Dodaj do ulubionych

do emam z trójmiasta: trolejbusy

23.07.15, 11:49
cześć,
mam prośbę do tych z was, które się orientują w trójmiejskiej komunikacji miejskiej,

jedziemy w przyszłym tygodniu na wyspę sobieszewską ale pogoda mam być zmienna więc zastanawiamy się nad alternatywnymi do plaży rozrywkami dla naszego pięciolatka, jako, że jest on fanem autobusów, tramwajów itp pomyśleliśmy, żeby mu pokazać trolejbusy, nigdy nie jechał i na pewno spodoba mu się to bardziej niż gdańska starówka, przy okazji do akwarium można iść...

z wyspy sobieszewskiej do centrum gdańska mamy 112 i 212, pytanie co dalej i jak z biletami bo podobno Gdynia ma oddzielne, jeżeli ktoraś z was wie jak to w miarę sprawnie ogarnąć będę wdzięczna za pomoc, patrzyłam na jakdojade.pl , tam mi sugerują skm do Gdyni i ok ale nie ma w symbolach rozróżnienia która linia jest autobusowa a która trolejbusowa, już samo to by mi bardzo pomogło,
ostatni raz w Gdyni byłam 10 lat temu więc będę wdzięczna za praktyczne porady
dzięki
mango
Obserwuj wątek
    • dorcia1234 Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 23.07.15, 11:59
      tu masz stronę gdyńskiej komunikacji www.zkmgdynia.pl/ i wyszczególnione linie trolejbusowe.
      Możesz tez kupić bilet metropolitalny- jaki ci pasuje to juz popatrz sobie na stronce. Więcej nie pomogę bo jakoś po Gdyni jeździć mi niepo drodze.
      Może spodoba mu sie jeszcze przejazd ( przepłyniecie ) tramwajem wodnym? komunikacja.trojmiasto.pl/tramwaj_wodny/
      www.pajacyk.pl
      ulubione forum Gwiazdki 2001:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=31090
      *** GWIAZDKI 2001 ***
      • chocolate_cake Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 23.07.15, 14:14
        Z Gdyni trolejbusem dojedziesz najdalej do Sopotu. Do Gdańska już nie. Trolejbusy mają numery np 22, 23, 26, 27. Myślę że SKM dojedziesz szybko i bezproblemowo z Gdyni do Gdańska i ominiesz przynajmniej korki.
      • mangosmoothie Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 23.07.15, 16:28
        wielkie dzięki, spojrzałam na razie przelotnie i widzę, że bilet metropolitalny obowiązuje w gdańsku, gdyni i wejherowie więc jadąc z gdańska do gdyni musiałabym i tak jeszcze kupić bilet na sopot? dobrze myślę czy się mylę?
        • chocolate_cake Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 23.07.15, 16:42
          Nigdy nie kupowałam tego biletu wink ale nie, na pewno nie. Sopot nie ma swojej komunikacji, jeżdżą tam autobusy gdańskie i czasami gdyńskie.
          • mangosmoothie Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 23.07.15, 17:23
            no widzisz, nie wiedziałam tego, dzięki
        • demonii.larua Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 23.07.15, 23:58
          Jeśli wybierzesz metropolitalny do Gdyni/Wejherowa to jedziesz przez Sopot smile tak czy inaczej, bilet obowiązuje na trasie "od do". Najprościej z Gdańska w kolejkę do Gdyni. Z Gdyni trolejbusem (21) do Sopotu i z Sopotu znowu w kolejkę do Gdańska wink
    • b.bujak Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 23.07.15, 18:57
      byłam z moim 5,5 latkiem parę dni w Trójmieście w czerwcu;
      jeden z dni:
      [nocowaliśmy w Gdańsku]
      - do Gdyni SKM-ką
      - z dworca pieszo do Akwarium (można też trolejbusem)
      - Akwarium
      - plaża i plac zabaw przy plaży (tu się młodemu spodobało, więc byliśmy długo)
      - trolejbusem do Sopotu
      - spacer na molo;
      - powrót do Gdańska SKM-ką

tu masz mój wątek, w którym dziewczyny podsuwały pomysły:
      forum.gazeta.pl/forum/w,617,157564279,157564279,Gdansk_pomozcie_zaplanowac_wycieczke.html
    • niktmadry Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 23.07.15, 18:58
      Napiszę tak: Wsiadasz w Gdańsku do SKM (wcześniej kupując na nią bilet w kasie skm). Jedziesz z dzieciem do stacji Gdynia Chylonia (około 40 minut). Wysiadasz i idziesz z dzieciem do Muzeum motoryzacji ( www.gdynskie-muzeum-motoryzacji.pl/ )Z tego co mi wiadomo stare trolejbusy też tam są. Następnie z Chyloni jedziesz sobie trolejbusem np. na Skwer Kościuszki (od muzeum: 22, 25,28, 30 około 20 minut) Na Skwerze masz Oceanarium, kolejkę na Kamienną Górę, Wesołe miasteczko - na pewno sobie coś znajdziecie. Pociągiem ze stacji Gdynia Główna możecie wrócić do Gdańska (na pociąg już dojdziecie - nie ma potrzeby brać taxi czy czekać na autobus)
      • mangosmoothie Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 23.07.15, 20:40
        wielkie dzięki dziewczyny, wiedziałam, że mogę na was liczyć, mimo wszystko życzcie nam dobrej pogody smile
        • chocolate_cake Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 23.07.15, 21:43
          Szczerze ci tego życzę smile
          Dzisiaj było ładnie i słonecznie, padało tylko rano. 21 stopni, nieźle wink

Bardzo lubię Wyspę Sobieszewską. Miłego pobytu smile
          • mangosmoothie Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 23.07.15, 23:22
            dzięki, byliśmy w zeszłym roku pod koniec sierpnia i mimo, że pogoda była taka sobie to bardzo nam się podobało, piękne plaże i mało ludzi, jeszcze takie pytanie: czy można kupić bilety u kierowcy czy może być z tym kłopot?
            • demonii.larua Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 24.07.15, 00:01
              Kupisz bilety u kierowcy, tylko w gdyńskich musisz kupić karnet smile
    • gosia_gd Re: do emam z trójmiasta: trolejbusy 23.07.15, 21:55
      W Gdansku kursuja tramwaje, w Gdyni trolejbusy. Trolejbusy maja numeracje 2cyfrowa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka