Dodaj do ulubionych

Czeczenki urządziły żłobek :)))))

23.05.06, 21:27
Wiadomość jak dla mnie rewelacyjna smile)) W jednym z ośrodków dla uchodźców kilka kobiet wydębiło od dyrekcji wolny pokoik i urządziły w nim żłobek smile))
Siedzą tam i pilnują maluchów, których mamy muszą wyjść z ośrodka (np. do urzędu, sądu czy lekarza). A ponieważ dużo Czeczenek to niestety wdowy z kilkorgiem dzieciaków to dla nich super sprawa. Oczywiście kobiety z ośrodka robią to bezpłatnie, dyżurują na zmiany.

Na razie sytuacja wygląda niezbyt wesoło - bo poza dobrymi chęciami mają prawie nic. Pokoik jest malutki, siedzą tam z jednym dzieckiem-dwojgiem dzieci na rękach, a reszta maluchów pełza po podłodze... Jest troszkę zabawek, które zresztą pochodzą z darów od osób z forum - teraz im trochę przywiozę pluszaków (od Arweny, Monidełko, Żonkikrzysia i Agamonii smile))

Nie mam pojęcia jak można by im pomóc przy urządzeniu tego żłobka - więc zwracam sie do Was o pomoc. Przyjmę każdą dobrą radę!!!! I każdą pomoc materialną, jeśli ktoś by mógł i chciał smile

Narazie myślałam o tym, że przydałoby się im:
- jakieś leżaczki (one nawet nie wiedzą że jest coś takiego)
- krzesełka w których można przypiąć malucha (???)
- zabawki które można powiesić nad maluchem, by chwilę sam się zajął
- zabawki dla maluchów (takich do 3 lat)
- jakieś poduszki dla dzieciaków do siedzienia czy leżenia
- napewno by się przydał jakiś pałąk albo mata edukacyjna (ale o tym nie marzę nawet)

Proszę podpowiedźcie jak można to urządzić...

I prosze też, jesli chcecie i możecie... te kobiety przeszły piekło wojny i czystek, straciły bliskich, musiały uciekać z własnego kraju. Wiele z nich cierpi na zaburzenia depresyjne, trudno im się odnaleźć w nowej rzeczywistości i stawić jej czoło. Jeśli udało im się podjać jakąś inicjatywę, zorganizować się... naprawdę warto by im pomóc.

Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • mania2424 Re: Czeczenki urządziły żłobek :))))) 23.05.06, 21:55
      dysponuje do oddania jednym leżaczkiem i kilkoma pluszakami i wózek
      dwufunkcyjny z wyjmowaną gondolą ale niestety trzeba zreperować kółko bo spada
      z osi. Do odbioru w Warszawie na Bródnie.
      Pozdrawiam
      Marzena
      kontakt: mail gazetowy
      • ajlii Re: Czeczenki urządziły żłobek :))))) 23.05.06, 22:07
        Dziekuję smile napisałam na priv smile
        • payuta Re: Czeczenki urządziły żłobek :))))) 23.05.06, 22:24
          Ailii,w jakim miescie znajduje sie ten osrodek dla uchodzcow??P.P.
          • ajlii Re: Czeczenki urządziły żłobek :))))) 23.05.06, 22:30
            No tak, z tego wrażenie zapomniałam napisać wink
            Ten ośrodek znajduje sie w Warszawie.
            Od razu mówię - nie da sie do niego wejść bez przepustki, ale można umówić się z organizatorkami w punkcie pomocy smile
            • payuta Re: Czeczenki urządziły żłobek :))))) 23.05.06, 22:56
              Zajzyj na @wink)))P.P.
    • agapk podaje link-oddam wozek 23.05.06, 22:59
      podaje link
      dziewczyna chce oddac wozek za drobizg a wam pewnie sie przyda
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=42346411
      pzdr
      Agapk
      • agapk Re: podaje link-oddam wozek 23.05.06, 22:59
        teraz powinno byc dobrze:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=42346411
        • ajlii Re: podaje link-oddam wozek 23.05.06, 23:18
          Dziekuję za linka... smile
          Niestety, wózek jest we Wrocławiu + koszt rzeczy na zamianę.
          Nie mamy żadnego dofinansowania sad Wszystko co mamy dla uchodźców, dostajemy od ludzi... bardzo rzadko są to pieniądze, i to niewielkie kwoty - które zbierane i z nich opłacane wizyty u lekarzy specjalistów (bardzo dużo uchodźców ma poważne problemy ze zdrowiem, wielu mężczyzn jest okaleczonych). Kilkakrotnie była możliwość odkupienia za niewielką sumę wózka czy łóżeczka... i zawsze ważniejsze było opłacenie lekarza - trzeba dokonywać takich wyborów.
          Ale dziękuję serdecznie za pomoc smile
    • gabi683 Re: Czeczenki urządziły żłobek :))))) 24.05.06, 07:40
      Bardzo sie ciesze smile
    • agamonia mam taki pomysł: 24.05.06, 08:39
      potrzebne są materacyki, takie zwykłe piankowe od łóżeczek do wyłożenia podłogi
      i przykrycia jej kolorową bawełną, idealem byłby oczyiwście piankowe puzle
      duże, które dałoby się ułozyć jako matę
      trzebabay popytac na allegro, popatrzę
    • agamonia Re: Czeczenki urządziły żłobek :))))) 24.05.06, 08:41
      a zaiesić na sznurkach mozna wszystko - np. kolorowy paier, sreberka po
      słodyczach
      potrzbny byłby tylko stelaż, np. taki jeżdzący do zawieszenia wieszkaów na
      ubrania
      • mircea super wiadomość :-)) 24.05.06, 09:05
        Ajlii mozecie zamieścić ogłoszenie tutaj: ogloszenia.ngo.pl/gielda_rzeczy
        moze akurat ktoś się zgłosi do pomocy?
    • 26magda3 do ajlii 24.05.06, 11:20
      mam kilka rolek nierozpakowanej tapety w dziecięce wzorki - jeżeli jest tam
      ktoś, kto mógłby ten żłobek wytapetować to proszę do mnie napisać na priv i
      wyślę tę tapetę, niestety nie mam kleju
      a na podlogę proponuję jakiś dywan albo wykładzinę - moze ktoś ma na zbyciu, bo
      puzzle piankowe to moim zdaniem kiepski pomysł - powinny słuzyc do zabawy a nie
      jako dywanwink
      • agamonia a dlaczego puzzle nie mogą słuzyc do zabawy i byc 24.05.06, 12:37
        przy okazji wykładziną dla maluchów????
        • 26magda3 bo bawiąc się nimi... 24.05.06, 15:03
          dzieci zapewne je rozłożą i siłą rzeczy będą musiały wtedy siedzieć na gołej
          podłodze????

no chyba, ze ja jestem pozbawiona wyobraźni, bo jakoś nie umiem się bawić czymś
          na czym siedzęsmile))
        • ajlii Re: a dlaczego puzzle nie mogą słuzyc do zabawy i 24.05.06, 15:13
          Wiem o jakie puzzle chodzi - można z nich zrobić fajną matę smile Albo wyłożyć część pokoiku, na której bawią sie maluchy.
          Tylko jak zaczną po niej deptać Czeczenki to szybko się zniszczy big_grin

Nie umiem wyobrazić sobie konstrukcji z wieszaka... Możesz mi to troszkę opisać? A co do zabawek do zawieszania to nie jest problem, bo można wszystko przyczepić: małe maskotki, grzechotki, kulki z papiery czy sreberka.

Zastanawiam się jeszcze nad czymś takim grającym, jak jest w karuzelkach. Czy można coś takiego kupić osobno...?
          • magdmaz Re: a dlaczego puzzle nie mogą słuzyc do zabawy i 12.06.06, 12:42
            ajli
            mam zdezelowane dosyć duże puzzle piankowe ( z literkami i cyferkami, ale te
            właśnie juz się pogubiły, zostały PONADGRYZANE kwadraty, ktore mogą służyć do
            układania na podłodze (mata) albo budowania kostek (czterolatek buduje z nich
            pudełka i domki.
            Ponieważ chcę się ich pozbyć, proszę o odpowiedź, czy się przydadzą - i
            ewentualnie adres, gdzie wysłać (nie jestem z Warszawy).
      • ajlii Re: do ajlii 24.05.06, 15:03
        Dziekuję smile Muszę tylko najpierw zorientować się czy będzie można wytapetować ten pokoik - dyrekcja ośrodka niestety nie jest chętna do współpracy sad Spróbujemy uzyskać ich zgodę, ale pewnie trochę potrwa.
        Jak bedę coś wiedziała, to napiszę smile))) Super by było ładnie wytapetować i urządzić pokoik smile))
        • 26magda3 Re: do ajlii 24.05.06, 15:04
          to ja sprawdzę ile dokładnie mam tej tapetysmile i zorientuję sie ile kosztuje
          klejsmile
    • pour Re: Czeczenki urządziły żłobek :))))) 25.05.06, 14:50
      Chętnie oddam basen dmuchany (który zawsze można schować, gdy się robi mało
      miejsca)– taki najzwyklejszy – używałam go zamiast kojca, na dno wkładałam koc,
      zabawki - moje dziecko było całe szczęśliwe i bezpieczne, na pewno znajdę kilka
      grzechotek dla maluchów. Przy okazji - mam dla starszych dzieci mam zgrzewkę
      wafelków, dla Czeczenek (raczej tych starszych)– jakieś lżejsze sukienki (może
      nie jest to krzyk mody, ale mogą się przydać).
      Mam jeszcze trochę szczupłych, długich spódnic i sukienek, które wciąż czekają
      na e-mamy – jeśli te się nie zgłoszą w najbliższym czasie, również chętnie
      przekażę do Ośrodka. Rzeczy są do odebrania na Mokotowie.
      • pour ? 29.05.06, 11:06
    • ewaaa06 Re: Czeczenki urządziły żłobek :))))) 03.06.06, 16:37
      prosze o odp. na moj mail/wozeczek/
    • zonazona pytanie 03.06.06, 20:07
      Jakis czas temu chodziła po domach młoda dziewczyna (wydaje mi się, ze to mogla
      być Czeczenka), prosiła o żywnosć dla rodzeństwa, mydełko itp. Nie wiecie
      przypadkiem, czy w Łodzi tez jest taki osrodek dla uchodźców??
    • ajlii stan na dziś :) 12.06.06, 12:05
      Mamy już trochę rzeczy, by urządzić przytulnie miejsce dla dzieciaków smile
      Czeczenki otrzymały od mam z forum m.in. wózek, matę edukacyjną, zabawkę edukacyjną, basen dmuchany (jako kojec) oraz dużo pluszaków, grzechotek itp.
      Dostaliśmy też od osób spoza forum kołdry do położenia na podłogę smile Dzieki pomocy mamy z forum udało też sie dostarczyć szybko te rzeczy do punktu pomocy smile

Mam nadzieję że dzieki takiemu wsparciu naprawdę im sie uda smile))

• mamaki do Ajlii 12.06.06, 12:38
      Ajlii, napisałam do Ciebie jakiś czas temu maila, ale nie odpisałaś, mam trochę
      ubrań dla dziecka ok. 3-4 letniego, czy przydało by się dla uchodźców?
      Mój mail: wojo72@poczta.onet.pl
      Pozdrawiam
      • ajlii Re: do Ajlii 12.06.06, 21:40
        Nie mam od Ciebie żadnej wiadomości na poczcie sad((
    • mamaki do Ajlii-napisałam jeszcze raz 13.06.06, 10:24
      Witaj,
      Napisałam na Twój adres na wirtualnej poczcie.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka