Dodaj do ulubionych

Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę

10.05.15, 18:00
uczestnicy wycieczki: ja i syn lat 5
termin 8-11 czerwca
mam zaplanowane 3 dni:
- popłynąć na Hel / fokarium
- Gdynia akwarium / Blyskawica
- zoo w Sopocie

komunikacja publiczna; nocleg na ulicy Straganiarskiej w Gdańsku (rezerwacja wstępna, więc jak ktoś podpowie lepszą lokalizację to jeszcze mogę zmienić)

co proponujecie dodać jeszcze do programu?
mile widziane wszelkie wskazówki, które usprawnią mi ten wyjazd - szczególnie w kwestii komunikacji

bardzo dziękuję za podpowiedzi
Obserwuj wątek
    • tryggia Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 18:21
      Nie ma zoo w Sopocie, tak sądzę.
      Na Helu (przed miastem Hel) jest w lesie muzeum militariów i kolejki i możliwość przejazdu koleją wąskotorową, mój pięciolatek miał tam odlot.
      Poruszać możesz się na niemal całej trasie skmką (oprócz Helu)
      • echtom Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 19:04
        Na Hel jeżdżą pociągi regionalne z Gdyni. Można też wodolotem smile Z pociągu można wysiąść na trasie we Władysławowie, gdzie jest fajne wesołe miasteczko, ale to byłby dość wysiłkowy program.
    • zolla78 Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 18:25
      Dodaj Muzeum Morskie, a zwłaszcza Sołdka (to statek, stoi na Starym Mieście).
      • baltycki Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 18:44
        Stoi na wodzie.
      • echtom Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 18:45
        Ośrodek Kultury Morskiej też jest ciekawy. Z innych naukowych to Centrum Hewelianum, można przy okazji pospacerować po fortach. Fajne jest też Centrum Nauki Experyment w Redłowie, tylko trochę na uboczu.
        • chocolate_cake Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 20:49
          Experyment fakt że z Gdańska Głównego dość daleko ale za to zaraz prawie przy stacji SKM Gdynia-Redłowo. Jedzie się z 30 minut chyba.
        • sandra1301 Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 22:39
          popieram propozycje echtom: Ośrodek Kultury Morskiej dla 5-latka będzie idealny. Także Centrum Heveliaum lub Centrum Experyment w Gdyni (obydwa to centra nowoczesnej nauki i techniki)

Jesli będziesz chciała łyknąć trochę kultury to koniecznie Teatr Muzyczny w Gdyni- mają w repertuarze spektakle dla dzieci.

Zoo w Oliwie też ciekawe, a jak dziecko zechce poszaleć to polecam Loopy's World - to taka kulkownia na kilku tysiącach metrów, ale mega zabawa dla całej rodziny
    • edelstein Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 18:27
      Poülynelabym na Westerplatte.Muzeum stoczni Gdanskiej.Zoo jest w Oliwie.
      • echtom Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 18:37
        Jeśli Westerplatte, to atrakcją dla 5-latka będzie rejs galeonem smile
    • echtom Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 18:55
      ZOO (w Oliwie) pieszo to do 4 godzin zwiedzania, z objazdem kolejką krócej. Warto skorelować z parkiem oliwskim koło pętli tramwajowej - m. in. palmiarnia i katedra, gdzie dzieć, jeśli muzykalny, może posłuchać koncertu organowego smile 20 minut, przystępna muzyka klasyczna i efekty specjalne (np. glosy ptaków) plus ruszające się słoneczka i aniołki.
      • chocolate_cake Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 21:00
        Park w Oliwie też polecam smile
    • annitka30 Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 18:57
      koniecznie muzeum morskie. kupić trzeba bilet na wystawę interaktywną na pełną godzinę. super zabawa - sterowanie łódkami, dzwon kesonowy do nurkowania, układanie z klocków całego portu itp. i jest na Głównym Mieście ( starówce), więc będziecie mieli blisko. SKM podjechałabym do Gdyni do centrum Eksperyment (coś jak centrum Kopernika ale mniejsze,(wziąć trzeba bluzkę na zmianę bo dużo zabaw z wodą) no i warto na skwer Kościuszki, bo jest Błyskawica, na którą tez warto wejść, w końcu to okręt wojenny, a może będzie jakiś super wycieczkowiec stał? to też robi wrażenie.
      ja był przyjęła temat morski : Muzeum Morskie, ekseryment, błyskawica, Hel fokarium. sprawdź w necie tramwaje wodne na stronie www.zegluga.pl albo w google tramwaj wodny hel tyle samo czasu co pociągiem, jak nie krócej.
      westerplatte odpuściłabym sobie, dla dziecka 5 tal atrakcji za bardzo nie ma, a znaczenia miejsca za bardzo nie poczuje.
      ps jak dziecko będzie chciało pofikać pod dachem to kawałek od stacji pkp gdańsk oliwa jest loopy,s world b. duże centrum zabawowe (kulki zjeżdzalnie itp, ogromne) a jeśli pogoda będzie sprzyjać, to tramwajem teraz chyba to 3 na Brzeźno spod dworca pkp w gd głównym - jest plaza jest molo po drodze jest park Reagana, gdzie jest dużo placów zabaw (na lewo od deptaka za "wesołym miasteczkiem", po deptaku jeździ ciuchcia
    • fadilla Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 19:01
      Dla 5 latka atrakcyjny będzie Centrum Eksperyment w Gdyni, rejs statkiem pirackim po zatoce, czy plac zabaw na plaży. Dla dorosłych spacerki po molo w Sopocie- płatne w sezonie, Gdynia Orłowo- darmowe, albo po bulwarze, można pożyczyć rower. Do przejazdów między miastami kolejka, po Gdyni - trolejbusy.
    • aurinko Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 19:04
      Straganiarska to masz dwa kroki nad Motławę (stamtąd odpływa tramwaj wodny na Hel), najbliżej w tej okolicy masz Sołdka (super sprawa dla dzieciaka, przejście labiryntem po statku) Muzeum Morskie tu masz oddziały i info nmm.pl fajne ciekawe rzeczy również dla dziecka, hewelianum.pl - to macie na miejscu i bez dojazdów ze Straganiarskiej. Zoo w Oliwie - zróbcie sobie przy okazji spacer po Parku Oliwskim (palmiarnia, katedra), ze Straganiarskiej macie blisko do dworca PKP Gdańsk Główny i stamtąd skmką (lokalny pociąg) dojedziecie do Sopotu, Gdyni (do Oliwy też, ale nie wiem czy nie lepiej do ZOO pojechać tramwajem do pętli przy Parku Oliwskim i tam przesiąść się na autobus bezpośrednio pod zoo).
      Szczerze mówiąc, to ja bym Hel i fokarium odpuściła, a tramwajem wodnym wybrałabym bliższą wycieczkę, dzieciak i tak miałby frajdę z wycieczki statkiem, a z Gdańska na Hel płynąć + fokarium to prawie cały dzień Wam zleci.
      • aurinko Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 19:19
        Będzie jeszcze wystawa lego na PGE Arena dziecko.trojmiasto.pl/Wystawa-klockow-Lego-imp406024.html przy okazji można zwiedzić stadion, jest punkt widokowy, na Fun Arena dziecko może się wyszaleć funarena.pl/project/mapka-atrakcji/ (niestety trochę kosztowne) - dojedziecie tramwajem z Gdańska (kierunek Brzeźno).
        • echtom Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 19:28
          Raczej Nowy Port - nr 1, 7, 10.
          • aurinko Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 19:52
            Faktycznie! Co mi się ubzdurało z tym Brzeźnem uncertain
      • baltycki Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 19:43
        Westerplatte tez bym odpuscil, coz to dziecko bedzie tam robilo, jedynie ryzykuje urwaniem reki przez mame na kopiec?.
        Obroną Poczty Gdanskiej tez rozpoczela sie wojna, a blizej, mozna odwiedzic "przy okazji" spacerujac po Gdansku, nie trzeba specjalnie jechac,
        i karabinem z pomnika dziecko sie pobawi.
        (fotka spamem sie okazuje)
        • baltycki Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 19:45
          "przez mame ciagnaca je na kopiec" smile
      • b.bujak Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 21:20
        czyli ta Straganiarska to dobre miejsce?

foki są moją osobistą miłością, myślałam, że ten tramwaj wodny krócej tam płynie....
        • aurinko Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 21:26
          Chyba 1,5 max 2h w jedną stronę, to już masz 3h minimum na sam dojazd.
          Straganiarska jest na Starym Mieście, masz blisko do ciekawych miejsc na piechotkę (praktycznie możesz cały dzień zarezerwować na zwiedzanie) i blisko dworzec pkp i komunikację w każdą stronę.
          • b.bujak Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 21:32
            a jak to jest z innymi jednostkami pływającymi?
            na stronie żeglugi jest rozkład "jazdy" tramwajów wodnych
            a taki np. wodolot? to chyba szybciej płynie.... gdzie szukać rozkładów?
            • aurinko Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 21:35
              zegluga.pl/zatoka-gdanska.html
              na Hel tylko chyba ten jeden płynie F1
    • vi_san Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 19:29
      ZOO mieści się w dzielnicy Gdańska - Oliwa, a nie w Sopocie. Warto je zobaczyć. Sopot też można, Monciak nie atrakcja dla pięciolatka, ale już przejście się po molo może być dla niego zabawą.
    • vvipp Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 20:05
      Koniecznie otwarty w tym roku Wydział Zabaw w Europejskim Centrum Solidarności.
      Zobacz informacje na ich stronie.
      Pod sufitem Wydziału Zabaw ciągnie się labirynt połączonych zjeżdżalniami kratownic i suwnic stoczniowych. Jest wyspa malucha, w której rodzice z najmłodszymi dziećmi mogą znaleźć chwilę odpoczynku, olbrzymia plansza do układania sześciennych klocków latarnia morska, w której słychać szum fal oraz kadłub statku z mostkiem kapitańskim, maszynownią i basenem podświetlanych kulek.
      • chocolate_cake Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 20:58
        W ogóle bardzo fajne jest Centrum Solidarności.

W Gdyni, w centrum jest fajny plac zabaw dla dzieci na plaży, blisko Teatru Muzycznego, jest też obok Muzeum Miasta Gdyni, ale pewnie nie dla 5 latka. No i od waszego noclegu to już spory kawałek. Gdybyście byli w Gdyni w Akwarium to warto podejść też na plażę na ten plac zabaw.
        • chocolate_cake Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 21:02
          W Gdyni jest też fajny Park Trampolin smile (jumpcity)

• morsk2 Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 10.05.15, 23:42
          Muzeum Miasta Gdyni jest fajne i jak najbardziej dla 5 latka ("pokieruje" sobie trajtkiem, zajrzy do plażowej przebieralni, zobaczy nurka i usiądzie w fotelu ze starego kina). Obok trzeba pójść do Muzeum Marynarki Wojennej (5-latek będzie zachwycony ekspozycją plenerową i tą w środku; weźcie też udział w Grze Muzealnej!). Krótka przerwa na najlepszym placu zabaw w mieście, tym na plaży właśnie. Stamtąd trzeba koniecznie przejść przez marinę do Akwarium. Potem Dar Pomorza i Błyskawica. Odpoczynek w Infoboksie. I pewnie cały dzień zlecismile
          Dalsza gdyńska trasa to Centrum Nauki Experyment (potrzeba ok. 3 godzin), stamtąd 4 przystanki trajtkiem do Orłowa i dojść do molo. Przejść promenadą Marysieńki, zejść trasą spacerową przy plaży, dojść do Kolibek. Wtedy już blisko do Adventure Parku.
      • wuika Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 11.05.15, 09:39
        O, dzięki za podpowiedź. Też się wybieramy do Trójmiasta na kilka dni, mamy w planach foki, akwarium i zoo, a tu jeszcze taka zabawa. Pytanie - czy ten Wydział Zabaw dla 3,5-laktów też się nadaje, czy to przegięcie? smile
        • aurinko Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 11.05.15, 09:44
          Nadaje się, mój 4 latek szalał tam z młodszym o rok kolegą. Wiadomo, że maluch ze wszystkiego nie skorzysta, ale spokojnie coś dla siebie znajdzie. Wejście jest o każdej pełnej godzinie, trzeba o tym pamiętać. Płaci się za godzinę (lub wielokrotność), jak się spóźnisz a chcesz wejść np. o 13:15 to płacisz za czas od 13 do 14.
          • wuika Re: Gdańsk - pomóżcie zaplanować wycieczkę 11.05.15, 12:49
            Dzięki za info. To mam kolejny punkt, jakby jakiś dzień trafił się kijowy, jeśli chodzi o pogodę.
    • b.bujak dziękuję 10.05.15, 21:20
      wychodzi na to, że cztery dni to za mało smile a mi jeszcze Malbork po głowie chodził...
      muszę się spokojnie zastanowić nad planem wycieczki;
      • echtom Re: dziękuję 10.05.15, 21:25
        I jeszcze Szymbark z domem na głowie wink
        • aurinko Re: dziękuję 10.05.15, 21:28
          O, do domku do góry nogami to i ja się w końcu muszę wybrać wink i na Kaszubach są fajne parki linowe, moja córka uwielbia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka