowskaz!!!!!! nic trudnego!!!!!!! myśleć trza
      ludzie!!!!!!!!!!!!!!!
    • pendrek_wyrzutek Dodatek do Galerii 29.07.09, 14:37
      Celem Dworca jest kierowanie pasażerów do Galerii.
      Spełnia swoją funkcję wyśmienicie!
    • Gość: KRK Pieniądze wyrzucone w błoto IP: *.zax.pl 29.07.09, 17:40
      Mnóstwo schodów ruchomych i wind zamontowanych w różnych przejściach
      podziemnych działało tylko przez kilka tygodni od ich zamontowania. Wielkie
      otwarcie z udziałem majchrowskiego i gospodarza brak. Chciałbym, żeby tego
      h**a, który myśli tylko o swoim zadku już na żadnym ważnym stanowisku nie
      było. Szkoda tak pięknego miasta.
    • nessie-jp Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 18:36
      Krakowski dworzec PKP to jest w ogóle epopeja, i nie chodzi tu bynajmniej o
      architekturę, a o personel. Zapowiadający pociągi nie są w stanie ogarnąć
      faktu, że "wagon 24" to nie to samo, co "wagony 2 i 4", podają nieprawidłowe
      numery sektorów, mylą stacje docelowe pociągów, mają dokładnie gdzieś, czy
      pociąg jedzie przez X czy przez Y (co za różnica, prawda?), no i oczywiście
      cierpią na permanentną niemoc, jeśli chodzi o prawidłową wymowę zbitki "trz"...

W rezultacie próba skorzystania z informacji podawanych przez megafony grozi
      całkowitą dezorientacją.
      • Gość: JD Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: 83.1.100.* 29.07.09, 23:40
        Co do niemożności wymówienia "trz" to wszyscy w Krakowie i okolicach
        tak mają."Poczeba" by ich nauczyć, ale są niereformowalni (nie tylko
        pod tym względem).
    • bydlakzkrakowa Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 19:13
      Cytat: "... najbardziej charakterystyczne elementy... " i
      wymienione rzeczy WCALE NIE SĄ najbardziej charekterystyczne.
      Natomiast są to; BRÓD, wszechwładny SMÓD kału i moczu, ŚMIECI i
      cuchnące MENELE. Ale jaka Rada i Prezydent taki dworzec.
      A poza tym twierdzę, że Płathfołma winna być zdelegalizowana.
      • nessie-jp Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 20:33
        > Natomiast są to; BRÓD,

Do brodu to akurat od Dworca daleko
    • Gość: K Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: 212.180.165.* 29.07.09, 19:51
      Jako przyjezdny dodam swoje 3 grosze:

Kraków miał (ma) ładny dworzec, szczególnie po odnowieniu - mówię o samym budynku.
      Niestety po przeniesieniu peronów dalej, a szczególnie budowie galerii rzeczywiście zrobił się lekki sajgon... czyli dworzec "podziemny". Budynek dworca jest teraz za daleko żeby sensownie pełnić swoją funkcję, zero ergonomii - podróżni mają się wozić z ciężkimi bagażami po jakichś schodach i pochylniach.

Na pocieszenie dodam tylko, że ten "labirynt" to i tak mały pikuś przy ty, co jest na Centralnej w Warszawie - tam to można naprawdę zaginąć, a do tego jest kilka razy bardziej brudno i tyle samo razy bardziej śmierdzi.

No ale w tą stronę to proponuję nie równać...
      • Gość: eol Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: 94.254.208.* 29.07.09, 21:06
        schody na Mogilskim Rondzie w strone Prazmowskiego nie dzialaja juz z 3 miesiace, a winda jest zaszczana. po co bylo te schody i winde robic skoro tylko wstyd przynosi.
        • Gość: a-thom Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.237.spine.pl 29.07.09, 21:20
          Dworzec jest kompletnie beznadziejny, zwłaszcza nowe przejście z
          dworca autobusowego. To po prostu zapuszczony tunel, w ktorym
          ostatnio - żeby ułatwić przejście tłumom - postawiono kasy i teraz
          zderzaja się ludzie przechodzący pod peronami z tymi stojącymi w
          kolejce do kas. Śmierdzące i niedziałąjące windy, schody nieruchome,
          nienawidze tego syfu. Do tego ktoś wymyślił, a ktoś zgodził się na
          to, żeby dworzec zasłonić okropną Galerią Krakowską, i do tego jej
          gołą ścianą.
    • jan.grz Dworzec: Nieruchome schody do piekła 29.07.09, 23:38
      Dworce PKP i PKS, to nie tylko fatalny projekt, fatalna budowa,
      fatalna wizytowka miasta itd, ale to potezny wrzod na d... Urzedu
      Miasta, z ktorym Urzad nie umie, nie chce, nie moze (uklady?) sobie
      poradzic; odpowiedia opcje mozna podkreslic. Do tego dochodzi
      fatalna organizacja ruchu wokol Galerii i na przyleglych ulicach
      godna, jak mowil pewien taksowkarz, wpisu do rekordow Ksiegi
      Guinessa. Zal, bardzo mi zal jak patrze degrengolade panujaca w moim
      rodzinnym miescie.
      • Gość: wyborca Re: Dworzec: Nieruchome schody i windy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 17:43
        NIKT Z DECYDENTÓW tych uwag NIE CZYTA. Mają ważniejsze sprawy niż brud i bałagan
        wizytówki miasta. Ale my ich pogonimy...
    • Gość: Lukeee Głupota ludzka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.09, 00:06
      A mi się bardzo PODOBA ten galimatias: korytarze z Galerii, z szybkiego
      tramwaju, chodnik z zabytkowego budynku dworca. W zależności od tego gdzie
      jestem i czego chce mam dużo możliwości wyboru.

Tylko jest jeden mały problem - nie jestem kretynem, który gubi się w dwóch
      korytarzach na krzyż. Teraz ludzie potrafią się zgubić na kwadratowym rynku i
      chcą, żeby ich wszędzie prowadzić za rączkę. Tylko byle łatwiej i byle łatwiej....

Strasznie tu wszyscy narzekacie i to jest przykre jak każdy się tu domaga
      ułatwień i jak każdy narzeka, że się nie może połapać w tym strasznym
      galimatiasie. Z własnej słabości jesteście dumni???
    • pablos6 Dworzec: Nieruchome schody do piekła 30.07.09, 00:07
      Jejku , jakby artykuł o mnie, gdy wysiadłem wczesnym niedzielnym rankiem po
      wielu latach niebytności w Krakowie nie wiedziałem o co chodzi. Gdzie północ,
      gdzie południe, gdzie stary dworzec PKS gdzie stary budynek dworcowy
      (wiedziałem że gdzieś jest), jakieś galerie, jakimiś schodami wjechałem na
      jakieś piętro galerii , panie sprzątające pogoniły mnie że jeszcze nie czynne.
      Żadnych oznaczeń. Porażka.
    • Gość: eeeee Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.chello.pl 30.07.09, 22:33
      jakis turysta zapytal mnie ostatnio niedaleko hotelu pollera jak
      dostac sie na dworzec PKS a ja mu odpowiedzialem, ze mimo iz w
      krakowie mieszkam od urodzenia to nie mam zielonego pojecia bo tak
      obecni rzadzacy miastem wszystko tam zje...i

pokazalem mu jedynie kierunek, w ktorym ma sie udać i zyczylem
      powodzenia
      • Gość: havi Re: Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.09, 23:44
        dopuki nie bedzie głównego holu dworca pod peronami, doputy będa dysputy w tym temacie,(to juz kolejna w tym roku)
        a nikt pewnie nie będzie inwestował w tymczasowe rozwiązania.
        Mam tylko nadzieję, że wtedy rozwiążą logicznie komunikację pieszą w tym molochu.
        Teoretycznie powinno to stac sie faktem, bo przestrzen przeznaczona pod kasy znajduje sie pomiędzy dworcem PKS, a galerią i z tej to przestrzeni będzie mozna wyjść bezposrednio na perony, dojsc do szybkiego tramwaju, czy wyjechać na parking windą.
    • Gość: 154toni Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.252.204-77.rev.gaoland.net 01.08.09, 16:57
      Przyjrzyjcie sie toaletom na dworcu PKS. Tam pisuar kosztuje 2 ZL;
      Pytalem sie czy maja kase fiskalna?NIE. CVzy dadza rachunek? NIE.
      Wiec kto kontroluje ILE ZARABIAJA???
      Dziennie 2 toalety po 200 osob po 2 zl to wynosi 800zl dziennie.
      Wiec na miesiac 24000 zl. Czy wlasciciel placi podatek? Urzad
      skarbowy powinien sie tym zainteresowac.
      Do tego 2 zl za wejscie to za duzo.
    • Gość: Podróżna Dworzec: Nieruchome schody do piekła IP: *.is.net.pl 02.03.10, 13:44
      Podziemny hol pod peronami na dworcu PKP Kraków przynosi wstyd całemu
      miastu.Kiedyś przyjechałam do Krakowa w środku nocy i musiałam poczekać na
      pierwszy autobus do swojej miejscowości.Pierwsze co zauważa a raczej czuje się
      po zejściu z peronu to smród i to taki,że nie można normalnie oddychac(
      najlepiej założyć szalik na nos). Nie było gdzie usiąść poniewaz wszystkie
      ławki zostały opanowane przez bezdomnych.Grupka podróżnych stanęła sobie w
      koncie aby nie rzucać się w oczy i nie przeszkadzać menelom.Ale gdzie tam? Nie
      do dość,że w tej poczekalni nie można normalnie oddychać,nie można sobie
      usiąść, to jeszcze nie można nawet spokojnie postać nie będąc zaczepionym
      przez jakiegoś bezdomnego.Dobra niechże oni będą na tym dworcu,śpią,
      siedzą,leżą, śmierdzą ale przynajmniej niech nie zaczepiają podróżnych.Dla
      kogo jest ten dworzec, dla kogo ta poczekalnia? Funkcjonariusz Sok jeśli
      widzi,że bezdomny zaczepia podróżnego, powinien podejść i zapytać o co
      chodzi.Oczywiście po pewnym czasie cała grupka podróżnych trafiła do małego
      bistra na dworcu, głównie dlatego aby uniknąc zaczepek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka