kunickiego
25.03.15, 09:31
Witam serdecznie i błagam o jakąkolwiek pomoc rzeczową, bo znalazłam się w takiej sytuacji, że już nie daję rady Tuż po Bożym narodzeniu mieliśmy z partnerem wypadek, dachowanie matizem- on uszkodził sobie poważnie bark, a ja kręgosłup. Oboje nie możemy teraz pracować, wszystko nam sie posypało

Sprzedaliśmy drugie auto żeby jakoś ciągnąć, ale kasa powoli sie kończy, a co najgorsze nie ma widoków żeby nam sie poprawiało - jest coraz gorzej - od grudnia leżałam 2 razy na neurologii. Mamy tez wiele innych kłopotów ( wyrok eksmisji, kłopoty z rentą - komisja zus zanegowała opinie orzecznika o mojej niezdolności do pracy i nie przyznała renty socjalnej). Podam wszelkie szczegóły i udokumentuję je.
2. Jestem z LUBLINA
3. Sytuacja zawodowa i rodzinna :
Skończyłam polonistykę, zawód - nauczyciel polonista. Nie mam pracy, jestem zarejestrowana w urzędzie pracy, ale obecnie ze względu na stan zdrowia nie jestem w stanie podjąć żadnej pracy. Nie mam zasiłku macierzynskiego, pobieram zasiłek pielęgnacyjny na siebie z racji niepełnosprawności w st. umiarkowanym. Nie mam renty socjalnej, złożyłam wniosek zaskarżający wydana przez Zus decyzje. Nie mam zasilku dla bezrobotnych.
b) Partner nie pracuje, jest w trakcie rehabilitacji po wypadku, zarejestrowany w urzędzie pracy, pracował na budowie, niestety bez umowy. Obecnie chce sie przekwalifikować, może wziąć udzial w prograMie urzędu pracy na staz, ale poki co ma niewładną rękę.
d) Szukam prac dorywczych w formie korepetycji,korekty tekstow.Czasem cos sie trafi, ale rzadko i malo.Partner spzredaje na targu bukszpan przed Wielkanoca.
e) Nie szukaliśmy pracy w innym rejonie kraju, innym mieście ani za granicą. Żadne z nas nie czuje sie na silach wyjechać do pracy za granicę ( CHOROBA, niewystarczające srodki finansowe)
f) Gdybym wyzdrowiała chciałabym uczyć lub zajmować sie dziećmi.
g) Nie moge liczyć na pomoc ze strony rodziny bliskiej i dalszej, rodzice sa emerytami, z dalsza rodzina rozsiana po Polsce nie utrzymujemy az tak zażyłych kontaktów. Nie mam na tyle bliskich Znajomych i Sąsiadów by ich o cokolwiek prosić.
h) Złożyłam odwołanie od decyzji Zus, leczę sie , partner również jest w trakcie rehabilitacji.
4. Pobieram z Mops zasilek pielegnacyjny od 2008 roku i zasilek rodzinny od 2015
Nie korzystam z pomocy Caritas ani Innych instytucji pomocowych, Innego forum ani Stowarzyszenia.
5. Bede wdzieczna za pomoc psychologiczna, prawna, w kontaktach z administracją.
7. Nasze stałe dochody od stycznia : 153 zl zasilek pielegnacyjny. Od marca 153 plus 106 zasilek . Staram sie dorobic korepetycjami, srednio daje mi to 200 - 250 zl za na miesiac. Czasem rodzice dadza jakies jedzenie lub drobne kwoty rzędu 20 lub 50 zl.stałe wydatki : zalegamy z czynszem, opłaty ostatnio za prad 459 zł zapłacilam z oszczędnośći za spzredaz samochodu, chodzimy najczęśćiej pieszo, na benzyne - okolo 20 zl tygodniowo .Jest tragicznie od stycznia, praktycznie tylko uszczuplamy oszczędności, które topnieją w zastraszającym tempie, bo przychody są znikome.
8. Mieszkam w mieszkaniu po babci bez tytulu prawnego w prywatnej kamienicy, mam nakaz eksmisji, nie place czynszu, bo właściciel podniosl go z 280 zl na 900 (!!!) czekam na sprawę w sądzie o zwrot kosztow remontu.Nie mam prawa do lokalu socjalnego, nie wiem gdzie sie podziejemy jesli sad nam go nie przyzna.Nie mam dodatku mieszkaniowego.
9. Mam 7 letnia corke.
a) Potrzebuje dla niej butów wiosennych rozmiar 32 i ubrań rozmiar 122. Przydadzą się artykuły szkolne typu kredki, ołówki, flamastry, plastelina, klej, papiery kolorowe, ksiazki,zabawki, pomoce naukowe. Corka choruje na astmę, zażywa na stałe Flixotide 125 i Ventolin.
b) Corka chodzi do szkoły. Nie ma dożywiania. Ma Stypendium socjalne - zwrot na podst. faktur za oplaty za zajecia pozaszkolne.
Kochane, gdzie mam podesłać wymagane dokumenty? Pozdrawiam z całego serca wszystkie dobre dusze, jeśli ktos zechce nam pomóc, przysięgam, że gdy staniemy na nogi, odwdzięczę się. Póki co służę pomocą , jeśli chodzi o korepetycje z jęz. polskiego i pomoc w pracach pisemnych różnego rodzaju. Przepraszam za literówki i interpunkcję, tel.mi świruje.