maria_rosa 06.12.05, 11:40 Bardzo proszę w tym watku zadawać pytania do Aqua696. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 11:42 super dziekuje mario -mi tez bedzie duzo zaltwij znalesc pozdrawienia Mikolajkowe Odpowiedz Link Zgłoś
tynaba Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 11:54 Brawo kobitki to wspaniałe. Elu własnie czekam na Agnieszkę hmmm myślałam ,że tez się zjawisz . NO to czekam w razie dalszych watpliwośći napisze w tym wątku. Elu czekam na dzień w którym mnie zechcesz odwiedzić Odpowiedz Link Zgłoś
zosiunia1980 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 17.01.06, 21:31 Gdzie moge uzyskać bezpłatna pomoc prawną - mieszkam w Jaworznie ? Czy mogę się starać o jakiś dodatek pieniężny, bo jestem samotna matką ( w trakcie uzyskania rozwodu )? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 18.01.06, 13:56 niewiem gdzie jest darmowa pomoc prawna oprocz prawnika z MOPSU moze pracownik socjalny wie mozesz starac sie o celowki z POMOCY SPOLECZNEJ pobierz potwierdzenie trwania sprawy rozwodowej Odpowiedz Link Zgłoś
mamcianatalki Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 11:53 dziś ide do MOPS... prosz podpoiedz mi o jaki zasiłek mam wystąpić, o jaką pomoc???.. Sytacja mojej rodziny wygląda następująco... (w dużym skrócie) Ja i mąż bezrobotni bez prawa do zasiłku( mąż pracuje dorywczo... gdzie tylko coś chwyci) 3 dzieci(Adrian 7 lat, Kamil 5 lat, Natalka 4 miesiące) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 12:00 Poszlo o dozywianiu na poczte dwa celowka np. na zrot lekow czy masz dodatek mieszkaniowy?? moze celowka na odziez?? Ddatkowo moze caritas bank zywnosci, teraz robia paczki swiateczne Odpowiedz Link Zgłoś
mamcianatalki Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 12:07 Niestety nie mam dodatku mieszkaniowego... i go nie otrzymam... tak jak miesiąc temu pisałam kupiliśmy z mężem w lepszych czasach mieszkanie na kredyt hipoteczny.... jest to mieszkanie kt óre prawnie figuruje jako dwa mieszkania... są 2 KW, więc formalnie jesteśmy właścicielami dwóch mieszkań... a starać się o dodatek może właściciel, najemca jednego lokalu Czy oprócz np. wniosku o dożywianie moge złożyć osobno na np. celówke na odzież?? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 12:15 tak mozesz skladac kilka wnioskow moment mieszkania przperaczaja zapewne metraz a nie chodzi o dwa Odpowiedz Link Zgłoś
mamcianatalki Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 12:17 Nie, mieszkanie nie przekracza wytycznych co do metrów... całość łącznie z piwnicą wynosi 65 m2 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 12:22 zlozylas do urzedu i podali ci podstawe prawna odmowy?? Zloz jesli niezlozylas dotychczas- a administracja niech napisze co i ajk jest Odpowiedz Link Zgłoś
mamcianatalki Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 12:44 Chyba jestem głupią gąską... kiedy poszłam do UM złozyc wniosek o dotacje... pani przejrzawszy moje dokumenty poinformowala mnie wlasnie o tym, ze nie nalezy mi sie bo jestem wlascicielka 2 lokali mieszkalnych... jeszcze dzis zaraz po MOPS ide do UM Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 11:58 justynko zmienil sie plan byla impreza mikolajkowa mamly juzw domu a o 14 mam badanie postawy wiec dzis niedam rdy w w tym tygodniu moze byc kiepskawo no chyba ze jakies popoludnie w centrum do ciebie t jednak kawal od gdanska wolalaym centrum gdanska, a moze Aga cosik wymysli?? Odpowiedz Link Zgłoś
tynaba Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 12:08 Elu poszłam do MOPS-u bo u nas tylko we wtorki do 10 czynne . Wiesz co mi powiedzieli ,że czynnik ubóstwa owszem jest , ale brakuje dodatkowego czynnika np przewlekłej choroby w postacie niepełnosprawności , alkoholizmu , narkomanii o co tu chodzi do jasnej ........ ? Przecież własnie od tego uciekłam a własciwie to uciekło ode mnie . Mały ma alergie pokarmową i mam zaśwaiadzcenie ze przyjmuje preparat hypoalergiczny i dieta eliminacyjna czy to wystarczy ,czy musze iść do swojego lekarza i sie przyznac jak to mi się zycie głupio potoczyło ? BO wiem Elcia ja mam wciąz te stany zapalne po cieciu no i bóle głowy itd po złamaniu kregosłupa 6 lat temu tylko czy ja głupio mi przed tą lekarz ale co tam pójdę musze walczyć o synka i siebie . ELCIU to jak chcesz moze byc centrum ja podjadę , wymyśl cos i daj znac pozdrawiam Cię Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 12:21 z ta niepelnosprawnosci tez nie tak slodka faktycznie najlepeij byc alkonem lub narkomanem ja niedostalam dofinasowania akcji alto bo niepije a pod oknem w wakacje spedzila 2 dzieci na glowe na akcje dostali ponad 500zl pod koniec miesiaca rodzicom zabraklo na flaszki ale tam jest alkoholizm a u mnie nie najlepiej patologi maja moje zaswaidczenie o moim stanie zdrowia-i juz sie smieje ze chyba doktor ma drukowanymi napisac jakiej grupy sa moje srodki przeciwboloweJustynko nienalezalo sie pytac tylko skladac dziewczyny niepytajcie zkladajdzie kopia do domu dla was moze masz jakies dokumenty z malzenstwa o patoligii?? z sadu?? policji obdukcje daj tez swoje zaswaidczenia zobacze ak mi pasuje moze dasz rade np. w czwartek podjechac mlody by pojechal na szkolke biblijna-sprawdze jeszcze jak mam zastrzyki Odpowiedz Link Zgłoś
atka_1980 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 13:02 Witam, Agua mam pytanko, moja sytuacja materialna jest dosc ciezka, chociaz widze ze sa osoby ktore maja jeszcze ciezej. Opisze ja w skrucie: Jestem obecnie w 7 miesiacu ciazy - termin porodu mam na koniec stycznia poczatek lutego, ja jestem osoba bezrobotna bez prawda do zasilku i pozniej tez -niestety- bez prawa do maciezynskiego i wychowawczego. Maz jeszcze do niedawna pracowal,ale niestety umowa o prace nie zostala mu przedluzona i jest obecnie rozniwz na bezrobociu, z ta roznica ze przysluguje mu prawo do zasilku.To jest nasz caly dochod. O jaka pomoc moglabym sie starac, skoro: mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu, w ktorym zameldowani sa caly czas wlasiciele z dwojka dzieci i ja, maz natowmiast zameldowany jest u rodzicow???. Przy czym maz zamldowanie ma stale(pochodzi z miasta w ktorym mieszkamy- Stalowa Wola), a ja tylko tymczasowe - miejscowosc z ktorej ja pochodze- tj kolo Debicy- znajduje sie prawie 100 km od tego miasta. Czy moje zameldowanie ma jakis wplyw na mozliwosc uzyskania jakiejkolwiek pomocy??? Czy ja w tym miescie moge sie starac o jakas pomoc???. Z niecierpliwoscia czekam na odpowiedz : atka_1980@gazeta.pl lub atka_1980@wp.pl Z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
meg_237 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 14:13 Już w lutym zostanę matką niestety samotną jakia pomoc finansowa i rzeczowa przysługuje mi z miejskiego ośrodka pomocy społecznej i jakie dokumenty są potrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
maewula Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 15:29 mogę mieć pytanie czy przysługuje coś z mops matce samotnie wychowywującej dziecko, zarabiającej ok 1 000 zł. do ręki dziecko chodzi do przedszkola Odpowiedz Link Zgłoś
mamaroksany Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 15:42 sory Eluś za wtrącenie sie) byłam dziś w MOPS i jeśli chodzi o samotne mamy to dodatek z tyt. samotnie wychowującej dziecko moze sie starać matka która: -ojciec dziecka nieznany -orzeczony rozwód -ojciec dziecka nie płaci alimentów LUB płaci je nie więcej niż w połowie kwoty dokumenty: -ksero aktu urodzenia dziecka - oryginał do wglądu -ksero dowodu osobistego - dowód do wglądu -ksero orzeczenia rozwodu - oryginał do wglądu -oświadczenie o dochodach jeszcze za 2004 rok (od stycznia za 2005 rok) urzędy skarbowe nie pobieraja opłat za wydanie takowego natomiast czasem długo się czeka na taki kwit jeśli chodzi o wzór takiego pisma klikając na odpowiedni wzór można sobie wydrukować bo jest to identyczny druk jaki wydaja w MOPSach www.debica.pl/druki.htm jeśli chodzi o celówki w Gdańsku trzeba zadzownić do MOPSu a oni zgodnie z miejscem zamieszkania kierują do pododdziałów np. dla stogów jest na ul. Stryjewskiego jak będę wiedziała coś jeszcze to dam znać Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 16:51 mamaroksany napisała: > > > > -oświadczenie o dochodach jeszcze za 2004 rok (od stycznia za 2005 rok) Ale jak od stycznia moga żądać zaświadczenia za rok 2005 skoro nawet PIT-11 pracodawcy wręczają do konca lutego 2006 r. a rozliczenie jest do końca kwietnia 2006r. To sprawdzona informacja???? Aktualny okres zasiłkowy to 01.09.2005- 31.08.2006. A dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka przyznawany jest łącznie z zasiłkiem rodzinnym, więc powinien byc przyznawany na tych samych zasadach, jesli chodzi o zaswiadczenie z US. A może coś sie zmieniło, a ja się zgubiłam po drodze ;-(?? Ela, ratuj! Odpowiedz Link Zgłoś
mamaroksany Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 17:27 tak mi powiedziałam panienka w MOPS zadzwonię jutro i potwierdzę bo sama się też zdziwiłam Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewanka Do escribir 06.12.05, 18:30 Jak składałam o rodzinne papiery w sierpniu to już wtedy musiałam podpisać oświadczenie, ze podam do mops-u dochody za 2005 do połowy marca, mogą bć to dane z pit-u, a nie zaświadczenie ze skarbówki. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 06.12.05, 18:13 witam wricilam wlasnie powoli wieorzocem odpowiem mamoroksany dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Wzór 06.12.05, 21:49 imie nazwisko adres wniskowadwcy...... data miejscowosc Miejski Osrodek Pomocy Spolecznej ul. miejscowosc Na p[ostawie art.38 Ustawy o pomocy spolecznej skladam niniejszym wniosek o przyznanie pomocy w formie tu wpisujemy jakiej np. niepienznej kwota...? Wniosek uzasadniam nastepujaco: / i szczegolowo opisujecie sutuajce w domu dochod na co ajkie kwoty przewidujecie czego oczekujecie ..../ podpis Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Wzór 06.12.05, 21:51 zawszw w dwoch egzemplarzach jeden z pieczatka bierzecie do domu Odpowiedz Link Zgłoś
mamcianatalki Re: Wzór 07.12.05, 11:18 próbowałam znaleźć w necie i nie moge... możesz mi w skrócie powiedzieć co mówi atr38??? dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
vaniliaa1 Re: Wzór 07.12.05, 13:52 Art. 38. 1. Zasiłek okresowy przysługuje w szczególności ze względu na długotrwałą chorobę, niepełnosprawność, bezrobocie, możliwość utrzymania lub nabycia uprawnień do świadczeń z innych systemów zabezpieczenia społecznego: 1) osobie samotnie gospodarującej, której dochód jest niższy od kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej; 2) rodzinie, której dochód jest niższy od kryterium dochodowego rodziny. 2. Zasiłek okresowy ustala się: 1) w przypadku osoby samotnie gospodarującej - do wysokości różnicy między kryterium dochodowym osoby samotnie gospodarującej a dochodem tej osoby, z tym że kwota zasiłku nie może być wyższa niż 418 zł miesięcznie; 2) w przypadku rodziny - do wysokości różnicy między kryterium dochodowym rodziny a dochodem tej rodziny. 23 3. Kwota zasiłku okresowego ustalona zgodnie z ust. 2 nie może być niższa niż 50% różnicy między: 1) kryterium dochodowym osoby samotnie gospodarującej a dochodem tej osoby; 2) kryterium dochodowym rodziny a dochodem tej rodziny. 4. Kwota zasiłku okresowego nie może być niższa niż 20 zł miesięcznie. 5. Okres, na jaki jest przyznawany zasiłek okresowy, ustala ośrodek pomocy społecznej na podstawie okoliczności sprawy. 6. Rada gminy, w drodze uchwały, może podwyższyć minimalne kwoty zasiłku okresowego, o których mowa w ust. 2 i 3. www.dps.pl/prawo/krajowe/uops.php Odpowiedz Link Zgłoś
mammutka to ja tez zapytam - o zasiłek pielęgnacyjny 07.12.05, 10:44 Aqua.. mój mąż jest niepełnosprawny - lekarz orzecznik zus orzekł całkowitą niezdolność do pracy . z tego tytułu otrzymywał rentę socjalną i dodatek pielęgnacyjny. od Września te dodatki miał wypłacać mops. I nie wypłaca!! Rentę w wysokości 415 dalej otrzymuje a dodatek pielęgnacyjny - 150 zł) podobno mu nie przysługuje, bo nie ma wpisanego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. Mops ponoć nie honoruje orzeczenia lekarza ZUS i wysyła go na inną komisję orzekania o niepełnosprawności.. dziwne.. nawet nie wiedzieliśmy że są dwie komisje.. i w/g zusu jest niepełnosprawny a w/g Mopsu nie. Co mamy zrobić. Te 150 zł bardzo nam są potrzebne co miesiąc i bardzo odczuliśmy ich brak.. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: to ja tez zapytam - o zasiłek pielęgnacyjny 07.12.05, 11:31 Zgadza sie bo MPOs ma u siebie komisje orzekajaca o niepelnopsrawnosic niech pobierze drug w miejscu gdzie jest komisja-MOPS powinien was poinformowac gdzie-nieraz lekarze maja ale to berdzo zadko z tym dokumentem do lekarza ogoengo i zlozyc wraz z opisem druk-ktory sam wypelnia i to szybko a w domu niech zbierze teczke tak jak do ZUS z dokumentami Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 vanilla dziekuje 07.12.05, 15:10 ze znalazlas ja dizs padam na pyszczek dziekuje jak ktos chce to znajdzie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vaniliaa1 Re: vanilla dziekuje 07.12.05, 15:29 aqua696 napisała: > ze znalazlas ja dizs padam na pyszczek dziekuje > jak ktos chce to znajdzie > pozdrawiam nie ma za co Odpowiedz Link Zgłoś
magkot3 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 07.12.05, 17:12 czy jeśli mieszkam w miejscu, w którym nie jestem zameldowana przysługuje mi jakakolwiek pomoc z MOPS? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 07.12.05, 18:31 tak ale musisz udowowdnic ze mieszkasznp. jakis rachunek na ciebie z tym adresem moze byc tel dwa wiedz z ebedzie kontrol w miejscu zameldowania Odpowiedz Link Zgłoś
ania198 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 08.12.05, 13:29 Aqua - ja mam również pytanie dotyczące składania wniosków do MOPSU, ale wolałabym na prv, czy można? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: bardzo prosze o pomoc. 08.12.05, 15:46 tak mozna na priv ale to troche poczekac musisz wtedy bo ja niezawsze mam czas usiasc do poczty uczciwie mowie mam na glowie jescze troszke rzeczy i tu kontroluje co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
mamulka-kubulka Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 08.12.05, 15:12 Mam pytanie .Czy wiecie moze jak to jest z dofinansowaniem do czynszu za mieszkanie? Jakie warunki trzeba spelnic???????????? Bardzo prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 08.12.05, 15:45 juz podaje Ustawa wskazuje krąg osób uprawnionych do otrzymania dodatku mieszkaniowego. Przysługuje on: - najemcom oraz podnajemcom lokali mieszkalnych, (dotyczy to zarówno mieszkań będących własnością gminy - czyli lokali komunalnych, mieszkań będących własnością zakładu pracy - tzw. mieszkań zakładowych, jak i mieszkań w domu prywatnym czynszowym, mieszkań wynajmowanych na wolnym rynku), - osobom mieszkającym w lokalach mieszkalnych, do których przysługuje im spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego (własnościowe lub lokatorskie), - osobom mieszkającym w lokalach mieszkalnych znajdujących się w budynkach stanowiących ich własność i właścicielom samodzielnych lokali mieszkalnych, - innym osobom mającym tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego i ponoszącym wydatki związane z jego zajmowaniem (na przykład na skutek umowy użyczenia), - osobom zajmującym lokal mieszkalny bez tytułu prawnego, oczekującym na przysługujący im lokal zamienny albo socjalny >> Pierwszy warunek - średni dochód na miesiąc Dochód gospodarstwa domowego oblicza się dodając wszystkie dochody brutto osób, które stale zamieszkują razem w tym gospodarstwie. Za dochód uważa się wszelkie przychody po odliczeniu kosztów ich uzyskania (ale nie podatku) oraz po odliczeniu składek na ubezpieczenie emerytalne i rentowe oraz na ubezpieczenie chorobowe. UWAGA: Muszą to być dochody brutto (czyli z podatkiem) z 3 ostatnich miesięcy sprzed daty złożenia wniosku. Do dochodów nie wlicza się: dodatków dla sierot zupełnych, zasiłków pielęgnacyjnych, zasiłków okresowych z pomocy społecznej oraz jednorazowych świadczeń pieniężnych i świadczeń w naturze z pomocy społecznej, jak też dodatków mieszkaniowych. Średni dochód na miesiąc oblicza się dzieląc dochód gospodarstwa domowego przez 3 (liczba miesięcy) i przez liczbę osób w gospodarstwie domowym. O dodatek można ubiegać się, jeśli po obliczeniu okazuje się, że średni dochód na jedną osobę nie przekracza: - 175% kwoty najniższej emerytury - dla osoby mieszkającej samotnie (gospodarstwo jednoosobowe), - 125% kwoty najniższej emerytury - dla rodziny, w której są co najmniej dwie osoby (gospodarstwo wieloosobowe). Wysokość najniższej emerytury od 1 marca 2004 r. wynosi 562,58 zł. W 2005 r. nie nastąpiła waloryzacja wysokości najniższej emerytury. UWAGA: Wysokość najniższej emerytury zmienia się - podlega waloryzacji. Należy upewnić się czy podana kwota jest aktualna. Informacje można znaleźć w internecie, telegazecie lub uzyskać telefonicznie (adresów szukaj na okładce). W 2005 r. nie nastąpiła waloryzacja wysokości najniższej emerytury. O dodatek można ubiegać się, gdy dochód na jedną osobę w gospodarstwie domowym jest większy od wyżej wymienionych, ale kwota tej nadwyżki nie przekracza wysokości dodatku. W takiej sytuacji przysługujący dodatek obniża się o tę kwotę (o kwotę nadwyżki). >> Drugi warunek - powierzchnia zajmowanego lokalu Przy ustalaniu powierzchni (użytkowej) lokalu bierze się pod uwagę wszystkie pomieszczenia takie jak: pokoje, kuchnie, spiżarnie, przedpokoje, alkowy, hole, korytarze, łazienki i inne pomieszczenia służące potrzebom mieszkalnym i gospodarczym. Nie wlicza się jednak: balkonów, tarasów, loggii, antresoli, szaf i schowków w ścianach, pralni, suszarni, wózkowni, strychów, piwnic i komórek na opał. Ustalona w ten sposób powierzchnia (użytkowa) nie może być większa niż powierzchnia określona ustawowo (powierzchnia normatywna). Dodatek mieszkaniowy przysługuje także w sytuacji, gdy powierzchnia użytkowa lokalu mieszkalnego przekracza normatywną powierzchnię lokalu, ale nie więcej niż o: 1) 30%, albo 2) 50% pod warunkiem, że udział powierzchni pokoi i kuchni w powierzchni użytkowej tego lokalu nie przekracza 60%. Oznacza to, że odpowiednio do liczby osób w rodzinie (gospodarstwie domowym) powierzchnia lokalu nie może być większa od: powierzchnia normatywna ustępstwa dopuszczone w ustawie dla 1 osoby 35 m2 + 30% = 45,5 m2 + 50% = 52,5 m2 dla 2 osób 40 m2 + 30% = 52 m2 + 50% = 60 m2 dla 3 osób 45 m2 + 30% = 58,5 m2 + 50% = 67,5 m2 dla 4 osób 55 m2 + 30% = 71,5 m2 + 50% = 82,5 m2 dla 5 osób 65 m2 + 30% = 84,5 m2 + 50% = 97,5 m2 dla 6 osób 70 m2 + 30% = 91,0 m2 + 50% = 105 m2 Dodatek nie zostanie przyznany, jeśli na osobę przypada więcej m2 powierzchni lokalu niż dopuszcza ustawa. Dodatkowe warunki: - Jeśli w lokalu mieszka więcej niż 6 osób, dla każdej następnej osoby zwiększa się powierzchnię normatywną o 5 m2. - Jeśli w lokalu mieszka osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku, lub jeżeli niepełnosprawność wymaga zamieszkiwania w odrębnym pokoju, wielkość powierzchni normatywnej zwiększa się o 15 m2. O wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pokoju orzekają powiatowe zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności. W przypadku osób niepełnosprawnych, które legitymują się orzeczeniem zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności wydanym przed 23 listopada 2004 r. (lub orzeczenie o niezdolności do pracy albo grupie inwalidzkiej, wydanym przed tą datą), konieczność zamieszkiwania w oddzielnym pokoju może być udokumentowana w szczególności zaświadczeniem lekarskim lub opinią biegłego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia474 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 08.12.05, 18:27 Może ktoś wie gdzie zwrócić się o pomoc dla znajomego studenta. Pochodzi z terenów najgorszego bezrobocia, rodzice nie pracują, w domu 5 małego rodzeństwa, on i starszy brat studiują w Warszawie. Stypendium nie dostali bo.... !!!!!! w warunkach jakie opisali przeżyć się nie da i pewnie próbują naciągnąć uczelnię na jakieS pieniądze. Pracowali, ale pracodawca uprzejmie nie zapłacił. Za chwilę będzie z nimi krucho. Może ktoś wie gdzie mogłabym ich skierować? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 08.12.05, 18:40 stypendium socjalne-niech sie odwola od decyzji, kredyt studencki ale juz chyba zapozno na ten rok sa jakies programy dla studentow z takich regionow na studiach jakas organizacja studencka powinna mu moc zalatwic, i moze program dla studenta za wyniki Odpowiedz Link Zgłoś
atka_1980 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 09.12.05, 11:27 Agua, czy jezeli w mieszkaniu ktore my wynajmujemy zameldowana jestem ja -tymczasowo- i wlasciciele, ktorzy nie mieszkaja w tym mieszkaniu- tz razem jest osob 4,maz nie jest w nim zameldowany, a powierzchnia jest jakies 40m2, czy my mozemy starac sie o dofinansowanie, skoro ja jestem bezrobotna bez prawa do zasilku, maz rowniez bezrobotny - z ta roznica ze posiada prawo do zasilku.To jest nasz jedyny dochod. Jezeli chodzi o potwierdzenie zameldowania to jest to mozliwe, ale umowe o wynajem mamy tylko fikcyjna. Dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 09.12.05, 11:50 nierozumiem zdania tylko fikcyjna-macie czy nie zgloszona do US to podstawa i chodzi co ozasilek z MOPS czy o dodate mieszkaniowy?? zasilek niebedzie problemem bo bedzie wywiad u ciebie w domu pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
atka_1980 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 09.12.05, 12:18 W tym watku myslalam wlasnie o dodatku mieszkaniowym, a umowa nie zgloszona do US ( nie nasza decyzja tylko wlascicieli). Przepraszam ze troche zamieszalam moze to moje pytanie, ale dziekuje za odpowiedz. Wiem ze o dodatek starac sie nie mozemy, ale o zasilek tak. Jeszcze raz dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 09.12.05, 12:31 o dodatek jesli masz jakis akt wlasnosci umowe wynajmu napisz mi na priv jak to wygladaj itp na aqua696@o2.pl po weekndzie sie zbire mam jazde i ajkos niechce mi sie zaduzo pisac Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_dorotka zasiłkek wychowawczy 09.12.05, 19:43 A jak jest z zasiłkiem wychowawczym.Komu przysługuje??Tylko osobom które mja umowe o prace czy tez tym które maja przeprocowany jakis okres czasu?? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaroksany Re: zasiłkek wychowawczy 09.12.05, 20:01 Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego (zastępujący zasiłek wychowawczy) - jest wypłacany wyłącznie przez gminy.Np w Gdańsku wypłaca MOPS i tam tez składa się dokumenty Dodatek przysługuje uprawnionemu do urlopu wychowawczego. Dodatek ten przysługuje nie dłużej niż przez okres: • 24 miesięcy kalendarzowych, • 36 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawowana jest opieka nad więcej niż jednym dzieckiem urodzonym podczas jednego porodu, • 72 miesięcy kalendarzowych, jeżeli sprawowana jest opieka nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności albo o znacznym stopniu niepełnosprawności. Kiedy dodatek nie przysługuje Dodatek nie będzie wypłacany osobom: • które bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego były zatrudnione krócej niż 6 miesięcy, • które w okresie korzystania z urlopu wychowawczego podjęły zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, • których dzieci przebywają w placówkach zapewniających całodobową opiekę przez co najmniej 5 dni w tygodniu albo w żłobku, przedszkolu lub innej takiej instytucji zapewniającej dzienną opiekę albo gdy zaprzestaną osobiście sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem, • które w okresie urlopu wychowawczego korzystają z zasiłku macierzyńskiego. Wysokość dodatku Świadczenie to jest wypłacane w wysokości 400,00 zł miesięcznie. Niezbędne dokumenty Wniosek o ustalenie prawa do zasiłku rodzinnego oraz dodatków do zasiłku rodzinnego (ZUS ŚR-1), zaświadczenia i dowody, m.in. zaświadczenie pracodawcy o udzieleniu urlopu wychowawczego oraz o okresie, na jaki urlop wychowawczy został udzielony, zaświadczenie o co najmniej sześciomiesięcznym okresie pozostawania w zatrudnieniu bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego, orzeczenie o niepełnosprawności albo orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności - jeżeli opieka jest sprawowana nad dzieckiem niepełnosprawnym. czyli musisz pracować wcześniej ponad 6 m-cy w zakłądzie aby uzyskać prawo do wychowawczego i spełniać kryterium dochodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: zasiłkek wychowawczy 09.12.05, 21:10 w przedszkolu moga przebywac dzieci niepelnopsrawne-na zasadzie wczesnoszkolnej rehabilitacji Odpowiedz Link Zgłoś
letica renta vel zasiłek? 10.12.05, 00:23 Agua,mam pytanie.Opiszę Ci sytuacje po krótce.30 listopada skończyła mi sie renta socjalna,miałam II gr i całkowita niezdolnośc do pracy(i tak wszystkie przechodza przez ZUS,ale ta była socjalna).Byłam na komisji w MOPS-ie i przyznano mi ponownie II grupę.Natomiast komisję w ZUS mam dopiero 21 grudnia.I pewnie mi azbioą rente,bo tendencyjnie wszystkim odbierają.Ale podobno jeśli mam przyznaną II gr w MOPS-ie to przysługuje mi jakiś zasiłek?Czy jest szansa żeby mi go w grudniu wypłacono?Na same święta zostałam bez forsy Nie pracuję,nie mam żadnych innych dochodów - sprawa alimentacyjna się ciągnie...Poradź coś co z tym zasiłkiem.Dzwonie do naszego MOPS ale nie moge się dodzwonic,wiecznie zajęte. Odpowiedz Link Zgłoś
maewula matka samotnie wychow. dziecko 10.12.05, 14:00 jeszcze do wczesniej zadawanego pytania ojciec dziecka jest ale tak jak by go nie było - mieszka i pracuje zagranicą nielegalnie, nie jest Polakiem, jak uznać,że ojciec nieznany? dziękuję za odpowiedż Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: matka samotnie wychow. dziecko 10.12.05, 14:55 stanowczo uznac on musi nawet mieszkajac za granica placic a teraz masz mozliwosc kozystac np z swiadczen w kraju wktorym przebywa jedno z rodzicow-wiec warto dwa ju zaczynaja zabierac sie za nn i mozesz zaraz zostac bez niczego na priv opisz mi dokladnie a ja napisze co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
maewula Re: matka samotnie wychow. dziecko 11.12.05, 13:19 opisana sytuacja dot. mojej koleżanki, chciałabym jej pomóc dziękuję bardzo za info więcej napiszę na priva Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: renta vel zasiłek? 10.12.05, 14:52 kochana do mopsu z orzeczeniem, na priv napisz mi punkty ktore masz zloz o socjalna papaierzyska oki, a na ZUs potem idz moga nie wyplacic przed ZUS ale proces rozpoczet i to sie liczy II grupa to napisz mi jaki masz wpisy na aqua@O2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 adres email 10.12.05, 14:53 kochana do mopsu z orzeczeniem, na priv napisz mi punkty ktore masz zloz o socjalna papaierzyska oki, a na ZUs potem idz moga nie wyplacic przed ZUS ale proces rozpoczet i to sie liczy II grupa to napisz mi jaki masz wpisy na aqua696@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
julicica Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 10.12.05, 18:29 jesteśmy teraz w ciężkiej sytuacji materialnej na wypłacie męża trzyma łape komornik dostaje na ręke 849, jeszcze dorabia w sumie jest tego okóło 1500 zł zależe jeszcze w którym miesiącu po zapłacenie czynszu i prądu i innych opłat zostaje nam na ręće 500- 400 zł na życie na cztery osoby a wkrótce pojawi sie piąta prosze o odpowiedz jak mam załatwić tz becikowe, czy nam sie należy i wogóle na jaka pomoc możemy liczyć. bardzo dziękuje za odp Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 10.12.05, 20:06 wszystko zalezy jaka sume ma maz na umowie-nikogo nieinteresuje z becikowym ile zabiera komornik, na dzis aby dostac niemozecie przekroczyc dochodu na osobe 503zl. Odpowiedz Link Zgłoś
julicica Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 10.12.05, 22:12 czyli to jest brutto suma tak , i nikogo nie obchodzi jakie są wydatki i ile mamy na życie??????? Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_dorotka Jeszcze raz o zasiłek wychowawczy 11.12.05, 14:34 Pracowałam tzn. miałam umowę o pracą na czas określonyod 20 grudnia 2004 do 31 sierpnia 2005 więc więcej niż pół roku na cały etat póżniej do 11 listopada byłam na macieżyńskim w ZUS-ie i czy mi w ten sposób przysługuje zas. wychowaczy - powiedziano mi że podobno nie bo bym musiała mieć umowę na czas nieokreślony?? czy jakoś mogę to ominąć.Czy jeśli np. zatrudnią mnie gdzieś teraz na czas nieokreślony ale po 2 miesiącach dostałabym wymówienie to by mi się należał czy też nie?? Odpowiedz Link Zgłoś
niewierzewam Re: Jeszcze raz o zasiłek wychowawczy 11.12.05, 14:56 dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opiekowania się dzieckiem na urlopie wychowawczym polega na tym, że trzeba mieć umowę o pracę i wtedy dostajesz urlop od pracodawcy a od OPS zasiłek w czasie trwania tego urlopu. Nie dostaniesz tego dodatku nie będąc zatrudnioną. Przepraszam, że się wcinam ale temat ten jest mi znany i jestem pewna tego co piszę Odpowiedz Link Zgłoś
mamaroksany Re: Jeszcze raz o zasiłek wychowawczy 11.12.05, 15:00 logicznym jest to że gdy idziesz na wychowawczy to jakby masz urlop na wychowywanie dziecka czyli musisz pozostawać w stosunku prac,tym tym samym musiałabyś mieć umowę na czas nieokreslony, ale jeśli chcesz teraz sie zatrudnić to musiałoby być to od początku ciągiem czyli zatrudnienie ponad 6 m-cy przez macierzyńskim umowa na czas nieokreślony, ciąża, macierzyński i wychowawczy, nie można tego rozbijać muszą być warunki spełnione w jednym czasie i następować po sobie, niestety ) przejrzałam kodeks pracy i zapiski zusu i taką mam wiedzę Odpowiedz Link Zgłoś
niewierzewam Re: Jeszcze raz o zasiłek wychowawczy 11.12.05, 15:13 muszę sprostować - możliwa jest taka sytuacja: zatrudnienie, ciąża, macierzyński i np rok wychowawczego. Później możesz wrócić do pracy, nawet zmienić pracodawcę i wcale nie tracisz uprawnień do urlopu wychowawczego z tego tytułu. Możesz popracować np rok i u następnego pracodawcy zażądać urlopu na dziecko i jeśli masz umowę o pracę (nie musi być wcale na czas nieokreślony) on musi Ci tego uropu udzielić. Jeśli masz umowę na czas określony to udzielić urlopu też muszą ale kończy się on ostatniego dnia obowiązywania o pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaroksany Re: Jeszcze raz o zasiłek wychowawczy 11.12.05, 15:20 owszem ale wychowawczy masz prawo wziąć do ukończenia przez dziecko 4 lat Odpowiedz Link Zgłoś
niewierzewam Re: Jeszcze raz o zasiłek wychowawczy 11.12.05, 15:33 owszem ale można wziąść go nawet w czterech częściach (jeśli dziecko jest niepełnosprawne to do ukończenia przez nie 18 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Jeszcze raz o zasiłek wychowawczy 11.12.05, 20:44 wychowaczy tylko mozna prac bedac w stosunku pracy. na zdrowe dziecko 3 lata do 4 roku zycia , na niepelnosprane 6 lat pierwsze 3 do 4 roku zycia kolejne pozniej do 18 roku zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
niewierzewam Re: Jeszcze raz o zasiłek wychowawczy 11.12.05, 20:52 Aqua, nie jest tak jak piszesz - np jeśli dziecko dostanie orzeczenie po ukończeniu np 4 roku życia a Ty nie wykorzystałaś nic wychowawczego masz prawo iść na sześć lat na urlop, jestem tego pewna - ćwiczyłam temat osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Jeszcze raz o zasiłek wychowawczy 12.12.05, 16:31 o a podeslij mi rozporzadzenie bo ja walczylam i czesc wykoszystalam jak mial 3 lata bo od tego czasu maialm uprawnienia fakt p[olecialam odrazu nastepne ale moze da sie zawaczyc to oj wolalabym ten wychowawczy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama4dzieci Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....)zasilki i pozyc 12.12.05, 15:12 Mam takie pytanko o pozyczke z MOPS-u i zasilek pielegnacyjny. Mam czworo dzieci,ktore bardzo czestop choruja. Troje mam niedobor immunologlobulin,dwoje ma kamice nerkowa i sa pod stala opieka nefroploga i urologa,wszystkie sa pod opiejka alergologa. Jedno dziecko mam z bliznami-15% poparzonego ciala. Od lipca jestesmy zadluzeni ze wszystkimi mozliwymi oplatami,za prad,gaz,media. Pracuje tylko moj maz,ktory zarabia niecale 1000zl,ja jestem zapiasana w URZEDZIE pracy jako bezrobotna do prawa do zasilku, Czu jest mozliwa pozyczka z MOPS-u??? Czy przysluguje na dzieci zasilek pielegnacyjny??? Bardzo prosze o wszelkie podpowiedzi gdzie moge sie udac i co zrobic??? Szukam pracy,,,ale jak sie przyszly pracodawca dowie,ze mama male dzieci,,,to mowi dziekuje Pani..... Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....)zasilki i pozy 12.12.05, 16:31 odpisalam na priv Odpowiedz Link Zgłoś
mamcianatalki Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 12.12.05, 21:46 Kochana napisałam do ciebie na priv..... bardzo Ci dziękuje... pozdrawiam Anna Odpowiedz Link Zgłoś
agamama123 Re: Dofinansowanie zakupu komputera dziecka z ZD 16.12.05, 17:02 Staramy się z mężem o dofinansowanie zakupu komputera i oprogramowania (programy do stymulacji rozwoju mowy) dla naszego synka z Zespołem Downa. Jednak MOPS odmawia przyjęcia dokumentów ponieważ dziecko nie chodzi do szkoły - a nie chodzi do szkoły bo nie mówi. Mamy zaświadczenia od psychologa i logopedy o potrzebie wspomagania rozwoju mowy i że są wskazania do posiadania przez dziecko komputera i programów specjalistycznych. Dodam tylko, ze znamy rodziców, którzy maja dzieci z mniejszymi problemami niz mój syn a mimo to dostali dofinansowanie, pomimo ze ich dzieci równiez do szkoły nie chodzą.Są rówieśnikami mojego synka. Ale onimieszkają w innym województwie, więc czy przepis nt chodzenia przez dziecko do szkoły nie obowiązuje w całym kraju? Bardzo prosze o odpowiedź. Nasza sytuacja nie pozwala nam na zakupa tak drogiego sprzetu a chcielibysmy pomóc naszemu synkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Dofinansowanie zakupu komputera dziecka z ZD 16.12.05, 19:22 niestety nie kazde miasto robi swoje polecam przypilnowac termin bezposrednio w PFRONIE a teraz zlozyc odwolanie i poczekac sama wiem bo moj syn ma zd i chodzi do szkole a on jedengo z wielkich przyznajacych usyszalam ze tylko dla mpdz i niedowidzacy zloz odwolanie, a jesli niechcieli przyjac to zloz przez ksiege albo wyslij poleconym pozdrawiam musza przyjac dokumenty moze odzycisz komisja przyznajaca dziewczyny zawsze zkladajcie nikt niema prawa odmowic przyjecia swistka nawet papieru trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
amelka99 Re: Dofinansowanie zakupu komputera dziecka z ZD 11.01.06, 21:11 Prawde powiedziawszy to nie bardzo rozumiem zasady korzystania z PEFRONU .Ja mieszkam w jednym z wiekszych miast i nigdy nie miałam problemu z korzystaniem z jakichkolwiek dofinansowan .Mam synka chorego na martwice kosci i w zeszłym roku staralismy sie na dofinansowanie do zakupu komputera (likwidacja barier w komunikowaniu sie )-dostalismy 2.555 zł z Pefronu na ten cel ,oraz o przystosowanie łazienki dla potrzeb niepelnosprawnego dziecka ( likwidacja barier architektonicznych ) -tez dostalismy 3.899 zł Moja przyjaciolka mowi ze ja mieszkam w innym panstwie hi,hi,hi bo u nas jest inne prawo i latwiejszy dostep dp wszystkiego .Ale czytajac to wszystko zaczynam jej wierzyc )) Jedyne co moge powiedziec to nie poddawac sie tylko odwolywac sie ,a jak nie da sie to skladac dokumenty w kolejnym okresie rozliczeniowym )) A co do szkoly to moj syn rowniez nie chodzi i moim zdaniem jest to bzdurne tlumaczenie .Pozdrawiam i trzymam kciuki ))) Odpowiedz Link Zgłoś
alafen Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 21.12.05, 18:09 co z zasiłkiem dla samotnej matki? Odpowiedz Link Zgłoś
alafen zasiłek dla samotnej matki 21.12.05, 18:15 Będę samotnie wychowywac dziecko.Bardzo proszę o odpowiedź jaki zasiłek będzie mi przysługiwał po porodzie?Od czego zależy,czy go dostanę ,jak długo można go pobierać i jaka jest jego kwota?Prawdopodobnie będę na urlopie macierzyńskim,czy w tym czasie można starać się o zasiłek?Jeśli nie to kiedy? Pozdrawiam Alicja Odpowiedz Link Zgłoś
ola9922 Re: zasiłek wychowawczy wolam o pomoc 22.12.05, 15:08 witam mam kilka pytan 3 miesiace temu urodzilam dziecko jestem obecnie na macierzynskim, ktory konczy mi sie 10 -1-2006 pozniej zaklad pracy udziela mi zaleglego urlopy do 10-02-06c hcialam pojsc na wychowawczy i dostac zasilek (sytuacja materialna nie jest różowa gdy skonczy sie macierzynski ojciec dziecka prace ma do stycznia)) tylko niewiem mieszkam w warszawie ale niemam zameldowania czy musze ubiegac sie o zasilek tam gdzie mam staly meldunek czy moge ubiegac sie w warszawie?jakie dokumenty sa wymagane? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: zasiłek wychowawczy wolam o pomoc 22.12.05, 22:44 Jak to jest z meldunkiem niewiem poniewaz chyba to bedzie inne miasto-dowiedz sie w MOPS telefonicznie przygotowac musisz z US za dochody za 2004 i jesli juz zlozycie popros o pieczatke na rozliczeniu za 2005 bo i jak do 15 marca musisz to dostarczc Akt urodzienia dziecka skrocony Z pracy meza o utracie pracy-bedzie liczone jako zrodlo utracone i od ciebie ze udzielaja ci zasilku wychwawczego- na taki i taki okres dostaniesz tez rodzinny a teraz przyslugiwal ci za porod dziecka?? i teraz rodzinny masz?? dwa dochod ponizej 503zl na osobe w rodzinie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ola9922 Re: zasiłek wychowawczy wolam o pomoc 23.12.05, 14:00 hm niemam meza macius ma tate ale slubu niemamy nieprzysługiwal mi rodziny ani tez dodatek z tytułu urodzenia dziecka gdy teraz strace dochody co mi przysługuje moge jeszcze prosic o tel do mops? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: zasiłek wychowawczy wolam o pomoc 18.01.06, 14:02 musisie obydwoje zlozy swoje dochod za porzedni okres i pisac ze jestescie razem bez slubu Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: zasiłek dla samotnej matki 22.12.05, 22:39 rodzinny 43zl mam nadzije ze o alimenty wystapilas juz w ciazy-i zwrot wyprawki koszot ciazy bo to ulatwi bardzo potem kwiestie rodzinnego bez sadownych alimentow ich nieotrzymasz po macierzynskim przysluguje ci wychowawczy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olimey Re: czy po śmierci rodzica należy się coś z MOPS-U 25.12.05, 16:24 J W nie mam żadnego ubezpieczenia z którego bym dostała jakiś grosz za śmierć taty,czy MOPS wypłaca jakies pieniądze?proszę jeśli wiesz coś na ten temat odpisz pozdrawiam E Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotka_dorotka Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 03.01.06, 11:37 czy to prawda forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=615&w=34227614&v=2&s=0 jaki wniosek trzeba złożyć i gdzie w mopsie czy w urzedzie miasta Odpowiedz Link Zgłoś
ewkos74 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 08.01.06, 18:42 ja wybieram sie do MOPS ale nie wiem czy mam po co.......PROSZE O RADE.Jestem mama adopcyjna 4 letniego dziecka,ktore czesto choruje.jestesmy ubezpieczeni w KRUS i dlatego mimo ze meza firma wlasnie splajtowala (zostalismy z dlugami) NIE NALEZY MU SIE ZASILEK.Teraz gdy zalatwilismy formalnosci szukamy pracy,ale bez znajomosci jest ciezko.Od 3m-cy dostaje 43zl rodzinnego ALE NA CO TO MA NAM WYSTARCZYC??? Lekarka wykryla u dziecka epilepsje wiec wzielam wniosek o pielegnacyjne ale wizyte mam dopiero w lutym.z tego co slyszalam to po zlozeniu wniosku i tak czeka sie 2m-ce na komisje.NA JAKA POMOC MOGE LICZYC???najgorsze jest to ze podobno zadaja PIT za zeszly rok wiec maz mial jakies obroty w firmie co nie jest rownoznaczne z dochodami.Ja nie mam dochodow.Nie chce by panstwo nas utrzymywalo,bo to wstyd,ale do czasu znalezienia pracy przezemnie lub meza musze prosic o jalmuzne,bo moje dziecko kiedys juz nie mialo co jesc.....NIE PO TO JE WZIELAM BY HISTORIA SIE POWTORZYLA....Mam wszystkie dokumenty ze firma zostala wyrejestrowana od 1stycznia,ze zalegamy z terminowymi wplatami na ubezpieczenie.CZY TO COS POMOZE??jesli zadaja PIT-a?? (moge odpowiadac na kazde pytania pod nr.tel.507696920 bo nie mam swego internetu i korzystam z niego sporadycznie u brata lub tesciow.ROBIE TO DZIS 1RAZ W ZYCIU) Odpowiedz Link Zgłoś
leda17 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 08.01.06, 19:25 Witam, mam takie pytanie: Otrzymuję z urzędu miasta zasiłek 43 zł na miesiąc, urodziłam w zeszłym roku dziecko, czy to prawda że takie osoby mogą się starać o becikowe które teraz zostało uchwalone -1000 zł, ? Proszę o odpowiedź, bardzo by to zmieniło moją sytuację chociaż przez pewien czas, proszę napisać czy Pani wie coś o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
leda17 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 08.01.06, 19:28 Chciałam się jeszcze zapytać bo Pani jest w tym biegla, skoro ani ja ani mąż w tej chwili nie pracujemy (jesteśmy bezrobotni to czy mogłabym sie starać (ewentualnie gdzie?) chociaż o zwrot za leki dla córki, bo bardzo choruje wymaga stałego leczenia i dodatkowo dużo kosztują nas dojazdy do specjalistów (do większego miasta) do kargiologa, do ortopedy, neurologa, na rehabilitację - gdzie można sie o coś takiego starać, jeśli w ogóle coś takiego istnieje.. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 09.01.06, 02:41 a moze dziecku nalezy sie pielegnacyjny sorrki jestem na turnusie rehabilitacyjnym i teraz niezbyt mam przepisy pod reka na dzis zwrot leko i celowka wroz jest wyzej Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 09.01.06, 02:45 celowka zlozyc tez fakture na leki wroz jest wyzej przperaszam jestem na turnusie rehabilitacyjnym stad ktorka odp wniosek wypisuje pediatra szkoda czasu an czekanie z wnioskiem na konmisje i to biegiem jesli otrzxyma pilnowac wszystkich punktow na tak bo mozwe bedzie pielegnacyjne 144 i 420-jesli niepracujesz i niepodejmiesz pracu swiadczenie peielnegnacynje dwa owszem z US o dochodiz eale bedize jako utracony jesli firma nieistnieje pozdrawiam jak cos od 17 jestem niezadzwonie moge podeslac numer jesli juz i to tez po 10 bede w dobrym zasiegu sieci Odpowiedz Link Zgłoś
ewkos74 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 09.01.06, 10:31 chetnie poprosze cie o nr.tel na skrzynke ewkos74@gazeta.pl to 10-go zadzwonie jak mi sie uda zlapac zasieg.Z GORY DZIEKUJE ZA WSZYSTKIE RADY...... Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 20.02.06, 03:25 Po pierwsze na sama epilepsje nie ma zasiłku pielegnacyjnego. Padaczce musi torzarzyszyc tzw zespół chorób wspołistniejacych A po drugie musi miec ja od urodzenia. Chetnie sie dowiem co powiedzieli Ci na komisji pozdrawiam p.s. bez orzeczenia nie dadza ci pielegnacyjnego ni zadnych innych dodatków w tytułu niepełnosprawnosci Odpowiedz Link Zgłoś
ulala.v Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 11.01.06, 13:25 Witam W maju mam urodzić dzidziusia. W paźdierniku w związku z powikłaniami w ciąży straciłam pracę, pracowałam na umowę-zlecenia, więc po prostu zostałam bez niczego, bo żadne świadczenia dla kobiet ciężarnych mi nie przysługiwały, nie obejmowała mnie też ochrona praw pracownika, ponieważ (jak stwierdził pan w inspektoracie pracy) nie byłam pracownikiem tylko zleceniobiorcą.... Jestem z ojcem dziecka ale mieszkamy osobno, bo nie mamy gdzie mieszkać razem. Ja mieszkam u ojca wraz z jego konkubiną i dwojgiem braci, ojciec pije, mama nie żyje. Studiuję zaocznie-kończę w tym roku i pobieram rentę po mamie-316zł, ale renta przysługuje do ukończenia 25tego roku życia a ja 25 kończę w marcu (więc przed urodzeniem), prawa do zasiłku dla bezrobotnych nie mam. Jestem na utrzymaniu partnera, który własnie zamknął działalnośc gospodarczą i pracuje na 1/2 etatu (ok500zł), czasem dorobi na boku to tu to tam. Co mi przysługuje i kiedy mam zacząć to załawtwiać-i w jaki sposób. Jak jest teraz z becikowym, czytałam, że załatwia się w ZUSie a nie jak kiedyś w MOPSie, czy w przypadku bezrobotnych też? Wiem, że to trochę zawiłe, ale bardzo proszę o pomoc, więcej mogę opowiedzieć na gg-nr mailem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
leda17 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 11.01.06, 14:21 czesc, ja tez miałam taką samą umowę i też straciłam pracę (była to umowa zlecenia) - jeżeli Twoja umowa wygladała tak, że byłaś w określonych godzinach np od 8 do 14 albo innych w jakimś konkretnym miejscu (u pracodawcy) + praca ta była świadczona pod kierownictwem (pod kontrolą kogoś a nie samodzielnie np. u Ciebie w domu) to możesz wystąpić o ustalenie istnienia stosunku pracy do sądu- sprawa jest raczej pewna gdyby tak było, bo pracodawcy nielegalnie omijają umowę o pracę, jesli tylko Twoja praca polegała na tym, że w określonych godz byłaś fizycznie w zakładzie pracy - wtedy przysługiwałby Ci urlop macierzyński i w ogóle musiałby Ci zapłacić odszkodowanie za niezgodne z k.pracy zwolnienie (byłaś w ciążY) - tylko że to oznacza konflikt z pracodawcą i trzeba mieć dużo nerwów, a w Twoim stanie to nie jest wskazane, ja ich niestety nie miałam i się poddałam, pozdrawiam, życzę aby Twoja sytuacja się korzystnie rozwiazała Odpowiedz Link Zgłoś
ulala.v Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 13.01.06, 08:16 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Jeśli chodzi o procesowanie się z zpracodawcą... to chyba musiałabym wcześniej o tym pomyśleć, bo teraz to jest już kilka miesięcy po fakcie.... zresztą z racji, że moja umowa była przedłużana co miesiąc to nawet nie musieli mnie sopecjalnie zwalniać, po prostu nie dali następnej. Po takim procesie też chyba nie chciałoby mi się u nich pracować W tym poście nie chciałam sobie ponarzekać czy poużalać się nad sobą tylko przedstawiłam swoją sytuację i spytałam czy jest nadzieja, że dostanę coś z MOPSu, mam na myśli jakiś zasiłek czasowy z racji, że brakuje nam środków do życia (mi, partnerowi i dziecku), jakiś zasiłek celowy na kupno wyprawki....bo bbecikowe dostaje się dopiero po fakcie...i gdzie to becikowe się dostaje? ...co do renty....miło byłoby gdbyby była do końca roku.... ale to i tak mało 316 zł-za mało, żeby utrzymać się z dzieckiem. Rentę i tak bierze mój ojciec ale przynajmniej za to mogę u niego mieszkać i zawsze dostanę coś do jedzenia, więc mimo, że nie mam jej fizycznie, zapewni mi ona dach nad głową i jakiś posiłek. Dziękuję wszystkim, którzy odpowiadają na moje pytania i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Aqua696 wrocilam ale na dobre po 16 13.01.06, 16:01 witam mozesz zlozyc chyba spokojnie do sadu na pracodawce, jeli jest podstawa, nieznam prawa pracy, sorrkiz enieodpisuje dziewczyny ale wrocilam i probuje wrocic do rzeczywistosci codziennosci pozatym czeka mnie imprezka syna wiec musz esie przylozyc , nadrobienie 2 tygodni w szkole i swoich spraw pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ulala.v Re: Aqua696 wrocilam ale na dobre po 16 17.01.06, 12:41 Jejku....może ja sie niewyraźnie wysławiam Jeszcze raz: moje pytanie brzmi: czy należy mi się coś z opieki?/Co i jak sie o to starać i w jaki sposób ubiegać sie o becikowe. Sytuację opisałam jako tło, sposób utraty pracy opisałam szczegółowo, ponieważ spotkałam się z niedowierzaniami, że mogłam stracić pracę będąc w ciąży. Moje pytanie nie tyczy się pracy tylko zasiłków. echhhhhh pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Aqua696 wrocilam ale na dobre po 16 18.01.06, 13:58 przepraszam ale moj syn jest chory idz do urzedu ktory u ciebie wyplaca zasilki pobierz wnioski wypelnij ta aby zaraz po porodzie z dolaczonym aktem urodzenia zlozyc napisz mi na emal dokladnie wszystko to przecztam mozesz zlozyc omcelowke do POMOCY SPOLECZNE i idz do adu pracy dowiedz sie jakie masz prawa Odpowiedz Link Zgłoś
ulala.v Re: Aqua696 wrocilam ale na dobre po 16 18.01.06, 17:35 dziękuję za odpowiedź i przepraszam za moją reakcję, napiszę w wolnej chwili na priv Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 18.01.06, 14:01 dowiedz sie i zloz w sadzie pracy tam jest chybanawet kilka lat-dzieczyny od prawa pracy napewno wiedza co pisza Odpowiedz Link Zgłoś
leda17 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 20.01.06, 17:59 Droga Aquo, a mogłabyś wrócić w wolnej chwili do mojego pytania o jakies dofinansowanie na leki dla dziecka. bo ja nie za bardzo rozumiem co mogę zrobić. MOje dziecko ma alergię (ale to najmniejszy problem) tyle że słyszałam że takim dzieciom dają ten zasiłek. Do tego ma wade serca, jest pod opieką kardio, w poradni neurologicznej, ortopedycznej (daleko dojeżdzamy prawie 100 km do ortopedy) z tym że już rzadziej niż na pocz.Dużo kosztują leki (niedawno była miesiąc w szpitalu) ciągle choruje - gdzie mogę sie o to ubiegać ? Proszę napisz, co gdzie i jak, bo ja nigdy o nic jescze nie składałam wniosku (oprócz tego że mamy rodzinny ale to 4 pare zł) czy moge i gdzie ? dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
leda17 cd... 20.01.06, 18:03 i jescze pytanie - bo bardzo dużo pieniędzy idzie na leki, ja zbierałam rachunki mam wszystko ale nie wiedziałam - piszesz - że trzeba faktury, czy mam brać leki na faktury? dodam że na leki idzie mi na tydzień ok. 50 zł, czasem wiecej, zwłascza teraz kiedy jeszcze nie wyzdrowiała po szpitalu, czyli te rachunki to na nic, nie zbierać, na wszystko brac faktury? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwii32 Re: cd...leki i zwroty 20.02.06, 02:55 zeby ubiegac sie o zwrot za leki musisz miec faktury i to do tego imienne Musza byc na osobe która sie o taki zwrot ubiega Zadne inne nie sa uznawane Zatem nawet syrop za 3 złote bierzesz na takowa fakture Odpowiedz Link Zgłoś
aqua696 Re: Tutaj radzi Aqua696 ( mops....) 20.01.06, 19:33 bierz faktury na dziecko sprobowac mozesz dolaczyc paragony ale to ciezko bedzie no i masz 7 dni na odebranie faktury wiec moze jakis jeszcze uda ci sie przepisac prosze napisz mi na priv np na adres aqua696@o2.pl dokladnie co jest dxziecku i czy msz pielegnacyjny pozdrawiam a piszesz o celowke wzor wyzej jest pozdrawiam wpisujesz dokladna kwote z faktur Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewanka do Ulala.v 11.01.06, 15:50 . Studiuję zaocznie-kończę w tym roku i pobieram rentę po mamie-316zł, ale > renta przysługuje do ukończenia 25tego roku życia a ja 25 kończę w marcu (więc > przed urodzeniem), prawa do zasiłku dla bezrobotnych nie mam. Z tego co mnie wiadoma, sprawdź jeszcze w zusie, to rente studentą wypłaca się do końca roku w którym kończy 25 lat, oczywiście jeśli nadal studjuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaroksany renta studenta 20.01.06, 10:57 można pisać o przedłużenie renty z zus nawet jeśli skończyło się 25 lat a nadal jest się na studiach, z reguły nie odmawiają do czasu zakońćzenia nauki Odpowiedz Link Zgłoś