Dodaj do ulubionych

Potrzebna pomoc dla dzieci 9 i 5 i 9 - dlugieeeee

02.01.05, 01:25
Witajcie smile
Znów pojawia sie mój watek o pomoc dla dzieci tym razem dla dwoch rodzin.
Jedna z rodzin jest rodzina z 9 dzieciaczkow o ktorych pozwolilam juz sobie tu pisac, a teraz pozwole sobie jeszcze raz przypomniec:

Pisze dzis do was nie w swoim imieniu,a w imienu dwoch rodzin ktorym warto pomoc.Kiedys chcialam zalozyc fundacje ale niestety los zmusil mnie do zajecia sie swoim zyciem walka o rozwod i bycia wolna, oraz zdrowiem(obecnie mam oba kolana do operacji)wlasnie wtedy poznalam kilka rodzin ktorym bardzo potrzebna jest nasza pomoc tak moja jak i wasza emamysmileJednak znow powaznie biore pod uwage zalozenia stowarzyszenia.

Jedna z nich jest rodzina z malej miescinki na Opolszczyznie.

Nie trzeba byc specjalnie spostrzegawczym zeby zobaczyc ze coraz wiecej ludzi wokol nas cierpi biede, coraz wiecej rodzin znajduje sie w sytuacji kiedy trudno jest im zwiazac koniec z koncem, ale moze jednak w jakis sposob udaloby sie i im pomoc. Z drugiej jednak strony wiem jak ciezko bywa ufac ludziom ktorych sie nie zna ja jednak recze za nich. To porzadna rodzina, dzieci chetnie sie ucza, choc nie maja zbyt dobrych warunkow do tego.Ich jedynastoosobowa rodzina mieszka w malym 48m2 mieszkaniu dwa pokoje w ktorych glownym obrazem sa lozka kolo lozka zajmujace prawie cala powierzchnie pokoi,
grzane piecami na wegiel, kuchnia ,lazienka, przedpokoj, mieszkanie jest na parterze dosc ciemne, zawilgocone w jednym z pokoi grzyb na scianie i odchodzaca tapeta,zimno ciagnace od podlog pod spodem sa piwnice jak wiadomo nie ogrzewane a takze chlod ciagnacy od drzwi wejsciowych do klatki.Utrzymuja sie z jeden pensji i dodatkow rodzinnych.Dzieci maja oplacone obiady w szkole i ubezpieczenia, jednak najgorzej jest kiedy dzieci choruja, jedno zaraza drugie dochodzi koszt lekow(ostatnio srednie dziewczynki byly wlasnie chore) wegla na ogrzanie mieszkania i wiadomo ubran i butow glownie dla dzieci.Na szczescie dzieci rozumieja ze nie moga miec ani ladnych ani modnych ubran, jednak i dla tej rodziny przychodza ciezkie momenty w zyciu.

Dlatego pomyslalam o tym zeby napisac o nich tutaj na forum.

Pytalam co najbardziej jest im potrzebne i tu pojawily sie :
- ubrania i buty dla dzieci
- zabawki
- proszki i inne srodki czystosci
- posciel
- pieniadze na opal (chyba najbardziej)
Mam nadzieje ze dzieki wam a raczej nam bo i ja dorzuce swoj grosz do tej potrzeby uda sie nam naskladac chocby na tone wegla smile)
Musze powiedziec ze pierwsze pieniazki juz sa na ten cel. Jedna z emam wplacila je na moje konto i po uzgodnieniu potrzeb z ta rodzina ustalilam ze za to co uda mi sie naskladac kupimy wlasnie opal zeby dzieciom bylo cieplej.
Dzieciaczki sa w wieku :
14 lat - Agnieszka -160/168cm - 92pas - 39 buty
14 lat - Mateusz - 174/176/ - 93pas - 43 buty
12 lat - Ola - 156/164 - 91pas - 38 buty
10 lat - Gosia - 140/146 - 68pas - 36 buty
9 lat - Daniel - 140/146 - 63pas - 35 buty
7 lat - Justynka - 128/134 - 54pas- 32 buty
6 lat - Ania - 116/122 - 51pas - 31 buty
3 latka - Paulinka - 96/110 - 51pas - 26 buty
2 latka - Jakub - 92/98 - 55pas - 25/26 buty

Bardzo przydalyby sie ubrania i buciki dla dzieci jakies zabawki a moze i cos slodkiego, zywnosc, platki kaszki dla dzieci.
Zbiórkę organizuje w Krakowie gdyz co dwa tygodnie jestem na opolszczyznie i zawoze im to co udalo mi sie od was dostac i to co udalo zebrac mi sie u znajomych, jest tam takze druga rodzina takze z 9 dzieci.W tej rodzinie sa 4 dorosle juz dziewczyny niestety 2 z nich nie moga znalesc pracy, pozodstala 5 uczy sie w szkolach,najstarsza w policealnym studium najmlodsza w 3 klasie SP
ale z nimi mam nadzieje ze uda mi sie zobaczyc podczas mojej nastepnej wizyty na opolszczyzniesmile

Ostatnio poznalam takze rodzinke z 5 dzieci, gdzie osoby bedace w naprawde zlej a praktycznie tragicznej sytuacji takze pomagaja innym.
W tej rodzinie kazdy dzien staje sie walka o przetrwanie,kosztem nie placenia oplat za mieszkanie ,gaz,prad zapewniali oni leki i inne potrzebne artykuly dla dzieci glownie dla dzieci,los zmusil ich do niejednokrotnego zlamania pewnych praw a co za tym idzie teraz ponosza skutki tego. Jednak mysle ze i im warto pomoc.W tej rodzinie potrzebne jest prawie wszystko:
- ubranka i buty dla dzieci
- zabawki
- posciel
- srodki czystosci
- proszek do prania plyn do plukania
- mydelka
W tej rodzinie dzieciaczki sa w wieku:
chlopiec -10 lat 134-140 buty 34
dziewczynka -8 lat 122-128 buty 31
chlopiec -7 lat 122-128 buty 31
dziewczynka -4 lata 104-110 buty 26
chlopiec - 1 rok 80-86 buty 20