Dodaj do ulubionych

Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś wie?

17.02.16, 10:37
Na mojej małej poczcie dowiedziałam się, że ma być podobno wzrost cen od marca. Ale nie znalazłam informacji na ten temat. Czy ktoś coś wie? jak mają kosztować paczki i listy? Własnie zaczynam większe wystawianie po dzieciach rzeczy i nie chciałabym jeszcze dopłacać do paczek potem... Oni potrafili nie raz już sporo podnieść te ceny więc trochę się obawiam jakie będą koszty wysłania.
Obserwuj wątek
    • kora711 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 17.02.16, 12:17
      no nawet nie strasz
      • olo2108 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 17.02.16, 12:29
        W jednym z dokumentów zamieszczonych na stronach związku zawodowego znalazłam coś takiego:
        "2. Wg opinii RS plany sprzedażowe dla Regionów Sieci zostały ustalone na realnym poziomie. Uwzględniają one spadek przychodów w usługach listowych i zakładają wzrosty przychodów związane ze zmianą cennika (usługi finansowe- wzrost cen o 17 % od 4 stycznia br. , usługi listowe wzrost cen o 3% od 1 marca br. , KEP – wzrost cen o 7,5 % od 1 marca br.)"
        • olga727 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 17.02.16, 20:21
          To chyba przestanę wysyłać kartki świąteczne za granicę. uncertain Już teraz,ceny znaczków zagranicznych są wysokie,a jak jeszcze podniosą to szkoda słów . . .
    • kolina01 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 17.02.16, 13:10
      To więc będą mieli jeszcze mniej klientówsmile Ja już wiem, żeby się wystrzegać ich z daleka.
      W zeszłym roku zachwalałam wszystkim kontakt z listonoszem - w jednej z krakowskich dzielnic. Zostawiał Awizo, z nr. tel. Dzwoniłam, a miły pan mówił, że będzie jeszcze raz robił objazd i jak jestem to ma niedaleko, wiec paczke podwiezie i przyjezdzal 19-20smile
      Teraz zamówiłam piżamę synowi i chcac zaoszczedzic, wybralam przesylke poczta za 12.50, zamiast 15 kuriersmile NO i paczka szła 14 dni!!! W tym 7 była doręczna!!
      Listonosz pobrał paczke i notorycznie podobno nie mógł jej dostarczyć! Bo mu czasu brakło.
      Dowiedzialam sie na poczcie, ze połaczyli dzielnice i teraz 1 listonosz obsługuje Prądnik czerwony i BiałY, 1 dużym autemsmile Do tego zabiera paczki z Pradnika czerwonego i na Prądnk Biały przyjezdza tylko 2x tydzien! Jak nie zdązy dojechać, to nawet awiza nie zostawia i na poczcie lokalnej (najblizszej) nie mozna odebrac. Jak już rzuciła awizo (razem z jakims awizo z innego bloku , sic.. ) , to nie raczyl napisac, ze dopiero nastepnego dnia bedzie do odbioru na poczcie! Poszlam na poczte, a tam pani mowi (godz. 19), ze jeszcze nie przyjechal sie rozliczac!.
      W systemie oczywiscie widnieje codzien "nieudana proba doreczenia". Na poczcie bylo kilka takich wkurzonych jak ja z aiwzem w reku, a pani recytowala: "termin doreczenia jest tylko deklarowany, a nie gwarantowany" smile
      Niech mnie reka broni wybac juz kiedyś przesyłke poczta polskasmile
      • puenta1 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 17.02.16, 13:17
        No ok zgadzam sie. Ale kurier jest drozszy, jak np chce cos sprzedac po dziecku za 10zl a wysylka 15zl to kto mi to kupi.
        • marittka76 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 17.02.16, 13:49
          sprzedaż na allegro umrze niestety
          • puellae_2007 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 17.02.16, 21:28
            Ja mam wrażenie, że już umarłasmile
            • delphine_delphine Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 17.02.16, 22:40
              Myślę że podwyżki cen przeważą jeszcze bardziej szalę, na rzecz inpostu.
              • aurinko Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 18.02.16, 08:17
                Dokładnie. Inpost poprzez allegro ma tanie małe polecone, paczkomaty i kuriera za mniej niz 13zl. Tylko nie kazdemu pasuje inpost ze wzgl na lokalizację punktów odbiorczych jak doreczyciel nikogo nie zastanie.
                Ja póki co nie dostałam nowego aneksu na umowę z pocztą więc nie wiem jakie będę miała podwyżki. Póki co na umowę mam za paczkę do 30 kg niecałe 8zł brutto. Poczta mogłaby nawiązywać umowy z prywatnymi nadawcami. A, jeszcze jest kiosk ruchu. Paczka do kiosku kosztuje coś koło 5 zł mieści się kurtka zimowa albo parę mniejszych ciuchów. Etykietę trzeba samemu wydrukować i iść do kiosku nadać ale etykieta jest ważna na wszystkie kioski ruchu przyjmujace paczki więc można w każdym miejscu podrzucić.
                • natalek79 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 08:09
                  Wielkie dzięki za ten Inpost...Notorycznie znajduję listy z zupełnie innej części miasta, co gorsze urzędowe. Ostatnio polecony z Zus z innego miasta - skoro polecony, to pewnie coś ważnego i ktoś czekał na to...Brak słów...
    • mamagaby Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 18.02.16, 14:03
      to prawda, podwyżka będzie od 01,03,2016, zmiana cen obejmie :
      przesyłki nierejestrowane ekonom. o masie do 350g (gabaryt A)
      przesyłki nierejestrowane priorytet o masie do 350 g gabaryt A
      paczki pocztowe priorytet, gabaryt A iB
      paczki pocztowe ekonomiczne, gabaryt A i B
      potwierdzenie odbioru przesyłki rejestrowanej
      paczki z zadeklarowaną wartością ekonom i priorytet, gabaryt A i B

w obrocie zagranicznym ulegnie cena przesyłki listowej nierejestrowanej priorytet o masie do 50 g dla wszystkich stref obrotu zagranicznego
      • bo1515 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 18.02.16, 14:10
        A ile będą kosztować te paczki?
        • mamagaby Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 18.02.16, 14:18
          tego nie wiem
    • bo1515 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 08:11
      Aż tak drogich paczek bym się nie spodziewała.... poszaleli z cenami... brak słów... No teraz małe buciki po dziecku wyjdzie drozej wysyłka niż same buciki jak będę sprzedawać. Masakra.
      • 84ja Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 09:45
        a czy usługi paczka24 i paczka48 też zdrożeją (bo w załaczonym dokumencie nic nie ma na ten temat)? Dziś chciałam wystawić pakę ubrań po moim synku i teraz nie wiem jakie koszty przesyłki wpisać, bo 25zł za paczkę to ja już mogę to kurierem wysłać w tej samej cenie. Jeszcze paczka48 by wyszła za 20zł ale jak też zdrożeje to nie wiem czy nie wpisać tylko opcji z kurierem.
    • ewolajda88 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 10:38
      Noo to nieźle...Będę musiała przeprosić się z inpostem... Szlag.
    • aurinko Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 10:40
      Aby wysyłać przez sendit trzeba mieć drukarkę, inaczej się u nich nie da.
    • koza_w_rajtuzach Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 10:43
      > List polecony zostaje w takiej cenie jak był ale paczki pocztowe drozeja i to duzo, ekonomiczna do 1kg z 9,5 na 13 i polecona z 11 na 14

A ja już tak płacę na poczcie już od jakiegoś pół roku. Kiedy prosiłam o żółte druczki, to ich nie mieli, mówili, że wychodzą już z obiegu i dawali te białe, gdzie koszta są takie jak napisałaś.
      Więc myślałam, że to jeszcze od tych cen będzie podwyższa..
      • patatajowa Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 10:49
        i jeszcze naciagają wink
        dobrze ze ja zdąze zwieksza iloscia aukcji allegro przed 1 marca wink
        a potem trzeba sie bedzie doszkolic w temacie inpostu albo oferowac tylko kurirea sendit..
      • aurinko Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 10:56
        Nie wiem jakim cudem płaciłaś za paczkę zwykłą ekonomiczną do 1kg 13zł zamiast 9,50 bo w aktualnym cenniku do 1kg kosztuje 9,50 , a 13zł to kosztuje paczka w przedziale 2-5kg. Może miałaś w przedziale 2-5kg? albo inny rodzaj paczki niż "paczka pocztowa"?
        • koza_w_rajtuzach Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 11:03
          Płaciłam, ponieważ nie dawali mi tych druczków pomarańczowych mówiąc, że już wyszły z obiegu i dawali te białe (kurier24 i kurier48). Kiedy mówiłam, że nie chcę przepłacać i wolę te stare, to mówili, że ich nie ma , odchodzą od nich i tyle.
          Kilka razy udało mi się jakiś pojedynczy pomarańczowy załatwić i wtedy faktycznie płaciłam 9,50, ale zazwyczaj musiałam więcej płacić.
          • aurinko Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 11:05
            Ktoś Cię w balona zrobił. U mnie na poczcie od dawna nie mają żółtych druczków, paczki kosztują zgodnie z cennikiem, zależnie co się zaznaczy na tym białym druku (jaki rodzaj paczki).
            • aurinko Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 11:06
              A mój Nm drukuje sam etykiety przez EKN i płaci na poczcie, też liczą mu 9,50 za paczkę .
            • ewolajda88 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 11:08
              Aaa, to można było na bialym druku za 9,5zl? To mnie tak jak Kozę, w błąd wprowadzali....
              • aurinko Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 11:12
                Ja tak wysłałam. Może to u mnie źle robią? ale u mnie od dawna nie dostają żółtych druczków, a to przecież nie wina nadawcy, mają usługę w cenniku i muszą ją jakoś przyjąć.
              • aurinko Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 11:58
                Odszczekuję. To u mnie źle naliczyli. Ta białych drukach liczą wg paczka24, paczka48 itd. Ale nie ma paczki do 1kg za 13zł na białym druku. albo paczka była cięższa, albo cena była inna niż 13zł. W tej chwili jeśli poczta nie ma żółtych druków to można przez EKN wydrukować sobie etykietę na zwykłą paczkę i do 1 marca będzie 9,50 do 1kg i 11zł priorytetowa do 1kg.
                Po podwyżce może okazać się, że paczka48/paczka24 będzie tańsza od zwykłej paczki - to trzeba sprawdzić bo p24 i p48 nie drożeją.
                U mnie na umowie pozostaje bez zmian na szczęście, bo mam przesyłkę "biznesową" a ona też nie drożeje. Uff.
                • aurinko paczki tańsze niż po podwyżce zwykłych paczek 19.02.16, 12:07
                  Paczka24 odbiór w punkcie (można zaznaczyć taką opcję na Allegro, Kupujący wybiera sobie urząd pocztowy, który mu pasuje i odbiera paczkę na poczcie)
                  do 0,5kg - 9,50zł
                  powyżej 0,5kg do 5kg - 14zł
                  Paczka48 odbiór w punkcie (j.w.)
                  do 5kg - 12,50zł.
                  PaczkaMini
                  ekonomiczna - 9,50zł
                  priorytetowa - 11,50zł

• ewolajda88 Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 11:06
          No pisała, że na bialym druku, czyli pewnie paczka 48...Na żółto-niebieskim tak jak mówisz - 9,5zl do 1kg ekonomiczna.
          Mnie też próbowali naciągnąć na białe druczki (droższe paczki). Ale się nie dałam wink
          • aurinko Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 11:08
            ale paczka48 nie kosztuje 13zł, ani paczka24 - żadna z nich nie ma ceny 13zł a tyle płaciła Koza_w_rajtuzach. Na białych da się wysłać zwykłą paczkę.
            • aurinko Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 11:09
              Wrócę ze sklepu do zadzwonię do mojego opiekuna pocztowego i popytam go jak to jest, i tak muszę się dowiedzieć jakie będę miała podwyżki na umowie z pocztą.
            • koza_w_rajtuzach Re: Poczta polska ceny wrosną od marca ktos coś w 19.02.16, 12:55
              nie często wysyłam, ale wiem ile płaciłam i jaką wagę miały paczki.

> Na białych da się wysłać zwykłą paczkę.

Chyba jednak nie było tam takiej opcji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka